geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3177. Telki séta (GCTELS)
Telki címere
Telki címere
Pestiskereszt
Pestiskereszt
Szent István és Boldog Gizella ikon
Szent István és Boldog Gizella ikon
Legrégebbi műemlék ház és kút
Legrégebbi műemlék ház és kút
Művészek Háza és CF
Művészek Háza és CF
Telki kórház
Telki kórház
Világszíntű felkészülés
Világszíntű felkészülés
Egybeépült Ófalu és Újfalu
Egybeépült Ófalu és Újfalu

Szélesség N 47° 32,878'
Hosszúság E 18° 49,667'
Magasság: 245 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.02.25 13:00
Megjelenés időpontja: 2012.02.28 08:59
Utolsó lényeges változás: 2012.02.28 08:59
Utolsó változás: 2013.10.27 17:57
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Robin13
Felhasználó: Robin13
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1400 m
Megtalálások száma: 409 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


WAP:
1. pont. A kőkereszt talpazatán a márványtábla szövegében a német keresztnév (s=z). N 47° 32,878' E 18° 49,667'
2. pont. Talajszinten kőlap alatti üregben, elrejtett 7x4,5 cm mikroládában található jelszórészlet. N 47° 32,786' E 18°49,737'.
3. pont. Az ismertető tábla hátoldalánládát található ragasztott felirat. N 47° 32,473' E 18° 49,699'


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Leírás

1. pont :  N 47° 32,878' E 18° 49,667' 242 m [GCTELS-1]A kőkereszt talpazatán a márványtábla szövegében a német nyelvű keresztnév (s=z). A kőkereszt a Szent István király templom előtt áll, melyet érdemes meglátogatni a jellegzetes késői copf stílusa és a régi valamint új ikonjai iatt. A pont közelében van a barokk emlékkereszt (pestiskereszt), mely Telki régmúltját idézi fel és a Művészek Háza, melyet szintén érdemes megtekinteni. A jelszórészlet utal a németnyelvű lakosság beolvadási igyekezetére, mivel a német keresztnév egyik magánhangzója már magyarosan írott.

2. pont, mikroláda:  N 47° 32,786' E 18° 49,737' 242 m [GCTELS-2]Talajszinten kőlap alatti üregben, elrejtett 7x4,5 cm hengeres mikroládában található a jelszórészlet. A második pont Telki központjában elhelyezett. Nemcsak a legrégebbi lakóház és kerekes kút, hanem az 56-os emlékoszlop, a Polgármesteri Hivatal és több közintézmény valamint a helyreállított belső főút, közvetlen közelében található. A rejtekhelyet bokrok takarják így annak ellenére, hogy a buszmegálló közelében van, kellő óvatossággal "kezelhető". Az ott lakók tudnak a rejtésről, így tőlük nem kell tartani. A második és harmadik pont között van a híres Kerék Söröző, mely különösen a teljesítmény túrázók kellemes "pihenő" helye, de azért a ládavadászoknak is ajánlható a betérésreelszórészlet. Kérem a mikroládát ugyanúgy visszarejteni.

3. pont :  N 47° 32,473' E 18° 49,699' 235 m [GCTELS-3] Az ismertető tábla tartó vázának hátoldalán található felragasztott szó. A harmadik pont a már nemzetközileg is híressé vált új futball központ mellett van Érdemes megszemlélni, még ha csak kívülről is a luxusnak is beillő sport kombinátot, ahol a válogatott keret is tartja az edzéseit és ahol a kormányunk tagjai is időnként megfordulnak. A pont közvetlen közelében van a Tengelice Óvoda, mely Eu. támogatással készült "csoda építmény".

Jelszó: A három jelszórészlet összerakva egy értelmes mondatot képez (18 karakter egybeírva).
Megközelítés
Autóval: a Budakesziről letérő Telki-Budajenő-Perbál úton. Parkolni a legcélszerübb  N 47° 32,839' E 18° 49,743' 245 m [GCTELS+parkoló]
Autóbusszal: a Széna téri végállomásról induló VOLÁNBUSZ, 795 Budapest-Perbál-Zsámbék járatával , Telki Községház megállóig.
Kerékpárral: Budakeszit, Perbált és Pátyot összekötő útról.
Gyalog: Nagykovácsiból a zöld sáv Zöld sáv turistaútról az Anna-vadászlak érintésével.
A zsámbéki medencében, a régi és új idők ötvözetét talán a legjellemzőbben magán viselő település Telki. Ez az érdeklődés központjába kerülő, gyorsan fejlődő falu mindenképpen megérdemli, hogy a ládavadászok is megismerjék. Az Óváros ezer éves múltja, a történelmi viharok hagyatéka és korunk újgazdag "mágnásainak" lenyomata érdekes látnivalókkal gazdagít bennünket. Mindamellett példás az idetelepült nemzetiségiek és új értelmiségiek honszeretetének megnyilvánulása. Sok gondolatot és érzést (talán ellentmondásosokat is) kelthet bennünk a "Telki séta" multi meglátogatása.
Telki története
Telki bencés monostor és falú eredete a 11. századra nyúlik vissza, amikor az Árpád-házi királyok székhelye a Pilis területén helyezkedett el. Jóval később épült a zsámbéki templom, mely az Egyház (Esztergom) és a királyi udvar (Székesfehérvár) mozgási tengelyét képezte. A telki monostor telepítése valószínűleg első királyunk egyházpolitikájának köszönhető , mely a keresztény hit terjesztése mellett a letelepedő magyarság mezőgazdasági ismereteinek gyarapítását is szolgálta. A bencés monostor az évszázadok során több gazdát cserélt, míg a török uralom alatt el nem pusztult. Lipót király 1700-ban a bécsi skót bencések kezébe adta az apátságot. A falu újraéledése, Mária Terézia frank és szászországi németek betelepítésével kezdődött, amikor a törökök elől az erdőkbe menekült magyar lakosság maradéka is visszaszivárgott.
A középkori templom romjaiból az 1800-as évek elején Szent István nevét viselő új klasszicista stílusú katolikus templom épült. Az oltárkép jól tükrözi, hogy a falu lakosai német eredetük mellett, miképpen váltak lokálpatriótákká, hazát szerető polgárokká. Telki sorsát a második világháború jelentősen megváltoztatta, amikor a németeket kitelepítették és helyükbe Erdélyből székelyek települtek a faluba.
Telki község robbanásszerű fejlődése 1990-ben kezdődött, amikor a lakosság megkétszereződött majd mára meghatszorozódott. Az Ófalutól Budajenő felé terjedő igényes lakó környeztbe elsősorban a tehetősebb középosztályhoz, a gazdasági és kulturális elithez tartozó családok települtek le. Nem túlzás, ha Telkit ma úgy jellemezzük, hogy a "bankárok", a gazdagok világának települése lett, mely egyben azt is jelenti, hogy az ország legnagyobb vásárlóerejű társadalmi rétege itt található. Az őslakosság sajnálatos módon számban megfogyatkozott és az újak gyökerei máshova húznak, nem is tudva, hogy Magyarország egyik legrégebbi helyiségében élnek. Telki azonban ebből a gazdagságból sok hasznot is kapott az új iskolával, óvodával, kórházzal és sport létesítményekkel. Az is jó, hogy az újonnan betelepültek között van olyan aki ma már telki polgárnak vallva magát, a település múlt értékeinek fenntartásával és a régi emlékek helyreállításával emeli a településnek kulturális értékét. Ebben a vonatkozásban Callmeyer Ferenc (CF) Ybl díjas nyugdíjas építésznek köszönhető minden aktivitás, aki mindezek mellett megalkotta Telki címerét, és aki megörökítette a királyi eredet szimbólumát a templomban egy szép ikon festménnyel.

Telki látnivalói
Emlékkereszt (Pestiskereszt) az országút leágazásánál található parkos területen álló 1740 körüli barokk kőkereszt. Feltehetően ezen a helyen állott a telki bencés apátság temploma.
Lakóház, Fő utca 20. Az egykori bencések uradalmi épülete, melynek oromzatán IHS, GB, 1830 feliratok láthatók. A ház előtt a falu három kútjának egyike a Bader-kút áll.
Művészek Háza, Petőfi út 17. Ez az épület, melynek helyén Kodolányi János szülőháza állt, fedelet nyújt a Zsámbék-medence hagyományainak, régmúlt emlékeinek, népi- és kortárs művészetének. Az épület falában és kerítésében a monostor megszentelt kövei is megtalálhatók. Tervezője Callmeyer László.
Új Óvoda, Harangvirág u. 3. és Új Iskola, Muskátli út 2. Az 1998-2001 időszakban épült időtállóra és gyönyörűre kialakított épületek lehetővé tették Telki "csemetéinek" önálló oktatását és kulturális nevelését.
Telki Magánkórház, Kórház fasor 1. Az ország első magánkórháza, mely négycsillagos szállodai körülmények között nyújt exkluzív egészségügyi ellátást. Az intézmény kulturális szerepkört is betölt kiállításokkal és bemutatókkal.
Globall Football Park és Sporthotel, Szajkó u. 39. Egy minden igényt kielégítő négycsillagos sport és wellness hotel, ahol a magyar football generáció élsportolóinak és fiatal utánpótlásának edzései, felkészülései, nemzetközi vonatkozásban is a legmagasabb színten biztosíthatók.
(A leírás forrása: Callmeyer Ferenc, "Telki ezer éve")
A zsámbéki medencében még sok érdekes és szép geoláda található, így érdemes ezeket akár külön-külön akár csokrokban levadászgatni. A legközelebbiek: GCJENO, GCPaba, GCPapi, GCTORT, GCVMA, GCPFP.

Az elrejtett "csomagban" sok apró emlék található, de ajándék tárgyakat kérem ne dugjunk sem a kis dobozba sem a csomagba.
Sok szép élményt kiván a rejtő.


Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (228 db): környezet: 4.38 rejtés: 4.22 web: 4.55 átlag: 4.38

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


gyuluska74 2019.10.11 16:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.48
A második pontnál egy kis tollat el lehetne benne rejteni, mert pont nem volt nálam és nem tudtam aláírni.
A harmadik pontnál, ahogy egy korábban hozzászóló írta, a táblán kell keresni a jelszó részt.
Amúgy köszönöm a rejtést.

Laltan 2019.08.29 10:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

daniek 2019.08.29 10:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

james 2019.08.24 09:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

tabletta 2019.08.18 17:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Hajo 2019.08.18 16:55 - Megtaláltam
12 km túra után Telkin is sétáltunk még egyet.
Helyes község.

csipet_csapat 2019.08.18 13:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.38
Megtaláltuk, bár a jelszóval bénáztunk vmit. Tablettával egyeztetve, végül sikerült. köszönjük.

IMG_8258IMG_20190818_133436
Pók 2019.07.06 10:30 - Megtaláltam
Behálózva!

IMG_20190712_123650 
Szamárfül 2019.07.06 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.32
Köszi a rejtést!

zsomle13 2019.07.06 10:30 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

nepster 2019.06.12 16:34 - Megtaláltam
Bringával, Telkiből köszönöm.

szabilkó 2019.06.01 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi! 3.pontnal a nevelo nem latszik. [g:hu 1.6.2y]

raticu 2019.06.01 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Stüszi vadász 2019.05.19 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.78
Lásd fkmaster!

fkmaster 2019.05.19 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.30
Könnyen meglettek a pontok a tiszta, szép Telkiben, osztrák nyugalmat és jólétet sugárzott a község.
A 3.jelszórészletet tartalmazó fényképünk megsérült, köszönjük a rejtő gyors segítségét a logoláshoz.

Skali&Margó 2019.05.11 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.11
OK!

Pogánypeti 2019.05.11 15:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.17
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról... :) [g:hu 1.6.2y]
Ez volt a mai napi gyalogtúrám hatodik, egyben utolsó találata! :)
Az Öreg-hegyi szőlőktől gyalogoltam le a templomhoz, melyben éppen esküvőt tartottak. Készítettem pár képet, majd megkerestem a ládát. Szerencsére a közelben senki nem tartózkodott, nyugodtan tudtam logolni. A multi 3. állomásának külön örültem, végre élőben is láthattam azt a sportkomplexumot, ahol botlábúék "edzenek".
A pesti buszig volt még időm, megpróbáltam megkeresni a Kerék Sörözőt. A helyiek váltig állították, hogy itt sosem volt ilyen söröző, a Kerék az Perbál központjában található. Térképen megnéztem, és csakugyan. Egyébként a ládaoldalon ahol a sörözőről ír, az a mondat eléggé furmányosra sikeredett, át kellene majd nézni és javítani...
Köszönöm a rejtést, tetszett! :)

CsKaroly 2019.05.03 14:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

karcsi9641 2019.04.17 13:50 - Megtaláltam
Ez volt a mai nap utolsó ládája.
Mivel sietnem kellett a buszra, végigrohantam a három pontot. A harmadik ponton a jelszórészletet nem találtam meg. Már kértem is segítséget a Rejtőtől, de az isteni szikra....
Kitaláltam, és elsőre bejött.
Köszönöm a rejtést!

venga 2019.04.07 16:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (412 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu