geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4014. Tyukodi Pajtás (GCTYPA)
21 (1-20) > >>
Látványtó
Látványtó
Mellette buszmegálló közvetlenül
Mellette buszmegálló közvetlenül
Csendélet
Csendélet
Híd
Híd
Lápi emlékmű
Lápi emlékmű
Ilyeneket is lehet itt fogni
Ilyeneket is lehet itt fogni
Panoráma
Panoráma
Jó helyen jársz
Jó helyen jársz
Egy régi képeslapon
Egy régi képeslapon
Református templom
Református templom
Bejárat a 2. ponttal
Bejárat a 2. ponttal
Hátulról
Hátulról
Oldalról
Oldalról
Torony
Torony

Szószék
Szószék
Orgona
Orgona
Padok
Padok
A bárhonnan olvasható Biblia
A bárhonnan olvasható Biblia
Uray kripta régi helye
Uray kripta régi helye

21 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 47° 51,250'
Hosszúság E 22° 33,882'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.06.11 12:00
Megjelenés időpontja: 2015.06.11 15:32
Utolsó lényeges változás: 2015.06.11 15:32
Utolsó változás: 2017.11.10 08:25
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: ricsivivi
Felhasználó: ricsivivi
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 91 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP
1. pont: 18x16x5 cm-es átlátszó doboz az adott koordinátán, egy fűzfa törzsében, fahánccsal álcázva.
2. pont: Hirdető tábla mögötti villanyoszlop aljában, avarral álcázva.
Jelszóképzés: Az első és második pont jelszava egybeírva sorrendben.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Tyukod község a 49-es főúton közelíthető meg, Mátészalkát keleti irányban elhagyva a  N 47° 56,444' E 22° 19,688' 123 m [GCTYPA+Kelet felé Tyukodra] ponton, egészen Porcsalmáig haladva ahol délre fordulunk  N 47° 52,947' E 22° 34,109' 123 m [GCTYPA+Dél felé Tyukodra], és a következő község már Tyukod.

Tömegközlekedéssel
Busz és vonat közlekedéssel egyaránt megközelíthető. Vonattal a Mátészalka-Csenger vonalon, autóbusszal szintén a Mátészalka-Tyukod-Csenger vonalon közelíthető meg (Bem J. u. 1. megálló).

Parkolás
Az alábbi ponton  N 47° 51,183' E 22° 33,742' 123 m [GCTYPA+Parkoló]

A Látványtó jelene
Az 1. pont:
 N 47° 51,250' E 22° 33,882' 123 m [GCTYPA-1]
A helyi fiatalok már rendszeres vendégek a tavon, de a környező településekről érkező kirándulók is szívesen megpihennek itt. A sétányon lévő padok erre jó alkalmat kínálnak. Csónakkal a település egy része is megtekinthető. A ma már tiszta, egészséges víz, a gondozott környezet igazi látványt és sportélményt kínál, a csónakázóknak, de a sétálóknak is. A híd és környéke a horgászokat is ide csalogatja.
A tó melletti nádas jelentős szöcske fészek, de szárcsa és vadkacsa is otthonra talál itt.

Az 1 hektáros látványtónál különös figyelmet érdemelnek a nyaranta rendezett tyukodi alkotótábor résztvevőinek itt elhelyezett faragott alkotásai, a terület különleges élővilága, a horgászati lehetőség, valamint a szomszédságban lévő, falusi turizmusra építő Rádika Gyöngye Vendégház.

Horgász kedvelő kessereknek figyelmébe ajánlom:
A tó maga nem nagy, 1,2 ha és ez megtévesztő lehet, de ne essünk ebbe a hibába, mert a halbősége elképesztő, nyugodtan mondhatom, hogy túl van telepítve. Az elnök bevallása szerint, nagyjából 25 q hal van itt összezsúfolva, ráadásul havonta telepítenek 3-4 q halat a fő telepítésen felül. Ez a víz tele van amurral, ponttyal, kárásszal (60-80 dkg) és a ragadozó halak őshonos fajtáival. A tagság, a gyerek horgászokkal együtt 65 főt számlál. A napijegy nappalra 2500 Ft, éjszakára 3000 Ft (2014-ben!). Új belépőknek az éves jegy 55 000 Ft, a régi tagoknak 24 000 Ft.
Érdeklődni Nyéki Pál elnök úrnál lehet, a 06-20/941-6048 telefonszámon.

Az átlagos vízmélység 1,5 m, mind a fenekezős, mind az úszós módszer javallott. A tavon rengeteg a szabadidő eltöltésére való lehetőség. Lehet sátorozni, bográcsolni, programokat szervezni-rendezni, erre minden lehetőséget megad a vezetőség, sőt kifejezetten támogatja, na és főleg az amurozás és rablóhalazás szerelmeseinek horgászni. A tavon van folyóvíz, WC, minden, ami egy hosszú hétvége eltöltéséhez szükséges.

A Látványtó történelme
Volt valamikor a Tisza és a Szamos közében egy láp, amely rég nincs már meg ugyan, de még ma is elevenen él az emberek emlékezetében. Ecsedi-láp volt a neve, de nyugodtan nevezhették volna Börvelyi- vagy Kocsordi-lápnak is, hiszen vagy húsz község határát mosta, húsz község áldotta vagy átkozta a századok során. Legfőképpen azonban a Tyukodi-láp illett volna rá, hiszen ez volt az a falu, amelynek az összes földje a lápra esett, és a határa is meghaladta a tízezer katasztrális holdat.
Tízezer hold még a lápon is tízezer hold - ehhez mérten a falu is a legtekintélyesebb település volt a láp mentén. Nagyecsed mellett természetesen, mert azért a láp másik oldalán lévő Ecsedet sem szabad lebecsülnünk, hiszen annak még vára is volt. Nem is egy, hanem kettő, ahová a tyukodiak is gyakran bemenekültek. Ma már azonban se láp, se vár. Az egyiket az idő, a másikat a Habsburgok, a harmadikat meg a vármegyei urak takaríttatták el, de olyan sikeresen, hogy magja sem maradt egyiknek se.
A két várnak alighanem örökre vége, a láp veszte azonban nem igen hagyja nyugodni az itt élőket. Húsz kilométerrel odébb, Kocsord alatt egy jó ötezer hektáros darabon megpróbálják újjáéleszteni. Tyukod és Ecsed közé is tervezgették, ám hamvába halt az elgondolás. De azért a tyukodiak mégsem adták fel végleg. Ha már nem sikerült a határban nagyban, akkor megcsinálják kicsiben, bent a faluban.
Volt a község közepén egy nagy, jó öthektáros, náddal, gyékénnyel benőtt mocsár, amely mára lassacskán teljesen feltöltődött. A vizét látni már nem is igen lehetett, a szagát érezni, főleg a fülledt nyári alkonyokon annál inkább. Elhatározták, hogy rendbe teszik. Egy szép tavat, köré gondozott parkot álmodtak, de hogy a kisgyermeknek is fogalma legyen arról, milyen lehetett egykor a híres-neves láp, mocsár, az eredeti nádas egy darabját is meg kívánták hagyni. Igaz, egykor vályogvető gödör volt a hely, innen építkezett a falu. De időközben visszafoglalta a természet, s olyan növény- és állatvilág telepedett meg benne, amire a környezetvédők is felfigyeltek. A tervre ők is az áldásukat adták, ám pénz híján a szándék kevés.
A tyukodiakat azonban nem olyan fából faragták, hogy csak úgy feladják az elképzeléseiket. Addig mentek hát, míg a környezetvédelmi minisztériumban ki nem harcoltak huszonhétmillió forintot, és a láppal kombinált jóléti park elkészült. Csak arra kell majd vigyázni, hogy a futballisták ne rúgjanak túlságosan nagyot a labdába, mert az biztosan a nádasban fog kikötni.
Akár jelképesnek is felfoghatjuk azt, hogy egymás szomszédságában van a tó és a pálya. Mert ha van két dolog, ami igazán jellemző Tyukodra, az a nád és a foci.

Tyukod
Írásos emlékek 1181-ben említik először a község nevét. Több változatban is szerepel a későbbi években is: Tenykod, Tenykowd, Oechidkuttya, Egyedkuttya, Eketyukod, de pontos feljegyzés nem igazolta eddig, mióta ismert ezen a néven. A falu, mint település, valószínűleg már előtte is létezett, csak írásos feljegyzések nem készültek róla.
A terület legnagyobb részét láp borította, mely nem összefüggő volt, hanem kisebb-nagyobb szigeteket képeztek, melyek igen alkalmasak voltak emberi letelepülésre. Ezek a települések az árvizek utáni időkben lassan megszűntek, lakói a községben telepedtek le.
Mit tudhatunk hát a Tyukod névről?
Több változat él róla: "Ősi urai a Tyukodi nemzetség volt, de mellette a Kölcseyek is birtokosai voltak. A személynévként is alkalmazott magyar tyúk főnév -d képzős származékából való."

A tatárjárás ezt a települést is feldúlta. Lakói a láp szigeteire menekültek, de hátrahagyott javaikat teljesen elvesztették. Az elesettek birtokait IV. Béla eladományozta.
Tyukod szinte mindegyik nemese részt vett a Dózsa-féle parasztháborúban. A paraszthadakhoz csatlakozott nemesek valamennyiét birtokelkobzással büntették. Egy oklevél tanúsága szerint a birtokok legnagyobb része a Báthoriak kezébe került.
De hadba hívta a tyukodiakat Rákóczi hívó szava is. Ma is fellelhető írások név szerint sorolják a résztvevő nemeseket és gyalogos katonákat.
E század végének egyik nagy eseménye volt a Szatmáron lezajlott boszorkányper, ahol két tyukodi boszorkányt - Kós Annát és Rekettyés Helénát - ítélték máglyára.
Az 1848-as szabadságharcban ugyancsak egy önálló alakulattal vettek részt a tyukodiak. A szabadságharc bukása után csak páran tértek haza, nagyobb részüket besorozták az osztrák hadseregbe. Ekkoriban jutott nagyobb birtokhoz az Uray család, akiket hűséges szolgálataikért bárói rangra emeltek. Emléküket ma a családi kastélyépületük őrzi.
Mind az első, mind a második világháborúban sok-sok tyukodi vérzett el. Emléktáblák hirdetik nevüket az utókor számára azon emlékművön, amely az elsők között készült el megyénkben a háború befejezését követően.
A nagy kivándorlások éveiben ezt a települést is sokan hagyták el és kerestek jobb megélhetési lehetőséget más földrészeken - főleg Amerikában és Kanadában.

Látványosságok
Barokk református templom
A 2. pont:
 N 47° 51,256' E 22° 33,340' 123 m [GCTYPA-2]
A tyukodi református templom 1792-94 között épült. Orgonáját 1814-ben Nagyváradon építette Kremmer János, s 1906-ig a szatmárnémeti Láncos-templomban szólt, majd megvásárolták a tyukodiak. Érdekessége, hogy ettől a mestertől ez az egy hangszer van Magyarországon. A tyukodi református templom 30 méter magas tornyában két harang lakik. A nagyobbik, tíz mázsa nyolcvan kilós harangot Szlezák László aranykoszorús mester öntötte 1948-ban Budapesten. A harang felirata büszke üzenet, mely szerint "Tyukod magyar volt, református volt, ma is az, és az is marad."
A Tyukodi Református Egyházközség a Szatmári Református Egyházmegye 9. legnagyobb lélekszámú gyülekezete. A 2001-es Népszámlálási adatok szerint 1768 református vallású ember él itt. Az egyházközséghez tartozik még Zsírostanya és Szalmaváros református lakossága is.
A templom mögött állt egy kerek kriptaépület, melynek kúp alakú tetején nyolcszögű ívelt sisakos laterna volt. A 18. sz. végén épülhetett, valószínűleg egy korábbi kripta fölé. Az 1960-as években már igen rossz állapotban volt, így életveszélyes állapota miatt a 60-as évek közepén lebontották. A benne található 8 töredezett késő barokk stílusú koporsót a templomkertben helyezték el.

Műemlék címe: 4762 Tyukod, Kis utca 24.
Információ látogathatósághoz: 44/356 249
gondnok címe: Árpád utca 122.

Uray kastély
Az egyemeletes épületet báró Uray Kálmán építette klasszicista stílusban a 19. században. Egyszerű homlokzatát középen emeletes, négy sima dór oszlopból álló portikusz díszíti. Ma könyvtár és diákotthon.
 N 47° 50,981' E 22° 33,147' 123 m [GCTYPA+Kastely]

Forrás: itt

LÁDATÖRTÉNET:
2015.06.11: Megjelenés
2016.03.12: Ellenőrizve, minden OK

Jó keresgélést kívánunk mindenkinek! ricsivivi
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (34 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.39 web: 4.49 átlag: 4.46

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Pantya 2019.02.02 13:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gabor03 2019.02.02 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

eszluzsu 2018.11.11 11:51 - Megtaláltam
ládavadász Pistivel közösen

ládavadász Pisti 2018.11.11 11:51 - Megtaláltam
Közösen Eszluzsuval, kacifántos jelszó.

sirgalahad 2018.10.22 05:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.55
Bár nem ól az otthona
Itt minden nő Kotkoda
Kukori a férfiember
Korán hazaérni nem mer

ocsike78 2018.09.28 09:52 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.3.2]

GCTYPA_20180928_094346GCTYPA_20180928_095135
Csaba & családja 2018.09.19 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.61
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

SirLes 2018.09.09 13:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Puszkany 2018.08.04 12:33 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

OsiOsi 2018.07.27 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.21
A tó nagyon feldobja Tyukodot!

nmárti 2018.07.06 14:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.33 súly: 4.44
Helyes kis település, a tó tetszett. Teljesen kihalt volt a környék ebben az időpontban. A rejtekhez szinte négykézláb kell bemászni, alig van hely a korlát és a fák között. Nem lelkesedtem :) Köszi a rejtést!

Strombus 2018.05.27 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.49
Élmányekkel zsúfolt 10 napos erdélyi motorostúránk után levezető ládázás hazafelé.

Péter60 2018.05.27 11:23 - Megtaláltam
ok

vajasfok 2018.05.12 18:23 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

fercsipeter 2018.03.22 18:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

ha2 2018.03.22 18:05 - Megtaláltam
Szerencsére már hosszabbodnak a nappalok.

Hey-ho 2018.03.16 08:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

mulder2197 2018.03.16 07:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

anettx 2018.02.15 10:00 - Megtaláltam
TFTC!
Keleti csücsökben egy újabb világvége hely.
Nagyecsed felől egy nagyon rossz minőségű kátyús-saras aszfaltúton jutottam el ide.

gctypa-DSC01301 
Norbee97 2018.01.14 14:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.92
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Szabolcs megyébe akartam jönni mindenképp, de ez sajnos egyre kevésbé kivitelezhető, fogynak a ládák, és nem minden ládához van megfelelő közlekedés. Szerencsére ez még pont belefért, régóta szemeztem vele. :) Mátészalka felől érkeztem, és mivel nem figyeltem, így nem az ajánlott megállóban szálltam le, ami különösebben nem baj, sok időm volt, sétáltam, és találkoztam egy valaha telefonfülkeként működő jegypénztárral (ami üres volt), érdekes látvány. :D A tó egy kicsit hasonlít a sarkadira, ugyanúgy tetszett. Nyilvánvaló hogy a ládát a kerítésen átbújva kell megkeresni,
sokkal érdekesebb mint pár méter kerülővel bemenni a megfelelő helyen. :D A tó után a második pontot is meglátogattam, szép templom, de minél többet látok belőlük, sajnos annál inkább egyhangúak, nem sok különleges volt benne. A leírás viszont a lápról nagyon tetszett. :) [g:hu 1.5.4a] [wapon beküldött szöveg]
830.

IMG_20180114_133718IMG_20180114_134132
IMG_20180114_134636IMG_20180114_134645
IMG_20180114_134828IMG_20180114_134853
IMG_20180114_134905IMG_20180114_140356

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (92 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu