geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4277. Szegedi Medencés Kikötő (és uszálytemető) (GCSEKI)
A kikötő szemből
A kikötő szemből
Elfeledett uszályok
Elfeledett uszályok
Fodrozódó vízfelület
Fodrozódó vízfelület
Lejárat a vízhez
Lejárat a vízhez
Jó fotóháttér
Jó fotóháttér
Fotózós hely
Fotózós hely
Halszem
Halszem
Légifelvétel (nagyvíz idején a Millenium-úszóházzal)
Légifelvétel (nagyvíz idején a Millenium-úszóházzal)
Uszálytemető
Uszálytemető
A "troll" Tisza ...
A "troll" Tisza ...
Épül Tápén a Millennium-úszóház
Épül Tápén a Millennium-úszóház
Ilyen lett volna belülről
Ilyen lett volna belülről
Itt már bontják a Medencés Kikötőben
Itt már bontják a Medencés Kikötőben
A Millennium "alváza" a két 1300 tonnás uszálytest
A Millennium "alváza" a két 1300 tonnás uszálytest

Szélesség N 46° 13,416'
Hosszúság E 20° 7,604'
Magasság: 92 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.06.12 16:00
Megjelenés időpontja: 2017.06.14 19:29
Utolsó lényeges változás: 2020.01.26 07:38
Utolsó változás: 2020.01.26 07:38
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Cerberus, GSdriver
Felhasználó: GSdriver
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 0 m
Megtalálások száma: 217 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Közvetlenül a töltésen haladó út szélén, a közkút melletti műtárgy teteje alatt 8,5x8,5x3,5 cm-es mágneses dobozkát keress. A műtárgyat kinyitni, felnyitni nem lehet és nem is szabad! Csak logbook, vagy nagyon apró ajándék fér bele.

A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.

A Cerberus csapat hatodik rejtése szülővárosuk egy újabb kellemes kirándulóhelyét mutatja meg. A szegedi Medencés-kikötő (vagy ahogy még ismert, a hattyasi téli kikötő) a város közvetlen közelében található. A környékről sokan járnak ide futni, kerékpározni, drone-t reptetni. A helyszín remek fotózós hely, ahol nemcsak a természet és az épített környezet találkozását lehet kiválóan lencsevégre kapni, de
ipróbáltan alkalmas autó, kerékpár, vagy modell fotózására is. Ráadásul esténként nagyszerű autós randihelyszín, ugyanis közvetlenül a magaspartra lehet parkolni. Mindemellett sokan érdekesnek találhatják a kikötői létesítményeket és az itt megforduló vízi járműveket is. Mivel a kikötő egyik felén jobb sorsra érdemes, rozsdásodó uszályok láthatók, így e láda a már megszűnt Szegedi uszálytemető GCuszt nevű láda szellemi örökösének is tekinthető.

Nem kérdés, hogy valószínűleg nem ezért a helyért fog Szegedre utazni a cacher, de ha már úgyis erre jársz, egy megtekintésre mindenképpen érdemes ez a kívülállók számára kevéssé ismert helyszín.

Megközelítés
Gépjárművel Szeged Hattyastelepről a Sínpár sor, vagy a Palics köz folytatásaként haladó aszfaltúton juthattok el a ládáig. Parkolni közvetlenül a cache mellett is lehet (ebben az esetben a szó legszorosabb értelmében drive-in ládáról beszélhetünk), vagy a környéken szinte bárhol. A Palics köz felől érkezve néhány száz métert a töltésen kell autózni, ahol az aszfaltút egysávos, de tökéletesen autózható és ezen a szakaszon ez engedélyezett is.

Gyalog, vagy kerékpárral a fenti utakon kívül akár a város felől, a töltésen is megközelíthető a helyszín.

A láda
A 8,5x8,5x3,5 cm-es doboz a töltésen haladó út közvetlen közelében, a közkút melletti műtárgy teteje alatt található erős mágnessel rögzítve. Kérlek gondosan helyezd vissza! A műtárgyat kinyitni, felnyitni nem lehet és nem is szabad! A ládában a logbook-on kívül maximum nagyon apró ajándék, illetve kisebb travelbug fér el. Kérem, hogy a rejtekről ne tegyél fel képet a ládaoldalra!

A Szegedi Medencés Kikötő története:

Szegedtől délre, a Tisza folyó jobb partján, a 169,3 folyamkilométer szelvény környezetében az 1980-as években épült kikötő mintegy 3 ha területen terül el. Az eredeti tervek szerint a vasúti, közúti és a vízi áruforgalom között volt hivatott kapcsolatot biztosítani a szegedi Rendező-pályudvarral iparvágánnyal is összekötött, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által üzemeltetett, kereskedelmi és téli kikötői funkciót ellátó Szegedi Medencés Kikötő. Sajnos azonban sok más 1945 és 1990 közt létesült nagyberuházáshoz hasonlóan itt is apró hiba csúszott a számításokba, így eredeti funkcióját érdemben soha nem látta el. Mivel a kikötő szoros kapcsolatban van a Tisza folyóval, vízmélysége a folyó aktuális vízmélységétől függ és átlagosan 3 - 12 méter között változik. Túl azon, hogy ez eleve korlátozza a kikötő által kiszolgálható hajók méretét és számát, a folyó áramlási viszonyai miatt a kikötő bejáratában hordalékkúp keletkezik. Ezt pedig folyamatosan kotorni kellene az üzemelés biztosításához, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette a gazdaságos működést. Az ezredforduló előtt legalább téli kikötőként használni tudták, ide vontatták be november elején a város úszóházait (Szabadság, Béke, Tisza) és a Szőke-Tisza névre átkeresztelt gőzhajót is. Utóbb ezt átvitték a tápai téli kikötőbe. Ott süllyedt el 2012-ben, miután az alacsony nyári vízállás miatt megfeneklett. Az iszapba ragdt hajótest így a következő árvízkor nem tudott felemelkedni és a kitört ablakokon befolyó víz és hordalák pedig végleg a fenékhez tapasztotta. Oldalra dőlve állt sokáig, majd elbontották a felépítményét. Végül 2020. január 24-én nagyszabású mentőakció keretében partra vontatták, hogy új életre keltsék Magyarország legnagyobb lapátkerekes gőzösét.

A Szegedi Medencés Kikötő további érdekes vendége volt az ország ezeréves évfordulójának tiszteletére épített, hatalmas, kétemeletes (négyszintes) Millennium-úszóház. Ez minden korábban épült szegedi úszóműnél nagyobb volt, hiszen katamarán szerű alapját kettő, egyenként 1300 tonna vízkiszorítású uszály adta. Összehasonlítás végett: a folyami homok szállítására használt legnagyobb szegedi uszályok kb. 1100-1200 tonnások voltak. A Millennium-úszóház hossza így 80, szélessége 30 méter lett volna, fedélzetén összesen több mint 4500 négyzetméter hasznos területtel, melyben étterem, bár, szálloda, üzletek kaptak volna helyet. Mindezt a lassan elöregedő és egyre szűkösebbnek bizonyuló második Szőke-Tisza gőzös leváltására tervezték, de a grandiózus terv elbukott a pénzügyi keretek kimerülése és a szakhatósági engedélyek hiánya miatt. Utóbbiak elsődleges indoka az volt, hogy a monstrum esetleges elszabadulása esetén kritikus sérüléseket okozhatott volna a Belvárosi-híd szerkezetében. Az utolsó mentőötlet, a hajó budapesti hasznosítása lett volna, ám a monstrum Szeged-Titel-Budapest útvonalon történő átvontatása a szűknek bizonyuló törökbecsei zsilip miatt szintén meghiúsult. Időközben a már említett hordalékkúp miatt az úszóház egyébként is a kikötő foglyává vált, így közel egy évtizednyi rozsdásodás végén itt is bontották szét.

Mindezek ellenére még a 2010-es évek közepén is akadtak olyanok, akik láttak lehetőséget a létesítményben, így 2015. március 10. és 2015. május 31. között a területet felújították. A projekt keretében partbiztosítás, padka és ún. KMZ burkolat, valamint út- és térburkolat helyreállítása, illetve a meglévő kikötői épületrész felújítása, korszerűsítése valósult meg EU-s támogatás igénybevételével. Az azóta eltelt idő, a pergő kikötői forgalom hiánya, a rozsdás vasúti sínek és persze a Google műholdképein is szépen látszó "hordalékdugó" sajnos mind arra engednek következtetni, hogy szeretett Tiszánk továbbra is kisgömböcként falja fel a megregulázására szánt pénzügyi forrásokat.

Ma így már csak Szeged egyetlen jégtörője és néhány - a fentiek miatt a következő kotrásig a kikötő elhagyására egyébként is képtelen - jobb sorsra érdemes, rozsdás folyami uszály állomásozik itt. Egyébként a jégtörő is csak nagyvíz esetén tudna kihajózni, de egy jeges ár esetén ez ugye adott lenne ...

Bár a kikötő továbbra is üzemi terület, a helyszín nagy része - így a láda helye is - legálisan és szabadon látogatható, nincs elzárva. A szegedi Hermann Ottó horgászegyesület jóvoltából pedig kedvelt horgászhellyé is vált. Aki kedveli ezt a sportot és van engedélye az ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, törpeharcsa fogásában is reménykedhet, hisz a hajócsavarok zúgása biztosan nem riasztja el az áhított zsákmányt.

Fontos még tudni, hogy a kikötő medencéjében fürödni szigorúan TILOS! Hasonlóképp TILOS télen az esetleg befagyott medence jegére lépni!

Források:
Hermann Ottó Horgászegylet
ATIVIZIG
Légifotó forrása
Szegedpanorama
24.hu ckke
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (76 db): környezet: 4.52 rejtés: 4.64 web: 4.66 átlag: 4.61

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Fecaxxx 2020.02.22 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.13
Szeged SPARTAN edzés végén levezetésként!
Pont a medencés kikötő volt a bázis.

sanzi89 2020.02.15 16:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

admo 2020.02.01 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

GSdriver 2020.01.16 18:30 - Egyéb
A ládát Cerberus elfoglaltsága miatt befogadtam. Az épp betegeskedő láda teljes felújításon esett át. Új ládaoldal, láda, logbook, ajándékok. :)

Cerberus 2020.01.16 18:23 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.40
Láda átadva új gazdájának és egyúttal magamnak is pipálva. :)

7dayfarkas 2020.01.05 13:10 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget is.[g:hu 1.6.4]

admo 2019.12.28 16:12 - Nem találtam meg
Sajnos nem találtam meg a ládát. Alaposan körbenéztem pedig, a tető alatt is körbetapogattam amennyire felértem, de nem leltem. [Geoládák v3.1.2]

K-55 2019.10.28 12:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.26
A K-55 Vranek családi ágának felderítése, szegedi kirándulásuk alkalmával.

Pipers 2019.10.20 18:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

fojofel 2019.10.20 16:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Páratlanpáros 2019.10.16 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

smico50 2019.10.16 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vto 2019.10.13 16:58 - Megtaláltam
Szerencsére találtunk benne íróeszközt, így logolni is tudtunk.

Nagyon aranyos kis láda. :) Köszi a rejtést!
Tomi és Eszter [g:hu 1.6.4]

tudo 2019.09.30 14:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.44
85 km kerékpár edzés Szeged körül 45 régi és 5 új ládával. Évekkel ezelőtt játtam utoljára Szegeden, nosztalgia út volt az egész nap. Holnap október, ma mégis a hőséggel küszködtem.

GCBKVL 3. pontjával annyira nem boldogultam, hogy nyugtatásképpen kijöttem ehhez a ládához, nehogy leteljen az időm, és ez a rendes láda ne legyen meg. Amit a kikötőben most lehet látni, az én régi szakmám: acélszerkezetek, serleges elevátorok, emelőgépek (ld. GCISTI).

A láda azonnal meglett. Logoltam, majd mentem vissza GCBKVL 3. pontjával megküzdeni. A Szeged körüli GCKUPA menetekbe be fogom illeszteni a ládát.

AcélszerkezetekTalálat
tixem 2019.09.29 12:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést

eazs 2019.08.08 12:20 - Megtaláltam
Köszönjük!

Kiaribua 2019.08.04 11:26 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. Igazi drive-in találat volt.

sinus90 2019.07.28 12:30 - Megtaláltam
A Szegeden megjelent új láda megkeresése előtt előbb ezt a ládát kerestük meg Libertyvel, gondolva a délután lehetséges esőre. A láda könnyen meglett. Kis lábainkat szaporán szedtük, ezért elegendő volt 1 óra busztól buszig. Nem jártam még itt, köszi a rejtést!

Albions 2019.07.21 23:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

AronKov 2019.07.13 17:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.5]

Ily 2019.07.12 17:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Nagyon szép táj. [g:hu 1.6.3]

IMG_20190712_172750 
Sheep2018 2019.07.12 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

jfowler 2019.06.23 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

CsLRG 2019.06.10 11:56 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.17 súly: 1.00
Megtaláltuk. Jó kis séta volt.

Sir Pajszer 2019.06.04 15:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.08
Köszi!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (221 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.