geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
345. Szuadó-völgyi barlangok (GCszbL)
Trió-barlang térképe
Trió-barlang térképe
műszakra indulók a Trió-barlang bejáratánál
műszakra indulók a Trió-barlang bejáratánál
a barlang szájában
a barlang szájában
a barlangot lezáró vaskapu
a barlangot lezáró vaskapu
cseppkövek
cseppkövek
cseppkövek
cseppkövek
cseppkövek
cseppkövek
cseppkövek
cseppkövek
cseppkövek
cseppkövek
az agyagos-ágban
az agyagos-ágban

Szélesség N 46° 7,090'
Hosszúság E 18° 9,083'
Magasság: 275 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.07.30 08:00
Utolsó lényeges változás: 2016.03.28 21:12
Utolsó változás: 2017.05.18 07:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: CoVa, Fairy
Felhasználó: Fairy
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
További infók: http://www.tiszanet.hu/szkbe/Kepek_terkepek.htm
Megtalálások száma: 259 + 3 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást @david készítette.


2015.04.28 Az eltűnt ládát egy kb 0,2 literes befőttesüveggel pótoltam mérési hibahatáron belül, egy méretes bükk tövében.
2007.11.10 Az évek alatt leamortizálódott ládát a vtsp&tav-duó kívül-belül - a tőlük megszokott alapossággal - rendbe hozta. Köszönet érte!
2007.09.10 A ládát adoptáltam CoVától, aki felé itt szeretném kifejezni köszönetemet az eredeti rejtésért és az öt évnyi gondoskodásért.

Az eredeti ládaleírás:

A Kaukázusban élő nyelvrokonaink a sebesvizű folyókat nevezik "szu"- nak. A honfoglalás korábol származhat tehát ez a név: Szuadóvölgy

A völgy érdekessége, hogy rendkívül védett az élővilága, mivel ritka az ilyen mikroklímájú szurdokerdő.

A patak vize a Szuadó barlangnál el van vezetve egy víznyelőbe, hogy a barlangi kutatómunkát ne veszélyeztesse. 2003-ban a Gilisztás nyelő megtisztítása, és kutatása volt az egyik feladat. Ez a barlang a Szuadó és Trió barlangok között helyezkedik el.
A Bagoly forrástól nem messze található egy kiépített esőház, melyet a barlangászok építettek ill. használnak alkalmankként.

Szuadó- barlang (46. 6,9230 18. 9,0560)
Bagoly-forrás (46. 6,795 18. 9,151)
Laci-forrás (46. 6,721 18. 9,244)
Szuadó-forrás (46. 6,691 18.9,172)
Mihály remete-forrás (46.6,286 18. 9,300)


TRIÓ-BARLANG
A Trió-barlang a Nyugat-mecseki-karszt jelentősebb karsztobjektumainak egyike, 200 m feletti járathosszúsággal és 50 m-nél nagyobb mélységgel.

Orfűtől délre kb. 2 km-re, a Szuadó-völgy talpán található, a Vízfő-forrás egyik legnagyobb, időszakosan aktív víznyelőjeként.

A cachet a barlang mellett kidepozott kövek között kell keresni.

KUTATÁSTÖRTÉNET
A barlang bejáratát jelentő Trió-nyelő vagy Szuadó-völgyi 3. sz. nyelő helyzeténél fogva (völgytalpi, forrástól legtávolabb lévő, jobbára aktív nyelő) már korán felkeltette a Vízfő-forrás mögött húzódó barlangrendszer kutatóinak figyelmét.

1969-ben a Baranya megyei Idegenforgalmi Hivatal keretein belül működő Mecseki Karsztkutató Csoport 3 m mélységig tárta fel (Berényi István, Németh László, Zsitkovszky István), azonban néhány éven belül az áradmányvizek hordalékukkal gyorsan feltöltötték a nyelőt.

Az újbóli kibontásra közel 30 év múlva került sor. Részletes tanulmányok és tudományos vizsgálatok után a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület és a Mecsek Egyesület Barlangkutató Osztálya 1997. októberében bontotta meg a nyelő törmelékkel és hordalékkal völgytalpig feltöltött torkát, amely kibontott állapotában látványos szálkő-nyelő képét mutatja.

A bejárati akna gyors kibontása után a feltárást a nagy mennyiségű agyagos kitöltés nagyban lassította, ráadásul sok helyen a víz a réteglapok és a repedések mentén felaprózott, de jobbára autochton tömbök, kőzetdarabok közötti résrendszerben folyt el, ezért a barlang hossza 2001. elején is kb. csak 30 m volt.

A végpontot jelentő nagyobb omladéktömbök megbontásával 2001. február 23-án Kopasz Imrének és Tóth Istvánnak sikerült bejutniuk a barlang folytatásába. A kötéltechnikával járható új szakaszok első bejárását Tarnai Tamás szerencsés kimenetelű balesete és a médiák tették országos hírűvé.

A barlang ekkor a Végponti-elágazásig volt járható (kb. 120 m összhosszúság), ahonnan az elkövetkezendő egy évben a kettéágazó folyosórendszerben újabb 50 m-t sikerült feltárni az Agyagos-ágban.

2002. áprilisában a Vizes-ág kezdeti, szűk szakaszának leküzdésével a barlang hossza néhány méterrel 200 m fölé emelkedett, és feltárult a jelenlegi "vizes végpontként" nyilvántartott 7,5x9,5 m alapterületű terem.

A Trió-barlang kialakulása és hidrológiája
A Trió-barlang a karsztos-nemkarsztos kőzethatáron kialakult víznyelők egyik legtipikusabb példája.

A Jakab-hegy északi oldalának vízfolyásait összegyűjtő Orfűi-patak közel 3,5 km2-es, jobbára triász homokkőből felépülő vízgyűjtőterülettel rendelkezik a nyelőnél.

A kőzethatár néhány 100 m-rel feljebb található a völgyben, a Trió-barlang a triász anizuszi korú Lapisi Mészkő Formációban alakult ki. A barlang előtt még két víznyelő ismert, a Szuadó-barlang és a Gilisztás-víznyelőbarlang, de ezen három nyilvánvaló megcsapolási ponton kívül a patakmederben feltehetően a kőzethatártól egészen a Trióig jelentős elszivárgás tapasztalható.

A B-típusú karsztperemi víznyelők közel egykorúak lehetnek, semelyiknek nincs kitüntetett szerepe, természetes körülmények között a legfelső (Szuadó) mindig aktív, de középvíz felett már nem győzi nyelni a patak vizét, és az továbbfolyik a lentebbi nyelőkbe. A továbbfolyó víz megoszlása a nyelők illetve a túlfolyás között mindig az aktuális feltöltöttség és a vízhozam függvénye.

A Szuadó-nyelő feltáró kutatásának kezdete (1994) óta az csak rövidebb időszakokban kapott vizet, és a patak vízhozamának a teljes egésze túlfolyt rajta. A patak közepes vízhozama 3-400 l/perc, száraz nyári illetve őszi időszakokban akár 100-150 l/percre is lecsökkenhet, áradások idején viszont 3-4 m3/perc is lehet. Kibontott, hordalékmentes nyelőtorokkal mindhárom nyelő képes elnyelni ezt a vízmennyiséget is.

Jelenleg a Gilisztás-nyelő ácsolt bejárati aknájában tűnik el a patak, de áradások idején a víz túlfolyik a Trión is. A vízbetörések és a feltöltődés ellen a barlang bejárata egy 50-60 cm magas kőfallal van védve. Természetesen a mederágyon keresztül a barlang alsóbb szakaszai (az Ablakon túl) így is jelentős vízmennyiséget kaphatnak.

A nyelőben eltűnő víz áradások idején 24 órán belül, kisvíz idején akár egy hét múlva jelenik meg a Vízfő-forrásban. A barlang 54 m-es mélysége ellenére sem éri el a karsztvízszintet, számításaink szerint azonban 10-15 m-rel mélyebben ez már várható.

A barlang morfológiája és kitöltései
A barlang morfológiája és kitöltéseinek elhelyezkedése is egyértelműen a víznyelőbarlangok sajátosságait mutatja.

Határozott irányú vízvezető járatok vezetnek a bejárattól a végpontokig, a lejtős, lépcsőkkel tagolt folyosóknak pedig csak a magasabban fekvő vagy inaktív szakaszain találunk cseppkőképződményeket, aljukat sok helyen különböző, behordott üledékek, hordalék, homokkő-kavicsok borítják. Barlang legnagyobb cseppkőkomplexuma, az Első-aknában található Búboskemence és a felette függő sztalaktit.

Erős preformáltság jellemzi a barlangot. A járatok jobbára É-D irányú vagy erre merőleges tektonikus vonalak mentén alakultak ki, melyre a leglátványosabb példákat az Ablak előtti illetve utáni barlangszakaszok, a Vizes-ág Hasadéka és a Sártenger jelenti.

A preformáltság másik jele az, hogy a járatok szinte mindvégig követik a rétegdőlés irányát. Ennek következményeként számos réteglapon futó járatszakasz (pl. Csúszda, Könyvtár) illetve kipreparált rétegfej (Rétes-terem) alakult ki. Sajátos és ritka jelenség ezek közül a vastagabb mészkőrétegeket elválasztó márgarétegek kipreparálódása, amelyek jelenléte az Első-aknában, a Tamás-aknában és a Rétes-teremben tömeges. A néhány mm vastag puha, agyagos rétegek a falból akár 4-5 cm-re is kiállhatnak. Jelenlétük mutatja a járatfalakon lecsorgó víz oldási tevékenységének a szerepét.

Az aknák morfológiai és hidrológiai sajátosságai arra utalnak, hogy itt egy X-zónával állunk szembe, amelyet a járatméretek ugrásszerű megnövekedésén túl számos felülről becsatlakozó járat léte is bizonyít. A becsatlakozó járatok a 20x20 cm-es mérettartománytól a méteres nagyságrendig változnak, de egyértelműen jelentős vízmennyiséget és hordalékot szállítanak nagyobb áradások idején.

Ezt a víztisztaságú járatok és a kisebb esésű szakaszokon megtalálható hordalékok (homokkő-kavicsok, faágak, növényi magvak) egyértelműen bizonyítanak. Az X-zóna megléte is jól mutatja az erőteljes tektonikus preformáltságot, és ezáltal sűrű és fejlett réshálózatot is feltételez, mivel hirtelen zivatarok idején nemcsak a fent említett járatokon keresztül érkezik többletvíz, hanem legalább 40-50 egyéb, mikroméretű repedés mentén is egy-két óra leforgása alatt csepegő, majd csurgó vizek jelennek meg.

Állandó, száraz időszakokban is működő vízcsepegés csak a Harmadik-aknában található, mely a réshálózat gyors kiürülésén keresztül szintén annak fejlett voltát bizonyítja. A becsatlakozó járatok hossza felfelé 2 m-től 12 m-ig változik, és általában elszűkülnek.

A Harmadik-aknától kezdődően 2-3 l/perces vízhozamú állandó patak csordogál. A feltárás idején a patakmeder két oldalán agyagkitöltést találtunk, sőt az agyag több helyen hídként záródott a víz felett, mely egyértelműen arra utal, hogy korábban a járat kb. harmadáig fel volt töltve hordalékkal, és a vízfolyás ezen agyaghordalék alatt talált magának utat. Ez viszont azt is jelenti, hogy a legutóbbi feltöltés óta nagyobb vízhozam nem folyt végig a barlang ezen szakaszán, vagyis a feltöltés a legutóbbi nagyobb árvizet jelzi. Mára a rendszeres taposás és a bentebbi szakaszok feltáró kutatása során kidepózott agyag miatt a patakmeder elagyagosodott.

Szintén sajátos hidrológiai jelenség a barlangban a végponti-elágazásnál található barlangi mélységi lefejezés. Itt az egyenletes lejtésű vízvezető járat hirtelen meredekké válik, élesen balra fordul, és egy szűkület után kb. 1 m magas, 30-40 cm széles, két szinlősorral tagolt víztiszta, éles formákkal jellemezhető járatban folytatódik kb. 16 m hosszan. A balra kanyar egyenes folytatásában egy agyaggal erősen feltöltött járat halad tovább közel vízszintesen.

A járatméretekből és a patakos ág esésgörbéjéből egyértelműen arra következtethetünk, hogy az eredeti vízvezető járatot viszonylag fiatalon egy hasadék mentén erősen hátravágódó folyosó fejezte le. Az okok kiderítéséhez további vizsgálatok szükségesek, feltehetően a karsztvízszint gyors süllyedése idézte elő a barlangi batükaptúrát. Az éppen járható méretű Vizes-ág szelvénye is a gyorsan hátra- illetve bevágódó vízfolyás jelenlétére utal.

Az Agyagos-ág nagyfokú feltöltöttsége és a benne található két kisebb terem cseppkövesedettségének mértéke a járat elaggott voltára utal. Aktív vízfolyása nincsen, de viszonylag egyenletes lejtése, keresztmetszete és határozott iránya alapján feltételezhetjük, hogy valaha aktív vízvezető járat volt.

A terület kiemelten védett, ezért kérek mindenkit vigyázzon a környezetre, különösen a szurdokvölgy növénytársulásaira!

Kellemes és eredményes keresgélést kívánok!- Fairy
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (184 db): környezet: 4.65 rejtés: 4.16 web: 4.59 átlag: 4.47

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Maclura 2018.07.24 16:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Orfűről gyalog az eső után. A barlangok után a pihenőnél visszafordulás. A szintemelkedős körtúra most a csúszós úton elhalasztva. Köszönöm, hogy megmutattad.

BuBiPuma 2018.07.21 16:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.17 súly: 3.18
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]
Az első bőrig-ázásunk kincskeresés közben :)
Észak felől a Kék plusz-on érkezve, jobbra letérve a 'lépcsőkről' látható két nagy bükk közül a lejjebb lévőnél érdemes nézelődni ;)

 
szaszkievics 2018.07.01 12:52 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.50
Kezdjük a júliust a Mecsekben.. túrázás 17km-en keresztül, Mecsekszentkút, Szuadó barlangok, Éger völgy útvonalon. Közben sok-sok geoládával, köszönöm!

IMG_20180701_124417IMG_20180701_125337
IMG_20180701_130028 
BouLache 2018.06.16 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.48
Nagyon tetszett a völgy és a barlangok bejárata! Egy ideig eltartott, amíg megtaláltam a rejtést a felázott hegyoldalban, de meglett! Köszi! :)

Judit&WuDu 2018.05.26 13:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.03
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v2.2.3]

smiti 2018.05.26 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Robogo 2018.03.24 11:05 - Megtaláltam
Szuadó 40 TT alatt kerestem fel a ládát.
Köszönöm a rejtést!

TD Adventure 2017.11.12 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.34
A lada sajnos nem a kovek alatt volt, hanem egy fa toveben. Erre sajnos csak akkor jottunk ra, miutan atpakoltuk az egesz korakast.

mucik 2017.11.04 00:00 - Megtaláltam
Nagyon szép kirándulás volt.
Mucik, Panna, Juli és Bori

Patri321 2017.08.30 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.95
Megtalálva! Köszönöm a rejtést.

penniwit 2017.08.16 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. A leírásban az aktuális rejtés leírásának, és csak annak kellene szerepelni, vagyis NEM a kövek között, hanem a bükkfa tövében kell keresni.

konyves_csalad 2017.08.09 09:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

szemzoj 2017.05.27 13:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Szilkó76 2017.05.02 11:13 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

nora1231 2017.04.30 23:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

johnnycache 2017.04.16 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.34
Köszönöm az élményt! :-)

leve2002 2017.04.14 13:26 - Megtaláltam
[Xiaomi® Redmi? 4] Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

foxfoxfox 2017.04.09 17:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Köszönöm a rejtést!

Faragoz001 2016.12.15 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.38
THX!

velates 2016.10.31 11:30 - Megtaláltam
Köszi.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (263 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu