geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2756. Szegedi Új Zsinagóga (GCUJZS)
Szegedi Új Zsinagóga
Szegedi Új Zsinagóga
Szegedi Régi Zsinagóga
Szegedi Régi Zsinagóga
Főbejárat elött
Főbejárat elött
Belülről
Belülről
Kupola
Kupola
Néhány ablak a sok közül...
Néhány ablak a sok közül...

Szélesség N 46° 15,247'
Hosszúság E 20° 8,603'
Magasság: 78 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.06.11 20:45
Megjelenés időpontja: 2010.06.11 21:31
Utolsó lényeges változás: 2016.11.15 17:26
Utolsó változás: 2016.11.15 17:27
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: fodorcsalad
Felhasználó: fodorcsalad
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 783 + 1 jelszó nélküli + 8 sikertelen + 8 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 2.0 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Jelenleg a láda az Új Zsinagóga utcafrontjának átalakítása miatt nem kereshető, nincs kihelyezve.
A felújítás után újra kihelyezzük, elnézést a kellemetlenségért. :(

WAP:

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Láda
2011.06.13.: ellopták másodjára is a ládát, ezt pótolta egy ismeretlen kessertársunk, akinek köszönjük a segítségét! A láda (újratelepítve logbookkal) maradt a helyén, de egy kis nehezítést vittünk bele a dologba, így egy fél fokkal növeltük a megtalálás nehézségét.
Mikroládánkkal (5x3cm, henger alakú) Szeged második legnevezetesebb turisztikai helyszínére, a világ negyedik legnagyobb zsinagógájára hívjuk fel a figyelmeteket. A láda a koordinátán található fa nagy méretű, jól hozzáférhető természetes odvában van, kövekkel álcázva. Áthelyezés történt, a korábbi logok ne tévesszenek meg.
A hely elég forgalmas, ezért kérjük, óvatosan keress és rejts vissza! Lehet, hogy ez időnként nem is lesz egyszerű feladvány. A GPS-ek nem túl pontosak ezen a területen.

Kérjük, NE RAKJ FEL KÉPET a rejtekhelyről és a környékéről, ne könnyítsd meg indokolatlanul a láda megtalálását! KÖSZI!

A láda egy kellemes szegedi belvárosi séta része lehet. Tipp (de ez sok közeli szépséget kihagy!): az új zsinagóga bejáratával szemközt állva a jobb oldali utca (Guttenberg u.) sétáló utcává kerül átalakításra, ahonnan a Tisza felé pár perces sétával megközelíthető (az utca végén jobbra fordulva) a Tisza Lajos körúti körforgalomnál található Reök palota (bal oldal), majd onnan a Somogyi Béla utcán a Dugonics tér (szökőkút, Szegedi Tudományegyetem /felújítás alatt 2010. júliusában/ épülete), ahonnan a Kárász (sétáló) utcán, majd Klauzál téren (sütizz vagy fagyizz a sarki A CAPELLA-ban!) végigsétálva a Széchenyi tér (középtájon bal oldalon a Városháza). Innen a Híd utcán (a két szobor alak között mentél át a Széchenyi térre, ehhez az utcához gyere vissza) a Tiszához lesétálva a híd bal oldalán a Móra Ferenc Múzeum található (mögötte a Stefánia parkja és némi szegedi vármaradvány), ahonnan lenn a Huszár Mátyás rakparton a Tisza mellett sétálhatunk a Somogyi utcáig (célszerű fenn sétálni, nehogy túlmenj), amelyen bekanyarodva a bal oldalon a Szegedi Dómot találjátok. A Somogyi utcán továbbhaladva visszajuttok a Dugonics térre, ahol már jártatok, ha a séta útvonalát követtétek.

Megközelítés
Gépjárművel:
A zsinagóga környékén nem nehéz leparkolni (bár az egyirányú utcák nehezítenek), de arra célszerű figyelni, hogy a Nagykörúton belül fizető parkoló övezet van. A zsinagóga közvetlen környéke fizető parkoló!

Tömegközlekedéssel:
Bartók téri megálló (leszállási lehetőség): 2-, 16A-, 60-, 60Y-, 70-, 71-, 71A-, 74-, 74A-, 76-, 83-, 83A- jellel ellátott autóbuszok.
MENETRENDEK

A zsinagóga főbejáratának koordinátája:  N 46° 15,240' E 20° 8,548' 89 m [GCUJZS+zsinagóga]

Tudnivalók a Szegedi Új zsinagógáról
A Zsinagóga látogatása nem ingyenes, jelenleg (2010.jún.) a felnőtt látogató jegy 400 Ft, a kedvezményes jegy ára 200 Ft.

A szegedi Új zsinagógát 1900-1902 közt építették Baumhorn Lipót tervei alapján. Baumhorn 22 zsinagógát tervezett a 19-20. század fordulóján, legszebb alkotása éppen a mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós stílusú szegedi Új zsinagóga. A szegedi zsinagóga Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája.

A zsinagóga 48 méter hosszú, 35 méter széles, 48,5 méter magas, belmagassága 32 méter. Szerkezeti jellegzetességei Löw Immánuel főrabbi nevéhez fűződnek, aki "Die Flora der Juden" című munkájában a Biblia és a Talmud növényeit örökítette meg.
A mór-szecessziós stílusú épületen szinte valamennyi építészeti stílus jegyei felismerhetők. Mégsem zavaró a stíluskeveredés, mivel egységet teremt a falak elefántcsont-fehér-kék-arany színharmóniája.
A zsinagóga kitűnő akusztikájának köszönhetően Szeged egyik - nagy befogadóképességű, 1300 ülőhelyes - koncertterme is.
A kert nemes fái: a főhomlokzat előtti tiszafa sor, a piramistölgyek és császárfák Löw Immánuel főrabbi botanikai jártasságát tanúsítják.
A zsinagóga legszebb része a kupolabelső, mely a világot szimbolizálja, tartóoszlopai pedig az erkölcsi világot meghatározó munkát, kultúrát és a jó cselekvést. A kupoladob 24 oszlopa a nap huszonnégy óráját, fölötte a csipkebokor virágai a hitet jelképezik. A végtelen tér élménye fogalmazódik meg a kupola növényzetet jelző, zöldes-barna díszítősorától egyre sötétülő, csillagos kék üvegburkolatában (Róth Miksa). Középütt a Dávid-csillag, s körülötte a Nap kivilágítható sugarai koronázzák az égboltot.
A világtájak felé irányuló fődongák mennyezetén a megfelelő napszaki imák olvashatók héberül. A falakon látható feliratok egy szent-pétervári múzeumban őrzött, i. sz. 916-ból származó biblia kéziratbetűinek alkalmazásai.
Az impozáns márványoltár záróköve - mely az építés történetének leírását takarja - jeruzsálemi márványból van. Az izsópnövényt ábrázoló, fémpántokkal díszített frigyszekrény ajtaja, az ősi frigyládához hasonlóan Nílus-parti sittimfából készült. A szekrényben tóratekercsek vannak, rajtuk héberül Mózes öt könyve olvasható. A frigyszekrény fölött függ a finom művű örökmécses, még feljebb a kis kupola - az épület nagy kupolájának leegyszerűsített mása - magasodik. Mögötte van az orgona. Az iparművészeti remekű, részben aranyozott, bronz gyertyatartók, Titus római császár diadalívének domborművei a Biblia leírása alapján készültek, féldrágakövekkel díszítettek. Figyelemre méltóak a templom művészi szépségű ablakai is: a földszintiek a liturgiai év eseményeit örökítik meg.
A főbejárat fölötti legszebb ablakcsoport a történeti visszaemlékezés ablaka. Közepét a régi és az új zsinagóga képei díszítik. A régi épület bal sarkához festett csónak, az árvízre emlékeztet. Az előcsarnok márványtábláival és a két fekete kőkoporsóval a koncentrációs táborok áldozatainak állítottak emléket.

Tudnivalók a Szegedi Régi zsinagógáról
A klasszicista zsinagóga a XIX. század közepén épült. Homlokzatát 1900 körül - Lipovszky Henrik és József tervei szerint - módosították. Jelenleg kulturális célra hasznosítják.
Szegednek már a mohácsi vész előtt is volt zsidó lakossága, ám végleges letelepedésüket csak II. József türelmi rendelete tette lehetővé. Első templomukat 1803-ban emelték. A második, a jelenlegi régi zsinagóga Lipovszky Henrik és Lipovszky József tervei alapján, klasszicista stílusban épült. Ebben működött egykor Löw Lipót főrabbi, aki az országban elsőként vezette be a magyar nyelvű hitszónoklatot és az orgonával kísért istentiszteletet.
Az épület Hajnóczy utca felőli falán magyar és héber nyelvű tábla mutatja az 1879-es árvíz magasságát. (Az akkori utcaszint 180 centiméterrel volt alacsonyabban.) Az udvari homlokzat emléktáblái az első világháború zsidó hőseinek neveit örökítik meg.

Sok szerencsét kívánunk a kereséshez:
Fodor család Szeged


LÁDATÖRTÉNELEM:
2010.06.06.: a terep felmérése, a rejtek adó hely kiválasztása
2010.06.13.: a láda cseréje egy nagyobbra. 1 hétig bírta nagyobb, normál ládaként...
2010.07.04.: újra mikroláda lett belőle, a korábbi helytől elég távol
2011.06.13.: ellopták másodszor is a ládát, ezt pótolta egy ismeretlen kessertársunk, akinek köszönjük a segítségét! A láda (újratelepítve, logbookkal) maradt a helyén, de egy kicsit nehezebb lett így megtalálni, ezért egy lépésközzel növeltük a megtalálás nehézségét.

Közeli ládák:
Szegedi Református Templom 0,7 km
Szegedi városnézés 0,7 km
Tiszavirág 0,9 km
A szegedi vasúti híd maradványa 1,6 km
Szegedi templomok 1,6 km
Szegedi Csillagvizsgáló és F
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (457 db): környezet: 4.32 rejtés: 4.30 web: 4.53 átlag: 4.38

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
Evelyne 2017.10.22 15:10 - Jelszó nélküli megtalálás
Igaz, hogy "beteg"-re van állítva a láda, bár már semmiféle munkálatok nem folynak az épület környékén, azért megkíséreltük a keresést, hátha pótolták már, de nem...
Kérjük a képek alapján a találat elfogadását. Köszönjük: Evelyne, Dani

 
Hegedüs Zsuzsa 2017.07.31 10:00 - Megtaláltam
Láttam, hogy beteg a láda mégis eljöttem megnézni.
Kár lett volna kihagyni még a felújítás ellenére is nagyon szép monumentális épület.
Képek alapján kérem fogadd el a megtalálást.
Köszönöm a bemutatást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.09.17 17:40]

IMG_20170731_095947IMG_20170731_100514
IMG_20170731_101039IMG_20170731_101049
IMG_20170731_101122IMG_20170731_101224
cherrybabe 2017.04.30 12:00 - Egyéb
Elkepesztő épület!!!! Amikor elmentunk megnezni, nem gondoltuk, h be is fogunk tudni menni.
A renovalas ellenére, bejelentkezes alapján, naponta egyszer be lehet menni. Élmény volt!

Bl4st3r & Amy 2016.12.28 12:40 - Egyéb
Piros kereszt Üdv: ládadoki Nem tudom mikori a wap rész, időnként ránézek azért. Klassz lesz majd a felújítás után, ez a láda is megélhet egy épület több korszakát is! Update 03.16. : a láda az illcaches.geo oldalon adoptálható ládák közé került. Email küldtem a rejtőnek.

iloilo 2016.11.21 18:13 - Megtaláltam
Fa nincs, odu van, ket nagy kavics is, de ladanak a nyomat sem talaltam. Szeretnek egy jovahagyast ha lehetseges. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2016.12.22 08:37]

GCUJZS_20161121181342.jpg 
Párduc50 2016.11.15 16:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, bár a fa kidőlt, a logbook pedig igencsak beázott. A hely is tetszett és a "kényszerrejtés" sem volt rossz.

VaVi 2016.11.08 17:30 - Megtaláltam
Majd fél órán át próbáltam megtalálni a megfelelő fát - körbejárva szinte az összeset az utcában, de odút nem leltem.
Hívtam a rejtőt, aki végül később visszahívott (amikor már máshol voltam). Végül csak azért is visszamentem a fákhoz és a kapott útmutatás alapján megtisztogattam a lehullott levelektől a fák TÖVÉT, nem kevés avart átmozgatva, de egyik fa tövében sem találtam "henger alakú mikroládát nagy méretű, jól hozzáférhető természetes odúban".

Kérem a találtat és az erőfeszítéseim elismerését.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2016.12.25 08:47]

20161108_17373820161108_173753
20161108_18041820161108_180438
20161108_18090820161108_180916
20161108_18092820161108_180933
menace 2016.10.31 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi!

katika 2016.10.31 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

ViczianSz 2016.10.31 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Atis87 2016.10.22 21:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Raczky család 2016.10.22 15:35 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést, megtaláltuk. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

feldelaci 2016.10.19 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Akalan23 2016.10.16 22:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

schulczgreg 2016.10.13 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.48
Köszönöm a rejtést! :) Kicsit forgalmas a helyszín, inkább az esti órákban érdemes felkeresni ;)

Vincenzo65 2016.10.09 18:08 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 3.82
Felújítás miatt szinte semmi nem látszik. Szerencse, hogy már láttam. Kivágott fában nagyon -nagyon gyengén olvasható.

yan-chee 2016.10.02 15:02 - Megtaláltam
A zsinagóga felújítás alatt, mint ahogy már az előttem levők is mondták. A kereséssel sokat bíbelődtem, nem találtam fát nagy méretű természetes odúval. Látom itt írják már ketten is, hogy kivágták... szóval kérném a jelszó nélküli megtalálást elfogadni. A kép, amit feltöltök az a telefonos track rögzítő alkalmazás print screen-je; alul látszik az akkor éppen aktuális helyzetem.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2016.11.06 09:05]

GCujzs 
Tompika23 2016.10.01 18:40 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.40
Megtaláltuk. A fa kivágva, a cache vizes, a láda ocsmány, a jelszó alig kivehető...
Javasolnám hogy legyen felújítva...

(a logot 2016.10.24-én írtam, ha eddigre változás állt be, tekintsétek semmisnek a felújításra vonatkozó bejegyzésemet.)

 
SandorCsaba 2016.10.01 15:30 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! :) Kivágott fában!

gen.dever 2016.10.01 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Sajnos az egész zsinagóga fel van állványozva, így sokat nem láttam belőle most. A rejtéssel pedig sokat elidőztem, mire rájöttem, hogy a rejtekadó fát kivágták, egy autó is állt a tönkön félig takarva azt. Ennek ellenére, -kis túlzással- a csodával határos módon a láda megúszta, viszont biztos át kell helyezni és felújítani, mert ebben a formában nem lesz hosszúéletű. Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (800 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu