geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3075. Dachstein Skywalk (GCSkyw)

A Skywalk

A Skywalk

by Duciék

by Duciék

by Duciék

by Duciék

by Duciék

by Duciék

Nyári hóember by wildpig

Nyári hóember by wildpig

by wildpig

by wildpig

Ilyet keress!

Ilyet keress!

Szélesség N 47° 27,027'
Hosszúság E 13° 37,098'
Magasság: 2691 m
Megye/ország: Ausztria
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.09.10 10:12
Megjelenés időpontja: 2011.10.05 18:31
Utolsó lényeges változás: 2016.06.05 18:23
Utolsó változás: 2019.08.01 08:15
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Tomi, Feri --> nbokan
Felhasználó: nbokan
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 93 + 1 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP:

1. pont: maga a láda (Petling), a lenti parkolóhoz közel, benne a jelszó első részével. Nem talajszinten! ;)
Ha eltűnne a láda kiraktam egy tartalék pontot a bejárat előtti emlékmű aljára (Gravírlap):  N 47° 27,050' E 13° 37,073' 2691 m [GCSkyw+Tartalék]

2. pont: a jelszó második része fent a Skywalk dél-keleti sarkában kívülre ragasztott gravírlapon


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Bevezető:
Egy számunkra nagyon kedves helyre invitálunk benneteket ezzel a ládával. A csendes nyugodt falu (Ramsau) a finom sör (Trumer Pils) és a hegyek kombinációja tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani mindenkinek minden évszakban.
Jó időben - rossz időben, télen - nyáron egyformán óriási élményt nyújt az idelátogatóknak a Felső-Ausztria, Stájerország és Salzburg tartományok találkozásánál fekvő Dachstein Gleccser, ami hazánkhoz legközelebb eső gleccsersíterep (a Dachstein-fennsík egyébként a Világörökség részét képezi). A térség központja Schladming városka. Tőle pár km-re található Ramsau am Dachstein nevű csendes, de hangulatos település, mely gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik. A mészkőcsipkék által körülvett, télen hófödte, nyáron üde zöld alpesi táj nemcsak sportolók és kirándulók számára kínál rengeteg lehetőséget, hanem a csendességre és nyugodt kikapcsolódásra vágyók is megtalálják számításukat. A település központjában lévő információs pontban elhelyezett prospektusok közül kedvére válogathat bárki; színes, praktikus, illusztrált térképek segítségével a frissen érkezett túrázni és pihenni vágyó turisták számos lehetőség közül (pl. sífutás oktatás) választhatnak. Bőséggel lehet találni önállóan bejárható, különböző hosszúságú és nehézségű túraútvonalakat is.

Dachstein Skywalk:
/Dachstein Gletscherbahn Ramsau, A-8972 Ramsau am Dachstein 79/
A  N 47° 25,713' E 13° 36,638' 1188 m [GCSkyw+kereszteződés] kereszteződésnél autóval könnyen eljutunk a Dachstein Panoramastrasse fizetőkapujához. Itt csak akkor kell fizetni, ha valaki nem akar a felvonóval a hegy tetejére feljutni, akkor is csak visszafelé. A felvonójegyet vásárlóknak lefelé sem kell fizetni. (a Dachstein Panoramastrasse fizetőkapujánál átvett jegyet pecsételtetni kell a felvonó pénztáránál, vagy visszafelé a felső állomásnál a kabinba belépés előtti automatával. Csak így lesz ingyenes a kilépés a Panoramastrasse kilépő kapujánál - Köszönöm a kiegészítést má-csa-nak.) A kanyargós szerpentinen felfelé haladva elérünk egy parkolóhoz, ahol elkezdhetjük szokni a gondolatot, hogy a fel- és lefelé sikló kis liftekben mi magunk is egyetlen drótkötélen csüngünk majd az 1000 méteres mélység fölött. Az állomás bejáratánál kivetítő monitorok segítségével lélekben felkészülhetünk a hegycsúcs időjárási viszonyaira. A jegy 38 Eur / fő oda-vissza, 13 óra után 33 Eur.
Aktuális jegyárak
Nem érdemes ezen takarékoskodni, hiszen pótolhatatlan élményt nyújt a mindössze 8 perc alatt 1000 métert emelkedő felvonókabinban utazni, a szikláktól karnyújtásnyira lenni. A tengerszint felett 2700 méterrel pedig páratlan panoráma tárul elénk. Paradicsom ez túrázók, síelők, snowboardosok, sífutók, hegymászók és minden természetszerető számára.
A Dachstein feltárása 1877-ben, a Simonyhütte építésével kezdődött. 1961-ben megépítették a Dachsteinstrassét Ramsau-tól a Türlwaldhüttéig, mely a később létrehozandó Dachstein-Südwandbahn, vagyis a felvonónak előfeltétele volt. Az ingajárat építése 1966-tól 1969-ig tartott. Ahhoz, hogy az állomást a Hunerkogel tetején megépíthessék, az eredetileg 2694 m magas hegy csúcsát fel kellett törni.
Az utóbbi években a hó mennyisége miatt a lift üzemeltetését nem tudták egész nyáron fenntartani. Ennek okán ponyvák segítségével megpróbálkoztak a "hókonzerválással" (snowfarming), mely igyekezet más helyeken jó eredményekhez vezetett. Egy tanulmány keretében végzett mérések alapján a Dachsteingletscher helyi vastagsága 100 méterig terjed, így az aktív gleccservédelem legalábbis lehetségesnek tűnik.
Az Alpok leglátványosabb kilátója 2687 m tengerszint feletti magasságban, a Hunerkogelen fekszik, mely a síterület legmagasabb pontja. Három gleccser fedi be a Dachstein fennsíkot: a Hallstätter Gletscher, Gosaugletscher és a Schladminger Gletscher. Steiermark (Stájerország) legnépszerűbb turistalátványossága: a kilátó és a jégpalota évente 200.000 látogatót vonz.
A Skywalk kilátót csaknem 4 hónap alatt építették meg, majd 2005 augusztusában megnyitották. A terasz körülbelül 15 méter hosszan benyúlik a 250 m mélységben lévő merőleges Hunerkogel sziklafal fölé. Az emelvény alja egy kis területen üvegből készült. A kilátó magassága meghaladja a Niagara vízesés vagy a brazíliai Iguazú-vízesés kilátójának magasságát. A Skywalkról tiszta időben ellátni délen egészen Szlovéniáig, északi irányban pedig Csehországig. A 40 tonnás acélszerkezet 210 km/h szélsebességnek is ellenáll, 8 méternyi hóterhet bír el, valamint 150 ember befogadására alkalmas. A kilátó teljes hossza 19 méter , melyből az utolsó 4 méter a sziklaperemen túlér.
Forrás: Dachstein - hivatalos weboldal

Jégpalota a Dachstein gleccseren
"A Dachstein-jégpalota a gleccser legbelsejét tárja fel az érdeklődők előtt és megmutat egy olyan világot, amely mindeddig rejtve maradt a külső szemlélő számára. A hegyi állomásától csupán 3 percnyi gyalogútra található és egész évben, minden időben megtekinthető.
A gleccser belsejében tett körút alkalmával, amelyben sok kisebb és nagyobb mélyedés is megbújik, felfedezhetnek a látogatók olyan műalkotásokat is mint a "Trónterem", a "Kristálytemplom" vagy a "Kék szalon". A lenyűgöző oszlopos főbejárat és az apró részletességgel kidolgozott díszítések kínai jégművészek keze munkáját dicsérik, akik heteken át faragták a jeges gleccser belsejét. Több mint egy évig építették a Jégpalotát, amelynek eredményeképp egy lenyűgöző és misztikus műalkotás jött létre a jég, a fények és a hangok ötvözetéből. A "Trónterem" különösen impozáns hatást gyakorol a szemlélődőre. Itt a görög Akropolisz főbejáratát faragták ki, amelyben még a talaj is jégből van.
Ezen kívül további különleges jégfigurák várnak a látogatókra: a Jégkorszak című film sztárjai, Diego, Sid és Scrat is a Jégpalota lakói közé tartoznak. Egyes műalkotások a 700 kg súlyt is elérik."
Forrás: Síelők.hu

A láda:
1.pont: A láda, a lenti parkolóhoz közel, benne a jelszó első részével.  N 47° 27,027' E 13° 37,098' 1704 m [GCSkyw-1] Nehéz volt pontosan mérni, 1500 mérés átlagolása után sem tökéletesen pontos, ezért egy kis segítség: a parkolótól - a felvonóház mellett - indul egy túraút azon kell elindulni majd szinte visszafordulni a kerítés melletti ösvényre. Az ösvénytől pár lépésre, egy fenyőt keress. Ne talajszinten keresd, gondoltunk a nagy hóra is!

2.pont: Felirat fent a Skywalk dél-keleti sarkában (kihajolva olvasható):
 N 47° 28,040' E 13° 37,579' 2691 m [GCSkyw-2]

Pihenésképpen:
A megfáradt túrázónak/kessernek mindenképpen ajánljuk a  N 47° 25,282' E 13° 39,334' 1140 m [GCSkyw+bar] koordinátán található bolt-kávézó-cukrászdát. Kihagyhatatlan az itt csapolva kapható többszörös világkupagyőztes Trumer Pils és a nagyon finom helyi készítésű (?) édességek. Egészségetekre!

A leírásban szereplő képek a netről innen-onnan származnak. Szeretnénk igazán szép képeket feltenni, ezért kérlek benneteket, töltsetek majd fel minél többet és az igazán jókat - az engedélyetek után - a ládaoldalon szerepeltetnénk. Köszönjük!

Kellemes ládakeresést!

Láda történet:

2019.08.01: Feltételezve a láda eltűnését, élesítettem egy régebben kihelyezett tartalék pontot
2018.03.21: ládaleírás kiegészítése má-csa logja alapján - nbokan
2016.06.03: Átvettem a ládát, pótoltam a pontokat és javítottam a leírást. A láda ideiglenesen van a nevemen, ha valakinek kell szívesen átadom neki, nekem messze van. Amíg nincs rá jelentkező, a nevemen tartom, mert az első ponthoz is raktam tartalékot, amit csak a láda eltűnésekor hoznék nyilvánosságra. - nbokan
2013.03.13: virtuálisként újraélesztem amíg végre sikerül kijutnom és megjavítani. - Tomi, Feri


free counters
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (49 db): környezet: 4.99 rejtés: 4.52 web: 4.84 átlag: 4.78

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Gábor75 2019.10.25 17:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Másodszori nekifutásra. Amikor először fennt voltunk, nem is tudtam hogy van itt láda, ráadásul pont betakarta egy felhő a hegyet mire felértünk. Ma viszont szerencsénk volt mert felhőtlen volt az ég. Nagy élmény volt hangtalanul szikláin felfelé. Odafennt hó mindenütt és kellemes, 5 fokos levegő. A jelszórészlet rendben meglett, utána még elsétáltam a függőhídon át a másik kilátópontig.
Odalent a láda nem volt meg, az alternatív viszont jó egészségnek örvend.
Köszönöm a rejtést!

Csizmások 2019.08.24 13:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

sambenedek 2019.08.20 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Sajnos a lenti ládáról elfeledkeztünk, így csak a kilátóban lévőt regisztráltuk. Kérném a log elfogadását képek alapján. Előre is köszönöm.

[Jóváhagyta: nbokan, 2019.08.30 10:43]

SkywalkGjaidstein
Gjaidstein_2Skywalk_2
Luca007 2019.08.20 08:30 - Megtaláltam
Nagyon tetszett a felvonózás
A kilátás lehetett volna jobb is, lent csupa felhő volt minden, de itt fent sütött a nap :-)
Apa nem találta a fenti jelszót :-(
A lenti meglett

[Jóváhagyta: nbokan, 2019.09.15 10:26]

DSC01213 
izsolt 2019.08.20 08:30 - Megtaláltam
Második felvonóval jöttünk fel, 9 éve mikor először jártam itt, még nem volt ez a hülyeség hogy a felvonóra előre be kell regisztrálni. 2 nappal korábban próbáltuk a foglalást másnapra az itteni szállásunkról, de mire a döcögő nettel sikerült volna, a még szabad 6 helyből 4-et elvittek, maradt 2 mi meg 3-an voltunk. Így maradt a rákövetkező nap, amikor már kicsit több felhő volt.. ehhez a helyhez szerencse is kell, nem is kevés! De panaszra így sincs okunk, fel tudtunk menni a Gjaidsteinre meg vissza, és a felhők csak akkor érkeztek meg a völgyből (a multi felső pontját viszont nem találtam, pedig már úgy kihajoltam hogy többen furán néztek :-(

A levonónál nem problémáztak a regisztrált időponttal, előbb is levittek
Az alsó pont felkeresése után (pótjelszó) indultunk a schladmingi fürdőbe :-)

fénykép alapján kérném az elfogadást, alsó jelszót e-mailben kérésre el tudom küldeni
köszönöm előre is!

[Jóváhagyta: nbokan, 2019.09.15 10:26]

DSC01211 
voyagers 2019.08.18 12:15 - Megtaláltam
Első pont pótjelszóval, a második rendben. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gkb 2019.08.08 13:59 - Megtaláltam
1. pont csak pótjelszóval lett meg, 2. pont segítséggel... Köszönöm! [Geoládák v2.2.5]

james 2019.07.27 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.3]

lelcache 2019.07.25 08:26 - Megtaláltam
Sajnos az alsó láda, a fenyőnél nincs meg. Oda-vissza megpróbálkoztam vele, de hiába! A gravírtábla rendben a helyén!
Képeket csak otthonról tudok majd feltolni!

Különben a hely szenzációs! Egyszer fel kell mennem vasalt úton is! Most a gyengék feguverével, a felvonóval támadtam! :-)

Köszönöm a rejést!

lelcache [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: nbokan, 2019.08.01 08:01]

851DD51A-EA4B-41BF-B850-AAD17AA07E84AC8185C8-C349-481B-A76C-376921B10311
BD166C00-8E69-4314-89DF-0CB3106492B3 
Balazsl02 2019.06.19 14:15 - Megtaláltam
A hely egyszerűen lélegzetelállító, a láda viszont nem akarta hogy megtalaljuk, először a 2. Pontot kerestük fel, itt z az irányokat em sikerült megtalálni. A láda, bár méretétől semmit nem tudni, logokból arra jutottam hogy kisebb és lóg egy ágról, a lehetséges fákat átnéztem, de semmi sajnos, remélem a képek arról, hogy ottjartam elég bizonyíték a jóváhagyáshoz

[Jóváhagyta: nbokan, 2019.06.19 16:18]

IMG_20190619_114129IMG_20190619_125839
dabcsi 2019.03.17 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.90
Köszönjük a Rejtő segítségét! Az 5 m-es hó kifogott volna rajtunk. 4 napos ausztriai kirándulásunk programjai : losbücheltali havas hegyi túra szánkóval való leérkezéssel, salzburgi városnézés után pompás befejezés volt a Dachsteni "út a semmibe" Ettünk sajtosnokedlit, kaisersmarnit, gőzgombócot, és nekünk a Puntigamer jött be mint Mixnitz-ben.

IMG_20190315_140935IMG_20190315_145947
IMG_20190317_111702IMG_20190317_124052
Schlégl 2019.03.17 13:58 - Megtaláltam
Má-csa és dabcsiék társaságában kerestük meg a a helyszínt 4 napos túránk utolsó napján. Először a com-os ládát találtuk meg, majd a lapot a korláton. A láda a hatalmas hó miatt megközelíthetetlen volt, ezért a rejtő segítségét kellett kérni, melyet köszönünk. A hely gyönyörű.
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

IMG_20190317_125156IMG_20190317_124451
IMG_20190317_124436IMG_20190317_111434
akosgy 2019.02.18 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.12
Schladmingi síelés utolsó napján felmentünk csúszkálni a gleccserre, mivel az elmúlt napokhoz hasonlóan mára is tökéletes, felhőmentes időjárást vártunk - nem is csalódtunk, szinte leolvadt rólunk a síruha 2700m-en. Nyitásra odaértünk a parkolóba, így az első menettel fel is tudtunk menni. Fent tökéletesre ratrakolt pályák vártak. Síelés után megnéztük a helyi népszórakoztató elemeket (jégpalota, függőhíd), majd levontuk magunkat a hegyről.

Mindig tanul valamit az ember, ma például a síelés és a via ferrata-zás praktikus kombinálását mutatta be pár helyi arc, ez nekem új volt, de felkerült a bakancslistára. :)

Fent a 2. ponton megvan a kis lapka, lent az 1. ponton viszont hiába kerestem a ládát, bár a mély hó miatt csak korlátozott számú fenyőt volt kedvem átvizsgálni. Lentről a parkolóból már drukkoltak. :) A jelszó első felét így a másodikból megtippeltem. Köszi.

Tükörsima pályákFogyatkozik :(
Függőleges sízés :)Behavazott Alpok
Gondola a mélybenFenyőfavizsgálat :)
Vándor-ló 2018.08.19 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Felvonóval mentünk föl szinte felhőmentes, de párás időben, délelőtt. A Hoher Gjadstein megmászása után levadásztuk első külföldi ládánkat. Először a fenti táblácskát, majd leérkezés után a lenti jelszórészletet is begyűjtöttük. A Gjadsteinre elvileg klettersteig vezet, de nem nehezebb a Magas-Tátra láncos útjainál. Azok közül akikkel út közben találkoztam, a többség biztosítás nélkül jött föl. Akiknek volt felszerelésük, többnyire azok sem használták. Csak pár embert -főleg gyerekeket- láttam csatolgatni.
A kilátás a Hoher Gjadsteinről fantasztikus, a gleccsertől föl-le nekem két óra volt az út.
Köszönjük a rejtést.

valti 2018.08.12 14:35 - Megtaláltam
OK. :-) [g:hu 1.5.4]

Webber 2018.07.21 08:03 - Megtaláltam
Egy négynapos via ferrata túra keretében meglett. Érdemes megnézni a jégbarlangot is.

jeti-matterhorn 2018.07.10 13:59 - Megtaláltam
Fent nem találtuk a jelszót, hiába kandikáltam kifelé. Már-már feltűnő volt mások számára. Viszont a csőben találtunk egy com-os ládát. (fotó)
A második szépen, sértetlenül csüng.

Kérem a fotók alapján az elfogadást!

jeti-matterhorn, Ági, Bia, Marci

[Jóváhagyta: nbokan, 2018.07.20 08:14]

P7100113P7100119
P7100123P7100128
P7100130 
kolgomorov 2018.06.22 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Kittikusz 2018.04.21 16:47 - Megtaláltam
Nyárból-télbe :) Az első ládakeresés! :)

Cerberus 2018.04.21 16:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.37
Megtaláltam! Anita, Barbi és Kittikusz társaságában. Először a fenti, 2. pontot kerestük meg, ami elég rendesen feladta a leckét, hiba tudtuk hol keressük, csak nagyjából a 8. átnézésre lett meg, cseles helyen van. Visszafelé az 1. pont könnyű volt. Mindkét rejtés tökéletesen rendben van.

A helyszín lenyűgöző, már régóta tervezzük, hogy meglátogatjuk.

Köszönöm a rejtést!

IMG_3065IMG_3084
IMG_3086IMG_3096
IMG_3097IMG_3099
IMG_3101IMG_3106
IMG_3107IMG_3174
IMG_3126IMG_3134
IMG_3135IMG_3148
IMG_3159 
má-csa 2018.03.17 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Gyönyörű panoráma, megfelel a leírásnak két kis kiegészítéssel.
A jegyár 38€, a Dachstein Panoramastrasse fizetőkapujánál átvett jegyet pecsételtetni kell a felvonó pánztáránál, vagy visszafelé a felső állomásnál a kabinba belépés előtti automatával. Csak így lesz ingyenes a kilépés a Panoramastrasse kilépő kapujánál.

IMG_20180317_115730 
Zsuzsa&István 2017.09.30 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
Szép időben, csodálatos kilátással igazi élmény volt. Nekünk - kissé idő hiányában - a lenti ládával volt gondunk, ezúttal is köszönjük a rejtői segítséget. A hely szuper!

DSCF0951DSCF0973
DSCF0991DSCF1023
VP 2017.08.22 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Röviden:
08:00 - 2. pont felvonóval (megvan, a leírásban szereplő helyen)
12:00 - Hoher Dachstein csúcskereszt klettersteigen
16:20 - 1. pont leérkezés után
18:30 - Trumer Pils és logolás az ajánlott Caféban, Ramsauban

Részletesen:
Eddig ötször voltam már télen Ramsauban (elsősorban sífutni, de túrasízni és a Hauser Kaiblingon és a Planaion lesiklani is), és mindig terveztük, hogy egyszer nyáron is eljövünk. A Dachstein csúcsa is régóta hivogat. Most eljött az alkalom: Piroskával eljöttünk három (sűrű) napra. Az első nap útközben felmentem Hohentauernből a GCho ládához és a felette magasodó Geierkogel csúcsra (2232 m), második nap következett a Hoher Dachstein, harmadik nap pedig a Niedere Tauern legmagasabb csúcsa, a 2862 m-es Hochgolling (Untertalból, 1080-ról indulva, tehát 1800 m szintemelkedéssel!).
Bár a gleccserhez mindig gyalog (vagy klettersteigen vagy északról túrasível) szerettem volna feljutni, most mégis a felvonó mellett döntöttünk: elsősorban mert így együtt tudtunk felmenni, másrészt így több időnk volt fent. (Azért jövök majd még saját lábon vagy lécen is ide! Maradt még látni- és másznivaló.)
Az első (7:50-es) felvonóra foglaltunk helyet, amin még kevesen voltunk. Fent a tetőn utaztam, ahonnan sokkal jobb a kilátás, mint a kabinból. Fent 0°C fogadott minket, és a gleccser teljesen felhőben volt. Lefelé lehetett látni, és délre ekkor még látszottak a Großglockner-csoport fehér gleccserei (a csúcsok 3000 felett felhőben). Miután megkerestem a 2. pont jelszavát, elindultunk a ködös gleccseren, amit a három nappal korábbi hidegfrontnak köszönhetően 5-10 cm friss, fehér hó borított. A gleccserút a Simonyhütte felé gleccserrepedések miatt le volt zárva, csak a Seetalerhüttéig vezetett. Ott köd, szél és hideg fogadott, és kezdetben semmit se lehetett látni. Aztán kisebb kifújások: hol a gleccser egy darabja, hol a déli fal felső része látszott. Egy kakaó mellett melegedtünk kicsit a házban, aztán felsétáltunk a Schulteranstieg klettersteig beszállóhelyéhez.
Némi reménykeltő kifújás után úgy döntöttem, megpróbálkozom a csúccsal, annak ellenére, hogy az északi falat 5 cm friss, nedves hó borította. Az út alján lévő (szerencsére még száraz) sziklák átmászása után eltűntem Piroska szeme elől a ködben. Először a Mecklenburgband párkányán láttam meg a gleccser felső részét a hatalmas repedéssel, aztán megint köd.
A csúcson viszont napsütés és kék ég fogadott! Elsősorban nyugat és észak felé volt kilátás (az se zavartalan: hatalmas felhőláncok vonultak), dél felé csak egy-egy pillanatra láttam, a déli fal és Ramsau pedig egyáltalán nem mutatta meg magát. Ennek ellenére (vagy épp ezért: újabb kilátásokat várva) egy és egy negyed órát töltöttem a csúcson: napsütésben, felhők fölött.
Lefelé nagyon csúszott a nedves-havas szikla: néhány helyen az acélkötélen kellett leereszkedni, mert nem volt használható lépés. (Hosszabb ideig is tartott, mint felfelé.) Ekkorra már megint teljesen felhőben volt a főcsúcs, de lent a gleccseren lehetett már látni: most kelet felé volt szebb a kilátás. A délután 4-es felvonóra volt foglalásunk (és így nem kellett sorbanállnunk), lefelé is a tetőn utaztunk.
Hátra volt még az 1. pont. Előző nap este már majdnem felsétáltunk idáig, de végül inkább az Austriahütte teraszáról néztük a déli falat. A kis doboz egyből meglett, mehettünk le Ramsauba, ahol megkerestük a rejtő által ajánlott Cafét. A Trumer Pils valóban nagyon finom!

2011.10.05 23:00 - egyéb log:
Ramsauban nagyon jó (skating és klasszikus) sífutópályák vannak, a Dachstein oldalában pedig túrasível lehet kirándulni. (Körülbelül 1600 m magasra, a falak alsó pereméig jutottam fel.)
Fenntről pedig egy híres freeride sípálya (Edelgrieß) jön le, de azt még nem tudtam kipróbálni. (Egyrészt, mert január végén még se tavaly, se tavalyelőtt nem volt elég hó benne, másrészt a felvonó decemberben és januárban minden évben zárva van. De lehet, hogy nem is lesz hozzá bátorságom.)

2017.08.22 Hoher Dachstein2017.08.22 Piroska a Skywalkon
2017.08.22 2017.08.22
2017.08.22 2017.08.22
2017.08.22 2017.08.22
2017.08.22 2017.08.22
2017.08.21 Kilátás az Austriahüttétől2017.08.21
2011: túrasível kb. 1600-on2011: az Edelgrieß
2011: sífutópálya - hátul a Dachsteinnel2011: a cél télen
nbokan 2017.08.18 08:00 - Egyéb
Szerintem megvan az. Ne adjátok fel a keresést, használjátok a leírást és a képet!

Markhun 2017.08.17 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.30
A skywalkos nincs meg! Kerestem de nincs meg! Viszont ha már Ott voltam akkor nem maradhatott ki a klettersteig! Kérem fogadják el ezt megtalálásnak! Köszönöm!

[Jóváhagyta: nbokan, 2017.08.18 09:00]

SkywalkKleiner Gjaidstein teteje 2994m
Klettersteig felülröl 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (100 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.