geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4156. Pilisi emlékek - Enyedi halála (GCPE01)
Enyedi halála
Enyedi halála
Emlékkereszt
Emlékkereszt
Emlékkereszt távolabbról
Emlékkereszt távolabbról
Reményik Sándor verse
Reményik Sándor verse
Reményik Sándor neve
Reményik Sándor neve
Míves "E" betű
Míves "E" betű
Ez a jel hoz ide Téged
Ez a jel hoz ide Téged
Kilátás a Gerecsére
Kilátás a Gerecsére
Kilátás Pilisszentlélek felé
Kilátás Pilisszentlélek felé
Kilátás a Börzsönyre
Kilátás a Börzsönyre
Ismeretlen katona síremléke
Ismeretlen katona síremléke
Rejtőtársak
Rejtőtársak
Figyelem a ládát :)
Figyelem a ládát :)
Ládarejtek, háttérben az emlékhely
Ládarejtek, háttérben az emlékhely

Szélesség N 47° 45,732'
Hosszúság E 18° 48,738'
Magasság: 386 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.04.16 17:15
Megjelenés időpontja: 2016.05.16 07:14
Utolsó lényeges változás: 2016.05.16 07:14
Utolsó változás: 2018.04.01 11:28
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: P.V.-h rajongók, azaz Blue Mali & Piroskaa1 & Pötyi & Skiccpausz
Felhasználó: Pilis-Visegrádi-hg. rajongók
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 128, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Hagyományos 5x10x15 cm-es geoláda a megadott ponton, tuskó oldalában, faháncs mögött vár rátok.

A ládába TravelBug NEM helyezhető.

Megközelítés

Aki autóval jön, annak itt érdemes megállnia  N 47° 44,725' E 18° 48,171' 182 m [GCPE01+1. parkoló] vagy itt érdemes megállni  N 47° 44,078' E 18° 50,637' 367 m [GCPE01+2. parkoló]


Felhívás!

Fokozottan védett természetvédelmi terület. A turistaútról letérni tilos! Bárminemű, a természet védelmét megzavaró tevékenység a geoláda megszűnését eredményezi.Ajánlott útvonal

Az 1-es parkolótól erdészeti úton tudjuk megközelíteni a Barát-kutat (GCPV09) innentől pedig a zöld Zöld telikör telekör turistaúton juthatunk el az emlékhelyig, illetve a geoládáig.

2-es parkolótól izgalmasabb is, meg hosszabb is, de megéri.
Parkolni a Pilisszentléleki kolostorromnál lehet.(GCPILE) Innen indulunk a piros Piros sáv sáv jelzésen megyünk egészen eddig a pontig  N 47° 44,313' E 18° 50,702' 386 m [GCPE01+Elágazás] Égett Hárs. innen már a zöld Zöld sáv sáv jelzésen megyünk az emlékhelyig/geoládáig.
Utunk során érintjük a Felső-Ecset-hegyet, ahonnan is szép kilátás nyílik a Börzsönyre  N 47° 44,557' E 18° 50,309' 472 m [GCPE01+Szép kilátás]
Utunkat folytatjuk, majd elérjük az ismeretlen katona sírját, ahol emlékét őrzi a képen látható emlékkereszt  N 47° 44,558' E 18° 50,084' 474 m [GCPE01+Ismeretlen katona sírja] Innen megyünk tovább a Fehér-sziklához (GCFSZI) Ha kigyönyörködtük magunkat akkor szinte folyamatos ereszkedéssel érjük el az Enyedi halálát, ahol is találjuk a ládánkat.
Ez az útvonal a parkolótól a ládáig 4,6 kilométer.

Sziasztok!
Szeretnénk elhívni erre a helyszínre, ami emléket állít az egykori erdész Enyedi Istvánnak, aki a pilismaróti erdőkben szorgoskodott. Érdekes történet, olvasd el, s látogasd meg az emlékhelyét!

Történet, hiedelem

Enyedi István nőtlen erdész a Barát-kúti erdészházat kapta Esztergom várostól szolgálati lakásul. Ennek melléképületében élt egy Kierer Hugó nevű nős vadőr, aki goromba, hirtelen haragú ember volt és feleségét is gyakran bántalmazta. Szegény asszony gyakran menekült Enyedihez, mire a férj féltékeny lett az erdészre, akivel egyébként is rossz viszonyban volt. Enyedi 1927 nagyhetében a pilismaróti erdészkollégájától, Stubnyától vadásztöltényeket indult átvenni, mivel közeledett a szalonkázás ideje. A féltékeny Kierer azonban a közeli Tetves nevű erdőrészben agyonütötte őt és igyekezett vízbe fulladásnak álcázni a balesetet.

Varga Péter Dénes cikkében beszámol még arról, hogy az eltűnt "erdővédőt" sokáig (még húsvéthétfőn is) keresték a csendőrök, falusiak, sőt még a turisták is, míg egy pilismaróti férfi rábukkant a holttestre. A meggyilkolt ember felszerelése, kabátja és kalapja hiányzott. A helyszínt áttanulmányozók megállapították, hogy a gyilkos az áldozat fejét valamilyen nehéz tárggyal bezúzta, majd közvetlen közelről főbe lőtte. Ezután behurcolta az áldozatát a patak partján lévő közeli bokorba. Mindezt a hatósági boncolás is megerősítette. Az erdészt rokonai és édesanyja jelenlétében temették el Esztergomban. Sírja azonban Dobay szerint nem látható, mivel rátemetés történt. Az egykori sír helyén most Szamecz Anna nyugszik.

A nyomozás során a gyanú hamar Kierer Hugóra terelődött, akit őrizetbe is vettek, majd újból szabadon engedtek bizonyíték hiányában. A más irányú nyomozás sem vezetett eredményre, és a csendőröknek nagyon gyanús volt, hogy Kierer nem jelentette vadőrtársa eltűnését. Így továbbra is megfigyelés alatt tartották. A csendőrök számára is kiderült, hogy a vadőr brutálisan bánik a feleségével és hogy ennek míg élt, Enyedi is tanúja volt, aki figyelmeztette is barátilag Kierert. Erre azonban Kierer az asszonyt már féltékenységével is zaklatta. Kierer így újból a nyomozás középpontjába került, mivel alibivel sem tudott szolgálni a gyilkosság időpontjára. Az ellentmondások miatt újból le is tartóztatták őt. Az eltűnt tárgyak azonban sose kerültek elő.

Beszámol Varga Komán Béla erdőmérnök vallomásáról is, aki határozottan meg volt győződve arról, hogy Kierer ölte meg az erdészt. Erre a vádra azonban Kierer magából kikelve tagadta a tettet. Még 25 tanút meghallgatott a bíróság és ezek közül kettő tanúsította, hogy ifj. Kierer Hugó (vajon a vadőrről van szó, vagy annak fiáról?) a kocsmában ittas állapotban arról beszélt, hogy Enyedi biztos valamelyik bokor alján fekszik az erdőben és hogy megérdemelte sorsát. A vádlottat azonban bizonyíték híján újból felmentették. A gyilkosságot rábizonyítani senkire se tudták végül.

Stoflitz Ferenc (1927) adatközlő elbeszélése szerint némileg ellentmond az előbbi történeteknek. Az adatközlő édesapja pilismaróti főerdész volt. Szerinte nem történt gyilkosság, hanem a hirtelen haragú vadőrnek sok ellensége volt és azok terjesztették róla, hogy ő követte el a bűntettet. Ráadásul a halottkém sem talált gyilkosságra utaló nyomot a holttesten. Biztosan az idős ember szívinfarktust kapott a kemény kaptatón felfelé jövet.

Ennek viszont ellentmond Varga cikke, melyből kiderül, hogy Enyedi István 22 éves, valamint gyakornok - tehát mindenféleképpen fiatal ember - volt. Valószínűtlen tehát, hogy szívinfarktus végzett volna vele. A csendőrségi és peres akták is beszámoltak volna arról, ha gyanú merült volna fel a gyilkosság kivitelezésével, ill. valós voltával kapcsolatban.

Az Interneten megtalálható Erdészeti Lapok tanúsága szerint Kierer Hugó vadőr (valószínűsíthető, hogy ilyen névvel nem sok erdészeti alkalmazott élt az országban) többször is keresett állást. Először 1924 májusában, mint nagy gyakorlattal és jó bizonyítvánnyal rendelkező szakvizsgázott erdőőr. Másodszor 1932-ben, mint 40 éves nős erdő- és vadőr 10 éves szolgálattal a háta mögött. Így tehát kiszámítható, hogy Kierer a gyilkosság idején 35-36 esztendős lehetett. Ezek az adatok összecsengenek a többi forrással, (pl. okkal féltékenykedhetett, ha volt egy hozzá hasonló korú felesége) így valószínűsíthető, hogy ugyanarról a személyről van szó. Az is kiderül ebből, hogy az eset után Kierernek, mint büntetett előéletű és folyton gyanúsítás alatt álló személynek munkahelyet kellett váltania (akár többször is).

Kiegészítő forrás és egyéb infók

Haláli túra a Pilisben
PVZ II: A Pilis szívében
A Pilis Parkerdő Zrt. honlapja

Reméljük, hogy sikerült egy érdekes, s jó helyszínt bemutatni Neked!
További sok szép ládaélményt kívánunk!

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (61 db): környezet: 4.47 rejtés: 4.51 web: 4.71 átlag: 4.57

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Piroskaa1 2019.04.07 13:02 - Megtaláltam
Nem leltük, kérem a találat elfogadását!
Köszi!

[Jóváhagyta: Pilis-Visegrádi-hg. rajongók, 2019.04.07 19:09]

Blue Mali 2019.04.07 13:02 - Megtaláltam
Mi nemtal?ltuk meg....
Ha m?s sem, p?tolni kell... [g:hu 1.6.2xc]

[Jóváhagyta: Pilis-Visegrádi-hg. rajongók, 2019.04.07 19:09]

Pogánypeti 2019.04.03 12:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról... :) [g:hu 1.6.2]
Pilisszentlélekről a Pálos kolostor romjai és a GCFszi láda érintésével gyalogoltam fel Enyedi halálához. Érdekes ennek az Enyedinek a története, tetszett a szépen megmunkált kereszt is. A láda könnyű találat volt, logolás és visszarejtés után a sárga kereszten ballagtam le a Barát-kútnál elrejtett GCPV09 ládáért...
Köszi a rejtést! :)

Bernáth 2019.03.23 16:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.04
GCPV09 megtalálása után másztunk fel ehhez a ládához. Szegény Enyedi. Mi is féltünk, hogy bajunk lehet, jó félúton láttuk a táblát, hogy négy óráig tilos tovább menni. A hegytetőn láttuk az okát, a majdnem kivágott fát, ezek szerint hétközben favágók dolgoznak a hegyen. A ládát gyorsan megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

-1-2
-3-4
waterbird 2019.03.23 14:53 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a rejtést.

mura 2019.03.17 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönet a rejtésért!

NyirkosAvar 2019.02.17 18:53 - Megtaláltam
Köszi!

Drucki 2019.02.16 12:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.50
Napsütésben és időnként bokaig sárban mentünk Pilisszentlelektől a ládáig.. A ládát néhány méterre találtam meg a vélt rejtektől, szabadon heverve. A jelszó leolvasása után visszarejtettem a ládát a vélhetőleg eredeti helyére.

Evila 2019.01.16 14:00 - Megtaláltam
Kb. 1 órán keresztül ketten is kerestük a ládát, a környék összes tuskóját kiszabadítottuk a hó alól, de nem jártunk sikerrel. Kérem a találat elfogadását a képek alapján. Köszönöm.

[Jóváhagyta: Pilis-Visegrádi-hg. rajongók, 2019.02.17 08:13]

 
Planetphotobook 2018.11.18 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

KP1965 2018.11.15 09:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
29 km-es túra a Pilisben hét találattal, ez volt a harmadik.

sixteenfeet 2018.11.03 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Köszönjük a rejtést. :)

20181103_140654 
szapi 2018.11.02 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.56
Bringával, kellemesen meleg őszi időben.

Enyedi 
PascalVillard 2018.11.01 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Köszönjük a rejtést! Megtaláltuk könnyen.

ErdőCsöndje 2018.11.01 11:28 - Megtaláltam
Köszönöm!

zoli86 2018.11.01 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

peti04 2018.10.27 13:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Megtaláltuk!
Köszönjük a lehetőséget.

markovicsa 2018.10.14 11:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Túrázás közben megkerestem.

sirgalahad 2018.10.13 12:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Háromszor szóltam, nem lesz negyedik
Figyelmezteti Kierer Enyedit
Ne stíröljed nagyon nőmet
Mert én akkor agyonlőlek

lelcache 2018.10.13 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (128 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu