geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3671. Kis-Konda-patak völgye (GCKOND)

Fogadalmi liget

Fogadalmi liget

Kis-Konda-patak

Kis-Konda-patak

Kis-Konda-patak

Kis-Konda-patak

Szállásréti-tó

Szállásréti-tó

Szállásréti-tó

Szállásréti-tó

Indító állomás

Indító állomás

Túraút

Túraút

Túraút

Túraút

Régi téglagyár

Régi téglagyár

Fogadalmi tábla

Fogadalmi tábla
Szélesség N 46° 22,900'
Hosszúság E 18° 8,578'
Magasság: 110 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.10.12 14:35
Megjelenés időpontja: 2013.10.13 07:28
Utolsó lényeges változás: 2020.05.29 10:00
Utolsó változás: 2020.06.30 04:49
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Nargoth
Felhasználó: szaszkievics
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 272 + 2 sikertelen + 4 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2013-11 volt 20 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


WAP
N46 22.900 E18 08.578 10x15x5 cm-es hagyományos láda. Talajszinten, de nem avar mögött! A kis erdősáv É-i oldaláról könnyebben bejutsz!

Megközelítés

A láda célja, hogy bemutassa Dombóvár egyik legértékesebb helyi természetvédelmi területét, a Konda-patak völgyét. Az útvonal az itt létrehozott túraútra épül, azonban a láda nem vezet végig a túra teljes 12 kilométerén, csak az elejét mutatja be.
Parkolni a Szállásréti-tó mellett kialakított parkolóban
célszerű:  N 46° 22,926' E 18° 8,419' 110 m [GCKOND+parkolo]
Amennyiben szeretnénk végigmenni a teljes, 12 kilométeres túrán, azt gyalog, de akár kerékpárral is megtehetjük, az utak nagy része tökéletesen alkalmas kerékpározásra!

Konda-völgy

2002-ben kezdtek foglalkozni mélyrehatóan a Konda-völggyel. Dombóvár Város Önkormányzata a völgy területét 2004-ben helyi védelem alá helyezte, a régi gyártelepi rész és a volt kisvasút nyomvonalának "hasznosítására" tervek, tanulmányok készültek. A völgyben kialakítottak egy Nordic Walking-túraútvonalat, ehhez kapcsolódóan pedig a tanösvény állomásokat.
A völgy nem rejt világraszóló szenzációkat, csak itt honos növény- és állatfajokat. Fő értéke nem is ebben rejlik. Kiemelkedő fontosságú, hogy a patak és zöld zónája a város településszerkezetébe illeszkedik, megfogható közelségbe hozza a természetet.
Na meg egyszerűen szép!

Konda-völgyi tókör - Nordic walking

A Nordic walking (északi gyaloglás,síjárás) egy olyan mozgásforma, amely Finnországból indulva alig másfél évtized alatt vált a sielők kiegészítő sportágából sokak által űzött, népszerű és divatos tömegsporttá. Magyar nevén a 'botsport' a gyaloglás egyik formája, amely közben speciális botokat használunk, így nem csak lábainkat, hanem felsőtestünket is megmozgatjuk. Aki szeretné kipróbálni ezt a mozgásformát, annak érdemes felkeresnie Dombóvárt, hiszen a város négy különböző részén található hat túraútvonalon űzhető a nordic walking. Az összesen több mint 27 km-nyi túrázási lehetőséget biztosító útvonalak: a Konda-völgyi körút, a gunarasi és a nyergesi két-két körút, valamint a Várak útja. A botsportról és dombóvári lehetőségeiről bővebben a kondavolgy.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Szállásréti-tó

A régen Kórházi-tó néven közismert tó, 2004 óta élvez helyi védettséget. Mellette található egy Szobor-parkban, amelyben a városban végzett diákok helyeznek el emlék-köveket. Különlegessége a 20 méter magas sugarakat lövellő szökőkút - mely áprilistól októberig, megadott időpontokban üzemel -, környezete kitűnő piknikhely.

Fogadalmi-liget

Talajszinten, de nem avar mögött! A kis erdősáv É-i oldaláról könnyebben bejutsz!
A hajdani kisvasút vonalán továbbsétálva juthatunk el a 2009-ben átadott Fogadalmi-ligethez. A kis tó közepén furcsa szobrot találhatunk. Varga Gábor szobrászművész a Konda patak völgyéből előkerült, az egyik legrégebben ismert pannon lovasistennek állított fogadalmi tábla motívumainak felhasználásával készítette.
A leletet 1902-ben Tüskepusztán találták meg. Előlapján a valláshoz köthető épület látható, benne történő eseményt ábrázolva. A jelképeket és szimbólumokat a több mint 100 éve tartó kutatások sem tudták minden részletre kiterjedően értelmezni.
Ezek a fogadalmi tárgyak, a kutatások alapján a II. század vége-III. század közepe táján keletkezhettek. 8 cm magas és 7,5 cm széles táblák elkészítési technikája azonos: egyoldalas öntőformába öntötték őket ólomból. A széleket utólag levágták és szépen eldolgozták.
A liget mellett kialakítottak egy un. Kneipp-ösvényt. Sebastian Kneipp német katolikus pap volt a 19. században, aki természetgyógyászattal is foglalkozott. Kneipp nem csak a betegségekre keresett gyógymódot. Fontosnak tartotta az aktív egészséggondozást. Hirdette a rendszeres testmozgást, egészséges táplálkozás fontosságát, a testi-lelki-szellemi egyensúly szükségességét az egészség megőrzése érdekében..

A megszűnt kisvasút

A keskenynyomközű vasutak vagy "kisvasutak" kialakulását elsősorban a dualizmus gazdasága hívta életre. A kisvasutak nemcsak a gazdasági életben játszottak fontos szerepet, hanem a puszták népeinek is lehetőséget adtak, hogy könnyebben eljussanak a nagyobb településekre. 1912-ben a Dőry család kezdeményezte az első uradalmi kisvasút kiépítését Dombóváron. A család konzervgyárának nagy segítséget jelentett a közeli kisvasút. A dombóvári GV nagyobb része 1923-ban épült, 1948-ra, az első ötéves tervben megépített Inám-puszta - Cserepespuszta szakasszal érte el végleges formáját.
A Dombóvári Gazdasági Vasút utolsó üzemnapja 1979. december 31-e volt. Felszámolásával úgy tűnt, vége a kisvasút korszakának. 1980-ban azonban felmerült az úttörővasút ötlete. A járműpark és az emberek készen álltak, csak engedélyeztetni kellett. 1980. május elsején elindult az első szerelvény. A vasút a fenntartás költségeit úgy fedezte, hogy földet szállított a téglagyárnak. Az Úttörővasúton nagyon sok diák is dolgozhatott akkoriban. Jegyet csak a felnőtt utasoknak kellett váltaniuk.
1984-ben a téglagyár lemondta a szállítást és ilyen feltételek mellett nem működhetett tovább a kisvasút. 1984. májusában Úttörővasút végleg befejezte működését.

Tovább a túraúton

Az útvonal 1,5 kilométer múlva eléri a 61-es számú főutat. Ezen átkelve az eddig erdős részeket inkább bozótos váltja fel. Tovább haladva elérjük a Tüskei-horgásztavat.

Tüskei-horgásztó

A tőzegbányászat által létrehozott mélyedésekben, a Kis-Konda-patak felduzzasztásával létrehozott Tüskei-horgásztó és Kiskondai-halastavak környékének természetközeli állapotú vizes élőhelyei és vízparti ligetei számos ritka, védett faj számára biztosítanak élőhelyet és táplálkozóterületet. A vizes élőhelyi jellegből adódóan különösen kétéltű- és hüllőfaunája értékes.
A völgyben 1980 óta folyik madárgyűrűzés és vonuláskutatás, bázishelye a Madárvárta tábor. A megfigyelt fajok száma 172, amelyek között több ritka, védett madárfaj is előfordul, mint például a réti sas, a nagy kócsag, a kis kócsag, a fekete gólya és a fehér gólya. Ennek megfelelően a tó körüli úton több helyen találhatunk madárleseket.
Több forrás is útba esik, bár sajnos ezek közül jó párra ráférne már a tisztítás.
A tó körüli túra egyetlen rossz pontja az, hogy bár a tó és környezete megkapó látványt nyújt, bizony az út másik oldalán folyamatos "agrársivatagban" nyújtózik.

Forrás:
www.kondavolgy.hu
Tóth István Zsolt (Panoramio.hu)
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (114 db): környezet: 4.67 rejtés: 4.53 web: 4.75 átlag: 4.65

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Totht737 2020.07.12 17:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

KKB 2020.07.11 16:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.53
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

margabat 2020.07.11 16:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Már a tavalyi geokarácsonykor a terveim között szerepelt ez a láda, végül most került rá sor. Köszönöm a rejtőnek, hogy bemutatta ezt a viszonylag eldugott, ámde igencsak érdekes helyet!

Csabiq 2020.07.10 12:26 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Lacipap 2020.07.07 11:56 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.09
Megtaláltam!
Igencsak érdekes terület!! A létrehozás utáni időkben micsoda hatalmas élet lehetett itt. Ahhoz képest ma már eléggé elhanyagolt.
Köszönöm az elrejtőnek.

 
eazs 2020.06.27 15:46 - Megtaláltam
Koszonjuk

Zogeboka 2020.06.14 16:05 - Megtaláltam
Meglett még 2019.12.28-án.Köszönjük!

Henya 2020.06.13 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

carmin 2020.05.06 09:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.56
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

A láda rendben a helyén. A hely nagyon szép.

DSC02174DSC02175
DSC02187DSC02188
DSC02206DSC02208
Hegyo 2020.02.29 09:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Környezet5: /Rejtés:4 / Web: 5 [g:hu 1.6.2y]

PEx2 2020.02.25 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Adrián2008 2020.02.23 17:13 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést

kitkat0123 2020.02.08 12:43 - Megtaláltam
Tolnai barangolás során. A láda kifogástalan állapotban van.

Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.3.2]

R.Guszty 2020.02.08 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Reggel 2019.12.25 12:34 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita, Szilvi, szollosi73, Reggel

szollosi73 2019.12.25 12:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.19
Megvan!
Rövid séta az ajánlott parkolótól. A láda nagyon jó állapotban van, szerintem vissza lehetne billenteni kereshetőre.
Köszi a rejtést!

Kis-Konda-patak völgye-1Kis-Konda-patak völgye-2
Kis-Konda-patak völgye-3Kis-Konda-patak völgye-4
Kis-Konda-patak völgye-5Kis-Konda-patak völgye-6
Kis-Konda-patak völgye-7Kis-Konda-patak völgye-8
sambenedek 2019.10.20 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.71
A láda megvan és jó állapotú. Azonban 5 méterre van az eredeti helyétől, de könnyen megtalálható. Vissza kellene állítani kereshetőre.

steinmiki 2019.09.25 13:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Hubbi barátai 2019.09.21 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

VaVi 2019.09.15 18:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Ásványvadász 2019.09.07 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.82
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A láda nem beteg. Köszöni jól van, éli világát azon módon, ahogy az előttem ott járt Maclura játékostársunk leírta.

Maclura 2019.08.10 12:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
A fás ligetben megtaláltam a ládát, a gps jelölte helytől 3 m-re.
Az általunk használt technológia és a sűrű lomb mellett ez belefér, főleg ha a kis tó felől érkezel és rászánsz 15-20 m plusz sétát a liget megkerülésével és hátulról észreveszed a kesser ösvényt. Látom, hogy azóta beteg lett és az előttem ott járók furnér lap darabokat említenek. Ilyenre nem emlékszem, viszont egy kidőlt korhadt fa mellett az erősen korhadt tönkje természetes álcával ládát rejtett. A doboz fedelén és a füzetben lévő jelszó hossza egy karakterrel eltér. Mindkettőt kipróbáltam, a hosszabbik lett jó.
Köszönet a rejtésért.

Ago 2019.08.04 10:59 - Megtaláltam
A hely nagyon szép és most az időjárás is kedvezett a ládázáshoz.
Sajnos a láda nem volt a jelölt helyen. Rejtésül szolgáló furnér lapok és rengeteg szúnyog viszont igen.
Kérem a megtalálást a képek alapján elfogadni.
Köszönöm

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.09.07 22:58]

20190804_11064620190804_111311
20190804_111948 
lepke 2019.08.03 09:00 - Megtaláltam
Tüzetesen átnéztem az adott pontot, a fedő furnérlapocskákat meg is találtam, ámde a doboz sehol.
Utána hosszan kódorogtunk egykori kedves főiskolás társammal, aki erre szokta a kutyáját sétáltatni, úgyhogy jól ismerte a területet. Igazán kellemes, szívet vidító hely.
Köszönöm a rejtő segítségét!

dombóvár 001dombóvár 003
dombóvár 004 
kugyu21 2019.07.14 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam (a szúnyogokat is, és ők is engem), köszönöm a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (278 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.