geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3345. Biciklivel a Berettyó körül (GCBIBE)
A javasolt útvonal
A javasolt útvonal
Tipikus földút
Tipikus földút
Első pihenő, az Emődi kanyarnál
Első pihenő, az Emődi kanyarnál
A Templomzug
A Templomzug
A Berettyó májusban
A Berettyó májusban
A második pihenő, a balai hídon
A második pihenő, a balai hídon
A Berettyó a balai hídról
A Berettyó a balai hídról
Csend és nyugalom
Csend és nyugalom
Érkezik a csapat operatőre
Érkezik a csapat operatőre
Ki tudja, mi célt szolgál?
Ki tudja, mi célt szolgál?
Túrkeve
Túrkeve
Harmadik pihenő, ebéd Túrkevén
Harmadik pihenő, ebéd Túrkevén
Csendélet
Csendélet
Rejtő és az emlékmű
Rejtő és az emlékmű
A Hitbringa csapat (rejtő nélkül)
A Hitbringa csapat (rejtő nélkül)
A 2. ponttól Ecsegfalva fele
A 2. ponttól Ecsegfalva fele
Szivattyú telep
Szivattyú telep
Fertőzött és mégis szép
Fertőzött és mégis szép

Szélesség N 47° 4,891'
Hosszúság E 20° 56,007'
Magasság: 83 m
Megye/ország: Békés
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.05.25 14:00
Megjelenés időpontja: 2012.07.25 21:52
Utolsó lényeges változás: 2012.07.25 21:52
Utolsó változás: 2013.08.09 21:37
Rejtés típusa: Multi geoláda (2V)
Elrejtők: a Hitbringa csapata
Felhasználó: Pepe
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 49000 m
Megtalálások száma: 48 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


WAP:
1. aranyszínű táblán szereplő pénzösszeg számjegyei.
2. a fehér táblán szereplő két kékbetűs szó.
Kettő egybeírva adja a jelszót.
TB a ládába nem tehető :-).

Megközelítés

Autóval Észak felől Ecsegfalván, délről Dévaványán keresztül közelíthetó meg a réhelyi Látogatóközpont, ahol a multi első pontja található. Vonattal Dévaványa a legközelebbi vasúti megálló, innen 6 km az első pont. Eddig a pontig a nehézség/terep 1.0/1.0. Az autót a parkolóban hagyva a második pontot kizárólag biciklivel vagy gyalogosan lehet megközelíteni. Gyalogos megközelítésnél érdemes autóval továbbmenni a Balai hídig , és annak közelében parkolni. Innen 18 km az oda-vissza táv.

A multi persze a bringázók kedvéért jött létre, így azt javaslom, hogy -amennyiben időtök engedi- szálljatok is meg a Látogatóközpontban, és csak másnap reggel vagy kora délelőtt induljatok útnak. Így egy fél-egésznapos szép túrában lesz részetek, amit a balai hídon átmenve érdemes Túrkeve meglátogatásával és egy ottani ebéddel megtoldani. Ezzel az út mintegy 8-9 km-rel lesz hosszabb. Az ajánlott útvonal (Túrkevei kitérő nélkül) az első ábrán látható, a megadott hossz is erre vonatkozik.

Az Ecsegfalva-Réhely közötti 7 km-es aszfaltozott szakasz kivételével a túra változó minőségű döngölt földutakon vezet. Száraz időben jól járható, esős időszakot követően nem javaslom.

Motiváció

A BME Híradástechnikai Tanszék fiatal oktatóinak kisebb csoportja a pünkösdi hosszú hétvége alkalmával hagyományosan háromnapos Balaton- kerülésen vesz részt. Jómagam öt éve csatlakoztam a csapathoz részben azzal a motivációval, hogy a tó környékén található, geoládákkal is megjelölt helyeket felkeressem.

Négyszeri Balaton-kerülést követően idén úgy éreztem, hogy újítani kellene, így kapóra jött az egyik csapattag ötlete, hogy az idei Pünkösdre máshová szervezzük a bringatúrát. A Körös-Maros Nemzeti parkra esett a választás, ennek egy részét jártuk be a jelen multiládához kapcsolódó bringatúra alatt. A rejtés alapötletét végül nem csupán a gyönyörű táj bemutatása adta, hanem a Berettyó jobb partján, a balai és ecsegfalvi hidak között nagyjából félúton található, kerékpárút melletti emlékmű, amely megközelítése mindenképpen egy kiadós túrára kényszeríti a keresőt.

Mit mutat be a láda?

Már az első ponton, a réhelyi Látogató központban is sok a látnivaló a természetet, állatokat kedvelők számára. Akadnak itt fekete bivalyok, magyar szürkemarha, lovak, túzokok és számos egyéb madár. Innen érhető el gyalogosan a közeli GCTUZO láda is. A Látogató központ fogadó épületének falán található tábláról olvasható le az első jelszórészlet  N 47° 4,891' E 20° 56,007' 83 m [GCBIBE-1] (l. WAP).

A multi második pontjához vezető bringatúra elején guruljunk ki a Látogató központból az aszfaltútra, majd északnak fordulva bal kéz felől előbb egy gazdaságra vezető betonutat találunk, majd további 400 méter után egy földutat. Itt  N 47° 5,110' E 20° 55,884' 83 m [GCBIBE+itt balra] forduljunk balra, a Berettyó felé vezető útra. Útközben, a folyóhoz közeledve -ha éppen szerencsénk van- időről-időre őzek, nyulak és nem utolsó sorban fehér kócsagok, kisebb ragadozó madarak tűnhetnek fel. Az utunk néhány kanyartól eltekintve alapjában Nyugatnak tart.

Mintegy 3,5 km után egy T-elágazásba  N 47° 4,832' E 20° 53,346' 82 m [GCBIBE+itt jobbra] érünk, ahol jobbra (Észak felé) fordulva újabb 5 km-en belül, az Emődi kanyarnál  N 47° 7,186' E 20° 52,040' 83 m [GCBIBE+Emődi kanyar] érjük el a Berettyó bal partját. Itt érdemes először megpihenni, lemenni a folyóhoz, csendben szemlélődni.

A kanyarból Nyugatnak indulunk tovább, eltávolodunk a folyótól és jobb kéz felől átvágunk az ún. Templomzug hodály mellett, amelyet a Berettyó egyik nagy kanyarulata vesz körül. Mintegy 2 km után ismét a folyó közelébe érünk, ahol mindössze 260 méter választ el minket a második ponttól, amely viszont "sajnálatos módon" a folyó túlsó partján van. Követve a folyó ívét, további alig 2 km után az előzőhöz hasonló módon a folyó ezúttal a Gyűrű zug-ot öleli körbe, mi meg e mellett egyenesen átvágva folytatjuk utunkat.

Ezt követően már többé-kevésbé az egyre lágyabban kanyargó folyót követve, újabb 6 km megtétele után érünk a már említett balai hídhoz, ahol el kell döntenünk, hogy a hídon átmenve ellenkező irányban folytatjuk utunkat a Berettyó jobb partján, avagy a korgó gyomrunkra hallgatva teszünk-e egy kitérőt Túrkevére. Mi ez utóbbi mellett döntöttünk, és habár a városka a színes templomtornyát leszámítva nem igazán bűvölt el, a Korda Sándor Színházteremmel szembeni falatozó-kocsmában kis pénzért jól laktunk.

Visszatérve a hídhoz rátérünk a töltésen vezető földútra kb. 4 km után újra elérjük a Gyűrű zugot, amit most viszont a folyó kanyarulata miatt hűen követnünk kell. Egy rövidebb egyenes szakasz után a Templom zugot övező kanyarulathoz érünk, itt található Balogh János biológus, e táj szerelmesének emlékműve.

Miközben ezen a ponton megpihentünk, fogant meg bennem az ötlet, hogy ezt a szép kis túrát emlékezetessé kellene tenni egyrészt önmagunk számára, másrészt megmutatni a többi bringázó-ládázó társainknak. Nemzeti Parkról lévén szó, a második ponton is egyelőre csak virtuális rejtést keress, mégpedig az emlékműhöz közeli, a földút mellett álló oszlopon lévő táblán  N 47° 7,011' E 20° 50,591' 82 m [GCBIBE-2] olvasható két szót. Amint meglesz az NP hatósági engedélye, a közelben kereshetővé válik egy hagyományos láda (0,5 literes pillepalack) is.

Az út hátralévő részén megkerüljük a Templom zugot körülölelő folyóhurkot, majd -mielőtt visszatérnénk az Ecsegfalva-Dévaványa közötti aszfalt útra- utolsóként a Bokros zugot is. Ecsegfalván több kocsma is van, ahol megmenekülhetünk a fenyegető kiszáradástól, itt már az ember nem a sört, hanem a szódát kívánja, és meg is kapja, fél litert 50.- (azaz Ötven!) forintért, tavaly a Balatonon ugyanennyiért 500-at fizettem!

Epilógus

Aki hozzánk hasonlóan netán háromnapos bringázást tervez, annak itt a javasolt folytatás: az autót a réhelyi Látogatóközpontban hagyva irány Dévaványa - Körösladány - Vésztő - Okány - Zsadány - Biharugra - Madárvárta (75 km). Szállás a Madárvártán, majd másnap Biharugra - Kőrösszakál - Magyarhomorog - Komádi - Ujiráz - Csökmő - Szeghalom - Kőrösladány - Dévaványa - Réhely (90 km). Útközben több geoláda is megkereshető, úgy mint GCWKRP, GCKLAD, GCVMAG, GCVTYN, GCfrd, GCBLNY, GCmviz, GCPAKR, GCSZGH.

Jó bringázást, kevés defektet, és még kevesebb ellenszelet kívánok mindenkinek!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (19 db): környezet: 4.67 rejtés: 4.39 web: 4.69 átlag: 4.59

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


kupec 2019.09.15 12:22 - Megtaláltam
Én is csak az É-i szakaszt tekertem végig. Értem én, hogy negyedszerre unalmas a Balaton, bár én helyiként 25 éve nem unom, de akkor inkább Velencei-tó kerülés. Ez itt nekem túl csendes, bár megvan a varázsa.

IMG_20190915_111728 
MarciMilánBálint 2019.06.28 19:16 - Megtaláltam
A második felét az előző kékezésen kerestük meg, vártam, hogy meglegyen az eleje is. AK 2. találata, köszönjük a rejtést!

norko 2019.06.28 19:16 - Megtaláltam
Alföldi kéktúra közben, két részletben.

V_Gabor 2019.04.24 18:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Biciklivel, Alföldi Kéktúra végigjárásom közben.
A 2 hetes bringatúra alatt 1160 km-t tekertem, 53 ládát találtam meg, ez volt a 22.
Ám a lényeg, hogy sok-sok jó élménnyel gazdagodtam! :)

Az egyes ponttól 40 méterre volt a szállásom. Csodaszép naplemente, nyugodt este, szép környék. Csak a kéket ne vitték volna át azon a bozótoson. Azaz inkább, bárcsak valaki azt is rendben tartaná.

Köszönöm! [g:hu 1.6.3a]

2019-04-24 13.16.28R2019-04-24 13.22.35R
2019-04-24 15.08.15R2019-04-24 15.12.54R
2019-04-24 15.53.12R2019-04-24 17.26.16R
2019-04-24 17.29.16R2019-04-24 17.36.12R
2019-04-24 18.14.41R2019-04-25 07.36.47R
Mikulás 2019.04.24 17:26 - Megtaláltam
'AK' közben a rejtő által megadott bringás körtúra teljesítve. Volt egyáltalán másik olyan elvetemült, aki végigtekerte ezt a tracket?

IMG_5525IMG_5527
IMG_5528IMG_5530
IMG_5531IMG_5535
IMG_5536IMG_5544
IMG_5546IMG_5539
vajasfok 2019.04.18 13:21 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

Bryan 2019.04.15 15:40 - Megtaláltam
Évek óta "kergetem" ezt a ládát is (az első ponttól 4 km-re nőttem fel), a mai edző-körömet úgy alakítottam, hogy végre pontot tegyek az "ügy" végére :)

Országúti bringával a második pontot egy kicsit nehezebb volt megközelíteni (a köves úttól ~10.5 km-re van végig a gáton, aminek az utolsó 3,5 km-es szakasza már jobban be volt nőve, gondolom azért, mert arra már nem nagyon járnak), de nem volt vészes a szárazság miatt. Út közben rengeteg őzet, nyulat, Nagy kócsagot láttam, hihetetlen szép a környék.

20190415_14540220190415_151818
20190415_16014920190415_160122 - Copy
20190415_160302 
villon 2018.11.04 09:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0g]

Gyömi 2018.10.06 16:50 - Megtaláltam
Köszönjük!

Liberty 2018.08.22 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
Alföldi bolyongások közben, több részletben, sok szép látnivalóval.

FoJo 2018.08.07 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
31km jó kis rázatós a Berettyó gátján. Köszönjük a rejtést!

SandorCsaba 2018.08.06 15:30 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! :)

ystray 2018.07.05 12:05 - Megtaláltam
Jó kis biciklitúra volt!

IMG_20180705_093421IMG_20180705_093455
IMG_20180705_093512 
hacsabi 2018.07.01 19:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

nmárti 2018.06.09 16:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.43
Több részletben végre befejezve. Köszi a lehetőséget !

tapiapi 2018.02.14 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Szakadó esőben, nyakig sárban.

kispeter12 2017.11.02 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

vakond87 2017.10.10 10:27 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.10
AK túrán.

eltájoló 2017.08.08 11:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.00
Ez az igazi Berettyó, vagy a másik? Nem volt könnyű biciklizni a gáton. Az autók az eső után még nem taposták le a földutat. Köszi.

Emese62 2017.07.29 07:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Az Alföldi Kéktúra ezen szakaszának bejárása közben! Nagyon élveztük! Csodálatos a Berettyó a partok jó messze vannak egymástól, és csak úgy kanyarog!

IMG_5904IMG_5910
IMG_5874IMG_5885
IMG_5889 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (50 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu