geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
418. Grassalkovich Kastély (GCGRAS)
a kastély
a kastély
főbejárat a fák mögött
főbejárat a fák mögött
képek a parkból
képek a parkból
park részlet
park részlet


a park a főláda tájékán
a park a főláda tájékán
a fő rejtek
a fő rejtek
tábla (virtuális láda)
tábla (virtuális láda)

Szélesség N 47° 35,543'
Hosszúság E 19° 20,737'
Magasság: 214 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.09.14 17:30
Utolsó lényeges változás: 2017.10.01 20:38
Utolsó változás: 2017.12.03 20:06
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Gergo, Szeder, Marcus, Zsuzska, Lacus
Felhasználó: álomfogók
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 1800 + 12 sikertelen + 40 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.2 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP:
1. Láda a környéket uraló, óriási gesztenyefában, két gyökér közötti résen benyúlva bal oldalon.
2. Ugyanezen fában, szintén talajszinten mikro doboz.
3. Ugyanezen fában laminált lapocskák.
4. Alternatíva: jelszó egy tábla talpazatán.
..........................................................................................

A kertben több alternatívát is biztosítok a jelszó megtalálására, mivel igen hányatott sorsa van itt a rejtekeknek. A felsoroltak közül elegendő egyet megkeresni, mivel az alábbiak csupán opciók. Jelenleg 3 választási lehetőség van.

1. A meglehetősen kis méretű dobozka (sőt mindjárt egy még kisebb tartalék is) a környéket uraló, óriási gesztenyefában keresendő  N 47° 35,543' E 19° 20,737' 214 m [GCGRAS+főláda]. Az egyik oldalon a két gyökér között elég nagy a rés, ami befelé is folytatódik. Itt kell benyúlni és bal oldalon keresgélni (inkább vissza-, mint befelé).

2. Ugyanezen fában, a nagy üreg fölött, szintén talaj szinten van egy kisebb mélyedés is, ahova egy másik mikro dobozt is elrejtettem a jelszóval. Fakéreg az álca.

3. Sőt van még további három laminált lapocska is a jelszóval.

4. Alternatíva a jelszó megtalálására:  N 47° 35,605' E 19° 20,721' 210 m [GCGRAS+virtuális láda] ponton egy tábla, amelynek talpazatán egy bronztáblácska található. A jelszót a következőképpen olvashatod le róla:
1. karakter: az "ny" utáni betű
2. karakter: az "ny"-t tartalmazó szó leggyakoribb betűje
3. karakter: a belső kör alsó szavának 2. betűje
4. karakter: a nagybetűvel írt névelőt követő betű
5. karakter: a belső kör felső szavának 2. betűje
6. karakter: a "B" utáni betű

-------------------------------------------------------------------

Gödöllő mai arculatát és történelmét egyaránt meghatározza a királyi kastély. A 250 éves, 17.000 m2 beépített alapterületű, 28 hektáros parkkal rendelkező Gödöllői Királyi Kastély az elmúlt évszázadok kiemelkedő személyiségeinek pihenő rezidenciájaként szolgált. Erzsébet királyné kétezer éjszakát töltött itt.

A két világháború között Horthy kormányzó nyaralónak használta az épületet; de sokszor vadásztak errefelé Magyarország egykori miniszterelnökei is: gróf Teleki Pál és gróf Bethlen István.

A gödöllői kastélyt és uradalmat gyakran nevezik Grassalkovich-kastélynak is létrehozójáról, a családjában e néven első Grassalkovich Antalról (1694-1771), aki az uralkodóház és a királynő hűséges alattvalója volt. Kisnemesi származású jogászból lett királyi személynök, 1748-tól a Magyar Kamara elnöke, báró, majd gróf, koronaőr és főlovászmester. Számos építkezés fűződik nevéhez, paloták Pozsonyban és Pest-Budán, Gödöllőn és Hatvanban, kolostor Máriabesnyőn, amely családi sírbolt is volt, hasonlóan a bécsi kapucinus kriptához.

A kastélymúzeumban Erzsébet királyné és Ferenc József lakosztályai tekinthetők meg, valamint a királyné halálának 100. évfordulója alkalmából megnyitott Erzsébet királyné - emlékkiállítás.

A kastélymúzeum nyitva tartási rendje:
ápr. 1-től okt. 31-ig: 10.00 - 18.00-ig
nov.1-től márc 31-ig: 10.00 - 17.00-ig ( hétfői napokon zárva).

A láda a Felső Parkban van elhelyezve. Ide a kastélyból is ki lehet jutni annak megtekintése előtt avagy azután. Szabadon is látogatható azonban naponta 5 óra 30 és 19 óra 30 között (április 1-október 31.), illetve 5 óra 30 és 17 óra 30 között (november 1-március 31.). Több kapun keresztül is be lehet jutni a parkba: Martinovics Ignác utca, a Tessedik Sámuel utca, illetve a HÉV megálló felől. Az adott koordináta bő hibahatáron belüli környezetében nincs túl sok tereptárgy, így a további részletek megadása már csak sértő lenne a kincsvadászok számára. A ládák egy közparkban vannak, bár annak a lehetőségekhez képest eléggé rejtett zúgaiban, mégis ezt a keresésénél és a visszarejtésnél is érdemes és kéretik is figyelembe venni.

....................................................................................
Láda történet:

....

2005. október 9.
Az időközben eltűnt két ládikót pótoltam és ráadásképpen még egy harmadikkal megfejeltem, ami a történeteti kontinuitás okán a legelső rejtekbe került.

2005. szeptember 9.
A január óta immáron kétszer pótolt logfüzet és írószerszám újfent hibádzik. Karbantartásig esetleg valaki elsősegélyben részesíthetné. Előre is köszönöm.

2004. november 3.
Okulva az eddigiekből, megpróbáltam nagyon bebiztosítani magam. Három ládát rejtettem el a kertben, ráadásként definiáltam egy állandósított ponton a virtuálisan is azonosítható jelszót. Mindenki azt az alternatívát választhatja, amely az aktuálisan rendelkezésre állók közül a legjobban tetszik neki. Ezek közül egynek a helyét eliminálták az újévre, a fő láda viszont ismét a helyére került január 9-én.

2004. szeptember 8.
Ugy nez ki, a virtualis ladanak is labakelt. Hazatertem utan, kb. ket het mulva potlok mindent, addig betegnek nyilvanitom.

2004. július 27.
Úgy néz ki újra eltünt a valódi láda (ketten is jelezték). A jelszó azonban megtalálható a tartalék helyen, melynek ko-ordinátái: 47^35.529; 19^20.623, 222 m. Itt áll az utolsó képen is látható, jellegzetes, sokfelé ágazó fa, melyről egy madáretető lóg. Ennek hátuljára, tetejére és oldalára is felírtam májusban a jelszót, remélem legalább egyik ezek közül olvasható.

2004. május 9. ÚJABB ELHELYEZÉS
Újra eltünt, újra pótoltuk (és nem csak a nagy érdeklődésre való tekintettel: az elmúlt hónap folyamán nagyon sokan hívtak a tett színhelyéről; ezúton is elnézést kérek mindazoktól, akik hiába keresgéltek mostanában, de csak mostanra sikerült összeszervezni mindent a ládapótlással kapcsolatban). Az új láda a parknak a 3-as úthoz közeli részére került. Bejárat a III-as kapun, közvetlenül a HÉV Erzsébet Liget megállójával szemben. A kapun bejutva kissé jobbra kell tartani. A rejtek egy óriási, jellegzetesen, mintegy 30 fokban megdölt fenyö lábánál keresendő. A fenyő lábai körül jól átjárható, de egyben takarást is nyújtó magas aljnövényzet találató. A láda közvetlenül a fenyő törzse mellett a földön, a fa dölési irányában, így némiképpen annak védelmében lapul, helyi anyaggal (faháncs, levél, gally, toboz) takarva. A rejtéskor belekerült WAGNER a travel bug is. Felkészültünk egy újabb fiaskóra is, azaz a jelszó megtalálható a parkban máshol is, de erről még korai lenne többet írni, ezt csak vésztartaléknak szánjuk.

2004. I. 31. 12:30 ÚJABB ELHELYEZÉS
A láda tényleg eltünt a rejtekből, ezért újabb helyen pótoltuk. Ez a negyedik a kerten belül! Mintegy 40-50 méterre az előző fától egy bokorcsoport közepén található egy farönk. Ez alá rejtettük el a frissen feltöltött, ilyen rejtésre speciálisan kialakított dobozt. Természetesen sok-sok ággal fedtük a kilátszó részeket. Nyáron valószínűleg nehezebb lesz a cserjék között navigálni (most 5 méteres volt a pontosság), de: (i) a bokorcsoport adja magát; (ii) a bokorcsoporton belül a rönk is könnyen azonosítható; (iii) itt talán nagyobb biztonságban lesz. Fent az új koordináták szerepelnek.

2003. VIII. 10. DÉLUTÁNI ÓRÁK: ÚJABB ÁTHELYEZÉS
Mivel az előző (2.) helyen immáron kétszer is kifosztották a ládát, újabb rejtek után néztünk továbbra is a parkon belül. A kerítéstől távolabb, a környező épületekből kisebb rálátással, egy hatalmas gesztenyefa gyökerei között bújtattuk el a ládát. Sajnos a vétel nem túl jó az adott helyen, a délután folyamán több alkalommal is próbálkoztam a pontos beméréssel, de 30 méteres pontosság alá nem sikerült mennem. Ez talán nem fog a keresés rovására menni, de ha valamely megtaláló a későbbiekben pontosabb koordinátákat tud megállapítani azt szívesen veszem és korrigálok. A láda tehát a környéket uraló gesztenyefa alatt keresendő. Az egyik oldalon a két gyökér között elég nagy a rés, ami befelé is folytatódik. Ide dugtuk be a ládikát és avarral teljesen elfedtük. Hogy mégis azonosítható legyen, sok kis apró faággal töltöttük ki a gyökerek közti részt (lásd a képeket).

2002. XI. 17. 16:30 A ládát a parkon belül, a helyszíni szemle alapján általunk is veszélyesnek ítélt helyről, mintegy 110 méterrel távolabb helyeztük, az előzőhöz némiképp hasonló rejtekbe. Fentebb már az új koordináták szerepelnek.
....................................................................................


A ládába nem túl nagy TravelBug helyezhető.
'
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (1252 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.29 web: 4.43 átlag: 4.42

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


nrudi 2018.08.06 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ZMER [Geoládák v2.2.4]

Tyrker 2018.08.05 19:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Jakire 2018.08.04 16:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.12
Köszönjük:)

nbokan 2018.08.02 10:48 - Megtaláltam
Megvan. Log és képek később... [g:hu 1.6.0c]

TÁJK Alkesz Quadriátus 2018.07.31 16:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

drkmse 2018.07.25 10:00 - Megtaláltam
A gödöllői kastély megnézésével összekapcsolt ládakeresés. Köszönöm a rejtést!

sajtimadi 2018.07.24 10:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.56
Megtaláltuk, köszi!

IMG_20180724_104956IMG_20180724_103532
AndrisLizi17 2018.07.21 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.5.4]

Csengellők 2018.07.21 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Mai nap harmadik ládája. Nagyon szép a rejtek adó gesztenyefa és a kert nyugalma. Sajnos a doboz tartalma nedves, ázott, kezd penészesedni. [Geoládák v2.2.4]

Pety&Poty 2018.07.18 11:57 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Egy régi fotó rabul ejtett minket,
Letűnt idők, vezették kezeinket.
Zöld ösvényen vezetett a túránk
A megfelelő fánál, a láda várt ránk.

Norbee97 2018.07.17 13:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.97
Ládázás Gödöllőn és környékén 6/10.
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
A GCSISS után levezetésnek tökéletes volt ez a láda. Bár elvileg 4 helyen található meg a jelszó, nekem sikerült a nagy ládát megtalálni, a fánál lévő másik két lehetőséget csak felületesen néztem át, de nem került elő. Kicsit megnéztem a parkot, de nem vittem túlzásba, mert még vissza kellett jutni az állomásra. [g:hu 1.6.0b]
936.

IMG_20180717_130652IMG_20180717_130714
IMG_20180717_130845IMG_20180717_130943
IMG_20180717_131102 
Mary28 2018.07.14 17:57 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

voyagers 2018.07.14 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Mkatalin 2018.07.12 12:13 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.70
Megtaláltuk, köszönjük

BMBOPH 2018.07.10 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.75
Köszönjük a rejtést!

Mozsarak 2018.07.10 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.54
Köszönjük a rejtést!

laxal13 2018.07.07 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

zempoka 2018.07.05 16:30 - Megtaláltam
Köszönöm szépen - megtaláltuk :-)

nimka 2018.07.05 14:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.50 súly: 3.74
a kastélymúzeum megnézése után a csoportból leválva esőben megkerestem a ládát is. ami teljesen szét volt ázva

BoViKa 2018.07.03 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.41
Könnyen megtaláltuk.
Sajnos a láda teljesen nyitva volt, minden el/szétázott benne.
Most jól lezártuk, de lehetséges, hogy ráfér egy karbantartás...

IMG_20180703_124336 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1852 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu