geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4060. Bati-kereszt kilátó Szekszárd (GCBTK)
Bati-kereszt kilátó
Bati-kereszt kilátó
Faszerkezet
Faszerkezet
A kilátó és a piknikező hely
A kilátó és a piknikező hely
Kilátás a parkolóra
Kilátás a parkolóra
Kilátás a Völgységre
Kilátás a Völgységre
Távolban a Mecsek
Távolban a Mecsek
A felújított Bati-kereszt
A felújított Bati-kereszt
Hangulatos út visz fel
Hangulatos út visz fel

Szélesség N 46° 20,920'
Hosszúság E 18° 38,833'
Magasság: 280 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.09.07 17:00
Megjelenés időpontja: 2015.09.07 20:53
Utolsó lényeges változás: 2019.01.21 16:00
Utolsó változás: 2019.01.21 16:13
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Péter60
Felhasználó: Péter60
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 188 + 4 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Fém rejteket keress (11x6x0,5cm). Tollat hozzál, csak logbook van benne!
Kérlek pontosan úgy rejtsd vissza, ahogy találtad!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Legegyszerűbben a szekszárdi Kápolna tér felől közelíthető meg. Innen kövesd a kék sávot Kék sáv. Kb. 3 km-es hepe-hupás makadám útra számíts! Közvetlenül a kilátó mellett tágas parkolót találsz.

Bati-kereszt kilátó
Az utóbbi időkben örvendetesen megszaporodott a kilátók száma hazánkban. Ebből szerencsére a Szekszárdi-dombság sem maradt ki, északi részén, 280 m tengerszint felett magasságban 2015 tavaszán adták át a fából épült impozáns kilátót. A teljes beruházást - a kilátót és a mellette található erdei kirándulóhelyet, ahol fedett pihenő és tűzrakó hely is várja a turistákat - 32,5 millió forintból valósította meg a Gemenc Zrt.
Az építmény magassága 20 m, kilátószintje 15 m magasan helyezkedik el. Tiszta időben csodálatos látvány tárul innen a szemlélődő elé. Északra tekintve a Völgységi-patak völgye mögött a Tolnai-hegyhát és a Dél-Mezőföld településeit láthatjuk, a távolban Paks és Kalocsa is felsejlik. Nyugatra és délnyugatra a Völgység, távolabb a Kelet-Mecsek nyúlványai helyezkednek el. Keletre Szekszárd és a környező szőlőhegyek. Délre a dombvidék szőlővel és erdővel borított részeiben lehet gyönyörködni. Délkeleti irányban a Sárközre és a Gemenci erdőre is nagyszerű kilátás nyílik.

Bati kereszt
 N 46° 20,815' E 18° 38,865' 264 m [GCBTK+Bati-kereszt]
A kilátótól nem messze található a névadó kereszt, mely a hagyomány szerint a török időkben elpusztult Bat falu emlékét őrzi. A magaslaton már 1810-ben Fischer Konrád által emelt fakereszt állt. A katolikus egyház nyilvántartása szerint 1856-ban több buzgó hívő tett alapítványt a kereszt fenntartására. A fakeresztet 1887-ben nádasdi kőfaragók munkája nyomán a mai homokkő kereszt váltotta fel.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (97 db): környezet: 4.78 rejtés: 4.85 web: 4.77 átlag: 4.80

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Péter60 2019.01.21 16:01 - Egyéb
Láda ellenőrzés, új logbook, új jelszó.
A beázás valószinűleg azért volt, mert az eredetileg függőleges felszínről "átrejtődött" vízszintesre, így jobban össze tudott gyűlni a nedvesség.
Visszaállítottam az eredeti állapotot.

Keressétek örömmel, bármilyen fajtának is nézitek!

laszloistvan 2019.01.20 19:24 - Egyéb
Kedves Péter,

Önmagában tényleg nagyon ügyes és kreatív rejtés (ezért a "kiváló" és a "zseniális" szavakat sem sajnáltam tőle a maguk helyén) - csak hát nagyon nem hagyományos, márpedig valamennyire csak muszáj ehhez képest is értékelni. Engem ugyan pont nem érdekel a ládának semmilyen felszerelése, felőlem ajándékok (amik a gyakorlatban az induláskori állapottól függetlenül 3 megtaláló után bármelyik ládában egyenletesen ócska kacatok), toll meg papír se legyen benne (nem írogatok félig beszáradt tollakkal elveszésre, szétázásra stb. ítélt logfüzetekbe), sőt ezekből következően részemről akár fel is áldozhatjuk magát a "hagyományos" kategóriát a kreativitás oltárán - és ezt komolyan mondom, mert az ilyen határesetek élményben tényleg többet adnak a rőzserakásoknál. Viszont amíg hivatalos kritériumok léteznek a hagyományos ládára (köztük pl. a vízhatlansággal), addig vagy ezekkel együtt valósítsuk meg a "poénos, tájba simuló, unikum" stb. rejtést, vagy vállaljuk fel, hogy ez bizony virtuális - ha mégoly kreatív saját gyártású jelszóhordozóval is. Már csak azért is, mert kereséskor gyakorlatilag megtévesztő és félrevezető, ha a rejtés körülbelül sem kísérli meg teljesíteni a konvencionális kritériumokat. Az is igaz, hogy a mikroládák és egyéb trükkök eléggé fellazították, de ha mégis húzunk kell valahol egy határt a hagyományos kategóriának, akkor szerintem ez már azon kívül legyen - ezt próbáltam kifejezni az értékeléssel és a leírtakkal.

Péter60 2019.01.20 19:23 - Egyéb
Kedves laszloistvan!
Sajnálom, hogy a rejtésem így kicsapta a biztosítékot Nálad. A logbook-ot holnap pótlom - nem csak cetli az - erősebb tasakba teszem, hogy ne ázzon el, eddig nem volt ilyen gond.
A rejtés szerintem kifejezetten poénos, "tájba símuló", igazi unikum. A több mint 3000 feletti találataim során nem találkoztam még ilyen megoldással, csak elfér egy ilyen is a magyar geo-palettán! A visszajelzések zöme ebben eddig rendre meg is erősített. Jobban örültél volna egy sokadik rőzserakásnak, madárodunak, vagy egy fellógatott petlingnek? Vagy egy kis izgalmas betüösszerakósdi az ismertető tábláról mint virtigli virtuális jobban tetszene?

Abban igazad van, hogy a "láda" nem meríti ki a hagyományos valamennyi kritériumát, de ennyit talán lehet áldozni a kreativitás oltárán, ha cserébe fokozott keresési élményt kapunk.
Egyébként azt se bánnám, ha a láda besorolása virtuális lenne.

Ezt a logomat majd törlöm.

jonapet 2019.01.19 10:28 - Megtaláltam
Ha már Bartina, akkor ...

laszloistvan 2019.01.19 09:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.97
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Bartina 42 túra 2/4

Az egyik legprofibban szervezett túra, korrekt ellátással és útvonal-jelölésekkel a megkapóan változatos természeti- és kultúrtájban. Utolsó pillanatos hajnali döntéssel, napközbeni felengedéskor kritikussá váló sárdagonyával, menet közben, alkalomszerűen beiktatott ládázásokkal - sokat gondolva tegnap elhunyt kedves Ilus néninkre.

Pazar kilátóhely, monumentális kilátó - ezúttal épp állomásként is a Bartina-túra nagy központi dzsemborijával. Még ilyen körülmények között is könnyen meglett, elő is vehető, vissza is rejthető, miközben avatatlan szem valóban nem szúrja ki - ebben az értelemben kiváló rejtés, mégsem tudok beállni a lelkendezők sorába.

A rejtés zseniális lenne - ha lenne. Csak hát nincs, a semmit pedig azért könnyebb kreatívan rejteni. Merthogy az állítással ellentétben ez nem valódi láda, ugyanis annak felszerelését nem tartalmazza (nemhogy maradéktalanul, hanem egyáltalán) - még naplófüzetet sem, csak egy jelenleg épp szétázott, penészedő cetlit. Finoman szólva téves és értelmetlen túlzás a 'hagyományos' minősítés, ez így maximum egy ügyesen tuningolt virtuális jelszóhordozó - lehetne, ha erre a célra legalább megfelelne egy foszladozó ázott papír, de így sajnos még erre sem elég stabil.
Amúgy értékelem a rejtő határokat feszegető kreativitását, mely kétségtelenül emlékezetes rejtésekkel ajándékozta meg már a közösséget, a rőzserakás színvonalas alternatíváit mutatva, de a fürdővízzel együtt azért ne öntsük már ki a gyereket is. Értem, hogy lazult az idők során a 'hagyományos' láda definíciója, meg gondolom, presztízs-kérdés is a 'hagyományos' típus ("nem hinnétek, hogy lehetséges, mégis tudok ide valódit rejteni") - de épp ezért nem szabadna annak fogalmát túlzottan leamortizálni - szerintem egy ilyen rejtés hagyományosként már a moderáción sem szabadna hogy átmenjen.

Attibati 2019.01.04 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
A koordináták pontosan a rejtekhez vittek, mivel nem sok mágnesezhető dolog volt a helyszínen hamar meglett a mesteri rejtés. A zárt rejtekhely és a védőtasak ellenére a logbook nedves, kezd penészedni de azért még logolni lehetett. A kilátóban nem sokáig maradtam az erős szél miatt.

Fröccs 2018.12.23 15:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Igénybe kellett vennünk a telefonos segítséget. Gratulálunk a nagyon ötletes rejtéshez! [Geoládák v2.2.5]

M.Xati 2018.11.10 11:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.60
Megvan, köszi Bab&Balazs! :)

Famágus 2018.11.03 11:35 - Megtaláltam
Hosszadalmasan, sok makadám utat legyűrve vezetett ide a gps.. Autóval közelítettünk a kilátó felé, de mivel sok gyalogos sétáló volt, úgy gondoltuk, nem illik autóval közlekedni.. az utolsó 6-700 métert gyalog tettük meg../a következő láda gclaza miatt, végül csak erre jöttünk kocsival :-) később/
Tetszett a kilátó, a kilátás, minden :-) a rejtés valóban zseniális, Oldfoxxal köszönjük!

DSC03481DSC03485
DSC03475DSC03478
oldfox 2018.11.03 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!

ironman 2018.11.03 09:45 - Megtaláltam
Abaligettől sétáltunk Szekszárdig. Kár, hogy nagyon párás időnk volt a kilátónál. Remek rejtek!

Klári 2018.11.03 09:45 - Megtaláltam
DKK közben.

levcsesz 2018.10.28 14:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

feldelaci 2018.10.20 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

atys70 2018.10.14 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
Megtaláltuk nagyon ötletes

Kóbászcsücskök 2018.10.14 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

bondi3 2018.10.09 17:01 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést, nagyon ötletes.

g-tabe 2018.10.09 17:00 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!
Ravasz, nagyon tetszett!!!
Kedves rejtő, várhattál volna még egy napot a közeli 'Kedvenc helyeink' mozgó megkeresésével! :-)

bigmick 2018.10.06 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza
Jópofa rejtés [g:hu 1.6.0h]

GCBTK_2018106132726.jpg 
nbokan 2018.10.05 17:54 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.18
Remek hely és a rejtés sem szokványos, köszönet értre.

-1-2
-3-5
-4-6

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (198 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu