geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2688. Máriaremetei Kegytemplom és Szent kút (GCMAKE)
A Kegytemplom
A Kegytemplom
Kegyhely oltár
Kegyhely oltár
A csodatevő Mária-kép
A csodatevő Mária-kép
Szent Imre herceg
Szent Imre herceg
Lourdi oltár
Lourdi oltár
A templom-park őszi pompájában
A templom-park őszi pompájában
István király felajánlása
István király felajánlása
Szent kút parkja és a Remete-hegy
Szent kút parkja és a Remete-hegy
Pár méterre rejtőzik a ládikó
Pár méterre rejtőzik a ládikó
Remete-szurdok a kőfülkével
Remete-szurdok a kőfülkével

Szélesség N 47° 33,662'
Hosszúság E 18° 56,720'
Magasság: 274 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.03.03 13:00
Megjelenés időpontja: 2010.03.13 18:19
Utolsó lényeges változás: 2010.03.13 18:19
Utolsó változás: 2017.05.26 20:18
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Robin13 és Evab
Felhasználó: Robin13
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 650 m
Megtalálások száma: 687 + 3 sikertelen + 10 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 1.8 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.A ládába TravelBug nem helyezhető.


Rövid leírás
1. pont: 47° 33,662 18° 56,720 274m. A király szabad karja oldalán, a szobor talpazaton lévő felirat, negyedik sor 2. betűje, az ötödik sor 2., 3., betűje és a hatodik sor 18., 19. betűje képezi a jelszó harmadik részét.
2. pont: 47° 33,670 18° 56,784 270 m. A kőtömbre rögzített réztábla szövegében a kilencedik sor 6 betűs utolsó előtti szava a jelszó második része.
3. pont: 47° 33,497 18° 56,518 246 m. A kis plasztik ládikó egy védett helyen rejtőzik a kút tövében, melyben található a jelszó első része. Pótjelszó a kúttal szembeni fakorlát egyik oszlopán.
A jelszó, a három rész megadott sorrend szerinti, nagybetűs egybeírása (18 karakter).


Máriaremetei Kegytemplom Budapest vallási, történeti valamint építészeti, és manapság a nemzeti összefogás szempontjából is, az egyik kiemelkedő nevezetessége. Már csak ezért is megérdemel egy geoláda elhelyezést. Másrészt azért is mert a környéken már több igen látogatott láda ismert, így megtalálása és környezetének megismerése gazdagítja ezen a tájon "vadászgató" kesserek élményeit.

A csodatevő Mária kép története
Az 1700-as évek elején a telepesek között volt egy fiatal lány aki hozott egy Mária képet egy svájci kegytemplomból, melyet először a gercsei Boldogasszony templomban helyeztek el és nagy tiszteletben tartottak. A templom kiégésekor sikerült a Mária képet kimenteni, melyet a remetei erdőben egy fa törzsére függesztve helyeztek el az 1760-as években. Ennek a fának a törzse tartósítva, ma a kegytemplom szentélyében a képpel együtt megtalálható. A képhez mint ereklyéhez már abban az időben is sok zarándok jött. 1780-ban szemtanuk előtt egy vak asszony a kép előtt imádkozva visszanyerte látását. Az 1800-as évek elején először egy kis fakápolnát majd kőböl kis templomot építettek, mely átvette az időközben leromló és sérült gercsei templom istentiszteleti szerepét. Miután a Kisasszony napi búcsúk (szeptember 8) és a zarándokok sokaságát a kis templom nem tudta befogadni a hívő nép (Mária Remete Boldogasszony Egylet) támogatásával új templom építését kezdeményezték. Több éven keresztül gyűjtötték az adományokat és több tervet is készítettek, míg végül az 1898. évi alapkő letét után 1899-ben szentelték fel a mai templomot.

Máriaremetei kegytemplom
A Schöner Ferenc tervei alapján épült neogótikus stílusú templom 2000 hívő befogadására készült. A nagyszerű építmény a fővárosi templomok között is kiemelkedő helyet foglal el. A templom belsejét, amit igencsak érdemes megtekinteni, Takács István mezőkövesdi festőművész "A magyar nép hódolata a Boldogasszony előtt" című alkotása díszíti, melyen történelmünk kiemelkedő alakjait jeleníti meg a festő. Nagyon szépek és egyediek, különleges hangulatot keltve az ablakok ólomüveg képei. A Mária kegykép körül zászlók és sok márvány tábla található, mely a csodatevő Mária kép kegyeiben részesülő hívek háláját tükrözi. Az oldalfalak teljes belső felületeit vörös márvány táblák borítják, melyeken az adományozók nevei és az adomány összege van feltüntetve. Hasonlóan ehhez az adományozó neve található az ólomüveg ablakokon is. A templom külső falának talapzatát köröskörül megszámlálhatatlan márvány táblácska borítja, mely azon kívül, hogy egy teljesen egyedi díszítésű lábazat, tükrözi a csodában részesült zarándokok háláját. A templom szépségét emeli ki a köréje telepített parkerdő és az abban felállított képzőművészeti alkotások, melyek Krasznai Lajos szobrászművész munkái. A templom mai hivatalos neve: Kisboldogasszony Bazilika. A templom nyitvatartási ideje hétköznap 7-12, vasárnap 7-19 óráig.

Szent kút
Ördögárok patak mellett található egy kút, melyet közvetlenül a patak másik oldalán régen elhelyezkedő rendház apácái gondoztak. A Máriaremetei kegytemplom zarándokai itt pihenték ki fáradalmaikat. A Szent kút jelenleg látható formáját a huszadik század elején építették ki, melyet 1996-ban rekonstruáltak. A legenda szerint Pesthidegkút nevét Mátyás királytól kapta, akinek Nyéken volt a vadászkastélya. A király állítólag egy vadászat alkalmával nagyon megszomjazott, és amikor apródja az ebből a kútból merített vízzel teli serleget odanyújtotta Mátyásnak, az felkiáltott "ez hideg kút".

Remete-szurdok
A Szent kút-tól párszáz méterre (Zsiroshegyi és Ördögárok úton haladva) található a Remete-szurdok bejárata. Érdemes végigsétálni a szurdok tanösvényén, hiszen így megismerhetjük a ritka élővilágot és a szurdok nevezetességeit, mint például az ősember barlangot, a kőfülkét és a Hétlyuk-barlang kürtőjét. Ez utóbbiak a meredek sziklás hegyoldalban már magasabban találhatók meg.
Részletes leírás
1. pont:  N 47° 33,662' E 18° 56,720' 274 m [GCMAKE-1] Árpádházi királyaink egyik kiemelkedő alakját ábrázoló szobor, melynek talapzatán, a király szabad karjának oldalán található felirat 5 betűje képezi a jelszó harmadik részét. A negyedik sor 2. betűje, az ötödik sor 2., 3. betűje és a hatodik sor 18.,19. betűje.

2. pont:  N 47° 33,670' E 18° 56,784' 270 m [GCMAKE-2] Mielőtt a "karnyujtásnyira" található második ponthoz elmegyünk érdemes közelről megtekinteni a park északi oldalának fái között elhelyezett szabadtéri fedett oltárt, mely felett található az a Mária szobor, melyet Lourdes püspöke ajándékozott 1958-ban a magyar katolikusoknak. Az oltár kőpadozatának szegélyén elhelyezett lapokon találhatjuk mindazon Kárpát-medencei települések neveit, ahonnan a sok-sok maroknyi földből alakították ki a Szent Korona dombot, mely a magyar nemzet összetartozását kívánja szimbolizálni. Az oltár fa tető szerkezetét erdélyi ácsok készítették. Még a parkban érdemes megtekinteni a hely történelmi jelentőségét kiemelő három alakos szobor csoportot, mely Szent István királyt és Szent Gellért ábrázolja, amint az országunkat felajánlják Magyarország Nagyasszonyának. A jelszó második része a kőtömbre rögzített réztábla szövegében a kilencedik sor 6 betűs utolsó előtti szava.

3. pont:  N 47° 33,497' E 18° 56,518' 246 m [GCMAKE-3] Rövid kb. 650m-es sétával, legegyszerűbben a lila m (Mária út) jelzést követve juthatunk el a völgyben található Szent Kútnál lévő harmadik ponthoz. Útközben a "gazdagok világának" zárt környezetét szemlélgethetjük. A 20x15 centiméteres plasztik ládikó védett helyen rejtőzik, melyet ha mint régen a zarándokok megpihenünk, közvetlen alattunk meglelhetünk. A ládikó logfüzetében található a jelszó első része. Kérjük gondosan és ellenőrizve lezárni a ládikó fedelét és ugyanoda, ugyanúgy visszahelyezni. Pótjelszó a kúttal szembeni fakorlát egyik oszlopán.

A jelszó, a három rész megadott sorrend szerinti, nagybetűs egybeírása (18 karakter).

Megközelítés: A Hűvösvölgyi villamos (61) és autóbusz végállomástól az 57 és 257 autóbusz körjárattal juthatunk el a templompark bejáratához. Amennyiben autóval közelítünk, a park déli oldalán a Szent József úton jól kiépített parkoló található, melyhez a Máriaremetei útról tudunk bekanyarodni. Biciklivel is könnyen megközelíthető a multi a Moszkva téren keresztül Solymárra vezető kerékpár úton, mely közvetlenül a park mellett halad el.

A GCMAKE multi kialakításánál nem a nehézséget tartottuk szem előtt, hiszen gps nélkül is könnyen megtalálhatók a multi pontjai a leírás alapján. Inkább gondolat-ébresztő, és erőt adó élménynek szántuk, melyben reméljük sok-sok kessertársunk fog részesülni.A láda ujra a helyén van sok ajándékkal. 2013.08.17A szobrot felújítják, nincs a helyén, ezért átmenetileg megadom a jelszót : "ellen". 2017.05.26
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (462 db): környezet: 4.58 rejtés: 4.44 web: 4.65 átlag: 4.56

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
Roberto Kesser 2017.07.20 19:55 - Megtaláltam
Com-os elsőmegtalálós ládázással, majd vegyesen com, és hu ládák megtalálásával folytatott éjszakába nyúló délutáni ládázás vége felé ide is visszatipegtünk, mert még megtalálásunkra várt ez a multi-láda is!
Első ponton csak a szobor hűlt helyét tudtuk fényképezni, de a többi segítség nélkül is könnyen ment.
Köszönjük a rejtést!

Kovacs Andrea 2017.07.20 - Megtaláltam
Nagyon szép ez a templomkert, és a szent kút is.
Mondjuk nem csodálom, hogy lépten nyomon eltűnik, mikor odaértünk, a láda félig ki volt lógva a rejtés helyéről. Hanyag kesser rejtés, vagy valaki megtalálta, és nem foglalkozott a visszarejtésével.
Lehet máshol jobb lenne neki, a közelben. De ez csak egy ötlet! :)
Köszi a játékot!

MaTamas 2017.07.02 10:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.78
Először jártam itt, meglepett a park mérete.
Sokáig kerestem a szobrot a miséről kijövő hívek között, de rájöttem hogy elvitték. Netről ki tudtam keresgélni a hiányzó betűket.
A láda teljesen rendben volt, a helye is tetszett. A jelszót viszont nem tudtam hová tenni.

Végek 2017.06.14 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

FreEve 2017.06.13 21:33 - Megtaláltam
Már nagyon régóta szerettem volna megnézni ezt a templomot, most sikerült, nagyon tetszett. A szobor éppen nincs a helyén, de az internet segítségével megtaláltam a hiányzó jelszó részletet is. Köszönöm az élményt! :)

Panyek 2017.06.07 11:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

emiGrant 2017.06.05 17:39 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
4/4. Én a Remete-szurdokon keresztül érkeztem és így a ládához mentem először. Nagyon ügyes rejtés, de sajnos amióta magas épületek vannak körülötte, nagyon könnyű felfedezni amíg valaki kihúzza és logol. Remélem sokáig él még, mert a környék gyönyörű. Az első és második részhez pont akkor értem, amikor már mindenki hazafelé igyekezett a pünkösdi szent mise után. A templom belsejébe azért besettenkedtem. Tényleg impozáns belülről is. A második pontnál beszédbe elegyedtem egy nagyon szimpatikus idős hölggyel, akivel aztán együtt is utaztam a buszon hazafelé. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
WallHattok 2017.05.25 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.68
Köszönjük!:-) Megtaláltuk!:-) Az első részletet az internet segítségével sikerült megtalálni, mert a szobrot épp elvitték restaurálni!:-)

zoar 2017.05.11 15:01 - Megtaláltam
KÖSZI!

PardiAndi 2017.04.09 16:00 - Megtaláltam
Szép időben dzoli1-gyel. Köszönöm a rejtő segítségét.

Mirr&Murr 2017.04.01 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.45
Kisgyerekeseknek üzenem, van itt egy kiváló játszótér is... ;)
A végláda közelében egy csendes meditációra készültem, de lehetetlenné teszi ezt az elmegyenge házőrző eb folyamatos ugatása.

Radián 2017.03.25 19:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
A játszótér persze elnyelt bennünket és a ládát magát nem sikerült megkeresnünk. E-mailben küldtem a másik két jelszó részletet az elfogadáahoz, ha lehetséges megköszönjük. :)

[Jóváhagyta: Robin13, 2017.04.04 20:11]

IMG_1982IMG_1984
Szilkó76 2017.03.25 11:04 - Megtaláltam
Részletek később...

Köszi a rejtést!

jociandi 2017.03.16 15:28 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.13
A templomkertben össze-vissza ugrált a jel, de a leírás alapján így is meg lehetett mindent találni. A Szentkút nagyon jól néz ki. Köszi a rejtést!

Hajna4 2017.03.15 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3x] [wapon beküldött szöveg]

Mary28 2017.03.15 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk,köszönjük!:)

h725 2017.03.15 11:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.88
A jelszóval meggyűlt a bajunk, de ez csak azért volt,mert figyelmetlenek voltunk. Az első és a harmadik részt fordítva próbáltuk, mint ahogy a leírásban volt.
A templom körül nagyon sokan voltak, akárcsak a környéken mindenütt. Az idő kissé szeles, hűvös volt. De azért jó volt kimozdulni, egy jó kis sétára. Ezután tovább mentünk a szurdokon át, egészen Remeteszőlősig. Köszönjük a rejtést.

Bogi, Zsófi, Vali, Zsolt

Maga a templom 
GeoMelinda 2017.03.12 14:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
5 éves kislányunk születésnapján, teljesítménytúra közben. :) Köszönjük!

Dori es DobosUr 2017.02.18 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk:)

redbird 2017.02.16 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm szépen! A végláda véget nem érő kutyaugatás mellett vadászható. :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (700 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu