geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
458. Budai Ifipark (GCIFI)

Felújítás után (2014)

Felújítás után (2014)

Felújítás után (2014)

Felújítás után (2014)

Felújítás után (2014)

Felújítás után (2014)

Kiállítás, installáció

Kiállítás, installáció

Ifi Park anno

Ifi Park anno

Ifi Park anno

Ifi Park anno

Ifi Park anno

Ifi Park anno

Ifi Park anno

Ifi Park anno

2002-es állapot / Enyészet

2002-es állapot / Enyészet

2015. őszén itt a láda

2015. őszén itt a láda

2002-es állapot / Enyészet

2002-es állapot / Enyészet

2002-es állapot / Enyészet

2002-es állapot / Enyészet

2002-es állapot / Enyészet

2002-es állapot / Enyészet

Szomorú aktualitás a 2002-es telepítés közben (ég a BM teteje)

Szomorú aktualitás a 2002-es telepítés közben (ég a BM teteje)
Szélesség N 47° 29,683'
Hosszúság E 19° 2,515'
Magasság: 178 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.11.24 14:30
Utolsó lényeges változás: 2020.01.03 07:17
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Zsófi és Balázs
Felhasználó: drabik
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Megtalálások száma: 1698 + 4 sikertelen + 12 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2008-02 volt 24 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 1.8 megtalálás hetente


A jelszó a koordinátán lévő tárgyon keresendő, matricára írva. Csupa NAGYBETŰVEL, ekezetek nelkul, egybe.
(Zárva tartás esetén is kereshető).

---

Budapest egy sokáig méltatlanul elhanyagolt, de annál inkább varázslatos helyszíne a budai Várkert Bazár, vagy ahogy sokan hívták régen: az Ifi Park. A belvárosi dunai panoráma része, kapocs a Vár és a Duna part között, kedvelt sétahely, a hosszas városnézések alkalmával jó pihenőhely. Igazán méltó egy városi virtuális láda elhelyezésére. (A geoláda leírása 13 év után megújulva az alábbira változott):

" ... Az 1875-1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része, ugyanakkor 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike volt.

Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, majd később műtermek, kiállítások, különböző iskolák helyszínéül szolgált. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett Várkert Bazár területén 1961-től a budai Ifjúsági Park működött, az életveszélyessé vált épületegyüttes 1984-es bezárásáig. Ezt követően, bár számos elképzelés született hasznosításáról, a Várkert Bazár közel harminc éven át kihasználatlanul állt.

... Az Ybl Miklós által megálmodott Várkert Bazár legfőbb feladata a Duna-part és a Budai vár közötti összeköttetés megteremtése volt.

... A 2014-es rekonstrukció folyamán elsődleges szempont volt, hogy az eredeti épület legapróbb részleteit is megőrizzék, amelyhez korabeli fotók, levéltári dokumentumok illetve a helyszínen begyűjtött maradványok nyújtottak segítséget. Helyreállították a Várkert Bazárban az összes eredeti vas korlátot, kapukat, kerítéseket. A járóburkolatokat eredeti színeikben és mintázatukban újították fel, olyan minőségben, hogy az épület új funkcióinak is megfeleljen.

A felújított épületegyüttesben kiállító helyiségek (összesen 2500 m2-en) és multifunkcionális rendezvényterem (900 m2-en) kapnak helyet, emellett az ide látogatókat vendéglátóhelyek, különféle üzletek és turisztikai információs pont is várja.

... Ma a legtöbbeknek talán az jut eszébe a Várkert Bazárról, hogy valaha itt működött a Budai Ifjúsági Park, Budapest egykori kultikus szórakozóhelye. 1961. augusztus 20-án nyitott meg Budapest első számú nyári szórakozóhelye, a Budai Ifjúsági Park.

... A kezdetben táncos szórakozóhelynek indult Parkban a hetvenes években olyan meghatározó hazai rock és pop együttesek léptek fel, mint az Illés, a Metró, az Omega, a Piramis vagy a Karthago, amelyek közül többen a vasfüggönyön túl is hírnevet szereztek maguknak.

A Park első és leghíresebb igazgatója Rajnák László volt, aki kiemelt figyelmet fordított a rendfenntartásra. A szórakozóhelyre csak megfelelő ruhában és küllemben lehetett belépni. Az alábbi 1962-es belépési szabályzat egy részlete is ezt bizonyítja:

Tudnivalók a Budai Ifjúsági Park látogatásával kapcsolatban:
Belépés csak 18 éven felüli fiúk és 16 éven felüli lányok részére, nyakkendőben, világos ingben, zakóban. Vászonnadrágban a belépés tilos.
Kitiltást eredményeznek a következő kihágások:
Ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés.
(Belépési szabályzat, 1962)
... "

/ Forrás: http://www.varkertbazar.hu/hu/tortenet Bővebb leírás ugyan itt olvasható. /

---

Ezt a ládát még 2002-ben telepítettük, a hazai GC hőskorában. Bő 10 évig kereshető volt, bezsebelt 1259 sikeres megtalálást, azonban - az addig méltatlanul elhanyagolt épületeket és parkot - 2013-ban elkezdték felújítani, így a kereshetőséget meg kellett szüntetni. Mivel kár lenne egy ilyen kortörténeti emléknek is beillő ládát veszni hagyni és mivel a Várkert bazár is megérdemel egy ládát, így 2015. őszén a megújításról döntöttem.
Emlékül maradjon itt az eredeti ládaleírás is, az alábbiak szerint: ...

"Elrejtettünk egy virtuális ládát a szívem csücskébe. Nehéz elképzelni, de ha még van olyan fővárosi, akit nem varázsolt el ez a hely, az ebben a pillanatban induljon el és NÉZZEN!!! A lenti néhány sor az internetről való, ismerkedjetek vele...
:-)
----
A Várdomb oldalán elhelyezkedő Várkert-bazár a XIX. század 70-es éveiben Ybl Miklós tervei szerint a Fővárosi Közmunkatanács által megépített épületegyüttes mindig is frekventált, jelentéssel és jelentőséggel bíró helye volt a fővárosnak. Kedvelte és szerette például Erzsébet királyné, aki ha gőzhajón érkezett Budapestre, akkor a Várkert-bazár északi galériáján sétált fel a déli Cortina lépcsőire, majd onnan tovább a régi várba.

Gyakorlati hasznosításra a Várkert-bazár tulajdonképpen sohasem került, mert a csekély kereskedelmi forgalom miatt a bazárokat nemigen vették bérbe. Az alsó soron műtermeket alakítottak ki, s az 1930-as években gyakran merült fel a Budai Műcsarnok odatelepítése is. Az épületegyüttes 1944-45-ben erősen megrongálódott, s 1961-ig nem is fordítottak gondot felújítására. A ma világörökség részét képező Ybl Miklós tér 2-6. tizenhat évet állt gondozatlanul és használatlanul, jelezvén az akkori energiák és források koncentrálódási irányát.

1961 júniusában a Budapesti KISZ-Bizottság ötlete nyomán itt kezdték kialakítani a főváros első és sokáig egyetlen szabadtéri ifjúsági szórakozóhelyét, az Ifjúsági Művelődési Parkot, közkeletű nevén az Ifiparkot. A park 1961. augusztus 20-án nyitott. 1962 volt valójában az első teljes idény, amikor május 1-én nyitott a park és szeptember 20-án zárt be. Ez alatt az idő alatt a parkot 70 ezren keresték fel, ami igencsak jelentős látogatottságnak volt mondható. A futballmérkőzéseket és a szervezett május elsejei felvonulásokat leszámítva, lényegében nem volt hely és alkalom, ahol több ezer ember egyszerre összegyűlhetett. 1980. május 27-én egy Edda koncert alkalmával a park bejáratához vezető lépcsők kőfalai leomlottak, s a baleset során öt fiatal megsérült. Ekkor a parkot két hónapra be is zárták, s ez az esemény már előre vetítette a létesítmény sorsát, további alkalmatlanságát korábbi funkciója betöltésére. Az események ilyen alakulásához hozzátartozik, hogy a Várbazár építészetileg és akusztikailag eleve alkalmatlan volt szabadtéri koncertek helyszínéül. Csak tetézte a bajt, hogy az 1961-es helyreállítási munkákat követően sohasem invesztáltak jelentős mértékben a park létesítményeibe, nem fordítottak gondot nem hogy a fejlesztésre, de az állagmegőrzésre sem..

A park 1984-ben - miután nem bírta sem a funkciójával járó megterhelést, sem az állagmegőrzés elmaradását - bezárt, s az egész Várbazár kezelését a Fővárosi Tanácstól 1989-ig a Budapesti Művelődési Központ (BMK) vette át. A BMK lényegében sem a Várbazár hasznosításával, sem az állagmegőrzéssel nem nagyon törődött, csupán a volt irodaházat adta ki egy építőipari szakcsoportnak. A kezelői jogot 1989-ben az I. kerületi tanács kapta meg, s ezzel a joggal ma is a jogutód, az I. kerületi önkormányzat rendelkezik. A világörökség részét képező Várkert-bazár hasznosítására többféle elképzelést dolgoztak már ki, de ezek kivitelezése részben a rendezetlen jogi helyzet, részben pénzhiány miatt eddig meghiúsult. Addig pedig marad a jelenlegi meglehetősen kiábrándító, siralmas kép, az omladozó műemlékek, elhanyagolt műtermek, lerakott deszkák és téglák, betonkeverők, homokbuckák és a felvert gaz látványa.

Irány a Vár!

Zsófi és Balázs
---
2013.02.27.
A Várbazár megkezdődött felújítása miatt a ládát megszüntetem (tekintve, hogy az az építési terület közvetlen közelében van.
A felújítást köbvetően egy új ládát tervezek a helyszínre. Köszönöm az eddigi megtalálásokat, szinte rekorder lett a láda! :-) "
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (1165 db): környezet: 4.16 rejtés: 4.00 web: 4.37 átlag: 4.18

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

golyostoll 2020.06.28 14:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Ide is felsétáltam! [Geoládák v3.4.1]

Pudvásnyújtozkodók 2020.06.23 12:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.09
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

dzsajokosz 2020.06.23 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

Danwill 2020.06.18 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Szép, hangulatos környezet.

meriveder 2020.06.13 19:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

BotiZsigi 2020.06.12 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltuk! [Geoládák v3.4.1]

mk45 2020.06.07 19:51 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.46]

gangyal 2020.06.05 14:51 - Megtaláltam
Megvan!!! Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.7]

andorko 2020.06.03 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

julliae 2020.06.02 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

Gabsa5 2020.06.01 17:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.72
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

foxmx15 2020.06.01 17:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

Zozo88 2020.06.01 17:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

PeFri 2020.06.01 16:04 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 1.60
Mai csodás sétánk méltó befejezése! Köszönjük :)

TJ 2020.06.01 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

Pongiz 2020.05.24 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

metitreasure 2020.05.24 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Manna&Peti 2020.05.19 17:30 - Megtaláltam
Köszönjük.

jancheeta876 2020.05.18 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

GeoEvike 2020.05.04 20:10 - Megtaláltam
A pandémiás szabályokat betartva megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.3.2]

Ksandor96 2020.05.02 12:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

vlaci57 2020.05.02 12:20 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

dacu 2020.04.30 16:53 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.05
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

nepster 2020.03.30 18:50 - Megtaláltam
Megtaláltam köszönöm. Ideális idő a városi keresésre, nincs forgalom. Persze utána kézfertőtlenítés.

Kogerj 2020.03.11 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1714 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.