geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
351. Rockenbauer Pál sírja (GCROCK)
Rockenbauer Pál sírhelye
Rockenbauer Pál sírhelye
Virágzó szelídgesztenyefa
Virágzó szelídgesztenyefa
A sírhely
A sírhely
Életkép
Életkép
Hagyományőrzés
Hagyományőrzés
Gesztenyesütés
Gesztenyesütés

Ládatérképek:
Szélesség N 46° 10,145'
Hosszúság E 18° 25,548'
Magasság: 271 m
Megye/ország: Baranya
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináta az openstreetmap.org térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.08.03 14:00
Utolsó lényeges változás: 2015.04.12 20:33
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: CoVa, Fairy, Kadorca
Felhasználó: Fairy
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
További infók: http://www.szote.u-szeged.hu/in1st/rosa/turamozg/kektura.htm
Megtalálások száma: 686 + 13 sikertelen + 10 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


2015.04.12 A ládikó újra kereshető - köszönhetően Kadorca gondosságának.
2015.02.28 Eltűnt a doboz. Pótlásig megszűntre állítottam.
2014.09.30 A mai napon Pogánypeti pótolta a ládát. Thanks man, you (GC)ROCK! :-)
2014.08.31 Köszönet picuresnagyusnak a sürgősségi betegellátásért! :-)
2013.06.16 A jelszót visszaállítottam a Kincstúra előttire.
2012.04.28 A jelszó a Kincstúra szabályzatának megfelelően megváltozott.
2011. 02. 03. A láda újra kereshető, köszönet Boyszának a sorozatos istápolásért! :-)
2007.10.14. A láda (már megint) újra kereshető.
- Koordináták megváltoztak. (Fent frissítve. Pontosság kb. +- 2.5 m).
- Jelszó is megváltozott.
- Képet most nem rakok fel a rejtésről, hátha így hosszabb életű lesz a láda. Segítségként: egy elég kézenFEKVŐ helyen van. Kéretik alaposan, de nem árulkodóan visszarejteni.
- Egyenes tollbetét is belefér a korábbi görbe helyett, mert egy kicsit nagyobb lett a láda, kb. 0.5 literes.
2007. 08. 26. A láda újra kereshető.
- Kicsit feljebb költözött (fent már az új koo-k).
- Kicsit kisebb lett (belméret: 8,5* 7,0 cm henger, 0.25 liter).
- Kicsit szegényes a beltartalma (hamarosan kitöltjük a rendelkezésre álló helyet).
- Kicsit kezdő lett a ládagazda (CoVa öt évig viselte gondját, 2007. 08. 20-án újrarejtettük, első saját rejtésként).

Itt szeretném kifejezni tiszteletemet és köszönetemet CoVának az eredeti rejtésért, valamint azért, hogy nagyvonalúan lehetővé tette az újrarejtést.

Az eredeti ládaleírás (+ kiegészítések danpantól):

ROCKENBAUER PÁL

Rockenbauer Pál 1933-ban Budapesten született, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett földrajz-biológia szakos tanári oklevelet. Első (és utolsó) munkahelyén, a Magyar Televíziónál, annak 1956-os indulásától a köz szolgálatába állította széleskörű műveltségét. Természeti témájú dokumentumfilmeket rendezett. Alapító tagja volt az első hazai közszolgálati természetfilmezéssel foglalkozó műhelynek, a Magyar Televízió Natura szerkesztőségének (1978. április 1-től).
Filmezett a Földközi-tenger part menti országaiban, Indiában, Nepálban, az Antarktiszon, Észak- és Dél-Amerikában és Óceániában. Forgatott a Mauna Kea-n (Hawai), a Kilimandzsárón (Tanzánia), Qualido-n (Val di Mello), a Pamírban, a Kommunizmus-csúcs mászása közben. A Magas-Tátrában megmászta a Krivánt, a Tengerszem-csúcsot, a Fehér-tavi-csúcsot, télen pedig az Osztervát.
Itthon legtöbben a televízíóban többször is vetített filmsorozatairól ismerik. A "Másfélmillió lépés Magyarországon" (1979) egy nagysikerű országjáró túrasorozat volt az Országos Kék Túra útvonalán a Nagy-Milictől Írott-kőig - több mint ezer kilométeren. Rockenbauer Pál filmjét harminc éve talán az egész ország látta. Azóta többször ismételték a televízióban, s mindig nagy siker volt. A dokumentáció az Országos Kék Túra útvonalat mutatja be. A hónapokig tartó gyaloglás és forgatás alatt sok települést, számtalan tájat, érdekes embereket, szokásokat mutattak meg azon céllal, hogy kedvet csináljanak a túrázáshoz, ill. Magyarország megismeréséhez.
Egy új, hosszútávú vándorutat akart létrehozni az országos és a dunántúli kék túra vonalának összekötésével. Az útvonalról készült filmet ("Még egymillió lépés" - 1986), utolsó nagy alkotását már csak halála (1987) után mutatták be. A sorozat egyik legmegkapóbb része az a Baranya megyei szakasz, mely a zengővárkonyi öreg szelídgesztenyést mutatja be. Később ez a szelídgesztenyés lett a nagy vándor végső nyughelye, egy nagy nyers, vörös márványkő alatt, ahová saját kérésére temették. Emlékét őrzi a "Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra" hosszútávú (560 km) turistaút is, amit e film bejárási útvonala mentén alakítottak ki 1989-ben.
A halál egy kirándulás alkalmával a Naszály tövében Katalinpuszta mellett érte utol.
A "Másfélmillió lépés Magyarországon" és a "Még egymillió lépés" című filmsorozatok DVD-n is hiánytalanul kiadásra kerültek 2006-2007-ben.

További érdekességek olvashatók "Rokiról" itt. (A linkért köszönet Chigának.)

ZENGŐVÁRKONY
A Bonyhád és Pécs között, a 6. számú főút közelében fekvő település közúton jól megközelíthető.

Dombay János őskori ásatásai itt hozták felszínre a "Zengővárkonyi Madonna" agyagszobrocskáját, amely a pécsi múzeumban látható.

Zengővárkonyt, Szent István pécsváradi alapítólevele szerint, az államalapító adományozta a pécsváradi bencés monostornak. Az Árpádok alatt villa Varkun, Warkun majd Varkony néven írják le.
Lakói az apátság nemes jobbágyai, akik egyes feltételezések szerint túlélték a törökvészt. A debreceni kollégium könyvtárában őrzött dokumentum görög eredetűnek mondja Várkonyt, melyet a török elől menekülő görögök népesítettek be.

Egy Basilius nevű görög remete nevét viseli a falu fölött fakadó jóízű Balázs- forrás.
A Tótok Szőleje határrész pedig Morvaországból idemenekült husziták emlékét őrzi.

A falu a török után is a pécsváradi apátsághoz, illetve jogutódjához, a Közalapítványi Uradalomhoz tartozott. A 443 lélek mintegy fele római katolikus, másik fele protestáns "kálomista" vallású.

Ez utóbbiak egy nagyobb népességhez tartoztak a középkorban: Zengővárkony, Pécsvárad, Nagypall, Belvárd (Gyula), Váralja, Babarc, Mohács és Dél-Baranya ősi magyar népessége a török előtt magába foglalta a kalocsai, Tolna megyei és a felsorolt baranyai településeket is.

A Zengő-vidék magyarsága megőrizte ősi kultúráját és házassági kapcsolatait a Tolna megyei Sárközzel és Dél-Baranyával. Váradi Ferenc így írt az itteni "kálomistákról" 1896- ban: "A pécsváradi, várkonyi és nagypalli magyarság az ős eredeti magyar törzs ivadéka... A mohácsi magyar kálvinisták ruhaviselete csaknem teljesen megegyez a pécsváradi, várkonyi, nagypalli magyarok ruházatával."

Különösen a női viselet színpompás: a fiatal leányok pártája, a színes pántlikákkal, gyöngyökkel díszített "tornyos bársony" vagy a fiatalasszonyok főkötője, a flitterrel, islanggal díszített ternószoknya, rajta a más mintájú kötény.

Mindezt élteti ma is a Zengővárkonyi Hagyományőrző Népiegyüttes.
Régen leginkább a gesztenyeszüret idején találkoztak a sárközi és az itteni református fiatalok. Ezt a hagyományt eleveníti fel a páros években tartott Leányvásár, páratlan években pedig a Gesztenyeszüret a Zengő alján című program.

Zengővárkony kincseit először lelkipásztora, Fülep Lajos (1885- 1970) művészetfilozófus tárta az 1930-as években a magyar közvélemény elé. Fülep 1929- 1949 között volt a falu református papja.

A szelídgesztenyés erdőben, a Pécsváradra vezető úthoz közel nyugszik, végső akarata szerint, Rockenbauer Pál, a Tízezer lépés Magyarországon című honismereti tv-filmsorozat készítője.

Más forrásból:
Zengővárkony Árpád-kori település, a pécsváradi apátsághoz tartozott. A török hódoltság alatt is lakott volt.

1851-ben a következőket írták róla: "...szántóföldje kevés, de szőlőhegye tágas, erdeje szép, gyümölcse, gesztenyéje sok".

Egy 1858-ban épített jellegzetes oszlopos, tomácos házban a község néprajzi emlékeit bemutató tájházat tekinthetünk meg.

A faluban pompás (a sárközivel rokonságot mutató) népviseletet hordtak. Évenként ma is megrendezik a Lukács-napi leányvásárt. Református temploma 1787-ben épült, 1802-ben átalakították.

A templom mellett emlékszobát rendeztek be Fülep Lajos, neves művészettörténésznek, a Magyar Nemzeti Múzeum egykori igazgatójának az emlékére, aki 1927-48 között a falu református lelkésze volt.

A falu közelében 1940-ben vasbányát nyitottak, amely csak néhány évig működött.

A híres, 1974-ben védetté nyilvánított zengővárkonyi szelídgesztenyés különösen júniusi virágzásakor nyújt felejthetetlen látványt. Az eredetileg 28 hektáros terület egy része pusztulásnak indult.

A szelídgesztenyés erdő nagyobbik, keleti tömbjében az 1970-es években történt nagyobb pusztulás. De a Közmegye és más határrészekben tovább virul a mediterrán fa.

Szeptember-október a gesztenyeszüret időszaka.
Eredetéről számos feltételezés maradt fenn: egyesek szerint őshonos, mások idetelepített kultúrnövénynek tartják.
Az eklézsia feljegyzéseiben az áll, hogy 1792-ben több olyan 85-90 esztendős öregember élt Zengővárkonyban, akiknek "ötöd ízig való attyok" is várkonyi lakos volt. Az öregek szerint a gesztenyést a várkonyi magyarok telepítették. A jelzett időben legalább 400 éves fákat találtak.

TOJÁSMÚZEUM
A helyi népművészeti hagyományokat bemutató Tájház udvarán lévő egykori pajtában nyílt meg a Míves Tojás Gyűjtemény, hazánk első és Európában is ritkaságnak számító állandó hímestojás- kiállítása.

Tojásmúzeum: N46. 10,342 E18. 25,834

Dr. Nienhaus Rózsa magángyűjtő több mint 5000 darabos míves tojás gyűjteményéből mintegy 3000 darabot adott át az állandó kiállítás céljára. A vitrinekben közel 2100 alkotás látható, a további mintegy 900 díszített tojás a fióktárlókba került.

A múzeumban bemutatott gyűjtemény darabjai 19 ország 55 tájegységéből származnak, azokat 160 ismert és több ismeretlen tojásdíszítő, több mint 30 különféle technikával készítette. Legtöbb a viaszlevonatos tojás, de van számos berzselt, batikolt, maratott, karcolt díszítmény is.

Érdekesek a szalmarátétes, drótozott, patkolt vagy lószőrrel applikált darabok. Különleges a lehelet finomságú csipkére emlékeztető áttört tojások mintázata. A múzeumban helyet kapott számos iparművészeti alkotás is, amelyek különféle anyagok (fa, ásvány, kő, üveg) és a tojásforma felhasználásával készült figyeleme méltó kompozíciók.

A gyűjtemény különleges darabjai:
- Charlton Carina német tojásdíszítő A Himnusz dallama egy strucctojás felületén című munkája, amelyet a magyar millennium alkalmából készített.

- Horváth Józsefné több mint 30 éves karcolt technikával készült "Isten Báránya" hímes tojása.

- A jellegzetesen magyar díszítő módszerrel - patkolással ill. vasalással - készült dísztojás-együttes Kuris Lajos alkotása.


A múzeumban kiállított legszebb darabokról képeslapok illetve másodpéldányok vásárolhatók meg a helyszínen. Az otthoni tojásfestéshez mintalapot, festéket, írókát és hasznos tanácsokat tartalmazó egységcsomagot és képes albumot kínál a múzeum.

Kellemes és eredményes keresgélést kívánok!- Fairy
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (510 db): környezet: 4.34 rejtés: 4.23 web: 4.53 átlag: 4.37

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni

Geoláda megtalálói:
totzoli65 2017.03.26 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

tabletta 2017.03.16 10:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3x] [wapon beküldött szöveg]

Liberty 2017.02.28 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
20/9. Mecsek környéki elő tavaszi láda zsongás.

A vártól átsétáltam Zengővárkonyba, így útba esett a sír. Ez egy igazi turista/kesser szívszorító zarándokhely. Köszönet neki az OKT útvonaláért, a természetjárás lelkes népszerűsítéséért.

nagyp46 2016.12.29 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

matfer 2016.12.10 13:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.90
Megtaláltam, köszi a rejtést. :)

nefermiw 2016.12.10 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam! :) [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

sipkap 2016.12.10 11:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

gyorfiatti 2016.11.05 18:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2] [wapon beküldött szöveg]

Moszy 2016.11.01 15:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.64
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

menace 2016.10.29 12:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Megtaláltuk, köszi!

voroscsepel 2016.10.01 10:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

rocketry233 2016.09.10 19:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Turistaember 2016.09.10 10:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.41
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget!

feldelaci 2016.08.13 22:26 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

cosinus0 2016.08.13 16:15 - Megtaláltam
Megvan. Már korábban is kerestük Rockenbauer Pál sírját, de nem találtuk meg, akkor még nem geoládáztunk. Most a koordináták segítségével könnyen meglett. Köszi, hogy elvezettél ide!

moTT 2016.08.01 10:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

balazsz@ 2016.07.26 10:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

dendeocse 2016.07.18 20:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Megvan.

TáboryElemér 2016.07.18 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük!

kaldigeza 2016.06.22 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Palival és csapatával magam is bolyongtam a "Másfélmillió lépés..." filmje készítésekor a Bakonyban! Sohasem felejtem el azt az utat! Az Országos Kéktúra jelvényemet is akkor kaptam Gyuri barátommal együtt a Pilis-nyeregben, amikor Pali és csapata! Meghatottan emlékeztünk a sírjánál! Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (709 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu