geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4302. Vintgár Szurdok (GCVint)
Itt kezdődik
Itt kezdődik
Az alábbi fotókon az izgalmas ösvény képei
Az alábbi fotókon az izgalmas ösvény képeiVasúti híd
Vasúti híd
Ne itt menj le!!!
Ne itt menj le!!!
Itt a láda
Itt a láda

Szélesség N 46° 23,606'
Hosszúság E 14° 5,143'
Magasság: 591 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.08.01 17:00
Megjelenés időpontja: 2017.08.15 10:33
Utolsó lényeges változás: 2017.08.15 10:33
Utolsó változás: 2017.10.16 11:50
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: H. Gábor
Felhasználó: H. Gábor
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 350 m
Megtalálások száma: 20 + 3 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Wap
Kb. 9*9*4 cm-es láda, kivágott fa tuskójában, kövekkel takarva, még a fizetős rész előtt.
A ládához ne a jegyárusító ház mellet menjetek le, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy azt nem szeretik, elzavarhatnak! A parkoló felől menjetek le a partra, a fák között!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


 N 46° 23,455' E 14° 5,046' 585 m [GCVint+Parkoló]

Megközelítés: Podhom faluból, végig ki van táblázva.

Láss csodát, láss ezer csodát ...

Információ
A Vintgár szurdok április közepétől előreláthatólag november elejéig, minden nap, 8-19 óráig tart nyitva.

Belépő
Felnőttek 5 €
Diákok, Csoportok (10+) 3 €
Gyermekek (6-15 év) 2 €
Gyermekek (6 év alatt) 0,80 €

A szurdok felfedezése
A szurdok, amelyet a Radovna folyó vájt ki, Gorje közvetlen szomszédságában fekszik, körülbelül 4 km-re észak-nyugatra Bledtől. 1891-ben fedezte fel Jakob Zumer, Gorje polgármestere és Benedikt Lergetporer térképész és fotós. Természetes formájában járhatatlan volt, és mivel Bled turisztikailag folyamatosan fejlődött, a szurdokot hamarosan rendbe hozták és megnyitották a nyilvánosság számára. Természetes szépségei miatt a Vintgár-szurdok Szlovénia fontosabb turista látnivalói közé sorolható. A látogatók száma évről évre növekszik.

Leírása
Az 1,6 km hosszú Vintgár-szurdok a függőleges sziklafala Hom és Boršt közé ékelődik be, a szurdokot a Radovna folyó vízesései, medencéi és zúgói teszik felejthetetlenné. A szurdokon keresztül a folyó felett lévő fahidakon át, és a sziklák oldalához rögzített fafolyosókon (ún. Zumrovh galerijah) tanösvény vezet, amely a 13 m magas Sum-vízeséssel fejeződik be.

A Vintgar-szurdokban két, emberi kéz által épített, látványosság található. A bohinji vasútvonal egyíves kőhídja, amely 1906-ban épült és 33,5 m magasban halad át a szurdokon, valamint a gát, ahonnan a víz a 'Vintgar pod Sumom' kisebb vízerőműhöz vezet el..

Nevének eredete
Az egyik magyarázat szerint a 'vintgár' szó a német Weingarten elnevezésből ered - szőlőültetvények a közeli Podhum-ban -, a másik magyarázat szerint onnan, hogy a szurdok keresztmetszetének alakja a borospohár alakjára emlékeztet. Szlovénia hasonló szurdokai (Iški vintgar, Ribniški vintgar Srednja vas felett Bohinj-ban és a Bistriški vintgar Slovenska Bistrica-nál) a bledi Vintgár-ról kapták nevüket..

Növényzete
A különleges éghajlati és mikrodomborzati körülmények miatt, a Vintgár szurdokban számos olyan növényfaj található, amely különbözik a területre jellemző növényzettől. Első ízben Safer Janez pap és amatőr botanikus lett figyelmes rájuk. Safer vintgári növényeinek listáját először Godec Ivan tette közé 1899-ben, a 'Dom in svet' című folyóiratban megjelent cikkében, ezt követően a 'Vintgar' és a 'Slika iz gorenjske Svice' című könyvekben.

Lenyűgöző
A Bledi Vintgár a meredek mélységekkel, függőleges falakkal, a sebesen rohanó folyóval a mélyben, a növényzetével és a 13 méter magas vízeséssel minden látogatót lenyűgöz.

Forrás: www.bled.si
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (11 db): környezet: 5.00 rejtés: 3.49 web: 4.61 átlag: 4.37

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 + a látnivalóért fizetni kell

nmárti 2017.10.30 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.39
Wow! Nem hittem a szememnek :) Ez valami elképesztően gyönyörű ! Az tuti, "hanincsageocaching", nem jövünk ide el. Bledből gyalog , Podhomon át. Verőfényes napsütésben, el sem akartuk hinni, hogy oktőber vége van ,miközben otthonról aszélvihar és a hideg híre érkezett. Majd a szurdokon átsétálva, az erdőn kersztül Sv. Katarina felé egy kis templom mellett értünk ki és egy rövidebb úton sétáltunk vissza Bledbe. Végig az volt az érzésem, mintha Ausztriában vagy Svájcban lennénk. Nem értem, mi a baj a ládával? Aki keresett már néhány geoládát, fentről az útról egyből kiszúrhatja a tuskót, túl sok nincs belőle a patakparton. Simán le lehet ereszkedni hozzá, a lépcső egyébként sem használható, le van zárva. Köszi a rejtést és az élményt !

-1-2
Balear 2017.10.22 09:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.74
Szlovéniai kirándulás alatt, gyönyörű hely. Sajnos esős napot fogtunk ki, de így is nagyon hangulatos volt. Biztos, hogy visszatérünk még ide.

Köszönjük:

Kincső és Csabi

kincs92 2017.10.22 09:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

H. Gábor 2017.10.17 07:00 - Egyéb
Adott egy járda, mellette egy 4-6 méter széles erdősáv, aztán a Radovna, aminek a partján található a rejtés. Arra nem készültem fel, hogy az erdősáv leküzdéséhez külön koordinátát keljen adnom, ezért sajnos nem tudok eleget tenni a kérésednek. Roppantul szégyenlem magam, de ez van!

Strombus 2017.10.17 00:32 - Egyéb
Kedves H.Gábor!
Kérlek, szíveskedjél adni koordinátát, hogy "a másik irányból" honnan lehet a ládát megközelíteni, mert úgy tűnik, jelenleg a balga játékostársak a meredek, sáros, csalános partoldal helyett valami kifürkészhetetlen okból a lépcsőn való lejutást választják és ez nem vezet jóra.

H. Gábor 2017.10.16 - Egyéb
Azért nem igényel karbantartást a láda, mert egyesek a szalaggal lezárt utat választják a láda megközelítéséhez...
Sajnos ebben én nem tudok segíteni.
Tessék tiszteletben tartani a helyiek szabályait, nem átlépni a lezárást, hanem a másik irányból megközelíteni a ládát. Ez kb +20 méter séta!

anettx 2017.10.07 15:30 - Megtaláltam
TFTC!
Kétnapos buszos utazás Szlovéniába.
Gyönyörű hatalmas és látványos szurdok, hömpölygő patak mellett hömpölygő turista-áradat, a szurdok sokkal szebb mint amire számítottam, egyszerűen lélegzetelállító a látvány!
A szurdok bejárása után sikertelen ládakeresésben volt részem, mely kínos pillanatokat okozott! Ebből még más kessernek is lehet problémája ha nyitvatartási időben keresgélik a ládát. Ugyan úgy jártam mint VP, csak én még a ládát sem találtam meg, mert abban a pillanatban hogy leértem a folyóparthoz, rögtön a pénztártól rám kiabálva elzavartak onnan, mindezt rengeteg turista előtt.
Aztán nyugodt hangnemben próbáltam a pénztárban (németül) elmagyarázni, hogy a geocaching játékról van szó és mit is keresek, de csak gúnyosan kiröhögtek, hogy itt nincs semmilyen játék és láda! Rettentő kellemetlen és megalázó helyzetbe kerültem ezáltal.
Kérek szépen elfogadást.

[Jóváhagyta: H. Gábor, 2017.10.09 08:52]

gcvint-PA070118wgcvint-PA070131
gcvint-IMG_4807gcvint-PA070136
gcvint-PA070138 
Strombus 2017.10.04 19:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 4.45
Csodaszép hely, ócska rejtés, nyirkos logbook.

A rejtő ezen a vidéken nyaralt idén és ennek örömére néhol eldobált egy-egy ládát. Egy idepottyant a patak partra, tilos helyre, vacak dobozkában. :-( (Neveltségemből adódóan finomabban fejeztem ki magam, mint ahogy szívem szerint tenném.)

Későn érkeztünk, de annyira még nem, hogy ne perkáltassák le velünk a fejenként 5 euros belépti díjat. Egy kicsit szívtam ezen a fogamat, de a látvány hamarosan bebizonyította, hogy még ilyen sietős nézés is megéri az árát és még akkor is, ha 6 éve már jártam itt. Szépek voltak az esti fények és nagy előny volt, hogy rajtunk kívül már csak pár turista mászkált.
Mire a túlvégre a Sum vízeséshez értünk már becsukott az ottani pénztár és kicsit aggódtam, hogy mi lesz, ha ránk zárják a kaput és nem jutunk vissza az autóhoz. De muszáj volt lemennem a 13 m magas vízesést megnézni a megfelelő pontról. Szerencsére nem rekesztettek ki és szerencsére a szurdokba be se. :-)
Mire visszaértünk a kiindulási pontra már majdnem besötétedett. Gondoltuk ilyenkor már észrevétlenül le tudunk lopakodni a ládához és gyorsan logolni. Az illegális leóvakodás sikerült, annak ellenére, hogy a pénztárnak helyet adó házikóban még égett a villany, de a láda csak nem akart előkerülni. Végül telefonos segítségért fordultunk Mikuláshoz és az ő instrukciója alapján, immár töksötétben, végre megadta magát a dobozka. Világosban nem nehéz találat, főleg akkor nem, ha az ember nem ragaszkodik ahhoz, hogy a "Közel a láda" feliratú kép szerint mutatott helyszín környékén keresse.

A 13 m magas Sum nem Szlovénia legmagasabb vízesése, hanem csak a legmagasabb folyami vízesés. Mérete eltörpül a 100 m-nél magasabb Boka, Predelica vagy Martuljek-vízesésekéhez képest, de még a rejtő egy másik ládája, a Kozjak-vízesés, (GCKOZJ) a maga 15 m-ével is hosszabb ennél.

A ládába tettem horvát nyelvű, laminált muggli infót.

2017 10 04 Vintgar kanyon eleje f2017 10 04 Vintgar-kanyon 2 GCVINT GC3YQFM
2017 10 04 Vintgar-kanyon 7 GCVINT GC3YQFM2017 10 04 Vintgar-kanyon 9 GCVINT GC3YQFM
Péter60 2017.10.04 19:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 4.45
Csak ismételni tudom az előttem és utánam szólókat!
Gyönyörű látvány és egy totálisan elhibázott rejtés. A pénztárban nyilván azt tételezik fel, hogy a kereső fizetés nélkül akar belógni. Az utolsó előtti képen szereplő lépcsőn eleve tilos tartózkodni.
Mire mi végigjártuk a szurdokot már bezárt a pénztár, így szerencsénk volt. Amúgy maga a dobozka is elég gyenge minőségű, már most nyirkos a logbook.
Új helyre kéne telepíteni a ládát egy jó minőségű dobozzal!
Jelen állapotában gyakorlatilag beteg a láda.

Pók 2017.09.23 17:18 - Megtaláltam
Ikejapipivel behálózva.

vint 
zsomle13 2017.09.23 17:18 - Megtaláltam
Köszi a rejtést.

Szamárfül 2017.09.23 17:15 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Ikejapipi 2017.09.23 17:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.45
Bandázás a pókkal!

 
Mákos 2017.09.23 17:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Kis társaság, nagy találat!

johnnycache 2017.09.16 07:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.46
Nyitás előtt csendben, feltűnés nélkül. Köszönöm az élményt! :-)

adrivik 2017.09.03 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.67
Sajnos az általunk felírt jelszóval nem sikerült regisztrálni, így kérjük a képek alapján az elfogadást! Köszi a lehetőséget!

[Jóváhagyta: H. Gábor, 2017.09.24 21:27]

IMGP0959IMGP0988
VP 2017.09.01 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.55
Kicsit többre számítottam a hely híressége, a látogatók tömege (szelfibotos ázsiai turisták, fütyülős őr a parkolóban), a beszámolók és a belépő ára alapján. De lehet, hogy már túl sok hasonló - viszont vadabb, kevésbé kiépített, kevésbé "tourist" - helyen jártam.
A szurdok persze ezzel együtt nagyon szép! Lefelé esőben mentem (bakancs, rendes esőkabát, ahogy kell - csodálkoztam is, hogy szinte mindenkin egyforma, ócska kis esőkabát van, aztán láttam, hogy ezt árulják másfél euróért a pénztárban), visszafelé viszont épp elállt az eső, finom pára volt a víz felett. Az eső ellenére sokan voltak, de azért kígyózó sorok nem, még "ember nélküli" fényképeket is tudtam készíteni.
A rejtésen viszont mindenképp változtatni kell! A pénztár ablakából pont rálátni. Azt, hogy tilos ide lejönni, azt keresztbe rakott farudak egyértelműen jelzik. Épp kivettem a dobozt, amikor fentről rámkiabáltak, hogy mit keresek ott, azonnal jöjjek onnan, tilos odamenni. (Nyilván azt gondolták, hogy a pénztár alatt, a patakparton akarok belógni.) Nem volt mit tenni, gyorsan, feltűnés nélkül zsebrevágtam a dobozt, és felmentem. Aztán a völgy bejárása után addig vártam, amíg épp senki nincs az ablakban, a másik (parkoló felőli) oldalán a fatuskónak (csalánoson át) lemásztam (az esőtől minden sáros, csúszós), és a dobozt gyorsan visszacsempésztem a helyére. (Nem is értem, a rejtőnek hogy juthatott eszébe egy ilyen, mindenki - személyzet és látogatók - által jól látható helyre tenni a dobozt. A rejtek nem rossz - bár szerintem az első árvíz jó eséllyel elviszi a ládát -, de az oda való lemászás mindenképp feltűnést kelt.)

PAncsi 2017.08.31 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

SierraLima 2017.08.31 07:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

peterpan 2017.08.28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.37
Tamás barátom hónapokkal előre szervezni kezdett egy rafting+kanyoning hétvégét. Addig addig nézegettem a környék látnivalóit, hogy végül a nyaralásunkat is erre építettük.
Egyáltalán nem bántuk meg, sőt felülmúlta az előzetes terveinket egész Szlovénia. Ez alól egyetlen kivétel volt: már hazafelé egy booking.com-on foglalt szálláshely, ahol több napra kitették közszemlére a hitelkártyám adatait, ezért le kellett tiltani.
Szerda este még a Balcsiban fürödtünk, majd reggel indultunk tovább Szlovénia felé.
A Vintgar szurdok volt ez egyik legjobban várt látványosság. Láttam már pár szép természet alkotta helyet, de azt gondolom eddig ez az egyik dobogós az összes közül.
Annyit módosítanék a leírásban, hogy a legnagyobb Szlovéniai vízesés szerintem nem itt van. A rejtő másik ládájánál (Kosec) is van szemre ennél nagyobb vízesések, nem beszélve a Boka vízesésről, ami több, mint 100 méter magas.
Sajnos a ládát, bár már a helyén volt, nem tudtuk akkor megkeresni, mivel a megjelenés előtti napon jártunk itt. Fairy szerencsésebb volt nálunk, hogy pont utána járt erre.
Kicsit borult időben érkeztünk, a jegyre sorba állva kapott el minket egy nagy zuhi. Sokan megvették az egyszer használatos esőkabátot, amit ott lehet kapni. Mi vártunk egy kicsit a büfénél, az esernyőt esőűző szertartáseszközként magunkkal cipelve végig napsütésben mentünk el a vízesésig és vissza.
Az említett ember alkotta tárgyakon kívül (viadukt, gát, fahidacskák) feltűnt egy új elem is, illetve nem is egy hanem mindjárt több száz kisebb-nagyobb kőbaba. Ezek nyilván csak a következő áradásig maradnak a helyükön, de mindenképp említésre érdemes és látványos elemei a szurdoknak.
Gyakorlati tipp: korán érkeztünk, mégis hosszú sor várt a jegyvásárlásra. A láda helyén túl, egész a parkolóig ért a sor, emiatt nem tudom ilyen esetben hogy lehet majd diszkréten keresni/elrejteni a dobozt.
Jegyet azonban nem csak a külső ablaknál lehet váltani, hanem a büfében bent a faházban is. Épp előre mentem fotózni, amikor a büfés kijött, hogy menjek már oda ha jegyet akarok venni.

[Jóváhagyta: H. Gábor, 2017.08.30 15:03]
[Megtalálás időpontját a három dobogós megtaláló utánra datáltam. PP]

DSCN0050DSCN0051
DSCN0068DSCN0078
DSCN0102DSCN0106
DSCN0107DSCN0113
DSCN0115DSCN0126
DSCN0139 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (23 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu