geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2713. Nova - Barangolás Göcsej "fővárosában" (GCKVNO)
Kilátás
Kilátás
Kilátó
Kilátó
Pince
Pince
Pihenő
Pihenő
Tornapálya
Tornapálya
Nyomvonal
Nyomvonal
Prés
Prés
Templom
Templom
Szobor
Szobor

Szélesség N 46° 40,084'
Hosszúság E 16° 40,671'
Magasság: 221 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.10 15:40
Megjelenés időpontja: 2010.04.14 22:10
Utolsó lényeges változás: 2013.01.01 17:57
Utolsó változás: 2017.03.05 20:30
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Nemthi + waneqr
Felhasználó: Nemthi
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 126 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Nova szőlőhegyének természeti szépségeire hívja fel a figyelmet a ládasor, egyik pontjával a kilátóba, másikkal a tornapályához invitálva meg a keresőket, ahol maga a láda rejtőzik egy sokágú bokor ágvillái között.
FONTOS, hogy a második ponthoz a kilátó után jutunk el, nem a szőlőhegy elején található tornapálya táblát követve!

A láda a Kerka völgy ládasorozat (GCKV) tagja, melynek célja hazánk dél-nyugati sarkának apró csodáinak bemutatása. Így, ha erre jársz...

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Láda
A láda egy kis 10x20x6 cm-es hosszúkás műanyag, ételtároló doboz, színes tetővel, ami a tornapálya végének közelében található egy sokágú bokor ágvillái között, a földtől nem messze, gondosan takarva.
Kérem a visszarejtés során is gondoskodjatok a jó takarásról!

A jelszó képzéshez az első pont a kilátó  N 46° 40,380' E 16° 40,408' 224 m [GCKVNO-1], melyen a tetőt tartó gerendák száma adja az első részletet, míg a második részlet a ládában van  N 46° 40,084' E 16° 40,671' 221 m [GCKVNO-2]Figyelem a jelszó betűkkel írandó!

Megközelítés
Nova a 75-ös út két oldalán, Lenti és Pacsa között fekszik. A ládát a Csömödér-Mikekarácsonyfa felé vezető útról, a "Csicsergő" Szabadidőközpont mellett a hegyre felvezető útról induló erdei tornapályán lehet elérni gyalogosan, míg gépkocsival és kerékpárral a szőlőhegyi úton végig, a pihenőhelyig kell menni.

Nova
A települést, a "Göcsej fővárosaként" is gyakran emlegetett Novát a Cserta- és a Kerta-patakok fogják közre. Az Árpád-kortól feljegyzett története van, az almádi apátság alapítólevelében leírt birtokhatár ismertető említi először, a veszprémi püspök birtokaként, amely 1777-től a szombathelyi püspöké. Egy Nagy Lajos korából 1453-ból való irat még possessióként említi, ám 1446-ban már oppidumként, tehát mezővárosként regisztrálták. Egy közvetlenül Mohács előtt keletkezett irat 25 telekről és 4 malomról számol be.
A templom plébánosa 1550-ben Petrus vicearchidiaconus volt. Kanizsa eleste után egyre többször jelenik meg határában a török. A városkát megerősítik, de a gyakori betörés miatt a birtokai elpusztásodnak. 1622-ben Ergelics Ferenc püspök 6 év adómentességet ajánl az elhagyott birtokok újratelepülőinek. A török pedig pusztított: 1656-ban a lövei kapitány adja hírül, hogy Zágorhidánál egy nagy török egység cselt vetett az egerszegieknek, s hogy ne tudjanak hírt adni a novaikat elhurcolják. Emberei elvesztését Széchenyi György püspök a szécsiszigetiek pusztításának tartja. A vidék a töröknek is fizetett adót, az utolsó török uraság Mohmed Ispaya volt. A megszállás végén leírják, hogy mekkora pusztulást szenvedtek. Az ősi kéttornyú templom is tető nélkül maradt. Hamarosan azonban békés időszak kezdődik. 1716-tól kereszteltek, 1750-től teljes anyakönyvet vezettek.
Mivel filiális egyháza van, iskolájában a környékbelieket is tanítják. 1871 után kisközséggé fejlődött vissza. A vasúti forgalomtól távol esett és ez magyarázza, hogy nem tudott fejlődni. A szombathelyi püspök egykori birtoka a gróf Batthyány család kezére került.
A település, mint a Göcsej központja még a két világháború között megőrzött szerepéből néhányat járási székhely, s mint ilyen szolgabírói, másrészt körjegyzőségi központ. Volt tüdőgondozó, szülőotthon, orvos, gyógyszertár is. Jelentős számú iparos dolgozott a községben. 1950-ben elveszik járási székhely címét, ezáltal az elvándorlás igen felgyorsul.
Szerencsére az oktatásügyi és kulturális élet megmaradt. 1967-ben nagy erőfeszítésekkel megépült az iskola, amely jelenleg is működik, van óvoda is.
A falu híres plébánosa, Plánder Ferenc Göcsej néprajzának, hagyományainak, történek máig legkiválóbb kutatója volt.
A település környezetében érdemes felkeresni Csömödért (horgásztó), Páka (Öveges-ház, Háromszentek kápolna), Iklódbördőce (Mároki-kápolna).
Forrás: www.nova.hu

Nevezetességek

A SUTTOGÓ templom
A környék egyik legmagasabb temploma a novai Nagyboldogasszony templom Mária Terézia idejében, 1778-ban épült. A templom a régi rossz állapotú helyett épült, a források szerint Hefele Menyhért tervezte az épületet. A barokk stílusú templom freskóit Dorffmaister István készítette, amelyeken Mária életútját követhetjük figyelemmel attól a pillanattól, amikor értesült arról, hogy ő lesz Jézus szülőanyja egészen a mennybemeneteléig. A templom akusztikai különlegessége, hogy a kórusíven található szenteltvíztartóba belesuttogott szó hallatszik a másik szenteltvíztartó felett. A templom orgonáját 1787-ben Treffer János Jakab kőszegi mester műhelyében alkották. Az épület előtt a hívek által emeltetett kereszt áll 1922-ből.
Látogatási idő minden nap 9-12 óra és 14-19 óra között. Elérhetőség.

Forrás:
Templom története
A "suttogó" templom működési elve

Helytörténeti gyűjtemény
"Sokból, amennyit akarsz - kevésből, amennyit lehet", mondja a mottó a Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjteményben, ahol a XIX-XX. századi paraszti táplálkozást és a táplálék megtermelésének, előállításának jellemző helyszíneit: szántóföld, gyümölcsös, pitvar konyha, kamra, kástu, valamint az eszközöket és a kapcsolódó szokásokat mutatják be a fényképek, rekonstrukciók és enteriőrök.
A gyűjtemény a XVIII. század második felében épült földszintes saroképületben, az egykori uradalmi tiszttartói házban került berendezésre. A húsz méter hosszú barokk stílusú épületet északról és nyugatról egy-egy bástya támasztja, a szobái és a folyosók bolthajtásosak, alatta hatalmas pince található, ahol a gróf az aratóknak szánt bort tárolta.
A kiállítás anyagának ismertetése
A látogatás csak előzetes bejelentkezés alapján történik.
Látogatásra jelentkezés

Harangláb
A térség jellemző haranglábát itt is megtalálhatjuk. Nova Zágorhida elnevezésű településrészén áll a XVIII. században épült, római katolikus, műemlék jellegű harangláb. A kisméretű, kétoszlopos, talpas, házas, zártszoknyás építmény jellemzője a rövid nyakrész és az arányosan megnövelt méretű felső süvegtető (lásd még delzala.hu).

Vadászkastély
Nova mellett található az Olga-major vadászkastély, amely valamikor gróf Batthyány Zsigmond tulajdonában volt. A környéken lőtt vadak trófeáival díszített műemlék jellegű épület jelenleg a Zalaerdő Zrt. tulajdona. 1970 szeptemberében itt lőtte Marion Schuster vadászvendég az akkori világrekord trófeát viselő gímbikát. A terület vadászati lehetőségeit újabb színfolttal gazdagítja a nagy vadkanokat rejtő hernyéki vaddisznós kert.
Ifjúsági táboroknak ad otthont a Csicsergő Szabadidőközpont, amely"C" kategóriás ifjúsági szálló. A központban évente több alkalommal is rendeznek a település és környékének hagyományait bemutató programokat, mint amilyen a disznóvágás, kemencés sütés. A gyönyörű táj, a csendes, nyugodt környezet, a jó levegő tökéletes helyszínné teszik a tábort gyermekek és családok, csoportok számára rendezett programok lebonyolítására is.
A település egyik különleges programja a Göcseji Aratónapok, amelynek XX. jubileumi rendezvénye 2008-ban volt. Az idősebbeknek már csak nosztalgia a kézikaszás aratás, a fiatalabbaknak viszont annál nagyobb kuriózum. Előfordult, hogy valaki itt látta életében először, hogyan aratták elődeink a kenyérnek való gabonát, s talán ennél is többen vannak azok, akik itt ismerkedtek a cséphadarós cséplés izzadtságos, fáradtságos munkájával.
Az arató napokon minden évben megválasztják Göcsej első kaszását, aki a kis és nagybandák aratói közül kerül ki. A kiválasztás a meghatározott nagyságú búzatábla learatása után következik, de díjazzák a hagyományos aratási ételeket és italokat bemutató asszonycsoportok legjobbjait is.

Kilátó és tornapálya
Göcsej legszebb dombjait és a környék látképét a nemrég elkészült, szőlőhegyen található kilátóból csodálhatjuk meg, amely mellett pihenőhely is található. Ahogy a szomszédos dombháton is, melyet a hegyi úttal kiegészült erdei tornapálya fűz fel egy kellemes, majd 3 kilométeres sétaútra.
____________________________________________________________

Ládakarbantartás
2013.01.01.
Láda újra rejtése új rejtekre, nem a fenyő tövébe. A "Nováért és Gyermekekért Alapítvány" egy új helyszínre telepítette a tornapályát, de az nem változott, hogy a maga a láda a tornapályához invitálja a kincskeresőket, annak utolsó állomásának közelébe. Remélem a rejtekhely helyének ellenére sokáig megfelelő lesz, nem lesz áldozata sem favágóknak, sem kíváncsiskodóknak.
Kérem a gondos visszarejtést!
A koordináták már az új rejtekhelyre mutatnak.

2012. 04. 17.
Csaba & családja jelzése alapján a láda cseréjét terveztem, de a helyszínen látottak alapján a tervet későbbre halasztottam.
A láda ideiglenesen "beteg"-re van állítva, mivel az erdei tornapálya útvonala módosítás alatt van, illetve a pálya elemeit felújítják.
A tornapálya kialakítása után a multi második pontját, a ládát újra elrejtem.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (85 db): környezet: 4.39 rejtés: 4.25 web: 4.57 átlag: 4.40

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


anettx 2019.09.07 16:40 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Zalai dimbes-dombos tájakon kirándulgatás 2.0
Klassz multi, tetszett!
A 2. pont környéke kár hogy ilyen elhanyagolt, pedig klassz piknikező hely lenne.

gckvno-DSC05898Hinta-palinta:)
Kiaribua 2019.08.20 11:15 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. A település leírása érdekes, a kilátó rendeben, de a tornapálya lassan az enyészeté lesz, hónaljig érő csalánon kell átvágni a ládához.

scele 2019.08.12 17:55 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

kicsiscele 2019.08.12 17:55 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

nbokan 2019.06.05 14:34 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.21
Az eső miatt, mindkét pontot autóval közelítettük. A kilátó rendben van, a tornapályát viszont már visszafoglata a természet. A ládát csak egyedül kerestem, a többieket inkább kint hagytam a hintánál. Kösz, rejtést. Képek később... [g:hu 1.6.3a]

BaLiAnIz 2019.04.22 10:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Megtaláltuk, köszönjük.

Balaci 2019.03.30 12:30 - Megtaláltam
Szép volt, jó volt (az esküvő amire hivatalosak voltunk), és a láda is meglett... Közös találat Borsóval, kösz a rejtést. Balaci

Pilis50 2018.11.11 11:11 - Megtaláltam
+lett

tornaasztal
hinta 
Lagerta 2018.10.31 15:10 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
Gergő és Eszti

Csureszh 2018.10.30 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.44
A tornapálya halódik, a kilátó nagyon jó!

james 2018.10.30 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Pongi57 2018.10.27 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.26
Valami nekem sem stimmelt, mert ott a helyszínen vagy négyféle megoldást beírtam, egy sem volt jó. De valószínű elgépelhettem valamit, mert itthon azt a megoldást egyből elfogadta, amit ott a helyszínben először beírtam. ;-)

A kilátó által megmutatott panoráma pazar, még a mellé épített mobil torony ellenére is! A hátteret a sötét felhők adták. Viszont a tornapálya az elhagyatott, elhanyagolt, leromlott. Ilyen állapotában nem érdemes bemutatni. Javasolnám, hogy vagy úgy legyen ez egy kétpontos multi, hogy a láda a kilátó környékén van elrejtve és a faluban van egy virtuális pont, vagy átalakítani hagyományossá és csak a kilátó marad. Én most környezet szempontjából csak a kilátót vettem figyelembe és ezért az 5 pont. A láda környezete szóra sem érdemes!

 
h725 2018.08.24 13:38 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.96
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Picit belebonyolódtunk a jelszó első felébe, de azért sikerült előbb-utóbb. A második pontnál sajnos látszott, hogy ez az erdei tornapálya bizony már túl van a fénykorán. De most a környék le volt kaszálva, könnyen el lehetett jutni a kincshez. Utána még bementünk a templomba is. Nagyon szépen felújított, csodás freskók díszítik. Ja, és suttogtunk a szenteltvíz-tartóba is. Működik ! Aki arra jár feltétlenül próbálja ki ! Köszönjük a rejtést !

Bogi, Zsófi, Vali, Zsolt

A templomban
dabcsi 2018.08.16 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Őrségbe, Vendvidékre tervezett ládatúránk első ládája. Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]
Nekünk szerencsénk volt mert teljesen ki volt kaszálva a tornapálya - talán felújítják. A torony melletti toronynál egy hatalmas daruval dolgoztak és egy munkavédelmi sisakos nagyon kedves ember érdeklődött mit csinálunk, ismerte a játékot és ajánlott programokat is a környéken még Lendvát is ahol Chagall kiállítás van és Ő már látta.

norba44 2018.07.30 19:59 - Nem találtam meg
Teljesen benőtte a gaz a terepet, gyerekekkel kerestük, feladtuk, kár érte. A torony az OK, de a második lelőhely járhatatlan, tornapálya pedig már nincs - egy helyi elmondása alapján, évek óta nincs.

kicsiogre 2018.07.23 11:34 - Megtaláltam
Családos ládakeresés volt, de sajnos a második pont gyerekkel járhatatlan. A 1,5-2 méter magas csalántenger nem gyerekbarát. Szerintem célszerű lenne egy picit közelebb vinni az úthoz a ládát.

AstroHead 2018.06.30 17:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

zaskl 2018.04.28 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

paul 2017.12.13 09:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4a] [wapon beküldött szöveg]

kobcikrajci 2017.06.24 12:19 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.55
Bicajjal Szentkozmadombja felől "élvezve" útközben az aszfaltozott "hullámvasutat". Szintből jutott még a cache közvetlen közelébe is, ezen a meredek emelkedőn feltoltam a szamarat. Érdemes volt, hiszen a szép panoráma mellett olyan kilátót találtam, amit karban is tartanak, több helyen cserélték a deszkákat ahelyett, hogy egyszerűen lezárnák. A láda környezete már kevésbé tűnik népszerűnek, csendben pusztul, de azért a füvet nemrég kaszálták. És cseresznyézni is lehetett a kutakodás mellett.

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (128 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu