geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4126. Solymári Helytörténeti Gyűjtemény (GCSHGy)
A bejárat régen
A bejárat régen
és napjainkban
és napjainkban
A kőtár egy részlete
A kőtár egy részlete
Népviselet
Népviselet
Konyhai eszközök
Konyhai eszközök
Falvédők és kefetartók
Falvédők és kefetartók
A szatócsbolt
A szatócsbolt
A patika
A patika

Szélesség N 47° 35,442'
Hosszúság E 18° 55,760'
Magasság: 202 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.02.28 14:10
Megjelenés időpontja: 2016.02.28 17:44
Utolsó lényeges változás: 2018.09.24 16:01
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: CacheFinder és Gyöngyi, LaySoft, Manyó
Felhasználó: CacheFinder
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 93 m
Megtalálások száma: 306 + 1 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.2 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP-barát leírás
Egy 14x3x3 centiméter méretű hengert keress a megadott ponton. Toll legyen nálad. Forgalmas környék, körültekintő keresés ajánlott! A tujákat kíméljétek, a láda a járdáról megszerezhető! Kérlek, hogy a doboz elővétele után vonulj "muglimentes" helyre és ott logolj!
Segítség a megtaláláshoz visszafelé írva:

.nabgássagam retémitnec 041, nopolzsoynalliV


A ládába Travel Bug nem helyezhető.

A megközelítésről
Buda felől a Hűvösvölgyből induló 64-es és 164-es autóbusszal egyaránt érkezhettek, melyekről a "Solymár, Templom tér" megállónál kell leszállnotok.  N 47° 35,482' E 18° 55,770' 205 m [GCSHGy+buszmegálló] Kilométer-hiányos kesserek a Nyugati Pályaudvarról Esztergom felé közlekedő vonattal jöhetnek. Ők séta közben, kis kitérővel megkereshetitek a Paleo Team ládáját, a GCSOLY-t is. Az autóval érkező kesserek járműveiket az ajánlott parkolóban hagyhatják hátra.  N 47° 35,477' E 18° 55,739' 202 m [GCSHGy+parkoló]

A településről
Solymár (németül Schaumar) nagyközség Pest megyében az Aranyhegyi-patak, a Jegenye-völgy, a Budai-hegység és a Pilis által közrefogott völgyben helyezkedik el. 2001-ben 8912 lakosából 747 vallotta magát németnek. Régészeti kutatások alapján szinte biztosan állítható, hogy már az időszámításunk előtti 3000. évtől éltek itt emberek. A település nevét az ide telepített királyi solymászokról, vagy a római korban itt folyó sókereskedelem kapcsán kapta. Solymár a török hódoltság alatt elnéptelenedett. A 18. század első évtizedeiben előbb rácok (szerbek), majd távozásuk után, Mária Terézia uralkodása alatt sváb (német) telepesek érkeztek a területre. A falu a 19. századtól jórészt a földművelésnek és nem utolsó sorban a főváros közelségének köszönhetően dinamikus fejlődésnek indult. A II. világháború után, 1946. április 18.-án és 23.-án a falu lakosságának közel felét, mintegy 1960 főt kitelepítették Németországba, helyükre a szlovák-magyar lakosságcsere keretében felvidéki és mezőkövesdi magyarok kerültek. Az 1950-es, 1960-as évek országos iparosítási hulláma jegyében újabb téglagyár épült a már régóta a falu határában működő Rozália mellé. Ezen kívül gyárakat telepített Solymárra: a Pest Megyei Faipari Vállalatot és a Pest Megyei Műanyagipari Vállalatot PEMŰ, melyek sok száz munkahelyet teremtettek a térségben lakók számára.

A gyűjtemény névadójáról
Dr. Jablonkay István (1913, Pesthidegkút-2000, Solymár) tanár, a Helytörténeti Múzeum igazgatója, Solymár díszpolgára, aki pedagógusi munkáján túl szinte teljes szabadidejét Solymár helytörténetének szentelte. Édesanyja Jablonkay Mária, édesapja Gräfl János, aki az akkori politikai viszonyok hatására kénytelen volt nevét Jablonkay Jánosra magyarosítani. Mint elkötelezett pedagógus család gyermekeiket is pedagógusnak nevelték. Dr. Jablonkay István a második világháború alatt Erdélyben, annak befejezése után pedig a budapesti Petőfi Sándor Gimnáziumban tanított. A 60-as években a község vállalatai, intézményei által szervezett országjáró kirándulások nagy tárgyi tudású idegenvezetője lett. 1966 tavaszán Dr. Valkó Arisztid régésszel közösen írt levelük nyomán -melyben felhívják a figyelmet Solymár 700 éves fennállására- megbízzák őket egy, a község múltjárúl szóló méltó kiállítás megszervezésére. Erőfeszítései nyomán a múzeum 1972 augusztus 20.-án került ünnepélyes keretek között átadásra, melynek igazgatójává Dr. Jablonkay Istvánt választották, aki ezt a munkát 2000-ben bekövetkezett haláláig szívvel-lélekkel végezte. A munkába bevonta Mária nevű, szintén pedagógus lányát aki apja halála után átvette a gyűjtemény vezetését. Dr. Jablonkay István nevéhez fűződik többek között a Helytörténeti Társaság megalapítása, Solymár történetének megírása és kiadása, a solymári vár feltárása és a romok konzerválásának megvalósítása.

A helytörténeti gyűjteményről
A Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Solymár Központjában a Templom tér 2. szám alatt található.  N 47° 35,484' E 18° 55,792' 205 m [GCSHGy+gyűjtemény] Az épület a XIX. század második felében épült. Lakóház volt, funkciója az idők folyamán többször változott. Az Országos Műemléki Felügyelőség 1994-ben műemlékké nyilvánította. Az épületben az első kiállító helyiség a történeti-régészeti, a második a néprajzi vonatkozású emlékeket őrzi. A harmadik terem az egykori Vermes-féle szatócsboltot, a negyedik pedig az első solymári patikát mutatja be a látogatóknak. Az udvaron a baloldalon láthatóak a legkorábbi solymári sírkövek, melyek a temető régi parcellájának szanálásakor kerültek megmentésre. Sokaknak látványosság a színben bemutatott szőlőprés, vetőgép, szekerek, cséplőgép, járom, darálók, mezőgazdasági eszközök, valamint községünk első tűzoltó kocsija az 1890-es évekből. A szín alatt, az új pincében kialakított kőtárban a solymári határból előkerült római köveket és a várból származó lőrést, ajtó-és ablakkeret töredékeket tekinthetik meg a látogatók. A kiállítás az eltelt három évtized alatt sokat változott, a gyűjtemény anyaga kibővült. Az eltelt idő alatt az 34 időszaki és 5 állandó kiállításnak adott otthont, emellett Dr. Jablonkay István közel 70 előadást szervezett meg a Múzeumi és Műemléki Hónap sorozatainak keretében. Ebből is látható, hogy pezsgő kulturális élet zajlik a gyűjtemény kereteiben, vagy szervezésében. A gyűjteményhez Rockenbauer Pál is kitérőt tett "Másfél Millió Lépés Magyarországon" című legendássá lett sorozatában.

A nyitva tartásról
A gyűjtemény hétfői és szerdai napokon 14 órától 18 óráig, szombati napokon 10 órától 15 óráig tart nyitva. Látogatás előtt mindenképp érdemes tájékozódni a 06 26 360 275-ös telefonszámon.

A rejtésről
Egy 14x3x3 centiméter méretű hengert keress a megadott ponton. Toll legyen nálad. A környék meglehetősen forgalmas, így kérlek légy körültekintő! A tujákat kíméljétek, a láda a járdáról egyszerűen, felfelé húzva megszerezhető! Kérlek, hogy a doboz elővétele után vonulj "muglimentes" helyre és ott logolj!

Érdekesség
Ugyan a gyűjteményhez egyáltalán nem kapcsolódik, de ha valaki közületek kedveli a Jóban Rosszban című TV-sorozatot, annak mindenképp érdemes lehet felkeresnie a sorozatban csak "Barlang" néven emlegetett sörözőt.  N 47° 35,492' E 18° 55,723' 199 m [GCSHGy+Barlang]

A forrásokról
A ládaoldal gerincét a Wikipédia információi adják, ezt egészítik ki a solymar.hu oldalról való adatok. A fényképek forrása a museum.hu oldal.

Jó keresgélést kíván: CacheFinder


A természetet és a megtalálás élményét beszennyező, ládát beázni hagyó és nedvesen tartó, bepenészesítő undorító nejlonzacskók ellenzői vagyunk, ezért kéretik ládáinkat ettől megkímélni! Köszönjük! A vízálló dobozaink viszonylag szellős helyekre vannak rejtve, így majd csak megszáradnak maguktól...
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (127 db): környezet: 4.38 rejtés: 4.60 web: 4.70 átlag: 4.56

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Geocaching Hunters 2018.10.18 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Geocaching Hunters... [Geoládák v2.2.4]

Laltan 2018.10.13 14:54 - Megtaláltam
Megvan, köszönjük a rejtést. [g:hu 1.5.4]

VINAX 2018.10.07 15:45 - Megtaláltamkörnyezet: 1.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 3.50 súly: 3.66
Vasárnap délutáni ládázás 6/3

Hazudhatnánk azt, amit sokan szoktak az ilyen ládáknál, hogy legközelebb, majd a múzeumba is bemegyünk, de mi bevalljuk, hogy nem fogunk. 😛
Ugyan mi nem a pontvadászatért játszuk ezt a játékot, hanem azért, hogy szép és érdekes helyeket lássunk, de a ládaoldal fotóit elnézegetve itt minden berendezés ugyanolyan, mint Viki nagymamájánál, tehát sok újdonságot nem mutatatna.

Mindenesetre köszönjük a rejtő munkáját!

Annyira nem ide kapcsolódik, de az elhagyott téglagyár viszont elnyerte a tetszésünket, pár fotót készítettünk róla.

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.4]

IMG_20181007_200946-01IMG_20181007_201036-01
IMG_20181007_201416-01 
fraktal 2018.10.06 18:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Caldera 2018.10.03 16:00 - Megtaláltam
Ok. Köszi.

Schmauder Tamás 2018.09.30 14:38 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.51
OK

Bonbonetti 2018.09.29 16:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

CacheFinder 2018.09.24 15:59 - Egyéb
A láda hosszas betegeskedés után újra kereshető! Reméljük a legjobbakat... Köszönöm Évi&Zoli-nak a gyógyítást!

Évi&Zoli 2018.09.23 15:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Egy újabb csodálatos nap az OKT-n, amit egy eredményes ládavadászat színesített. A rejtő hathatós közreműködésével, gyógyítottuk a ládát. Egy pezsgő tablettás doboz pont beleillett a felszerelt tartóba. Hosszú életet kívánunk neki. Köszönjük!

20180923_15364220180923_154016
20180923_15420820180923_154241
20180923_15442720180923_154025
Békés.nádas 2018.04.30 12:40 - Megtaláltam
Bíztunk benne, hogy meggyógyult, de sajnos nem. A láda hrlyett magyar gyümölcsöt találtunk. :)))) A hely egyébként szép, rendezett. Most épp majálisra pakoltak elő.
A mellékelt képek alapján kérném az elfogadást. Köszi előre is.

[Jóváhagyta: CacheFinder, 2018.05.02 15:36]

20180430_12444320180430_124637
20180430_124736 
bgecco 2018.04.21 13:10 - Nem találtam meg
Sajnos csak a helyszinen vettem eszre, hogy beteg. Ha a csatolt foto meger egy megtalalast, azt nagyon megkoszonom. [Geoládák v2.2.2]

[Elutasította: CacheFinder, 2018.06.02 12:05]

halaszkiraly 2018.03.21 20:34 - Egyéb
Piros kereszt A láda állapota beteg, emiatt a villáskulcs már okafogyott - kikapcsolom innét ezt a jelzést
Köszönettel: ládadoki

Szárnyaló Sas 2018.03.17 19:58 - Egyéb
Szia CacheFinder! Szerintem rossz helyen van a láda, mivel valakinek az ablaka alatt van. Keresni kéne egy másik helyet, vagy valamilyen trükkös rejtést kéne kitalálni. Köszönöm, h felhívtad a figyelmet a múzeumra, sajnos zárva volt mikor ott jártam de érdekel, visszamegyek. [Geoládák v2.2.3]

Bal3 2018.03.15 16:42 - Megtaláltam
Ave! Wappolok, s mindjart tovabb trappolok! Udv Bal3 [wapon beküldött szöveg]

rágcsa13 2018.03.15 15:22 - Megtaláltam
Szárnyaló Sassal együtt jártam itt.

Szárnyaló Sas 2018.03.15 15:22 - Megtaláltam
A láda eltűnt, csak a tartója van meg. A jelszót Mikulás és Bal3 segítségével tudtam meg (véletlenül pont jókor telefonáltam). Köszönöm a segítséget!
Sajnos a múzeum is zárva volt, pedig bementünk volna...

20180315_150521 
james 2018.03.15 11:15 - Megtaláltam
Sajnos az oszlopon csak a láda tartó konzolt találtuk, a ládát nem.

James

[Jóváhagyta: CacheFinder, 2018.03.16 09:55]

20180315_104043[1] 
Éjvándor 2018.02.18 13:21 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.59
Kb. negyed órávalGST76 előtt jártam a ládánál, de a bejelentéssel lemaradtam.
Nem is baj, mert így visszamentem, és megtaláltam a meggyógyított ládát.

halaszkiraly 2018.02.15 21:01 - Egyéb
Piros kereszt Kedves CacheFinder, Köszönjük szépen a gyógyítást!
Üdv: ládadoki


CacheFinder 2018.02.15 19:37 - Egyéb
A dobozt a mai napon pótoltuk. Köszönjük a türelmet! A geoláda kereshető.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (317 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu