geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3378. Tiszacsege - Tisza-part (GCCSEG)
A komp lehajtójánál, már hirdetik, hogy hol vagy
A komp lehajtójánál, már hirdetik, hogy hol vagy
Ezzel a hajóval és komppal is utazhatsz
Ezzel a hajóval és komppal is utazhatsz
A komp a másik parton
A komp a másik parton
Távolban a komp és egy eltévedt csónakázó :)
Távolban a komp és egy eltévedt csónakázó :)
Komp infók
Komp infók
Ezeknél a tábláknál is le tudsz menni a partra
Ezeknél a tábláknál is le tudsz menni a partra
"Tiszavirágok"
"Tiszavirágok"
Református templom
Református templom
Zsellérház
Zsellérház
Itt már közel a cél
Itt már közel a cél

Szélesség N 47° 43,017'
Hosszúság E 20° 57,258'
Magasság: 96 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.08.22 00:00
Megjelenés időpontja: 2012.08.22 20:40
Utolsó lényeges változás: 2018.08.03 14:05
Utolsó változás: 2018.08.03 14:16
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Edit, Roland
Felhasználó: housefly
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 210 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP
Láda:
16x10x7 cm-es konyhai doboz egy nagyobb "dobozban".
Segítség: Nem szükséges, meg fogjátok találni! Bátran nyisd ki a "dobozt"!
Mivel néha rengeteg a szúnyog a láda környékén, és árvíz alatt is szokott lenni a terület, ezért elhelyeztünk a gáton kívülre egy pótjelszót  N 47° 42,777' E 20° 57,149' [GCCSEG+Pótjelszó] egy 4x9 cm-es hengeres dobozban, az "1"-es villanyoszlop alatt található.


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Ezzel a ládával Hajdú-Bihar megye egyetlen tisza-parti településére invitálunk Benneteket.
Útban a partra, ha nem komppal, vagy kerékpárral a gáton jöttök, szinte az összes látnivaló előtt elhaladtok. A "nem csak pontvadászoknak" ajánljuk a megtekintésüket.

Mivel vízparton van a rejtés, nyáron sok (idén különösen) a szúnyog! Érdemes különböző szúnyogriasztó kenceficével, és egyéb csodaszerekkel készülni!

2018.08.03.
Láda karbantartás, pótjelszó ellenőrzés.

2013.05.20.
A ládát az árvíz után "újratelepítettük", árvízbiztossá vált a rejtek. Új logbook és toll is került a dobozba.

Megközelítés
A Tiszafüreden tartózkodó kerékpárosoknak javasoljuk, a végig aszfaltozott, gáton való megközelítést. Ez egy kb. 22 km-es túra lesz (csak oda :)). Kerékpárral a rejtekig el lehet gurulni.
Az autóval érkezőknek javasoljuk az alábbi ingyenes parkoló használatát:  N 47° 42,872' E 20° 57,072' 100 m [GCCSEG+parkoló]
Tömegközlekedéssel csak a távolsági busz jöhet szóba. Busszal a Termálstrandig  N 47° 42,353' E 20° 57,701' [GCCSEG+Fürdő] el lehet menni, innen kb. 2km-es séta a rejtek.
Korábban vonattal is elérhető volt a város, de 2009. decemberétől megszűnt a vasúti forgalom.

Rejtés
A rejtek a parkolótól kb. 400 m-re található. A ládához egy kapun  N 47° 42,918' E 20° 57,090' [GCCSEG+kapu] (pontosabban kapu hely) kell átsétálni. Mivel a láda természetvédelmi területen van, kérünk Benneteket, hogy erről az útról NE térjetek le! Az úttól pár méterre balra található egy nagyobb fa , ott keresgéljetek!
Mivel a láda ártérben van, tavasszal elképzelhető, hogy árvíz van a területen, vagy az árvíz után iszappal is álcázva lesz a rejtek.
Mindenkit kifejezetten kérünk, hogy a ládát gondosan zárja vissza és a rejteket olyan állapotban hagyja ott, ahogy megtalálta, nehogy elvigye az árvíz! Kérjük, hogy ne zacskózzátok be a dobozt!

Programlehetőségek
A kompnál található a nemzetközileg is elismert Halászcsárda  N 47° 42,824' E 20° 57,099' [GCCSEG+Csárda]. Aki szereti a halászlevet, egyéb halételt, esetleg a békacombot, az feltétlenül térjen be, állítólag megéri. Azért nem tudok személyes véleményt mondani, mert nem vagyunk halasok! :)
A komp  N 47° 42,869' E 20° 57,044' [GCCSEG+Komp] mellől induló sétahajóról a csodálatos vízi és vízparti világot ismerhetitek meg.
Aki nem szeretne hosszabban hajókázni, az kompozhat is a túlpartra.
Ugyan innen le lehet sétálni a Tiszavirág utcán  N 47° 42,848' E 20° 57,039' [GCCSEG+Tiszavirág] . Ez egy 1 km-es utca, tele oszlopokra épült házakkal. 100 méterenként van szolgalmi út, ahol le lehet menni a partra is körülnézni. Egy sétát megér.
A horgászok is nyugodtan hozhatják a felszerelésüket, mivel a kompnál lévő parton, vagy ha a szolgalmi lejáróknál lementek, az egész parton lehet horgászni. Ha a telektulajdonosok el akarnak zavarni, fel kell hívni a figyelmüket, hogy a parttól 15 méteres sáv a vízügyé.
Kicsit távolabb van, de aki autóval jön és nem Ároktő felől érkezik az el fog menni a Termálstrand  N 47° 42,353' E 20° 57,701' [GCCSEG+Fürdő] előtt is. Az 1972-ben feltárt 80 °C-os, sok oldott szerves anyagot tartalmazó termálvízre épült a két gyógymedencés strandfürdő, gyerek- és úszómedencével, valamint csónakázó tóval. A fürdő vize csont-, bőr-, izom- és reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas. A fürdőnek van fedett medencéje is, így télen is látogatható. A strand szomszédságában két hektáros területen fekszik a Holdfény Kemping, amely árnyas fáival, csendes környezetben 500 fő pihenését szolgálja.
Az éves programok sorából kiemelkedik a Tiszatavi Fesztivál, a Nemzetközi Gyorsasági Motorverseny, a Csege Napok rendezvénysorozat, a Szüreti felvonulás, valamint az évente kétszeri megrendezésre kerülő Moto-Cross és Quad verseny.

Nem kifejezetten programlehetőség, de aki június közepén-végén jár a környéken, az késő délután, kora este jöjjön ki a partra, mert akkor megtekintheti a világon egyedülálló tiszavirágzást is.


Tiszacsege rövid története
Tiszacsege Hajdú-Bihar megye legifjabb városa (és egyben egyik legrégebbi települése).
A település nevének eredetére vonatkozóan számos, egymásnak ellentmondó adatot találhatunk. A szájhagyomány szerint a falu onnan kapta a nevét, hogy a Tiszának ezen szakaszán igen sok kecsegét fogtak ki, amelyek száma rohamosan csökkent azóta. Napjainkban már igen ritka halfajtának számít itt. Egy másik feltételezés szerint az Árpád-kori település neve a Csege, honfoglalás kori személynévből alakult ki. A Tisza jelzőt csak a XIX. Század elején kapta meg, mert ezzel különítették meg az ország területén a középkorban lévő több Csege nevű helységtől. Így jelezték, hogy a Tisza melletti Csegéről van szó.
A Századi-apátság 1067-es alapítólevele már a mai helyén lévő faluként említi meg. IV. Béla 1248-ban kiadott adománylevele szerint Csege országos jelentőségű rév volt, az itt áthaladóknak vámot kellett fizetniük. Az akkori falunak halászati joga volt a Völgyes, Nagy-morotva, és a Hortobágy vizére is. 1299-ben az elnéptelenedett Szilesd falu határát Csegéhez csatolták. 1241-ben a mongol seregek egy része is itt kelt át a muhi csata előtt. IV. Béla hat évvel a tatárjárás után, 1248-ban kelt oklevelében a falut az egri Püspöki egyháznak adományozta katonaállítás fejében. 1332-ben Károly Róbert birtoka volt, mint adófizető egyházas hely. A XIV. századtól a Bajoni család, majd a Hunyadi család birtoka lett. A Tiszántúlról a nyugatra irányuló marhakereskedelem főútvonala itt haladt át. 1478-tól a debreceni mészáros céh is ezt az útvonalat használta.
A XV. század Tiszacsege életében újabb fordulópontot jelentett, mert gazdaságilag megfelelő pozíciót ért el és ezért mezővárosi kiváltságot kapott. Dózsa György féle 1514-es jobbágyfelkelés negatívan hatott a településre. A korábban elnyert rangot elveszítette és újból lesüllyedt a jobbágyfalvak szintjére a megtorló intézkedéseknek köszönhetően.
A XIX. században a Tiszán meginduló gőzhajózás ismét reményt adott a városi rang megszerzésére. A gőzhajózás 1846-ban indult meg a folyón. Igen élénk volt a személyszállító hajók forgalma hetenként négyszer jártak Tokajig, ill. Naményig és vissza is.
Tiszacsege fejlődésének csúcspontja, hogy újra megkapta a városi rangot 2000. július 1-én.

Látnivalók Tiszacsegén

Református Templom  N 47° 41,894' E 20° 59,214' [GCCSEG+Templom]
A város legrégibb és első kőépülete. A templom építésének ideje a XIV. vagy XV. század lehet, a kor építőművészetének megfelelően, gótikus stílusban készült. Újjáépítése az 1846-ban választott lelkész, Pethő Bálint nevével fűződik egybe. Tevékenysége előtt tisztelgett az utókor, amikor a város egyik utcáját róla nevezték el.

Zsellérház  N 47° 41,979' E 20° 59,191' [GCCSEG+Zsellérház]
A zsellérház 1833-ban épült. Népi építészeti műemlékké 1963-ban nyilvánították. A múzeumház berendezése reprezentálja a múlt század végi paraszti élet rekvizítumait. Az épület fehérre meszelt vályogfalú, kétszeres nádfedeles. A zsellérház vert falból készült, alapozás nélkül. A keskeny tornácot biztosító faoszlopokkal alátámasztott tetőnáddal fedett. A fal vesszőfonatát agyaggal tapasztották. A mennyezet alig faragott gerendák közé berakott, vékony husángfára csavart, híg agyaggal mártott szalma. Az így elkészített pórfödémet azután alulról -felülről agyaggal tapasztották, és fehérre meszelték. A szabadkéményes pitvarban és a fehérre meszelt döngöltföld padlójú szobában eredeti zsellér bútorokat és felszerelési tárgyakat használati eszközöket helyeztek el.
A zsellérház az Óvoda u. 26. szám alatt található, előzetes bejelentkezés után (52/373-137) díjmentesen látogatható

Tüzelős-ól Múzeum  N 47° 41,749' E 20° 59,945' [GCCSEG+Zsellérház]
A város településnéprajzi különlegessége a kétbeltelkesség. Ennek lényege, hogy a lakóház csoportja a múlt század közepéig elkülönült a gazdasági udvar szerepét betöltő úgynevezett szálláskertektől, amelyek külső gyűrűként övezték a belső magban épült lakóházakat. A XVIII. században a Tüzelős-ól a szálláskert része volt. A csegei parasztság ezekben az ólakban tartotta a jószágállományt, mely főleg szarvasmarhákból állt.
Ezek az ólak meglehetősen primitívek voltak. Többségük nád vagy vesszőfonatos falazattal készült. A teteje bogárhátú, szalmával és gazzal fedett, földdel meghányott volt.
A tájház a Rákóczi u. 38. szám alatt előzetes bejelentkezés után (52/373-137) díjmentesen látogatható.

Holt-Tisza és a Kácsa-sziget  N 47° 43,596' E 20° 59,142' [GCCSEG+Kácsa-sziget]
A Holt-Tisza - hivatalos nevén Nagyerdei vagy Miskafoki holtág - a folyó szabályozásáig az élő Tisza részét képezte. Teljes területe 30 hektár, hossza 4 és fél kilométer. A Kácsa-szigetet a Holt-Tisza fogja közre. Ez a fokozottan védett táj, a környéken egyedülálló ősállapotával valóságos bioszféra-rezervátum, melyhez hasonló sem hazánkban, sem Európában nem található. A 700 hektáros területből 340 hektáron erdő borítja.

Linkek, források:
Tiszacsege honlapja
Termálfürdő
Halászcsárda
A csegei rév

Látogatók:

Web Metrics and Site Analytics by NextSTAT


Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (99 db): környezet: 4.53 rejtés: 4.56 web: 4.62 átlag: 4.57

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Tibanation 2019.09.18 09:35 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 2.77
Megtaláltam.

VenTOmi 2019.09.10 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

befi 2019.09.02 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

hitamas 2019.08.23 19:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.39
A nagy láda rögzítése elvágva, a földön hevert. A komp szorgalmasan kerekezett át a túlpartra, inkább múzeumba való, mint a Tiszára ... de működik. :)

carmin 2019.07.25 09:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Tavaly ez a láda kimaradt, most bepótoltuk a Hortobágy felé menetben. Tényleg sok a szúnyog, de csak a láda környékén, szinte ugrálva logoltam. A gyerekeknek nagyon tetszett a komp.

DSC07565DSC07570
J&J(jppj) 2019.07.24 17:49 - Megtaláltam
Tisza-menti biciklitúra
Jót vacsoráztunk a halászcsárdában, erősen ajánlott!
Sajnos, a szunyogok is jót vacsoráztak, amig a ládát megközelitettük :)
Amúgy könnyű találat, kösz a rejtést

csehipest 2019.07.21 17:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

pappgyorgy & Aniko 2019.07.11 18:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Aniko és Gyuri [Geoládák v2.2.5]

Szejbi 2019.06.28 10:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

fehérkút 2019.06.13 14:18 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget! A szúnyoginvázió miatt csa pótjelszóval. Lovagiassal közösen.

Barika55 2019.06.08 14:50 - Megtaláltam
A pót-jelszót kerestük, mert a gáton felhőkben támadtak a szúnyogok!
Köszönjük a rejtést.

H+W 2019.06.03 16:26 - Megtaláltam
A láda nem kereshető, az egész part vízben áll. A pótjelszót hosszas keresgélés után sem találtuk meg. Szeretnénk kérni a feltöltött képek alapján a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.08.15 18:41]

GCCSEG1GCCSEG2
GCCSEG3GCCSEG4
pgyp 2019.04.27 08:51 - Megtaláltam
Megvagy! [g:hu 1.6.0]

braunfrici 2019.04.22 12:16 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.68
Megvagy!

dobozipatikus 2019.04.20 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

totika69 2019.04.16 17:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 2 átlag: 3.33 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

james 2019.04.07 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

vajasfok 2019.04.02 15:34 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

Attibati 2019.03.16 13:54 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.54
107 kilométeres kerékpár túra a Hortobágyon, több részletben.
Először a Dinnyés-háti üdülőtelepnél hagytam az autót és indultam a Tisza-tó körüli kerékpárúton Kisköre felé, hogy pótoljam a gctiko ládám második pontját, majd a Hortobágyi kisvaút végállomásától kerekeztem a Gcmcs ládáig.
A mai nap utolsó ládája volt a Gccseg. Tiszafüredről indultam a remek gáton vezetett kerékpárúton a láda felé erős hátszélben, aminek nem örültem, mert tudtam, hogy visszafelé 100 kilométerrel a lábamban nehéz lesz a szembeszélben visszajönni.
Mintegy 23 kilométert megtéve elértem a pótjelszót, amit sajnos nem találtam. Amíg a pótjelszót kerestem az oszlop tövében lelassított mellettem egy rendőrautó, de aztán tovább mentek.
Eltekertem a ládáig, kis kutakodás után meglett.
Következett a visszaút a kemény ellenszélben, minden kilométert számoltam. Levezetésképpen Tiszafüreden bejártam a helyi ládákat Gckupa pontokat gyűjtve.

N.István és Zalán 2019.03.03 18:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.60
Köszönjük a rejtést. A csíny feledve :) [g:hu 1.6.1x]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (213 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu