geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3515. Csombárdi rét (GCCSRT)
Távlatok
Távlatok
Vízivilág
Vízivilág
Ellenfényben
Ellenfényben
Buckaközi teknő
Buckaközi teknő
Őszi hangulat I.
Őszi hangulat I.
Őszi hangulat II.
Őszi hangulat II.
A legelő
A legelő
Leromlott részek
Leromlott részek
Mocsárvilág
Mocsárvilág
Csetkákás tocsogó
Csetkákás tocsogó
Agárkosbor, ujjaskosbor és mocsári kosbor (védettek!)
Agárkosbor, ujjaskosbor és mocsári kosbor (védettek!)
Kökörcsin
Kökörcsin

Szélesség N 46° 27,108'
Hosszúság E 17° 39,304'
Magasság: 150 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.04.13 14:00
Megjelenés időpontja: 2013.04.13 14:37
Utolsó lényeges változás: 2018.08.08 12:29
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3800 m
Megtalálások száma: 49 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Jelszó képzés: a három jelszórészelet egybeírva:
1. N 46° 27,108' E 17° 39,304' mikroláda faoduban
2. N 46° 26,961' E 17° 39,660' mikroláda földszinten
A mikroládákban található, a koordinátákat módosító kiegészítések csak a .com-os játékhoz szükségesek.
3. N 46° 26,945' E 17° 39,180' 10 cm * 8 cm * 10 cm valós láda a logfüzet számára belső dobozkával bodzabokor tövén (a füves rét szélétől 3 m). A logfüzetes dobozkát is jól zárd!
A TVT táblától a három pont csillagtúra szerűen különösebb terepnehézség nélkül bejárható.


A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Csombárdi rét TVT
A Duna-Dráva Nemzeti Park a Dél-Dunántúl kincsei közé sorolja ezt a természetvédelmi területet. A viszonylag nagy kiterjedésű területen a sokféle látnivalón egy kis ládasorozat vezet végig. A terület szabadon látogatható, de 25 főnél nagyobb csoportok számára előírás a szakvezetés igénybevétele [1]. A pontok megközelítésére mindig lehet és kell találni olyan kerülő, járt útvonalat, amely száraz hátakon vezet, és nem károsítja taposással a tocsogók és mocsaras rétek növényzetét.
Ládász szempontból nem is szükséges a több kilométer hosszú területet végigzarándokolni, a jellemző tájképi értékek a multi által érintett rövidebb útvonalon feltárulnak előtted. A megadott 3800 méter az 1. sz. parkolóból indulva, az összes pontot érintve a teljes oda-vissza távot jelenti.

 N 46° 27,108' E 17° 39,304' 154 m [GCCSRT-1]
 N 46° 26,961' E 17° 39,660' 150 m [GCCSRT-2]
 N 46° 26,945' E 17° 39,180' 148 m [GCCSRT-3]

A területen jobb rejtőhelyek is akadnak, de a rejtésnél fő szempont volt, hogy a rejtekhelyek a védett terület határvonalán kívül essenek - még akkor is, ha ma nem engedélyköteles.

Megközelítés
Mezőcsokonya község északi részén lévő gazdasági telepig aszfaltos út vezet, és itt  N 46° 26,646' E 17° 38,769' 155 m [GCCSRT+1.parkoló] lehet parkolni. Ha tovább autózol az esős időben nem autózható (gyalog is nehezen járható) földúton, a TVT határán  N 46° 27,055' E 17° 39,338' 150 m [GCCSRT+2.parkoló] mindenképpen ki kell szállnod, erre a behajtani tilos tábla emlékeztet.

Belső-Somogy
A Pannon-tó homokos-agyagos üledékekkel történt feltöltődésével, majd annak megemelkedésével képződött síkságot az ős-folyók itt homokos hordalékkal fedték be. Az északias szél idővel a homokot helyenként hosszú, lapos buckákba rendezte. A viszonylag elfogadható termőképességű részeken az ember megtelepedése után szántóföldi termelés folyt, de nagy területeket foglaltak el a gyenge legelők, ahol csak a külterjes legeltető gazdálkodást volt érdemes folytatni évszázadokon át. Ez a hagyományos gazdálkodási mód a TSZ-esítésig, sőt a leggyengébb talajokon még azután is pár évtizedig fennmaradt. Ennek köszönhető, hogy eredeti állapotban, vagy kezdődő leromlás esetén még helyrehozható állapotban marad ránk néhány terület, amely az évszázados tájképet idézi.


Tájképi leírás
A rét a kis magasságkülönbségek miatt síkságnak számít, de a pár méteres szintkülönbségek a területet képét vonzóan változatossá teszik. Még nagyobb a különbség a növényzetben. A rossz vízgazdálkodású talaj miatt szélsőséges különbségek alakulnak ki. A kis magasságú lapos homokbucka tetején az átforrósodó homokon a fű is kisül, míg pár lépésnyivel arrébb a mélyedésben már lápréti vagy mocsári növényvilág díszlik. A legmélyebb részeken nádassal és magassással körbevett, duzzasztással létrehozott kis tó vize csillog.
Mitől különleges ez a hely?
A csombárdi rét mindmáig megőrizte a jellegzetes belső-somogyi táj hajdani képét, amelyet a múltbeli jellegzetes gazdálkodási módok alakítottak és hagytak ránk. A DDNP gondoskodik ezen az 53 hektáros területen a jellemző tájképi értékek és élővilág védelméről, továbbá az utóbbi évtizedek alatt romlásnak induló, gyomosodó és magaskórós részek eredeti állapotának fokozatos visszaállításáról hagyományos művelési módokkal, kézi kaszálással és legeltetéssel. Száraz időszakokban a mélyebb területek időnkénti elárasztásával tartják fenn és állítják vissza az utóbbi időszakok durva vízrendezéseinek hatására végveszélybe került vizes élőhelyek világát. A gazdálkodás a halastónál is a természetvédelem céljainak van alávetve az őshonos fajok védelme és a jövevények fokozatos kiszorítása érdekében.

A TVT élővilága [2][3]
Növények: Jóllehet a területen nem találhatók máshol ismeretlen fajok, de a védett és ritka növények sokasága figyelhető meg, amelyek erre a rétre jellemző együttesben, kis területre összezsúfolva jelentkeznek. A szárazabb buckahátak ritka védett növénye a fekete kökörcsin és az agárkosbor. A terület legfőbb természeti értékét a buckaközök vizes élőhelyeinek sokasága adja. A buckák lábainál a nedves területek meg a hazánkban mára már erősen megfogyatkozott lápi és mocsári élőhelyek növényei közé tartoznak a vidrafű, keskenylevelű gyapjúsás, mocsári kosbor és hússzínű ujjaskosbor (a helyreállítás nyomán az ország egyik legnagyobb ujjaskosbor állománya található itt), az őszi vérfű, tőzegpáfrány, téli zsurló, és a zsombéksás.
Állatok: Csak a szakemberek számára sokatmondó az alsóbbrendű állatok listája, ládász-szempontból azt emelném ki, hogy a terület élővilágának mindennapi életét a lehető legkisebb mértékben se zavarjuk. A madarak közül rendszeresen előfordul a szűkebb térségben egyébként nem túl gyakori réti sas, fekete gólya, barna rétihéja, gyurgyalag és tücsökmadár fajok. A védett emlősök közül meg kell említeni a vidrát és a száraz buckákon élő ürgéket.

A terület szabadon látogatható. Az ebben megnyilvánuló bizalomnak meg kell felelnünk. Kíméljük a növényzetet, és a védett növényeket taposással, főleg gyűjtéssel ne károsítsuk!

Részletesebb háttéranyagok:
[1] Kezelési terv és térképvázlat
[2] DDNP honlapja
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (29 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.70 web: 4.84 átlag: 4.80

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


tabletta 2019.03.02 14:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2g]

paul 2018.10.24 11:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0g]

margabat 2018.08.15 18:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Elég nehéz terep, nyakig érő lágyszárú növényzet volt több helyen. Aki mindenképp meg szeretné keresni a ládákat, annak inkább másik évszakaszt javaslok, de aki szereti a kihívásokat, lehet próbálkozni. :) [Geoládák v2.2.4]

Ajtony 2018.08.09 07:21 - Egyéb
Úgy néz ki, hogy a rejtő fa kidőlt és a ládika közben kipottyant az oduból. Szerencsére a közelben van alkalmas rejtőhely. Köszönet "Göde" játékostársnak a gondoskodásáért. Az új koordináták miatti változás értelemszerűen átvezetve. Kérdezhetnétek, miért van itt a láda, mikor a réten jobb retőhely is adódna. Erre magyarázat a ládalap leírásban kékkel írva található.

Göde 2018.08.08 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
A 2. pont "ládáját" q földön találtuk meg, véletlenül. Új faodúba rejtettük, Ajtonynak - rejtő - bejelentettük a koordináta-változással együtt.

Bass 2017.10.21 17:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 1.60
Nem volt annyira könnyű mint gondoltuk, de sikerült! Köszönjük

Ajtony 2017.10.14 13:50 - Egyéb
Beázott ládika és logfüzet csere. A belső vízmentes, gumitömítéses ládika fedelét jól zárd!

Eszti és Robi 2017.10.14 11:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Napsütötte, szép őszi időben kellemes séta. Csombárdról indultunk, a földesútra nem merészkedtünk be kocsival, így ~6km-s kis túra kerekedett belőle. A ládánál sok pókkal találkoztunk, de szerencsére így is meglett. A TB-t elhoztuk!

VP 2017.09.23 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.56
A logbook a dupla láda ellenére vizes, írni alig lehet belé. Cserélni kéne.
Csombrád felől a 2. pont közeléig, a szántó széléig mentem autóval. Innen a kis tó gátján, majd kellemes, füves földúton az 1. pontig, majd a réteken át a záróládáig.
Somogyi kirándulások Kaposvár környékén.

anettx 2017.08.28 16:00 - Megtaláltam
TFTC!
Somogyi bolyongás - vadregényes helyek - érdekes látnivalók
Érdemes volt itt is egyet sétálni, kicsit úgy éreztem magam, mintha a GCFRTS ládámnál járnék. Na jó ez azért szebb, és még egy tó is van látnivalónak:)
A jelszónak a gugli adott értelmet.
A 3. ponton mindkét ládában állt a víz, a logfüzet is sajnos elázott.

gccsrt-P8280223gccsrt-P8280238
gccsrt-P8280248 
Schlégl 2016.09.20 13:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

katika 2016.08.14 19:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Nagy nyugiban sok szunyoggal, de meglett. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

GCCSRT_20160814182115.jpgGCCSRT_20160814183333.jpg
Ajtony 2016.04.23 14:00 - Egyéb
A főláda eltűnt, csak a madárodú kampója lóg a helyén... A közelmúltban fairtást végeztek, és pár lépésnyire hagyták abba. De akkor még egy Megtaláló (Mr Zerge) a helyén találta. Ki tudja, mi történhetett azóta vele... Most szólt NagyI, és siettünk ki a pótlással.
A fairtás miatt az új ládát odébb helyeztük ki, egy bodzabokor tövére. Kérlek, hogy a számára kialakított helyre tedd vissza, és a kicsúszást gátló fekvő ágdarabokat ne mozdítsd el se keresés alatt, se visszarejtéskor. Csalánokra vigyázz!

nagyi11 2016.04.23 12:14 - Megtaláltam
Az első pont simán meglett,
A második pont nehezen lett meg, keresni kellett, de pont ott van, ahová a koordináta mutat, csak jobban meg kellett nézni
A harmadik pont nem lett meg, megtaláltuk a fát, rajta egy üres kampóval, de sajnos a ládának nyoma veszett.

A harmadik jelszórészletet Ajtony mondta meg telefonon.

Köszönjük a segítséget, a láda szép helyre vitt minket! :D

IMG_20160423_112218SAM_0664
SAM_0670aIMG_20160423_105846
SAM_0672 
ballasz 2016.04.10 14:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.65
Mai napi biciklitúránk második ládája lett volna, de csak a két mikroládát találtuk meg, a dobozt nem. Nem tudom, hol kellett volna lennie, egérkét se láttam. A szárazon egy farakást szedtem szét, de ott se találtam. Mivel a logokból, és a leírásból se derült ki, hogy mit kell keresnem, 20 perc után kénytelen voltam feladni, mivel a család már várt rám. Lehet, hogy ott van a láda valahol, csak én nem találtam meg. A több pont az simán meglett, és pontos is volt.
A kökörcsinek már kezdenek elvirágozni, de azért még fotóztunk néhányat. Csatolok képet róluk.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2016.04.11 07:18]

DSCF3378DSCF3382
DSCF3383 
Mr Zerge 2015.10.25 11:35 - Megtaláltam
Meg van, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Az ajánlott parkolótól kerestük meg a pontokat. Ezek a rétek, erdős ligetek nem igazán a kedvenc terepeim. Viszont lehet a kutyagolás közben beszélgetni, elmélkedni.
A ládának őrzője is akadt. Egy kis egér ugrott ki a rejtekből amikor a dobozt kivettem.

K.L. 2015.09.19 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Megtaláltam.

kobcikrajci 2015.04.29 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Ajtony 2015.04.15 08:12 - Egyéb
Köszönöm ADML találó megjegyzését a megközelítést illetőleg. Ezt a tanácsot most beleírtam a nyitó bekezdésbe.

ADML 2015.04.14 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Sikerült!

Nekem is kalandos lett, főleg a vége.

A táj szépsége páratlan, ebben az időszakban már nyílnak a virágok, zöldell az aljnövényzet és a madarak is aktívak.

Egy jótanács: az említett TVT táblától a három pont csillag alakban felkereshető, így gyakorlatilag sehol sem kell erdőben bozótharcot folytatni, mocsarat járni és patakon átkelni.

Köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (54 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu