geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
3064. Kálvária tér egykor és most (GCKALT)
A Déri Szakközép egykoron, előtérben a stációk
A Déri Szakközép egykoron, előtérben a stációk
A Déri Szakközép ma
A Déri Szakközép ma
Az egykori kápolna
Az egykori kápolna
A templom és a stációk
A templom és a stációk
A templom éjjel
A templom éjjel
Stációk a templom udvarában
Stációk a templom udvarában
Egykor...
Egykor...
... és most
... és most
A háromszögelési pont
A háromszögelési pont
A sétány
A sétány

Szélesség N 46° 15,182'
Hosszúság E 20° 8,084'
Magasság: 98 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.09.23 21:03
Megjelenés időpontja: 2011.09.23 21:39
Utolsó lényeges változás: 2013.11.23 17:31
Utolsó változás: 2017.06.12 22:02
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Cerberus
Felhasználó: Cerberus
Nehézség / Terep: 3.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 519 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


3 pontos minimulti. Az első két ponton kis táblákon található a végláda koordinátája fémtárgyakra ragasztva. A 3. ponton mikroláda a jelszóval. A ládarejtek felnyitása eszközt igényel, pénzérme, csavarhúzó, vagy más hasonló lapos, keskeny tárgy szükséges. Helyben nyisd fel, ne vedd le a helyéről. Mind a négy helyen nagyon gondosan zárd vissza. A rejteket mi tettük ki teljes egészében. Szándékosan veszélyesnek látszik, de ártalmatlan. Keresd a GC! feliratot. Ha emberek vannak a közelben, vagy nem akarsz a felnyitással próbálkozni, ugyanitt ragasztott táblán pótjelszó.

A láda rejtekéről és környékéről kérünk, hogy ne tölts fel képet. Íróeszközt vigyél! Csak egészen apró ajándék fér a ládába. Egyik ponton sem kell elzárt területre, kerítésen belülre bemenni, minden hozzáférhető közterületről. A táblácskák ragasztottak (nem mágnesesek) ezért ne feszegessétek. A láda nem kér zacskót.
N koordináta helye: N 46° 15,182' E 20° 08,084'
E koordináta helye: N 46° 15,193' E 20° 07,774'


A ládába kis méretű TravelBug helyezhető.


Negyedik ládánkkal egy könnyű szegedi sétára invitálunk benneteket a fokozatosan fejlődő, szépülő Kálvária térre. Ha szeretnél egy fél órát kikapcsolódni és kellemes környezetben sétálni, akkor ez a láda pont neked való. A tér látványosabb, vagy érdekesebb pontjait mutatja be ez a minimulti. A leírásból megismerheted a tér történetét, végigsétálva pedig megtapasztalhatod a jelenét, a kettő ugyanis csak együtt igazán érdekes.

Három pontot kell felkeresned. Az első kettőn találod a végláda N és E koordinátáit. A harmadik ponton mikroláda vár a jelszóval. Egyik ponton sem kell elzárt területre, kerítésen belülre bemenni, minden hozzáférhető közterületről. A táblácskák ragasztottak (nem mágnesesek) ezért ne feszegessétek azokat.

A Kálvária tér északi oldalán javasolt parkolni, ahol ez minden időpontban ingyenes, de a környező utcákban sem kell fizetni.

Déri Miksa Ipari Szakközépiskola
Az iskola 1894. szeptember 1-jén nyílt meg. Az akkori neve Állami Fa- és Fémipari Szakiskola Szegeden. Épülete a Mars téren állt, amelyet néhány év alatt kinőtt. Az új épületet Orth Ambrus és Somló Emil tervezte szecessziós stílusban. Az építkezést már 1914-ben befejezték a Kálvária tér 5/B szám alatt, de az átköltözésre akkor nem került sor, közbejött az I. világháború, az épületet hadikórházként kellett használni.
A háború után az új épületét a belgyógyászati és sebészeti klinika, valamint a gyógyszertár és öt elméleti intézet számára szánta a város. 1928-ban költözött a későbbi Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert az épületbe. Itt folytatta kutatásait, és itt talált rá a C-vitamin paprikából való kivonásának titkára.

Az iskola kemény harcok árán 1937-ben kaphatta meg az 1914-ben felépült épületét. A második világháború nagy erkölcsi és anyagi veszteséget okozott az akkori iskolának, de 1945 után az iskola az újbóli fellendülés jeleit mutatta. Az 1948-49-es rendeletek hatására (államosítás) 1949. szeptember 1-jén az iskola Ipari Gimnáziumként indult.
Mivel ez a képzési forma nem vált be, szegedi 17-es számú Gép- és Villamosipari Technikummá alakult 1950-ben. Az iskolának ekkor igen nagy tekintélye volt, egyenrangúnak számított a városban működő gimnáziumokkal. Az iskola 1955-ben vette fel Déri Miksa nevét.

Forrás és bővebb infók az iskola honlapján.

 N 46° 15,203' E 20° 8,012' [GCKALT+Deri Szakkozep]

Az épülettől nem messze, a téren találod az első felkeresendő pontot egy méretes fémtárgyon kb. 220 cm magasan. Ha körforgalomra utaló jelet látsz, nem jársz messze. Itt találod a végláda N koordinátáját egy kis táblácskán.
 N 46° 15,182' E 20° 8,084' 98 m [GCKALT-1]

A Kálvária téri kereszt és elődje, a kápolna
2011. szeptember 11-én felszentelték Szegeden a Kálvária téri Keresztet, ami az egykori Kálvária kápolna helyén kapott helyet, emléket állítva az 1968-ban lerombolt épületnek.

Az első "pestiskápolnát" 1734-ben szentelték fel Szegeden. Az utolsó pestisjárvány 1714-ben volt, a város túlélő lakossága az áldozatok emlékére építtette a kápolnát és a stációkat. Így jött létre a "Szegedi Kálvária". Az 1879-es "Nagy Árvíz" a Kálváriát is megsemmisítette, de a szegediek akarata az 1800-as évek végére helyreállította a kápolnát, amely szebb lett, mint elődje volt. A II. világháborúban az épület megsérült. A háború után a helyreállítására nem is gondoltak, a stációkat "kiverték" (jelenleg a Kálvária téri Szent Kereszt templom kertjében találjuk őket), a kápolnát 1968-ban tankokkal lövették porrá, a dombot eltüntették, helyére benzinkút került.

Az utolsó szegedi belvárosi benzinkút bezárásáról 2003 novemberében döntött a tulajdonos cég, majd 2004. november 4-én kezdődött meg annak lebontása. Több éven át tartó kármentesítést követően megépült a Kálvária domb, melyen két civil egyesület, az Élhető Szegedért Egyesület és a Móravárosért Egyesület kezdeményezésére készült el az emlékhely.

A 6x3 méteres kereszten, melyet Balogh József plébános szentelt fel, három évszám olvasható: 1790 - ekkor épült a kápolna, 1968 - ekkor rombolták le a kápolnát és 2011 - a kereszt állításának éve.
Forrás 1 és Forrás 2.

 N 46° 15,215' E 20° 7,797' [GCKALT+Kereszt]

Móravárosi Szent Kereszt Katolikus Plébániatemplom
A régi időkben jórészt szegény emberek, földművesek, dohányipari munkások lakta városrészben a múlt század első évtizedeiben kezdtek tanítók, tisztviselők kis családi házakat építeni. A terület központja a Kálvária tér volt a kápolnával és a stációkkal. A szentmisék eleinte a kápolnában voltak, majd Glattfelder Gyula csanádi püspök az itt lakó hívek kezdeményezésének eleget téve 1930-ban plébániát alapított, amelynek kegyúri támogatását a város vállalta.

1933-ban, Halász Pál egykori regnumi lelkész, az új plébános áldozatos munkájának, valamint a hívek adományainak és szorgalmának eredményeként új templommal gazdagodott Szeged és a városrész. Két év múlva pedig egészen közel fölépült a Népháznak nevezett katolikus kultúrotthon (a második világháború után Úttörőház, majd a Magyar Televízió körzeti stúdiója).

A templom 1989-ben fíliával gazdagodott: a II. sz. kórházban alapított Szent Kereszt-kápolnával, amelyben a gyógyulni kívánó betegek nyerhetnek vígasztalást és lelkierőt.
"Az új plébániatemplom legfőbb sajátossága megindító egyszerűsége, igénytelensége. Azért épült, hogy csarnokába összegyűjtse a híveket, akiknek szükséglete összejönni, hogy Istenhez imádkozzanak, hogy a szentmiséken részt vegyenek, hogy az Úr szavát meghallgassák" (H. M. 1934.) Ekkor még, a neobarokk virágzása idején annyira merésznek és szokatlannak hatott egy katolikus templomtól ilyenfajta modern puritánság, hogy még a korabeli építészszakma részére is magyarázni kellett a tervezői indíttatások helyénvalóságát.

A templomot Fennesz László tervezte. A szentély középső tengelyében található a Pleskó Béla keze által faragott nagyméretű feszület. Alatta őrzik a Glattfelder püspök adományozta Szent Kereszt ereklyét. A templom karzatán helyezkedik el a néhány évvel ezelőtt felújított Angster-orgona. Az egykori kálvária stációi a templom kertjében tekinthetők meg napjainkban. Forrás

A templom bejáratának közelében - ahonnan a stációkat a kerítésen kívülről is jól láthatod - találod a 2. felkeresendő pontot a végláda E koordinátájával. Itt is fémtárgyon kell kis táblácskát keresned kívülről. Ha 210 cm-nél alacsonyabb vagy, jobb ha felfelé tekintgetsz a kékségbe. Háttal a kerítésnek az igazi.  N 46° 15,193' E 20° 7,774' 98 m [GCKALT-2]

A végláda

Ha levadásztad az első két pontot, akkor már meg is kaparintottad a végláda koordinátáit. A végponton egy mikroládát találsz a jelszóval és a logbookkal. Íróeszközt vigyél magaddal, mert az nem fér bele, de apró ajándékoknak és kisméretű travelbugnak akadhat benne hely.

Megtalálni nagyon könnyű, azonban a hozzáféréshez kis munkára lesz szükség. A rejtek felnyitása eszközt igényel: pénzérme, csavarhúzó, vagy más hasonló lapos, keskeny tárgy kell hozzá. A rejteket ne vedd le, ne mozdítsd el, csak az elejét kell leszerelned, ami nagyon könnyű és szakértelmet nem igényel.

A rejtek a muglik miatt szándékosan veszélyesnek látszik, azonban az egészet mi helyeztük el és ártalmatlan. Keresd a GC! feliratot, hogy biztos légy. Más esetben soha ne nyúlj az ilyenekhez!

Kérünk, hogy nagyon gondosan zárd vissza mind a négy helyen, ha végeztél.

A rejtekről és annak elhelyezkedéséről, környékéről fotót ne tölts fel. Ládáinkat nem zacskózzuk. Ha mégis így találnád, légy szíves távolítsd el a zacskót.

Esőben, havazás során, ha nincs nálad eszköz, vagy ha emberek vannak a közvetlen környéken, esetleg ha nem mered felnyitni, vagy éppen kisgyerekkel vagy, akkor a pótjelszót ugyanitt felragasztva megtalálod kis táblán. Kérlek ne kockáztasd a ládát, inkább használd ezt a megoldást ebben az esetben.

Egyéb érdekességek

Háromszögelési pont:  N 46° 15,192' E 20° 7,922' [GCKALT+Haromszogeles] A háromszögelés egy trigonometriai, geometriai művelet, amellyel egy háromszög két csúcsának koordinátáit, valamint a belső szögeket ismerve meghatározhatóak a harmadik csúcs koordinátái. Leggyakrabban geodéziai mérések során alkalmazzák. Jelentőségük a GPS terjedésével csökken, de nem szűnik meg.

Szeged újjáépítése az 1879-es nagy árvíz után 1880-ban kezdődhetett el. A város újjáépítési tervének kidolgozása Lechner Lajos nevéhez fűződik. Új földmérést, várostérképet, telekkönyvet készítettek. Keze alatt tizennégy mérnök és egy sereg műszaki rajzoló dolgozott, éjjel-nappal mérte, térképezte a várost. A munkához Bainville részletes várostérképe szolgált alapul. 122 elsőrendű és 762 másodrendű háromszögelési pontra függesztett mérnöki hálók között feszült a város belterülete, amiből 160 utca és tér rajza bontakozott elő. A középületek, a vasút és más objektumok hibátlan elhelyezése céljából további tizenegyezer mérőpont felvételére került sor.

A város több pontján közvetve ma is láthatók árvízi emlékként vas háromszögelési pontok, melyek a tervező mérnökök munkáját segítették a város feltérképezésekor. A 3 méter hosszú, a földből 80 cm-re kiálló vasoszlopokból mára kevés maradt meg Szegeden. A Kálvária téren kívül még a Széchenyi térnek a Kárász utca felőli sarkán, a Vám tér és az Alsó-Nyomás sor találkozásában, a Kossuth Lajos sugárút és a Török utca kereszteződésében, valamint a Tompai kapu 1. sz. háza közelében található ilyen objektum.
Forrás 1 és Forrás 2

Játszótér: Található a téren egy korszerűsített, népszerű játszótér is.  N 46° 15,194' E 20° 7,946' [GCKALT+Jatszoter]

"Super Hamburger": A Kálvária téren található egy hamburgerező. Ha megéheznétek, itt ehettek egy jót.  N 46° 15,201' E 20° 7,765' [GCKALT+Hamburgeres]

----Utolsó változás----

2017.06.12.
A megrongált és beszedett láda helyett egy teljesen új rejteket helyeztünk ki, mely felnyitásához már eszközt is igényel.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (272 db): környezet: 4.29 rejtés: 4.52 web: 4.65 átlag: 4.48

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


becko 2018.11.11 09:10 - Megtaláltam
Vonattal érkeztem Szegedre, a szép őszi időben gyalog-galopp módon kerestem fel a város 11 ládáját, 29km lett a vége.
Kicsit szorulós a dobozka.

emiGrant 2018.11.08 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.24
Harmadszori nekifutásra végre meglett ma ez a ulti is, de vért izzadtunk vele, az biztos. Az első ponton vagy 20 percig bóklásztunk, mert bár a rejtő nem vette föl a telefont, két előző megtaláló kötötte az ebet a karóhoz, hogy ott van, biztos, hogy nem tűnt el. A segítség vegyes volt: volt aki nem volt túl barátságos, de még az a kedves kesser társ aki igazán segítőkész volt sem írta le a táblácska helyét pontosan. Ez érthető, hiszen egy idő után, már nehéz emlékezni minden láda pontos helyére. Ennek ellenére nagyon köszönjük a segítségét, mert ő tartotta bennünk a lelket, hogy addig bóklásszuk a helyet, míg meg nem lett. A másodiknál már semmi probléma nem volt és végül a végláda is meglett. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
Pipers 2018.11.04 13:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ha8je 2018.11.02 09:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bakancslistám 2018.10.22 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

varga.andris 2018.10.22 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, ötletes rejtés :)

bigmick 2018.10.21 09:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.6.0h]

GCKALT_20181021095719.jpg 
jadam968 2018.10.19 13:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

mtibi8563 2018.10.04 14:00 - Megtaláltam
Zseniális láda, Szegeden az egyik kedvencünk, nagyon élveztük a keresést! Köszi a rejtést!

Macusa 2018.09.13 12:34 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.17
Köszi

BAdam36 2018.09.11 09:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Mr Zerge 2018.09.07 15:15 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

A park mellett parkoltunk, és egy könnyű sétával végig jártuk a multit. A végláda fedelének a csavarjai eléggé tönkre mentek már. Célszerű lenne olyanra cserélni ami szerszám nélkül nyitható, lepattintható.

Tisztisz és Csabi 2018.08.10 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszi!

D-Day 2018.08.05 10:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

PardiAndi 2018.08.02 19:41 - Megtaláltam
dzoli1-gyel

Toth417 2018.08.02 17:29 - Megtaláltam
Annyira nem tetszett a tér, de a rejtés ötletessége miatt egy kitérőt mindenképpen megért. Köszönöm a rejtést!

Panka kirándul 2018.07.29 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

vgaabor 2018.07.29 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

esztelneki 2018.07.27 13:52 - Megtaláltam
Bringával megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Reggel 2018.07.19 11:00 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita és Reggel


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (524 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu