geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
285. AQVINCVM (GCSPQR)
Vízvezeték (1-es pontnál)
Vízvezeték (1-es pontnál)
Aquincumi múzeum
Aquincumi múzeum
Polgárváros (2-es pontnál)
Polgárváros (2-es pontnál)
Déli oldal
Déli oldal
Alaprajz
Alaprajz
Múzeum és polgárváros légifotója
Múzeum és polgárváros légifotója
Amfiteátrum bejárata
Amfiteátrum bejárata
A lelátó
A lelátó
Amfiteátrum légifotója
Amfiteátrum légifotója
Aquincum rekonstrukciója
Aquincum rekonstrukciója
A rejtekadó fa a sétányon
A rejtekadó fa a sétányon

Szélesség N 47° 33,804'
Hosszúság E 19° 2,915'
Magasság: 112 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.07.09 15:43
Megjelenés időpontja: 2002.06.22 20:00
Utolsó lényeges változás: 2017.07.04 19:41
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: Liberty
Felhasználó: Liberty
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1300 m
Megtalálások száma: 928 + 6 sikertelen + 26 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


[WAP]

A 3 pontból álló multi geoláda egy pihentető, rövid sétára invitálja a keresőket:

1. Római kori vízvezeték. Az első jelszó az adott koordinátán található fa odújában található 4x10 cm-es hengerben, fakéreggel álcázva, kb. 160 cm magasan. A kupakot kérlek tedd vissza.

2. Régészeti ásatások. A második jelszó a római kori ásatásoknál, kinder tojásban, a gesztenyefa és a diófa közötti fa törzsében, kb. 1m magasságban.

3. Amfiteátrum. Kéregtölcsérben egy 5x3 cm-es kavicson van a jelszó felírva. Kb.2 m magasan egy faodúban keresd.

A pontok a múzeum területén kívül találhatóak és tetszés szerinti sorrendben kereshetőek.
A jelszó: a pontokon talált részletek 1-3-ig egymás után írva.

[WAP vége]


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A ládát 2010.07.02-án adoptáltam Snipermastertől (aki előtte Chris-től fogadta örökbe). Új koordinátákkal és leírással újra KERESHETŐ!

AQUINCUM TÖRTÉNETE
Aquincum római település és katonai tábor a mai Budapest (Óbuda) területén. A középkorban Szikambria mondai városával azonosították. A rómaiak az időszámításunk kezdete körüli időkben foglalták el a Dunántúlt. Budapest területének írásos történelme a római helyőrséggel, Aquincummal kezdődik, amelyet 89 körül alapítottak a Duna jobb partján egy kelta település közelében. Aquincum 106-tól a 4. század végéig Alsó-Pannónia központja volt. Virágkora a 2.-3. századra esett.

1778-ban egy óbudai szőlősgazda római padlófűtés (hypocaustum) maradványaira talált munka közben. A leletet Schönvisner István azonosította Aquincum városával. A II. világháború utáni helyreállítási munkák és a folyamatos korszerűsítések miatti óriási földmunkák során sorra kerülnek elő a föld alól az ókori emlékek, ezért a 2000 éves Aquincum nemcsak a jelenlegi romterület, hanem a teljes budai oldal és a pesti Belváros területe is.

NEVÉNEK EREDETE
Aquincum neve feltehetően az Aq-illír (esetleg kelta) tőből ered, és vizet jelent. Más vélemények nem tartják kizártnak az "aquae quinque" (öt víz) összetételből való származást sem.
(S.P.Q.R. = Senatus Populusque Romanus - A római szenátus és nép)

LAKOSSÁG
Aquincum lakossága fénykorában, a 3. században körülbelül 50-60000 fő lehetett. A lakosság nagyon heterogén volt: katonák, közigazgatási alkalmazottak, kereskedők, iparosok alkották. Társadalmuk nyitott volt a helyiek és a jövevények együttélési kényszere miatt Az aquincumi lakosság gyorsabban vette át az új dolgokat, mint a provincia vagy a birodalom belsejében lévő városok.
Aquincumban is felkészültek az esetleges katasztrófákra, 150 körül felállították tűzoltó testületüket, ami 150 tagot számlált, és több szakaszra osztva, egy parancsnok vezetésével látta el a polgárváros és a canabae oltási és éjszakai megfigyelési feladatait. Székházuk pincéjéből került elő a viziorgona maradványa, ami ma helyreállítva tekinthető és szólaltatható meg.

ÜNNEPEK, VALLÁS
Aquincumban több istennek is szentélyt állítottak: a légiótábor területéről került elő egy Silvanus szentélyre utaló oltárkő, volt Mithras-szentély is.
A légiótáborban megünnepelték Pegazus napját (március 7.), mivel a Pegazus volt a legio II Adiutrix címerállata. Az ünnep alatt a légió állományában lévő zenészek felvonulást rendeztek.

CSÁSZÁROK AQUINCUMBAN
A városba többször ellátogattak a Római Birodalom császárai, némelyikük többször is. Már a légiótábor felavatásán, azaz Aquincum alapításán részt vett Domitianus császár. A császárok látogatása mindig alkalmat adott az ünneplésre. Amikor 214-ben Caracalla két azonos területre osztotta Pannoniát, akkor az új helyzetet Aquincumban hírdették ki. Ennek okán nagy felújításokat végeztek a légiótábor létesítményein, renoválták és bővítették a helytartói palotát is. Az ünnepségeket, amiken a császár anyja is részt vett, az amfiteátrumban tartották.

VÍZVEZETÉK - AQUAEDUCTUS
 N 47° 33,804' E 19° 2,915' 111 m [GCSPQR-1]Az első jelszó az adott koordinátán található fa odújában található 4x10 cm-es hengerben, fakéreggel álcázva, kb. 160 cm magasan. A vízvezeték innen ~30m-re látható:  N 47° 33,762' E 19° 2,878' 111 m [GCSPQR+vízvezeték].

A jelenlegi Római Strandfürdő területén ma is működő gyógyvizű források táplálták a római kori Budapest egyik legnagyszerűbb ipari és technikai létesítményét a vízvezetéket. Ez szolgáltatta a folyóvizet nemcsak a polgárváros, de egyes időszakokban a legiotábor és a katonaváros lakói számára is.

A vízvezeték rendszer kiindulópontja egy, a nympháknak szentelt liget volt, ahol a felszínre törő források (eddig 14 forrást ismerünk) fölé cölöpökön álló kútházakat emeltek a 2. század elején. A forrásvizet terrakotta edényekben fogták fel és kivezető csatornákon keresztül medencékbe juttatták. A területről származó oltárkövek tanúskodnak a vizet fakasztó, gyógyító és oltalmazó istenségeknek bemutatott áldozatokról.

A forrásokból összegyűjtött vizet boltívekkel összekötött, pilléreken nyugvó föld feletti vízvezető rendszerbe nyomták, ahol a rendszer enyhe lejtése biztosította a folyamatos áramlást. A vízvezeték déli irányban a polgárváros északi kapuja mellett lépett a városba, s a városon belüli több mint 200 méteres szakasz után a déli városfalat átlépve vezetett tovább a katonaváros irányába.

A mintegy 5 km hosszú aquaeductus kb. 1-2 fokos lejtéssel szállította a vizet. A vízvétel a különböző szakaszokon a vízvezeték mellé épült elosztó és tárolótartályokból történhetett.

A vízvezeték működtetése szervezett hátteret igényelt, ezért a római uralom felbomlásával együtt, a 4. század végétől a vízvezeték rendszeres működése megszűnt.
Középkori forrásokban, oklevelekben még említik, metszeteken ábrázolják.

A pillérek maradványai az Aquincumi Múzeumtól északra lévő parkban láthatók, az aquaeductus helyreállított szakasza a Szentendrei út K-i felén Aquincum és Kaszásdűlő között tekinthető meg.

AQUINCUM POLGÁRVÁROSA
 N 47° 33,937' E 19° 3,086' 111 m [GCSPQR-2] A második jelszó a római kori ásatásoknál, kinder tojásban, a gesztenyefa és a diófa közötti fa törzsében, kb. 1m magasságban.

Az Óbudai sziget északi csúcsával szemközt fekvő, forrásokban és vízlevezető árkokban gazdag területen az 1. század végéről és a 2. század elejéről származnak az első településnyomok. A kezdetben falusias szerkezetű település fából és agyagból készült építményeit a 2. században váltották fel a kőépületek. A település szerkezetét ekkor már a tudatos városrendezési elvek alakították. A város Hadrianus uralkodása idején (feltehetően 124 körül) municipium rangot kapott, s ettől kezdve önálló közigazgatási egységként működött. Septimus Severus uralkodása idején (194-ben) colonia rangot kap a város.

Bár a római kor négy évszázada alatt a polgári városrész településszerkezete, kiterjedése folyamatosan változott, jellegzetes építészeti elemei - a vízvezeték pillérek, az amfiteátrum és a városfal négyszöge - mindvégig a felszínen nyomon követhetők voltak, s a mai városképnek is meghatározó elemei maradtak.

Az aquincumi polgárváros kb. egyharmadát mutatja be a múzeum körül elterülő régészeti park. A jelenleg látható alaprajzok zömmel a 2-3. század fordulójának állapotát tükrözik.
Az észak-déli és kelet-nyugati főútvonalak kereszteződésénél található a város fóruma, amelynek viszonylag kis mérete a helyi adottságokhoz és lehetőségekhez igazodott. A fórum körzetéhez tartozott a császárkultusz szentélye, a basilica, a nagy közfürdő és a tabernasor.

A főúttól távolabb a város délkeleti és északi részében kézműves lakások, műhelyek (kelmefestő, bronzöntő) helyezkedtek el. A zajos főútvonalaktól távolabb jómódú polgárok, városi tisztségviselők díszes lakóházai épültek, házszentéllyel, magánfürdővel. A várost ipari övezet vette körül. A főútvonalak és a Duna viziútja mentén fazekas üzemek működtek.

A 3. századtól kezdődően a dunai összeköttetést jelentő kelet-nyugati főút egyre forgalmasabbá vált, mutatva az egyre növekvő kereskedelmet. Ekkor épült a húspiac (macellum) is. A korábbi lazább szerkezeti beépítést egy sűrűbb, nagyobb népsűrűségre utaló beépítettség váltotta fel.

A 4. században a védműveken végrehajtott nagyobb és a lakóépületek egyikén-másikán elvégzett kisebb javítások mellett egy ókeresztény bazilika volt szinte az egyetlen új építmény, amellyel a polgárváros rendelkezett.

POLGÁRI AMFITEÁTRUM
 N 47° 34,070' E 19° 2,847' 111 m [GCSPQR-3] Kéregtölcsérben egy 5x3 cm-es kavicson van a jelszó felírva. Kb.2 m magasan egy faodúban keresd.

Aquincum két amfiteátruma közül a kisebbik, az un. polgárvárosi amfiteátrum a város északi falán kívül helyezkedik el.

A 2. század közepén már működő építményt a 3. század folyamán többször felújították. Szerkezete a szinte köralaprajzú 86,5x75,5 m tengelyméretű épület a földamfiteátrumok körébe sorolható. Ennél a típusnál a lelátást biztosító rézsűt két gyűrűfal közé döngölt földből alakították ki. Erre kerültek a lelátó kőpadjai, melyek közül néhányba a páholy egykori tulajdonosának nevét is belevésték. A részben fedett lelátókra külső rámpán juthatott a mintegy 6-7000 főnyi közönség, s innen szemlélhette az arénában folyó küzdelmet. Az arénát, melybe a kelet-nyugati tengelyben kialakított két kapun lehetett bejutni, 3 méter magas pódiumfal vette körbe.

Az amfiteátrumban különféle sportversenyeket és állathajszákkal vegyes gladiátorküzdelmeket rendeztek. Mivel ennek az épületnek volt a városban a legnagyobb befogadóképessége, komolyabb jelentőségű közügyekhez is használták. Itt tartották a politikai gyűléseket, a városi ünnepségeket, a császár látogatása alkalmával sorra kerülő beszédeket.

Az amfiteátrum mellett emelkedett a gladiátor-laktanya, ahol a népszerű küzdelmek bajvívóit képezték ki és gyakorlatoztatták. Kőkerítéssel határolt udvarát és a térség közepén álló tornyát ma föld fedi.

A nyugati kapu déli oldalán az amfiteátrumi játékok istennőjének, Nemesisnek állítottak szentélyt. A szentély feltárása során innen került elő az istennő szobrocskájának töredéke, valamint több feliratos oltárkő.

Az összes pont a múzeum területén kívül található, és tetszés szerinti sorrendben kereshetőek.

Aquincumi Múzeum nyitvatartás és belépők:
http://www.aquincum.hu/infok/aquincum.htm

Egész éves programok:
http://www.aquincum.hu/menu.htm

Megközelítés
34-es Autóbusszal és a B.megyeri/Szentendrei Hévvel, leszállás az Aquincum megállóhelyen.
Autóval itt célszerű parkolni:  N 47° 33,948' E 19° 2,997' 111 m [GCSPQR+parkoló]

Kellemes időtöltést kívánok!
Liberty

Forrás:
Aquincum Múzeum
Póczy Klára: Aquincum,Enciklopédia Kiadó
Budapest lexion I.(A-K)
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (677 db): környezet: 4.18 rejtés: 4.09 web: 4.15 átlag: 4.14

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
szlaura 2017.08.20 18:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Meglett, köszönjük. :) Ádámmal, Anyuval (oazis), Lacival

rekanna 2017.07.28 - Megtaláltam
Az utolsó pontban a kő a jelszóval nem az odúban volt, hanem a fa előtt csak úgy ott hevert a földön. Mi este mentünk már sötétben, szóval igazából csak véletlenül vettük észre, amikor ráesett a zseblámpánk fénye. Mert amúgy a földön nem kerestük volna.
Végül visszatettük a helyére.

Kriszti&Gábor 2017.07.21 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

zotilla 2017.07.18 14:44 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.17 súly: 2.46
A harmadik ponton elég szemetes a környék.

ellfelek 2017.07.05 09:00 - Megtaláltam
Innen indultam a mai túrámra... 88 km. tekerés a Pilisben... Jó volr ez a láda bemelegítésnek, sajnos a 2-ik. ponton kellett segítség, amit köszönök Libertynek, mert még a régi koordinátát töltöttem le...
Köszi a rejtést!

IMG_20170705_083506 
Liberty 2017.07.04 18:00 - Egyéb
Ládaellenőrzés

Az 1-es ponton tettem a henger tetejére kupakot, kérlek mindig tedd vissza. Köszönöm.
A 2-es ponton újra bemértem a koordinátát, most már pontos.
A 3-as ponton egy kéregtölcsért készítettem, amiben egy kavicsot találsz a jelszóval.

További sikeres ládakeresést kívánok!

DFRi 2017.07.04 15:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Megvagy láda :-)
Köszi a lehetőséget!
Mira&Feri [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Az első pont után azt gondoltuk, hogy hipp-hopp végzünk ezzel a multival. Azután a második ponton jó sokat bóklásztunk a fák körül, de a végén csak meglett a kindertojás :-)
A harmadik ponton pedig rejtőtől kértünk segítséget, amit ezúton is nagyon köszönünk!!!

Még 1x nagyon szépen köszönjük az önzetlen és gyors segítséget :-) :-) :-)

GCSPQR_2017074143940GCSPQR_2017074143956
GCSPQR_2017074150642GCSPQR_2017074150651
GCSPQR_2017074154745GCSPQR_2017074154751
AzElveszettGeoládaFosztogatói 2017.07.02 17:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
A 3. ládánál segítséget kellett kérni, mert csak egy ázott papírt talaltunk, így köszönjük a ládatulajnak a közreműködést! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

pappcsalád 2017.06.19 09:54 - Megtaláltam
Köszönjük a segítséget a 3. ponthoz [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

pgyp 2017.06.09 19:40 - Megtaláltam
Megvagy! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
A második pont koordinátái el vannak mlrve, mert pont két fa közé mutatnak közel a diófához, de a távolabbi fánál vabón a kindertojás. A 3. ponttól pár méterre egy homeless sátor van...

kobrakiraly 2017.06.08 18:13 - Megtaláltam
Második neki futásra meglett a 2. pont is.
Köszönjük a rejtést. Gyermekkorunk helyszínén jártunk.

ilona.molnar 2017.06.08 18:05 - Megtaláltam
Második neki futásra lett meg a 2. pont. Köszönjük.

marpad 2017.06.01 20:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

ivigeo 2017.05.27 12:35 - Megtaláltam
Köszönjük.

nemesa 2017.05.26 08:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.07
Köszi a rejtést, jók a rejtekek.

Katka991 2017.05.20 15:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

ilona.molnar 2017.05.19 16:58 - Nem találtam meg
Sajnos csak az első és a harmadik pontot találtam meg. Meg van a jelszó is. A második a kinder tojásban nem sikerült. Kérem a rejtőt, hogy a megtalálást elfogadni szíveskedjen a két megtalált jelszó alapján. Köszönöm.
Kellemes séta volt barátokkal.

[Elutasította: Liberty, 2017.05.27 19:23]

tótheszter 2017.05.13 14:20 - Egyéb
Ma reggel frissítettem a GPS-em a .HU-s adatokkal, valamiért a régi leírást húzta le...
Visszafelé haladva nem is volt gond: 14.20-kor belogoltam a végládába (felírtam a fanégyzetes jelszót), majd a 2.-es pont a kerítéssel is könnyen meglett. Továbbtekerve az 1.es ponthoz megláttam a kerítést, rossz érzéseim lettek....és valóban nem leltem a fémlapot...

Aquincum 1 stage 
Bulirobot 2017.05.02 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Liberty 2017.05.01 22:03 - Egyéb
A hibát a mai napon korrigáltam.
A jelszó második részlete a kőásatásoknál egy fa törzsében található, kindertojásban, kb. egy méter magasan.A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (960 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu