geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3744. Jászai Mari Színház, Népház (GCJMSZ)
Népház régen
Népház régen
Népház kinézete a 3. újjáépítés előtt
Népház kinézete a 3. újjáépítés előtt
Népház kinézete, 2013-
Népház kinézete, 2013-
Érdekesség felfelé menet
Érdekesség felfelé menet
Vajon mikor kerül vissza Orpheus?
Vajon mikor kerül vissza Orpheus?
Részlet a parkból (2017-ig)
Részlet a parkból (2017-ig)
Pihenő kacsák a tóban, tavirózsák közt
Pihenő kacsák a tóban, tavirózsák közt
A valaha szebb időket élt Tulipános Ház
A valaha szebb időket élt Tulipános Ház

Szélesség N 47° 33,321'
Hosszúság E 18° 25,562'
Magasság: 195 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.01.01 00:00
Megjelenés időpontja: 2014.01.01 00:47
Utolsó lényeges változás: 2014.10.17 08:59
Utolsó változás: 2018.01.06 22:02
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: rita85gto és Joci
Felhasználó: rita85gto
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
További infók: http://www.geocaching.com/geocache/GC4W7RH_gcjmsz?guid=31f05
Megtalálások száma: 460 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente


WAP
A Népháztól nem messze, az adott koordinátán, nem szokványos rejtés, méretei: 25x15x10 cm.

Mivel újabban a ládát folyamatosan lopkodja valaki, kérlek ilyen esetre használjátok a pótjelszót és ezt jelezzétek a logotokban:  N 47° 33,330' E 18° 25,543' 195 m [GCJMSZ+pótjelszó]

A ládát körültekintően közelítsétek meg, mert könnyen megláthatják! A rejtésről kérlek ne tegyetek fel fotót és ne utaljatok a helyére!

A láda megtalálható még a geocaching.com és a gpsgames.hu oldalakon is, illetve több Munzee is levadászható a környéken.


A ládába TravelBug helyezhető.


Megközelítés
Autóval érkezőknek a legközelebbi (ingyenes) parkolási lehetőség:
 N 47° 33,310' E 18° 25,552' 191 m [GCJMSZ+parkoló]

Busszal érkezőknek
A következő buszok állnak meg a "Népház" megállóban: 3, 5, 8, 10; az aktuális menetrend és díjszabás a T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. honlapján megtekinthető.


Bevezető
A 2009-ben újjáépült színházunkhoz szeretnélek bennetek invitálni, illetve a mellette lévő csendes kis ligetbe, mely a Népház mellett található és melyet 2017-ben újítottak fel a "Jószerencsét! Emlékév" keretén belül.

A Népház története
Minden 1896 karácsonyán kezdődött, amikor az első csille szenet Alsógalla és Bánhida határában a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat felhozta a felszínre. 17 évvel később a bányatársaság a tatabányai szénkészlet kitermeléséből akkora profitra tett szert, hogy a bányatörvény értelmében a bányászok, a bányatelepen élők és dolgozók művelődési és szórakozási igényeinek kielégítésére el kellett kezdenie a Népház építését. Az 1917-ben elkészült épület megnyitásától napjainkig Tatabánya legjelentősebb művelődési és kulturális intézménye. A bányászati múltra a Népház-parkban állított Dr. Mohi Rezső bányamérnök, bányaigazgató tiszteletére állított emlékművel emlékezünk.
 N 47° 33,208' E 18° 25,444' 215 m [GCJMSZ+Mohi R emlékmű]

A második világháborúig számos ismeretterjesztő előadásnak adott helyet az intézmény, és biztosította az öntevékeny művészeti csoportok, színkörök, dalárdák, olvasókörök működését. A nagyvonalúan tervezett és kivitelezett épület 750 fős, forgószínpaddal ellátott nagyterme ingyenes mozinak, valamint színházi előadásoknak adott otthont.

Az államosítás után a Népház továbbra is a város kulturális életének irányítója, centruma maradt. Két alkalommal (1962-64, 1976-79) újították fel illetve építették át; a második rekonstrukció során emeltek új szárnyat az épülethez, amelyben a kamaraszínpad és a zeneterem kapott helyet.
A kilencvenes évek óta a Városi Könyvtár is a házban működik. Jelenleg több mint tíz csoport dolgozik az intézmény falai között. Többek között itt tartja koncertjeit az 1898-ban alakult Tatabányai Szimfonikus Zenekar, itt működik az 1947-től tevékenykedő Bányász Képzőművész Kör, az 1949-ben létrejött Bányász Táncegyüttes és az 1989-ben alakult Népház Show Formációs Táncegyüttes. A színházi életet Tatabányán a vendégelőadások mellett az 1964-ben alakult Bányász Színpad alapozta meg. Az amatőr társulatot alapításától kezdve egészen 1973-ig a hivatásos sportolóként a városba került Éless Béla vezette.

Már 1973-ban felvetődött, hogy a megyeszékhely megérdemelne egy állandó színházat saját társulattal úgy, hogy az amatőr együttest hivatásos vagy félhivatásos rangra emelik. Ehhez azonban először a Népház épületét kellett volna átalakítani, hogy a színpad és a nézőtér alkalmas legyen kifejezetten színházi előadások létrehozására is. Erre 1979-ig, a második rekonstrukcióig kellett várni. A László Tibor vezetésével megalakult Orpheusz Színház már a felújított épületben kezdett játszani. Saját előadásaik mellett - mint például egy Zsámbéki Gábor által rendezett Pinter ősbemutató - rendszeresen hívtak vendégelőadásokat is, többek között a Nemzeti Színházból és a Vígszínházból. 2004-től a Bányász Színpad jogutódjaként megalakult amatőr együttes, az Orfeusz Társulat működik az épületben. Egyik legutóbbi bemutatójuk Spiró György Kvartettje, a Magyar Szín-Játékos Szövetségtől megkapta a legjobb előadásért járó Paál István diplomát.

Az épület harmadik rekonstrukciója 2007-2009 között zajlott. Az építészeti és gépészeti újdonságok lényegesen nagyobb választási lehetőséget kínálnak az épületben dolgozóknak. A színház rendelkezésére áll zsinórpadlás, színpadi süllyedő, külön bejáratú stúdiószínpad, mobil, a színpaddal egy szintbe hozható nézőtér és süllyeszthető zenekari árok. A színpad az átalakítást követően lényegesen közelebb került a közönséghez. A rekonstrukció eredményeképpen a műhelyek az épületen belül kaptak helyet. A színházterem nézőtere - amelyben az építészek az álmennyezetet elhagyva helyreállították a dongaboltívet - 415 fős, zenekari árok használata esetén 356 fős nézőteret lehet kialakítani.
Az elmúlt húsz évben közel 1100 színész fordult meg a Jászai Mari Színház színpadán, és közel 130 saját kiállítású előadás premierjét láthatták a nézők. A bemutatott szerzők majdnem fele kortárs, közülük Tasnádi István és Kárpáti Péter háziszerzőnek számít. Kárpáti Péternek - aki dramaturgként dolgozik a színházban és Novák Eszter állandó alkotótársa - öt ősbemutatóját tartották az épületben. Novák Eszter - 2003 óta főrendezőként - meghatározó szerepet játszik a színház szellemiségének alakításában.

Az intézmény állandó társulatot ugyan nem tud fenntartani, de az itt dolgozó rendezők (Novák Eszter, Árkosi Árpád, Simon Balázs) hívására a visszatérő művészekből igazi színházi alkotóközösség, Tatabánya virtuális társulata formálódott az elmúlt időszakban.
A színház a harmadik újjáépítés alatt három évadon keresztül előadásainak nagy részét A Közművelődés Háza színháztermében tartotta. Játszottak a Puskin Művelődési Házban, a Tulipános Házban és szabad téren is. A budapesti Thália Színház Régi Stúdiójában három előadást tartottak műsoron.

A Népházzal szemben található Tulipános Ház (más nevén a Cifra Palota, Tiszti Kaszinó) 1924-ben épült.
 N 47° 33,361' E 18° 25,427' 180 m [GCJMSZ+C.Palota] A szecessziós stílusú épület külseje a különféle formájú ablakok körül magyaros tulipános motívumokkal lett díszítve. Cifra még mindig az épület és meglehetősen jó az állapota, de sajnos azonban a látványán kívül semmi hasznot nem hoz a városnak és a lakóinak, mivel kihasználatlanul magántulajdonban áll. Tatabánya önkormányzata mindent megpróbál, hogy a városnak visszaszerezze az épületet.

A színház 2009. szeptember 25-én tartotta ünnepélyes színháznyitó díszelőadását: Bertolt Brecht darabját Kaukázusi krétakör - Tatabánya címmel Novák Eszter állította színpadra. 2009-ben nemcsak az új épület megnyitását, hanem a hivatásos színház megalakulásának huszadik, valamint a névadás tizenötödik évfordulóját is ünnepeli a város.

A Népház melletti parkban lévő további látnivalók
Schrotta János Frigyes szobrászművész műkőből faragott I. Világháborús emlékműve
 N 47° 33,216' E 18° 25,442' 215 m [GCJMSZ+Emlékmű]
Tatabányán a Bányász Gyógyfürdő és a Népház közti parkban található. Az emlékmű 1923-ban készült, de 2006-ban a Trianon békeszerződés évfordulójára felújították, és június 4-én újraszentelték. A lépcsős emelvényen álló oszlop tetején egy karmai közt kardot tartó sas látható. Az oszlop tövében egy férfi és két gyermekalak csoportja áll virágcsokrokkal kezükben.

Faragott fakapu
 N 47° 33,308' E 18° 25,458' 196 m [GCJMSZ+Fakapu]
1982-ben készült, Balogh Ferenc és Csepeli István alkotása.

Orfeusz szobor
Az alkotás a Népház felújítását követően szebb környezetbe, kissé átalakított talapzatra kerül majd.
(Update 2018. január: sajnos az akkori hírrel ellentétben a mai napig nem láthatjuk viszont a szobrot)

FRISSÍTÉSEK
Meg van, mi lesz a Tiszti Kaszinóval:
A városi hagyományok otthona lehet a Tulipános Házként is ismert tatabányai épület. A képviselő-testület 2015. október 22-i ülésén többek között döntött a Tiszti Kaszinó eredeti építészeti állapotának visszaállításáról. A Tiszti Kaszinó projekt szerint az alagsorban egy bányászati tematikájú interaktív kiállítótér, játszóház helyiség, illetve főzőkonyha lesz, a földszinten rendezvény- illetve bálterem kialakítását tervezik, az emeleten pedig a város bányászati múltjának emléket állító gyűjtemény létrehozását szavazták meg.

Megújult a Népház melletti Ligeti tó és parkja
Az önkormányzat felújította a Jászai Mari Színház, Népház melletti parkot, melyet az 1930-as években alakított ki a Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat. A felújítás során a kiszáradt fák helyére újat ültettek. Felújították a parkban lévő tó hídjait, a vízi élővilág védelmére szellőztetőt telepítettek a tóba, újraburkolták a sétányokat, 35 padot és információs táblát helyeztek ki, valamint bővítették a közvilágítást és bekerítették a területet. - Figyeld a kerítésen lévő nyitva tartási időpontokat!

Kedves Ládászok!
A ládát körültekintően közelítsétek meg, mert könnyen megláthatják! A rejtésről kérlek ne tegyetek fel fotót és ne utaljatok a helyére!


Források
- Jászai Mari Színház, Népház honlapja
- tatabanya.varosom.hu
- Frissített információ a Tulipános Házról
- Megújult a Népház melletti park
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (212 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.55 web: 4.67 átlag: 4.57

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Zolas21 2019.09.16 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Pótjelszóval, túl sok volt a ráérő ember.... [g:hu 1.6.4]

pötyimiki 2019.09.05 09:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vaslemez 2019.08.18 15:30 - Megtaláltam
Klasszul néz ki a színház, előről és hátulról is.
Volt egy kis kavargás, mire megtaláltuk, honnan lehet megközelíteni.

kalahári 2019.08.17 12:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.45
köszi a rejtést

Szemán 2019.08.04 13:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

csörike és maci 2019.07.12 13:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.3]

HOVANA_Család 2019.07.10 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! HOVANA Csapat???? [Geoládák v2.2.5]

ésKata 2019.06.29 18:39 - Megtaláltam
A ZÖLDSPORT-osokkal való tatai sárkányhajó verseny után találtam meg!A nagy melegben a zárt színház épület semmi különösebb hatást nem váltott ki belőlem, a tavas park a színház és a lakótelep között annál inkább! Képek már vannak fönn, majd én is teszek fel.[g:hu 1.6.2y]

blendix 2019.06.29 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. :)
Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Ódor 2019.05.28 18:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
Köszönjük a rejtést!

Mira08 2019.05.18 16:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.61
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

fodor8peter 2019.05.18 12:59 - Megtaláltam
Tájfutó diákolimpia után sétáltam erre. Rejtés rendben van.

Frentzen 2019.05.02 13:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Tatabányai ládákat kutattam fel a mai napon.
Tetszett a színház.

20190502_13233920190502_132555
Bobby Holmes 2019.04.29 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

szigetimatyas 2019.04.20 17:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Könnyű megtalálni de nem egyszerű elrejteni mások elől

Wolf2200 2019.04.18 07:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gab.szalontai 2019.03.29 14:20 - Megtaláltam
Ha nem csak munka közben ugrik be az ember egy gyors találatra, mint Kisbéren :-), akkor a színház melletti tó is megér egy rövid sétát. Köszönöm a rejtést!

Jaksi74 2019.03.27 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

segoy 2019.03.20 15:40 - Megtaláltam
!

P.B_László 2019.03.15 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.73
Megtaláltam , köszönöm a rejtést !


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (465 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu