geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3537. Surányi erdei kápolna (GCSek)

Irány Surány!

Irány Surány!

New York :-)

New York :-)

Levelezőlapon

Levelezőlapon

Építés közben...

Építés közben...

Kívülről...

Kívülről...

...és belülről

...és belülről

Közelről

Közelről

Madonna haranglábbal...

Madonna haranglábbal...
Szélesség N 47° 42,643'
Hosszúság E 19° 7,152'
Magasság: 109 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.05.01 11:50
Megjelenés időpontja: 2013.05.01 11:53
Utolsó lényeges változás: 2017.03.12 10:10
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: 19izsi73
Felhasználó: 19izsi73
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Megtalálások száma: 415 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Hol?/Wap: Pad mögött találod a dobozkát; sajna a puszpángmoly elpusztította a sövényt...


A ládába TravelBug helyezhető.


Hogyan? Elszigeteltségéből adódóan - a külvilággal napi két buszjárat köti össze a települést; réve tavaly óta nem jár...- opciós kerékpárral felkeresni, akár a horányi, pócsmegyeri, határcsárdai révvel átkelve. Persze autóval drive inn; a szigeti főútról  N 47° 42,832' E 19° 6,328' 98 m [GCSek+Crossing] ajánlott műúton addig haladni, míg műszerünk merőlegest nem mutat. Így a helyes... Parkolni lehet a templomnál! Egy kis információ a miserendről, nyitvatartásáról .


Miért? A Surány néven ismert üdülőtelep az 1930-as évek elején jött létre Pócsmegyer Nagy-Dunaági határában; nemrég ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját. Kialakulása a hazai életmódváltozásnak abba az áramlatába illeszkedett, amelynek egyik jellemzőjeként a két világháború között a "szabadidő-eltöltés régi formái közül a nyaralás a középosztályi családok szinte kötelező nyári penzumává vált." Ezt az - ártéri erdővel, füzekkel, nyárfákkal és a kapcsolódó természetes növénytársulással szegélyezett - partvidéket jól lehetett értékesíteni, a szó szoros értelmében "el lehetett adni" dunai fürdő, napozó és csónakázó paradicsomként, ahol eleinte csakis evezősök pihenését szolgálta.
Az 1933 táján kiadott telekértékesítési prospektus megfogalmazása szerint "A magyar úri közönség, a sportemberek és evezősök gyorsan felfedezték és megszerették ezt a fővárostól 25 km.-nyire fekvő gyönyörű üdülőhelyet, amely elsőrendű ivóvízzel és teljesen pormentes levegővel büszkélkedik."
Surányi Miklós a tervezőmunkára, az utcahálózat kialakítására megnyerte Hajós Alfréd építészmérnököt, olimpiai bajnokot, aki nevezetes sugaras-gyűrűs hálózattal lepte meg a surányiakat. Amely így New Yorkra "emlékeztet", már legalábbis mértanilag kimért, precíz szerkezetét illetően.
Pócsmegyer belterületén a túlnyomórészt kálvinista falusi lakosság igényeinek megfelelően csak református templom volt (katolikus templom ma sincs), ezért a - javarészt - római katolikus vallású üdülőközönség még 1938-ban is csak úgy tudta teljesíteni minden vasár- és ünnepnapi szentmise-hallgatási kötelezettségét, ha telkére utazása előtt Budapesten, illetve surányi tartózkodása közben Leányfalun vagy Felsőgödön ment templomba, átkelve valamelyik Duna-ágon. 1939-től azonban Surányban is tartottak istentiszteleteket, eleinte Ivándy Kálmán modern villája teraszán, illetve kertjében, de két év múlva, 1941. augusztus 24-től kezdve már a surányi templomban.
Az építész, (Péchujfalusi) Péchy László (Magyarberkesz 1897.- Budapest 1978.) 1937-ben vett telket és épített két nyaralót is Surányban: egyiket a saját családjának, másikat a szomszédnak, felesége legjobb barátnőjének, Csepregi Horváth Lilian-nek. A két népi ihletésű villa , építése után Péchy László hasonló stílusban tervezte a surányi kápolnát, majd a hozzá tartozó haranglábat.
A templom elkészültéről így adott hírt a Nemzeti Újság az 1941. augusztus 31-i, vasárnapi számában.
"A SURÁNYI NYARALÓK TEMPLOMA. A szentendrei nagy szigeten, Horánytól északra van a Surány nyaralótelep, melyen mintegy 150 budapesti polgár: tisztviselők, hivatalnokok, iparosok stb. évek óta nyaralnak. Három évvel ezelőtt a nyaralók elhatározták, hogy templomot építtetnek maguknak.
Dr. Ivándy Kálmán ny. kultuszminiszteri tanácsos elnökletével dr. Surányi Miklós telektulajdonostól ingyen telket kaptak, gyűjtést indítottak, mely sikeresnek mutatkozott. Már a múlt évben hozzáfogtak az építkezéshez. Péchy László fővárosi mérnök, tervező építész díjtalanul elkészítette a terveket és az alapon már a múlt évben felemelték a falakat. Ez évben aztán elkészült a surányi nyaralók temploma részint gyűjtésből, részint segélyből és adományokból. Az építkezési munkálatokat is Péchy László vezette, a díszes mennyezetet Szűcs Pál festőművész készítette, a kapuzat fölé került feszületet Farkas Sándor szobrászművész, és a nagy, díszes kaput ifj. Sorg Antal mérnök adományozta. Az utolsó héten egy kis harang is érkezett Erdélyből. Ilyen jelentékeny hozzájárulásokkal és Horváth Mihály nyug. tábornok és neje állandó propagálásával jött létre a nyaralók temploma, melyet a múlt vasárnap Puszta Sándor leányfalusi plébános, a papköltő püspöki megbízással, nagy közönség buzgó imája közben fényes segédlettel felavatott és felszentelt."

Az említett Csepregi Horváth Lilian például úgy segítette a templomépítés célját szolgáló pénzgyűjtést 1939-ben, hogy képes levelezőlapokat festett eladásra. A lapokról kitűnik, hogy korábban több másféle harangelhelyezést terveztek; a szögletes, de jó tágas templomkapu helyett pedig keskenyebb barokkosat, amely jobban harmonizált volna az épület íves ablakaival. A harangot először egy karcsú, ideiglenes fém állványra szerelték a templom bejárata közelében. Miután az 1944. áprilisi bombázást túlélt LiptayWagner család hálaadománya segítségével az év nyarán a végleges harangláb fölépülhetett téglából.
Az általa tervezett templom és a hozzá csatlakozó harangláb esetében is a téglafalak függőlegességét támpillérek törik meg. A fröcskölt vakolást fehér meszelés borítja. A - templom esetében a magasba törő áhítatot is jelképező - meredek cseréptető kiugró része belülről bedeszkázott és kinyúlnak belőle a faragott, dekoratív gerendavégek. Hasonlóan képezték ki a kapuzati menedékesebb, leeresztett tetőszakaszt. A régi református családból származott építőművész (akinek anyja ugyan katolikus volt) úgy tervezte meg ezt a templomot, hogy kazettás mennyezete idézze a középkori katolikus templomokat is, és az újkori falusi református festett templommennyezeteket is. A kapu fölötti feszület Krisztusán túl a harangláb melletti Madonna készítője is Boldogfai Farkas Sándor (1907-1970), aki főleg egyházi témájú szobrokat alkotott, például Apor Vilmos püspök síremlékét a győri székesegyházban. Surányban volt modern stílusú nyaralója. - Idővel Feszty Masa (1895-1979) és Molnár C. Pál (1894-1981) egy-egy képe is bekerült a surányi kápolnába, majd Kopp Judit (1943-1995) több fafaragványa.
Surány 1941-1982 között Leányfalu filiáléja volt, majd a szigeti szomszédos községekhez tartozott. Csak a nyári hónapokban tartanak itt szentmisét. Évtizedek óta az ökumenikus szemlélet jegyében a reformátusok istentisztelete is helyet kap a kápolnában.
Téli időszakban nincs szentmise; nyáron szombat délutánonként 16-18 óra között esély adódhat bejutni a kápolnába.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (192 db): környezet: 4.43 rejtés: 4.34 web: 4.60 átlag: 4.46

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


kasap 2020.07.04 17:09 - Megtaláltam
A padok frissen deszkázva a környezete is nemrég rendbe lett rakva. Hiába kerestem, nem tudom, hogy én bénáztam vagy tényleg a felújítás áldozata lett a láda. Kép alapján szeretném ha elfogadnád. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

[Jóváhagyta: 19izsi73, 2020.07.05 07:02]

IMG_20200704_194428 
zssari 2020.06.19 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

bzbacon 2020.06.01 13:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.80
Köszi a rejtést

porhanda 2020.05.24 16:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

totyimotyi 2020.05.07 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Bereczky 2020.04.17 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

danita 2020.04.04 16:51 - Megtaláltam
Bringatúránk mai utolsó állomása. Az egész sziget nagyon szép. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

t.alexandra 2020.03.31 16:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.51
Koszonom

Pucu 2020.03.09 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltam! Kösz a rejtést. Pucu [Geoládák v3.3.2]

ErdőCsöndje 2020.02.23 15:23 - Megtaláltam
Vasárnap délutáni ládázás szemerkélő, koratavaszi esőben. Köszönöm!

csaba159 2020.02.08 12:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm. [g:hu 1.6.5]

Mirtt 2020.01.25 11:47 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget :)

Pumba9 2020.01.25 11:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

lelcache 2020.01.25 10:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

Fidorka 2020.01.25 10:35 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

BenceLeviNikiIstván 2020.01.18 11:41 - Megtaláltam
KÖSZÖNJÜK:)

IMG_20200118_114734IMG_20200118_114718
Stüszi vadász 2019.12.08 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.81
Lásd fkmaster!

fkmaster 2019.12.08 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.32
Nyugodt, csendes környezetben gyors találat az olvadó hó alatt.

Stimm 2019.10.21 14:54 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.81
Kihasználva a szép időt Bp.-Horány-Surány-Vác ebéd utáni kerékpáros túra közben. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

sergeant 2019.10.14 20:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

arminsushi 2019.09.18 19:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Nagyon köszönöm a rejtést itt van a nyaralók.
Ui. A papír betelt

azimee 2019.09.10 13:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Tóni&Beus 2019.08.24 14:16 - Megtaláltam
Nagyon remek kis hely ez is. Nem csak a kápolna, hanem Surány. Például a fapados fészbuk hírei érdemesek a mazsolázgatásra, a könyv- és buszmegálló ötlete pedig szenzációs. Mellettük a büfé, amiben egészen elképesztő lángost árulnak, göngyöltet. Kóstolásra érdemes. :)
Köszi az élményt és a megtalálás örömét!

DSC_4319DSC_4321
fmin 2019.08.18 12:21 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.41
Graziep

Kollgab&Miló 2019.08.08 18:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (417 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.