geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2528. Apró Kövek (Erdély) (GCApKo)
Távolban az Apró Kövek főcsúcsa
Távolban az Apró Kövek főcsúcsa
A főcsúcsot jelző fa-tákolmány
A főcsúcsot jelző fa-tákolmány
Apró Kövek... mindenütt
Apró Kövek... mindenütt
Ládarejtés közben
Ládarejtés közben
A rejtekhely és a megvilágított csúcs a Buszkát
A rejtekhely és a megvilágított csúcs a Buszkát
Távolról a Teknősbéka-kő
Távolról a Teknősbéka-kő
A Teknősbéka-kő teljes pompájában
A Teknősbéka-kő teljes pompájában
A Teknősbéka-kő benépesítve
A Teknősbéka-kő benépesítve
Egyéb "apró" kövek
Egyéb "apró" kövek
Útközben apró kőbe botlottunk
Útközben apró kőbe botlottunk
Az Asztal-kő
Az Asztal-kő
Ebéd az Asztal-kövön
Ebéd az Asztal-kövön
Az Öreg Havas és csillagvizsgálója
Az Öreg Havas és csillagvizsgálója

Szélesség N 46° 30,773'
Hosszúság E 23° 16,775'
Magasság: 1738 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.22 14:16
Megjelenés időpontja: 2009.07.29 16:20
Utolsó változás: 2009.07.27 16:32
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Anikó, Dani, Melinda, Mónika, Tímea és Miki
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 7250 m
Megtalálások száma: 25 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.0 megtalálás hetente


WAP: Két szikla közé bevert lécbe vésett négy karakter.

Kedves túrázó, ezzel a geoládával az Erdélyi-Szigethegység Kisbányai-hegyek tájainak egy részét szeretnénk bemutatni. A túra teljes hossza 14,5 km.

Megközelíthetősége
Figyelem!
Az Apró Kövekre vezető túra
A Gyalui-havasok ismertetése
Irodalomjegyzék:
Geoláda megtalálói:

Megközelíthetősége
A Kisbányai-hegyek ezen részét gépkocsival csak egy irányból tudjuk megközelíteni, éspedig Járabánya (Băişoara) település felől. Ide viszont akár az E60-as útról, akár az Aranyos völgyében futó DN75-ös főútról juthatunk el. Az E60-ast a DN75-össel a DJ107M nevezetű út köti össze. Erről az útról az  N 46° 34,639' E 23° 28,021' 529 m [GCApKo+1Utelagazas] pontban térünk nyugati irányba, belecsöppenve Járabánya település mindennapjaiba. A településen áthajtva még 18,5 kilométert kell autózzunk az  N 46° 32,178' E 23° 18,667' 1353 m [GCApKo+Parkolo] pontban levő parkolóig. Itt panziót illetve egy nagyobb menedékházat is találunk, de egyúttal itt ér véget az aszfaltcsík is. Az évek során, az egy pár, csak nyáron lakott hegyi-pásztor ház köré, egy folyamatosan terjeszkedő hétvégi üdülőövezet létesült.

Figyelem!
A hegyekbe indulunk, ahol a hegyek törvénye érvényesül! Az eső és a hideg váratlanul érkezik! Tehát vigyünk magunkkal meleg ruhát és esőkabátot! (Nem esernyőt!). Ha elered az eső, az ösvények, sziklák csúszósakká válhatnak, ezért erre a túrára csakis túrabakancsban vállalkozzunk. Vigyünk magunkkal fejenként legalább 1-1,5 liter ivóvizet, és ahol tehetjük, frissítsük fel teljes ivóvízkészletünket. A legnagyobb kánikulában is legyen hátizsákunkban valami meleg ruha, mert az eső pár perc alatt is eleredhet, ami ott a hegyek között gyors és kíméletlen lehűléssel jár! A nagyon sok boróka fenyős területre való tekintettel, ajánljuk a kamáslik használatát is.

Turistajelzések alig vannak, viszont az ösvények és földutak egész szövevényét találjuk. Mégis érdemes felkészülni térképpel, esetleg útleírással. Térképes útleírásként, az "ERDÉLY HEGYEI" sorozat 6. kiskönyvét, Palczer János "Gyalui Havasok" című munkáját tudnánk ajánlani. Tájékozódáshoz, útvonaltervezéshez pedig használjátok a térképes GARMIN GPS-ekbe is feltölthető, kitűnő és ingyenes térképet, az OpenMaps oldalairól. Ez utóbbira mind nagyobb és nagyobb szükség lesz, mert az utakat nem gondozzák kellőképpen és bizony a Természet nem tétlenkedik, hanem rohamléptekkel hódítja vissza jogos tulajdonát.

Az Apró Kövekre vezető túra
A már említett parkolóban nyugodt szívvel hagyhatjuk gépjárműveinket, de akik tehetik, továbbautózhatnak. Azaz egészen pontosan fogalmazva visszaautózhatnak, mert a menedékházhoz vezető útból az  N 46° 31,981' E 23° 18,359' 1381 m [GCApKo+2Utelagazas] pontból indul egy bárki által használható katonai út, aminek a másik vége az 1826 méter magas Öreg Havason van. Persze az Apró Kövekre vágyók csak az  N 46° 31,113' E 23° 16,328' 1643 m [GCApKo+3Utelagazas] pontig kell használják ezt a meglehetősen rossz állapotban levő, de járható utat. Ezzel, oda-vissza, majdnem 9 kilométert spórolhatunk meg, viszont rengeteg csodálatos tájjal leszünk szegényebbek is, melyek bájos, apró részleteit csakis az ezt az utat elkerülő ösvényeken ismerhetjük meg.

Felérve az Apró Kövek csúcsra, azonnal megértjük, honnan is ered a neve.
Tiszta időben csodálatos körpanoráma tárul elénk. Észak keletre Kolozsvár látható, tőle keletebbre a Tordai-hasadék, aztán Bélavára, mögötte a Székely-kő, délre a Bedellői Havasok és ha tényleg nagyon tiszta a levegő, akkor dél-keleti irányban a Retyezát és a Fogarasi Havasok masszív és magas hegyvonulatainak körvonalai is láthatók. A körpanoráma nevezetességei persze ezzel nem érnek véget, de felsorolni is nehéz lenne mindazt, ami ezekről az "apró" kövekről láthatók.

A virtuális pont, nem is annyira virtuális. Egy nagyjából különálló apró-kövek-csoport két nagyobb sziklája közé vertem egy lécet, amire rávéstem egy négy karakterből álló, talán nevet. Miért éppen ezt? Mert az  N 46° 30,756' E 23° 16,795' 1739 m [GCApKo+Hegycsucs] pontban levő, csúcsot jelző fa tákolmányon is ezt találtam. Talán így időállóbb lesz a jelszó.

Nem szeretném egy multi ládával arra kényszeríteni a Tisztelt Kessert, hogy a két következő ponthoz is ellátogasson, hiszen aki szereti a Természet szépségeit, érdekességeit, az amúgy is elmegy oda. Ezért csak ajánlani szeretném őket, majd mindenki eldönti maga, hogy mit tegyen.

A füves gerincen továbbhaladva úgy 700 métert, az  N 46° 30,470' E 23° 16,699' 1723 m [GCApKo+Teknosbeka-ko] pontban egy újabb látványosságba botlunk, a Teknősbéka-kőbe. Újabb 650 méter után pedig, az  N 46° 30,215' E 23° 16,395' 1725 m [GCApKo+Asztal-ko] pontban, az Asztal-kőről csodálhatjuk meg az innen látható körpanorámát és jobban szemügyre vehetjük az Öreg Havason levő csillagászati megfigyelő állomást is.

Mindhárom látványosságnál, illetve a közben található "apró" köveknél is maximális óvatosságra kérek mindenkit. A kövek nem is annyira aprók és nagyon kemények. A kövek közelébe jutás sem szokványos, ugyanis egyikhez sem vezet ösvény. Persze ez semmit sem jelent, ettől még meg is találjuk őket és fel is kapaszkodhatunk rájuk, viszont át kell törjük magunkat egy, a közvetlen közelükben levő keskenyebb, szélesebb borókafenyős területen.

Ha tehetjük, visszafele ne ugyanazt az utat válasszuk, így még több bájos részletét ismerhetjük meg e csodálatos tájnak.

A Gyalui havasok rövid ismertetése
A Közép-Európán végighúzódó Kárpátok hatalmas gyűrődéssel képződött hegyvonulata, félkörben öleli át az Erdélyi-Szigethegységet.

"Az Erdélyi-Szigethegység amint már a neve is elárulja, jól körülhatárolt, nagy kiterjedésű majdnem 20.000 km2-nyi hegytömb, amely nyugatról elválasztja a Tisza alföldjét a keletre elhelyezkedő Erdélyi-medencétől, míg északon a Szamos, délen a Maros szab határt a hegyvidéknek. Az Aranyos völgye, amely nyugatról keletre teljes hosszában szeli át e hegységet, egy északi és egy déli tömbre osztja fel azt.

A Gyalui-havasokat viszonylag kevesen ismerik és kevesen járják. A maga 1350 km2-ével, az Erdélyi-Szigethegység legnagyobb, kb. 25 km szélességben húzódó vonulata.

Fő vonzereje a hegységre jellemző magas, panorámákban bővelkedő hegyoldalak és hegyhátak, általában enyhe emelkedőkkel és elkoptatott gerincekkel. Szépségét fokozzák mélyre bevágott völgyei, mészkőszorosai, szirtjei, zuhogó vízesései, vízelnyelő barlangjai, elszórt hegyi tanyákban gazdag vidéke.

A hegység állatvilága nem túl gazdag. Előfordul itt medve, szarvas és farkas is, de gyakoribb a vaddisznó és az őz.

Kívánunk nagyon jó időt, kellemes túrázást és sok pozitív, felejthetetlen élményt!

Anikó és Miki

Irodalomjegyzék:
- Palczer János - Gyalui Havasok
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (16 db): környezet: 4.86 rejtés: 3.92 web: 4.51 átlag: 4.43

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


lacc 2019.08.16 12:00 - Megtaláltam
Ildi és Laci

kobcikrajci 2018.09.03 12:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

Vironia 2018.04.30 11:50 - Megtaláltam
Hosszú hétvégi ládakeresés, Cipollinóval ma az Aprókövek megmászását tűztük ki célul. A tegnapi Székelykő megmászása után jól esett levezető mozgásként ide feljönni. Csodás körpanoráma fogadott. Az Öreghavas tetején még hófoltokat láttunk. Köszönjük a lehetőséget.

IMG_9742IMG_9738
IMG_20180430_115827IMG_9753
IMG_9748 
cipollino 2018.04.30 11:50 - Megtaláltam
Hosszú hétvégén Torockó és Gyalu környékén. Nyári melegben, lazításképpen kerestük a ládát, közösen Vironiával. Az Öreghavason még hófoltok vannak, de másfelé már tombol a tavasz. Köszi a rejtést.

U-111 2018.04.01 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Pazuzu 2018.04.01 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.73
Fent még javában tél volt Húsvétkor, nagy köd, hóesés, szélvihar, nagy hó. Így a kövek se nagyon látszottak, de a rejteket kiástuk a hóból. Ismét elkísért minket egy helyi maci túrakutya.

kutyi_Aproko 
Panyek 2016.01.13 09:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.44
A buszkáti sípálya aljából indulva, egy kis körtúra keretében, változó hómélységben, kollégáimmal. Köszönjük a rejtést.

(egy kis pontosítás a leíráshoz tartozó képekhez: nem csillagvizsgáló, hanem egy katonai támaszpont, radarral)

A csapat 
cav004 2014.04.18 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.77
Legnagyobb meglepetésünkre friss hóban kellett túráznunk a ládához. Ez nem volt egyszerű a csúszós kövek közelében, de egy kisebb horzsolással megúsztuk. Útközben senkivel sem találkoztuk, mire visszaértünk a kocsihoz már a hó is olvadozni kezdett.

Vértes 2014.04.18 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.06
megtaláltam

jgyuri 2014.04.18 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.55
Útban Torockó felé kerestük meg, a hóban térdig gázolva, de megérte.

Gyömi 2013.07.18 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.70
Köszönöm!

Skalp 2013.07.01 13:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.03
A Bélavártól "átugorva" végigjártunk minden követ, az "álzengővel" összekötve, így jó kis kör kerekedett ki belőle. Az Öreg-havas felé hatalmas kutyák őrizték a nyájat, nem voltak valami barátságosak...
Az általatok teknősbéka kőnek nevezettet én inkább sárkányfejnek mondanám, a teknős mögötte van. De az aprókövek tetejétől 50m-re is van egy kis ékszerteknős.

MuglikKutyuli-mutyuliiii!
boszorkányok 2013.07.01 00:00 - Megtaláltam
Köszönjük!

lodoktor 2011.08.07 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 2 átlag: 3.00 súly: 2.45
Szep hely, kis turank alakalmabol kerestuk fel

hacsate 2011.07.28 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.12
A XI. EKE tábor Öreg havasi túráját bővítettük ki, sz.v.endre-vel. Közösen kerestük az Apró Kövek ládáját és az Ál Zengő Köveket. Majdnem elfeledkeztem lejelenteni nyár óta ezt a találatot.
Csak mellesleg jegyezném meg, az Öreg-havason nem csillagászati megfigyelő állomás van, hanem NÁTÓ radar. Olyan, mint mi nálunk a Bükkben is a Borovnyák csúcsán (tudtommal).
Köszi a "rejtést"

sz.v.endre 2011.07.28 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
Meglett, a sikertelen GCALZe után ez sikerült. Kösz a rejtést...

kar1o 2011.07.09 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.69
Köszönöm a rejtést!

jiimbo 2010.11.21 14:00 - Megtaláltam
Remek!

gabortel 2010.11.14 12:01 - Megtaláltam
Háromnapos hátizsákos sátrazós gyalogtúra keretében végig a Gyalui Havasok gerincén. Nagyon szép volt!

baggio 2010.10.21 13:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.47
Jiimboval közös ládászás, Torockóról hazafelé. Remek hely, az ide vezető út is tetszett! Köszönöm!

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (26 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu