geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2607. Műemléktemplom Szentsimonban (GCSITE)
A templom a fák ölelésében
A templom a fák ölelésében
A torony csúcsa
A torony csúcsa
A templomban
A templomban
Freskótöredékek
Freskótöredékek
A hősök emlékére
A hősök emlékére
A környék dombjai
A környék dombjai

Szélesség N 48° 13,763'
Hosszúság E 20° 13,857'
Magasság: 230 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.09.23 18:00
Megjelenés időpontja: 2009.09.23 23:00
Utolsó lényeges változás: 2019.01.28 22:00
Utolsó változás: 2019.01.28 22:03
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Eszter, Viki, Zorka és Zoli
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 350 m
Megtalálások száma: 147 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


A hagyományos, kb. fél literes geoláda a templomtól pár perces sétával érhető el.
A templomba bejutást a 30-441 5571 telefonszámon kell egyeztetni, vagy a szomszédos Postán nyitvatartási időben lehet érdeklődni.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Szentsimon A Hangony patak völgyének középső részén fekvő község első említését 1214-ben találjuk meg, akkor még Hangony-puszta néven. A területet 1247-ben kezdik el templomának védőszentjéről nevezni. A települést bár eredetileg a Hangonyi nemzetség foglalásbirtokaihoz tartozott, a rimaszécsi Balog család királyi adományként kapta. A völgyben a könyves Kálmán idejében kialakított Gömör vármegye déli határvonala a Hangony patak lett. A bal parton lévő Hangony, Szentsimon, Uraj, Susa Gömörhöz került, a jobb parton lévő Domaháza, Sikátor, Bolyok Borsod vármegye területe maradt.

A SZENTSIMONI KATOLIKUS MŰEMLÉK TEMPLOM

 N 48° 13,958' E 20° 13,587' 227 m [GCSITE+templom]
Az első templom torony nélkül, egyenesen záródó oltárral épült, jórészt homokkőből. Falait támpillérek erősítették. Ajtaja délre nyílt, ablakai csak magasan, lőrésszerűen lettek kiképezve. A későbbi bővítések során nyerte el mai téglalap alakját. A további bővítések eredménye a nyolcszögű huszártorony, és a téglából épített szentély Utoljára épült hozzá a sekrestye és az oldalsó bejárat előtere, az ún. "szegények egyháza". A tornyán lévő jelzésekhez hasonlót Petőfi 1846-ban Sajógömörben látott, a toronydísz is jelzi, hogy történelme során sok urat szolgáló épületről van szó.
A pápai tizedjegyzék 1332-es feljegyzései szerint a faluban már plébánia is volt, ami az esztergomi egyházmegyéhez, majd 1776 után a rozsnyói püspökséghez tartozott.
1920-ig a rimaszécsi esperesi kerület legnagyobb egyházközsége, hozzá tartozott Alsó és Felsőhangony, Uraj, Susa, Jéne, és Kisfaludpuszta is. A plébánia épülete 1776-ban épült. Tartalmazza a hangonyi határban a török által elpusztított pálos kolostor köveit is. Plébánosai nagy műveltségű, elismert emberek, többen a rozsnyói papnevelde tanárai voltak. Anyakönyveit 1715-től vezetik.
1948-1960 között a templomot Csomor Ernő plébános restauráltatta, ekkor kerültek napvilágra a XIII. századból, valamint a feliratok tanúsága szerint 1423-ból származó freskótöredékek az északi falon és a diadalíven. Ezeken megtaláljuk Szent Györgyöt, a királyok imádását fogadó Madonnát és a megfeszített Krisztus siratását. A külső falak a pillérek közt is festve voltak! A diadalívről leválasztva, gipszágyba helyezve és bekeretezve megtalálható egy 1330 körül készült részlet is, valószínű Keresztelő Szent János képével.
A templom másik országosan ismert nevezetessége az 1650-ből származó késő reneszánsz és gótikus elemeket is hordozó 24 nagy méretű fakazettából álló mennyezeti borítás. Ez azért is ritkaság, mert ez inkább a református templomokra jellemző építészeti elem.
A templom többi berendezése is műemlék. Szószéke és oltára 1687-ban készült, orgonája 270 éves, karzatalji festése 1737-ből való, Mária oltára 1850-ben készült. Megtalálhatók Heintz Henrik, Prokopp Péter, Molnár C. Pál, Jeges Ernő és Sugár Gyula alkotásai is.
A település a története során mindig erősen vallásos volt, erre utal a területén előforduló nagy számú kereszt és három kápolna (1828-ból,1899-ből és 1918-ból). A ma fellelhető tíz kő és vaskereszt közül a legrégebbi 1905-ös építésű a falu közepén áll. A templomkertben található emlékmű a két világháború Szentsimoni áldozatainak állít emléket.

SZENTSIMON KÖZELMÚLTJA

A falu története során a Hangonyiak, majd a Balog nemzetséghez tartozó Széchyek tulajdona volt, de később Wesselényi Ferenc(Széchy Mária férje) , majd Csáky Imre bíboros is magáénak tudhatta e földeket. 1900-ra a Csákyak eladósodtak és eladták a területet Miklovics rimaszombati ügyvédnek, aki tovább akarta adni a falu lakóinak. Ez akkor nem sikerült, Grosz János lett az új birtokos.
Trianonban Csehszlovákia határát a község északi határvonalán húzták meg. Addig a rimaszécsi-feledi járáshoz tartozott, vásározóhelye is Rimaszécs volt. Ezt a kapcsolatot a határ megszüntette. A határon átmenekültekkel megnőtt földnélküli lakossági rétegéből egyre többen vállaltak az ózdi gyárban munkát. A falun át Ózdról Hangonyra átvezető utat 1911-ben építették ki makadám úttá. Bár a Felvidék visszacsatolásával 1938-tól 7 éven át megszűnt a közeli országhatár, Szentsimon továbbra is Borsod megye vonzásában maradt, előbb a putnoki, majd az ózdi járáshoz sorolták. Lakói közül egyre többen vállaltak munkát a vasgyárban, de a környékbeli településekkel ellentétben nem költöztek a városba. A település 1979-től egyesült Ózd várossal, amellyel összeépült. Közigazgatásában ma is hozzá tartozik.

A templom mellett az egykori iskola épületében  N 48° 13,972' E 20° 13,565' 226 m [GCSITE+múzeum] helytörténeti gyűjteményt találhatunk. Szentsimonban az 1980-as évek második felétől rendeztek kiállításokat. Először kézimunkákból, hímzésekből szőttesekből, főleg a "stafírungok" legféltettebb darabjai kerültek kiállításra. 1995-től Szentsimonban évente megemlékezést tartanak a Don kanyari áttörés évfordulóján. 1996-ban először háborús emlékek kiállítása kapcsolódott ehhez a megemlékezéshez. 2005-től állandó kiállítás nyílt az összegyűjtött emlékanyag felhasználásával. A tárolókban többségében az eredeti fotók és dokumentumok vannak, a falon ezek kinagyított másolatai, néhány segédanyaggal kiegészítve. Az asztalokon elhelyezett könyvek csak a keresztmetszetét adják a témának, de van köztük néhány különlegesség. Az akkori ember lelkületének könnyebb megértését segítik a két világháború közti időszakból származó dalok, hangfelvételek. A kiállítás rendszeres látogatói Ózd város középiskoláinak történelem fakultációs osztályai és néhány általános iskolai felső tagozatos osztály, akik rendhagyó történelemórán ismerkednek meg a két világháborúval egy kis falu lakosainak szemszögéből. A helytörténeti gyűjteményről, és mindarról ami a faluhoz kapcsolódik Szentsimon honlapjáról tájékozódhatunk.

A HŐSI EMLÉKMŰ

Neveit olvasva jól érzékelhető a települést alkotó nagycsaládok az ún. "HADAK" névsora. Érdekessége, hogy a második világháborút megelőzően az 1938. október 4.-én lezajlott, parancs nélküli rimavölgyi bevonulásnak is emléket állít. Tartalmazza a faluból elhurcolt zsidó vallású lakosok nevét is.

Szentsimon Ózdról a kb. óránként induló 20 jelzésű helyi járattal közelíthető meg.
A településről és a templomról 2001-ben kiadott színes tájékoztató kiadvány a templomban és a mellette lévő Postán is kapható.
Misét szerdán és pénteken 7.30-kor, vasárnap 11.00-kor tartanak.A templom többnyire zárva van, de bármikor látogatható előzetes egyeztetés után. Ez a 30-441 5571 telefonon, illetve ezen az e-mailen megtehető, vagy nyitvatartási időben a szomszédos Postán is segítenek a bejutásban

A segítségért köszönet Kovács Bélának!

Ládatörténet:
2018. szept. 11. A láda több mint 6 hónapja beteg volt, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldal nincs aktualizálva, ezért a Ládadoki javaslatára adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
2019. január 27. Az elveszett ládát Attibati újrarejtette. Köszönjük. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (77 db): környezet: 4.23 rejtés: 3.70 web: 4.28 átlag: 4.07

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


BT_pro 2019.04.02 17:59 - Megtaláltam
Megvan,köszönöm a játékot!

VenTOmi 2019.03.15 16:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

N.Zs. 2018.11.01 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2.5 web: 3 átlag: 3.17 súly: 4.40
A GCTerr után levezetőnek két templomos pontot néztem ki.
A pótjelszó olvasható a faláda alján. A fejlécben a koordinátákat e szerint kellene javítani és virtuálissá módosítani. A templomba csak az ablakon keresztül néztünk be, mert éppen mise volt.

IMG_2312IMG_2313
IMG_2315IMG_2314
IMG_2316 
Tibi1983 2018.10.30 10:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtő munkáját! [Geoládák v2.2.4]

kenau 2018.10.22 18:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Templom keriteskapujan bal oldalon van egy hirdetodoboz, azon van a jelszo. Jelenleg jol olvashato...

Péter60 2018.08.22 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 3.5 átlag: 3.17 súly: 4.49
A pójelszó már olvashatatlan volt, javítottuk, egy darabig bírni fogja.
A fejlécben a koo-k az erdőbe mutatnak ?? No comment...

Strombus 2018.08.22 12:00 - Egyéb
A templomig nem jutottunk, már a kerítésajtót zárva találtuk. :-(

Immár 6 éve "ideiglenesen" pótjelszó az "eresz"-en. Létrát nem hoztunk magunkkal, így az ereszt nem tudtuk átvizsgálni. A megjelölt épület egyik ereszcsatornáján sem sikerült feliratot találnunk. Sőt, a "templom kapujára felszerelt fa szekrénykén" sem, nemcsak azért mert nem jutottunk be a templom kapujáig, hanem azért sem, mert a templom kapuján nincs semmiféle dobozka. Viszont a templom kerítésén, a kapu mellett van és annak az alján végre észrevettünk valami írásnyomot. A jelszó kétharmadát sikerült kibetűznünk, a vége reménytelennek bizonyult, így kénytelen voltam stmester felhívni, aki készségesen kisegített a hiányzó betűkkel. Alkoholos filccel megerősítettük a feliratot, néhány megtalálót talán kiszolgál így.

Se igazi látnivaló, se láda - ez így igen gyenge émény volt.

Norbee97 2018.05.04 13:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.94
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Nem is tudom minek nevezzem ezt a "ládát". Doboz nincs évek óta, ennek ellenére a koordináta az erdőbe mutat, emiatt gyalogoltam pluszban (szerencsére azért időben észrevettem, pedig ott mentem el a templom mellett). Illetve a virtuális jelszó se feltétlen látszik, erről meg a rejtő nem tehet, hiszen nem is foglalkozik vele. Szerencsére azért még olvasható volt, filc nem volt nálam, így szimpla tollal megerősítettem, remélem kitart egy darabig. Sürgősen új gazdára van szüksége. :( Egyetlen különlegessége a dolognak a helyi járat volt, az egykor sokáig debreceni, majd nyíregyházi, most pedig ózdi DUD-999 rendszámú busz... :) [g:hu 1.5.4j]
875.

IMG_20180504_135043IMG_20180504_135132
IMG_20180504_135159IMG_20180504_135523
IMG_20180504_135528 
Liberty 2018.01.11 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.43
3/2. Ózdi séta

A szép kis templom zárva volt, csak az ablakon bekukucskálva volt látható a hangulatos templombelső. Az ereszcsatornán nem találtuk a jelszót, ezért a templom kapujára felszerelt fa szekrényke aljára filctollal felírtuk.

A koordináta:
N 48° 13,957 E 20° 13,573

stmester 2018.01.11 12:15 - Megtaláltam
A jelszót felírtam a templom fém kapuja melletti fa szekrényke aljára. Remélem onnan nem kopik le. N 48° 13,957 E 20° 13,573 az új koordináta.

Bl4st3r & Amy 2018.01.06 17:19 - Egyéb
Piros kereszt Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állítottam. Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd. További tudnivalók a beteg ládákról. Üdv: ládadoki

Email-t küldtem a rejtőnek.

Kimberli1 + Imi30 2017.12.27 16:20 - Megtaláltam
Sajnos a pótolt jelszó is lekopott, mivel nem volt nálunk alkoholos filc, így nem is hívtuk fel a rejtőt, mert nem tudtuk volna pótolni. Kérjük a képek alapján a találat elfogadását!

[Jóváhagyta: REViZorZ, 2018.01.03 17:08]

IMG_0127IMG_0130
IMG_0128 
bakkerman 2017.10.22 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 2.11
A jelzett helyen sikerült megtalálnunk az alternatív jelszót. Köszönjük a rejtést! Ági & laci

Discover 2017.10.10 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.25
A lekopott jelszót a rejtővel egyeztetve a templom melletti épület, Posta felöli ereszcsatornára felírtam két helyre is.
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC0295_DSC0288
_DSC0289_DSC0290
_DSC0291_DSC0292
_DSC0293_DSC0294
_DSC0296_DSC0297
kupec 2017.09.17 10:32 - Megtaláltam
Hasonlóan jártam az előző játékoshoz, annyi különbséggel, hogy a csatornán, a fal felé találtam egy felragasztott cédulát, de gyakorlatilag olvashatatlanul szétfoszlott.

[Jóváhagyta: REViZorZ, 2017.09.20 18:36]

IMG_20170917_103949IMG_20170917_104058
pczinder 2017.09.02 10:20 - Megtaláltam
Bár tudtam, hogy az alternatív jelszó működik, kimentem az eredeti helyszínre. Ott fényképeztem nektek ezt a szép trágyakupacot. Aztán a pótjelszót se sikerült begyűjteni, ugyanis az érintett ingatlan kerítéssel hermetikusan le volt zárva. Kérem szépen a képek alapján jóváhagyni a találatot.

[Jóváhagyta: REViZorZ, 2017.09.20 18:36]

005007
izsolt 2017.04.30 16:00 - Megtaláltam
gyalogtúrás nap után

Végek 2017.04.22 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

westmark 2016.12.26 17:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Zergi 2016.12.01 13:15 - Megtaláltam
Fogtam!
A koordináta a "semmibe" mutat, e helynek semmi köze a láttatni kívánt ragyogó templomhoz, melynek koordinátája nem töltődik le a gps-be!
Az alternatív jelszónál az ereszen helyett érts ereszcsatorna lefolyócsövön fal felé levő ragasztott feliratot!

IMG_6891IMG_6892
IMG_6893IMG_6894
IMG_6895IMG_6896
IMG_6897IMG_6898
IMG_6899IMG_6900
IMG_6901IMG_6902
IMG_6904IMG_6905
IMG_6906IMG_6907
IMG_6908 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (152 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu