geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4431. Földön, vízen, levegőben - újragondolva (GCFVLU)
Vasúti Almárium - Oktató terem
Vasúti Almárium - Oktató terem
Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban
Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban
Vasúti Almárium - Pénztár
Vasúti Almárium - Pénztár
Vasúti Almárium - Forgalmi iroda
Vasúti Almárium - Forgalmi iroda
Vasúti Almárium - Távirda
Vasúti Almárium - Távirda
Az első pont jelszavát itt keresd!
Az első pont jelszavát itt keresd!
Kilométerkő a múltból
Kilométerkő a múltból
A távolság is inflálódik?
A távolság is inflálódik?
Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)
Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)
A Rep-Tár épülete
A Rep-Tár épülete
Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)
Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)
... és nyugdíjasként
... és nyugdíjasként
A Tárház fénykorában (forrás: Internet)
A Tárház fénykorában (forrás: Internet)
... és ma
... és ma
A Tárház a ládától nézve
A Tárház a ládától nézve
Ez az objektum rejti a ládát
Ez az objektum rejti a ládát
A láda környéke 626 cm-es vízállásnál
A láda környéke 626 cm-es vízállásnál

Szélesség N 47° 10,122'
Hosszúság E 20° 11,152'
Magasság: 134 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.03.25 13:07
Megjelenés időpontja: 2018.03.25 15:57
Utolsó lényeges változás: 2018.06.05 17:20
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: riasztos csapata
Felhasználó: riasztos csapata
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 38 + 4 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 2.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


1. N 47° 10,733' E 20° 10,566' jelszórészlet: Dohányzást tiltó lap alján
2. N 47° 09,967' E 20° 10,547' jelszórészlet a kilométerkő melletti KRESZ-tábla hátulján
3. N 47° 10,034' E 20° 10,846' jelszórészlet kerítésoszlopon
4. N 47° 10,122' E 20° 11,152' 16x11x6 cm láda a vaslemez alatt mágnessel rögzítve, benne jelszórészlet


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A megszűnt Földön, vízen, levegőben láda megmentési lehetőségén gondolkodva született meg az ötlet, hogy a címben szereplő témát közlekedéstörténeti szemszögből kellene megközelíteni. Azért nem a régi ládát élesztettük újra, mert ennek a ládának teljesen más a tematikája. A ládanévben szereplő közegek mindig is meghatározóak voltak Szolnok város közlekedésében és életében.
Bár a város területe a paleotikum óta lakott, de az igazi fejlődést a középkor hozta el. Szolnok mindig is királyi birtok volt és a máramarosi sóbányákból származó árut a Tiszán, vízi úton, olcsón tudták Szolnokra szállítani, ahonnan szárazföldön továbbították szerte az országba. Az Aranybulla rendelkezésénél fogva, az ország két fő-sóraktárából az egyik Szolnokon helyezkedett el. A város fejlődésének új lendületet a Tisza szabályozása és a gőzhajózás megindulása adott. Az Osztrák-Magyar Monarchia korában a legjelentősebb szállítási eszköz a gőzhajó volt. 1847-ben - az országban másodikként - Szolnokot is elérte a vasút, újabb lehetőséget biztosítva a város fejlődéséhez. A vasút jelentőségét Szolnok életében az is bizonyítja, hogy a Város Napja is a vasúthoz kötődik.
A város közúti közlekedésének fontosságát a kelet-nyugati és észak-déli közlekedési tengelyek kereszteződése adja. Jelentős az átmenő forgalom, mely ma már jobbára, elkerülő utakon bonyolódik.
A levegő elemet két repülőtér képviseli a városban, a 200 hektáros sportrepülőtér és a katonai repülőtér.

A láda

1 pont: A földön (sínen)
 N 47° 10,733' E 20° 10,566' 90 m [GCFVLU-1]

A szolnoki állomás Felvételi épületében kialakított Vasúti Almáriumba invitállak benneteket először. A gyűjtemény Kondor Balázs vasúti magángyűjtő gyűjteményének része. (A gyűjtó 2018. március 15-én kitüntetést kapott munkájáért.) A kiállítás legújabb eleme a forgalmi oktató helyiséget mutatja be.
A gyűjteményről bővebben a blogSZOLNOK-on olvashattok, a vasútállomás épületéről pedig itt és itt. Mivel az épületben nem jó a GPS vétel, így a koordináta a gyűjtemény melletti bejáratra mutat .
A jelszó-részletet a megadott bejárathoz legközelebb eső, a "telefonfülkék" melletti szemetes edény felett, a dohányzást tiltó tábla alján találjátok. Ld. a fényképet! (1 karakter)

2. pont: A földön (közúton)
 N 47° 9,967' E 20° 10,547' 86 m [GCFVLU-2]

Egy érdekes közúti emlékre hívta fel a figyelmemet ez a cikk. Elmentünk és megkerestük a másodikként említett kilométerkövet, amit most nektek is megmutatok. A rajta szereplő 2 km a 32-es főútvonal régi kezdőpontjától való távolságot, a Mátyás Király út - Thököly út kereszteződését jelöli, míg az 1 km a jelenlegi kezdőponttól, a Nagy Imre krt. - József Attila utca kereszteződésétől mért távolságot jelzi. A jelszó-részletet a kilométerkő melletti KRESZ-tábla hátulján találjátok.

3. pont: A levegőben (Rep-Tár)
 N 47° 10,034' E 20° 10,846' 86 m [GCFVLU-3]

Szolnokon az első nem hivatalos repülőgép építési és repülési kísérlet egy Székelyhidi nevű úr nevéhez fűződik 1904-ből, melyről a korabeli újságokban lehetett olvasni. Sajnos az ezzel kapcsolatos kutatásom anyaga egy költözködés során elveszett. Az első hivatalos repülés Kvasz András nevéhez fűződik, mely 1911-ben történt. Innen számoljuk a szolnoki repülés kezdetét. A katonai repülésnek állít emléket a 2016-ban átadott Rep-Tár. A főépülete egyébként Szolnok első vasútállomása (Indóház) volt. A szolnoki Repülőmúzeum korábban a katonai reptérhez kötődően üzemelt. Először a kapukon belül, majd a kiállítóhelyet a nyilvánosság számára is elérhetővé téve, a 442-es út mellé helyezték át, ahol a gyűjteményt ingyenesen lehetett látogatni. A kiállított repülőgépek nagyobb darabjai ma is ott várják sorsuk jobbra fordulását. (Arról a helyről a In Memoriam Szolnoki Repülőmúzeum láda ad további információt.)
Visszatérve a Rep-Tárhoz, engedtessék meg egy személyes élmény. A ládához anyagot gyűjtve, megláttam azt a helikoptert, amin a fedélzeti rádiós pályafutásomat kezdtem, közvetlenül annak rendszerbe állítása után. Ez egy Mi-9 típusú (Mi-8VKP) helikopter, melynek fedélzetére egy hadosztály szintű légi vezetési pont van telepítve, a szárazföldi csapatok (harckocsik) műveleteinek irányítására. Talán nem szerénytelenség, ha elárulom, hogy a fedélzeti rádióberendezések kezelési utasításait én fordítottam le magyarra. A gép a múzeum számára is új szerzemény, még a honlapján sincs róla információ (a láda megjelenésének idején). A Tiszaparti sétányon elhelyezett interaktív táblák adatbázisában, mint rövidesen érkező kiállítási darab szerepel, bővebb információk onnan nyerhetők. A Rep-Tár honlapja és egy cikk róla.
A jelszórészlet a kerítés egy olyan pontján lévő vasoszlopon található a H-kerítés takarásában, ahonnan jó rálátás nyílik a fent említett helikopterre, melynek oldalszáma 001. (Kérlek a jelszóhordozó lapot úgy rakd vissza, hogy az a betonkerítés takarásában legyen, nehogy feltűnjön a mugliknak.) Arra az esetre, ha végképp nem találod a mágneslapot, elhelyeztünk egy pótjelszót a legközelebbi lámpaoszlopon.

4. pont: A vízen (Tárház rakodó)
 N 47° 10,122' E 20° 11,152' 97 m [GCFVLU-4]

A koordinátán található beton létesítményen (szállítószalag alátámasztáson) lévő, beépített vas létrafokokat takaró, a felmászást megakadályozó vaslemez alatt található a láda, mágnessel rögzítve. A létra mellé állva, felnyúlva levehető. A területet kutyások használják, vigyázzatok le ne bukjon a láda! Ja, és nézzetek a lábatok elé (kutyagumi veszély)!

A kiegyezés után rohamos fejlődésnek indult a városban a vízi közlekedés sokkal jelentősebb volt, mint manapság. Gőzhajókon folyt a szállítás az igen élénk, fa-, búza- és szarvasmarha kereskedelem számára. Jelentős volt a személyforgalom is, sőt a II. világháború alatt a vasút nagy leterheltsége miatt a személyszállítás időnként csak a Tiszán történt, a partmenti települések vonatkozásában. A XX. században a közúthálózat fejlődése miatt a folyami szállítás elvesztette jelentőségét. Legtovább a gabonaszállítás tartotta magát. A Tárház mellett volt a teherkikötő. A vízi szállítás valamikor a '80-as évek elején szűnt meg emlékeim szerint. Ekkor még láttam rakodó uszályokat a Tiszán. A multi végpontja a vízi szállítás még meglévő mementóját kívánja megmutatni. Bővebb ismertető a Tárház és a rakodó működéséről itt olvasható, míg a romokról itt. Ugye mondanom sem kell, hogy a műtárgyra TILOS felmászni!
Ha nagy lenne a forgalom a parton, esetleg az árvíz, sár, körömcipő vagy bármi más akadályozna a láda megkeresésében a  N 47° 10,132' E 20° 11,131' 96 m [GCFVLU+pótjelszó] ponton Zounok ispán segít a jelszó megtalálásában. A Szolnoki mértékadó vízmércén mért 600 cm-es vízállás felett a láda környéke nagy valószínűséggel víz alá kerül. Kb. 620 cm-es vízállásig kis ügyeskedéssel megszerezhető. (Kirakni is ilyen vízállásnál raktuk ki.) A vízállást itt tudjátok ellenőrizni: szolnoki vízállás.

A jelszó a pontok sorrendjében áll össze és a pontok begyűjtésére is ezt az útvonalat javasoljuk.

Jó keresgélést és olvasgatást kívánunk az előttetek álló 3,2 km-hez és kb. 1 órás sétához.
Parkolni a Vasútállomásnál lehet, sajnos fizetős. A másik parkolási lehetőség a Rep-Tár parkolója, ez ingyenes. Innen a többi pont párszáz méteres sétával elérhető, a Vasútállomás kb. másfél kilométerre van innen.

Ládaellenőrzések:
2018.05.28 A láda eltűnt, pótoltuk.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (14 db): környezet: 4.36 rejtés: 4.32 web: 4.50 átlag: 4.39

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

riasztos csapata 2018.06.30 16:55 - Egyéb
Úgy tűnik, valaki rákapott a ládára, mert újra eltűnt. Amíg új helyet keresünk a végládának, logoljátok a pótjelszóval!

Liberty 2018.06.30 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Érdekes helyszíneket mutat be a jól felépített útvonal. Ezúttal a Tisza partján időztünk egy kicsit. A 4-es pontnál a láda nincs meg, jeleztem a rejtőnek is, így Zounok ispán segítsége jól jött :) 1,4,3,2 sorrendben kerestük fel a látnivalókat. Köszönet a rejtésért.

JAck:66: 2018.06.27 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
3. és 4. ponton nekem is csupán a pót jelszó lett meg. [g:hu 1.5.4]

Cerberus 2018.06.20 20:07 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.38
Megtaláltam! Jópofa tematikus multi. Nekem a 3. és 4. pont tetszett igazán, de mindkét helyen a pótjelszót sikerült csak levadászni. A mágneses táblácskát könnyen lehet, hogy elbénáztam, bár elég alaposan szétnéztem. A végládát viszont egyáltalán nem láttam ott, ahol vélhetően lennie kellene. Kíváncsi vagyok, hogy az utánam jövőknek meglesz-e. A ragasztott jelszóhordozók mindenhol rendben voltak.

Köszönöm a rejtést!

IMG_4092IMG_4093
IMG_4096IMG_4098
IMG_4099IMG_4100
IMG_4101 
pliptai 2018.06.17 19:10 - Megtaláltam
Ládázás kópé1993-al! A mai nap utolsó ládája volt. A végláda szerintem nincs meg, mi nem találtuk, a virtuális pótjelszóval logoltunk. A többi rejtés a meglett a leírásban szereplő helyeken! Köszönet a rejtésért!

kópé1993 2018.06.17 19:05 - Megtaláltam
Pliptaival. Köszi a rejtést!

IMG_20180617_184442IMG_20180617_184500_1
IMG_20180617_190143IMG_20180617_190153
IMG_20180617_190644 
Samszi 2018.06.01 20:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

TankTheBassist 2018.06.01 20:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

benist 2018.05.29 11:30 - Megtaláltam
Az első pontért ugyan csak néhány lépést kellett volna tenni, de én körbejártam, mire a méretes kiállítást és az 1. pontot észleltem. Jó lett volna bringával bejárni a multit, de az ellentmondó infók miatt a gyorson nem mertem elhozni, pedig ment volna. Elsétáltam a km-kőig, a felirat itt is gyorsan előkerült. A 3. ponttal már kicsit bénáztam, ahová a GPS mutatott, nem láttam semmit (pedig ott volt), végignéztem vagy 20 oszlopot, aztán visszafelé megtaláltam a nem túl feltűnő táblácskát. Közben kívülről nézegethettem a szépszámú repüléstörténeti emléket. A 4. ponthoz a kütyü által javasolt közút helyett a Tisza töltésen ballagtam el a pótjelszóig. A biztonság kedvéért lementem a ládához, és nagy örömömre a rejtő már pótolta az eltűnt darabot. Egy kiadós, de nem kimerítő séta keretében sikeresen bejártam ezt a szépen kialakított, érdekes multit.

picuresnagyur 2018.05.28 21:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
Köszi, ezt is sötétben :) a vadiúj láda a helyén, tollat nem láttam benne, a log így elmaradt (lehet sötét volt)

riasztos csapata 2018.05.28 10:49 - Egyéb
A ládát pótoltuk. Ha mugli veszély van, inkább használjátok a pótjelszót!

Mr Zerge 2018.05.26 09:45 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Az 1. pontot az GCLEGK keresésével együtt megtaláltam. A repülő múzeumhoz eljövünk még majd a gyerekekkel. A Tisza parti rész ismerős volt régebbről. A 2. pont a városból kifelé hamar meglett.

kupec 2018.05.20 14:31 - Megtaláltam
A 3. ponton összefutottam VP-vel, utoljára több, mint 12 éve találkoztunk ládázás közben. Jót beszélgettünk, aztán űztük tovább a pontokat. A 4. ponton pótjelszóval sikerült csak logolni.

VP 2018.05.20 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 2.5 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 4.57
A 4. ponton a láda nincs meg, az alternatív jelszóval logoltam.
A 3. és a 4. ponton - nagyon hosszú idő után - kupeccel találkoztam, egy kicsit beszélgettünk.
Budapestről Szolnokra vonattal, onnan országúti biciklivel a Szolnok-belváros - Zagyvarékas - Szászberek - Jászalsószentgyörgy - Jánoshida - Kerekudvar - Jászfelsőszentgyörgy - Szentmártonkáta útvonalon, majd vonattal haza. A budapesti szakaszokkal együtt 100 km tekerés kellemes időben, helyenként kicsit élénk oldalszélben.

 
Altrix 2018.05.19 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

sogor36 2018.05.19 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.89
Köszi a rejtést.

Marton Zoli 2018.05.17 11:43 - Megtaláltam
A vasútállomásra nem tudtam sok időt szánni - pedig szeretem az ilyen tárlatokat - mert a bringámat lezáratlanul őrizetlenül kellett kint hagynom. A második pont sima ügy volt. A RepTárnál hosszasan kellett kutakodnom - sajnos eredménytelenül - és a belül dolgozó munkások már kezdtek gyanakodva méregetni. Itt jól jött a rejtői segítség. A rakodónál elég nagy volt a forgalom - egy autóban konkrétan ott sziesztázott valaki 15 m-re a rejtektől de a pótjelszó ezt a gondot is megoldotta.

Végül rejtői segítséggel minden a helyére került. Köszönöm.

mepetya 2018.05.05 20:15 - Megtaláltam
Timivel megtaláltuk az összes pontot. Az első pont tényleg megtévesztő, mert az út másik felén az aluljáróra mutat a koordináta. Még jó, hogy Timi tudta, hol vannak a telefonfülkék. A 3. pont jelszórészlete is odébb volt vagy 4 oszloppal, mint a koordináta mutatta, azt visszatettük a helyére. A ládát sajnos nem találtuk, pedig bevilágítottunk a vaslemez mögé és ketten is tüzetesen átvizslattuk. Nem ment könnyen, mert fiatalok ott buliztak a pótjelszónál. :) Még jó, hogy volt pótjelszó. Szóval, ha kalandosan is, de meglettek a részletek. Köszönjük a rejtést!

ildati 2018.05.01 16:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
Ildikó&Attila [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Puszkany 2018.05.01 10:18 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (42 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu