geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3252. Szent-Györgyi Albert emlékezete (GCvitC)
Szent-Györgyi Albert
Szent-Györgyi Albert
A Nobel-díj
A Nobel-díj
A Nobel-díj oklevele
A Nobel-díj oklevele
Stockholm 1937 - díjátadás
Stockholm 1937 - díjátadás
C-vitamin = hexuronsav
C-vitamin = hexuronsav
C-vitamin
C-vitamin
A laborban
A laborban
A katedrán
A katedrán
Szent-Györgyi rajza
Szent-Györgyi rajza
Magyar Nobel-díjasok (Csiky László dr.)
Magyar Nobel-díjasok (Csiky László dr.)
A Tudományok-fája és első levelei
A Tudományok-fája és első levelei
Az újszegedi villa
Az újszegedi villa
A rövid életű első végláda és az első megtaláló jutalma
A rövid életű első végláda és az első megtaláló jutalma
A SZTE Tökszobrász-verseny különdíjas alkotása 2016. (Hézső Tamás és Gryschka Dániel alkotása)
A SZTE Tökszobrász-verseny különdíjas alkotása 2016. (Hézső Tamás és Gryschka Dániel alkotása)

Szélesség N 46° 15,206'
Hosszúság E 20° 8,011'
Magasság: 82 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.05.09 14:00
Megjelenés időpontja: 2012.05.09 17:49
Utolsó lényeges változás: 2017.12.02 16:51
Utolsó változás: 2018.12.25 07:35
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H)
Elrejtők: GSdriver, Sorx
Felhasználó: GSdriver
Nehézség / Terep: 4.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2600 m
Megtalálások száma: 183 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


RÖVIDEN
A megadott koordináták (beleértve a kezdőpontot is!) nem a ládák helyét jelölik, hanem a közelükben levő, bemutatni kívánt látnivalókat! A ládákban a jelszórészletek mellett 1-1 rejtvény található, melynek megfejtésével lehet megszerezni a következő pont koordinátáit. A GPS vételt a környező magas épületek zavarhatják, így minden ládában van egy visszafelé írt segítség is a következő pont helyére vonatkozóan.

Kedves Ládászok! Kérlek benneteket, hogy az oldalsó mező 8. pontjában leírtaknak: "télen, fagyban, havas időben nem ajánlott a keresése" megfelelően havas időben NE keressétek a ládát, hanem az olvadás utánra tervezzétek a keresést! Hóban ugyanis nemcsak megtalálni nehéz, de biztonságosan visszarejteni is. Köszönöm az együttműködéseteket!

A kezdőpont koordinátáit (N46 15.ABC, E 20 07.DEF) a megadott példák segítségével határozhatod meg: 00=2, 67=1, 253=0, 710=1, 1515=0, 3609=3, 17812=2, 31610=A, 53135=B, 88898=C, 168088=D, 370659=E, 682896=F ( A megfejtést itt ellenőrizheted. A "W"-t "E"-re kell cserélni!)

Az első három láda változatos alakú és méretű mikró, amibe épp belefér az adott rejtvény, a végláda pedig egy 12x8 cm-es henger alakú műanyag doboz. Jelszóképzés: a 4 jelszórészlet egybeírva.

Útravaló: Jó, ha van nálad papír, írószer, digitális fotógép, mobiltelefon és 1-2 kessertárs (az se baj, ha gyerek). A multi minden pontja bármikor legálisan megközelíthető, ám ez nem mindig a legrövidebbnek látszó utat jelenti! Erre vonatkozó információ adott esetben rejtvény lapján található! Ügyeljetek a körültekintő logolásra és a gondos visszarejtésre! Kérem, hogy a ládaoldalra ne tegyetek fel árulkodó képeket és megjegyzéseket! Kullancsveszély: 0, mugliveszély: 5! Havas időben nem kereshető!

Ha végképp nem sikerül elindulni (segítség fehérrel visszafelé írva): Énnető ygohay gúzzok lodnog! Ajdlogem ttalacrep tösál oksisik ygetot adalef atze.

A ládába TravelBug NEM HELYEZHETŐ.

MEGKÖZELÍTÉS
A multi teljesítését elsősorban kerékpárral (vagy gyalogosan) ajánlom. Ha valaki mégis a kényelmesebb, autós keresést választaná, akkor fontos tudnia, hogy Szeged belvárosában hétköznapokon 8-18 óráig fizetni kell a parkolásért (SZEPARK)! Ingyenes parkolási lehetőségek: Kálvária tér, Alföldi utca, Huszár Mátyás rakpart.


"Nézd meg azt, amit már mindenki látott és gondolj arra, amire még senki sem gondolt!" - mondta Szent-Györgyi Albert, a felfedezés lényegéről. A Nobel-díj elnyerésének 75. évfordulóján ezzel a ládával szeretnénk tisztelegni Szeged világhírű tudósának az emléke előtt. A végláda eléréséhez nem elég a GPS GéPieS követése, hanem szükség van egy kis kreativitásra, ötletre. Ha szereted a fejtörőket, a gondolkodtató feladatokat és élvezettel sétáltál a nevezetes margitszigeti fák közt (GCACHE), akkor valószínűleg kellemes időtöltés vár rád most is. Ha nem, akkor fogadd útikönyved kiegészítéséül az alábbi sorokat, és ha Szegeden járva időd engedi, keress fel néhányat a magyar tudomány géniuszához kötődő helyszínek közül! Kellemes időtöltést kívánunk a tudomány Tisza-parti fellegvárában!

1.: Kálvária tér 5/B (ma Kálvária tér 7.)  N 46° 15,206' E 20° 8,011' 82 m [GCvitC+Vegytani Intézet] - A Szegedi Egyetem egykori Vegytani Intézete, ahol Szent-Györgyi paprikából előállította a C-vitamint.

Az intézet épületét a gépipari szakiskola (ma Déri Miksa nevét viseli) számára, Orth Ambrus és Somló Emil tervei alapján, 1914-ben, szecessziós stílusban emelték. Az iskola beköltözését azonban az első világháború megakadályozta és csak jóval a háborús évek elmúlta után 1937-ben kezdődhetett meg benne a gépipari szakképzés. Az "ideiglenesen" kórházzá alakított épületben az egyetem belgyógyászati és sebészeti klinikái és 4 elméleti intézet (köztük az élettani és a vegytani) kaptak helyet. Gróf Klebelsberg Kunó javaslatára, az utóbbi vezetésére kérte fel 1928-ban Szent-Györgyi Albertet az Egyetem. A professzor 1930. szeptember 26-án tért haza Cambridge-ből és vette át az intézet irányítását. Mivel a Dóm téri épületegyüttesben, csak 1935-ben kezdődhetett el a munka, a közhiedelemmel ellentétben valójában itt, a Kálvária téri épületben végezte el azokat a kísérleteket, melyek során bizonyította, hogy a hexuronsav azonos a C-vitaminnal (aszkorbinsav), és hogy ez az anyag nagy mennyiségben nyerhető ki a Szeged környékén termő paprikából (1931-33). Ezekért kapta meg 1937-ben a tudományos világ legnagyobb elismerését a Nobel-díjat, itthon pedig a Corvin-koszorút. 1938-ban a Magyar Tudományos Akadémia tagjává is megválasztották.

Szent-Györgyi Albert (1893-1986) - Budapesten született, és itt szerezte orvosi diplomáját is (1917). Az első világháború befejeződése után külföldön (Pozsony, Prága, Berlin, Leiden, Groningen) folytatott tanulmányokat, majd a Cambridge Egyetem-en kémiából is doktorált. A szegedi évek alatt a C-vitaminnal kapcsolatos munkáján kívül a biológiai oxidáció ("citrát-kör" vagy "Szent-Györgyi - Krebs ciklus") és az izomműködés vizsgálatával foglalkozott. 1945-től a Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi karának biokémia professzora lett, majd 1947 végén elhagyta az országot, és az Egyesült Államokban telepedett le. Kapcsolatait Magyarországgal mindig fenntartotta, az 1960-as évektől rendszeresen hazalátogatott. 1986. október 22-én halt meg Woods Hole-ban (USA).

2.: Ady tér - Tudományok-fája  N 46° 14,835' E 20° 8,503' 82 m [GCvitC+Tudományok-fája]

2012-ben a Nobel-díj elnyerésének 75. évfordulóján a Szegedi Tudományegyetem nagyszabású nemzetközi emlékkonferenciát rendezett, 9 ma is élő Nobel-díjas tudós részvételével. A konferenciát a Szegedi Tudományegyetem - József Attila Tanulmányi és Információs Központjában - nyitották meg az épület alapkő letételének 10. évfordulóján. Arról, hogy az esemény később se merülhessen a feledésbe a szervezők, a magas színvonalú tudományos programon kívül, a részt vevő Nobel-díjasok neveit és képmását tartalmazó emléktábla állításával gondoskodtak, mely mellett a tudósok a tudomány összekötő erejének hangsúlyozása céljából egy tölgyfát ültettek el (Tudományok-fája).

3.: Szent-Györgyi lakása a Roosevelt téren  N 46° 15,027' E 20° 9,135' 82 m [GCvitC+Szent-Györgyi lakhelye]

A tudós 1935-1940-ig lakott ebben az épületben a Tisza partján. Később 1940-45-ig Újszegeden az úgynevezett Szent-Györgyi villában élt, melynek szépen felújított épülete, a tudósról elnevezett utcában (38.sz.) N 46° 15,120' E 20° 9,826' 82 m [GCvitC+villa] található. Az épületben ma az Artisjus irodája működik. A tudós munkásságát bemutató - eredetileg ide tervezett emlékszoba - a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának Dékáni Hivatalában (Szeged, Tisza Lajos krt. 109.) kapott helyet.

4.: Dóm-tér - Szent-Györgyi Albert mellszobra  N 46° 14,872' E 20° 8,917' 82 m [GCvitC+Szent-Györgyi szobra]

Kalmár Márton alkotása (2002) az Orvos Vegytani Intézet bejárata mellett a Dóm téri panoptikumban látható. Lehetőség esetén érdemes időt szentelni más hírességek itt elhelyezett szobrainak és a tér egyéb nevezetességeinek (Dóm templom, Dömötör-torony) megtekintésére is. Az épület túloldalán - a Rerrich Béla téren - pedig Sárkányölő Szent-György prágai szobrának másolata, illetve Melocco Miklós 1956-os emlékműve áll.

Végezetül a sikeres ládafogást alkalomhoz illő környezetben itt ünnepelheted meg:  N 46° 15,095' E 20° 8,918' 82 m [GCvitC+Étterem]
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (116 db): környezet: 4.77 rejtés: 4.92 web: 4.90 átlag: 4.86

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Albions 2019.02.27 23:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! :) nagyon jó kis trip kreatív ládákkal! [Geoládák v2.2.5]

GAMANO 2019.02.18 19:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

becko 2018.11.11 11:07 - Megtaláltam
Vonattal érkeztem Szegedre, a szép őszi időben gyalog-galopp módon kerestem fel a város 11 ládáját, 29km lett a vége.
Mára csak az utolsó pont maradt, gyorsan meg is lett, de a doboz megszorult, macerás volt kiszedni, szerencsére senki nem zavart közben.

fz12sg66 2018.11.10 16:56 - Megtaláltam
Köszi a rejtést nagyon jó volt, bár a beugró feladatot csak nehezen tudtam megoldani.

Nutszeru 2018.10.22 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

katika 2018.09.29 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon furfangos, Feri nélkül biztos nem sikerült volna. A rejtő segítségét is köszönjük! Nagy kaland volt! [Geoládák v2.2.4]

Mr Zerge 2018.09.07 18:00 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Az induláshoz szükséges rejtvény majdnem kifogott rajtam, de az interneten szerencsére minden megtalálható, így ennek a rejtvénynek a lényege is.
Az 1. pontot délután a GCKalt végig járása közben megtaláltam. A többi pontot az esti városi séta közben kerestük meg.

JAck:66: 2018.08.21 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0e]

tabletta 2018.08.06 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Több részletben. [g:hu 1.6.0e]

MóniLevi 2018.08.05 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!:) [Geoládák v2.2.4]

D-Day 2018.08.05 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

szipeti 2018.08.04 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0b]

ha2 2018.08.04 10:30 - Megtaláltam
Régóta terveztem végigjárni ezt a különleges multit. Azért is vártam már nagyon ezt a találatot,mert anyai nagyapám személyes ismerettségben állt Szent-Györgyi Alberttel. Még akkor is leveleztek egymással, mikor már az Egyesült Államokban élt a professzor úr.Tetszett. Igyekeztünk a nagy meleg előtt végigjárni. Kocogva így is izzasztó volt.
Közös erővel(tudással) viszonylag könnyen megfejtettük a feladványokat. Jók voltak,változatosak. Előfordult,hogy várnunk kellet az elővétellel,de türelem jelszót terem.
Logolás után egy tudatalatti sugallat hatására frissen facsart narancs és grapefruit levet ittunk egy cukrászdában. C vitamin bomba a kiszáradt torkunknak.

anettx 2018.08.04 10:30 - Megtaláltam
TFTC!
Szegedi #hellogeocaching.
A mai nap fő célpontjával kezdtünk elkerülve a hőséget és a tömeget.
2 éve itt ért véget nekem egy jó kis szegedi ládaséta, ma innen indultunk.
Kiszámoltunk, kisakkoztunk, kigugliztunk mindent, nekem egyedül tuti nem ment volna.
Zseniálisak a feladványok, fejtörősek, de nem túl nehezek, a jelszó is passzol a témához.
A végláda helyét nem értettem (tudnak róla az ottaniak?), először azt hittem, hogy biztos rossz helyen vagyunk, de nem...végül mindenki szeme láttára logoltunk.
Néhány méterrel arrébb sokkal nyugisabb helye lenne a ládának.
A sikert stílusosan egy C-vitamin bombával koronáztuk meg:)

gcvitc-DSC05900gcvitc-DSC05934
gcvitc-DSC05940 
dzoli1 2018.08.02 20:45 - Megtaláltam
Andival. Tetszett a multi, szeretjük az ilyen rejtéseket. :)

PardiAndi 2018.08.02 19:43 - Megtaláltam
dzoli1-gyel

Seres Péter 2018.07.31 12:28 - Megtaláltam
1062. ládámnál a nehézség inkább csak 2. Egyszerű, könnyen megoldható feladatok. Csak egy kis bátorság kell hozzá és ahol azt gondoljuk biztos nem ez a láda, na az a láda. A második ponton a geocaching.com ládáját találtuk meg először, de a rejtő mondta, hogy mást keressünk. Ja és itt ettük a világ legjobb halászlevét.

GC3252A1GC3252A2
GC3252B1GC3252B2
GC3252B3GC3252B5
GC3252C1GC3252C2
GC3252C3GC3252C4
GC3252C5GC3252C6
GC3252C7GC3252C8
GC3252D2GC3252D3
GC3252D4GC3252D5
GC3252D6GC3252D7
GC3252D8GC3252D9
PEx2 2018.07.30 18:20 - Megtaláltam
Megvan, köszi a rejtést! Jó kis multi volt szuper rejtésekkel! A második pontnál mindig cigizett valaki, nehezen találtuk meg, és nagyon soká tudtuk visszarejteni a dobozkát.

emiGrant 2018.07.26 07:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Na ez elég időigényes volt, így ma reggelre maradt a vége. Köszi a segítséget és a rejtést!

-1-2
Cheesy 2018.07.05 17:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.95
Kiváló játék volt, nagyon élveztük mindannyian. Leleményesek voltak a rejtések is! Köszönjük a lehetőséget, és a Cheesy-Team minden tagjának a megfejtésekért tett erőfeszítéseit.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (193 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu