geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4247. A Rinya alsó folyása (GCRINY)
A 19. század végén (II. Katonai Felmérés)
A 19. század végén (II. Katonai Felmérés)
A malom felújítás alatt 1
A malom felújítás alatt 1
A malom felújítás alatt 2
A malom felújítás alatt 2
Feltámadásra várva
Feltámadásra várva
Épült 1810-ben
Épült 1810-ben
1920-as felújítás R.G. az akkori tulajdonos, Ratalics Géza
1920-as felújítás R.G. az akkori tulajdonos, Ratalics Géza
Felújítva a Darányi-terv keretében
Felújítva a Darányi-terv keretében
Az egyik turbinakamra
Az egyik turbinakamra
Új életre kelve
Új életre kelve
Belső tér
Belső tér
Az újabb idők emléke: kőjárat helyett hengerszék
Az újabb idők emléke: kőjárat helyett hengerszék
A nagy tölgy tavaszelőn
A nagy tölgy tavaszelőn
A nagy tölgy tavasszal
A nagy tölgy tavasszal
Egy másik ent
Egy másik ent
Függőhíd
Függőhíd
Hódok munkája
Hódok munkája
Hamarosan ez is ledől
Hamarosan ez is ledől
A Rinya az Ó-Dráva medrében
A Rinya az Ó-Dráva medrében

Szélesség N 45° 59,794'
Hosszúság E 17° 20,856'
Magasság: 110 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.03.25 12:00
Megjelenés időpontja: 2017.03.25 15:36
Utolsó lényeges változás: 2018.09.11 12:06
Utolsó változás: 2019.03.15 07:58
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+2V)
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2600 m
Megtalálások száma: 33 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A Rinya alsó folyása
A Rinya folyócska Belső-Somogy déli felének (a Rinya-vidéknek) vizeit vezeti a Dráva holtágába, majd azon át a Drávába. A torkolat vadregényes vidékét az óriásfáiról ismert péterhidai legelőnél találhatod. A jelszóhoz az alábbi helyeken található részleteket ebben a sorrendben írd egybe:
1. Matrica a malom turbinakamrájának gerendáján N 46° 0,382' E 17° 21,588'
Nem kell bemenni a malomba! A régi mederben közelítve belépsz a turbinakamrába, és balra nézel2. Főláda (18*11*7 ccm): óriás tölgyfa töve N 45° 59,794' E 17° 20,856'
3. Geotéglácska a Rinya függőhídjánál, a hídfő betontömbjének tövén borostyánlevelek között N 45° 59,907' E 17° 20,311' Pótjelszó: matrica a hídfőhöz közel a deszka alsó felületén.
4. Valós doboz (6*6*10 ccm) fatörzs üregében a Rinya és az Ó-Dráva egybefolyásánál N 45° 59,779' E 17° 20,270'

A főládába TravelBug helyezhető.

Megközelítés és útpontok
1. A multi első állomása a malom, gondozott pihenőhelyen parkolhatsz  N 46° 0,390' E 17° 21,608' 110 m [GCRINY+malom].
Az ezredfordulóra teljes végromlásra jutott, de mára újjáépített vízimalom turbinakamrájának gerendázatán matricát találsz a jelszó első részletével  N 46° 0,382' E 17° 21,588' 108 m [GCRINY-1]. Az egykor a Rinyára települt malom alól a vízrendezések lopták ki a vizet.
A homlokzaton lévő eredeti tábla szerint a malom 1810-ben épült, az épület Széchényi Ferenc gróf erdőcsokonyai uradalmához tartozott. A malom részletes leírása az 1814-es birtokösszeíráskor készült, amikor Ferenc gróf a fiai között felosztotta birtokait.
"Épületek: malomház, műhelyszoba az őrlők számára, deszkametsző. A lisztőrlő malom háromkerekű, a deszkametsző pedig egy. A Rinya vize hajtja."
Az 1848-as földreformot követően a malmot molnár iparosok sora birtokolta. A 1869-es leírás szerint a malom alulcsapott vízkerékkel, két hengerszékkel, egy rostával és egy koptatóval üzemelt.
A malmot 1920-ban felújították, és továbbra is, egészen a Rinya eltereléséig jellemzően vízerővel működött, de a rossz hatásfokú alulcsapott vízikerék helyett 2 darab, a 2...3 méteres vízszintkülönbség mellett is kielégítő hatásfokkal üzemelő, jól szabályozható, függőleges tengelyű Francis turbinát szereltek fel. Ezek ma is a turbinakamrákban, de a Rinya 1965-ös teljes elterelése óta szárazon állnak.
A hagyománytisztelő gazdák a közeli vidéken is szaporodó gőzmalmokat mellőzve messziről is Péterhidára hordták az őrletnivalót, mivel a közfelfogás szerint a lassú járású vízimalom köve nem melegíti túl a lisztet, jobb minőséget állít elő.
Az aszályos idők kivédésére időközben a Diesel-meghajtást is lehetővé tevő gépházzal egészítették ki a malmot. A második világháború során Péterhidát is elérte a front, amikor a megszálló bolgár katonák kézigránátköteggel rongálták meg a turbinakamrát.
A malomban 1951 óta nem őröltek lisztet, de az 1982-es műemléki védettséget megkapó malom darálóként még 1991-ig üzemelt.
A védettség nem akadályozta meg a malom fokozatos pusztulását, és amikor a Darány-terv keretében a lokálpatrióták nekifoghattak a felújításnak, a düledező épület egyik-másik falát legelőször is az égerfa-cölöpökre épült alapokig le kellett bontani, majd közel eredeti formában újjáépíteni.
Ez a malom a megmaradt vízkerekes malmokkal szemben különösen értékes ipartörténeti emlék a ritkának számító vízturbinás meghajtása miatt
2. Az év legnagyobb részében autózható úton éred el a vasúti kereszteződést, az átkelő előtt út szélén parkolhatsz  N 46° 0,165' E 17° 21,730' 110 m [GCRINY+1. útpont].
Egyelőre nagyon rossz állapotú út vezet tovább a magántulajdonban lévő majorig, itt  N 45° 59,870' E 17° 21,108' 110 m [GCRINY+2.útpont]jobbra letérve a szántóföld és erdő határán kerüld meg az erdőt.
Hamarosan a fás legelőre, a csodálatos entek földjére érünk, és csak itt indulj toronyiránt! Az elhanyagolt legelőn a rejtő óriásfa közelében sarjadó szederindák miatt nem mindig könnyű a járás!
A második állomás a 736 cm törzskerületű kocsányos tölgy. Hazánk legnagyobb tölgyei közé tartozik, él és virul, állapota alapján további erősödése várható [1]. A főláda  N 45° 59,794' E 17° 20,856' 108 m [GCRINY-2] ennek tövén lapul. Kérlek, hogy az eredeti helyre rejtsd vissza! Sok lehetséges rejtőhely van itt, de a láda szempontjából nem mind biztonságos.
3. A harmadik állomás a Rinyán átívelő nem mindennapi gyaloghíd  N 45° 59,907' E 17° 20,311' 108 m [GCRINY-3]
4. A negyedik állomás  N 45° 59,779' E 17° 20,270' 108 m [GCRINY-4] közelében találod a Rinya egykori torkolatát a hódok birodalmának határvidékén A 19. század vízrendezései nyomán csatornázott Rinya új medre itt csatlakozott a Dráva egykori mellékágába, amely holtággá változott, lassanként részlegesen feltöltődött, és a Dráva helyett ma a Rinya vizét vezeti.
A folyót követve a szorgalmas gátépítő hódok munkájának árulkodó nyomait fedezhetjük fel  N 45° 59,738' E 17° 20,303' 106 m [GCRINY+Hódok]
A húsáért (a hódfarok fejedelmi fogásnak számított) és prémjéért folytatott kíméletlen vadászat miatt századokkal ezelőtt kipusztított hódok visszatelepítése nagy erőfeszítések árán sikerült a közeli évtizedekben, de a többnyire semmilyen értéket nem képviselő vízparti gyomfák kirágása felkeltette az elkötelezetten természetvédő vadászkamara figyelmét, és hivatalosan lobbizni kezdtek a hódok vadászhatóvá tételéért (Kapos televízió 2017.03.13-i híradó). Nem is olyan régen még abszurd viccként terjedt: "Védjük a fákat, együnk hódot!"
Rinya-vidék
A Belső-Somogy (4.3. középtáj) déli felét bejárókat meglepetésként éri, hogy Rinya nevű patakkal [2], [3] lépten-nyomon találkoznak. Ennek oka egyrészt, hogy egy másik, az "igazi Rinyától" vízrajzilag független patak (Kis-Rinya, más néven Barcs-Komlósdi-Rinya) is a Drávába folyik Barcsnál. Másrészt az igazi Rinya négy nagyobb mellékágat egyesít, hogy végül Péterhida térségében mint Babócsai-Rinya a vizét a Drávába juttassa. Ezek a mellékágak hivatalosan előnevükben különböznek (Taranyi-, Lábodi-, Segesdi- és Szabási-Rinya), de azok mindegyikét a mellettük lakók közönségesen csak Rinyának ismerik, ráadásul gyakran azok kisebb mellékpatakjait is.
A Rinya 921 négyzetkilométeres vízgyűjtője túlnyomórészt síkvidék, amelynek tengerszint feletti magassága nagyjából 140 m-ről csökken a Dráva völgyének szintjéig. A vízgyűjtő felszínén a Pannon-tavi üledékekre települt folyami homok a jellemző, amelyet az Ős-Duna hagyott hátra.
Alsó folyásánál a vízrendezések és malomcsatornák kialakítása miatt már régóta mesterséges mederben folytatja útját a Dráva felé. A mesterséges medrű folyót Bakházától jó 13 kilométeren át legfeljebb néhányszáz méternyi távolságban követi a Malom-csatorna, amely több helyen is összeköttetésben áll vele.
Az ismétlődő szabályozások Péterhida környékétől kezdve okozták a legnagyobb változásokat*.
Maga a Rinya századokkal ezelőtt Péterhida nyugati szélén folyt déli irányban a falu déli végéig, ezután keleti, majd délkeleti irányt vett, és áttekinthetetlen kanyargások, elágazások, időszakos tavacskák és mocsarak útvesztőjén át Barcs térségében ömlött a Drávába. 1810-ben tehát a híres-nevezetes malom a Rinya akkori fő folyására települt, vagyis a Rinya hajtotta meg a malom járókerekét, a vízhozam döntő része a malom alatt elfolyva haladt Barcs felé. A biztonságos üzemelés érdekében a malomtól kiindulva még egy alvizi csatornát ástak, amely a Hármas-szigetnél folyt az Ó-Drávába.
A Rinya elterelése
Péterhidától északra már századok óta egy árapasztó csatorna indult délnyugati irányba az Ó-Dráva felé. Az újabb vízrendezések során ennek kibővítésével hozták létre a Rinya új medrét, és a régi meder vált a malmot működtető csatornává.
1965 óta ez a Malomcsatorna száraz mélyedés, vízellátását megszüntették.
A Rinya délnyugatra tartó új mederszakasza a Dráva mederrendezései nyomán nem közvetlenül a Drávába csatlakozik. A Dráva elképesztően tekergő meanderezését a kanyarok egy részének átvágásával csökkentették, így Péterhida alatt is erősen kanyargó holtág jött létre. A Rinya vize ma a holtágba érkezik, és ebben a régi Dráva-mederben igyekszik a nagy folyóba. A holtág felső vége már nincs kapcsolatban az élő vízzel, mert a Rinya beömlése előtti szakasza jórészt feltöltődött. A Rinya beömlése után is elég hosszan csak Rinya-medernek számít az egykori Dráva-ág széles ágya, amelyet az alsóbb szakaszán az Ó-Drávának nevezett, szertelenül kanyargó morotvató széles vize tölt ki. Lehet találgatni, hogy meddig Rinya, és honnantól Ó-Dráva. Mi több, a morotvatóból a Rinya vize végül a Fekete-árok nevű keskeny csatornán keresztül jut az élő Drávába  N 45° 57,400' E 17° 20,944' 100 m [GCRINY+Élő-Dráva]. A Rinya és Ó-Dráva meder mai találkozási pontjától ez a torkolat légvonalban 4,5 kilométer, de a meder kanyargása miatt 18 kilométert kellene megtenni az Ó-Dráva töltésén, néha nehezen leküzdhető terepen a kanyargós országhatár közvetlen közelében, mindvégig hazai földön.

A Rinya vízjárása
Belső-Somogy viszonylag kiegyenlített időjárása és csapadékviszonyai nyomán a Rinya alsó folyásának vízjárása nem mutat túlzott szélsőségeket.
Átlagos vízhozama 4,5 köbméter/s körüli - szélső esetben nagyjából 0,5 és 45 köbméter/s között változik [4]. Ágaira duzzasztott tavak gyakran füzérszerű sokasága települt.
A Rinya mellékágai mentén az egykor mocsaras részeken a vasgyűjtő baktériumok munkája nyomán gyepvasérc képződött, amelynek rögei a mai termőtalaj alatt rejtőznek. Ez ma csak érdekesség, de a honfoglalás utáni századokban a somogyi gyepvasérc [5] volt eleink fejlett kohászatának alapja.
*Megjegyzés:
Az egykori Péterhida-Barcs szakaszon a vízrendezések alapvető változásokat hoztak. A kanyargós medret helyenként egyenes csatornaszakasszal helyettesítették, máshol újonnan ásott vízgyűjtő árkok kötik össze a régi medret a térség patakjaival, megint máshol a régi medret teljesen felszámolták, míg Barcs közelében a régi meder nyomvonalában már a Kis-Rinya folydogál. A II. Katonai Felmérésen szereplő, részben ma is vizes élőhelyet jelentő nyomvonal a GoogleEarth felvételein még követhető a környezettől elütő növényzet alapján.


Ehhez a multihoz a GC72Y27 és a GC73VBW gocaching.com láda tartozik.

Források
[1] Totoro blogja
[2] Tudnivalók a Rinyáról
[3] Rinya-vidék
[4] A Rinya vízhozamai
[5] A somogyi gyepvasérc
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (20 db): környezet: 4.95 rejtés: 4.92 web: 5.00 átlag: 4.96

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


VP 2019.11.30 08:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.64
Gyönyörű, békés, "világvégi" táj, amit (a "kövesutat" borító iszonyú sáron kívül) csak a 3. és a 4. pont között húzódó ormótlan szögesdrótakadály zavar durván meg. (A Rinya partján a susnyásban lehet csak eljutni az utolsó ponthoz.)
A hiszti elmúltáig megfontolandó lenne a 4. pont szüneteltetése.
Kétnapos zalai-somogyi csavargás. A szombat hajnali eső és köd után mindkét nap napsütésben - szombaton melegben, vasárnap már hidegben.

Mr Zerge 2019.10.12 10:50 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Nagyon érdekes, változatos pontokat tartalmazó multiláda. A 2. pont közvetlen környezete elég bozótos, kűzdős hely. A függőhíd tetszett.

Judit és Béla 2019.07.25 13:00 - Megtaláltam
A második és a negyedik pont megközelítése nyáron a növényzet miatt problémás.

pappcsalád 2019.05.11 19:49 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.2y]

Farekék 2019.04.28 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Megtaláltuk. Elég kalandosra sikeredett a keresés. Az első két pont simán meglett, de aztán rossz úton indultunk el és a határt védő kerítéshez jutottunk. Emellett sétálva először a 4-es, majd a 3-as pont lett meg. Visszafelé már láttuk, hol kellett volna jönni. Nagyon szép a táj. Megérte a sétát. A hídnál talán még fotó is készült rólunk.
Köszönjük a lehetőséget.

DSC00862DSC00871
DSC00876DSC00878
DSC00880DSC00882
DSC00893DSC00895
Brasil 2019.04.27 17:20 - Megtaláltam
KÖSZÖNÖM A LEHETŐSÉGET

Dezsőke247 2019.04.27 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

wildpig 2019.04.20 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.82
szép kis séta lett belőle :)

aceespepee 2019.03.08 23:59 - Megtaláltam
Zsozso94 társaságában keresve rejtői segítséggel.

Zsozso94 2019.03.08 09:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Megtaláltam, köszönöm! A 3. pontnál készüljetek a határőrök megjelenésére, egy kedves felvilágosítás a geocaching játékról és mehet tovább mindenki a dolgára. Szép a vidék, vadregényes, a függőhíd nagyon érdekes és ténylegesen nem mindennapi látványosság.

Péterhidai malomVadregényes táj
Vadregényes táj 
dabcsi 2019.01.04 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Köszönjük a rejtést! Több hibát vétettünk ennél a ládánál. Először is 15 órakor kezdtük el a keresgélést és attól féltünk, hogy ránk sötétedik ezért egy rohanás volt az egész és nem tudtuk élvezni nyugodtan a táj szépségét. Pedig láttunk egy kisebb rudli szarvastehenet egészen közelről, fácánt riasztottunk fel, őzek futkároztak előttünk, stb. Amikor a második pont felé közeledtünk elcsábított bennünket egy felhagyott fahordó út és ez olyan tüskebozóton való átkelést eredményezett, hogy majdnem elment a kedvünk az egésztől. Menjetek az erdő szélén egészen az első "magas" lesig és csak onnét csapázzatok az ent felé!!! A 3. és 4. pontnál lehiggadtunk és már tudtuk élvezni a találatokat. Megvan a matrica is de ott a geotégla(darabka) is. Összességében jó nap volt, bár 3 ládáért (Kedvelt helyeink, Gyékényesi tó, és a Rinya) 250 km-et autóztunk, de így van ez, miért harácsoltuk össze korábban az összes többit.

IMG_20190104_15355120190104_155627
IMG_20190104_155258 a pengés drót nem tetszett
ungvarisari 2018.11.01 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.00
Apával megkerestük. Nagyon jó rejtés, jó túra volt, köszönjük!

zungvari 2018.11.01 13:31 - Megtaláltam
Jó kör volt, köszönjük a rejtést!

Paul 2018.10.22 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a segítséget a 4.ponthoz. [g:hu 1.6.0g]

Puszkany 2018.10.21 11:26 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

Schlégl 2018.10.16 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.94
Nagyon tetszett a megmutatni kívánt hely. A malom környezete is nagyon rendben volt, a tölgy óriási, a függőhidon nem mentünk át. A 4. pontnál valószínű, hogy GPS jel nem volt elég jó, mivel 7 m-re mutatta a pontot, de ott nem volt még a környéken sem kidölt fa. Ami volt azt lefotóztuk. Sajnos a rejtő segítségét kellett kérni, melyet ezúton is köszönünk.
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

IMG_20181016_145348IMG_20181016_150426
IMG_20181016_150139 
Szili83 2018.01.14 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszi a rejtést.
Kellemes kis séta volt a korai naplementében.

20180114_16200520180114_161450
20180114_163850 
povyagi 2017.11.04 15:00 - Megtaláltam
\o/ Hurrá megvan!

Mathau 2017.11.04 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.51
Minden rendben, jó rejtés, köszönöm!

Ajtony 2017.10.01 16:00 - Egyéb
A 3. állomásnál az eltűnt geotéglácska pótolva, pótjelszó hordozó matricát is raktunk ki. Csak az új, az imént módosított leírás alapján találod meg!

kobcikrajci 2017.07.15 12:41 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.56
A közeli vasúti megállótól bicajos bóklászás. Így is könnyű az útvonal, szerencsére sok helyen kaszálnak. Hangulatos a hely, még a negyedórás esőszünetet is jól töltöttem egy óriás alatt. Leginkább a függőhíd tetszett (téglát nem találtam én sem), illetve hogy nyitott a malom turbinakamrája. Az utolsó dobozka mellett levedlett kígyőbőr! :)

 
szlibud 2017.07.02 13:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.07
Erről a multiról én is csak felsőfokon tudok beszélni, pedig általában utálom a multikat, mert tök feleslegesen kergetnek ide oda, és végül valamelyik ponton elakadok, mert már rég hiányzik az aktuális láda/jelszórész/koordináta és pluszt nem ad egy sima ládához képest.

Itt azonban a látnivalók kihagyhatatlanok, viszont elég nehezen megtalálhatóak egyébként (tavaly pl a hidat sem sikerült, igaz Babócsa felől indulva) megtalálni. Rendesen le volt kaszálva mindenhol, így a bozótharc sem volt amire felkészültem és már előre bosszankodtam, egyedül a 3. és 4. pont között szereztem be pár csaláncsípést, de szandálban és sortban voltam. Ugyanitt elég sok bögöly is volt, rovarriasztót érdemes vinni.

Mi biciklivel voltunk, 3.-ig simán lehet tekerni, 4-hez is el lehet tolni.

Köszönöm a rejtést! Egyik kedvencem lett :)

DSCF6883DSCF6889
DSCF6891DSCF6902
DSCF6910DSCF6911
targonczas 2017.07.01 18:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Kopi 2017.06.12 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Le a kalappal, ez a geocaching sava-borsa. Egyik legjobb kesseres élményem, köszönet.

Bringával a függőhídig el tudtam jutni. A 2-es pont körül le van kaszálva a növényzet. A hídnál gondolkodtam, hogy balra a híd előtt vagy után induljak, végül jól döntöttem, és előtte indultam balra. A hódok munkáját érdemes volt megkeresni.

20170612-20170612-PICT024420170612-20170612-PICT0256
20170612-20170612-PICT026620170612-20170612-PICT0276
Mikulás 2017.06.04 16:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.63
A kaszói geotalálkozó után kitettem a csajokat a csokonyavisontai termálfürdőnél, jómagam meg bevetettem magam a környező ládák felkutatásába.
A csokonyavisontai fás legelő után a tarnócai akácok következtek, majd a határmenti szép kis multi. A malomnál parkoltam (először) és leírást nem olvasva gondosan lefotóztam a bejárati ajtó felett található kis táblát. Ekkor azonban valami késztetést éreztem, hogy mégiscsak elolvassam a leírást. Helyesnek bizonyult a megérzésem, mert teljesen mást kell keresni: rádöbbentem, hogy jó helyen járok, de egy szinttel lejjebb van az, ami nekem kell :-) Meg is lett hamar az üveglapocska. Innen átparkoltam a major bejáratához (ahol a behajtani tilos tábla is van) és a leírással összhangban jobbra indultam megkerülve a kis erdősávot. Kisvártatva az entek földjére léptem és ekkor már nagyon élveztem a környéket. Nemrég kaszálás volt, így a főentet mindenféle sisnyajárás nélkül értem el. Csodálatos! A rejtés itt is hamar megadta magát, nem úgy a Rinya hídnál! Ott semmilyen geotéglát nem leltem, így picit szomorúan haladtam tovább a helyes oldalon a harmadik ponthoz. A fatuskó a kis mikroládával simán meglett. Jó rejtés ez is! Visszafelé mégegy esélyt adtam a geotéglának, de az nincs ott, ezt állítom. Szerencsére véletlenül megakadt a szemem a híd egyik deszkájára alkoholos filccel felírt jelszórészleten. Ezért nagyon hálás voltam. Köszönet érte Csabának. Visszafelé kutyagolva (jó meleg volt) mégegyszer megcsodáltam a ligetes részt a tölgyekkel és kellemes élményekkel teli ültem vissza az autóba. A csokonyavisontai fürdőben lemostam az út porát és belepunnyadtam a kellemes termálvízbe: jó nap volt ez a mai... de ekkor még nem tudtam, hogy nincs vége :-)

IMG_5251IMG_5254
IMG_5256IMG_5257
IMG_5261IMG_5262
IMG_5264IMG_5265
IMG_5268 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (34 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.