geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
3600. Piroska-féle szélmalom (GCPSZM)
A malom ma
A malom ma
A malom 2000-ben, előtte Csende Gábor
A malom 2000-ben, előtte Csende Gábor
Az üres malom
Az üres malom
Az építés évszáma a gerendán
Az építés évszáma a gerendán
Lépcsőfeljáró
Lépcsőfeljáró
Piroskát alakító Lieselotte Pulver
Piroskát alakító Lieselotte Pulver
Vasútállomás
Vasútállomás
Vasútvonal
Vasútvonal
A vasútállomástól a malom felé vezető út
A vasútállomástól a malom felé vezető út
A bakterház
A bakterház
A láda
A láda
A láda tartalma
A láda tartalma

Szélesség N 46° 30,488'
Hosszúság E 20° 33,008'
Magasság: 82 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.08.01 11:03
Megjelenés időpontja: 2013.08.01 13:18
Utolsó lényeges változás: 2013.08.01 13:18
Utolsó változás: 2013.10.02 13:18
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: bubu&vahur
Felhasználó: bubu&vahur
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
További infók: http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=4504e
Megtalálások száma: 244 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP

18x13x7 cm-es láda. Bokamagasságban találod, 3-4 m-ről könnyebb meglátni a helyét. A malmot ne bontsd le légyszíves. :-)


A ládába TravelBug helyezhető.


Megközelítés

Székkutas vonattal a Szeged-Békéscsaba vonalon érhető el.  N 46° 30,236' E 20° 32,467' [GCPSZM+Vasútállomás] Az állomástól Békéscsaba irányába kell fordulni és a rakodótéren át 900 m-t gyalogolva érhető el a malom
A 47-es főútvonalon haladó távolsági autóbuszjáratok mind megállnak Székkutason - így a községbe Szeged, Békéscsaba, Debrecen felől is közvetlen járattal lehet eljutni. Továbbá Szentes felé is rendszeresen közlekednek buszok.  N 46° 30,330' E 20° 32,363' [GCPSZM+Buszmegálló] A megállótól szintén Békéscsaba irányába kell a főúton gyalogolni 1100 m-t.
Ha kocsival vagy biciklivel jössz a 47-esen, mindkét irányból már látszik egy 1 km-ről a malom. Itt fordulj le a földútra  N 46° 30,576' E 20° 32,986' [GCPSZM+Letérő] 250 m-t kell menned a malomig keresztül a vasúton.

Székkutas és környéke

Székkutas környékének természeti értékeiről nevezetes: a Kakasszéki-tó gyógyhatású vizéről és a Székkutasi pusztáról, amely több védett állat élőhelye. Székkutas a XIX. század közepéig a vásárhelyi puszta része, ezt követően népesült be részben orosházi betelepülőkkel. 1950 előtt a Hódmezővásárhely-Kutaspuszta nevet viselte. 1979-ig lakosságának háromnegyede külterületen élt.
Híres a Piroska-féle szélmalom, ami a XIX. század végén épült. Ma már nem működőképes. Hiányoznak róla a vitorlák is. Úgy néz ki, hogy sajnos hamarosan az enyészeté lesz ez is.
A település nevezetessége a Kakasszéki-tó, amely vizének gyógyhatását a környék lakossága már régóta ismerte. A gyógyvízre alapozva épült fel 1932-ben a községtől hat kilométerre a reuma- és mozgásszervi szanatórium. A tófürdő, a fürdőház, a fizikoterápiás részleg nem csak beutalóval kereshető föl. A gyógyintézet parkját 100-130 éves fák díszítik. Itt is található egy láda GCACAS

A malom története

Úgy vannak a Székkutason élők a szélmalmukkal, ahogy a párizsiak a Notre- Dame székesegyházzal. Hozzászoktak, hogy ott van, s különösképpen nem foglalkoznak vele. Pedig mindkettő híres, ha nem is egyformán. A székesegyház Victor Hugo, a malom pedig Hugo Hartung német író regényének helyszíne.

A székkutasi szélmalomnál ma is rendszeresen megállnak a 47-es főúton közlekedő német, francia, holland autósok, kamionosok. A malom és a közelében álló bakterház különlegességnek számít a külföldiek körében, ugyanis mindkét építmény szerepel abban a nagy sikerű német filmben, amely Hugo Hartung 1954-ben megjelent, de magyarul csak 1987-ben napvilágot látott, Gyakran gondolok Piroskára című regényéből készült Liselotte Pulver főszereplésével. A romantikus film - amit nálunk még nem mutattak be - annak idején megmozgatta a nyugat-európaiak fantáziáját, s hagyott bennük maradandó nyomot Magyarországról.
A film nyomán kereste fel a székkutasi helyszíneket egy francia férfi, aki a nyolcvanas évek végén megvásárolta a szélmalmot. A férfi halála után, 2000-ben a vásárhelyi Csende Gábor vette meg az épületet.
"- Gyorsabban kezd dobogni a szívem, amikor meglátom. Nekem ezt jelenti a malom" - mondta a tulajdonos, aki maga is végzett kutatásokat, s huszonhét szélmalomról tud Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyében. Elmondása szerint e területeken a gőzmalmok építése előtt 650 szélmalom működött.
Ma a malom azokat a korabeli, paraszti élettel kapcsolatos tárgyakat, szerszámokat őrzi, melyeket Csende Gábor gyűjtött össze. Fekete festékkel írták fel az egyik gerendára a malom vélhető építésének évét, az 1885-ös évszámot. A vásárhelyi férfi szerint a ma vitorla nélkül álló, őrlőköveitől és belső szerkezetétől régen megfosztott épületben 1924-ben őröltek utoljára gabonát. Akkor épült fel ugyanis a ma már nem létező gőzmalom.
Csende Gábor úgy tudja, hogy a malmot - vitorláit annak idején szélirányba lehetett állítani - Leibert Kálmán típusterve alapján építették. A másfél méter vastag falak azóta is állnak, csak a tetőszerkezetet kellett felújítani.

Na de ki is ez a Piroska?

Nekünk, magyarországi magyaroknak nem sokat mond ez a név és meglehetősen ingerülten szoktuk fogadni azokat a kérdéseket, hogy tudjuk-e hol van az a kimondhatatlan nevű Hódmezővásárhely-Kutasipuszta? Sőt nem is értjük, mit is akarnak ezzel a turisták.
Hugo Hartung az 1920-as években cserediákként egy nyarat töltött el Hódmezővásárhely-Kutasipusztán. Az itt eltöltött idő élményeiből született az Ich denke oft an Piroschka (Gyakran gondolok Piroskára) című regénye (1954), amelyet később filmként is feldolgoztak.
Már a könyv is nagyon nagy siker volt Németországban, de az igazi hírnevet természetesen Lieselotte Pulver főszereplésével készült romantikus film hozta meg. A filmet mai napig rendszeresen játsszák különböző német kereskedelmi tévécsatornákon, mert a pusztai romantikus szerelmi szálat és a magyarokra jellemző minden hagyományos asszociációt is (puszta, gémeskút, csárdás, gulyás) belesűrítették a sztoriba. A Piroschka-sztorinak igen nagy érdeme volt abban - természetesen más politikai okok mellett -, hogy a nyolcvanas évektől komoly német turista beutazóforgalmat generált és nagy érdeklődés volt a téma iránt.
De akkor hol is van ez a borzasztó hosszú nevű település?
Hódmezővásárhely-Kutasipuszta. Na, ez így tényleg hosszú, de persze nem ezért nem ismerjük, hanem azért, mert megváltoztatták a nevét. A település neve Székkutas és a hajdani tanyaközpont is községgé alakult át hosszú évtizedek alatt.
Sajnos a filmet soha nem vetítették le hivatalosan Magyarországon, ugyanakkor német tévécsatornákon még a mai napig is a kedvelt, régi filmek közé tartozik. Így került Hódmezőváráhely és Kutasipuszta (a mai nevén Székkutas) a külföldiek érdeklődésének előterébe. Hugo Hartungnak köszönhető, ha néha betéved egy-egy német ajkú turista a faluba és Piroska után érdeklődik, akik szeretnék az eredeti helyszíneket megtekinteni.
Hugo Hartungnak köszönhető az is, hogy a regényében szeretettel emlékezik meg Magyarországra, a szép pusztai tájaira, a magyar népre és persze saját ifjúságára. Ez a regény sokkal többet tett az országunk elismertségének és közkedveltségének növeléséért, mint bármelyik drága pénzen készült országimázs kampány.

Forrás:
Székkutas honlapja
Szélmalom
Piroska
Eladó a szélmalom
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (117 db): környezet: 4.04 rejtés: 4.36 web: 4.61 átlag: 4.34

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


hitamas 2019.02.20 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.36
Jó rejtés, nem a legnagyobb törmelék kupacoknál kell keresni ... :)

laszlopavel 2018.12.29 14:59 - Megtaláltam
koszonom

foxfoxfox 2018.12.10 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Smelakandes 2018.11.17 14:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kervi99 2018.11.17 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Hey-ho 2018.11.02 09:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

eltájoló 2018.10.31 15:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.10
A bejáratnál, belül, nagyon szép kovácsoltvas dísz van. Kár, hogy ilyen rossz állapotban van a malom. A logfüzet betelt, a következő kereső ha tud, vigyen! Köszi a rejtést.

triniti 2018.10.29 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! triniti & családja [Geoládák v2.2.5]

Imre és Ibolya 2018.10.23 15:14 - Megtaláltam
Köszönjük.

Tekergő 2018.10.22 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Nagyon erdekes, szep malom.

PART5563PART5560
PART5559 
pocok5 2018.10.20 15:11 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 3.5 web: 2 átlag: 2.67 súly: 2.62
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Pmagda 2018.10.16 07:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.70
Barátaimmal indultunk el kora reggel. Köszönöm a rejtést.

Napfelkelte 
Mr Zerge 2018.09.09 10:30 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Miközben a malom mellett a ládát kerestem, a szomszéd tanya tulajdonosának feltűnt az fokozott érdeklődésem a helyszínen. Odajött hozzánk és egy internetről kinyomtatott információs anyagból és a saját tapasztalataiból mesélt a malom történetéről és a jelenlegi mostoha sorsáról. Talán azt hitte potenciális vevő lehetnék az ingatlanra :-)
Nagyon barátságos néni, nem kell aggódni, ha feltűnik.

Figulint 2018.08.22 19:07 - Megtaláltam
Második nekifutásra, de ezúttal megtaláltuk zorsikával Békéscsabáról Kiskunhalasra vezető utunkon! Továbbra is nagyon tetszik a környék! ???? köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

ollo 2018.08.14 17:18 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.60
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

A rejtés helye kissé eltér a megadott koordinátától, így belekerült egy kis időbe a megtalálás.:(

Liberty 2018.08.06 20:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
Kétszer voltam a helyszínen, este már sötétben és korán reggel. A láda nem az eredeti koordinátán volt, de meg lett. Köszönet a rejtésért.

ha8llh 2018.08.04 20:30 - Megtaláltam
Megtalaltuk 3-an, már este voltmire odaertünk. A szunyogok jól összecsipkedtek bennünket. A malom alapja körbe volt mar rendesen járva, rendesen ki is gazolták a ládakeresök. Sajnos elég elhanyagolt a környezet.

YO5OAI 2018.08.04 20:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

YO5NDA 2018.08.04 20:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Megtaláltuk!

vgaabor 2018.07.30 18:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (245 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu