geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4484. Kőris-hegy (GCKORI)
Radarállomás (Foto: csaba159)
Radarállomás (Foto: csaba159)
Vajda Péter kilátó (Foto: KP1965)
Vajda Péter kilátó (Foto: KP1965)
Kilátás
Kilátás
Felfelé (Foto: csaba159)
Felfelé (Foto: csaba159)
Kesserek kalickában
Kesserek kalickában
"Azonnal fejezze be tevékenységét és várja meg a..."
"Azonnal fejezze be tevékenységét és várja meg a..."
Ördöglik felől
Ördöglik felől
Kék sáv jelzésen
Kék sáv jelzésen
Erre indulj a ládához
Erre indulj a ládához
Itt találod
Itt találod
Spoiler!
Spoiler!
"Márványbánya"
"Márványbánya"
Szép színek ❤
Szép színek ❤
Bakonyi táj kora tavasszal
Bakonyi táj kora tavasszal
GeoVándor Bakony csapat (Foto: csaba159)
GeoVándor Bakony csapat (Foto: csaba159)

Szélesség N 47° 17,672'
Hosszúság E 17° 45,251'
Magasság: 700 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.05.26 12:14
Megjelenés időpontja: 2018.07.27 07:55
Utolsó lényeges változás: 2018.07.27 07:55
Utolsó változás: 2018.07.29 21:32
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: kitkat0123
Felhasználó: kitkat0123
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 42
Megtalálások gyakorisága: 3.5 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A megadott koordinátákon egy hagyományos, 15x10x5 cm méretű ládát keressetek egy 2 m magas facsonk belsejében. Kérlek fokozottan figyeljetek a visszarejtéskor a megfelelő álcázásra.

Megközelítés

Ajánlott kiindulási pont Bakonybélen a Cseralja utca végén található parkoló  N 47° 15,520' E 17° 43,429' 279 m [GCKORI+parkoló]. Innen nagyjából 4 kilométeres sétával érhető el a rejtek az Országos Kék Túra útvonalát, a kék Kék sáv jelzést követve. Az erős kaptatók kedvelőinek alternatív útvonalként ajánlom a csúcs kék barlang Kék barlang jelzésen való megközelítését, útba ejtve GCKoOr ládát. A csúcsra felérve a ládát a kilátótól indulva célszerű megközelíteni.

A hegyre aszfaltos út is vezet, ami erdőgazdasági üzemi útnak minősül. Használatához engedély kérhető munkanapokon a Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészeténél (Bakonybél, Szent Gellért tér 7. Tel: 06 88/595-100, E-mail: bakonybel@bakonyerdo.hu). Kerékpárral az úton egészen a radarállomás bejáratáig feltekerhetünk, innen sziklás és erdei terepen megközelítve kb. 100 méterre van a kilátó és a láda.

A Magas-Bakony

Az Északi-Bakony a hegység legnagyobb kiterjedésű, legismertebb kistája. Fennsíkjából a csúcsok sasbércszerűen emelkednek ki: a Kőris-hegy 709 méter, a Kék-hegy 656 méter, a Som-hegy 649 méter, a Papod és a Fekete Hajag 646 méter magas. A hegyhátak között lakott medencéket találunk (Bakonybéli-, Hárskúti-, Lókúti- és Zirci-medence). Az Északi-Bakony nyugati felét szokás Magas-Bakonynak (Öreg-Bakony), Várpalota felé eső, a Cuha-patak áttörésén túli részt Keleti-Bakonynak nevezni.

A Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetet 1991-ben hozták létre, a Kőris-hegy tömbjét és tágabb környékét foglalja magába Bakonybél központtal. Területe 8754 hektár, ezen belül 478 hektár fokozottan védett. A természetvédelmi oltalmat a terület viszonylagos érintetlensége, kiterjedésének 84%-át borító erdeinek szinte teljes mértékű eredetisége is indokolta.

A Magas-Bakony felépítésében elsősorban üledékes kőzeteket, közöttük legsűrűbben az ősi óceán (Tethys) környezetében képződött dolomit és mészkő rétegeket találunk. A Kőris-hegyen található földtani határszelvényen a jura kori Kardosréti Mészkő Formáció, valamint a triász kori Dachsteini Mészkő Formáció határa tanulmányozható.

A tájvédelmi körzet mintegy 30 barlangja közül legjelentősebbek a dolomitos és dachsteini mészköves területbe mélyedő Odvaskő GCODVA , mely a Gerence-völgy mellékágában található, a Kőris-hegy csúcsa alatti Ördöglik GCKoOr , valamint a Pénzesgyőr felett magasodó Nagy-Somhegy csúcsa alatti Kis- és Nagy-Pénzlik.

Kőris-hegy

A Kőris-hegy 709 m tengerszint feletti magassággal a Bakony legmagasabb hegye. A hegy az azt borító kőriserdőről kapta a nevét. Csúcsán található a fából készült háromszintes Vajda Péter kilátó, melynek elődjét 1920-ban állították. A kilátót 1962-ben újjáépítették, legutóbbi megerősítésére 2002-ben került sor. A kilátót körbevevő hatalmas erdőség a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet védett területéhez tartozik.

A harmadik szintről csodás panoráma tárul elénk a Bakony, a Bakonyalja és a Sokoró apró falvaival, a Kab-hegy és a Somló jellegzetes alakjával, a Csetény környéki szélerőművekkel, a távolban pedig a Pannonhalmi Bencés Apátság épületegyüttesével, valamint a Balaton csillogó víztükrével. Igazán tiszta időben látni lehet az Alpok 150 km-re lévő kétezres csúcsait is. A mikrohullámú sugárzás árnyékolása miatt a kilátó két oldalán sűrű drótháló található.

A Vajda Péter kilátótól mintegy 50 m-re áll a Kőris-hegyi polgári légtérellenőrző radarállomás fehér kupolás radartornya. Hazánkban az ellenőrzött légtérben - a többszörös radarfedés követelménye miatt - három helyen működik polgári légtér-ellenőrző radar: Budapest-Ferihegyen, Püspökladányban és itt, a Bakony tetején. Mindhárom állomás duplikált radaradat-feldolgozó egységgel rendelkezik, az információkat nagysebességű modemes és mikrohullámú vonalon keresztül továbbítja az irányító központnak. Az antenna nyolc másodpercenként tesz meg egy kört, akkor szórja meg rádióhullámmal a célokat. A hatótávolsága hazánkon túl Csehország, Szlovákia, Ausztria, Délkelet-Németország, Ukrajna egy része, Románia, Szerbia, Horvátország, az Adriai tenger környéke. A jelenlegi kőris-hegyi radart 2007 márciusában adták át, élettartama várhatóan 2020 körül jár le. A radartorony elődjét, a nagy hatótávolságú Utyosz-M elsődleges és Koreny/Bazalt másodlagos radarállomást 1976 decemberében helyezték üzembe a Kőris-hegyen.

A Kőris-hegy alatti Márványkő-árok "márvány" bányáját az 1700-as évek végétől kezdték fejteni a pápai Esterházy uradalom számára, jellegzetes rózsaszínű kemény kövéből faragták a pápai kastély előtti barokk oroszlánokat és még számos, az uradalom által építtetett korabeli templom és kastély igényes faragványait.

A Magas-Bakony csúcsának közelében több légikatasztrófa is történt. 1944-ben a német Luftwaffe Messerschmitt típusú vadászgépe csapódott a Kék-hegynek, míg két évvel később egy C-47-es típusú amerikai katonai szállítógép zuhant le a Kőris-hegyen. 1987. október 19-én egy Tökölről felszálló MI-8-es helikopter csapódott a Kék-hegynek, aminek következtében a kéttagú személyzeten kívül meghalt a déli hadseregtörzs főnöke, a szovjet vezérkari főnök helyettese és másik három magas beosztású vezérkari főtiszt.

A láda rejtésére az I. GeoVándor Túrasorozat bakonyi túrája alatt került sor.

Források

Bakonybél weboldala
Országos Erdészeti Egyesület Veszprémi FVM weboldala
Amiről a történelemkönyvek nem írnak blog
A nagy fehér gömb alatt. (2014.04.12.) Presztízs Magazin
Zuhanás. (2010.01.16) Magyar Nemzet
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (20 db): környezet: 4.80 rejtés: 4.47 web: 4.77 átlag: 4.68

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


NZs 2018.10.14 15:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.95
Talán az idei utolsó napos és meleg hétvégét ígérték mostanra, ezért hát muszáj volt valami túrát szervezni, mielőtt beköszönt a tél. Ráadásul Nicky és Enzo is velünk tartott ezúttal!
GCPORG-tól érkeztünk, kissé bonyolult úton, mivel nem volt kedvünk visszamenni a kék és a sárga elágazásáig: továbbmentünk a sárgán, amíg a tuhu-n is látható szekérút balra át nem vágott a zöld turistajelzésre, azon vissza a kék-zöld elágazásáig, majd ismét felfelé a kéken, végig a ládához. Ez a megközelítés nem nehéz, bár végig emelkedik, de bírható. Szép volt az igazi őszi színekben pompázó erdő. A műutat elérve, az egyik kanyarban, a szalagkorláton, mint ülőkén elfogyasztottunk némi elemózsiát, majd a végső csúcstámadásra indultunk. Különleges látványosság egy műszaki érdeklődésű embernek ez a nagyra nőtt golflabda, ahogy elénk tárul, felérve! Meglestük a szigorúan védett "ojjektumot", sajnos a hangosbeszélő most néma volt. Következett az öreg fa-kilátó, a meredek létrájával. Sajnos, a panoráma a párás idő miatt most nem volt az igazi, de azért persze tetszett! A lejárat fa korlátja, úgy is, mint fotóállvány lehetőséget biztosított egy-két igazi csoportképre. Hiába mondott az időjárás jelentés mára szép időt, itt már igencsak hideg szél fújt, nem is gyengén, így hát jobbnak láttuk lejönni. A kilátó tövében egész jó asztalok és padok vannak, az egyiknél megpihentünk, felvettünk magunkra mindent, ami ruha csak volt nálunk, ismét haraptunk pár falatot és elindultunk visszafelé.
Jó kis őszi túra lett volna ez, ha nem igazolódik be az, amitől tartottam: a térdem egyre kevésbé bírja a lejtmenetet... a visszaúton volt néhány keserves percem, ahol "terepesebb" volt az ösvény... ettől eltekintve azt hiszem, mindenki jól érezte magát.
NZs & Dóri & Enzo & Nicky92

magas...
bye 1
bye 2bye 3
Nicky92 2018.10.14 15:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.85
Megtaláltam! Köszi a rejtést!

KJ & GM 2018.10.12 12:25 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget! Régen jártunk a Kőris-hegyen (2006-10-01).

J11_7453J11_7458
J11_7459J11_7460
J11_7462J11_7464
Bubu_83 2018.10.06 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
A mai közel 100 km-es Veszprém - Középső-Hajag - Kőris-hegy - Bakonyszentlászló bringatúrámon begyűjtöttem. Hörcsög kollégával összefutottunk a ládánál :).

20181006_14550320181006_150030
Hörcsög 2018.10.06 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.92
Megtaláltam! :) Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.0b]
Bakonyi Barangolás 30 TT közben lefülelve. Jó meredeken kell leereszekedni a kőgörgeteges csalánoson keresztül.

R-Gyu 2018.10.06 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

tomki 2018.10.06 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0e]

csipet_csapat 2018.10.03 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.36
Megtaláltuk. Jó volt újra a Kőrisen:) Igazi "kiszellőztető" túra volt. Az eső ijesztgetett bennünket , de megúsztuk egy kis csöpögéssel és nagy széllel. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

IMG_4246IMG_4263
IMG_20181003_130315IMG_4258
IMG_20181003_135504IMG_20181003_135530
IMG_20181003_142537 
karathl 2018.09.30 12:30 - Megtaláltam
Gyönyörű szép időben másztuk meg a Kőris-hegyet. Köszönjük az invitálást.

104_1546104_1547
104_1559104_1560
Rubor 2018.09.30 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.96
Szépalmapusztáról indultunk nagyon kellemes őszi időben. A kilátónál délben csúcsforgalom volt, MTB kerékpárosok, szépkorú hölgyek csoportja élvezte a napsütést - és végre nem kell tovább felfelé menni.
Köszi a rejtést.

20180930_123424 
djozike 2018.09.29 23:59 - Megtaláltam
Sikerült egy másik ládát vagy valami furcsa logbookot megtalálni, és az abban szereplő jelszó nem volt megfelelő. Rejtővel egyeztetve töltöm a képeket.

[Jóváhagyta: kitkat0123, 2018.10.10 22:24]

43134453_2217955388275998_3135771398224478208_n43146026_1415854675225692_9010252916358905856_n
43159185_311058863044561_604559317412085760_n43294879_165721507694793_4890190694540378112_n
Szilkó76 2018.09.29 13:37 - Megtaláltam
Kék túrán Katival begyűjtve a tavalyi nyaralás után létrejött láda. :)

Köszi a rejtést!

FoJo 2018.09.22 20:16 - Megtaláltam
21km-es túra a Bakonyban. Köszönjük a rejtést!

nmárti 2018.09.22 11:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
Mióta megjelent izgatta a fantáziám, hiszen zirci időszakomban szinte minden hónapban felmásztunk ide. Jártam itt egyedül, csoprttal, teljesítménytúrán és amikor elkezdem ládázni, csodálkoztam, hogy itt nincs. Lett. Még mindig szuper hely és nagy élmény! Köszi a rejtést!

macikupac 2018.09.16 13:16 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.49
Bakonyi BTHE-hétvége 4.

Bár a ládába már rejtéskor logoltam a Bakonyi Geovándor túrán, átírtam az időpontot és a logot is, ha már megint itt jártam és ismét megkerestem. Most is Bakonybélből indultunk, de picit más útvonalon. A közelmúlt esőzéseinek hatására rengeteg gombát láttunk, mint egyedszámban, mint fajtára vonatkozóan. Az Ördöglyuk-barlang előtti meredek mostanra sem lett enyhébb. És a kilátóból nyíló panoráma is némileg korlátozottabb volt a párás idő miatt. A láda helyéhez már szolid csapás vezet. És ezúttal a helyi műsorközlő sem szólalt fel. Ma Nózi mászott fel ide velem.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Bakonyi GeoVándor 3+1. - 2018. május 26. 12:08

A rejtő csapat tagjaként vettem részt az akcióban. Az Ördöglyuk-barlangig volt meredek az emelkedő, ahol egy kisebb pihenőt tartottunk. Onnan is emelkedett még az út, de már nem volt olyan meredek és hosszú. Itt, a hegység csúcsán egy másik pihenőt iktattunk be a programba. A kilátóból elég párás látványban volt részünk. A pannonhalmi apátságot is elég nehéz volt kivenni a távolban és a Balaton vize is csupán csak egy-két helyen csillant meg. A helyi hangosbemondó megszólalása nagyot dobott az addig is egész jó hangulaton. A ládának igyekeztünk olyan helyet találni, ami közel van a látnivalóhoz, ugyanakkor nincs szem előtt. Mackóim közül Pumbit hoztam el a mai túrára.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

Szilvil 2018.09.15 15:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

dev86xr 2018.09.15 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi! :) [Geoládák v2.2.4]

kobcikrajci 2018.09.08 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Elég mostoha helyre került a láda. :( Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

Parmerozpazepan 2018.08.19 15:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.91
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Bringával, a piros csík felől.
Van már itt két láda, egészen közel, ami miatt úgyis eljön a turiszt a kilátóig, de ha már átment moderáción, legyen harmadik is...
A kilátást sajnos erősen korlátozza a radar, és a lombkorona a kilátó körül, de ami látszik, az szép :)

mozgo 2018.08.12 16:37 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.97
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (42 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu