geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4431. Földön, vízen, levegőben - újragondolva (GCFVLU)
Vasúti Almárium - Oktató terem
Vasúti Almárium - Oktató terem
Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban
Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban
Vasúti Almárium - Pénztár
Vasúti Almárium - Pénztár
Vasúti Almárium - Forgalmi iroda
Vasúti Almárium - Forgalmi iroda
Vasúti Almárium - Távirda
Vasúti Almárium - Távirda
Kilométerkő a múltból
Kilométerkő a múltból
A távolság is inflálódik?
A távolság is inflálódik?
Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)
Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)
A Rep-Tár épülete
A Rep-Tár épülete
Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)
Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)
... és nyugdíjasként
... és nyugdíjasként
A Tárház fénykorában (forrás: Internet)
A Tárház fénykorában (forrás: Internet)
... és ma
... és ma
A Tárház a Tiszától nézve
A Tárház a Tiszától nézve

Szélesség N 47° 10,148'
Hosszúság E 20° 11,169'
Magasság: 107 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.03.25 13:07
Megjelenés időpontja: 2018.03.25 15:57
Utolsó lényeges változás: 2018.11.04 17:38
Utolsó változás: 2018.12.21 13:23
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: riasztos csapata
Felhasználó: riasztos csapata
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 95 + 6 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 1.8 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


1. N 47° 10,733' E 20° 10,566' jelszórészlet: Utasellátó egyik asztalán
2. N 47° 09,967' E 20° 10,547' jelszórészlet a kilométerkő melletti KRESZ-tábla hátulján
3. N 47° 10,034' E 20° 10,846' jelszórészlet lámpaoszlopon
4. N 47° 10,148' E 20° 11,169' 3x10 cm-es hengeres mikroláda egy örökzöld ágára akasztva fejmagasságban, benne jelszórészlet


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A megszűnt Földön, vízen, levegőben láda megmentési lehetőségén gondolkodva született meg az ötlet, hogy a címben szereplő témát közlekedéstörténeti szemszögből kellene megközelíteni. Azért nem a régi ládát élesztettük újra, mert ennek a ládának teljesen más a tematikája. A ládanévben szereplő közegek mindig is meghatározóak voltak Szolnok város közlekedésében és életében.
Bár a város területe a paleotikum óta lakott, de az igazi fejlődést a középkor hozta el. Szolnok mindig is királyi birtok volt és a máramarosi sóbányákból származó árut a Tiszán, vízi úton, olcsón tudták Szolnokra szállítani, ahonnan szárazföldön továbbították szerte az országba. Az Aranybulla rendelkezésénél fogva, az ország két fő-sóraktárából az egyik Szolnokon helyezkedett el. A város fejlődésének új lendületet a Tisza szabályozása és a gőzhajózás megindulása adott. Az Osztrák-Magyar Monarchia korában a legjelentősebb szállítási eszköz a gőzhajó volt. 1847-ben - az országban másodikként - Szolnokot is elérte a vasút, újabb lehetőséget biztosítva a város fejlődéséhez. A vasút jelentőségét Szolnok életében az is bizonyítja, hogy a Város Napja is a vasúthoz kötődik.
A város közúti közlekedésének fontosságát a kelet-nyugati és észak-déli közlekedési tengelyek kereszteződése adja. Jelentős az átmenő forgalom, mely ma már jobbára, elkerülő utakon bonyolódik.
A levegő elemet két repülőtér képviseli a városban, a 200 hektáros sportrepülőtér és a katonai repülőtér.

A láda

1 pont: A földön (sínen)
 N 47° 10,733' E 20° 10,566' 90 m [GCFVLU-1]

A szolnoki állomás Felvételi épületében kialakított Vasúti Almáriumba invitállak benneteket először. A gyűjtemény Kondor Balázs vasúti magángyűjtő gyűjteményének része. (A gyűjtó 2018. március 15-én kitüntetést kapott munkájáért.) A kiállítás legújabb eleme a forgalmi oktató helyiséget mutatja be.
A gyűjteményről bővebben a blogSZOLNOK-on olvashattok, a vasútállomás épületéről pedig itt és itt. Mivel az épületben nem jó a GPS vétel, így a koordináta a gyűjtemény melletti bejáratra mutat .
A jelszó-részletet az Utasellátó tevékenységét bemutató helyiség egyik asztalán található. Alaposan nézz szét! (1 karakter) (Köszönet Kondor Balázsnak, hogy lehetővé tette a jelszórészlet beépítését a kiállítás anyagába!)

2. pont: A földön (közúton)
 N 47° 9,967' E 20° 10,547' 86 m [GCFVLU-2]

Egy érdekes közúti emlékre hívta fel a figyelmemet ez a cikk. Elmentünk és megkerestük a másodikként említett kilométerkövet, amit most nektek is megmutatok. A rajta szereplő 2 km a 32-es főútvonal régi kezdőpontjától való távolságot, a Mátyás Király út - Thököly út kereszteződését jelöli, míg az 1 km a jelenlegi kezdőponttól, a Nagy Imre krt. - József Attila utca kereszteződésétől mért távolságot jelzi. A jelszó-részletet a kilométerkő melletti KRESZ-tábla hátulján találjátok.

3. pont: A levegőben (Rep-Tár)
 N 47° 10,034' E 20° 10,856' 86 m [GCFVLU-3]

Szolnokon az első nem hivatalos repülőgép építési és repülési kísérlet egy Székelyhidi nevű úr nevéhez fűződik 1904-ből, melyről a korabeli újságokban lehetett olvasni. Sajnos az ezzel kapcsolatos kutatásom anyaga egy költözködés során elveszett. Az első hivatalos repülés Kvasz András nevéhez fűződik, mely 1911-ben történt. Innen számoljuk a szolnoki repülés kezdetét. A katonai repülésnek állít emléket a 2016-ban átadott Rep-Tár. A főépülete egyébként Szolnok első vasútállomása (Indóház) volt. A szolnoki Repülőmúzeum korábban a katonai reptérhez kötődően üzemelt. Először a kapukon belül, majd a kiállítóhelyet a nyilvánosság számára is elérhetővé téve, a 442-es út mellé helyezték át, ahol a gyűjteményt ingyenesen lehetett látogatni. A kiállított repülőgépek nagyobb darabjai ma is ott várják sorsuk jobbra fordulását. (Arról a helyről a In Memoriam Szolnoki Repülőmúzeum láda ad további információt.)
Visszatérve a Rep-Tárhoz, engedtessék meg egy személyes élmény. A ládához anyagot gyűjtve, megláttam azt a helikoptert, amin a fedélzeti rádiós pályafutásomat kezdtem, közvetlenül annak rendszerbe állítása után. Ez egy Mi-9 típusú (Mi-8VKP) helikopter, melynek fedélzetére egy hadosztály szintű légi vezetési pont van telepítve, a szárazföldi csapatok (harckocsik) műveleteinek irányítására. Talán nem szerénytelenség, ha elárulom, hogy a fedélzeti rádióberendezések kezelési utasításait én fordítottam le magyarra. A gép a múzeum számára is új szerzemény, még a honlapján sincs róla információ (a láda megjelenésének idején). A Tiszaparti sétányon elhelyezett interaktív táblák adatbázisában, mint rövidesen érkező kiállítási darab szerepel, bővebb információk onnan nyerhetők. A Rep-Tár honlapja és egy cikk róla.
A jelszórészlet egy lámpaoszlop parkoló felőli oldalán található.

4. pont: A vízen (Tárház rakodó)
 N 47° 10,148' E 20° 11,169' 107 m [GCFVLU-4]

A mikro láda egy örökzöld egyik ágára akasztva várja a kessereket. Jegyezd meg, honnan vetted le és oda is akaszd vissza! A rejtést egy hónapon át teszteltük, jó lenne, ha ez nem tűnne el állandóan, mint a korábbi helyen lévő láda. Ajándék nem fér bele, de toll van benne. A logfüzetet óvatosan vedd ki, mert kicsit szorul. Ha nem jön ki, egy suhintó mozdulat segít.

A kiegyezés után rohamos fejlődésnek indult a városban a vízi közlekedés sokkal jelentősebb volt, mint manapság. Gőzhajókon folyt a szállítás az igen élénk, fa-, búza- és szarvasmarha kereskedelem számára. Jelentős volt a személyforgalom is, sőt a II. világháború alatt a vasút nagy leterheltsége miatt a személyszállítás időnként csak a Tiszán történt, a partmenti települések vonatkozásában. A XX. században a közúthálózat fejlődése miatt a folyami szállítás elvesztette jelentőségét. Legtovább a gabonaszállítás tartotta magát. A Tárház mellett volt a teherkikötő. A vízi szállítás valamikor a '80-as évek elején szűnt meg emlékeim szerint. Ekkor még láttam rakodó uszályokat a Tiszán. A multi végpontja a vízi szállítás még meglévő mementóját kívánja megmutatni. Bővebb ismertető a Tárház és a rakodó működéséről itt olvasható, míg a romokról itt.
Ha nagy lenne a forgalom a parton, vagy bármi más akadályozna a láda megkeresésében a  N 47° 10,132' E 20° 11,131' 96 m [GCFVLU+pótjelszó] ponton Zounok ispán segít a jelszó megtalálásában.

A jelszó a pontok sorrendjében áll össze és a pontok begyűjtésére is ezt az útvonalat javasoljuk.

Jó keresgélést és olvasgatást kívánunk az előttetek álló 3,2 km-hez és kb. 1 órás sétához.
Parkolni a Vasútállomásnál lehet, sajnos fizetős. A másik parkolási lehetőség a Rep-Tár parkolója, ez ingyenes. Innen a többi pont párszáz méteres sétával elérhető, a Vasútállomás kb. másfél kilométerre van innen.

Ládaellenőrzések:
2018.05.28 A végláda eltűnt, pótoltuk.
2018.09.09 A sorozatos eltűnés miatt új helyen, új végládát telepítettünk.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (37 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.54 web: 4.72 átlag: 4.63

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


lupunk 2019.03.09 15:12 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönjük! Az első pont nagyon kreatív :D [Geoládák v2.2.5]

woranhun 2019.03.09 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Csapdoki 2019.03.03 21:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.06
Köszi a lehetőséget.

peters 2019.03.02 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

straboti 2019.03.02 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

BMBOPH 2019.02.27 21:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk,köszi !

Togo 2019.02.27 12:35 - Megtaláltam
Megtalálás letudva [wapon beküldött szöveg]

PÉV 2019.02.27 11:17 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.16
Köszi a rejtést!
MEGVAN!

acsipapa 2019.02.24 13:05 - Megtaláltam
Meglett, de nem a helyén, hanem az utolsó ciprusfán túl a földön hevert. Természetesen visszatettük az eredeti helyére.

Webber 2019.02.24 13:05 - Megtaláltam
Meglett.

geooszi 2019.02.23 20:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

stmester 2019.02.22 17:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
Az első pontot még napsütésben de az utolsót már csontig hatoló szélben kerestük meg. Még a fényképezőgépet se vettük elő, meg a toll is befagyott a kezem mellett. Mondták, hogy jön egy hidegfront, de megtapasztalni nem volt kellemes.

Katona55 2019.02.22 17:23 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel.

GAMANO 2019.02.17 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Fazék 2019.02.17 10:15 - Megtaláltam
Alföldi geoládázás, Szolnokon elővettem a csomagtartóból a biciklit és körbetekertem a belvárost. Ügyesen megválasztott pontok, minden rendben,

2019-02-17 09.43.312019-02-17 09.49.05
2019-02-17 10.07.412019-02-17 10.13.26
2019-02-17 10.38.40 
V_Gabor 2019.02.16 18:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.43
Zseniális a rejtés! A forgalom miatt a 4. pontnál csak a pótot néztük meg.

Köszönöm! [g:hu 1.6.2f]

2019-02-16 17.34.58R2019-02-16 17.40.12R
2019-02-16 17.47.27R2019-02-16 17.48.35R
2019-02-16 18.00.04R2019-02-16 18.08.26R
2019-02-16 18.09.48R2019-02-16 18.10.40R
2019-02-16 18.16.08R2019-02-16 18.22.13R
2019-02-16 18.24.08R 
anettx 2019.02.16 10:34 - Megtaláltam
TFTC!
Szolnoki teker(g)és.
Rejtések ügyesek, igényesek.
Nekem a vasutas pont jött be, Dr.Ladáékkal itt is összefutottam, az ő segítsége nélkül még most is keresgélném a jelszót a kiállítás ablaka előtt.

gcfvlu-DSC09558 
Dr.Lada 2019.02.16 09:24 - Megtaláltam
Elkövetve :-) [g:hu 1.6.1x]

Kiaribua 2019.02.07 13:39 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

zalajaro 2019.01.29 12:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.51
Aki keres, az talál!🙂

IMG_20190129_101012IMG_20190129_110605
IMG_20190129_112017IMG_20190129_112148

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (101 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu