geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3744. Jászai Mari Színház, Népház (GCJMSZ)
Népház régen
Népház régen
Népház kinézete a 3. újjáépítés előtt
Népház kinézete a 3. újjáépítés előtt
Népház kinézete, 2013-
Népház kinézete, 2013-
Érdekesség felfelé menet
Érdekesség felfelé menet
Vajon mikor kerül vissza Orpheus?
Vajon mikor kerül vissza Orpheus?
Részlet a parkból (2017-ig)
Részlet a parkból (2017-ig)
Pihenő kacsák a tóban, tavirózsák közt
Pihenő kacsák a tóban, tavirózsák közt
A valaha szebb időket élt Tulipános Ház
A valaha szebb időket élt Tulipános Ház

Szélesség N 47° 33,321'
Hosszúság E 18° 25,562'
Magasság: 195 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.01.01 00:00
Megjelenés időpontja: 2014.01.01 00:47
Utolsó lényeges változás: 2014.10.17 08:59
Utolsó változás: 2020.01.26 18:56
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: rita85gto és Joci
Felhasználó: rita85gto
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
További infók: http://www.geocaching.com/geocache/GC4W7RH_gcjmsz?guid=31f05
Megtalálások száma: 486 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente


WAP
A Népháztól nem messze, az adott koordinátán, nem szokványos rejtés, méretei: 25x15x10 cm.
Pótjelszó (oszlopon táblára ragasztva):  N 47° 33,330' E 18° 25,543' 191 m [GCJMSZ+Pótjelszó]
WAP vége

A ládát kérlek körültekintően közelítsd meg, mert könnyen megláthatják! A rejtésről kérlek ne tegyel fel fotót és ne utalj a helyére!

A láda megtalálható még a geocaching.com és a gpsgames.hu oldalakon is, illetve több Munzee is levadászható a környéken.


A ládába TravelBug helyezhető.


Megközelítés
Autóval érkezőknek a legközelebbi (ingyenes) parkolási lehetőség:
 N 47° 33,310' E 18° 25,552' 191 m [GCJMSZ+parkoló]

Busszal érkezőknek
Az aktuális menetrend és díjszabás a T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. honlapján megtekinthető.


Bevezető
A 2009-ben újjáépült színházunkhoz szeretnélek invitálni, illetve a mellette lévő csendes kis ligetbe, mely a Népház mellett található és melyet 2017-ben újítottak fel a "Jószerencsét! Emlékév" keretén belül.

A Népház története
Minden 1896 karácsonyán kezdődött, amikor az első csille szenet Alsógalla és Bánhida határában a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat felhozta a felszínre. 17 évvel később a bányatársaság a tatabányai szénkészlet kitermeléséből akkora profitra tett szert, hogy a bányatörvény értelmében a bányászok, a bányatelepen élők és dolgozók művelődési és szórakozási igényeinek kielégítésére el kellett kezdenie a Népház építését. Az 1917-ben elkészült épület megnyitásától napjainkig Tatabánya legjelentősebb művelődési és kulturális intézménye. A bányászati múltra a Népház-parkban állított Dr. Mohi Rezső bányamérnök, bányaigazgató tiszteletére állított emlékművel emlékezünk.
 N 47° 33,208' E 18° 25,444' 215 m [GCJMSZ+Mohi R emlékmű]

A második világháborúig számos ismeretterjesztő előadásnak adott helyet az intézmény, és biztosította az öntevékeny művészeti csoportok, színkörök, dalárdák, olvasókörök működését. A nagyvonalúan tervezett és kivitelezett épület 750 fős, forgószínpaddal ellátott nagyterme ingyenes mozinak, valamint színházi előadásoknak adott otthont.

Az államosítás után a Népház továbbra is a város kulturális életének irányítója, centruma maradt. Két alkalommal (1962-64, 1976-79) újították fel illetve építették át; a második rekonstrukció során emeltek új szárnyat az épülethez, amelyben a kamaraszínpad és a zeneterem kapott helyet.
A kilencvenes évek óta a Városi Könyvtár is a házban működik. Jelenleg több mint tíz csoport dolgozik az intézmény falai között. Többek között itt tartja koncertjeit az 1898-ban alakult Tatabányai Szimfonikus Zenekar, itt működik az 1947-től tevékenykedő Bányász Képzőművész Kör, az 1949-ben létrejött Bányász Táncegyüttes és az 1989-ben alakult Népház Show Formációs Táncegyüttes. A színházi életet Tatabányán a vendégelőadások mellett az 1964-ben alakult Bányász Színpad alapozta meg. Az amatőr társulatot alapításától kezdve egészen 1973-ig a hivatásos sportolóként a városba került Éless Béla vezette.

Már 1973-ban felvetődött, hogy a megyeszékhely megérdemelne egy állandó színházat saját társulattal úgy, hogy az amatőr együttest hivatásos vagy félhivatásos rangra emelik. Ehhez azonban először a Népház épületét kellett volna átalakítani, hogy a színpad és a nézőtér alkalmas legyen kifejezetten színházi előadások létrehozására is. Erre 1979-ig, a második rekonstrukcióig kellett várni. A László Tibor vezetésével megalakult Orpheusz Színház már a felújított épületben kezdett játszani. Saját előadásaik mellett - mint például egy Zsámbéki Gábor által rendezett Pinter ősbemutató - rendszeresen hívtak vendégelőadásokat is, többek között a Nemzeti Színházból és a Vígszínházból. 2004-től a Bányász Színpad jogutódjaként megalakult amatőr együttes, az Orfeusz Társulat működik az épületben. Egyik legutóbbi bemutatójuk Spiró György Kvartettje, a Magyar Szín-Játékos Szövetségtől megkapta a legjobb előadásért járó Paál István diplomát.

Az épület harmadik rekonstrukciója 2007-2009 között zajlott. Az építészeti és gépészeti újdonságok lényegesen nagyobb választási lehetőséget kínálnak az épületben dolgozóknak. A színház rendelkezésére áll zsinórpadlás, színpadi süllyedő, külön bejáratú stúdiószínpad, mobil, a színpaddal egy szintbe hozható nézőtér és süllyeszthető zenekari árok. A színpad az átalakítást követően lényegesen közelebb került a közönséghez. A rekonstrukció eredményeképpen a műhelyek az épületen belül kaptak helyet. A színházterem nézőtere - amelyben az építészek az álmennyezetet elhagyva helyreállították a dongaboltívet - 415 fős, zenekari árok használata esetén 356 fős nézőteret lehet kialakítani.
Az elmúlt húsz évben közel 1100 színész fordult meg a Jászai Mari Színház színpadán, és közel 130 saját kiállítású előadás premierjét láthatták a nézők. A bemutatott szerzők majdnem fele kortárs, közülük Tasnádi István és Kárpáti Péter háziszerzőnek számít. Kárpáti Péternek - aki dramaturgként dolgozik a színházban és Novák Eszter állandó alkotótársa - öt ősbemutatóját tartották az épületben. Novák Eszter - 2003 óta főrendezőként - meghatározó szerepet játszik a színház szellemiségének alakításában.

Az intézmény állandó társulatot ugyan nem tud fenntartani, de az itt dolgozó rendezők (Novák Eszter, Árkosi Árpád, Simon Balázs) hívására a visszatérő művészekből igazi színházi alkotóközösség, Tatabánya virtuális társulata formálódott az elmúlt időszakban.
A színház a harmadik újjáépítés alatt három évadon keresztül előadásainak nagy részét A Közművelődés Háza színháztermében tartotta. Játszottak a Puskin Művelődési Házban, a Tulipános Házban és szabad téren is. A budapesti Thália Színház Régi Stúdiójában három előadást tartottak műsoron.

A Népházzal szemben található Tulipános Ház (más nevén a Cifra Palota, Tiszti Kaszinó) 1924-ben épült.
 N 47° 33,361' E 18° 25,427' 180 m [GCJMSZ+C.Palota] A szecessziós stílusú épület külseje a különféle formájú ablakok körül magyaros tulipános motívumokkal lett díszítve. A városi hagyományok otthona lehet a Tulipános Házként is ismert tatabányai épület. A képviselő-testület 2015. október 22-i ülésén többek között döntött a Tiszti Kaszinó eredeti építészeti állapotának visszaállításáról. A Tiszti Kaszinó projekt szerint az alagsorban egy bányászati tematikájú interaktív kiállítótér, játszóház helyiség, illetve főzőkonyha lesz, a földszinten rendezvény- illetve bálterem kialakítását tervezik, az emeleten pedig a város bányászati múltjának emléket állító gyűjtemény létrehozását szavazták meg.

A színház 2009. szeptember 25-én tartotta ünnepélyes színháznyitó díszelőadását: Bertolt Brecht darabját Kaukázusi krétakör - Tatabánya címmel Novák Eszter állította színpadra. 2009-ben nemcsak az új épület megnyitását, hanem a hivatásos színház megalakulásának huszadik, valamint a névadás tizenötödik évfordulóját is ünnepeli a város.

A Népház melletti parkban lévő további látnivalók

Népház melletti Ligeti tó és parkja
Az önkormányzat felújította a Jászai Mari Színház, Népház melletti parkot, melyet az 1930-as években alakított ki a Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat. A felújítás során a kiszáradt fák helyére újat ültettek. Felújították a parkban lévő tó hídjait, a vízi élővilág védelmére szellőztetőt telepítettek a tóba, újraburkolták a sétányokat, 35 padot és információs táblát helyeztek ki, valamint bővítették a közvilágítást és bekerítették a területet. - Figyeld a kerítésen lévő nyitva tartási időpontokat!

Faragott fakapu
 N 47° 33,308' E 18° 25,458' 196 m [GCJMSZ+Fakapu]
1982-ben készült, Balogh Ferenc és Csepeli István alkotása.

Források
- Jászai Mari Színház, Népház honlapja
- tatabanya.varosom.hu
- Frissített információ a Tulipános Házról
- Megújult a Népház melletti park
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (226 db): környezet: 4.51 rejtés: 4.56 web: 4.67 átlag: 4.58

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


suky 2020.02.21 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.67 súly: 2.43
Megtaláltam

sergeant 2020.02.14 21:14 - Megtaláltam
Boszival megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v3.2.2]

ErdőCsöndje 2020.02.08 13:30 - Megtaláltam
Az épület tetszik, de a címek alapján a repertoár nem igazán nekem való. Köszönöm!

johnnycache 2020.02.08 09:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.97
Köszönöm az élményt! :-)

Bufy79 2020.01.20 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

NagyRicsi 2020.01.20 15:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Köszönöm az elrejtést nagyon ötletes volt!

Mizo6869 2020.01.19 14:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Piri (kutya), Zoli Érdről.

vecsbal 2020.01.04 14:53 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.56
Hatos Jegest követően, levezető kerékpáros találatként.

NagyKG 2020.01.04 14:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.75
Megtaláltam, köszi!

Istennyila 2020.01.04 14:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Megtaláltam, köszönöm!

gst76 2020.01.04 14:41 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.97
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
6. jeges tekerés alkalmával, csoportosan találtuk meg. 7 láda (ebből 2 mozgó), és 40 km tekerés.
Túra végén kis csoportban kerestük fel a színházat.
Ebben az időben kicsit csúszós felkeresni a dobozt, csak óvatosan!
Sajnos, színházi előadás megtekintésére nem volt lehetőségünk, nem is úgy voltunk öltözve. Üde színfolt lettünk volna a hegyi túrán öltönyben, lakkos cipőben.
Bár, nem tudom, hogyan fogadtak volna minket a színházban sáros bringás öltözékben, kissé megizzadt állapotban. :)

erdei csiperke 2020.01.01 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Ok

kivancsifancsi 2019.12.26 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.35
Családi karácsonyozásból hazafelé tartva ejtettük útba. Régen sokat jártam Tatabányán, akkoriban még nagyon lepukkant volt ez a környék. Jó látni, hogy ilyen szépen fel van újítva.

 
Fidorka 2019.12.26 16:15 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

RepasZoltan 2019.12.08 20:47 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.59
Megtaláltuk. Köszi a lehetőséget.
A logbook eléggé meg volt nedvesedve, megfontolandó lenne cserélni vagy vizhatlan csomagolásáról gondoskodni. Tetszett a rejtés jellege és kialakítása. A ládában volt egy nagyon szép travelbug, amit megcsodáltunk de nem vittük tovább. [g:hu 1.6.4]

vakond87 2019.12.07 08:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.17
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

IMG_20191207_085025IMG_20191207_085352
ratagi 2019.11.23 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

DoIm 2019.11.01 13:19 - Megtaláltam
Köszönjük szépen a rejtést🙂

akosgy 2019.10.26 18:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Kihasználtuk az utolsó "vénasszonyos" hétvégét és Budapestről eltekertünk Tatabányáig, egy-két pontot levadászva útközben, a vége egy 74 km-es tekerés lett.

Mivel a vonat indulásáig még csomó időnk volt, így tettünk egy kis kitérőt ide, immár sötétben. Szépen felújított az épület. A rejtés nagyon kreatív, a toll viszont sajnos tényleg szétfolyt. Köszi a pontot.

yoda76 2019.10.23 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 2.5 átlag: 3.17 súly: 2.46
Köszi, szép rejtés

tgb 2019.10.12 17:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

r.ancsa94 2019.10.06 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A toll tönkre van téve! Tollat mindenki hozzon magával! ???????? [Geoládák v2.2.5]

szaszkievics 2019.09.28 08:25 - Megtaláltam
Alsógalla - Tata - Neszmély - Tata bringatúra , HRita, KesserHercegnővel! Köszönjük! Több infó és képek később! [Geoládák v2.2.5]

HRita 2019.09.28 08:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

e-nik 2019.09.21 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A ládával minden rendben. [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (490 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.