geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3356. Mostari híd (GCMHID)
Mostari híd
Mostari híd
Neretva és a híd
Neretva és a híd
Mostar térképe
Mostar térképe
A háborúban
A háborúban
Kristálytiszta víz (Neretva)
Kristálytiszta víz (Neretva)
Kanyar a Neretván
Kanyar a Neretván
Török sír
Török sír
A hídon
A hídon
A partról
A partról
Don't forget '93
Don't forget '93
Óváros
Óváros
A háború nyomai I
A háború nyomai I
A háború nyomai II
A háború nyomai II
A háború nyomai III
A háború nyomai III

Szélesség N 43° 20,290'
Hosszúság E 17° 48,923'
Magasság: 70 m
Megye/ország: Bosznia-Hercegovina
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.07.26 12:00
Megjelenés időpontja: 2012.08.03 14:15
Utolsó lényeges változás: 2012.08.03 14:15
Utolsó változás: 2012.10.20 19:38
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Pomisa
Felhasználó: Pomisa
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 103 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP
Az ismertető táblán alulról a 3.sor első két szava a jelszó.

Gratulálunk zazu-nak az első helyért!

Megközelítés
Autóval a híd közelében több helyen lehet parkolni. Mi itt parkoltunk  N 43° 20,250' E 17° 48,574' 68 m [GCMHID+parkoló]

Bevezető
Mostar város és Bosznia-Hercegovina déli részén, Hercegovina-Neretvai kanton székhelye, Hercegovina legnagyobb települése, a boszniai horvátok kulturális, politikai központja. A város nevét az azt keresztülszelő Neretva folyón álló hidak egyikéről, az úgynevezett "Öreg hídról" kapta. A középkori oszmán épületegyüttest felvonultató kisváros Bosznia-Hercegovina egyik fő turisztikai látnivalója. Az Öreg híd az UNESCO kulturális örökségéhez tartozik. A polgárháborúban lerombolták, majd 2005-ben ismét régi alakjában építették újjá. A délszláv háború alatt Mostar számított a horvát kisebbség által kikiáltott, de hivatalosan soha el nem ismert Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság de jure fővárosának. A város etnikailag még mindig megosztott. A bosnyákoknak és a horvátoknak is külön egyetemük van. Mostar jelenleg is Hercegovina gazdasági központja, az ipari zóna a város nyugati részén alakult ki.

Mostar története
A mai Mostar területén már az őskorban is éltek emberek. A neolitikus, bronz- és vaskorból több mint 150 emlék került elő, például a Zöld-barlangból, a Buna folyó forrása felett. A barlang körül temetőket, fegyvereket, pénzérméket találtak. Hajóépítésre utaló nyomok is voltak, így feltételezhető, hogy a vidék komoly kereskedelmi központ lehetett.

A Római Birodalom idején a terület a Dalmatia tartomány része volt, itt futott keresztül a Neretva útvonal. Ebből a korból nem maradt fenn ismert lelet. A 4-6. század között Cimben (ma Mostar része) bazilika épült, és Sarsenterum püspökség székhelye lett. E templomon kívül további kettő épült Regitomislićiben és Sutinában. Dalmatia részeként jelentős vallási gyülekezet volt a vidéken.

A Római Birodalom bukása után a város a Hun Birodalom része lett, majd a 7. században szlávok érkeztek a vidékre. Később a Frank birodalom része lett, amikor több kisebb, önálló fejedelem is uralkodott Mostar környékén. Az első fejedelem Mihajlo Viševićnek (910-950) volt. Később szerb terület lett, majd a bosnyák bánok irányítása alá került. A 14-15 századbanaz egyik hum fejedelem, Stjepan Vukčić Kosača egyesítette Bosznia déli területeit és felvette a hercegi címet. Innen a Hercegovina terület nevének az eredete. A herceg 1448-ban helyezte Mostarba a székhelyét.
A 15. században a Neretva jobb partján volt egy Cim nevű város, ahol egy erőd állt, ugyanakkor a bal parton ott volt a Nebojša erőd is. A városról az első írásos emlék egy dubrovniki jelentésből származik, amely 1452. április 3-án kelt. A jelentésben ez áll: "ha preso quello di ... Blagay et do castelli al ponte de Neretva" (Onnan vette, hogy... Két erőd áll a hídon a Neretván). A Mostar név első alkalommal egy 1468-1469-ben keletkezett írásos emlékben szerepel, amelyben egy települést említenek két erőddel a Neretván.
1990-re a horvátok, a szerbek és a bosnyákok között pattanásig feszült a helyzet, a nemzetek közötti ellentét ekkorra már nagyon elmélyült. A háború valóságos veszélyt jelentett, amely Bosznia-Hercegovinában, egy évvel Horvátország után, 1992-ben tört ki. A város a bosnyák-horvát konfliktus központja volt. Amit a kommunista időszakban felépítettek, azt a háború tönkretette, sőt az évszázados emlékművek, köztük az Öreg híd is megsemmisült 1993-ban. Kezdetben még a szerbek uralták a nagyobb mostari hegyeket a város keleti felén, 1992-ben azonban a horvátok kiszorították őket a területről. Ezután, 1993 májusában, a bosnyákok lázadtak fel a horvátok ellen és kezdetét vette a bosnyák-horvát konfliktus. A horvátok blokád alá vették a bosnyákok által lakott keleti területet és bombázták az ott levő bosnyák hadsereget.
A háborús konfliktusnak több mint 1000 halálos áldozata volt a városban.

A háborút követően a horvátok és a bosnyákok diplomáciai úton békét kötöttek és létrehozták a városban a politikai körzeteket, amely három horvát és három bosnyák területből áll: Dél, Nyugat, Délnyugat; Észak, Óváros és Délkelet. Mostar 2004-ben egyesített városi rangot kapott. A horvátok többen élnek a városban, mint a bosnyákok, azonban a szavazati arány fele-fele, így a horvátok arányukat tekintve kevésbé vannak képviselve.

A háborúban lerombolt Öreg híd elemeit az 1990-es évek végén az SFOR csapatának magyar tagjai emelték ki a Neretvából.

Az ezredfordulóra a város ismét a régi fényében pompázott. 2000-ben a Hum hegyen a horvátok felállították a 33 méter magas, nagy keresztet, amely a kereszténység 2000 éves évfordulójára készült. Az Öreg híd rekonstrukciója 2003-ben kezdődött meg és 2005 júliusában adták át és szerepelt ismét az UNESCO világörökségi listáján. Felújították a híd környékén található üzleteket és a háborúban megsérült Ferences templomot is. A templom harangtornya 107 méter, ezzel a város legmagasabb épülete.

Mostar Kulturális és Sportközpontját, amely a Centar 2 alatt található, az 1980-as években építették.

A Gyülekezési templom a háború előtt az egyik legszebb ortodox templom volt a térségben. A 2000-es évek elejére azonban már elhanyagolt romos állapotba került, így tervbe vették felújítását.

Látnivalók
-Karađoz bég dzsámija, mely a legrégebbi hercegovinai dzsámi.
-A ferences Szent Péter és Pál templom, melynek az országban a legtöbb harangtornya van. A polgárháborúban lerombolták, majd újjáépítették.
-A Bišćevića utca, híres török házakkal.
-A történelmi Brankovac falu, ahol az oszmán uralom idején éltek a városi elöljárók.
-Mostarban az Öreg hídon kívül még találhatók hidak, mint a Musala híd (1882), a Lučki híd (1913).
-A Mária katedrális Mostar székesegyháza. A harangtoronyban lévő harang Európa második legnehezebb harangja.
-Az ortodox Gyülekező templom, melyet a polgárháborúban megrongáltak, majd renoválták.
-A Spanyol tér a város főparkja, ahol a Mostar Gimnázium található. A tér a polgárháború alatt a bosnyákok és a horvátok közötti állandó konfliktus helyszíne volt.
-A Horvát nagyok tere, mely a város nyugati részének a főtere, és még az osztrák uralom alatt építették. Jelenleg hat horvát hősnek van itt szobra. A téren áll a Sjepan Kosač herceg-horvát ház.
-A Musala tér a város keleti részének a főtere, melyet az osztrák uralom alatt építették. Itt található a Neretva Hotel. A hotel a háborúban megsérült, renoválása még nem kezdődött el.
-A Zrinjevac városi park a város központi parkja. A Horvát nagyok tere és a Spanyol tér között található. 2007-ben fejezték be felújítását.
-A Katolikus kereszt a Hum hegyen, amely 33 méter magas, és a kereszténység 2000 éves megszületését szimbolizálja.

Miért virtuális a láda?
Körbejártuk a környéket, de sehol nem találtunk alkalmas rejtekhelyet. A parton azért nem mert jöhet egy árvíz és elviszi a ládát. A hídnál meg azért mert ott meg észreveszi a sok ember. Ezért lett virtuális. Ja és a láda NEM netkesselhető!

Csontváry Kosztka Tivadar: Római híd Mosztárban

Forrás
Mostar
Mostari képek
Mostari híd (lerombolástól az újjáépítésig)

Sikeres megtalálást kívánunk:)
Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (55 db): környezet: 4.90 rejtés: 4.03 web: 4.63 átlag: 4.52

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


menace 2019.03.19 15:21 - Megtaláltam
Megvan!

Aleph & Rita 2019.03.16 11:05 - Megtaláltam
Pár napos boszniai tartózkodásunkon ma ide is ellátogattunk. Pár helyi fiatal óránként beleugrált a Neretvába látványosságként, pár euro meg nagy taps volt a jutalmuk...
Köszönjük a lehetőséget!

fcsaba 2018.10.31 18:20 - Megtaláltam
Az eredeti hidat sajnos nem láttam élőben, az újjáépítettet először még 2005-ben. Most ismét visszajöttünk. Köszönjük a rejtést!

R.Guszty 2018.10.26 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.01
A hídnál egyszer már jártam átutazóban, most volt időnk kicsit sétálni is a városban. A híd még mindig lenyűgöző. Kösz a rejtést.

adyca 2018.10.07 23:59 - Megtaláltam
Kérem kép alapján elfogadni, többszöri próbálkozásra sem fogadta el a beírt jelszót.

[Jóváhagyta: Pomisa, 2018.10.22 18:29]

untitleduntitledk
untitledujj 
RIPTOR 2018.09.06 11:16 - Megtaláltam
Egyik jóbarátom régóta invitált minket, hogy nézzük meg Horvát ország ezen részét is, ne csak mindig az Isztriáig menjünk. Sokáig tanakodtunk, utazzunk e 9 órát a 4 óra helyett, tud e annyit mutatni ez a vidék, hogy megérje ennyit autókázni. Röviden: tud. Klek en volt a szállásunk, onnan utaztuk be a környéket, és találtunk meg két .hu-s és számtalan .com-os ládát.
Kicsit későn indultunk így jól belefutottunk a turisták özönlésébe. A megadott parkoló nagyon jó, biztonságban le tudtuk rakni az autót, és fizetni sem kellett érte. Épp ezen a hétvégén volt a Red Bull Mostari sziklaugró versenye, az amúgy is szűk hídra egy toronyszerű valamit építettek. Már épp át akartunk menni a hídon mikor a biztonsági örök lezárták, mondván kezdődik a forgatás, kb. 10 percig nem lehet átmenni a hídon. A 10 percből fél óra lett, a tömeg nagyon feltorlódott, sőt a másik oldalon kitört egy kisebb verekedés, mert az olasz turisták megelégelték a zárlatot, nekik vissza kellett érniük a buszhoz. Ekkor döntöttünk úgy hogy inkább visszamegyünk a bazár sorra, és iszunk egy kávét. És milyen jól tettük. Megkóstoltuk a török kávét, a lokumot, és még valamilyen süteményt is, amit a magyarul tudó, nagyon kedves pincérnő ajánlott. Míg mindez elfogyott, a lezárásnak is vége lett, és normalizálódott a helyzet. A hídon átérve simán megtaláltuk a jelszót. Még bóklásztunk egy ideig a sokadalomba, majd /Strombus ajánlását követve/ Blagaj felé vettük az irányt.
Köszönjük a rejtést!
Gabi, Ági, Pistitaxi és RIPTOR

Zsu. 2018.08.21 09:16 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2018.08.21 09:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.66
A tizenegy napos balkáni nyaralásunk (Szerbia, Bosznia és Hercegovina, Montenegró, Albánia és Horvátország) utolsó napján már csak boszniai célpontokat kerestünk fel. Reggel szépen elindultunk időben, hogy Mostarba ne későn érjünk. Kilenc óra körül már a városban sétáltunk és akkor nyitottak a kis boltocskák, kezdődött az élet. Turista nagyon kevés volt még (szerencsére). Pár perc alatt beleszerettünk Mostarba. Tudtam azonnal, hogy ide vissza fogunk jönni Zsuzsival, mégpedig úgy, hogy itt fogunk aludni. Remek kiinduló pont lesz kupac sporttárs magashegyi ládáihoz. Ó, de régi terv már az is, de ami késik, az eljő, ahogy mondani szokták!
Mostar csodás volt, lenyűgöző és kultúrált. Nem volt koszos balkán hangulat. Kultúrált üzletecskék, tiszta utcák, változatos táj és épületek, türkizkék víz és a híd. Japán turistákat meghazudtoló módon nyomkodtuk a fotókat. Az itteni emberek nagyon kedvesek voltak. Beültünk egy helyre sütizni, fagyizni és rég' találkoztam ilyen közvetlen felszolgálóval. Angolul itt is (mint mindenütt a nyaralás során) remekül elboldogultunk, sőt kellemesen elbeszélgettünk. Picit sétáltunk az óvároban, majd nehéz szívvel indultunk tovább, pedig szivesen maradtam volna egy napot. Ez most így csak egy kis megálló volt, egy bő órácska, de legalább tudom, hogy ide jönni kell...

Köszönet a rejtésért! A parkoló koordinátáját külön köszönöm, remek hely, ingyenes parkolás pár percre a látnivalóktól!

Mikulás

IMG_2460IMG_2461
IMG_2466IMG_2473
IMG_2479IMG_2480
IMG_2487IMG_8317
IMG_8324 
ystray 2018.08.10 23:59 - Megtaláltam
megvan :)

Judit és Béla 2018.08.10 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.32
Megtaláltuk.

Perico1986 2018.08.06 17:35 - Megtaláltam
Gyönyörű a város és a híd is nagyon impozáns. :)

martonjozseffgy 2018.08.05 16:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.81
Öt napos Bosznia-Hercegovinai kirándulásunk 3. napján jártunk ebben a csodálatos városban. Nagyon szép a táj és az öreg híd is. A Nereteva vizének szépsége lélegzetelállító. Igazi keleti hangulat. Köszönöm a lehetőséget!

IMG_20180805_170009IMG_20180805_165815
IMG_20180805_174233IMG_20180805_175332
IMG_20180805_174342 
MikiCache 2018.08.03 15:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
Feszített tempójú csoportos körtúra keretén belül, a tipikusan éppen csak hogy megtalált láda.
Elképesztő környezetben, elképesztő célpont!
Miki és Anikó

IMG_1540IMG_1544
IMG_1552IMG_1557
IMG_1554IMG_1553
IMG_1570 
Mizo6869 2018.07.25 11:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Dubrovnikból jöttünk motorral Mostárba. Mint mindenkinek mi is a híd miatt jöttünk elsősorban. Addig nézelődtünk, meg fényképezgettünk, hogy el is felejtettük a rejtést. Örülnénk, ha kép alapján elfogadná a rejtő a megtalálást. Köszönjük. Mia, Zoli

[Jóváhagyta: Pomisa, 2018.08.02 18:03]

IMG_20180724_122310 
anettnori 2018.07.09 13:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.26
Megvan! [g:hu 1.5.4]

Esti indulás Veszprémből, kora reggeli érkezés. Egész nap az utcákon bóklásztunk. Kár lett volna kihagyni.

IMG_20180709_092347IMG_20180709_094309
Párduc50 2018.07.07 10:00 - Megtaláltam
Útban Medugorje felé útbaejtettük. Voltunk már itt, de a Neretvát nem lehet elégszer megcsodálni! Köszi.

20180707_10301920180707_102016
20180707_10203720180707_103757
20180707_10303820180707_103114
ictanebu 2018.07.02 13:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.64
Megtaláltam! Köszönöm a rejtőnek az első külföldi virtuális ládám! A hídon nagy nyüzsgés volt...Hosszú idő után nyaraltunk külföldön kicsit...

DSC03613DSC03605
DSC03610DSC03607
Access Denied 2018.07.01 00:00 - Megtaláltam
ok

Frankie Family 2018.06.26 14:00 - Megtaláltam
Motorostúra Bob&Bobekkel, öt nap alatt négy országban. Köszönöm a rejtést!

remekkelek 2018.05.16 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam városlátogatás alkalmával.
Köszönöm!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (104 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu