geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4105. Kevermes (GCKEV)
Kevermes címere
Kevermes címere
A "nagy" tó. A földnyelv felől csodás látvány tárul elétek
A "nagy" tó. A földnyelv felől csodás látvány tárul elétek
Panoráma a nagy tóról
Panoráma a nagy tóról
Előtérben a középső tó. Mögötte az öreg tónál mindent megtalálsz: parkoló, pihenő, ládikó
Előtérben a középső tó. Mögötte az öreg tónál mindent megtalálsz: parkoló, pihenő, ládikó
A "Fapuma" régi fényében. Itt lehet parkolni
A "Fapuma" régi fényében. Itt lehet parkolni
Kilátás a középső tó felől
Kilátás a középső tó felől
Még egy kép a tóról.
Még egy kép a tóról.
Mondd, hogy csííííz
Mondd, hogy csííííz
Zöld küllő is jár errefelé
Zöld küllő is jár errefelé
Csodás őszi színek a tavak mellett
Csodás őszi színek a tavak mellett
Érik a csipkebogyó
Érik a csipkebogyó
Kőkereszt a Március 15. utcán
Kőkereszt a Március 15. utcán
Millenniumi emlékpark
Millenniumi emlékpark
Kőkereszt a Jókai utcai temetőben
Kőkereszt a Jókai utcai temetőben
Az Önkormányzat épülete
Az Önkormányzat épülete
Helytörténet gyűjtemény kapuja
Helytörténet gyűjtemény kapuja
Egy kép a Helytörténeti gyűjteményről
Egy kép a Helytörténeti gyűjteményről
Templom. Előtte is lehet parkolni.
Templom. Előtte is lehet parkolni.
A park az I. vh emlékművel
A park az I. vh emlékművel
Megalit
Megalit

Szélesség N 46° 26,048'
Hosszúság E 21° 11,453'
Magasság: 98 m
Megye/ország: Békés
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.11.29 13:15
Megjelenés időpontja: 2015.12.20 11:00
Utolsó lényeges változás: 2016.01.06 01:24
Utolsó változás: 2018.09.19 10:10
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Szilágyiék és a madárgyűrűző csapat
Felhasználó: Szilágyiék
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 99, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


A láda egy hagyományos, átlátszó konyhai tároló /20x15x8/ nem szokványos rejtekhelyen. A 2. parkoló mellől menj le a partra, és ne a lábad alá nézz! (Kicsikét mászni is kell... )


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Gyuláról Eleken át, Lökösháza előtt az útjelző táblánál Kevermes felé jobbra kell elkanyarodni.

Ajánlott parkoló

A nagy tó mellett bárhol parkolhattok, mi itt álltunk meg:  N 46° 26,101' E 21° 11,129' 97 m [GCKEV+1parkoló]
Ezt a helyet sem érdemes kihagyni. A középső földnyelvről a partra lemenve nagyon hangulatos helyeket, és szép kilátást találtok a vízre.

A rejtéshez közelebbi parkoló sáros-havas időben csak terepjáróval, vagy magasépítésű autóval, illetve gyalog érhető el. (Bizonyos térképeken "Fapuma" néven jelzik az épületet):  N 46° 26,071' E 21° 11,397' 101 m [GCKEV+2parkoló]. Ezen a helyen méretes esőbeálló, asztalok és padok is vannak. Érdemes itt elfogyasztani a magatokkal hozott ételt-italt.

Ellentétben a tu.hu képével, a parkoló és a rejtek NEM a tó közepén van!

Leírás

Ezt a ládát a Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület tagjaival közösen hoztuk létre. Segítőink Ők a láda megszületésében, és későbbi karbantartásában. Az Ő munkájukat, valamint a településüket: Kevermest és annak látnivalóit szeretnénk bemutatni.

"Lendületben a természettel"


Az Egyesület 2001-ben indult, tagjai szinte még gyerekek voltak. De kitartottak céljaik mellett, előbb a közismert madarakat tanulmányozták, majd a térség madárvilágára összpontosítottak. Mára kibővült a tevékenységi körük, évek óta dolgoznak a környezetvédelem területén is különböző szakmai anyagokkal, táborokkal, erdei iskolákkal és interaktív túrákkal.
Ha a ládakeresést szeretnétek összekötni egy érdekes, szakmai túravezetéssel és (őszi időszakban) madárgyűrűzési programmal, keressétek az egyesület elnökét, Rozgonyi Jánost a következő elérhetőségek egyikén. Telefon: 20/347-2755, 20/247-9239; e-mail: janos.rozgonyi.dtme@gmail.com. Mindenben szívesen segít, amit meg lehet oldani, megoldja. Vigyetek távcsövet!
Az egyesület honlapját itt találjátok. Hogy modernizáljunk is egy kicsit - ha be vagytok jelentkezve a Facebook-on - itt találhatóak. A BEOL 2013. augusztus 26-án megjelent cikke: itt olvasható.

Ha szerettek horgászni, a "nagy" és a "középső" tó mentén rendkívül igényesen kiépített horgászhelyeket találtok. Vannak tűzrakó- étkező- és illemhelyek, és nagyon szép tóparti fotózási lehetőségek. (Köszönet a panoráma fotóért FoJo kessertársunknak.)
A kb. 4-5 hektáros területről itt olvashattok bővebben. Ha nem akartok (vagy éppen pont szeretnétek) belefutni egy-egy nagyobb programba, akkor az aktuális szervezésekről itt tájékozódhattok.

A községről

És akkor jöttek a gányók - meglehetősen szokatlan az a helytörténeti leírás, mely így kezdődik, Kevermes esetében azonban ez teljesen helytálló: senki nem sértődik meg, ha ezt mondjuk, sőt büszkék is rá a helyiek, hogy a jelenlegi nagyközséget gányók, azaz dohánykertészek alapították újra - közel kétszáz esztendeje - 1815-ben, miután az 1500-as évek legvégén a törökök elpusztították a középkori települést.

Az újratelepítés Tököly Sebők nevéhez fűződik, aki hevesi, illetve a Maros északi területeiről hívott dohánykertészeket. Nekik köszönhetően vált több ezres településsé Kevermes.

1960-ban ország-világ ide figyelt, hiszen a községben látta meg a napvilágot Takács Mária, a tízmilliomodik magyar állampolgár.

Források: itt, itt és itt.

Látnivalók

Említésre méltó látnivalók közé sorolhatjuk a község szélein álló négy darab kőkeresztet, melyeket 1898-1909 között létesítettek. (Van egy ötödik is a templom előtt.)

Felszabadulás út:  N 46° 24,546' E 21° 11,301' 116 m [GCKEV+1kereszt] (Ez az egy földúton van, de gyalogosan sáros időben is rövid sétával elérhető)

Battonyai út:  N 46° 24,556' E 21° 10,111' 102 m [GCKEV+2kereszt] (A kereszt mellé a roma kisebbség egy Szűz Mária szobrot emelt 2014-ben)

Jókai utcai temető :  N 46° 25,283' E 21° 11,526' 109 m [GCKEV+3kereszt] (A kereszt alatti halomról azt mesélik, hogy a helybeliek hordták össze, de azt is, hogy az első papok kriptája volt alatta)

Március 15. út :  N 46° 25,238' E 21° 10,559' 100 m [GCKEV+4kereszt] (A ládától a központ felé menet baloldalon láthatjátok)

Innen továbbmenve a jobb oldalon hamarosan eléritek a Millenniumi Emlékparkot. Az itt található emlékmű jelképei közt találjuk a palástot, a kardot, a magyar állami címert, az országalmát és a kettős keresztet.  N 46° 25,087' E 21° 10,701' 100 m [GCKEV+58]

A község központjában, az Önkormányzat környékén bárhol leparkolva, sétálva megtekinthető a település több látnivalója, például az 1848-ban felszentelt, országos védelem alatt álló római katolikus templom. Előtte szintén áll egy kőkereszt.  N 46° 24,887' E 21° 10,936' 101 m [GCKEV+5kereszt] A templom történetéről itt olvashattok

Vele szemben kellemes, árnyas parkot találtok a két világháborús emlékművel, pihenésre csábító padokkal, és egy minden igényt kielégítő modern játszótérrel.
Az 1942-ben felállított első világháborús emlékmű alkotója Osváth Imre szobrászművész. 1990. október 6-án az újratelepítés 175. évfordulóján avatták fel a második világháborús emlékművet is. Ezt az alkotást Corvus-Kora Róbert lőkösházi művész készítette, aki köztéri alkotásai mellett történelmi tárgyú óriásfestményeiről is ismert. Bővebben itt és itt.

A parkon át elsétálva a hidroglóbusz (gyerekekkel az itt lévő játszótér kihagyhatatlan) és a községi vízmű mellett, megtekinthetjük a Tiszti laktanyát. Erről itt olvashattok. Adatközlőnk szerint további jellegzetessége, hogy Lőkösházán is van egy ugyanilyen laktanya-épület, és mértanilag majdnem párhuzamosan vannak, szinte egymással szemben.

Visszasétálva, az Önkormányzat épületében (5744 Kevermes, Felszabadulás utca 2.) Helytörténeti gyűjteményt találtok, amelyet a helyi Könyvtár üzemeltet. Örömmel fogadták az ötletünket: legyen a híres megalitról is egy kis tárlat. Az elérhetőség (akár hétvégén is): Magyar Ágnes, telefon: 70/379-5674; e-mail: agi.magyar@gmail.com.

A kevermesi megalit és gavrinis-i halomsír

Az 1990 es évek végén Kevermes határában, szántás közben került elő a több ezer éves vésett kő. Később elszállították a MNM Örökségvédelmi Intézetébe, ahol a vizsgálatok elvégzése után 2013-ban jelentek meg róla különböző cikkek. A kevermesiek még mindig nem kapták vissza.
A tudósok a zöldpala kőzet vizsgálatai alapján a Maros völgy és a Déli Kárpátok vidékét jelölik meg a legnagyobb valószínűséggel forrásterületnek. A sztélét a rajta látható díszítések nyugat európai párhuzamai alapján a magyarországi késő rézkorra és kora bronzkorra keltezik (Kr. e. 3000 körül). A megjelent írások szerint a motívumok ilyen összetett formában és részletességben csak a híres bretagne-i gavrinisi sírhalomban fordulnak elő. Gavrinisban a sírhoz vezető folyosó két oldalán található tartóköveket hasonlóan díszítették, de az úgynevezett L24-es kövön a kevermesihez kilencven százalékban megegyező mintakincset találtak a kutatók.

Idézet-részek innen és, innen.

Érdekességként még egy történet

Munkácsy járt Kevermesen fiatal korában - a szájhagyomány szerint - Dalacsi Ignácznál szállt meg. Hálából lefestette az öreget pörge kalapban és selyem nyakkendőben. Az 1890-es évek végén Dalacsi Jánosné anyagi gondok miatt eladta a képet 20 aranykoronáért, a kép azóta sincs meg.

Két láda is található a közelben: Lökösházán a Bréda kastély (GCBRDA), és Kisdombegyház közelében a Szent Kornélia kápolna (GCSTKO).

Első rejtésünkhöz jó szórakozást kívánunk!

Ládatörténet

2018.09.19. Pontosítás:
Az utóbbi időben kaptam visszajelzést arra vonatkozóan, hogy esetleg magánterület a láda környéke.
Ma telefonon beszéltem a Kevermesi Horgász Egyesület elnökével, aki ismét megerősítette, hogy - mint az Egyesület kezelésében lévő magánterület, valóban az - viszont senkinek nincs megtiltva, hogy odamenjen!


2018.09.16: Mr Zerge 2018.09.08-i logjához:

"A megközelítés nem volt számomra egyértelmű, a 2. parkoló környezete magán területnek tűnik, szerencsére az ott lévő gazda visszahívta a kutyát."

Megjegyzés:
A parkoló NEM magánterület, a kevermesi horgász-egyesülethez tartozik. Tudnak róla (bár lehet, hogy egyenként nem mindenki).
A fekete-fehér kutya egy tüneményes, bújós jószág, hozzánk is odaszaladt. Ha vele találkoztál, nem evett volna meg.

"A parkolótól tovább menve csak az erdőn áttörtetve közelíthető meg a tó melletti gerinc, ahol a láda van."

Megjegyzés:
Ott van a leírás elején, hogy MENJ LE A PARTRA. Meggyőződtünk róla, hogy a parton lévő asztal-pad-együttes után akkora kesser-ösvény visz fel a gerincre, mint egy országút. Teljesen jól megközelíthető a hely.

"Számomra ijesztőnek, undorítónak tűnt a tetőrész felnyitásakor elő sereglő egerek vagy pelék népes csapata."

Megjegyzés:
Megértem, hogy hirtelen megijed az ember. Azért készült ez a rejtek (most már kevésbé lesz titok hogy mi, de nem baj), mert szerettünk volna az ott élő madaraknak is kedvezni. Kaptunk is visszajelzést, hogy lakott volt a rejtek. Nem írhatom ki, hogy peléknek tilos a beköltözés.

"Utána megláttam az oldalsó ajtót, ami be van szorulva (valószínűleg megdagadt), kulcs végével feszegetve sikerült kinyitni. Sürgős javításra, cserére lenne szükség!"

Megjegyzés:
Ma teljesen egyszerűen, a kis gombot fogva, simán kinyitottam az ajtót.

"Ajánlanám az áthelyezést is."

Megjegyzés:
Ezt a javaslatot megfogadtuk, koordináta-változtatás nélkül, feljebb telepítettük a rejteket a gerincen lévő ösvény mellé. Ki is takarítottuk. Így sokkal könnyebb lesz a logolás is.

Köszönjük!

2017.08.06 BT_pro 2017.08.04-i logjához:
Köszönjük szépen, hogy e-mailben is jeleztél, így ma kimentünk, és meggyógyítottuk a rejteket.

2016.11.04 katika 2016.10.30-i logjához:
Köszönjük a jelzést, igyekszünk mielőbb javítani!

2016.12.03. Ma tudtunk kimenni, megerősítettük a rejteket.
Köszönjük az ideiglenes megoldást a kedves kessertársunknak!

2016.04.18 Emese62 2016.04.17-i logjához:
A leírásban látható elérhetőségen:

"Ha a ládakeresést szeretnétek összekötni egy érdekes, szakmai túravezetéssel és (őszi időszakban) madárgyűrűzési programmal, keressétek az egyesület elnökét, Rozgonyi Jánost a következő elérhetőségek egyikén. Telefon: 20/347-2755, 20/247-9239; e-mail: janos.rozgonyi.dtme@gmail.com. Mindenben szívesen segít, amit meg lehet oldani, megoldja."

Mostanában éppen jelezte, hogy lesznek érdekes programjaik.

Én meg köszönöm a képeket. Ez alapján úgy látom, Te vagy az első, aki a faluba is bement. Köszönöm!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (40 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.71 web: 4.65 átlag: 4.60

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


coteacote 2019.05.04 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Egy kóbor németjuhász borzolta a kedélyeket. Nem mondom, hogy nem féltünk. [Geoládák v2.2.5]

Zéboy 2019.04.25 09:20 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2019.04.25 09:20 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Audrey722 2019.04.08 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

ha8je 2019.02.24 19:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

tapiapi 2019.01.11 09:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Erre tettem, vettem, megleltem. Szép hely, helyes rejtek. [g:hu 1.6.1b]

ha8llh 2018.12.25 14:35 - Megtaláltam
Megtalaltuk

Puszkany 2018.11.12 07:41 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

Mordoriak 2018.11.05 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megvan!

Hey-ho 2018.11.04 11:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kaunisz 2018.11.03 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 2.61
Nagyon klassz és ötletes a rejtek

MargJan 2018.11.02 14:58 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Sajnálattal láttuk a rejteken, a Kiadó táblát. Most nagyon pompás színekbe öltözött a környék. A horgászok maximálisan figyelnek a ládára, mondhatnánk: a láda őrzői. :-)

sorx 2018.10.31 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bence máté 2018.10.22 16:31 - Megtaláltam
ok

GAMANO 2018.09.28 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Csizmások 2018.09.16 14:23 - Megtaláltam
Köszi! Kicsit nehezen találtuk meg az utat a rejtekhez, két felől próbálkoztunk így 50 m-re közelítettük meg a ládikót. A láda helye tényleg a horgász-egyesületé, de nagyon kedvesen mutatták merre menjünk. A kutyus jámbor. Mi feladtuk a keresést a cipőm ( szandál) miatt. Nagy köszönet a rejtőnek a jelszóért! Hát nem valószínű, h ide újra eljutunk.

sanzi89 2018.09.09 12:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Mr Zerge 2018.09.08 12:40 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

A megközelítés nem volt számomra egyértelmű, a 2. parkoló környezete magán területnek tűnik, szerencsére az ott lévő gazda visszahívta a kutyát. A parkolótól tovább menve csak az erdőn áttörtetve közelíthető meg a tó melletti gerinc, ahol a láda van.
Számomra ijesztőnek, undorítónak tűnt a tetőrész felnyitásakor elő sereglő egerek vagy pelék népes csapata. Utána megláttam az oldalsó ajtót, ami be van szorulva (valószínűleg megdagadt), kulcs végével feszegetve sikerült kinyitni.
Sürgős javításra, cserére lenne szükség! Ajánlanám az áthelyezést is.

Senkise 2018.08.13 17:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Ksandor96 2018.08.11 17:29 - Megtaláltam
hát ez érdekes keresés volt , de meglett


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (99 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu