geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4308. Ászári körséta (GCASKS)
Ászár címere
Ászár címere
Mini Skanzen
Mini Skanzen
Tési malom makett
Tési malom makett
Tájház (Barta-ház)
Tájház (Barta-ház)
Gémeskút félúton
Gémeskút félúton
Jászai Mari emlékház
Jászai Mari emlékház
Jászai Mari
Jászai Mari
Hősök parkja
Hősök parkja
és a Kis-tó
és a Kis-tó

Szélesség N 47° 30,506'
Hosszúság E 18° 0,313'
Magasság: 167 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.08.23 09:20
Megjelenés időpontja: 2017.08.23 09:22
Utolsó lényeges változás: 2017.09.02 19:12
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: whaides és családja
Felhasználó: whaides
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1600 m
Megtalálások száma: 20 + 1 sikertelen
Megtalálások gyakorisága: 4.6 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP

A multiláda három pontos, amelyen 1-1 jelszórészletet kell megkeresni.
A jelszót a 3 ponton talált jelszórészletek 1-2-3. sorrendben egybeírva adják.

1. N 47° 30,506' E 18° 00,313' Nyúlj be, húzd ki, tekerd a tetejét, fejtsd meg!

2. N 47° 30,364' E 18° 0,052' A jelszórészletet az egyik "legerősebb" állat őrzi.

3. N 47° 30,631' E 17° 59,913' Hagyományos geoláda.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Ászár Komárom-Esztergom megye DNY-i részén, a bakonyaljai részen található, az Ászár-Neszmélyi borvidéken. Közvetlen szomszédja Kisbér, Ete(6), Vérteskethely(7), Császár 11 km-re fekszik a településtől.

Megközelíteni autóval legegyszerűbben a 81-es számú főútról lehet.
Ajánlott parkoló a község központjában a Mini Skanzen közelében a Jászai Mari téren található:  N 47° 30,534' E 18° 0,329' 167 m [GCASKS+parkoló]
Ugyanakkor bármelyik multipontnál le lehet parkolni. Természetesen az állomások sorrendjén lehet változtatni, de a jelszót az itt megadott sorrend szerint kell beírni.
Autóbusszal: Közvetlen járatokkal Győrből, Kisbérről és Székesfehérvárról. Ászár, Posta megállónál kell leszállni.

A ládáról

Teljesen véletlenül találtunk rá erre a kis gyöngyszemnek is nevezhető településre. Kisbérre szándékoztunk eljutni a Mini Magyarországot megnézni (no meg GCMINI-t megtalálni) és utunk Ászáron vezetett át. Ekkor fedeztük fel a Mini Skanzent, mely előtt elhajtottunk...volna. Szerencsére azonban a kíváncsiságunk nagyobb volt, és megálltunk megnézni, hogy mit is látunk valójában. A Tájházban is és a Jászai Mari emlékházban is nagyon kedves hölgy fogadott bennünket. Sokat meséltek a faluról. Ettől felbuzdulva gondoltuk azt, hogy megmutatjuk a "kessertársaknak" Ászár nevezetességeit egy körséta keretében.

A multiláda három pontos, amelyen 1-1 jelszórészletet kell megkeresni.
A jelszót a 3 ponton talált jelszórészletek 1-2-3. sorrendben egybeírva adják (15 karakter).

1.) A Mini Skanzennél az adott ponton  N 47° 30,506' E 18° 0,313' 167 m [GCASKS-1] nyúlj be, húzd ki, tekerd a tetejét és fejtsd meg a rejtvényt.
(jelszórészlet: 1 karakter). Tudnak ott a rejtésről, keressétek bátran.

2.) A Jászai Mari Emlékház  N 47° 30,364' E 18° 0,052' 172 m [GCASKS-2] közelében keresd a világ egyik "legerősebb" állatát. (jelszórészlet: 4 karakter) Kézzelfogható és vonzódik a rejtekéhez. Ne feliratot keress!

3.) A Kis-tó partján  N 47° 30,631' E 17° 59,913' 172 m [GCASKS-3] hagyományos 16x16x5 cm-es háztartási doboz logfüzettel. (jelszórészlet: 10 karakter)
Kérjük, mindegyik ponton ügyeljetek a láda gondos visszarejtésére és képet ne töltsetek fel róluk! Ha esetleg telefonos segítség kell, kérjük, ne rejtett számról tegyétek.

Ászár község története

A község Árpád-kori település, de már a csiszolt kőkorban, majd a bronzkorban és a késői vaskorban is lakott település volt. Területén közép-avarkori leleteket is találtak (arany fülbevaló töredék, bronz szíjvég veretek).
A római korban is már jelentős település, a hadi úthálózat egyik kiemelkedő jelentőségű csomópontja volt. A gazdag szórványleletek bizonyítják, hogy Ászár e korban fontos állomás volt, melynek egyik tárgyi bizonyítéka az itt előkerült úgynevezett Ászári Ezüstkincs és közte egy i.u. 148-ból származó római katonai diploma, mely az azal nép törzsének megtelepedését bizonyítja. Jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona, hiteles másolata a Polgármesteri Hivatalban található.
Neve valószínűleg a nyelvemlékbeli Azarias személynévből keletkezett rövidítéssel: Azar.
Lakóinak száma 1732 fő.(2006-ban)
A település lakossága az egyre romló gazdasági helyzet és a község folyamatos leépülése miatt 1999. november 07-én népszavazás keretén belül döntött a Kisbértől történő leválás mellett, hogy önállóan folytassa tovább életét. 2002. október 20-i önkormányzati választások óta ismét önálló önkormányzata van Ászárnak.

Leírás

Tájház és a Mini Skanzen
Az 1863-ban épült szabadkéményes konyhával és kemencével rendelkező lakóház, Tájház közvetlen a Mini Skanzen mellett található. Utolsó lakója 1999-ben hunyt el és a ház állaga romlásnak indult. Ászár Községért Közalapítvány valamint Ászár Község Önkormányzatának összefogásával pályázati forrásból valósult meg a már romos épület felújítása.
Az ünnepélyes átadásra 2010. augusztus 22. napján került sor. A ház első felében található a konyha és a tisztaszoba, korabeli bútorokkal és használati tárgyakkal berendezve. A hátsó helyiségek a 70-es és 80-as évek hangulatát idézik fel.
Az ászári Mini Skanzen 2011 júniustól látogatható és nagyszerűen kiegészíti a Barta-házat (Tájház) a maga szép és méretarányos házaival. A skanzen huszonkét 1:8 arányban lekicsinyített makettel mutatja be a Dunántúl és a Bakonytérség népi építészetét. A csaknem ezerötszáz négyzetméteres, zöld területen található épületek, többek között lakóházak, szélmalom, kovácsműhely, templom kicsinyített mása kapott helyet. Minden házacska egy adott időszakot és egy adott építészeti stílust örökít meg, ezzel kedvet csinálva az eredeti házak megtekintéséhez is.

Mini Skanzen, Tájház és Jászai Mari Emlékház május 1-jétől október 15-ig a következő időpontokban látogatható:

Hétfő ZÁRVA
Kedd 14-18 óráig
Szerda 14-18 óráig
Csütörtök 14-18 óráig
Péntek 14-18 óráig
Szombat 10-18 óráig
Vasárnap 10-18 óráig

Belépődíjak
A Mini Skanzen és a Tájház látogatása díjtalan.
A Jászai Mari Emlékházban a belépődíj felnőttek részére 400 Ft /fő, gyermekek, nyugdíjasok és ászári lakosok részére 200 Ft /fő.

Jászai Mari élete
Ászár híres szülötte Jászai Mari, 1850. február 24-én látta meg a napvilágot.
1867-ben Győrben szerepel Hubay Gusztáv színtársulata. Mari megszökik otthonról, s beáll a társulathoz statisztának, ahol 17 esztendős fejjel megkezdi színészi pályafutását.
1869-ben Molnár György, a rendező már főszerepet is ad számára. (A harmadik Richárdban Margit szerepét. )
Az 1869-es év magánéletében is fontos állomás. Férjhez megy Kassai Vidorhoz, aki szintén a Népszínház művésze. (1869. 04. 05-én )
A következő évadra együtt szerződnek Kolozsvárra, Fehérváry Antal színházához.
Kolozsváron nagyon sok szerepet kap, a közönség hamarosan megkedveli, a kritika is elismerően szól róla. Három évadot tölt itt, amikor nagyon nagy megtiszteltetés éri.
A fővárosi Nemzeti Színházhoz hívják Jókainé Laborfalvi Róza helyére. Így lett 1872-től a Nemzeti Színház tagja. Elsősorban nagy tragikus szerepeiben nyújtott kiemelkedő alakításokat.
Mérhetetlenül gazdag pályája legemlékezetesebb szerepei: az Antigoné, Médeia, Élektra, Cleopatra, Lady Macbeth, Volumnia, Goneril, Phaedra, Stuart Mária, Erzsébet, Margit királyné, Gertrudis, Mirigy és Éva voltak. Az "Ember tragédiájá"-ban ő volt az első Éva.

Kiváló szavalóművész, Petőfi verseinek hű tolmácsolója. Naplót ír, amely színháztörténeti szempontból is értékes alkotás.
Nemcsak színészként, de íróként is maradandót alkotott, ezért munkásságának elismeréseként 1909-ben a Petőfi Társaság tagjává választják.

1913-ban lebontják a Nemzeti Színházat. A társulat a Népszínházba költözik.
(Ez lett lebontásáig a Nemzeti Színház) Jászai nagyon fájlalja az elhamarkodott döntést. Hogy a számára legkedvesebb színházzal, a Nemzetivel kapcsolata örökös legyen, annak egyik márvány oszlopából faragtatja saját síremlékét, tégláiból pedig a sírboltját.

1926-ban egészsége megromlott, sokat betegeskedett. Utoljára Stuart Mária Erzsébet királynéját játszotta 1926. január 6-án.
Még ugyan abban az évben, 1926. október 5-én Budapesten meghalt a nagy tragika, a Nemzeti Színház nagyasszonya.

Egyéb nevezetességek
- Gémeskút a Gurdonban: A Mini Skanzen és a Jászai Emlékház között félúton található. Sétánk során érintjük e látnivalót. N 47° 30,419' E 18° 0,255' 171 m [GCASKS+Gémeskút]

- A Jászai Mari utca és a Sörház utca sarkán található, 1760-1769 között Fellner Jakab által épített barokk borpince, egykori sörház.  N 47° 30,352' E 18° 0,086' 171 m [GCASKS+Borpince]

- A Kis-tó és környéke a Hősök parkjával, benne a második világháborús emlékművel és a fa szőlőpréssel. Utunk végállomása, ahol a geoláda található.

Ászári borvidék
Idegenforgalmi szempontból nagy jelentőséggel bír a volt Esterházy borpince, ahol - előzetes bejelentkezés alapján - borkóstolóval egybekötött pincelátogatásra várják a turistacsoportokat. A borpince jelenleg az Ászári Borászati Szövetkezet tulajdonában van.
Az ászári borvidék ( az Ászár - Neszmély - Bársonyos történelmi borvidék része) a Bakony hegység északi kapujában fekszik. Az itt termelt borok a 17. századtól kezdve kellő élvezetet nyújtanak az ide látogató és ünnepelni vágyó embereknek. A tájra jellemző ízeket, zamatokat a kellemes őszi napfény érleli. A nagy szakértelemmel készített borokat a 200 éves borpincében tárolják, ahol valamennyi tájegységre jellemző borfajta megtalálható. ( Ezerjó, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres ) A pince egyik különlegessége az "Asszonyfektető" ( a Szürkebarát aszúból készült változata ), melynek hatását mindenki kipróbálhatja.

Forrás
- Ászár honlapja
- Jászai Mari életrajz bővebben
- Mini skanzen
- Ászári borpince
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (11 db): környezet: 4.95 rejtés: 4.95 web: 5.00 átlag: 4.97

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 + a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
bagolyvera 2017.09.17 23:59 - Megtaláltam
Ignis9-cel és petheovackával közös találat:) Köszi!

Ignis9 2017.09.17 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Nagyon ötletes, köszönjük. :) Bagolyverával és petheovackával közösen. :)

DSC0292520170917_103915
nepster 2017.09.14 13:37 - Megtaláltam
GCWEST után tekertem ide, az első ponton tűnt fel hogy korán vagyok. A leírást nem olvastam elég figyelmesen, csak kettőkor nyit a skanzen. Irány a második pont, a leírás alapján könnyen, szép rejtés. Harmadik adta magát, ez is tetszett, jó helyen van. Még több mint fél óra a nyitásig, várok, energiát pótlok, gondolkozom a hiányzó karakteren. Igaz nem elsőre, de egy előző log segítségével viszonylag könnyen meglett, nem vártam a nyitásig irány haza. Szép jelszó, tetszett, köszönöm.
Az első ponton lehetne alternatív, a hasonló esetekre, vagy annak aki csak délelőtt ér rá, bár ki is található.

BeZo2013 2017.09.11 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Köszönet a segítségért a rejtőnek ! :)

BeZo2013 2017.09.11 22:07 - Nem találtam meg
Második pont kifogott rajtunk... :(

[Elutasította: whaides, 2017.09.14 11:32]

20170911_11163220170911_094929
Szabó família 2017.09.09 15:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Balear 2017.09.09 12:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Útban Sopron felé kinéztük magunknak ezt a rejtést. Jó kis fejtörős multi. A második pontnál el is akadtunk, egy pici segítségre szükségünk is volt, amit ezúttal is köszönünk a rejtőnek.

Kincső és Csabi

kincs92 2017.09.09 12:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Mo-Hó 2017.09.09 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.96
Megvan. Köszi a sétát.

griffs 2017.09.03 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
Láncszaggató Csabáékkal és anyagriffel. Példaértékű multi, az 1-es pontot be is néztem, csak az elejét fejtettem meg. Parádés jelszó és helyszînek. A tájházat vétek kihagyni, rogyásig van gyerekkorunk emlékeivel (4X felett). Gratula a Rejtőnek !

Csaba & családja 2017.09.03 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.58
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Az első ponton összefutottunk griffs-ékkel és együtt kerestük meg a többi pontot is. Így még érdekesebb volt.

kl 2017.09.02 14:47 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! [wapon beküldött szöveg]

acsi53 2017.08.30 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Köszönjük a rejtést!

rita85gto 2017.08.28 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Kaputyin 2017.08.26 14:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Az első pont tetszett a legjobban, a jelszórészlet megfejtésének ezen formájával még nem találkoztam! Ötletesek a rejtések, és a látnivalók is jók. Ászáron, eddig még csak átutazóban jártam, és Jászai Mariról sem tudtam.
A mini skanzen létezésére, a láda megjelenése előtt néhány nappal, véletlenül találtam rá az interneten. Gondoltam, majd ha egyszer arrafelé járok megnézem, de így hogy, van már rejtés is, jelentősen felgyorsult a dolog! :)
Köszi a lehetőséget!

benist 2017.08.26 12:40 - Megtaláltam
A miniskanzen nagyon aranyos, utána benéztünk a tájházba, és itt a kedves gondnok hölgytől megtudtuk, hogy merre lehet az első pont megfejtésének helyszíne. A rejtvényt ugyan nem sikerült megfejteni, de továbbmentünk a Múzeumhoz, amit sikerült alaposan végignézni. A jelszórészlet itt sem lett meg, viszont sok a darázs. Végül a mini tónál röpke ebéd, majd a láda felderítése. Itt került sor a telefonos segítségre, amit a rejtő a poénok lelövése nélkül adott meg. Vissza a 2 és 1 ponthoz, most már sikeres jelszótalálatokkal.
Azzal együtt, hogy két pontot is csak segítséggel sikerült megtalálni, igen szellemes és szórakoztató multit alkotott a rejtő, ami még nem kevés látnivalót is kínál. Köszönet!

anettnori 2017.08.26 08:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
Megvan! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Az első pontnál még ment minden. Másodiknál kupec telefonos elmondása alapján jöttem rá, mi is kell itt. A láda elsőre nem lett meg, teljesen máshová mutatott a kütyü. A rejtő segített, bemérés után elküldtem az én koordinátáimat.
Összességében remek multi, rá kell szánni az időt.

IMG_8031IMG_8036
IMG_8039 
kupec 2017.08.24 16:27 - Megtaláltam
Sokszor átutaztam már itt, érdekes volt megállni, a skanzen különösen tetszett.
A 2. pont kifogott rajtam, segítséget kellett kérnem.

Walterhal 2017.08.23 13:26 - Megtaláltam
A skanzen kedves emlék, pár hete három nénikémet hoztam el ide. Négyen éppen 300 évesek voltunk! A második pont rejtése tetszett legjobban, a tónál még nem jártam. Köszönjük a rejtést!
P.S.: a jelszó majdnem megviccelt, automatikusan rövidítettem ;)

300 
takacsimre 2017.08.23 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Ez igen!!! Szép környezet, igényes, ötletes rejtések. A jelszó képzés sem semmi. Azt hihetnénk, hogy van benne szám, azután rá kell jönnünk, hogy nincs. A mini skanzent és a Jászai Mari házat már tavaly egy borkóstolóval egybekötve megnéztük. Most sem hagytuk ki a finom borokból való vásárlást. Nagyon köszönjük. Gratulálunk a rejtőnek és az első megtalálónak. Marika és Imre

skanzen

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (21 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu