geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3032. Varjúvár: Az utolsó erdélyi polihisztor fészke (GCKOSK)

Kós Károly önarcképe

Kós Károly önarcképe

Rajza a Varjúvárról

Rajza a Varjúvárról

Napjainkban

Napjainkban

... fazsindelyes teteje...

... fazsindelyes teteje...

... és beszédes részletei ...

... és beszédes részletei ...

... várják a megemlékezőket.

... várják a megemlékezőket.

Sztána felől is jöhettek!

Sztána felől is jöhettek!

Almás Nádason

Almás Nádason

Alszeg

Alszeg

Egy másik Kós terv:Szentimrei Villa a szomszédban

Egy másik Kós terv:Szentimrei Villa a szomszédban

Kis állomás egy nagy szellemhez

Kis állomás egy nagy szellemhez

Sebesvár felújításának terve

Sebesvár felújításának terve

Wágner Péter pasztellképe

Wágner Péter pasztellképe

... és "modellje"

... és "modellje"
Szélesség N 46° 52,180'
Hosszúság E 23° 8,683'
Magasság: 568 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.08.05 12:00
Megjelenés időpontja: 2011.08.12 17:40
Utolsó lényeges változás: 2020.05.22 13:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Való Zénó, Hosszú Gyula és Ruttkay Gábor
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 45 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


Mit keresel itt?!

A doboz egy bükkerdőben lévő TÖLGYFA tövénél található üregben avarral, gallyal álcázva.
N 46° 52,143' E 23° 08,750' koo. pontnál ha az erdei ösvényre fordultok nem sértitek a magánterület szentségét a doboz megkeresésével.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!

Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.

Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!

Köszönjük a közösség nevében! :)A ládába TravelBug nem helyezhető.


Így jártunk mi

Nagyváradot Kolozsvárral összekötő DN1/E60 nemzetközi főútról Körösfőt (Izvoru Crişului) elhagyva Kalotanádas (Nadăşu) felé fordultunk N 46° 50,207' E 23° 7,147' 600 m [GCKOSK+Letérés], egy éles bal kanyarral egy köves utacskára térve.
Nemsokára leparkoltunk N 46° 51,320' E 23° 8,254' 585 m [GCKOSK+Parkoló] és magunkba szívva a jellegzetes kalotaszegi tájat a dombok között hullámzó szekérúton gyalogosan indultunk Sztána (Stana) irányába N 46° 51,806' E 23° 8,832' 611 m [GCKOSK+Itt balra!].
Egy elhagyatott gyümölcsösben (mely egykor talán a mesteré volt) zöld almával csillapítottuk szomjunkat, miközben egy erdős völgyhajlatban útelágazáshoz értünk. N 46° 52,143' E 23° 8,750' 562 m [GCKOSK+Erdei ösvény]
Itt jobbra próbáltunk közelíteni a "várhoz" de nem sokára elfogyó ösvény bizonytalansága visszafordított. (Mint kiderült utóbb ha kalandosan is, de ez is járható -így felülről érünk a ládához és a házhoz). Az utunkat a másik irányban folytattuk, ahol kisvártatva bájos stíluszavarral küszködő üdülőrészhez érkeztünk, melyek közt szerényen meghúzódva bújó Varjúvár  N 46° 52,182' E 23° 8,629' 532 m [GCKOSK+Varjúvár] üdvözölt.
Áhítattal léptem be a kiskapun, bár a tábla magánterületre figyelmeztet,- ezt ti is nyugodtan megtehetitek.
Három éve dédelgetett tervem valósult meg, hogy ide eljuthattam és körbejárhattam kedvenc építészem alkotóházát.
Visszafelé a vasútmegállónál  N 46° 52,349' E 23° 8,789' 530 m [GCKOSK+Vasútmegálló] elmerengtünk múlton és jövőn, majd kocsinkhoz érve megnéztük a dombok közé bújó most már elrománosodott Kalotanádast (Nadăşu), megtöltvén palackunkat egy csepegő forrásnál.

Varjúvár

"Szeretném megérni, hogy kicsiny-kis portámat olyan rendben lássam, ahogyan én azt elgondoltam magamnak. Legyenek a földek egy tagban, gyümölcsfáim termők, pajtám tele, méhesem népes...Legyen minden gondosan gondozva, tisztán művelve, rendben tartva. Szép legyen és gyönyörű a szemnek is, és azt szeretném, hogy gazdaságom, melynek minden rögét magam szereztem, minden fűjét-fáját magam ültettem, minden épületét magam építettem, így szálljon az én maradékaimra." (Kós Károly: Bevezetés a Testamentum és Agrikultura című kézirathoz, 1915)
A Varjúvár Kós Károly egykori saját háza a kalotaszegi Alszegen, a mai Romániában, a Szilágy megyei Sztána határában található. A Budapest - Nagyvárad - Kolozsvár vasútvonal mentén álló, eredetileg hétvégi háznak szánt épületet Kós Károly 1909-ben tervezte és 1910 őszén-telén építtette, majd 1925-ben bővítették kétszintes toldással.
Az emeleten dolgozó-, a földszinten cselédszoba volt, míg a középső épületrészben a földszinten konyha, az emeleten hálószoba, illetve 1925-ig dolgozószoba volt. A jellegzetes toronyban alul az ebédlő, társalgó, felül a gyerekszoba, illetve 1925-ig a hálószoba kapott helyet.
Többek között Dsida Jenő és Móricz Zsigmond is megfordultak a falai között.
A második világháborúban feldúlták, ezért Kós már nem költözött vissza, bár még hosszú évtizedekig élt.

Kós Károly

Erdélyi magyar építész, könyvművész, grafikus, etnográfus, író és politikus.

Temesváron született 1883-ban négygyermekes postatisztviselő egyetlen fiaként és kilencvenhárom éves korában hunyt el 1977-ben Kolozsváron.

Kós Károly eredetileg a modern magyar építőművészet területén alkotott, új stílust teremtve, maradandó értékeket. 1919 után pedig írásaival a magára maradt erdélyi magyarság számára mutatott utat szépírói munkásságával: regényeivel, elbeszéléseivel, politikai röpirataival a transzilvanizmusnak koncepcióját fogalmazza meg, miszerint az erdélyi magyarságnak az új viszonyok között kell megteremtenie mindazt, ami teljes életének, gazdasági és kulturális boldogulásának a feltételeit jelenti.

Ez idő tájt, a Varjúvár megépítésével (1910) egy időben történik meg Kós értelmi és érzelmi behonosodása egy jellegzetes erdélyi táj és művelődéstörténeti "szigetbe", Kalotaszegbe, majd a történeti Erdélybe. A beszívó hatás oly erős, hogy minden későbbi elhatározását és döntését befolyásolta, gyökérzetévé vált a nevezett valóságérzékelésnek, mely ekkor szilárdult meg, rögzítődött.
A jellegzetes kósi betűket kalotaszegi temetők korhadó kopjafáin az író fedezte fel, s miközben kisilabizálta az "Itt várja Jézusát..." kezdetű sorokat, keze szerszám után mozdult, hogy begyakorolja a betűk duktusát.
A rajzokon, a Vigyázó alatt emelt Sebesvártól a régi udvarházak belsejéig s a zsindellyel fedett kapukig, az erdélyi múlt emlékei elevenednek meg.

Az 1918-ig terjedő pályaszakaszt az építőművész tervező-építő munkája uralja. Elégséges néhány közismert Kós-tervezte épületet említenünk: zebegényi római katolikus templom (1908-1909), óbudai református parókia (1908-1909), budapesti állatkerti pavilonok (1909-1910), a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum (1911-1912), a kolozsvári Monostori úti református templom (1912-1913), a Keresztes testvérek lakóháza Sepsiszentgyörgyön (1913). Tudomásom szerint a legtöbb köz- és magánépületet Sepsiszentgyörgyre tervezte, illetve ott építette fel.

Szépirodalmi művei közül a Varju nemzetség (1925) kimagasló értékű alkotás, az író lelkének oly kedves, gondolkodását és életérzését meghatározó Kalotaszeg népi világának újabb "birtokba vétele", egy - Kóst e tájegységbe gyökereztető - elkötelezettségtudat beemelése az egyetemes magyar írásbeliségbe a regionalitásból.
A kolozsvári Mezőgazdasági Akadémia mezőgazdasági építészetet oktató professzora 1952-ben, majdnem hetvenéves korában, nyugállományba vonult. A tanár, a közéleti ember - igen, a művész nem.
Kósnak hosszú életet mért ki a sors. Aggastyánként már csak levelezett és diskurált, de mint Benkő Samu írja: "mindennapjai ésszerű beosztásában rendelt ideje volt a beszélgetésnek". Ezek egyikén mondotta, hogy elégedett életével, teljesítményével. Élete példája és hátrahagyott építőművészi, grafikusi, írói műve igazolja önmértékének valós értékét.
(forrás: Veress Dániel)

Testamentum

"Üzenetet írok mindazoknak, akik közülünk valók voltak és elindultak új világba, új emberek közé, mindazoknak, akik új utakat akarnak törni, és rombolni akarnak mindent, ami régi. Üzenek nektek, ti új emberek, én a régi ember. Valamikor nemrégen még többen jártuk ezeket a hegyeket. Sokan és fiatalok mind és magyarok mind, de magapadtunk. Többen más utakra fordultak, könnyebb utakra. Sima völgyi utakra tértek, mert nehéz hegyet járni. De én itt maradtam a hegyek között. Járom a tövises ösvényt és hosszú esztendőkön által körülfújt fagyos szél és perzselt a nap és nemsokára talán utolsó leszek az utolsók között.
De lesznek, akik utánam jönnek, az én maradékaim. Amikor én már elpihentem, erős ifjú lábakkal nyomomba lépnek ők. És nem szállnak le a hegyről, hogy láncos rabjai legyenek hírnek, dicsőségnek és idegen kultúrának. Mert erősek lesznek. Hatalmasok és magyarok. Az én lábam nyomát pedig eltemeti a hó, de síromon sohasem lesz korhadt a fejfa, de a felém boruló domb virágos lesz mindig, tudom. És emlegetni fognak engem is, apáimat is az én véreim. Az én munkámat folytatják ők és az én életem örökkévaló lesz bennük."

Ady Endre: Fogoly a vártoronyban

Csúf emlékek könnyes, vén foglya
Fölkerültem a vártoronyba:
Pince-börtönből torony-börtön,
Hurráh, Nap, én már ezután
Életem így magasban töltöm.

Szabad grádics, nyílt kapu csalnak,
Foszlányai csavargó-dalnak
S lent a síkon nagy tüzek égnek:
Jaj, jaj, nem kell, szivem megáll
Agyonrémít a szabad élet.

Föl-fölhúzhatnám büszke vállam,
Billegtethetném vén szakálam,
Ajkam adhatnám görbe gúnynak:
Ej-haj, jobb lesz, ha a dacok
Lelkemben örökre lehunynak.

Lángolok mégis megkövülten,
Lidérc-tüzek úsznak körültem,
Udvarolnak, nem bolondítnak:
Csuhaj, örvendezz vén fogoly,
Hűlt lángú, régi dalaidnak.

Vádat tűrve, kit se vádolva
Majd csak elfut az Élet dolga
S utólszor esvén szerelembe,
Lalla, magamat szeretőn
Dőlök a Csodába, a Rendbe.

További szilágyi ládáink

Sárkányok Kertje
Somlyai Magura

Időkép

METEROLÓGIA ÁLLOMÁS BÁNFFYHUNYAD'

2016. október 4. A ládagazda nem elérhető, a láda több mint 4 hónapja beteg, ezért a Ládadoki javaslata alapján adoptálhatóvá teszem. [Admin (Fazék)]
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (27 db): környezet: 4.71 rejtés: 4.51 web: 4.69 átlag: 4.64

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


zoli86 2020.01.21 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

targonczas 2019.08.27 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Csuek 2019.07.06 12:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Sztána felől közelítettük meg. Jól járható földúton, kb 1500m-re sikerült megközelíteni. Lehet, hogy tovább is mehettem volna, de a megszáradt sár nagyon nyomvályús volt, és nem tudtam milyen lesz később. Attól féltem, hogy olyan helyre érek, ahol már se előre se hátra nem lehet menni. Így is vissza kellett tolatnom pár száz métert. Azt javaslom, aki erre jön ott álljon meg, ahol az út lejteni kezd. Onnan kényelmes séta. Persze esős időben nem biztos, hogy odáig járható.

Nem volt senki a háznál, és úgy döntöttünk, hogy tiszteletben tartjuk a magántulajdont, ha már táblával is figyelmeztetnek rá. A háztól a vasút felé visszaindulva, a telek végénél jobbra felfelé fordultunk, majd fel az erdőbe a láda irányába. A láda már a telken kívül van, így nem kell aggódni a magántulajdon miatt. Felülről is rá lehet látni a házra.

A ház nagyon tetszett, így a megközelítés is egyszerű.

Mukik 2019.06.25 16:03 - Megtaláltam
Köszönjük szépen!

Nola666 2019.06.09 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mravikek 2019.06.09 12:00 - Megtaláltam
Meglelve eme remek rejtek! [g:hu 1.6.1x]

emmerwald 2018.11.05 11:32 - Megtaláltam
A parkolótól először kocsival, majd pár száz méter után gyalog folytattuk az utat a várhoz. Valószínűleg van egy könnyebb megközelítés is mivel a Varjú-vár előtt egy "lakodalmas" pick-up parkolt. A láda amúgy könnyen előkerült, de sajnos tollat nem vittünk. Köszönjük!

DSCN8821DSCN8818
perdix 2018.10.20 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Meglelve! Köszi a rejtést!
A Kalotaszentkirályi csipkebogyó fesztivál után kalandoztunk el a Varjúvárhoz.
Személyautóval kis adag bátorság kell a megközelítéséhez,de szép időben teljesen járható egészen a bakterházig Sztána felől.
Nagy élmény volt személyesen is látni a házat.

DSC00513 
Gyömi 2018.09.22 10:59 - Megtaláltam
Nagyon tetszett az épület és a környék is. Mivel úgy éreztük a táblán lévő felszólítás ránk is vonatkozik, a felső megközelítést alkalmaztuk, ami teljesen rendben van. Köszönjük Kobcikrajci a javítást!

DSC_5477DSC_5484
DSC_5485DSC_5501
kobcikrajci 2018.08.17 15:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.61
Kolozsvár felé útba esett. A megadott megközelítési lehetőséget használtam úgy, hogy autóval tovább mentem a köves földúton még kb. 1 km-t, de a végén eléggé leromlott a minősége, úgyhogy most már nem mennék el odáig. :) Így viszont kevesebbet kellett sétálni a szép hegyi terepen ehhez a kellemes kis üdülőtelephez. Stana felől is vezet földút, de a síneken nem kelnék át személykocsival. Egy kis nézelődés után bevettem magam a sűrűbe a portát megkerülve, mert éppen füvet nyírtak. A megadott cseresznyefánál a láda hűlt helyét sem találtam, csak tippeltem, hol lehetett régen. Helyette egy kis "háztartási" cache-t rejtettem egy közeli tölgy (szintén ritka itt) földszinti odújába. Nekem a nagy melegben is megérte a sétát, plusz a kocsival is vissza tudtam evickélni az aszfaltra! ;)

 
Strombus 2016.05.18 15:31 - Egyéb
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai alapján betegre állítottam. A rejtőt gyógyításra és a telefonszáma feltüntetésére kértem.
Email-t küldtem a rejtőnek.

lucannuss/Debreceni Nyuszik 2016.05.16 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Gyönyörű táj, meseszép vidék... Először persze túlkalandoztuk magunkat, de még azelőtt rájöttünk, hogy kimentünk volna a világból... Mi a régi Római út mellett mentünk sokáig :)
Köszönjük szépen...
A láda sajnos nincs meg, csa a fülét találtuk a megadott helyen..Sajnos a szembe lévő házban lakó borjúnyi kutya se segített, pedig megette a pogácsánkat...

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2016.06.20 18:52]

d99cc6e9ebc97be5f364ab218de76526420f4f7972f8b488678f40e30da2abd2_full 
GYEZegzug 2016.05.16 13:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.98
Lucannus/Debreceni Nyuszik társaságában, ki leírta a lényeget, mail ment a rejtőnek melyet vissza jelzett, hogy tegyük fel jelszó nélküliként.Megcsináltunk azóta is sértődés van, nincs elfogadás. Ki érti ezt??- Nagyon szívesen raktunk volna ki tök új ládát s mindent tartozékot, mindig van nálunk. Hosszú hétvégén a GCTRV rejtést újra rejtettük egy táblán tábla formájában, GCSBV rejtésnél a ládát kicseréltük.Csodálatos hosszú hétvége Erdély-Országban unokákkal, s nagyon kellemes baráti társasággal. Hanna, Máté unokáim, Attila nagy fiam a fotóm. Köszi szépen a lehetőséget.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2016.06.20 18:52]

Köszi szépen.

 
b.bea78 2015.08.18 11:30 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Nagyon szép hely!

tjanek 2015.08.15 19:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Köszönjük a rejtést.
Tóthék apraja nagyja.

tpetya 2015.08.15 19:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Köszönjük a rejtést.
Tóthék apraja nagyja.

tkriszta 2015.08.15 19:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.45
Köszönjük a rejtést.
Tóthék apraja nagyja.

tóthék 2015.08.15 19:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.64
Köszönjük a rejtést.
Tóthék apraja nagyja.

 
Skalp 2014.05.26 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.11
A faluszéli réten éjszakáztunk, reggel indultunk neki "bevenni a várat". Nagyon hangulatos kis házikó, olyan emberi az egész.

Kilátás a "hálószobából"Útban a falu felé
Nincs rajta zár, szabadon látogathatóEgyszerű és szép
BejáratGyönyörű részletek
LogóJó volt, köszi!
boszorkányok 2014.05.26 00:00 - Megtaláltam
Jó, hogy itt is voltunk. szívesen jöttem volna látogatóba is. :)

cav004 2014.04.18 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.77
Kocsival mentünk fel a ládáig, szép kis ház. Egy kutya tartott velünk a keresés alatt.
Mondjuk ha belülről is meg tudtuk volna nézni a házat, az érdekesebb lett volna.

jgyuri 2014.04.18 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.55
Viszonylag könnyen megtaláltuk. Érdemes volt érte felmenni.

Vértes 2014.04.18 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

K.L. 2013.10.11 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.28] [wapon beküldött szöveg]

kar1o 2013.09.01 10:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.82
Köszönjük a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (46 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.