geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3246. Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély) (GCSZMF)

Innen érdemes indulni

Innen érdemes indulni

A sószoros bejárata

A sószoros bejárata

A szoros

A szoros

Aragonit

Aragonit

Ösvény

Ösvény

A pezsgő forrás

A pezsgő forrás

A kilátó

A kilátó

Egyedi turistajelzés

Egyedi turistajelzés

A Fingó borvíz

A Fingó borvíz

Sóoldal

Sóoldal

Korondi népművészet

Korondi népművészet

Souvenirárus portékája

Souvenirárus portékája
Szélesség N 46° 29,510'
Hosszúság E 25° 10,704'
Magasság: 604 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.30 00:00
Megjelenés időpontja: 2012.05.06 06:01
Utolsó lényeges változás: 2012.08.05 19:27
Utolsó változás: 2018.06.11 08:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: perRetZ
Felhasználó: perRetZ
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 120 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP
A kis-méretű láda, az út mellett egy nagyobb kő mellé van rejtve, kisebb kövek takarásában. Mindenkit megkérek, hogy visszarejtéskor ne készítsen kőrakást, úgy fedje el a dobozt, hogy az aránylag természetesnek hasson.


A ládába TravelBug helyezhető.


Ládakarbantartás:
2018.06.11 - Új láda a régi helyén.

Ládakarbantartás:
2017.07.10 - Új láda a régi helyén.

Szómagyarázat
A helyiek az ásványvizet nevezik borvíznek.

Koordinátalista
0. A parkoló:
 N 46° 29,472' E 25° 10,129' 529 m [GCSZMF+parkolo]
1. A kiindulopont:
 N 46° 29,398' E 25° 10,125' 529 m [GCSZMF+kiindulopont]
2. A szoros bejárata:
 N 46° 29,432' E 25° 10,311' 544 m [GCSZMF+bejarat]
3. A pezsgö forrás:
 N 46° 29,466' E 25° 10,418' 560 m [GCSZMF+pezsgoforras]
4. A kilátó:
 N 46° 29,458' E 25° 10,412' 567 m [GCSZMF+kilato]
5. A Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz):
 N 46° 29,572' E 25° 10,631' 588 m [GCSZMF+szolomar]
6. A sóoldal:
 N 46° 29,498' E 25° 10,719' 610 m [GCSZMF+sooldal]
7. A borvizes tanösvény kezdete:
 N 46° 28,184' E 25° 11,768' 596 m [GCSZMF+tanosveny]

A láda
Ez a láda Székelyföld egyik legérdekesebb, legnevezetesebb településére, Korondra kalauzol bennünket. A rejtekhely a Csiga-dombon, egy aragonitbánya és egy finomvizű borvízforrás közelében található, keresztez egy szép és érdekes helyeket bemutató tanösvényt is (térkép a leírás végén).

A láda megközelítése:

    1, megközelítés
Korond északi kijáratánál található benzinkútnál indul az utunk, itt hagyhatjuk az autót. Körülbelül 30 méterre a település fele egy keskeny földút vezet ki a domboldalba (1, pont). A földúton egyenesen haladva egy székelykapu jelzi az aragonitszoros bejáratát (2, pont). Nyáron itt 2 lej belépődíjat kell fizetni, de a látvány mindenképpen megéri a kis befektetést, a beszedett pénzt a szoros és környékének a rendbetartására használják. A szorosban található egy kilátó (4, pont) is, innen szép kilátás nyílik a Fiastetői kilátó (GCFite) és a Firtos vára (GCFVAR) ládákkal jelzett csúcsokra is. A szorosban egy geológiai érdekesség is megtalálható, ez egy állandóan pezsgő sósvizű forrás (3, pont). Ezt a forrást mutatja be a Csiga dombi forrás (GG2742) játék is. A szoros megtekintése után a cölöpökkel jelzett úton haladunk tovább, leereszkedünk egy völgybe, átkelünk a kis patakon majd fel a domboldalra, ahol az út a Csigadombi forráshoz (népies nevén Fingó borvíz) vezet (5, pont).

    2, megközelítés
Korond északi kijáratánál található benzinkútnál indul az utunk, itt hagyhatjuk az autót, de akár magasabb aljú autóval egészen a forrásig mehetünk. A benzinkúttól északra egy faházakat készítő telep után út vezet, ami pontosan a forráshoz visz (5, pont).

A beton gyűrűkkel kirakott forrás fedett helyen található. A vízszint attól függ, hogy az adott nap hányan keresték fel a forrást. Hajnalban túlfolyik, egy mozgalmas hétvégi napon meg kb. egy méterrel a talajszint alatt van. A forrás mögötti úton haladunk tovább, ismét átkelünk a kis patakon és egyenesen tovább, az út egy újabb geológiai érdekesség fele vezet (6, pont), egy olyan domboldalhoz, ami sóból van, több sósvizű forrás vizéből csapódott ki, ezen a kis sóoldalon kis teknőszerű források vannak, egy másik forrás vize nagynyomással tőr a felszínre. Ennek az érdekességnek a közelében található a 18x8x5cm méretű láda, az út mellett egy nagyobb kő alá rejtve, kisebb kövek és száraz moha takarásában. Mindenkit megkérek, hogy visszarejtéskor ne készítsen kőrakást, úgy fedje el a dobozt, hogy az aránylag természetesnek hasson.

Korond (románul Corund)
Erdélyi falu a mai Romániában, Hargita megyében. A Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja. Atyha, Kalonda, Pálpataka és Fenyőkút települések tartoznak hozzá.
Korond nagyközség, a Küküllő dombvidék, és a Hargita hegyvonulatnak a nyugati lábánál elterülő fennsík határán, a Firtos hegy aljában, a Korond vize mellett fekszik. Hargita megye közép-nyugati részén terül el.
A szűkebb tájegység neve Sóvidék, amely magába foglalja Korond és Parajd községeket, és Szováta várost.
A nagyközség szomszédai: északon Alsósófalva (Ocna de Jos), és Felsosófalva (Ocna de Sus), délröl Firtosváralja (Firtusu), Pálfalva (Pauleni), és Farkaslaka (Lupeni), keleten Székelyvarság (Varsag), és Oroszhegy (Dealu), nyugaton pedig Atyha (Atia), amely közigazgatásilag Korondhoz tartozik.
A falut nyugatról a Firtos hegy (1063m), és a Kadács mező (852m), északról a Holló-kő (858m), és a Sólyom-kő, keletről a Csillag-hegy (815m), Szolomál (781m), és a Les-hegy (847m), míg délről a Kalonda-tető (825m), Horvásmező (744m), Égettvész (917m),Vápa (865m), Sarok (777m), Fügevár (850m), és Hazanéző (934m) veszik körbe.
A település az északi szélesség 46°28.158', és a keleti hosszúság 25°11.0304' között fekszik, 575-625m tengerszint feletti magasságban.
A távolság Parajdtól 11 km, Farkaslakától 15 km, Szovátától 18 km, Székelyudvarhelytol 28 km, Csíkszeredától, és Marosvásárhelytől mintegy 80 km.

A Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz)
A csiga-dombi sós forrás természetes eredetű, ma is aktív forrás. A víz karbonátos kiválások aljában tör fel, kifolyásánál türkiz-zöld színű karbonátos, vasas, konyhasós üledéket rak le napjainkban is.

Árcsó
Az atyhai eltérő közelében, a Korond és Atyha határára eső Árcsó kínálkozik rövid pihenő helyéül. Neve az "ártalmas só" vagy az "árad a só" szókapcsolatból származik. Ma is érvényes a Nemzeti Társalkodó 1839. évi tudósítása: "a fűvész, kővész és elemész... talál e vidéken sok szellemi élvet". Árcsó látványosságai: a sóskút, a forrásüledékek és a borvízforrások. A Barátok kertje nevű helyen kolostor volt: 1783-ban költöztek ide a minoriták Firtos-hegyi kápolnájukból, mivel a nagy havazás azt odanyomta. A kolostor helyén ma malom van.

Az Árcsói-sóskút (korondi sóskút)
A 13A műút mellett, a Korond vize jobb partján, a "sós ház"-ban fakad. Vizének használatát már Mária Terézia idejében szabályozták. Így régente minden szerdán reggel a korondiak, szombaton az atyhaiak szállították hordókban, szekerekkel szállították a "sócédulákra" kiállított sósvizet falujukba, ahol a mindennapos főzéshez, szalonnához és az állattartásban használták fel. A korondiak só-kereskedelemmel is foglalatoskodtak: a sós vizet cserépfazakakban főzték, párologtatták, majd a megkövesedett "sósonkolyt" a szomszédos falvakban gabonára cserélték.

Borvizes tanösvény
A tanösvény a Borvíz utcától (7, pont) indul, kezdetben a falu között, jó minőségű földúton halad. A falut elhagyva letér egy kisebb ösvény, kezdetét információs tábla jelzi. Néhány méter után találkozunk az első borvízforrással. A tanösvény kijelölt útvonalon folytatódik, elhalad több forrás és egy sószoros mellett is. A tanösvény kétharmadánál található a Cseredombi forrás, ennek közelében van a láda rejtekhelye is. A láda megtalálása után folytatjuk utunkat, megtekinthetjük a Cseredombi aragonit bányát (itt található egy GG játék is), átkelve a műúton a patak mentén eljutunk Árcsóra is (Térép a linkek között).

Aragonit
Az aragonit karbonát ásvány, dimorf alakja a kalcit, vagy mészpát. Kristályai rombos oszlopok sokszor tű alakú halmazok; gyakoriak az összenőtt többszörös ikerkristályok. Az aragonit rostosan, gömbösen, kéreg módjára, és ágas-bogas formában is megtalálható. A színeződéseket elsősorban a vas (Fe) tartalom okozza. A láng hatására kissé megduzzad és apró durva szemekké vagy porrá hullik szét. Kristályait leginkább tömeges kőzetekben, érctelérekben találják.

Hasznos információk

Részletesen Korond-ról
Kerékpáros tanösvény térkép
Borvizes tanösvény térkép
K.O.R.P.A - Korond-Parajd térség Természet-védelmi Gondnoksága
Aragonit a Wikipediában

Felhasznált irodalom:

http://think.transindex.ro/?p=5456
http://etdk.adatbank.transindex.ro/pdf/tur_andorko.pdf
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (59 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.49 web: 4.67 átlag: 4.57

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


tiktak 2020.07.07 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

becko 2019.10.25 09:23 - Megtaláltam
ok

hamboglarka 2019.09.29 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.23
Megtaláltuk!

kobcikrajci 2019.07.22 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.4]

Szecsa2019 2019.06.28 17:59 - Megtaláltam
Ez volt az első!!!

ZoLiza 2019.06.28 16:40 - Megtaláltam
ok

Reggel 2019.06.26 17:41 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

szollosi73 2019.06.26 17:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.16
Megvan!
A forrásnál parkoltunk, onnan kerestük meg a ládát, majd másnap visszajöttünk és a kis strand felől végigjártuk a tanösvényt is. Strandbelépővel 10 ron volt fejenként, de nagyon megérte. Nagyszerű a hely és a strand is klassz volt. Picike, de még soha nem fürödtünk ilyen sós vizű fürdőben. Nagy élmény volt. Köszönet.

Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-1Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-2
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-3Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-4
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-5Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-6
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-7Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-8
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-9Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-10
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-11Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-12
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-13Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-14
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-15Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-16
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-17Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-18
picuresnagyur 2019.06.10 13:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
Köszönöm

sgbt 2019.06.07 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.35
Meglett!

lovasvadasz 2019.06.07 16:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
A láda nélkül sosem ismerhettük volna meg e helyet, pedig már számtalanszor elmentünk mellette. Élmény volt, nagyon szépen köszönjük! :)

Alexandra1989 2019.01.27 14:39 - Megtaláltam
Télen is érdemes ellátogatni. [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: perRetZ, 2019.03.14 14:56]

kópé1993 2018.10.05 15:38 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

IMG_20181005_144544IMG_20181005_144517
IMG_20181005_144531 
Hey-ho 2018.09.29 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Márta 2018.08.23 16:48 - Megtaláltam
Koszonom!

Dipi 2018.08.09 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.82
Aki borvízért megy az nem fogja zavarni a keresőket.
Köszi a rejtést.

bazsogeleba 2018.07.10 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

perRetZ 2018.06.10 13:00 - Egyéb
Új láda ugyanazon a helyen, egy más üregben.

Göde 2018.06.06 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
A rejteket kifosztva találtam. Se láda, se tartalom. Telefonon közöltem a ládagazdával.
A sós forrás valóban sós, a helybeliek használják is.
Köszönöm a ládagazda segítségét.

kicsibors 2017.09.01 15:17 - Megtaláltam
:)

Sir Pajszer 2017.08.17 11:17 - Megtaláltam
Köszi!

Párduc50 2017.08.06 12:13 - Megtaláltam
A láda meg van gyógyulva, könnyen megtalálható. Odafele találkoztunk Mikulásékkal, hol, ha épp nem itt :-). A forrásból a víz csak segédeszközzel bányászható elő.

0102
0304
0506
0709
08 
Zsu. 2017.08.06 10:58 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2017.08.06 10:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.63
Ötnapos székelyföldi kirándulás Zsuzsival. 2008 nyarán jártam utoljára Székelyudvarhelyen dc3 és Fűkocka barátaimmal. Ez - akárhogy is nézem - 9 éve volt. Ezt a szégyenletes mulasztást iparkodtam helyrehozni egy jó kis ládavadászattal.
Ma már belevetettünk magunkat a helyi picit sétálósabb ládákba! Elsőként a két a kilátót kerestük fel (Gordon-tető és Oroszhegyi) majd északnak vettük az irányt és meg sem álltunk a fenyőkúti tőzeglápig. Onnan meg már adta magát Parajd és a Fingó borvíz. Elsőként a közeli kis sós fürdőt csodáltuk meg (kívülről) és megnéztük a sós forrást. Megkóstoltam: ilyen sós vizet még életemben nem éreztem. A tengervíz ehhez képest édesvíz! Érdekesek ezek a sziklák és a kis hasadék is. Kezdett nagyon meleg lenni, bőven 30 fok felett, ami itt nem annyira normális... A Fingó borvíz forráshoz már friss aszfaltcsíkon érkeztünk. Megkostóltuk, érdekes íze van! A láda innen már tényleg közel volt. Gyors találat, szép és érdekes helyek! Köszönjük az "idegenvezetést"!

Mikulás

IMG_6399IMG_6400
IMG_6401IMG_6402
IMG_6403IMG_6407
IMG_6408 
graffz 2017.08.04 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.68
Meglett, kosz.

Tiszaparti 2017.08.04 12:05 - Megtaláltam
Köszi!
Van egy friss aszfaltozott út a forrásig, de nem javaslom az autóval való felmenetelt, mert olyan keskeny, hogy csak egy autó fér el rajta és nincs hova lehúzódni.

JAck:66: 2017.06.21 12:46 - Megtaláltam
Székelyföldi nyaralás 23/30.

Eleinte ez a láda egy "talán" besorolást kapott, de mint kiderült leaszfaltozott út visz a forráshoz, ahol a helyiek rendszeresen töltik palackjaikat. Így nem is volt kérdéses hogy megkeressük. A láda helye adta magát, de nem jártunk sikkerel. Azért jó volt, köszönjük, hogy megmutattad.

[Jóváhagyta: perRetZ, 2017.07.03 10:20]

P6210072P6210077
Szabó família 2017.06.21 12:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: perRetZ, 2017.06.22 08:36]

Köszönöm!

benist 2017.06.05 16:00 - Megtaláltam
A Szőlőmár forráshoz új, aszfaltozott út vezet, nagy vízbeszerző forgalommal, ott parkoltunk. Megízleltük, beszélgettünk a helyiekkel. A szekérúton átsétáltam a só oldalhoz, találtam egy igen szimpatikus szikla rejteket, de sajnos a dobozt nem. Kérem a képek alapján a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: perRetZ, 2017.06.08 08:47]

KútRejtek?
Sóoldal 
tomasz63 2016.08.19 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.37
OK

andrasary 2016.08.12 18:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

SirLes 2016.08.04 15:48 - Megtaláltam
A feleségemmel, Julcsival, Matyival és Gerivel kerestük fel. Nincs túl jó illata a víznek, de az íze azért nem annyira rossz. Egy szuper jó út vezet fel a forrásig, csak nehéz megtalálni hol kell lefordulni rá a főútról.

nagyi11 2016.07.21 14:33 - Nem találtam meg
A sziklából kispriccelő víz igen érdekes, megér egy ládát. Szép helyen is van, a kisebbik szikláb ebédeltünk. De a láda szerintem indokolatlan helyen van. Próbálkoztunk jobbról: villanypásztor. Próbálkoztunk balról, nyakig érő gaz. Nem maradt más, mentünk a forráson keresztül toronyiránt. Két villanypásztoron átmászva, derégik érő fűben, mindenféle ösvény nélkül. Végül jött a bozót, de még mindig 100m visszavolt a készülék szerint, így feladtuk.

Vagy a ládát kéne a forráshoz közelebb hozni - elvégre azt mutatja be a láda.. - vagy a leírásban nem ártana pontosabban leírni az ajánlott útvonalat, mert mi intuitív módon most nem találtunk rá...

SAM_1552SAM_1548
bigmick 2016.07.21 10:27 - Megtaláltam
A benzinkutas elzavart bennünket, hogy semmi keresnivalónk az ő területén, így egy közeli ház előtti alkalmas helyen parkoltunk. Megkóstoltuk a forrás vizét, majd mentünk a ládáért.
BigMick, Iza [g:hu 1.5.3a] [wapon beküldött szöveg]

GCSZMF_20160721102941.jpg 
sereszaki 2016.07.20 15:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.87
Erdélyi túrázós-ládázós kirándulásunk negyedik napján megkerestük.
A kirándulás 22/13. , a nap 4/2. találata.
A benzinkút mellett parkoltunk,onnan baktatunk fel a forrás(ok)ig. Dávid és Zoli meg is kóstolták,de eléggé fintorogtak tőle...
Köszi a rejtést! :)

ndavid42 2016.07.20 15:34 - Megtaláltam
[:952:]
erdélyi kirándulás alatt

anettnori 2016.07.14 14:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.14
Megvan!

Az első megközelítést választottam. Senki sem volt a bejáratnál, belépőt nem szedtek, mondjuk, 37 fok volt...
A kilátótól indulva először a szikla környékét jártam be, aztán elindultam a forrás felé. Valamit elvéthettem, mert a bekerített legelőket kerülgetve végül akkora bozótharcba bonyolódtam alig ruhában, amit azóta is bánok.
A forrásból alig jött víz, megkóstolni nem mertem.

IMG_4063IMG_4061
leventeveress 2016.07.03 23:59 - Megtaláltam
köszi

Domcsaj 2016.05.16 23:59 - Megtaláltam
Érsekcsanádról mentünk Korond, és környékét körbejárni. Ha már ott voltunk a környéken, egybekötöttük a kirándulást pár láda megkeresésével. :)
Köszönjük a rejtést!

A fényképező a kocsiban marad, így most elmaradt a képek készítése.

emmerwald 2016.05.15 14:00 - Megtaláltam
Ok

panysti 2016.04.16 16:50 - Megtaláltam
Megtalaltam! a geolada nem volt becsukva rendesen mert van benne egy plusjatek ami eleg nagy es kell rendezni szepen ahhoz hogy bezarodjon, a zacsko kicsit tul kicsi a geoladahoz kepest jol zarna ha nagyobb lenne es el van szakadva mar. Koszi a rejtest!!

CsKaroly 2016.03.28 18:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2o] [wapon beküldött szöveg]

galgo 2016.03.28 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Enyhébb télies időjárás, kihalt vidék. Lehet hogy a többiek locsolkodtak?

galgo és era

kl 2016.03.13 10:17 - Megtaláltam
Itt jártunk... [wapon beküldött szöveg]

nmaria 2015.12.13 00:00 - Megtaláltam
Köszönöm! A jelszó kissé pejoratív tartalommal bír. :)

salki 2015.09.06 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.30
Koszi.

Jani69 2015.08.15 13:00 - Megtaláltam
Nagyon jó hely. Köszönjük a lehetöséget.

Nyunyesz 2015.07.31 19:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.24
Találó a név, ölég büdös.
Köszönjük!

blacky01 2015.07.09 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.76
köszönjük a lehetőséget

szentkereszty 2015.07.03 20:10 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.00 súly: 3.63
Lehet, hogy ez a rejtés egykor nagyszerű volt, most már nem az. Út nincs. Az út nyomait visszafele jövet ugyan megtaláltam, de lentről felfelé haladva nem látszódik. Villanypásztorokkal szabdalt, mellig érő gaz, lekaszált rét és használatban lévő legelők váltják egymást, melyek az egykori úton is keresztül mennek. Köztük rekettyés, folydogáló patakok és mocsár. Az információs táblákat IQ-huszárok mind széttörték. Az hogy a láda közelében is lenne látnivaló, csak komoly bozótharc után, fent derült ki, de elolvasni már nem lehetett, hogy mi is az. Komolyan újra kéne gondolni ennek a ládának a helyét.

 
Fecaxxx 2015.07.03 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 3.02
Megtaláltuk,bár kissé nehézkesen!Egy helyi gazda azt mondta,a fingó borvíz forrás,az nem a szőlőmár forrás! A forrás vize lehet hogy egészséges,de nem finom! :)

Teljesen egyetértek a következő megtalálóval!!

FEMOLINO

petiba 2015.06.14 14:39 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
tb in [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]
A víz nagyon jó volt, hűsített a nagy melegben. A teljes körutat bejártuk. Tényleg édemes.

GCSZMF_20150614143854.jpg 
Kukucsi 2015.06.14 14:30 - Megtaláltam
Végigjártuk a pontokat, köszönjük! [g:hu 1.4.18] [wapon beküldött szöveg]

ArNick 2015.05.24 16:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Korond központja felől 2 km gyaloglás után értem ki a 1. számú kiindulóponthoz, onnan pedig végigjártam a pontokat, aztán indulhattam is vissza, mert lejárt a csoportnak a vásárlásra kiosztott idő, így mentünk tovább. Köszönöm!

Strombus 2015.05.23 20:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.25
Akármilyen élménydús is volt a mai nap, nem bírtam ki, hogy vacsora után szálláshelyünkről, a kellemes Andi & Bogi Panzióból fel ne szaladjak a légvonalban 1,6 km-re lévő ládáért. Már sötétedett, így igyekeztem gyorsan szedni a lábamat, de a kilátó után nem sokkal valahogy elvesztettem a jelölt utat, így mentem kökénybokron, sós lápon, hegyen-völgyön, patakon, árkon-bokron át, míg a ládáig nem értem. Visszafelé már a könnyebbik, 2. számú javasolt útvonalat választottam. Ez egy valóban könnyen járható földút. Olyan szerencsém volt, hogy összeakadtam egy szőlősgazdával, aki épp hazaindulni készült. Csodálkozott, hogy egyedül lófrálok, aztán felajánlotta, hogy szívesen elvisz, úgyis pont a szálláshelyünk felé megy. Így szépen hazaértem még teljes sötét előtt és boldogan mászhattam be a panzió udvarán álló kb. 5 személyes, fűtött, sós vízzel teli dézsába és áztathattam a Csiga-dombon és a Nagysomlyón szerzett karmolásaimat és szunyogcsípéseimet. Csudajó ez a sós víz! Nemcsak a sérüléseket gyógyította meg, hanem finom tapintású lett a bőröm is tőle. Olyan nagyon sós, hogy az embernek erőfeszítés ülve maradni, lökődik fel a felszínre és lebeg. Minden este itt punnyadtunk. :-)

Skalp 2014.10.26 11:07 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.12
Szép sorban végigjártunk minden pontot. De a fingóborvíz nagyon, de nagyon nem ízlett.

boszorkányok 2014.10.26 00:00 - Megtaláltam
Érdekes volt!

kawalaja 2014.09.28 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.60
Köszönöm,a viznek érdekes íze van.

 
otisz21 2014.09.21 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.54
Megvan, köszi!

vViktor 2014.08.21 14:08 - Megtaláltam
"De ezen a földön találtam kincset" - Republic [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

camenzind 2014.08.06 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

zaskl 2014.07.23 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

vgabor77 2014.07.20 20:05 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 1.5 web: 1 átlag: 1.67 súly: 1.60
Megtalaltuk. Amit viszont nem ertek, a ladan a rovid nev: GCFING.
Koszonjuk a rejtest.

VERBOLA 2014.07.13 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.08
Köszönöm a rejtést.

Kopi 2014.07.06 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.55
Nagyon szép és érdekes környezet, remek idő.

 
Bl4st3r & Amy 2014.05.25 14:49 - Megtaláltam
A 2014-es erdélyi geotúra alkalmából a medvék megtalálták! [g:hu 1.4.30] [wapon beküldött szöveg]

Csizmások 2014.05.23 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
A szuper geotúra közben. Köszi!

agyorgy 2014.05.22 14:03 - Megtaláltam
Megtaláltam az Erdélyi geotura tagjaként.

Levin 2014.05.22 14:02 - Megtaláltam
.

CacheFinder 2014.05.22 14:02 - Megtaláltam
A 2014-es Erdélyi Geotúra alkalmából csoportosan találtuk meg a ládát. Köszönjük a rejtést!

carmin 2014.05.22 13:45 - Megtaláltam
A 2014. évi erdélyi geotúra csapatával találtuk meg.
Köszönöm a rejtést!

StiviG 2014.05.22 13:40 - Megtaláltam
A 2014-es erdélyi geotúra soráén kerestük meg a ládát.

maxxtro123 2014.05.22 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
köszönöm a rejtést!

agibihary 2014.05.22 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.36
A 2014-es erdélyi geotúra csapatával találtuk meg.
Köszönöm!

molka 2014.05.22 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Az erdélyi geotúra során. A rejtővel együtt sikerült meglátogatni. A forrásnak van azért egy tipikus kénes kipárolgása. Köszi a rejtést!

Ancs 2014.05.22 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.94
Erdélyi geotúra 9. találata rejtői kísérettel.
Rövid, esős séta után kénes területre érkeztünk, s a láda gyorsan meglett.
A vizet nem kóstoltuk, de volt, aki éppen mert belőle.
Köszi

 
pliptai 2014.05.22 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.11
Köszönet a rejtésért!

atipapa 2014.05.22 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.gctura csapat tag ként [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

LionDaddy 2014.05.22 13:37 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.20
A 2014. évi Erdélyi Geotúra csapatával kerestük meg. 28/8. találat.
A GCPASO-nál kezdődő szemerkélés itt már átváltott esőbe, de mire felkaptattunk a forráshoz, szerencsére elállt. "Nomen est omen" - és milyen igaz! :) A forrás közelében tényleg büdös van, de kibírható és a ládakeresés közben nem is erre figyeltünk. Ez volt az első láda, amit a mai nap perRetZ-cel, a csapatunkhoz csatlakozó rejtővel együtt kerestünk meg. A térdsérülésedhez innen is jobbulást kívánok!

Köszi a rejtést!

 
Mira 2014.05.22 13:36 - Megtaláltam
Megtaláltam a 2014. évi erdélyi geotúrán. Köszönöm! [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

BiharyG 2014.05.22 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.16
A 2014 évi Geotúra csapat vezető beosztásban lévő tagjaként... :)

BiharyG

fcsaba 2014.05.22 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.87
Az erdélyi geotúra során találtuk meg.

A webes leírás lényegesen többet mutat, mint amit ténylegesen láttunk. De így is nagyon szép volt. Köszönjük a rejtést!

Pepe 2014.05.22 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.12
Talán annak köszönhetően, hogy nem töltöttem/töltöttük le a rejtő által megadott összes segédpontot, de a ládát végül egy olyan, nem túl érdekes útvonalon sikerült megközelíteni, amelyen a látnivalók köszönő viszonyban sincsenek a weboldalon látható látványos képekkel. Sajnálom, ha lesz "legközelebb", igyekszem figyelmesebb lenni.

Gábor66 2014.05.22 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

yano6ard 2014.05.22 00:00 - Megtaláltam
A 2014-es Erdélyi Geotúra résztvevőjeként...
Köszönöm a lehetőséget!

Bogyókák 2014.05.21 13:37 - Megtaláltam
A 2014-es erdélyi Geotúra alkalmával csoportosan találtuk meg a ládát :)

kectam 2014.05.21 13:37 - Megtaláltam
A 2014. évi erdélyi geotúra csapatával találtuk meg.
köszönöm a rejtést!

Gyombi 2013.10.24 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12

Érdekes látnivaló, tetszett! Egy ideig keresgéltük a megfelelő utat a ládához, végül meglett. Köszönjük a lehetőséget!hab14 2013.08.25 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.40
Köszi a rejtést! :)

SzabEdAn 2013.08.23 00:00 - Megtaláltam
Meglett köszönjük...

erdélyiek11 2013.08.23 00:00 - Megtaláltam
Köszi

bence máté 2013.08.18 09:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.35
ok

segoy 2013.08.06 07:00 - Megtaláltam
!

mSac 2013.07.20 13:05 - Megtaláltam
ok

Farfalla 2013.07.20 13:05 - Megtaláltam
ok

dzsungelcsiga 2013.07.17 09:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk! [g:hu 1.4.27] [wapon beküldött szöveg]

álomfogók 2013.07.11 13:00 - Megtaláltam
Nagyon tetszett az aragonit bánya és a szénsavas forrás, természetesen a borvizet is megkóstoltuk. Köszönjük.

lacc 2013.07.09 13:18 - Megtaláltam
Tetszett!
Ildi és Laci

nandorbauman 2013.05.24 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.74
Meglett, koszi a rejtest!

Mr Bean 2013.01.02 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.08
Megvan!

Evetke 2012.11.03 11:37 - Megtaláltam
Bizony meg vagy találva! [iwc iphone]
Egy élmény volt, itt-ott improvizáltunk, jól jött a gumicsizma. :)

Z-M-an 2012.10.04 17:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést.
Dici, GeoDuo (Oli+Samu), Z-M-an [g:hu 1.4.21] [wapon beküldött szöveg]

A nap utolsó, 4. ládája. A forrás nagyon szép látvány, a pontok jól végigkalauzolnak az útvonalon. Az erdő szélén, a láda felé 3 őzgidát is láttunk! :)

Zazi és a Lányok 2012.09.24 13:18 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.81
A kislányokkal voltam ennél a ládánál. Bár már Parajdon hallottunk a helyszínről, mégis kellemes meglepetés volt. Szépen ki van építve, szerintem kihoszták belőle amit csak lehet. Érdekes dolgokat láttunk, szagoltunk :-)))
Köszönjük!

BejáratA szoros
Bandukolnak...Pihenő
A megtalálókBugyborék
Doric és Laszisz 2012.09.17 09:50 - Megtaláltam
Erdélyi miniszünidő alatt. [g:hu 1.4.21] [wapon beküldött szöveg]

Schabee 2012.09.07 12:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.05
\o/

Kis-Molnár 2012.09.04 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.14
Nagyon különleges hely. Köszönjük szépen a rejtést.

DBotond 2012.09.02 19:58 - Megtaláltam
Kellemes kis naplementés séta. Ideje volt ide is ellátogatni, ezért külön köszönet a rejtésért. A tanösvény léte már Európáról árulkodik, a vandalizmus pedig még mindig Balkán.
A vizet megkóstoltuk, sőt, visszafelé ittunk is jócskán belőle, ugyanis a falubeliek épp ott voltak és vizet vételeztek (flakonok, tölcsér, veder), így tőlük tudtunk kérni.
A pákós jelszón meg jót derültünk. :)

A FORRÁS KÖRNYEZETEÉs megvan
Logbukkolás :)Vandalizmus
 
H. Gábor 2012.08.15 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.74
Újra itt, jöttünk a ladáért, már nagyon kellett ide.
Sajna most nem fért bele a tanösvény végigjárása, tehát megint jönni fogunk. Legkésőbb, amikor elfogy az áfonya párlat.
A hely nagyon klassz ajánlom mindenkinek.
Köszi.

 
darti68 2012.08.11 19:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
A ládát egy erdélyi kirándulás közben kerestem fel. Érdekes, szép környezet, jó rejtés!

A tanösvény bejárataA forrásnál
SódombSófolyás az úton
Gyömi 2012.08.04 09:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
Most tele volt a kút. Köszönjük szépen, nagyon tetszett!

 
Vértesjáró 2012.07.30 13:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Megtaláltam. Érdekes természeti jelenség, szép hely. Köszönöm a rejtést!

tanker007 2012.07.04 15:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.54
A tanösvény láda oldali felét jártuk be a cseredombi forrás útbaejtésével. Sikerült egy lápos terület felől megközelíteni a ládát ahol bokáig süllyedtünk az iszepban. Izgalmas volt. :) A víz íze annyira vasas hogy elsőre nem egyszerű egy-két kortynál többet inni belőle.

geoöcsi 2012.07.04 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.78
Nagyon tetszett a láda! köszi a rejtést!

Geri89 2012.07.01 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Levadászva! Gyönyörű hely, jó társaság. Köszönjük a rejtést.
Képek később!
Geri89

borsó 2012.06.08 12:30 - Megtaláltam
Szép volt, jó volt, megvolt! :)

Balaci 2012.06.08 12:30 - Megtaláltam
Kösz a rejtést, közös találat Borsóval.

pero 2012.05.29 13:45 - Megtaláltam
megvan

akassa 2012.05.29 13:45 - Megtaláltam
Megvan

Crox 2012.05.27 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.45
Mikor utoljára itt jártunk, még nem volt kiépítve a tanösvény.
gyattis, jeti-matterhorn, Crox

jeti-matterhorn 2012.05.27 11:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Crox,gyattis,jeti-matterhorn

mike andros 2012.05.26 12:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Még üres volt a füzet, mégsem piros1-es.
Ennek a ládának mégis sokat köszönhetünk. Egy kellemes hétvége első ládája.
Vittünk egy pár ajándékot a ládába. Keressétek meg, mert nagyon jó helyen van!
Nagyon köszönjük a lehetőséget!
Marika, Ildikó, Mike

 
targonczas 2012.05.24 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Köszi! Az üres logbook annyira megzavart, hogy el is felejtettem beirni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.