geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4431. Földön, vízen, levegőben - újragondolva (GCFVLU)
Vasúti Almárium - Oktató terem
Vasúti Almárium - Oktató terem
Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban
Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban
Vasúti Almárium - Pénztár
Vasúti Almárium - Pénztár
Vasúti Almárium - Forgalmi iroda
Vasúti Almárium - Forgalmi iroda
Vasúti Almárium - Távirda
Vasúti Almárium - Távirda
Az első pont jelszavát itt keresd!
Az első pont jelszavát itt keresd!
Kilométerkő a múltból
Kilométerkő a múltból
A távolság is inflálódik?
A távolság is inflálódik?
Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)
Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)
A Rep-Tár épülete
A Rep-Tár épülete
Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)
Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)
... és nyugdíjasként
... és nyugdíjasként
A Tárház fénykorában (forrás: Internet)
A Tárház fénykorában (forrás: Internet)
... és ma
... és ma
A Tárház a Tiszától nézve
A Tárház a Tiszától nézve

Szélesség N 47° 10,148'
Hosszúság E 20° 11,169'
Magasság: 107 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.03.25 13:07
Megjelenés időpontja: 2018.03.25 15:57
Utolsó lényeges változás: 2018.09.09 18:45
Utolsó változás: 2018.09.09 18:50
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: riasztos csapata
Felhasználó: riasztos csapata
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 54 + 5 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 2.1 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


1. N 47° 10,733' E 20° 10,566' jelszórészlet: Dohányzást tiltó lap alján
2. N 47° 09,967' E 20° 10,547' jelszórészlet a kilométerkő melletti KRESZ-tábla hátulján
3. N 47° 10,034' E 20° 10,846' jelszórészlet kerítésoszlopon
4. N 47° 10,148' E 20° 11,169' 3x10 cm-es hengeres mikroláda egy örökzöld ágára akasztva fejmagasságban, benne jelszórészlet


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A megszűnt Földön, vízen, levegőben láda megmentési lehetőségén gondolkodva született meg az ötlet, hogy a címben szereplő témát közlekedéstörténeti szemszögből kellene megközelíteni. Azért nem a régi ládát élesztettük újra, mert ennek a ládának teljesen más a tematikája. A ládanévben szereplő közegek mindig is meghatározóak voltak Szolnok város közlekedésében és életében.
Bár a város területe a paleotikum óta lakott, de az igazi fejlődést a középkor hozta el. Szolnok mindig is királyi birtok volt és a máramarosi sóbányákból származó árut a Tiszán, vízi úton, olcsón tudták Szolnokra szállítani, ahonnan szárazföldön továbbították szerte az országba. Az Aranybulla rendelkezésénél fogva, az ország két fő-sóraktárából az egyik Szolnokon helyezkedett el. A város fejlődésének új lendületet a Tisza szabályozása és a gőzhajózás megindulása adott. Az Osztrák-Magyar Monarchia korában a legjelentősebb szállítási eszköz a gőzhajó volt. 1847-ben - az országban másodikként - Szolnokot is elérte a vasút, újabb lehetőséget biztosítva a város fejlődéséhez. A vasút jelentőségét Szolnok életében az is bizonyítja, hogy a Város Napja is a vasúthoz kötődik.
A város közúti közlekedésének fontosságát a kelet-nyugati és észak-déli közlekedési tengelyek kereszteződése adja. Jelentős az átmenő forgalom, mely ma már jobbára, elkerülő utakon bonyolódik.
A levegő elemet két repülőtér képviseli a városban, a 200 hektáros sportrepülőtér és a katonai repülőtér.

A láda

1 pont: A földön (sínen)
 N 47° 10,733' E 20° 10,566' 90 m [GCFVLU-1]

A szolnoki állomás Felvételi épületében kialakított Vasúti Almáriumba invitállak benneteket először. A gyűjtemény Kondor Balázs vasúti magángyűjtő gyűjteményének része. (A gyűjtó 2018. március 15-én kitüntetést kapott munkájáért.) A kiállítás legújabb eleme a forgalmi oktató helyiséget mutatja be.
A gyűjteményről bővebben a blogSZOLNOK-on olvashattok, a vasútállomás épületéről pedig itt és itt. Mivel az épületben nem jó a GPS vétel, így a koordináta a gyűjtemény melletti bejáratra mutat .
A jelszó-részletet a megadott bejárathoz legközelebb eső, a "telefonfülkék" melletti szemetes edény felett, a dohányzást tiltó tábla alján találjátok. Ld. a fényképet! (1 karakter)

2. pont: A földön (közúton)
 N 47° 9,967' E 20° 10,547' 86 m [GCFVLU-2]

Egy érdekes közúti emlékre hívta fel a figyelmemet ez a cikk. Elmentünk és megkerestük a másodikként említett kilométerkövet, amit most nektek is megmutatok. A rajta szereplő 2 km a 32-es főútvonal régi kezdőpontjától való távolságot, a Mátyás Király út - Thököly út kereszteződését jelöli, míg az 1 km a jelenlegi kezdőponttól, a Nagy Imre krt. - József Attila utca kereszteződésétől mért távolságot jelzi. A jelszó-részletet a kilométerkő melletti KRESZ-tábla hátulján találjátok.

3. pont: A levegőben (Rep-Tár)
 N 47° 10,034' E 20° 10,846' 86 m [GCFVLU-3]

Szolnokon az első nem hivatalos repülőgép építési és repülési kísérlet egy Székelyhidi nevű úr nevéhez fűződik 1904-ből, melyről a korabeli újságokban lehetett olvasni. Sajnos az ezzel kapcsolatos kutatásom anyaga egy költözködés során elveszett. Az első hivatalos repülés Kvasz András nevéhez fűződik, mely 1911-ben történt. Innen számoljuk a szolnoki repülés kezdetét. A katonai repülésnek állít emléket a 2016-ban átadott Rep-Tár. A főépülete egyébként Szolnok első vasútállomása (Indóház) volt. A szolnoki Repülőmúzeum korábban a katonai reptérhez kötődően üzemelt. Először a kapukon belül, majd a kiállítóhelyet a nyilvánosság számára is elérhetővé téve, a 442-es út mellé helyezték át, ahol a gyűjteményt ingyenesen lehetett látogatni. A kiállított repülőgépek nagyobb darabjai ma is ott várják sorsuk jobbra fordulását. (Arról a helyről a In Memoriam Szolnoki Repülőmúzeum láda ad további információt.)
Visszatérve a Rep-Tárhoz, engedtessék meg egy személyes élmény. A ládához anyagot gyűjtve, megláttam azt a helikoptert, amin a fedélzeti rádiós pályafutásomat kezdtem, közvetlenül annak rendszerbe állítása után. Ez egy Mi-9 típusú (Mi-8VKP) helikopter, melynek fedélzetére egy hadosztály szintű légi vezetési pont van telepítve, a szárazföldi csapatok (harckocsik) műveleteinek irányítására. Talán nem szerénytelenség, ha elárulom, hogy a fedélzeti rádióberendezések kezelési utasításait én fordítottam le magyarra. A gép a múzeum számára is új szerzemény, még a honlapján sincs róla információ (a láda megjelenésének idején). A Tiszaparti sétányon elhelyezett interaktív táblák adatbázisában, mint rövidesen érkező kiállítási darab szerepel, bővebb információk onnan nyerhetők. A Rep-Tár honlapja és egy cikk róla.
A jelszórészlet a kerítés egy olyan pontján lévő vasoszlopon található a H-kerítés takarásában, ahonnan jó rálátás nyílik a fent említett helikopterre, melynek oldalszáma 001. (Kérlek a jelszóhordozó lapot úgy rakd vissza, hogy az a betonkerítés takarásában legyen, nehogy feltűnjön a mugliknak.) Arra az esetre, ha végképp nem találod a mágneslapot, elhelyeztünk egy pótjelszót a legközelebbi lámpaoszlopon.

4. pont: A vízen (Tárház rakodó)
 N 47° 10,148' E 20° 11,169' 107 m [GCFVLU-4]

A mikro láda egy örökzöld egyik ágára akasztva várja a kessereket. Jegyezd meg, honnan vetted le és oda is akaszd vissza! A rejtést egy hónapon át teszteltük, jó lenne, ha ez nem tűnne el állandóan, mint a korábbi helyen lévő láda. Ajándék nem fér bele, de toll van benne. A logfüzetet óvatosan vedd ki, mert kicsit szorul. Ha nem jön ki, egy suhintó mozdulat segít.

A kiegyezés után rohamos fejlődésnek indult a városban a vízi közlekedés sokkal jelentősebb volt, mint manapság. Gőzhajókon folyt a szállítás az igen élénk, fa-, búza- és szarvasmarha kereskedelem számára. Jelentős volt a személyforgalom is, sőt a II. világháború alatt a vasút nagy leterheltsége miatt a személyszállítás időnként csak a Tiszán történt, a partmenti települések vonatkozásában. A XX. században a közúthálózat fejlődése miatt a folyami szállítás elvesztette jelentőségét. Legtovább a gabonaszállítás tartotta magát. A Tárház mellett volt a teherkikötő. A vízi szállítás valamikor a '80-as évek elején szűnt meg emlékeim szerint. Ekkor még láttam rakodó uszályokat a Tiszán. A multi végpontja a vízi szállítás még meglévő mementóját kívánja megmutatni. Bővebb ismertető a Tárház és a rakodó működéséről itt olvasható, míg a romokról itt.
Ha nagy lenne a forgalom a parton, vagy bármi más akadályozna a láda megkeresésében a  N 47° 10,132' E 20° 11,131' 96 m [GCFVLU+pótjelszó] ponton Zounok ispán segít a jelszó megtalálásában.

A jelszó a pontok sorrendjében áll össze és a pontok begyűjtésére is ezt az útvonalat javasoljuk.

Jó keresgélést és olvasgatást kívánunk az előttetek álló 3,2 km-hez és kb. 1 órás sétához.
Parkolni a Vasútállomásnál lehet, sajnos fizetős. A másik parkolási lehetőség a Rep-Tár parkolója, ez ingyenes. Innen a többi pont párszáz méteres sétával elérhető, a Vasútállomás kb. másfél kilométerre van innen.

Ládaellenőrzések:
2018.05.28 A láda eltűnt, pótoltuk.
2018.09.09 A sorozatos eltűnés miatt új helyen, új ládát telepítettünk.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (23 db): környezet: 4.53 rejtés: 4.37 web: 4.64 átlag: 4.51

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


riasztos csapata 2018.09.09 18:54 - Egyéb
Figyelem! Koordináta változás!
A korábban gyakran eltűnő ládát új helyre telepítettük. A Tárháznál egy új mikro láda vár rátok egy örökzöld egyik ágára akasztva. Legyetek óvatosak, mert a sétányon nagy a forgalom! Hátulról könnyű leakasztani. Lehetőleg ugyanoda tegyétek vissza. A rejtést egy hónapon át teszteltük, jó lenne, ha nem kellene ismét költöznie!
Jó keresgélést!

fcsaba 2018.09.08 15:00 - Megtaláltam
Családi kiruccanás Szolnokra. Indulás előtt megnéztem, hogy mit logoltam az erdeti földön-vízen-levegőben szolnoki multihoz, és magam is elszörnyedtem a kíméletlen stílusomon :-) De azt valóban teljesen koncepciótlannak találtam. Nem úgy mint ezt: zseniálisan összeszedte a rejtő a két szárazföldi, a vízi és a légi közlekedés szolnoki jellegzetességeit. A repülő kiállítást már korábban láttuk, most nem néztük meg újra. Köszönjük ezt a nagyszerű multit!

Bazsarózsa01 2018.09.01 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.11
Meglett, köszi

Pajzsika 2018.09.01 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.04
Megtaláltuk, köszönjük!

Dióskanyar 2018.09.01 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.04
Ezt is bejártuk. Köszönjük.

Mosi Family 2018.08.30 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Pogánypeti 2018.08.28 12:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról... :) [g:hu 1.5.4]
A GCRepM ládától buszoztam be Tiszaligetig, majd a hídon átgyalogolva értem be Tiszántúlról Tiszáninnenre, azaz én fordított sorrendben kerestem fel a pontokat. A 4. ponton lévő láda csakugyan nincs meg, de a pótjelszó szerencsére közeli helyen van, könnyen leolvasható. A 3. és 2. ponton sem ütköztem semmi nehézségbe, viszont a ritka helyi buszjáratok miatt gyalog kellett kidöngetnem a vasútállomásra. Ott a GCLEGK levadászása után mentem be az állomás épületébe az 1. pont jelszótöredékéért, amit szintén gyorsan megtaláltam a kék színű szemetes felett.
Még volt egy jó sörnyi időm a kecskeméti vonatig, hát ki is használtam a közeli Restiben... :)))
Köszi a rejtést, tetszett! :)

farkas_e 2018.08.25 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
GCLEGK után.
Nagyon korrekt utóda a GCFVL-nek. A vasúti pontnál nem ismertem a gyűjteményt, de jó ötletnek tartom a nosztalgiázni vágyóknak a kiállítást. A közúti pont drive-in lett. A légi pontnál már jártam két éve, így csak a jelszót vadásztuk le, és innen sétáltunk át a vízi ponthoz, ahol tényleg eltűnt a láda, de a korrekt pótjelszó kirakás miatt rendben logolhatunk.
Köszönöm! Igazán értékes multi!

befi 2018.08.19 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

stikli08 2018.08.18 13:36 - Megtaláltam
Megtaláltam! Ahogy írták mások is, nagyon jó összeállítás! Tetszett! Sajna a láda tényleg nincs a helyén, de alternatív megoldással sikerült... köszönöm, hogy megmutattad!

Szilágyiék 2018.08.14 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
A doboz nem volt meg, pótjelszó: tökéletes!
A rejtő tudja, próbál biztonságosabb helyet találni, tesztelés alatt van a projekt.

A pontokról:
1. Vasúti Almárium: nagyon tetszett a kiállítás, ilyet eddig még nem láttunk.
2. Kilométerkő: a környezete nem túlságosan szép, de a kő miatt megérte odamenni.
3. Tep-Tár: rejtés nagyon tetszett, ha ott jártok, semmiképp ne hagyjátok ki, hogy végigjárjátok a kiállítást! (Nem túl olcsó, de naggyon látványos.)
4. Tárház rakodó: maga az épület is mesél... hatással van az emberre. A rejtek helye kiváló (lenne), de most is ott horgászott (?) egy - nem fehér - ember, és látványosan figyelt minket, a székéből is felkelt. Remélem, a láda új helye legalább ilyen jó lesz, viszont a láda hosszabb életet él majd.

Nagy élmény volt végigjárni, köszönjük szépen!

U.i.: kipróbáltuk a Kis-Tisza éttermet, mert már nagyon éhesek voltunk... Háát, nem ajánlanám szívvel-lélekkel senkinek...

 
paul 2018.08.12 13:36 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

alucifer 2018.08.05 17:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.24
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20180805_15511420180805_161329
20180805_16134620180805_162233
20180805_16230520180805_162326
kobcikrajci 2018.07.28 19:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

emiGrant 2018.07.26 18:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
3-4-2-1 volt a sorrend szolnoki sétánk során. Érdekes multi, és bár a 35 fokban kicsit lankadtunk a végére, azért örömmel vártuk mindig a következőt. Mindkettőnknek volt benne érdekesség. Engem a repülőgépek és helikopterek érdekeltek a legjobban, Roy, mivel szereti a történelmet, a régi ipari épületek meg a vonatok érdekelték igazán. Élveztük a sétát, köszi a rejtést és egy helyen a segítséget.

-1-2
-3-4
-Mike- 2018.07.25 20:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.76
Szolnoki nyári egyetemen voltam, esténként pedig volt idő ládázni. Ezért is a kései időpont. Leírást csak felületeset hoztam (koordináta és wap) ezért második nekifutásra lett meg az összes pont. Köszönöm a rejtői útbaigazítást!
Jó helyeken jártam, ezzel megvan az összes szolnoki láda :D

TimiRobi 2018.07.20 09:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.Timi&Robi [g:hu 1.5.4]

riasztos csapata 2018.06.30 16:55 - Egyéb
Úgy tűnik, valaki rákapott a ládára, mert újra eltűnt. Amíg új helyet keresünk a végládának, logoljátok a pótjelszóval!

Liberty 2018.06.30 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Érdekes helyszíneket mutat be a jól felépített útvonal. Ezúttal a Tisza partján időztünk egy kicsit. A 4-es pontnál a láda nincs meg, jeleztem a rejtőnek is, így Zounok ispán segítsége jól jött :) 1,4,3,2 sorrendben kerestük fel a látnivalókat. Köszönet a rejtésért.

JAck:66: 2018.06.27 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
3. és 4. ponton nekem is csupán a pót jelszó lett meg. [g:hu 1.5.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (59 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu