geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2756. Szegedi zsinagógák (GCSZZS)
Új Zsinagóga (2017) északi sarok
Új Zsinagóga (2017) északi sarok
Új Zsinagóga (2017) - nyugati sarok
Új Zsinagóga (2017) - nyugati sarok
Menóra emlékmű a főbejárat előtt
Menóra emlékmű a főbejárat előtt
Belülről
Belülről
Kupola
Kupola
Néhány ablak a sok közül...
Néhány ablak a sok közül...
Régi Zsinagóga (2017)
Régi Zsinagóga (2017)
Vízszint jelzők a bejárat mellett
Vízszint jelzők a bejárat mellett
Régi Zsinagóga (2017) udvari homlokzat
Régi Zsinagóga (2017) udvari homlokzat
A Szegedi Zsidó Hitközség székháza és szeretetotthona
A Szegedi Zsidó Hitközség székháza és szeretetotthona
Emléktábla az egykori felekezeti iskola épületén
Emléktábla az egykori felekezeti iskola épületén
Kisfiús ivókút (Simor Márton, 2010)
Kisfiús ivókút (Simor Márton, 2010)
Új Zsinagóga (2010)
Új Zsinagóga (2010)
A főbejárat előtt (2010)
A főbejárat előtt (2010)

Szélesség N 46° 15,221'
Hosszúság E 20° 8,505'
Magasság: 78 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.06.11 20:45
Megjelenés időpontja: 2010.06.11 21:31
Utolsó lényeges változás: 2017.12.11 20:42
Utolsó változás: 2017.12.17 07:30
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: fodorcsalad, GSdriver
Felhasználó: GSdriver
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 837 + 8 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.0 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP: A láda egy 7x7x3 cm-es műanyag doboz. A hely elég forgalmas, ezért légy óvatos és körültekintő a logoláskor! Ha tanácstalan vagy, Bell úr találmánya segít! :) Kérlek, ne tegyél fel képet a rejtekről. Figyelem! Az új zsinagógába a látogatók kizárólag a Jóska utcai FŐBEJÁRAT-on keresztül mehetnek be!
A ládába TravelBug nem helyezhető.

Szeged és Csongrád megye egyik legtöbbet logolt ládája a fodorcsalád-nak köszönhetően a város méltán híres zsingógáihoz invitálja a geoládászat kedvelőit. A három templom közül az 1800-1803 közt emelt elsőt ma már sajnos nem láthatjuk. A jelenleg állók közül az idősebb, második templom a Szegedi Régi Zsinagóga, míg a harmadik, legújabb templom a Szegedi Új Zsinagóga.

Megközelítés
Gépjárművel: A zsinagógák környékén - és mindenütt a második körúton ("Nagykörút") belül - fizető parkolás van Szegeden (H-P 8:00-18:00)! Fizetés az utcán álló automatáknál (készpénz/kártya), illetve sms-ben vagy a parkolási app. segítségével. Ingyenes parkolásra ebben az időszakban a közeli Árkád parkolójában van mód.
Tömegközlekedéssel: A Bartók téren (Attila u.), a Centrum áruháznál, vagy a Dugonics téren levő megállóban kell leszállni. MENETRENDEK, VONALHÁLÓZAT

A Szegedi Új Zsinagóga:
Nyitvatartás: vasárnaptól péntekig 10-15 óráig. Ha esetleg az októbertől áprilisig tartó időszakban a zsinagóga Jósika utcai főkapuja a nyitva tartási idő alatt zárva van, kérjük hívják a kapun megjelölt mobilszámot. A Látogatók részére belépés KIZÁRÓLAG a FŐBEJÁRAT-on  N 46° 15,240' E 20° 8,548' 78 m [GCSZZS+főbejárat] keresztül lehetséges, még akkor is, ha esetleg valamely másik kertkapu is nyitva van!
Belépőjegy árak (2017.08 ->): felnőtt: 1.200 Ft (10 fő vagy afelett: 1.000 Ft/fő), diák/nyugdíjas: 600 Ft/fő (10 fő vagy afelett: 400 Ft/fő). További információ: itt található.

Az épületről: A Szegedi Új Zsinagógát 1900-1902 közt, éppen 100 évvel a már lebontott első templom építése után, annak helyére emelték Baumhorn Lipót tervei alapján. Baumhorn 22 zsinagógát tervezett a 19-20. század fordulóján, legszebb alkotása éppen a mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós stílusú Szegedi Új Zsinagóga. A 48 m hosszú, 35 m széles, 48,5 m magas és 32 m belmagasságú templom, Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája.

Szerkezeti jellegzetességei Löw Immánuel főrabbi nevéhez fűződnek, aki "Die Flora der Juden" című munkájában a Biblia és a Talmud növényeit örökítette meg. A mór-szecessziós stílusú épületen szinte valamennyi építészeti stílus jegyei felismerhetők. Mégsem zavaró a stíluskeveredés, mivel egységet teremt a falak elefántcsont-fehér-kék-arany színharmóniája. A zsinagóga kitűnő akusztikájának köszönhetően Szeged egyik - nagy befogadóképességű, 1300 ülőhelyes - koncertterme is.

A zsinagóga legszebb része a kupolabelső, mely a világot szimbolizálja, tartóoszlopai pedig az erkölcsi világot meghatározó munkát, kultúrát és a jó cselekvést. A kupoladob 24 oszlopa a nap huszonnégy óráját, fölötte a csipkebokor virágai a hitet jelképezik. A végtelen tér élménye fogalmazódik meg a kupola növényzetet jelző, zöldes-barna díszítősorától egyre sötétülő, csillagos kék üvegburkolatában (Róth Miksa). Középütt a Dávid-csillag, s körülötte a Nap kivilágítható sugarai koronázzák az égboltot. A világtájak felé irányuló fődongák mennyezetén a megfelelő napszaki imák olvashatók héberül. A falakon látható feliratok egy szent-pétervári múzeumban őrzött, i. sz. 916-ból származó biblia kéziratbetűinek alkalmazásai.

Az impozáns márványoltár záróköve - mely az építés történetének leírását takarja - jeruzsálemi márványból van. Az izsópnövényt ábrázoló, fémpántokkal díszített frigyszekrény ajtaja, az ősi frigyládához hasonlóan Nílus-parti sittimfából készült. A szekrényben tóratekercsek vannak, rajtuk héberül Mózes öt könyve olvasható. A frigyszekrény fölött függ a finom művű örökmécses, még feljebb a kis kupola - az épület nagy kupolájának leegyszerűsített mása - magasodik. Mögötte van az orgona. Az iparművészeti remekű, részben aranyozott, bronz gyertyatartók, Titus római császár diadalívének domborművei a Biblia leírása alapján készültek, féldrágakövekkel díszítettek. Figyelemre méltóak a templom művészi szépségű ablakai is: a földszintiek a liturgiai év eseményeit örökítik meg.

A főbejárat fölötti legszebb ablakcsoport a történeti visszaemlékezés ablaka. Közepét a régi és az új zsinagóga képei díszítik. A régi épület bal sarkához festett csónak, az árvízre emlékeztet. Az előcsarnok márványtábláival és a két fekete kőkoporsóval a koncentrációs táborok áldozatainak állítottak emléket. A főbejárat előtt a kertben álló Menóra emlékművet 2014-ben, a Holokauszt Emlékévben emelték.

A kert teljes felújítását, Löw Immánuel főrabbi botanikai jártasságát tanúsító nemes fáinak - a főhomlokzat előtti tiszafa sor, a piramistölgyek és császárfák - újratelepítését is a templom 2017-ben lezajlott felújításkor végezték el.

A Szegedi Régi Zsinagóga:  N 46° 15,238' E 20° 8,612' 78 m [GCSZZS+bejárat] Bár Szegednek már a mohácsi vész előtt is volt zsidó lakossága, végleges letelepedésüket csak II. József (1780-1790) türelmi rendelete tette lehetővé. A ma már nem látható első templomukat bő két évtizeddel ezután, az Új Zsinagóga helyén emelték. A Szegedi Régi Zsinagóga-ként ismert második templom építési munkálatai Lipowszky Henrik és József tervei alapján, 1837-ben kezdődtek. Hat évvel később 1843. május 19-én készült el az újklasszicista stílusú templom, a földszinten a férfiak részére szolgáló padsorokkal, az emeleten pedig a női karzattal. Az templom felavatója Schwab (Löw) Arszlán főrabbi szerint az ország akkori legszebb zsinagógája volt a szegedi. 1850. december 10-től a Szeged hívását elfogadva Löw Lipót főrabbi került a hitközség élére, aki az országban elsőként vezette be a magyar nyelvű hitszónoklatot és az orgonával kísért istentiszteletet. Utódja fia, Löw Immánuel lett, akit 1878-ban iktattak be tisztségébe. Az épület súlyos károkat szenvedve, de átvészelte az 1879-es Nagyárvizet, melynek magasságát magyar és héber nyelvű tábla mutatja az épület Hajnóczy utca felőli falán. A Víz utáni felújítás során megnövelték az imaszékek számát, valamint a földszinti helyiségek közül hármat lakássá alakítottak át. A századvégre azonban már így is kicsinek bizonyult, így az 1890-es évek végén megkezdődtek egy jóval nagyobb templom építésének előkészületei. A templom homlokzatának mai formáját az 1906-os felújításkor nyerte el. Később pedig az udvari homlokzatra tett emléktáblákon az első világháború zsidó hőseinek neveit örökítették meg. A templomot ma kulturális célra hasznosítják (ALTeRRA - Kortárs Előadóművészeti Központ) és a MASZK (Magyarországi Alternatív Színházi Központ) kezelésében áll. Itt rendezik meg 1992-óta minden évben a THEALTER Fesztivált, a szabad színházak nemzetközi találkozóját.

(Forrás: www.szzsh.hu, Wikipédia, www.maszk.hu)

A láda logolása és a zsinagógák megtekintése után érdemes egy rövid körsétát tenni Szeged belvárosában. Ha a Szegedi Új Zsinagóga főbejáratán kilépve balra fordulunk, akkor sétáló utcává átalakított Gutenberg utcát érjük el, amin balra fordulva a Bolyai u. sarkán láthatjuk a zsinagógák telkén álló harmadik épületet, az egykori felekezeti iskolát (1883) és az előtte álló Kisfiús ivókutat (Simor Márton, 2010). Tovább haladva alig 100 m Szeged belső körútja a Tisza Lajos körút. Azt elérve, jobbra fordulva érjük el a Reök palotát (a szegedi szecesszió másik remekét) majd a Kölcsey utcán keresztül a Kárász utcát. Azon jobbra fordulva érjük el a Dugonics teret (szökőkút, Szegedi Tudományegyetem épülete), majd ismét balra a Somogyi Béla utcán keresztül a Fekete-házat, az Akadémia épületét és a Dóm teret (Dóm cukrászda, Dóm templom, Dömötör torony, Somogyi Könyvtár, Szerb templom). Az utca a Tiszánál ér véget (SZTE Klinikák, Aranycsapat emlékmű). A mellvédnél balra fordulva a Roosevelt térre jutunk, majd a Belvárosi híd alatt átkelve és Móra Ferenc múzeum (-> vár, Stefánia, Nagyszínház) előtt elhaladva a Vár utcába jutunk. Ez vezet a Széchenyi térre (Városháza). A tér közepén levő széles sétányon balra fordulva a Kárász utcára térhetünk vissza. Érintjük a Klauzál teret (Virág cukrászda), majd a Kígyó utcán jobbra fordulva érjük el újra a Tisza Lajos körutat. Azon átkelve a Hajnóczy utca (Tiszavirág étterem) vezet vissza a zsinagógákhoz.

Sok szerencsét kívánunk a kereséshez:
Fodor család, GSdriver
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (475 db): környezet: 4.34 rejtés: 4.32 web: 4.54 átlag: 4.40

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

kopepe 2018.07.13 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
A rejtés nagyon 5-ös !
Köszönöm a rejtést!

szollosi73 2018.07.12 16:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.11
Megvan!

KálmánCsalád 2018.07.10 10:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.84
Köszöni a rejtést a KálmánCsalád!
Szuper rejtés! A többi Szegedi ládáért még visszajövünk (mikor nem táboroztatunk :)

DSCF5064DSCF5084
larissza99 2018.07.08 16:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

Kicsicsapat 2018.07.07 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

petili 2018.07.06 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.85
Köszönjük a rejtést!

GAMANO 2018.06.30 17:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Pongi57 2018.06.28 07:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Reggeli bringázás első ládája. Próbáltam Bell urat hívni, de nem volt meg a
mobilszáma. Azért megtaláltam. ;-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4h]

Sinsike 2018.06.25 21:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést egy élmény volt!! [Geoládák v2.2.4]

Ramesz10 2018.06.25 21:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

gargapista 2018.06.25 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.48
Megtaláltuk, köszönjük :)

fz12sg66 2018.06.23 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

Miisi 2018.06.09 17:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

xbundi94x 2018.06.09 14:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Mizo6869 2018.06.06 12:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Mia, Zoli. [Geoládák v2.2.4]

jadam968 2018.05.23 11:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Bernáth 2018.05.20 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Sokat sétáltunk Szegeden, több ládát kerestünk egyszerre. Sajnos az új zsinagógába nem jutottunk be, ünnep miatt zárva volt. Viszont szerencsénk volt a régi zsinagógával, aminek az épületét éppen külföldi kutatók látogatták, és mi is bementünk, megnéztük. A ládát gyorsan megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

stikli08 2018.05.19 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm, hogy megmutattad! [g:hu 1.5.4]

silboy & Zsóka 2018.04.25 19:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.91
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Bár csak kívülről láttuk, gyönyörű az új Zsinagóga!

Balpeter25 2018.04.16 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
Megtaláltuk! Köszönjük!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (855 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu