geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3459. Nyíregyháza víztornyai (GCNYVT)
Sóstói víztorony 1961-ben
Sóstói víztorony 1961-ben
Sóstói víztorony 2012-ben
Sóstói víztorony 2012-ben
Felső rész
Felső rész
Makett az ablakban
Makett az ablakban
Cserepes úti viztorony
Cserepes úti viztorony
Távolról
Távolról
Közelről
Közelről
Víztartályhoz vezető út
Víztartályhoz vezető út
Szintek közötti átjáró
Szintek közötti átjáró
Központi víztorony
Központi víztorony
Közelről
Közelről
Lépcsőház
Lépcsőház
Csigalépcső
Csigalépcső
Csillag belülről
Csillag belülről
Panoráma észak nyugat
Panoráma észak nyugat
Panoráma, észak kelet
Panoráma, észak kelet
Erőmű a hátérben a Tokaji hegy
Erőmű a hátérben a Tokaji hegy
Tiszaújvárosi víztorony Kerítés nélkül
Tiszaújvárosi víztorony Kerítés nélkül

Szélesség N 47° 56,869'
Hosszúság E 21° 42,919'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.10.26 10:00
Megjelenés időpontja: 2012.12.06 04:06
Utolsó lényeges változás: 2019.01.22 17:22
Utolsó változás: 2019.01.22 17:25
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: halindaattila
Felhasználó: Hegedüs Zsuzsa
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 14000 m
Megtalálások száma: 184 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Wap: Hárompontos multi láda

1. N 48° 00,353' E 21° 43,524' az itt található kisebb alapterületű, de magasabb épület keleti oldalán lent található táblán lévő szám!
2. N 47° 58,828' E 21° 40,319' A "4.sz." kő villanyoszlop szürke dobozán, alulról.
3. N 47° 56,869' E 21° 42,919' Ülj le a telefon fülkéhez közelebbi pad jobb oldalára és nyúlj alá.

Jelszóképzés, a megadott pontokon összegyűjtött számokat szóközzel egymás után írni.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Nyíregyháza megközelítése

Budapestről a távolság: 240 km. M3 autópálya lehajtás Nyíregyházánál,  N 47° 52,985' E 21° 42,623' 120 m [GCNYVT+Letérő] majd a 4-es számú főúton érkezünk be a városba.

1. Sóstói víztorony

Nyíregyháza Sóstógyógyfürdőjének hangulatos parkjában, található a ma már ipari műemléknek számító nyolcszögletű tornyú víztorony. Nemcsak látványban szép, de jelenleg információs irodaként is működik. Szomszédságában található a Krúdy Vígadó, a Svájci Lak és a Fürdőház.

Az autót itt érdemes hagyni
 N 48° 0,373' E 21° 43,495' 108 m [GCNYVT+parkolo]

Víztorony teste

A ma kitűnő állapotnak örvendő víztornyot 19. század elején építették szecessziós stílusban Pazár István építész tervei alapján. A Krúdy-szállóval együtt párhuzamosan kezdték meg építését, mely a fürdőtelep vízellátását szolgálta. A XX. század közepén létrehozták a vízvezeték hálózatot és ettől kezdve lassan megszűnt létfontosságú funkciója.
A víztorony épülete kellemes látvány a hatalmas fák között, a nyolcszög alaprajzú épületének földszintjén minden égtáj felé nyílik egy-egy bejárat, az ajtók felett faragott díszekkel ellátott faoromzatot láthatunk.
A nyolcszögletű földszinti épületből nő ki a henger alakú tégla toronytest, melynek első szintjére félköríves ablakocskákon keresztül szűrődik be a fény. A toronytest tartja a szintén nyolcszög alaprajzú építményt, melynek minden oldalán téglalap alakú osztott ablakok vannak.
A jelszó első része: az itt található kisebb alapterületű, de magasabb épület keleti oldalán lent található táblán lévő szám!  N 48° 0,353' E 21° 43,524' 107 m [GCNYVT-1]

Felső építménye

A felső építmény díszített faborítású, tornyát cseréppel fedték, és díszes bádogtornyokat formázó padlásszellőzőkkel látták el. A torony tetején egy zászló formájú tetőcsúcsra ülhetnek le a megfáradt madárkák. A 60 m³ víztorony szépen felújított állapotában megtekinthető belülről is. Jelenleg turisztikai szolgáltatásnak ad otthont. Látogathatósága a Turinform iroda szezonális nyitvatartási idejében lehetséges júni.15 - szept.15. között, hétfőtől-péntekig: 9.00-17.00 óra, szombat-vasárnap: 9.00-13.00 óra között.

2. Tégla víztorony

Itt található impozáns kőkerítéssel körbekerített magánkézben lévő víztorony, ami nem látogatható. A főútról oda vezető út jó minőségű szórt köves út. Itt érdemes kanyarodni  N 47° 59,166' E 21° 40,379' 108 m [GCNYVT+letérés] Érdekessége, hogy mai napig állami kézben van az út tulajdona, viszont rendbehozatalát az ott lakók önerőből kivitelezték.

Építése

A víztornyot az 1960-as években építették téglából. Az építmény nagyon finom és gondos kidolgozású. A torony építése azért vált szükségessé, mert két telepen neveltek állatokat, baromfit és sertéseket. A telepek nagy vízigénye miatt vált szükségessé a megépítése. Később, amikor már nem volt jövedelmező az állattartás, évekig üresen ált, majd egy betonüzem vette hasznát. Pályafutásának végét egy kemény hideg tél jelentette. Fagyás következtében megsérült a csővezetéke. Most nincs kihasználva, sok éve üresen, elhagyatottan áll, csak a galambok lakják, viszont ők sokan. Állaga évről évre romlik. Felújítását tervezik, csak anyagi okok miatt ez halasztódik. Reméljük, nem sokáig.

Szerkezete

Több emelet magas, közel 15 méterre kiemelkedő építmény. A torony teteje 10 oldalú sokszög. Alapterülete 4x4 méteres négyzet. Belsejében három különálló szint található. Ebből egy a földszinti rész, a két emelet csak közlekedő, kis átjáró nyílásokkal és függőleges létrázottal a magasság leküzdése végett. A felső szinten kapott helyet a 20 m³-es téglafalú víztartály.

Jelszó: a megadott koordinátán található a "4.sz." kő villanyoszlop. Szürke dobozán, alulról.  N 47° 58,828' E 21° 40,319' 107 m [GCNYVT-2]

3. Központi víztorony

Műszaki leírás

Hasonló csillag alakú víztorony épült az országban összesen öt helyen. Makón, Hódmezővásárhelyen, Dunaújvárosban, Tiszaújvárosban és Nyíregyházán 1964 körül. Az adatokat, amelyek a rendelkezésemre állnak, a víztorony látogatása alkalmával kaptam az ott dolgozó emberektől. Nyíregyházi víztorony építésének ideje 1964. Kapacitása összesen 800 m³, ami megoszlik két tartály között. Az egyik 500 m³ és a másik 300 m³-es. A két tartály közül a nagyobbik teljesen körbeöleli a kisebbet gyűrű alakban. A torony formája egyedi húszágú csillag alaprajzú, amelyet csúszó zsaluzattal építettek fel átadásra 32 nap alatt. A csillag alakzat átmérője alulról felfelé haladva fokozatosan tágul. A talapzatnál 8 méter, a tetejénél 16 méter átmérőjűre szélesedik ki a víztorony szerkezete. Egy építési nap alatt akár három métert is emelkedhetett a torony magassága, amely elérte az 50 métert. A vasbeton falazat vastagsága 25 cm. A falakban látható mélyedések mindegyikében vastag üveg található, amely a természetes megvilágításban segít. Itt ajánlom figyelmébe mindenkinek az alábbi Víztoronyok honlapot, amelyen megtalálható egy érdekes videó, ennek a csillag alakú és még négyféle víztorony típusnak az építési folyamatáról. A víztornyot két nagyobb földalatti víztartályból táplálják a város északi és déli pontjairól. Nagy szállítási teljesítményű vízszivattyúk szállítják a vizet a torony tartályaiba, ahonnan a közlekedő edény elv alapján jut a víz a felhasználókhoz. Minden évben egyszer legalább szigorú előírások alapján megtörténik a tartályok tisztítása, fertőtlenítése. Ezt követően több napig tartó víztisztasági vizsgálatok történnek zárt tartályban. Amikor a víz megfelel az előírásoknak, vagyis bakteriológiailag nullás, akkor leengedik az egészet a csatornahálózatba. Az újbóli feltöltést követően engedik rá a városi hálózatra a már tiszta, iható vizet. Ez az egyik oka annak, a másik ok a technikai meghibásodások kiküszöbölése, hogy a torony kapacitását két kisebb tartály között osztották meg a megalkotók.

A víztorony évente egyszer a Víz világnapján a nagyközönség előtt megnyitja a kapuit. Legutóbb 2014. március 23.-án volt rálehetőség. Csak azért ezen az egy napon, mert nagyon komoly szigorú szabályok szerint történik a beléptetés az ANTSZ felügyelete alapján. (Biztonsági okok miatt) A látogatás kisebb 10-15 fős csoportokban történik reggel 9:00-tól 15:00-ig. Adatgyűjtésem és látogatásom is külön igazgatói engedélyeztetéssel történt egyszeri alkalommal.
Ott jártamkor kiderült, hogy tiszta időben látható a Tokaji hegy és annak az adótornya, ez egész pontosan légvonalban, 31.460 méterre van É/Ny irányban. Ha már egyszer bejutottunk, érdemes megnézni a szerkezetét és nem utolsó sorban az elénk táruló szép panorámát, amit a város nyújt számunkra.

Jelszó: A megadott koordinátán pad alatt mágneses mikro ládában rejtőzködik a jelszó.  N 47° 56,869' E 21° 42,919' 120 m [GCNYVT-3]

Mivel a környék elég forgalmas kérek mindenkit a körültekintő logolásra.
Jelszóképzés, a megadott pontokon összegyűjtött számokat egymás után írni.

Természetesen a pontokat tetszőleges sorrendben is felkereshetőek, csak a jelszóképzésnél kell ügyelni a pontok sorrendiségére!

Kívánok mindenkinek kellemes időtöltést, és láda vadászatot! Attila

Ládatörténet:

2017.12.27: A ládát örökbe fogadtam. Az oldal marad az eredeti.
Hegedüs Zsuzsa
2018.08.28: Mágneses mikro láda kihelyezése a harmadik pontnál. A koordináta is változott.
2019.01.22: Mágneses mikro láda kihelyezése a harmadik pontnál. A koordináta is változott.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (94 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.40 web: 4.55 átlag: 4.47

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


geolaca79 2019.10.14 17:31 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

N.Zs. 2019.10.06 12:08 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.45
1. kicsit elbonyolított leírás után elbizonytalanodtam, hogy jó számot olvasok-e le. "lent található táblán lévő szám!" Szerintem szemmagasságban van.
2. Már a víztornyok is magánkézben vannak????
3. szuper!
3-2-1 sorrendben kerestük fel őket, közbeiktatva a Hősök temetőjét (GCHOS1) és a "piramist"(GCGERI).
Köszönjük az élményt.

IMG_0657
IMG_0686IMG_0687
IMG_0688IMG_0697
medike75 2019.08.30 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

stikli08 2019.08.20 11:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm hogy megmutattad! Fotók, részletek később. [Geoládák v2.2.5]

Szabó família 2019.08.15 13:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

nfmate 2019.08.15 07:43 - Megtaláltam
Nagyon tetszettek a pontok, különösen a második. A sóstói toronynál benézhettem a táblát, mert teljesen mást írtam fel, mint amivel a rejtő végül kisegitett. Ezúton is köszönet neki. [Geoládák v2.2.5]

MarciMilánBálint 2019.07.31 12:54 - Megtaláltam
Négy év után ma végre sikerült összeszedni a hiányzó első pontot is :) Nagyon tetszettek a tornyok, ha nincs láda, csak a 3. pontról tudnék - köszönöm, hogy megmutattad!

Göde 2019.07.28 14:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

nmárti 2019.07.10 11:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.50
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5] A sóstói tetszett, a többi felejthető...nekem. Több részletben

-1
-2 
Cseber 2019.07.10 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam Ágival!

csbagi 2019.07.10 11:25 - Megtaláltam
Három napos nyíregyházi kirándulás Istvánnal.
Az 1. ponton a tábla már nem a keleti oldalon lent, hanem a nyugatin fent található. (A régi helye még látszik.) Köszönjük a rejtést!

DSCN0015DSCN0027
DSCN0031DSCN0032
DSCN0037DSCN0042
nbokan 2019.06.25 10:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.22
Négy nap alatt 3-1-2 sorrendben a többi nyíregyházi látványossággal és sok-sok ládával együtt ez is meglett. Kösz a rejtést.

-1-2
-3-4
V_Gabor 2019.06.10 16:07 - Megtaláltam
Pünkösd Nyíregyházán biciklivel.
Részletek és fotók később...

3, 1, 2 sorrendben két nap alatt

Köszönöm! [g:hu 1.6.3a]

pappgyorgy & Aniko 2019.05.30 16:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

aknitram 2019.05.10 18:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :) [g:hu 1.6.2y]

kingajani 2019.05.10 18:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

ellfelek 2019.04.28 11:30 - Megtaláltam
Az első víztorony a városban még tegnap megvolt, ami a széptől messze van, de ez is hozzá tartozik a múltbéli építészeti stílushoz... 😊 A Sóstói viszont tényleg egy szép darab, bár a jelszó megszerzéséhez az információ túl van bonyolítva... De köszönöm a rejtői segítséget!
No, de ezután már mentünk is a fürdőbe... A fürdőben alul és felül is tudtunk ázni a kinti melegvízes medencében. 😉
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.2y]

IMG_20190427_182807IMG_20190428_105348
IMG_20190428_112220 
Magamura 2019.04.21 00:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.30
Kiváló esti bicajozás volt, de sikerült. Gratula a tervezőnek

20190420_224438 
ládavadász Pisti 2019.04.19 19:47 - Megtaláltam
Közösen Eszluzsuval, köszönjük.

eszluzsu 2019.04.19 19:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (190 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu