geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4299. Mangart (SLO) (GCMANG)
Mangart
Mangart
A csúcs a Predil-hágó erődjétől
A csúcs a Predil-hágó erődjétől
Olasz út eleje
Olasz út eleje
Szlovén út eleje
Szlovén út eleje
Fusinei tavak
Fusinei tavak
Kilátás útközben
Kilátás útközben
Visszatekintve látható a nyeregbe vezető autóút
Visszatekintve látható a nyeregbe vezető autóút
Kilátás útközben
Kilátás útközben
Kilátás útközben
Kilátás útközben
Csúcs
Csúcs
Csúcs
Csúcs
Csúcs
Csúcs
Csúcs
Csúcs
Csúcs
Csúcs
Rejtekhely
Rejtekhely

Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 2618 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.07.29 16:00
Megjelenés időpontja: 2017.08.06 23:32
Utolsó lényeges változás: 2017.08.06 23:32
Utolsó változás: 2017.08.07 09:32
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Fidorka, Juci, Mekett és kivancsifancsi
Felhasználó: kivancsifancsi
Nehézség / Terep: 2.0 / 5.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2300 m
Megtalálások száma: 7 + 1 sikertelen
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A ládát (15x15x5cm) a csúcs alatt kb. 50 méterrel egy füves sziklapadon, talajszinten, a sziklaüreg jobb oldalán, kövekkel takarva keressétek.


FIGYELEM! Magas hegységbe hívunk benneteket, ahol az időjárás szinte percek alatt képes megváltozni, tehát esőkabát, meleg holmi, étel ital nélkül senki ne vágjon neki a csúcsnak. Vihar, villámlás esetén a kitett gerinc és hegycsúcs nagyon veszélyes!

Megközelítés
A Mangart a hozzá hasonló méretű hegyekhez képest könnyebben megközelíthető mivel Szlovénia legmagasabban fekvő autóútján eljuthatunk egészen a hegy tövében lévő parkolóba ( N 46° 26,628' E 13° 38,501' 2040 m [GCMANG+parkoló]).
A hegycsúcs az olasz-szlovén határon fekszik, a határvonal átvezet a csúcson. Ebből fakad, hogy a kezdeti lankás rész után az út elágazik ( N 46° 26,649' E 13° 39,174' 2190 m [GCMANG+elágazás]) és a hegyre két irányból is fel lehet jutni. Egyrészt a könnyebb vonalvezetésű "olasz" úton (Via Normala vagy Via Italiana) vagy a "szlovén" úton (Via Ferrata), ami egy C/D nehézségű vasaltút. A megadott linkeken nagyon részletes "topo"-t és leírást is találtok mindkét úthoz.

A könnyebb megközelítés esetén célszerű a túránkat a fent megadott parkolótól indítani, majd a két út elágazásánál az olasz utat választani. Eleinte lankás gyalogúton, majd egyre meredekebb és kitettebb - többnyire acélsodronnyal biztosított - ösvényeken kapaszkodunk egyre feljebb. Biztosítás nem szükséges, de a szédülésmentesség nem árt.

Akik a kihívást keresik azok a parkolótól ereszkedjenek le a Nogara menedékházig, majd az olasz út alsó, nehezebb (C-s nehézségű vasaltút) szakaszát kimászva juthatnak el a fent már megadott olasz-szlovén elágazásig. Itt a nehezebb szlovén útra átváltva folytathatjuk utunkat a csúcsig. Ezt az utat semmiképpen sem próbáljátok megjárni biztosítás és sisak nélkül.

A két út a csúcskeresztnél ( N 46° 26,371' E 13° 39,278' 2679 m [GCMANG+csúcs]) ér össze, ahol ha szerencsénk van, akkor parádés kilátásban gyönyörködhetünk.

Rejtés
Közvetlenül a csúcs közelében csak jellegtelen rejtésre lett volna lehetőség, mindenhol omladékos sziklák, amit valószínűleg a hó és a jég minden évben átrendez. Éppen ezért a ládát (4 csatos, kb. 15x15x5cm-es konyhai tárolóedény) a csúcstól kb. 5 perc járásra, egy fűvel benőtt sziklapadon rejtettük el talajszinten, a sziklafal tövében lévő üreg jobb oldalán.

A hegy
A Mangart a maga 2679 méterével a Júliai-Alpok negyedik legmagasabb hegycsúcsa. Dominanciája 13 km, azaz 13 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegy. A legközelebbi magasabb hegy a Skrlatica (2740 m). A Mangart jelentőségét leginkább a prominenciája, azaz a kiemelkedése mutatja, mely 1068 méter. Ezt az értéket a Skrlaticához vezető gerincvonal legmélyebb pontjának, a Vršič-hágónak magasságából lehet kiszámolni. (forrás: hegyre fel!)

A rejtők nem vállalnak semmilyen felelősséget az adatok esetleges hibáiért valamint a túra során elszenvedett balesetekért! Mindenki saját felelősségére indul és kötelessége indulás előtt tájékozódni a túra útvonaláról és annak nehézségéről valamint a várható időjárási viszonyokról!

Mindenkinek szép kirándulást kívánunk. Vigyázzatok egymásra és magatokra.

Források
- Hegyre fel!
- bergsteigen.com, olasz út
- bergsteigen.com, szlovén út
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (2 db): környezet: 5.00 rejtés: 4.76 web: 3.97 átlag: 4.58

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 + speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Zsu. 2018.07.14 10:02 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2018.07.14 10:02 - Megtaláltam
Köszönet! [wapon beküldött szöveg]

VP 2017.08.31 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.50 súly: 4.55
A tervezett karintiai programommal a kedd délutáni váratlanul jó időnek köszönhetően hamarabb végeztem, így anélkül, hogy előre terveztem volna, elhatároztam, hogy átjövök Szlovéniába, és a szépnek igérkező időben felmegyek a Mangartra. A tervezetlenség miatt se klettersteig felszerelés, se bot, se mászókesztyű, se sisak nem volt nálam. Bakancs, hátizsák, meleg ruha, esőkabát azért igen. :-)
Elég messziről jöttem, így csak fél 10-re értem fel a hágóba. (A kőomlás előtt tiltó tábla van, de mindenki tovább jön. A parkolóban már alig volt hely.) Gyors bakancshúzás után háromnegyed 10-kor indultam neki a hegynek. Nagyon erős déli szél fújt. Az elágazásnál kicsit töprengtem, de végül úgy döntöttem, hogy egyedül, minden felszerelés nélkül, az erős szélben még akkor se vágok neki a Szlovén-útnak, ha az felszerelés nélkül is járható. (Az arra menőkön mindenkin volt sisak, és beülő is.) Így aztán öregesen felfelé is a normál úton (Olasz-úton) mentem.
A parkolótól 55 perc alatt értem fel a ládához, ami azonnal meglett. (Sajnos tényleg mellészartak - de erről nem a rejtő tehet.) Logolás után még 5 perc fel a csúcsra.
Reggel északról még teljesen tiszta volt a hegy, de a Predel-hágóba felérve délről hatalmas felhőtengert láttam. Fent a csúcson ez a kettő keveredett: végig szikrázó napsütés, de dél felől (főleg alattunk) hömpölygő felhők és erős szél. Nem tudok betelni az ilyen felhőjátékkal! (És persze reméltem, hogy ez-az még kibújik a felhők alól - így is lett.) Így aztán majdnem két órát a csúcson töltöttem.
Lefelé is a sok megállás, fényképezés, kis kitérő miatt majd' másfél órát mentem. Mire a nyeregbe értem szinte teljesen kitisztult az idő, eltűntek a felhők, kék ég, napsütés. Húztam még az időt, semmi kedvem nem volt lemenni innen. De várt még a GCVoge délután.

A láda leírásába be kéne illeszteni, amit akosgy írt a három útról, mert a mostani leírás félrevezető és zavaros. A "normál út" egy könnyű tátrai láncos úthoz hasonlít, sehol nincsenek rajta kitett helyek vagy mászások. A kicsit is meredekebb részeken drótkötélbe lehet kapaszkodni. Az egyetlen nehézség az apró törmelékes kő. Ehhez semmi felszerelés nem kell (a szokásos alap magashegyi holmin kívül, és lefelé esetleg egy bot segítséget jelenthet annak, aki nem szereti a törmelékes talajt), így szerintem a nehézsége is legfeljebb 4,5.
Az úton autónként 5 euró "környezetvédelmi hozzájárulást" szednek. Fent pedig elég korlátozott a parkolási lehetőség, így emiatt is érdemes időben menni.

kupec 2017.08.27 14:45 - Megtaláltam
A Szlovén úton mentünk fel, klassz volt.

P1080818P1080830
P1080861P1080888
akosgy 2017.08.15 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.07
A két nappal ezelőtti Hochstuhl-túra után ma a Mangartot vettük célba az olasz oldali steig beiktatásával. Kristálytiszta időnk volt, ennek megfelelően rengeteg ember is mozgott a hegyen. Felautóztunk a parkolóig, a lezárt útszakasz sem vészes, ha épp nem szakad a fejünkre egy soktonnás kavics. :)

A steig látványos volt, a csúcson is még akadt némi kilátás, bár a délutáni felhők kezdték elfüggönyözni a tájat. Este a távolban még egy-két gyenge zivatarfelhő is kialakult, az apró kis villámok látványa is fokozta az élményt.

A ládaleírásban szerintem keverednek kicsit a fogalmak. 3 jelzett út vezet felfelé:

1) A 'normál út' egy sima turistaút a parkolótól a csúcsig.
2) A 'szlovén út' egy ebből kiágazó, a csúcsra tartó A/B ferrata, a kitettsége okán rossz időben ajánlatos a steig szett.
3) Az 'olasz út' egy C ferrata, amihez az első nyeregből (kb. 2100m-ről) le kell ereszkedni kb. 1900m magasságig egy kis bivakházig, majd onnan indul újra felfelé a steig. Ide szintén felszereléssel érdemes menni, látványos, kitett út.

A ládánál óvatosan kutakodjatok, mert a rejtek közvetlen és tágabb környezetét sajnos mindenki klotyónak használja, kis- és nagydolgokra egyaránt. :( Köszi a rejtést.

Toti 2017.08.12 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

L@zy 2017.08.11 18:10 - Megtaláltam
Győzött a kifáncsiság. [wapon beküldött szöveg]

Garda tótól haza felé menet épp "véletlenül" útba esett. Családnak adtam egy kis pénzt és kiraktam őket a Sparnál, majd felszaladtam a ládához. Parkolótól a csúcsig 56 perc volt, lefelé a kocsiig 35 perc. Ezer valahány kilométer levezetése közben ideális pihenő, hogy a sok üléstől elgémberedett végtagokat átmozgassa az ember.
Még kocsival odafelé menet néztem, és szörnyülködtem, hogy ezt mennyi idő alatt fogom tudni megjárni. Megtorpanni nem akartam, de féltem, hogy a család elveszti a türelmét. Két órát mondtam nekik, de csak a kocsikázás a parkolóig (fel és le) elvitt majdnem egyet. Ráadásul az utolsó egy kilométer le volt zárva kőomlások miatt. Az áthaladást csak saját felelősségre engedték. Mentek át azért autók, így én is megkockáztattam. Egy helyen volt necces, csúnya sziklák meredtek az út felett, amiből nem kevés halom zúdult korábban az útra. Ott igyekeztem gyorsan tovább haladni.
Fent hideg nem volt, legalábbis amit én annak tekintek, de szél az igen. A leghidegebb amit a Tempe mért az 4 fok volt. Mindenkin sapka, nagykabátban volt, akikkel találkoztam. Én az egész nyaralásra csak pólót és rövid nadrágot csomagoltam, így max annyit tettem a biztonság kedvéért, hogy elraktam még egy tartalék póló a hátizsákban. Fel nem kellett vennem, így is izzadtam végig. A szlovén úton mentem fel, majd a láda után adta magát, hogy az olaszt válasszam, ami szerintem jó döntés volt. Felfelé jól lehetett mászni a szilákon, lefelé pedig a kissé hosszabb, de futható volt az út.
A hely nagyon tetszett! Voltak felhő foltok, de a kilátás gyönyörű volt. Köszi a lehetőséget!

deblin 2017.08.08 14:00 - Nem találtam meg
Aug. 4-én jártunk a Mangart csúcsán! Akkor még nem tudtuk, hogy van itt láda. Ahogy látom, 8-a a megjelenési időpont. Sajnálom, mert biztos megkerestük volna, sokat időztünk a csúcson... gyönyörű időnk volt! A képek alapján a rejtőre bízom a láda jelszó nélküli megtalálásának elbírálását!
Üdvözlettel: deblin

[Elutasította: kivancsifancsi, 2017.08.15 14:37]

IMG_20170804_121135IMG_20170804_132324
IMG_20170804_160941IMG_20170804_101550
IMG_20170804_111525IMG_20170804_162248
IMG_20170804_152449_1 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu