geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4231. Rácalmási Nagy-sziget és Ártéri Tanösvény (GCRNAT)
Rácalmás címere
Rácalmás címere
A sziget logója
A sziget logója
A sziget információs táblán
A sziget információs táblán
Hídon juthatunk a szigetre
Hídon juthatunk a szigetre
Esőben menedékül szolgáló faházak
Esőben menedékül szolgáló faházak
Megmaradt öreg körtefa
Megmaradt öreg körtefa
Festői látkép a hídról
Festői látkép a hídról
Ártéri tanösvény
Ártéri tanösvény
A tanösvény, gazdag állatvilággal
A tanösvény, gazdag állatvilággal
Információs táblák kalauzolnak
Információs táblák kalauzolnak
Madárles a megfigyeléshez
Madárles a megfigyeléshez
Erdei utakon haladhatunk
Erdei utakon haladhatunk
Ezt látja a láda
Ezt látja a láda

Szélesség N 47° 1,588'
Hosszúság E 18° 56,949'
Magasság: 98 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.01.19 18:17
Megjelenés időpontja: 2017.01.19 22:49
Utolsó lényeges változás: 2019.09.25 09:21
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Csatári Tamás, Fercsi Péter
Felhasználó: Csatit
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3340 m
Megtalálások száma: 167 + 3 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente


Piros kereszt Kedves Csatit rejtőtársunk!
A 4231. GCRNAT (Rácalmási Nagy-sziget és Ártéri Tanösvény) geoládád státuszát utolsó keresők jelzései alapján betegre állítottam.
Kérlek, hogy ahogy időd, lehetőséged engedi - ellenőrizd a helyszínen a tényleges állapotot!
Köszönettel a rejtésért és a gondoskodásért, üdvözlettel: hk
További tudnivalók a beteg ládákról.

[halaszkiraly, 2019.09.25 09:21]
Wap

A multiláda 4 pontos, az első 3 ponton jelszórészleteket találtok az információs táblák alján lévő fémlapokon (egy szó), a 4. ponton található a láda a jelszó utolsó részével, a kis-Dunaág partján egy fa tövében található, természetes takarással. A jelszó a 4 pont szavai sorrendben (1-4 pont) egybeírva.

1. pont N 47°01,949' E018°57,133'

2. pont N 47°02,069' E018°57,409'

3. pont N 47°01,794' E018°57,576'

4. pont N 47°01,588' E018°56,949'


A ládába TravelBug Még nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval
A 6-os főútvonalról Rácalmás településre lekanyarodva az út vonalvezetését követve a parkoló koordinátái a Nagy-szigetre átvezető híd elé vezetnek.

Parkolás
A szigetre átvezető híd előtt, murvás parkolóban. A parkolás ingyenes.  N 47° 1,665' E 18° 56,969' 120 m [GCRNAT+Parkoló]

Autóbusszal
Dunaújváros autóbusz-pályaudvaráról induló helyközi buszjárataival is könnyedén megközelíthető a sziget, Rácalmáson a negyedik megállónál kell leszállni, a Pomóthy áruháznál (Széchenyi tér). Innen 15 perces sétával elérhető a szigetre átvezető híd.

Multi pontok

A hídon átkelve a szigeten szembe találjuk magunkat a sziget térképével. Innen balra elindulva közelíthetjük meg az 1. pontot a Piros körtúra turistajelzést követve.

FIGYELEM! A sziget egész területe természetvédelmi terület.

1. pont:  N 47° 1,949' E 18° 57,133' 123 m [GCRNAT-1]
Itt információt kaphatunk a nád hasznosításáról, mire használták a szigeten, illetve magáról a növényről. Az útvonalon továbbhaladva érhetjük el a 2. pontot.

2. pont:  N 47° 2,069' E 18° 57,409' 123 m [GCRNAT-2]
Az ártéri tanösvényen végighaladva megfigyelhetjük a mocsár élővilágát, információt kaphatunk a mocsári állatokról. Itt érdemes a fahíd végén egyenesen továbbhaladni, az ösvényen pár méter megtételével kijutunk a Dunához. Nézelődést követően vissza a hídon érhetjük el a 3. pontot.

3. pont:  N 47° 1,794' E 18° 57,576' 123 m [GCRNAT-3]
Ezen a ponton a Duna vízjárásáról olvashatunk. A madárles oldalán lévő jelzőcsík megmutatja, hogy a nagy árvizek idején milyen magasságban hömpölygött a Duna vize. Ha az információs tábla mögött balra elhaladó kis ösvényen kitértek kicsit, páratlan élménnyel lesztek gazdagabbak, az érintetlen erdőt csodálhatjátok meg, gazdag állatvilág mellett. Ezt követően visszatérés a 3. pontra, innen a madárlessel szembeni úton haladva, az út végén balra fordulva visszatérünk a hídra.

4. pont:  N 47° 1,588' E 18° 56,949' 123 m [GCRNAT-4]
A kis-Dunaág partján egy fa tövében természetes takarással találjátok a ládát.

Rácalmási Nagy-sziget természetvédelmi terület

A Rácalmási Nagy-szigetet Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter 1996-ban, a Magyar Közlöny XXX. számában megjelent, 5./1996-os számú rendeletében nyilvánította országosan védetté. A védetté nyilvánítás célja az volt, hogy megőrizze a Nagy-sziget egyes helyein megmaradt, a Duna árterére jellemző erdőtársulások maradványait, valamint az ezekben élőhelyet találó védett, lágyszárú növényeket, és megfelelő szaporodó- és táplálkozóhelyet biztosítson az árterekre jellemző védett állatfajoknak.

Rácalmási Nagysziget

A sziget a Duna 1582-es és 1588-as folyamkilométere között fekszik. Nyugatról a 80-100 méter széles Kis-Dunaág, keletről pedig a Nagy-Dunaág határolja. Keleti oldalán zátonyszigetek helyezkednek el. A Nagy-sziget erdőterülete mintegy 200 hektár. A zátonyszigetek összesen kb. 100 hektáron fekszenek. Az ezekhez tartozó vízfolyások területe 83 hektár, az összes védett terület 383 hektárnyi nagyságú.
A sziget jelenlegi növénytakarója már nem nagyon hasonlít az eredetihez, de egyes helyeken még megmaradtak az ártérre jellemző erdőtársulások. A nagy területekre kiterjedő, tarvágásos erdőhasználat, a nemes nyár nagymérvű telepítése eltüntette a korábban volt értékes erdőket, az eredeti erdőállomány aránya 20 százalék alá csökkent. Ezt a szigeten sétálva szabad szemmel is tapaszthatjuk.

1996-óta a Duna-Ipoly Nemzeti Park előírásai alapján történik a gazdálkodás, újra hagyományos ártéri erdőtelepítés folyik a szigeten.

Ártéri gyümölcsösök

Ahogyan azt a falu neve is jelzi, a szigeten régen igen jelentős gyümölcstermesztés folyt. Az ártéri gazdálkodás egyik hagyományos ága a gyümölcstermesztés, a szigeten kezdetben a helyben növő vad alanyokat oltották be nemes vesszőkkel, így a gyümölcsfák a ligetes ártéri erdővel elegyesen álltak. Később a falu tehetősebb földbirtokosai a fáktól teljesen megtisztított területeket nemes csemetékkel telepítették be, nagy ártéri gyümölcsöskerteket létesítve.

Az idősek szerint a múlt század elején a szigeten több, mint 60 fajta alma termett (Nyári fontos, Téli piros pogácsa, Téli arany parmen, Bőralma), továbbá papkörte, vilmoskörte, kieffer körte, a besztercei szilva és dió termesztésére emlékeznek vissza. Mára ezek a gyümölcsösök megszűntek, de egyes, máshol nem honos fajták továbbra is fellelhetőek a szigeten, ezért fontos védelmük.

A sziget növényvilága

A komolyabb értéket a magasabb fekvésben elhelyezkedő keményfás erdők képviselik. A tölgy-szil-kőris ligeterdőkben a kocsányos tölgy, a magas kőris, és a vénic szil mellett elegyként megtalálható a virágos kőris, a mezei szil, a madárcseresznye, a kis levelű hárs, a zöld juhar és a mézgás éger is.

A cserjeszintben megtalálható a húsos som, a veresgyűrűs som, a csíkos kecskerágó, a kányabangita, a fekete bodza és az egybibés galagonya. A fák törzsére felfut az iszalag és a vadkomló.
Fontosabb lágyszárú növények a gyöngyvirág, a medvehagyma, a hóvirág, a saláta boglárka, az orvosi salamonpecsét, a szagos müge, a tavaszi tőzike, a nyári tőzike, a fekete nadálytő és az erdei pajzsika.

Állatvilág

A sziget természeti értékét növeli a gazdag állatvilága. A Nagy-sziget eredeti állapotban megmaradt területei és viszonylagos háborítatlansága hozzájárult ahhoz, hogy a szomszédos környezettől eltérő fajokban és egyedszámokban gazdag állatvilág maradt fenn.
Az emlősök közül megtalálható itt a hermelin, a molnárgörény, a mókus, az erdei pele, az európai sün, számos denevérfaj, a borz és a védett vidra is.

A Dunában előforduló valamennyi halfaj képviselőjét is sikerült fellelni. A védett fajok közül a réti csík, a kecsege, a német buco és a lápi póc fordul elő. Kétéltűek közül a tarajos gőte, a barna ásóbéka, a barna varangy, a zöld varangy valamint az erdei béka egyedei is megtalálhatók. A Nagy-sziget hüllői a fali és fürge gyík, erdei és vízisikló. Az ártéri kiöntésekben a mocsári teknős is előfordul.

A madárvilág a legszínesebb. táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg is 92 különböző madárfajta fészkel és több mint 50 további látogatja rendszeresen. A türelmesebbek olyan ritka gázlómadarakat is megcsodálhatnak, mint a szürke gém vagy a fekete gólya. Madárvonuláskor a szigetek több száz fős réce- és lúdcsapatoknak nyújtanak ideiglenes lakhelyet. A szigeten olyan fenséges ragadozó madarak is megtalálhatóak, mint a rétisas, a halászsas vagy akár a kerecsensólyom. Olyan értékes, védett fajokat sikerült beazonosítani a Nagy-szigeten, mint a barna kánya, kislile, a billegető cankó, a füles kuvik, a fekete harkály, a réti tücsökmadár.

Tanösvény

A Nagy-szigeten két kiépített hosszabb és rövidebb túraútvonalon kialakított tanösvény várja a kirándulókat. A nyugalmat árasztó erdei sétautakon 17 színes, nagyméretű információs táblával ellátott állomás ad részletes útmutatást a szigetről, a Dunáról, az élővilágról, az ember tudatos jelenlétéről, Rácalmás történetéről.

Bizonyos megállóknál a természetbe illeszkedő esőházakban és madárvártákban végezhetnek megfigyeléseket vagy pihenhetünk meg. A mélyebben fekvő ártereken és mocsaras területeken pallós cölöphidak vezetnek át. Így a sziget élővilágának szinte minden területét száraz lábbal kényelmesen járhatjuk be.

A tanösvény segítségével kitűnő képet kapunk a sziget csodálatos adottságairól, megismerhetjük a csak itt honos állat- és növényfajokat. A szigetet bejárva páratlan élménnyel leszünk gazdagabbak, a Kis-Duna a világtól elvágott holtágaival, romantikus motívumaival mindenkit azonnal rabul ejt.

Láda karbantartások

2017.01.19. A láda indításakor a szigeten tervszerű erdőgazdálkodást folytattak, a nehéz járművel kitaposták egyes részeken az utakat, sajnos egy két információs tábla is áldozatul esett. Tavaszra helyreállításuk megtörténik. Ha fagypont feletti a hőmérséklet, akkor a sárral meg kell küzdeni, tehát ünneplő cipőben nem ajánlott megkeresni.

2017.06.17. Ládaellenőrzés során mindent rendben találtam, a hiányzó íróeszköz pótolva lett.

2019.06.02. A Duna magas vízállása miatt a 2. pont megközelítése nem lehetséges. Amennyiben így is felkeresed a helyet, de ezt s pontot nem tudod felkeresni, elfogadom a megtalálást. Jelezni fogom, ha újra kereshetővé válik a 2. Pont is.

2019.07.28. Minden pont kereshető.

Források
Szalai Árpád: Rácalmási örökségünk c. könyv
Jankovich Kúria
Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület'
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (66 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.65 web: 4.75 átlag: 4.70

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


halaszkiraly 2019.09.25 09:21 - Egyéb
Piros kereszt Kedves Csatit rejtőtársunk!
A 4231. GCRNAT (Rácalmási Nagy-sziget és Ártéri Tanösvény) geoládád státuszát utolsó keresők jelzései alapján betegre állítottam.
Kérlek, hogy ahogy időd, lehetőséged engedi - ellenőrizd a helyszínen a tényleges állapotot!
Köszönettel a rejtésért és a gondoskodásért, üdvözlettel: hk
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


nepster 2019.09.11 11:00 - Megtaláltam
Az első ponton a tábla kitört, eltűnt. Írtam mailt, választ még nem kaptam.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.10.16 13:54]

DSC01863DSC01864
DSC01871DSC01866
DSC01883DSC01895
TanEra 2019.06.03 23:59 - Megtaláltam
e-mail alapján kérem rejtő elfogadását.
Köszönettel: TanEra

[Jóváhagyta: Csatit, 2019.07.28 01:19]

 
wolfkery 2019.05.25 10:25 - Megtaláltam
Sajnos a magas vízállás miatt a 2. pontot nem lehetett megközelíteni

[Jóváhagyta: Csatit, 2019.07.28 01:19]

IMG_20190525_095746_1IMG_20190525_094327
IMG_20190525_095729IMG_20190525_100828
Kaputyin 2019.04.28 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mazso01 2019.04.20 17:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ertzu04 2019.04.20 17:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Goldenbay 2019.04.20 15:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

rosziksophie 2019.03.31 11:02 - Megtaláltam
Pipa!
Köszi a rejtést
Nagyszerű [Geoládák v2.2.4]

kópé1993 2019.03.24 13:23 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

IMG_20190324_123551IMG_20190324_124034
IMG_20190324_124354IMG_20190324_124959
IMG_20190324_125116IMG_20190324_125552
IMG_20190324_125731IMG_20190324_130029
IMG_20190324_130355IMG_20190324_131220
ier 2019.03.24 09:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Manna&Peti 2019.03.15 12:30 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! :-)

nagyutazo 2019.02.17 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük :) Útközben sok szép hóvirágot is láttunk :)

Tovima 2019.02.17 12:07 - Megtaláltam
Kis kör, de a híd oda-vissza megdobogtatta a szívemet.

Vincenzo65 2019.02.16 12:07 - Megtaláltam
Jó kis tanösvény. Jó sokan kóboroltak.

tatraval10perc 2019.01.27 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

iloilo 2019.01.27 14:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Famágus 2019.01.20 10:20 - Megtaláltam
Téli kirándulás.. nagyon jó volt, hogy reggelre esett pár cm. hó, mert kellemesen befedte a sarat, ami csökkentette a dagonyázást... és élmény volt a friss hóban megfigyelni a sok különböző állat nyomait, ahogy hajnali portyájukon járhattak.. amúgy a szigeten senkit nem láttunk, csak két favágó kisteherautójával szaladtunk össze. Nagyon tetszett az egész hely, ebben a fehér időszakában is szép.. és nincs szúnyog:-)
Oldfoxxal köszönjük szépen, remek multi!!!!

DSC03722DSC03700
DSC03709
oldfox 2019.01.20 10:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

scele 2019.01.19 13:11 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (172 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu