geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2547. Tuzson János Botanikus Kert (GCBOTA)
27 (1-20) > >>
A kert bejárata
A kert bejárata
Japánkert
Japánkert

A sétányon
A sétányon
Óriás hegyi mamutfenyő (bébi)
Óriás hegyi mamutfenyő (bébi)

A tó mellett
A tó mellett
A fa alakú Látványpark - tavasszal nagyon szép!
A fa alakú Látványpark - tavasszal nagyon szép!
Innen jobb rálátás nyílik a Látványparkra
Innen jobb rálátás nyílik a Látványparkra
Trópusi ház
Trópusi ház
Fehér tündérrózsa
Fehér tündérrózsa
Banánfa...
Banánfa...
...és termése
...és termése
Lepkeorchidea
Lepkeorchidea
Kaktuszház
Kaktuszház
Medvetalp kaktusz
Medvetalp kaktusz

Kancsóka (rovarfogó)
Kancsóka (rovarfogó)
Szágópálma - a kert egyik büszkesége
Szágópálma - a kert egyik büszkesége
Formák
Formák

27 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 47° 58,341'
Hosszúság E 21° 42,665'
Magasság: 110 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.08.13 11:00
Megjelenés időpontja: 2009.08.15 09:33
Utolsó lényeges változás: 2017.12.16 13:46
Utolsó változás: 2019.09.03 18:15
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: saldar
Felhasználó: Vironia
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 442 + 1 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP

A benti (belépődíjas!) láda egy 18x13x8 cm-es műanyag doboz, bent a kert területén, a megadott koordinátákon lévő tárgy (szemből nézve) jobb hátsó sarka alatti "lyukban", talajszinten.
Pótjelszó: a kerten kívül, a bejárattal szemben állva jobbra, a fakerítés utolsó oszlopán, talajszint közelében, fémlapon!


A ládába TravelBug nem helyezhető.

A botanikus kert egész területe helyi védettséget élvez. Tilos a növényeket vagy bármely részüket (virág, hajtás, levél, rügy, mag, termés) leszakítani, megkárosítani! Óvjuk, védjük a természet itt található értékeit!

Dohányozni a kert egész területén tilos!


Kedves Barátom!
Nyíregyházán, a belvárostól nem messze, a Sóstói-erdő szomszédságában található a helyi főiskola Tuzson János Botanikus Kertje, melybe geoládám segítségével szeretnélek most meghívni egy rövid sétára.
Közismert tény, hogy Földünk élővilága pusztulóban, fogyóban van. Egyes becslések szerint naponta tucatnyi fajjal szegényedik bolygónk. Különös jelentősége van ezért minden botanikus kertnek. Ez a kert az egyik legfiatalabb az országban, mérete sem túl nagy, de máris több mint 2500 növényfaj és fajta él itt a világ szinte minden tájáról. Üvegházaikban még a trópusi területek növényzetében is gyönyörködhetünk. A kert a Nyíregyházi Főiskola része, legfőbb célja az általános-, közép- és felsőoktatás biológia anyagának bemutatása, élő szemléltetése, de ezen kívül ki kell emelni génbank szerepét is olyan védett és veszélyeztetett növényfajok fenntartásában, melyek hazánk természeti kincsei közé tartoznak. Jelentőségét növeli az a tény is, hogy a Tiszántúlon csak Debrecenben van hasonló intézmény: (GCHBS). Mindezek mellett, a botanikus kert - nyugalma és tiszta levegője miatt - a városlakók kedvelt kirándulóhelye is.

Régóta kacérkodom már egy itteni láda gondolatával, de a kert eddig csak hétköznapokon volt látogatható, ami szerencsére most megváltozott, így elhárult a ládázás legfőbb akadálya.
Ha szeretnéd szemügyre venni és lencsevégre kapni az itt látható növényritkaságokat, szánj legalább 1-2 órát e látogatásra!

Megközelítés

A belváros felől a legegyszerűbben a Kossuth utca, és Sóstói út irányából célszerű jönni, majd ennél a pontnál  N 47° 58,295' E 21° 42,952' 109 m [GCBOTA+letérés] nyugatra fordulni, és innen már gyakorlatilag egyenesen végig. Ingyenes parkolót találsz közvetlenül a kert előtt. Ebből a parkolóból egyébként könnyen megközelíthető a Nyíregyházi Villamos (GCNyVi) nevű geoládám 4. pontja is.
A buszok közül a 8-as, 8A-s, 13-as, 19-es és 20-as a nyerők, melyekről a "Teniszpályák" megállónál szállj le. Autóbusz menetrendet itt találsz

Szolgáltatások

A kert nyitva tartásáról, a belépődíjról és egyéb feltételekről mindenképpen ajánlatos indulás előtt tájékozódni a botanikus kert honlapján.

Toalett a szürke irodaépület hátsó részében található.
A főbejárat mellett elektromos ismertető tábla segíti az eligazodást.
A portán különböző ismertetők vásárolhatók a kert növényeiről.
Előzetes bejelentkezés esetén szakvezetést biztosítanak.
(További információk a kert honlapján - lásd a linkek között!)

A láda

A láda egy 18x13x8 cm-es műanyag doboz, bent a kert területén, melyet a megadott koordinátákon lévő tárgy (szemből nézve) jobb hátsó sarka alatti "lyukban" találsz, talajszinten.
A rejtekhely kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy olyan helyre kerüljön a doboz, ahol kultúrált körülmények között kereshető, ugyanakkor védett természeti értékekben sem okozunk kárt. Természetesen a láda elhelyezése a botanikus kert vezetősége tudtával és engedélyével történt. Ezúton szeretném megköszönni Csabai Judit kertvezető és Nagy Zoltán kertvezető-helyettes igen segítőkész hozzáállását!

Mutass be egy-két növényt!

Teljes értékűnek akkor tekintem a találatodat, ha segítesz nekünk egy kicsit jobban megismerni természeti környezetünket. Hogy ezért mit kell tenned? Látogasd meg a kertet, érezd jól magad, és közben készíts néhány fotót az éppen virágzó, vagy egyszerűen csak a neked tetsző növényekről. Töltsd fel őket ide a ládaoldalra, és ha lehet, add meg a nevüket (esetleg egy-két alaptulajdonságukat)! Feladat jut mindenkinek, hiszen a kert meglepően más arcát mutatja minden hónapban.

A pótjelszó

Mivel a láda nem kereshető a nap 24 órájában, a kerten kívül pótjelszó is került kihelyezésre:  N 47° 58,323' E 21° 42,652' [GCBOTA+pótjelszó]

Látogatás a botanikus kertben

Japánkert
Ha belépünk a botanikus kertbe, rögtön a porta után jobbra fordulva juthatunk el a Japánkertbe. Mielőtt azonban bejutnánk ide, egy szemmagasságban lévő bambuszsorompó állja utunkat. Ez nem "limbó-léc", azért van itt, hogy belépéskor meg kelljen hajolnunk a - japán kultúrában nagy szerepet játszó - természet nagysága előtt, és tiszteletünket fejezzük ki a növények iránt. Bent egy tavat és egy pagodát is találunk.
Jellemző növények: kínai mamutfenyő, liliomfa, páfrányfenyő, szivarfa, madárbirs, bambusz, lótusz, stb.

Látványpark
A Japánkerttel szemben találjuk a Látványparkot, egy hatalmas, fa alakú "virágágyat", melynek lombkoronáját egynyári dísznövényfajták adják. Ezek félévente váltják egymást. Mégis, talán tavasszal a legszebb, amikor kb. 3000 különböző színű tulipán, nárcisz és jácint virágzásában gyönyörködhetünk. Hogy jobban rálássunk, egy fából készült emelvényt építettek elé, melyre nyugodtan felsétálhatunk.

Ha a másik irányba pillantunk le innen, a szabadföldi területen, az üvegház oldalában egy nagy kövirózsa gyűjteményt találunk.

Óriások Ligete
Tovább sétálva az irodaépület mellett, magas fáival feltűnik előttünk az Óriások Ligete, melynek jellemző növénye a kert egyik büszkesége az óriás, hegyi mamutfenyő, de megtalálható itt a vöröstörzsű mamutfenyő és a mocsárciprus is.

A kis tó
Innen már csak pár lépés a tó, és (évszaktól függően) gazdag növényvilága, például: tündérrózsa, sulyom, vidrafű, nád, gyékény, szibériai nőszirom, réti füzény, kockás liliom, zergeboglár, fehér zászpa.

Gyógy- és Fűszernövénykert
A kis tótól nyugatra láthatjuk parcellás elrendezésben. Egyes növényeinek érezhetjük jellegzetes, erős illatát. Van itt menta, kakukkfű, levendula, apróbojtorján, kövirózsa, fehér v. angol mustár, kerti ruta, cserszömörce, orvosi zsálya, fekete bodza, stb.

A kert hátsó részében dióféléket, juharféléket és bükkféléket találhatunk, tovább sétálva pedig egy tujákkal szegélyezett labirintus és egy kisebb kalandpark (játszótér) bukkan elő a fák között. Jelenleg mindkettő kialakítás alatt van.

Ahol télen is nyár van

A Tuzson János Botanikus Kert igazi értékeit talán azok a - hazánkban ritkaságszámba menő, vagy éppen egyedülálló - növények képviselik, melyeket a melegházakban gondoznak. Ezek közül is kiemelkedik a kb. 100 éves szágópálma, vagy az amazonasi tündérrózsa, ami annyira kuriózum, hogy legutóbb, virágzásának idején, a kert - a "Tündérek éjszakája" program keretében - egy teljes hétig, meghosszabbított nyitva tartással, este tízig várta a vendégeket, hiszen e növény gyönyörű virága csak éjjel látható.

Trópusi vízi- és haszonnövények háza
A botanikus kert legújabb melegháza, a közepén egy 8 méteres medencével. Vizében láthatunk amazonasi és paraguayi tündérrózsákat (levélátmérőjük akár 2 méteres is lehet, és egy gyereket is simán elbírnak), lótuszokat, papiruszsást és vízijácintot. A medence körül olyan trópusi növényeket helyeztek el, melyek egyes részeit az ember felhasználja, pl. elfogyasztja. Ilyen például a bors, a banán, a kókuszpálma, a cukornád, a kakaó, kávé, a vanília és a gyapot.

Kaktuszház
Főleg májusban, a virágzás időszakában nyújt különleges látványt. Jellemző növények: medvetalp-kaktuszok, gömbkaktuszok, Agave fajok, stb.

Rovarfogó növények
A Kaktuszház előterében a medence szélén és fölött láthatunk különleges rovarfogó és rovaremésztő növényeket, pl. harmatfű, kürtvirág, vénusz légycsapója, kancsóka. De érdekes a mimóza is, melyet szintén itt "próbálhatunk ki" - levelei minden érintésre összezáródnak.

Pálmaház
A 12 méter magas kupolás házban helyezték el az Egyenlítőhöz közeli területekről származó növényeket: szágópálma, csavarpálmák, fikuszok, brazíliai pipavirág, banán, stb.

Fán lakó növények
A pálmaház másik részében a broméliák, orchideák és páfrányok százaiban gyönyörködhetünk, sőt, a csokoládé illatú orchideát virágzásakor szaglászni is érdemes lehet.

Mediterránház
Az eddig látott melegház és az emeletes irodaépület másik oldalán találjuk azt a duplafalú fóliasátrat, mely télen óvja az itt elhelyezett növényeket. Van itt többek között citrom, narancs, mandarin, kínai naspolya, mirtusz, gránátalma, fügefa, babér, olajfa, szobafenyő, kazuárfa, eukaliptuszok, akáciák, leanderek. Kint a szabadföldi területen pedig egy gazdag télálló kaktuszgyűjtemény.

További információkért látogasd meg a botanikus kert attraktív honlapját!

___________________________________________________

Hasznos linkek:

A Tuzson János Botanikus Kert honlapja

Videó a botanikus kertről

Videóképek 1

Videóképek 2

___________________________________________________

Forrás: A botanikus kert honlapja; a kert megvásárolható kiadványai; a MABOSZ honlapja; a kert vezetőivel folytatott személyes beszélgetések; egyéb internet oldalak

___________________________________________________

Nagyon kellemes időtöltést kívánok! Töltsetek fel minél több fényképet az élményeitekről! A kereséshez jó műholdjárást, a fotózáshoz szép fényeket kívánok!
Tisztelettel,
saldar


Ennyi számítógépről néztétek meg e ládaoldalt a megjelenése óta:

free counters

Ládatörténet:
Karácsonyi karbantartás keretében javítva, láda módosítva, aktualizálva /Bl4st3r Amy/
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (220 db): környezet: 4.71 rejtés: 4.55 web: 4.70 átlag: 4.65

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 + a látnivalóért fizetni kell


N.Zs. 2019.10.06 12:00 - Megtaláltam
Pótjelszó a helyén.
Igénytelen a nyitvatartási idő kiírás... és értelmetlen is.

IMG_0696
tfmb 2019.09.30 17:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5]

bnorbi 2019.09.29 17:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

geolaca79 2019.09.22 16:18 - Megtaláltam
A pótjelszóval, de megvan.
Köszönöm a rejtést.

RékaésAdrián 2019.09.20 08:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

loco001 2019.09.07 09:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Lewyrd 2019.09.06 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam a pótjelszót. A Botanikus Kertet korábban már többször bejártam, a közelben lakok. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

nmárti 2019.09.06 14:27 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.52
Pótjelszóval, ha már nyáron ittmaradt. Köszi a rejtést!

Vironia 2019.09.03 18:18 - Egyéb
Kedves Kessertársak! A mai napon a kerten kívül lévő eltűnt pótláda helyett, egy fémlapon pótjelszó került kihelyezésre.

medike75 2019.08.29 19:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

nfmate 2019.08.14 06:09 - Megtaláltam
Kora reggel kerestem, a park zárva volt. Alternatív ládát sajnos nem találtam...

Kérnék képek alapján egy elfogadást, előre is köszönöm.

[Jóváhagyta: Vironia, 2019.08.20 14:43]

20190814_065549[1]20190814_065553[1]
Szabó família 2019.08.13 19:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

Tartalék jelszót kerestem...

[Jóváhagyta: Vironia, 2019.08.20 14:42]

GeoFox 2019.07.26 20:59 - Megtaláltam
Sajnos a botanikus kert zárva volt, az alternatív ládát pedig nem találtuk. Kérlek, fogadd el a találatunk a képek alapján.
Dóri és Gábor [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Vironia, 2019.08.09 14:12]

received_348752686001138received_1346766605476406
fulpes 2019.07.24 11:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.36
Megtaláltam. Nyíregyházi barangolásaim ötödik ládája. Sok szép dolgot láttam a botanikus kertben, érdemes volt bemenni. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

20190724_11292320190724_113232
20190724_11323820190724_113953
20190724_11442920190724_114502
20190724_115127 
zs&t 2019.07.04 12:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Családi nyaralás és ládavadászat.

 
V_Gabor 2019.06.09 17:49 - Megtaláltam
Pünkösd Nyíregyházán biciklivel.
Részletek és fotók később...

zárva, holnap még megnézzük, de nem sok esélyt látunk rá
alt. nincs, jobb, ha ott nem is nyúlkál senki

Köszönöm! [g:hu 1.6.3a]

[Jóváhagyta: Vironia, 2019.06.11 21:36]

20190609_174928-600x80020190609_175710-800x600
pappgyorgy & Aniko 2019.05.26 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ocsike78 2019.05.14 18:14 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :)
A rejtőtől kértem el a jelszót, mert a tartalékot nem találtam, illetve a botanikus kert már zárva volt mikor odaértem.
[Kesser 2.4.1]

GCBOTA_20190514_181329GCBOTA_20190514_181343
Kimberli1 + Imi30 2019.05.11 12:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

ellfelek 2019.04.30 11:37 - Megtaláltam
Bementünk a kertbe, de az Állatpark után ez egy kicsit elhagyatottnak tűnt. A tavas rész az tetszett. De volt egy páva is az egyik félig megmaradt fóliasátras részen... Szerintünk az Álllatparkból disszidált. 😂
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.2y]

IMG_20190430_112615IMG_20190430_113001
IMG_20190430_113901 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (454 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu