geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
250. Nyugati sziklafal és Zsongor-kő kilátó (GCfal1)
Csapatunk
Csapatunk
A láda
A láda
Stand
Stand
A láda helye alulról
A láda helye alulról

Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 530 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.05.28 19:00
Utolsó lényeges változás: 2015.08.01 06:09
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: vaje
Felhasználó: H. Gábor
Nehézség / Terep: 5.0 / 5.0
Megtalálások száma: 184 + 14 sikertelen + 30 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást @david készítette.


Első ládámat helyeztük el társaimmal ezen a gyönyörű panorámát nyújtó helyen. Tervünk az volt, hogy egy olyan helyen tegyünk el egy ládát amit kifejezetten nehezen lehet levadászni. Időközben elkészült a Pálos kolostornál a láda s így egy út alatt két ládát lehet találni. A megközelítése nagyon egyszerű (gyerekkel,nagymamával is). Lehet gyalogosan és kerékpárral.A láda 50 m-es körzete már nehéz terep.A félősebb kísérők itt gyönyörködhetnek a kilátásban.A Zsongorkő-kilátóról már látni a kis falunkat.Onnan követhetik a család bátrabb tagjainak a keresését Autóval nem szabad behajtani mert a Jakabhegyi Természetvédelmi Területen fekszik.
A (biztonságos) megtaláláshoz szükség lesz kötélre és egyéb ereszkedőfelszerelésekre. Én kötél nélkül helyeztem ki de ezt csak gyakorlattal rendelkezőknek merem ajánlani. A keresés a fal nyugati felén kecsegtet sikerrel. Mindenki vegye fontolóra képességeit és az szerint saját felelősségére keresse a ládát. A sziklafalba szöget és egyéb furmányokat nem szabad beverni.
Cserkút felől a Kék háromszög jelzésen, Remete-rét felől pedig a Kék jelzésen kell haladni. Ajánlom a ládát kőzetek iránt érdeklődőknek.
Most ennyi segítség elég is lesz. Szép időt, sok szerencsét kívánok: vaje

Kedves játékostársak!
Több olyan visszajelzést kaptam, hogy az általam jóváhagyott megtalálások, azon játékosok megtalálásának vesz el az értékét, akik felkészültek a leírás szerint az igen nehéz keresésre és tényleg leküzdötték a nehézségeket és tényleg megkeresték a ládát.
Úgy érzem, hogy tiszteletben kell tartanom ezeket a véleményeket, hiszen tényleges teljesítmények állnak mögöttük, ezért a továbbiakban nem fogom jóváhagyni a jelszó nélküli logokat.
Megértésetekben bízva: H. Gábor
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (137 db): környezet: 4.93 rejtés: 4.76 web: 4.46 átlag: 4.72

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


tabletta 2018.09.20 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

VP 2018.08.23 14:00 - Egyéb
2018.08.23 14:00
Feladtam.
A korábbi logok alapján azt reméltem, hogy le tudok menni minden segédeszköz nélkül a ládáért. A lépések valóban nem nehezek, magashegyi kirándulásokon gyakran kell ennél nehezebb kis, néhányméteres falat megmászni. De közbeszól a pszichológia: az alatta lévő mélység látványa, gondolata. Középiskolás koromban 20-30 méteres áthajló falakon ereszkedtünk saját készítésű ereszkedőcsomóval. De most, a hatvanadik évemben, már sokkal félősebb vagyok. (Paradoxon: minél öregebb az ember, annál kevesebbet veszíthet már, mégis egyre jobban fél.)
Próbálkoztam fentről: már csak lábnyújtásnyira volt a ládát fedő sziklán a kis steinman (kőkupac, lásd a fotót). A kis fában nem bíztam meg, más kapaszkodő nem volt, és hiába "könnyű lépcső", nem mertem tovább menni. Próbálkoztam oldalról egy párkányon, itt is majdnem a ládáig jutottam, de az utolsó méteren megint izgulni kezdtem. (Ráadásul egyedül voltam: ha itt leesem, napokig senki rám se talál.)
Úgyhgy jöhetek újra: vagy másokkal együtt, vagy felszereléssel (önbiztosítással). Bátrabb már nem leszek.

2011.09.25 11:00
Irigykedem! Sajnos nem tudtam ottmaradni, pedig nagyon szeretném már megmászni ezt a falat. (Péntek este javasoltam lelcache-nek egy esti fejlámpás vagy egy szombat hajnali keresést, de nem volt elég lelkes az ötletért.)

 
Zergi 2018.06.21 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Fogtam! - a pécsi Országos Vasutas Természetjárók Találkozója keretében.
Eddig korábban kétszer elmosta az eső/hó a próbálkozásunkat. Most megelőztük az esőt egy nappal, igaz volt, vagy 30 fok. Igen nehéz volt a megközelítés, mert csak hosszú kötelet kaptam kölcsön a mászáshoz és nehéz volt cipelni. Zalajaro derekasan kivette a részét, az Éger-völgytől ládákhoz kitérve hozta rendületlenül. Anettx képei és korábbi telefonos útmutatása alapján közelítettünk a beszálláshoz. Megtaláltam a képeken szereplő jellegzetes sziklakiugrót. Ehhez képest építettük ki a standot. Egy kis fiatal tölgyfa mellett kell leereszkedni! Ereszkedő nyolcassal és pruszik biztosítással biztonságban éreztem magam, bár több tíz éve nem csináltam ilyet. A farzsebekben vittem még egy-egy pruszikzsinórt, hátha úgy kell majd fellépegetnem, de erre végül is nem volt szükség! Ahogy leereszkedtem az első pár méteren és körülnéztem a kis párkányról, nagyot kiáltottam, hogy ott a láda! Nem is volt gond, már csak egy kicsit kellett lejjebb ereszkedni hozzá. Rögzítettem a nyolcasnál a kötelet, majd Józsi leeresztette a másik, szabad véget, erre kötöttem a dobozt. Zalajaro felhúzta magához, belogolt, majd visszaeresztette, hogy én is rögzítsem a találatot. A ládát felülről takaró kiugró sziklára építettem egy kis kőbabát a következőknek segítségül. Aztán már csak biztonságosan ki kellett érni a Zsongor-kőhöz és nagyot sóhajtani! :)

IMG_1499
IMG_1505A rejtek
IMG_1520
zalajaro 2018.06.21 11:44 - Megtaláltam
Zergivel. 😉

IMG_20180621_105442IMG_20180621_110030
IMG_20180621_114059IMG_20180621_114902
Hörcsög 2018.05.27 15:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Sziklamászó komédia. :) Bővebben később! [g:hu 1.5.4f]
Bővebben: na ez az! A mai nap fő célpontja volt ez a ládikó és hála a jó csapatmunkának és adrenalinnak, meg is lett az eredménye! Őszintén szólva kötél és biztosítás nélkül ez erősen nem ajánlott kategória! Nagyjából fele-fele arányban osztoztunk a sikerben, én cipeltem a 8 kilónyi kötelet és beülőt, valamint elvégeztem a gordiuszi csomózást. Csak megsúgom hogy én nem mertem volna a ládáig lemenni, maximum a felette lévő párkányra.

anettx 2018.05.27 15:05 - Megtaláltam
TFTC!
[Geoládák v2.2.4]
Megküzdöttünk érte:) de mindenképp egy emlékezetes ládakeresés volt egy csodaszép helyen.
Hörcsög újabb, extrém ötlete nyomán jutottam el ide, ő biztosította a félprofi technikai segítséget, nekem már "csak" a ládáért kellett lemásznom:)
Eljutni a sziklához sem volt egyszerű, aztán lementünk az aljához is hátha fel lehet mászni, de nem...akkor fel a tetejére, elő a kötél, beülő...lemászok valameddig, nézegetek lefelé hol lehet a láda, sehol, semmi...tudom, hogy még lejjebb kellene mászni, na oda már nem másznék hiába rajtam a kötél...már készültek a jelszó nélkülihez a fotók...aztán még egy helyre lenéztem hátha...és akkor megláttam a láda sarkát...adrenalin beütött és addig nyújtózkodtam, másztam míg nehezen, de megkaparintottam a ládát:)))
Bármilyen segítség nélkül szabadon lemászni meg sem próbáltam volna, a zuhanás garantált lett volna, pedig sokféle őrültséget bevállalok ha terepen kúszni, mászni kell, láttuk a "lépcsőket" is ahol mások lemehettek.

gcfal1-DSC04384
gyohu 2017.11.21 15:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
Cserkútról indultam ládázni, nagyon szép az út, ide mentem először. Sokáig kerestem, mire sikerült megtalálni, technikás, én eszközként csak túrabotot használtam, ami a sziklához jutásban nagyon sokat segített. Nagyon ötletes helyen van, de nehéz volt, és aki tériszonyos, vagy nincs felkészülve, meg se próbálja. Gyerekkel kizárt, nálam a kutya megint levizsgázott. :) Travel Bug a ládában ;)

KP1965 2017.10.21 13:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Cserkútról indított túra és séta kilenc találattal, ez volt a második. Csodás hely a Zsongor-kő, nagy élmény volt ott lenni. Megpróbálkoztam a Nyugati sziklafallal és a ládával is. Megkerültem a sziklát, másztam alulról felfelé és felülről lefelé is. Végül rejtői segítség is kellett, hogy enyém legyen ez a pont. Köszönöm! :)
Az vicces, hogy a pár száz méterre lévő Pálos kolostor romjainál egy út menti tábla leolvasásáért is ugyanígy 1 pont jár.

20171021_13034920171021_130855
Gaspi01 2017.10.20 17:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.69
Nem volt betervezve, hogy az 50. találatom egy "maximális nehézségű" lesz, de örülök neki, hogy így sikerült. Őszintén szólva egy-egy erdőben eltévedős rejtést nehezebbnek éreztem ennél, itt tényleg hamar meglett a láda és nem kell kötél, ha az ember odafigyel. A biciklis kesztyű azért jól jött. Nagyon szép a kilátás is. Köszönöm a rejtést!

50!

WP_20171020_17_08_07_ProWP_20171020_17_18_25_Pro
gyalogk 2017.09.24 12:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.83
Megtaláltam, köszi.

Cseber 2017.09.24 12:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.17
Megtaláltam, köszi. Nagyon jó!

banyóca 2017.07.12 12:10 - Egyéb
Mecseki ládakereső túra során jutottam el ide. A ládát nem is volt szándékomban megkeresni, ismerve képességeim határait. Ám a hely! A gyönyörű panoráma felejthetetlen élmény!

20170712_11233720170712_112447
20170712_11312720170712_113138
20170712_11313920170712_113144
20170712_115258 
Cicki 2016.11.05 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.01
Annyira nem volt vészes a hely, kötél nélkül mászkáltunk fel-alá, mire megleltük. Köszi a rejtést! :)

molka 2016.10.23 23:59 - Megtaláltam
Mecseki kalandtúra során! Alaposan körbenéztünk és tanulmányoztuk a logokat mielőtt belevágtunk volna. Volt nálunk felszerelés, de végül nem kellett használni, szóval szabadon találtuk meg. Az előző logokban írt "lépcsőket" mi is megtaláltuk, szóval így óvatosan, de le lehetett lépni a sziklapárkányra. Gyönyörű hely. Köszi!

pliptai 2016.10.23 23:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Molkával és Kópé1993-al elkövetett ládázás a Mecsekben. A mászást Molka követte el minden biztosítás nélkül, hacsak a mi jelenléltünk nem számított annak! Szuper hely! Köszönet a rejtésért!

14798766_2139688909590570_228101956_n14800738_2139688876257240_1815547602_n
kópé1993 2016.10.23 00:00 - Megtaláltam
Molkával és Pliptaival közös túra a Mecsekben! Köszi a rejtést!

PA230051
oPeti 2016.10.09 15:30 - Megtaláltam
Egy éve szemeztem a ládával, most végre leporoltam az alpincuccot.
120-as körhevederből beülő, kötél, karabiner, ereszkedő, aztán uccu neki. Először a Zsongor-kőnél másztam le, aztán ránéztem a GPS-re és kiderült a tévedés. Másodszorra már jó helyen próbálkoztam, meg is lett az eredménye, és az 5-ös nehézségi fok is értelmet nyert.
Első sziklamászásom, de biztos nem az utolsó! Köszönöm, hogy "megrontottatok" :)

foxfoxfox 2016.08.28 16:04 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Köszönöm a rejtést, igazi élmény volt!
Én igazából az első szinten beparáztam, fiam ment le megmenteni apja becsületét.
A kaland igazi és közös, de a trófea az ő érdeme!
Köszönöm, köszönjük a kihívást!

 
kobcikrajci 2016.07.21 17:09 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.17 súly: 4.52
Spontán pécsi hegymászó aktivitás során kerestem fel. Már 1-2 éve kerülgettem, de nem mertem belevágni. Most, olvasván a logokat, nem tűnt olyan nehéznek, és valóban könnyen meg is találtam. A zsongor-kői kilátás fantasztikus, erről már korábban is meggyőződhettem. Innen kellett átvágni a másik sziklához, ami a feladat legnehezebb része meredek, kicsit bozótos terepen. Így szinte a célpont fölé érkeztem, bármilyen sziklamászás nélkül. A koo. pontosan mutatja a helyet. A látható, ny-i kiugró darab alatt 2 emelettel lejjebb kuksol a ládikó. A szirt déli csúcsa felől szinte lépcsősoron lehet lesétálni. Tériszonyosok ne nézzenek le!

 
Kukucska 2016.05.20 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.50
Megvan!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (228 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu