geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2816. Varasdi Óvár (GCVARO)
Őrtorony
Őrtorony
A sáncok
A sáncok
Várudvar a sánccal
Várudvar a sánccal
A belső vár látképe a sánc tetejéről
A belső vár látképe a sánc tetejéről
A belső vár bejárata
A belső vár bejárata
Belső udvar a várkúttal
Belső udvar a várkúttal
Reneszánsz feljáró
Reneszánsz feljáró
Belső udvari részlet
Belső udvari részlet
Zrínyi-emlékoszlop
Zrínyi-emlékoszlop
Egy kis segítség
Egy kis segítség

Szélesség N 46° 18,594'
Hosszúság E 16° 20,026'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Horvátország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.08.14 17:00
Megjelenés időpontja: 2010.08.15 17:13
Utolsó lényeges változás: 2013.08.07 19:51
Utolsó változás: 2018.04.07 15:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN & mjdgm & sjalusic (CRO)
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 129 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Varasd

A rejtés a középkori eredetű Óvárhoz vezet Varasd belvárosához közel.
A valós láda (méret 10 cm-es PET előforma) bokor belsejében, ágon függ. Az utolsó fotón találsz segítséget. Tartalék jelszó arra az esetre, ha a keresést a gyalogos forgalom megnehezítené: a földön fekvő öntöttvas fedél feliratából egy B-vel kezdődő tulajdonnév  N 46° 18,599' E 16° 20,045' 173 m [GCVARO+geocache] Az eredetileg virtuális láda valóssá változtatásához a hely és módszer kiválasztását "mjdgm"-nek köszönjük. "sjalušić" csáktornyai játékostársnak pedig a folyamatos karbantartásért jár köszönet.
Ha a ládika időnként eltűnik, akkor virtuálisként pótjelszóval keresd. Nem ördögtől való, ugyanis ez a rejtés eredetileg virtuálisként ment át a moderáción. Később, mikor "mjdgm" arra járt, javasolt egy valós rejtekhelyet, ekkor vált valós ládává. Nem véletlenül maradt a pótjelszó is, ugyanis a helyi muglik nagyon aktívak, a karbantartást šjalusić csáktornyai játékostársunk végzi.


A virtuális láda megjelenése után megjelent egy szlovén rejtő .com-os ládája a közelben, így nem tudjuk a .com-ra bejelenteni. Ezért TravelBug nem helyezhető el.

Aki nem rohan a tenger felé az autópályán, hanem Horvátország igazi arcát is meg akarva ismerni, a közbeeső városokat is meglátogatja, elsősorban Varasdra kíváncsi.
Ajánlott útvonal: Letenye-Csáktornya-Újzrínyifalva-Varasd, hagyományos országúton. Tehát a határátkelő után nem sokkal jobbra le kell térni az autópályáról még a fizető kapu előtt.
A belvárosi sétáló körzetet fizető parkolók és "megállni tilos" utcák övezik, mi a Trenkova utcáról nyíló kis zsákutcában találtunk a közelben nem-fizetős helyet:  N 46° 18,811' E 16° 19,956' 170 m [GCVARO+parkoló]

Varasd egy turista szemével
Varasd a Dalmácián kívüli Horvátországnak a turisták által legkedveltebb célpontja - persze csak Zágráb után.
Varasd ma is csak 40 ezer lakosú megyeszékhely, de belvárosában sétálva egy igazi nagyváros képét és hangulatát érzékeljük.
A Közép-Európában párját ritkítóan megmaradt és karbantartott barokk belváros igazi turistacsalogató hely. A sétálóutcákra kitelepült egymásba érő, zsúfolt vendéglátóhelyeken a ráérős emberek sokasága délies derűvel múlatja idejét hétköznap délelőtt is; az egész légkör mintegy megelőlegezi az adriai partokról annyira ismerős gondtalan, életvidám mediterrán életvitel élményét.

Varasd történelméről röviden
Varasd nagy történelmi hagyományokkal rendelkező város. Szent László királyunk óta Horvátország erős autónómiával (többek között saját országgyűléssel) rendelkező társországa volt hazánknak a Szent Korona fennhatósága alatt. Varasd írásos emlékét először III. Béla 1184-ben kelt oklevelében találjuk; a közeli gyógyfürdők említése révén. Ezek már a római korban is ismertek voltak.
II. Endre király Varasd vármegye székhelyeként szabad királyi várossá nyilvánította.
Jelentősége a török korban megnőtt. Az örökös tartomány Stájerország kapuját jelentő délnyugati végek egyik meghatározó eleme (a többi három Csáktornya, Légrád és Kanizsa) lett. Ennek megfelelően a bécsi Udvar is fontosnak ítélte megtartását és erősítését, nem hagyta úgy sorsára, mint az ország belsejében lévő annyi más, török prédává hagyott várost. A török veszedelem idején erős várának, nagyobb biztonságának köszönhetően egy ideig fővárosa is volt Horvátországnak Zágráb helyett. Ennek a helyzetnek az vetett véget, hogy 1776-ban egy nagy tűzvészben a város nagyrészt megsemmisült. Az újjáépítésnek köszönhető a Varasd nagyon szép barakk városmagja. Varasd és a környék lakói ma horvátok. A trianoni diktátum alapján annak idején a Szerb-Horvát-Szlovén (SHS) királysághoz került, és a Muraközzel ellentétben, a II. világháború alatt sem került magyar fennhatóság alá.

Az Óvár története
A korai századokban itt állt földvár a tatárjárás során elpusztult, kővárként IV. Béla építtette újjá. 1397-től került a Cilleiek birtokába Zsigmond király adományaként. A Cilleiek gótikus stílusban építtették át a várat, amelynek tulajdonjoga 1487-ben I. (Hunyadi) Mátyás király természetes fiára szállt, akiből az apja igazi nagyurat, trónörököst szeretett volna kinevelni.
Egy 1527-ben átélt török ostrom során itt vesztette életét egy ágyúgolyótól Frangepán Kristóf horvát-szlavón bán. A vár megerősítésére 1544-ben külső várfal épült, és ekkortájt építették át a várkastéyt reneszánsz stílusban.
A 16. század végétől egészen a Trianont követő időkig az Erdődiek birtokolták. Közben 1809-ben, a város fejlődése miatt a külső várfalakat és a sáncok nagyrészét lebontották.
A vár körül ma egy széles, egykor vízzel telt árok övezi a külső nagy sánc maradványait, ennek vonalvezetésén ma is megfigyelhető, hogy a külső védelmi vonal sarkain hatalmas négyszögletű bástyák ugrottak ki a sánc vonalából. A várfalhoz és a várudvarhoz tartozó épületekből mára kevés maradt meg, de ezek közül ma is megcsodálható az őrtoronynak nevezett várkapu épülete, amely ma múzeumként szolgál.

A belső vár
A fő látnivaló a legbelső védelmi vonal, a középkori eredetű erődített várkastély, az "Óvár". Előtte érdemes a magas sáncmaradványokra felkapaszkodni, így több irányból is megcsodálható a szépen felújított belső vár.
Ennek kapujához közel keresd a jelszóhordozó aknafedelet.
A vár épülete múzeum, amelynek bejárata a belső udvarról nyílik.
A várkastélyba a bejutás ingyenes a nagy kapun, és a rendkívüli szépségű belsőudvaron is körülnézhetsz akkor is, ha idő híján nem látogatod meg a múzeumot.

Ajánlott látnivaló
A magyar és a horvát nép közös hőse VII. Zrínyi Miklós hadvezér, aki magyar-horvát vegyes házasságból született, és erős magyar identitással rendelkezett A horvátok Nikola Zrinski néven tisztelik. Magyar nyelvű költeményeit a horvátok az ő öccsének, Péternek a műfordításában ismerik. Péter ugyanis horvátnak érezte magát, és éppen az ő munkássága révén született meg az egységes horvát irodalmi nyelv.
Csáktornya felől érkezve, mielőtt átkelsz a Dráván, útba esik Felsőzrínyifalva - mai nevén Gornji Kuršanec a Zrínyi-emlékoszloppal  N 46° 19,800' E 16° 21,835' 174 m [GCVARO+fotó].
Zrínyi ereje teljében lett egy máig tisztázatlan eredetű vadászbaleset áldozatává 1664. őszén a csáktornyai birtokaihoz tartozó kursaneci erdőben. Ez a baljóslatú év volt az, amelynek elején Zrínyi világraszóló téli hadjáratával odavágott a török birodalomnak, de a Habsburg-uralkodóház sem ennek, sem a későbbi szentgotthárdi diadalnak nem használta ki az előnyét, inkább vesztesekhez illő, megalázó békekötéssel eljátszotta a lehetőségét az ezer sebből vérző ország felszabadításának. Zrínyi felismerte, hogy a Habsburgoknak inkább érdeke Magyarország kivéreztetése a folyamatos hadiállapot fenntartásával, mint a törökök kiűzése, és ez szembefordította az udvarral. Hamarosan vadászbaleset érte, és az időbeli egybeesés miatt a hazafiak bérgyilkosságra gyanakodtak, egy Póka István nevű hajtó orgyilkos merényletét feltételezve.
A haláleset színhelyén, a közeli kursaneci erdőben Pignatelli Belliguardo Anna grófnő egy emlékoszlopot állított 1724-ben. A kursaneci erdő mára eltűnt, a hely elhagyottá vált, ezért az emlékoszlopot áthelyezték az új falurész főterére, ahol minden évben koszorúzást tart a csáktornyai Zrínyi Gárda.
A latin nyelvű oszlop szövegének csak a horvát fordítása található meg az emlékoszlop talapzatán. Latinul nem tudók is kikereshetik az oszlopon a Zrínyi család ősi jelmondatát: Sors bona, nihil aiud - vagyis "Jó szerencsét, semmi többet"...Neki nem adatott meg...

Ládakarbantartás: Köszönet illet "sjalušić" csáktornyai játékostárunkat is a folyamatos karbantartásért.
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (82 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.30 web: 4.76 átlag: 4.61

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

kobcikrajci 2018.05.10 11:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

vitibi 2018.05.08 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.91
Pótjelszóval. Köszönöm!

csipet_csapat 2018.05.05 22:26 - Megtaláltam - környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Csak az alternatív van meg. Nagyon szép helyet mutattál meg. Köszönjük!

IMG_1492IMG_1498
IMG_1501IMG_20180505_154651
IMG_20180505_154506 
takacsimre 2018.05.05 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.22
Csipet_csapattal. Alternatív jelszóval. Köszönjük a rejtést. Marika és Imre

Ajtony 2018.04.03 09:28 - Egyéb
Ha ténylegesen eltűnt, akkor egyelőre virtuálisként pótjelszóval keresd. Nem ördögtől való, ugyanis ez a rejtés eredetileg virtuálisként ment át a moderáción. Később, mikor "mjdgm" arra járt, javasolt egy valós rejtekhelyet, ekkor vált valós ládává. Nem véletlenül maradt a pótjelszó is, ugyanis a helyi muglik nagyon aktívak, a karbantartást šjalusić csáktornyai játékostársunk végzi.

csipet_csapat 2018.04.03 08:42 - Egyéb
Piros kereszt A láda utolsó logjai alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: ládadoki

Kimberli1 + Imi30 2018.03.30 14:00 - Megtaláltam
A ládát nem találtuk meg, pótjelszóval logolva. Sajnos a vár az orrunk előtt bezárt, csak 13 óráig volt nyitva. Köszönjük a rejtést!

redfish 2018.02.24 11:25 - Megtaláltam
Megvan köszönöm

Vucsi 2018.01.27 11:01 - Megtaláltam
Megtaláltuk! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

fn 2018.01.17 17:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.72
Ok

Ashmelia 2017.11.03 18:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.82
Megtaláltuk.

Cerberus 2017.11.03 18:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.35
Megtaláltam, a láda védelme érdekében pótjelszóval.

Köszönöm a rejtést!

IMG_1682 
Webber 2017.11.03 18:10 - Megtaláltam
Ok

fercsipeter 2017.11.03 18:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

emiGrant 2017.09.28 16:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.02
Csodálatos környezetben egy meglehetősen fotogén vár körül egy nagyon kellemes fél órát töltöttünk. Ide vissza fogok térni egy alaposabb kirándulásra, mert megérdemli.l Sajnos a láda nincs meg, így kénytelenek voltunk a pótjelszót használni. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
Liberty 2017.09.28 16:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
30/3. Barangolás a nyugat-magyarországi határvidék és Ausztria gyönyörű tájain.

Nagyon szép a vár és a környezete, érdemes volt ide eljönni. A belsőudvar is nagyon hangulatos a kúttal, az ágyúval és a boltíves folyosókkal. A ládaoldal leírása nagyon jó útikalauz a vár történetének megismeréséhez. A felakasztott ládát nem találtuk, így maradt az aknafedél leolvasása. Köszönet a rejtésért és a hely bemutatásáért.

Párduc50 2017.09.28 16:00 - Megtaláltam
Gyönyörű környezetben szép vár, rám várt :-)

nóri269 2017.09.14 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.95
Köszönjük a rejtést! :)

petiba 2017.09.14 11:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.07
A kedves 12.d-sekkel osztálykirándultunk. A lelkes csapat most is keresett ládát...
Nóri, Anna és Kata társaságában

GCVARO_20170914111638 
BGellert 2017.08.28 14:45 - Egyéb
A helyszínen épp egy rendezvény bontása zajlott, az ember-sátor-és jármű tömegek miatt nem tudtam megközelíteni a ládát, köszönöm az elrejtő segítségét!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (136 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu