geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2526. Árvízi tározó - Cigánd (GCARVI)
22 (1-20) > >>
A zsilipek
A zsilipek
A tiszai torkolat - balra nézünk ...
A tiszai torkolat - balra nézünk ...
... jobbra nézünk
... jobbra nézünk
... előre nézünk :)
... előre nézünk :)
Befolyás
Befolyás
Hullámtéri vízbeeresztő és leeresztő csatorna és az energiatörő medence
Hullámtéri vízbeeresztő és leeresztő csatorna és az energiatörő medence
Háttérben a főút, ahonnan letérsz
Háttérben a főút, ahonnan letérsz
Itt parkolj!
Itt parkolj!
Ez a tábla ne zavarjon! Az úton átsétálhatsz.
Ez a tábla ne zavarjon! Az úton átsétálhatsz.Erő
Erő
A "vízbeeresztő és leeresztő műtárgy" másik oldala
A "vízbeeresztő és leeresztő műtárgy" másik oldala
A tározótérbe vezető 3 km-es "mentett oldali" csatorna
A tározótérbe vezető 3 km-es "mentett oldali" csatorna
Kerékpáros paradicsom - de sok árnyékra ne számíts! :-)
Kerékpáros paradicsom - de sok árnyékra ne számíts! :-)
Nagyon közel a Rákóczi-híd
Nagyon közel a Rákóczi-híd

Térképen (Forrás: Internet)
Térképen (Forrás: Internet)
A terepasztal
A terepasztal

22 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 48° 16,276'
Hosszúság E 21° 57,284'
Magasság: 109 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.29 08:00
Megjelenés időpontja: 2009.07.29 08:00
Utolsó lényeges változás: 2015.09.21 20:00
Utolsó változás: 2018.10.22 19:58
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: saldar
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 214 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP

Ez a "láda" a Cigánd-Tiszakarádi Árapasztó Víztározó áteresztő zsilipjét mutatja be. Jelszó: a megadott koordinátákon található objektumon (annak két oldalán is) szemmagasság fölött leolvasható pirosas-zöldes színű, 5 karakteres szó. A tiltó tábla és a kamerák ne zavarjanak! Hagyd a kocsit a parkolóban és nyugodtan sétálj át az objektumon a másik oldalra is! Nagyobb az élmény, ha hozod a bringádat, a kocsit a zsilipeknél hagyod, és körbekerekezed a tározót (24 km). Csönd, nyugalom, természet, jó minőségű kerékpárút - csak árnyékot nem találsz. Kiváló családi program. Nézd meg a tuhu térképen!
Jelszó nélküli logot csak akkor fogadok el, ha felteszel egy fotót magadról vagy a gps-edről, a háttérben a zsilipekkel!

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Bevezető

Az elmúlt években a Tisza áradásai igen nehéz helyzet elé állították az ország keleti felének lakosságát. A hírekből tudjuk (és sajnos nagyon sokan tapasztalatból is), hogy mekkora károkat okozhat a vízszint hirtelen megemelkedése. Nyilvánvalóvá vált, hogy valamit tenni kell a folyó mentén élők biztonsága érdekében. Ezért született meg a Vásárhelyi-terv, melynek keretében 2008. végére elkészült az első árapasztó víztározó Cigánd térségében. A tervek szerint összesen hat ilyen tározó épül majd meg (a Cigánd-Tiszakarádi, a Beregi, a Szamos-Kraszna közi, a Nagykunsági, a Tiszaroffi és a Hanyi-Tiszasülyi tározók), melyek együttesen kb. 1 méterrel csökkenthetik a veszélyes vízszintet. 2009. nyaráig már két tározó - a cigándi és a tiszaroffi - állt üzembe.

Ezzel a geoládával a legelső ilyen beruházáshoz kalauzollak el az ország egy olyan részébe, ahol a Tisza és természeti környezete nagyrészt gyönyörű, békés oldalát mutatja, amiért megéri egy pár percre kiszállni az autóból és sétálni egyet. A tározó Velencei-tó méretű, de "békeidőben" művelés alá vont föld képét mutatja. Átlagos napokon csak a tározót körülvevő mintegy 24 km hosszú töltés jelzi a határokat, melyen végig aszfaltozott kerékpárút is fut, ami csatlakozni fog az országos kerékpárút-hálózathoz. Ha van kedved, tekerj itt egyet!
A tározó és a Tisza közötti kb. 2 km-es területen létrehoztak egy befolyó csatornát (hullámtéri vízbeeresztő és leeresztő csatorna), ennek az elején találjuk a számunkra érdekes, látványos objektumot, a zsilipeket. Közvetlenül mellettük kialakítottak egy parkolót, ahol akár egy busz is elfér. Azt javaslom, hagyd itt a kocsidat, és gyalog fedezd fel a környéket! A zsilipekre felmenni hivatalosan tilos (erre tábla is figyelmeztet). Korábban biztonsági őrök vigyázták az objektumot éjjel-nappal, ma már csak kamerák ügyelik, hogy rongálás ne történjen. Figyelem! A hely nem veszélytelen, és bár van korlát illetve kerítés, aki nem vigyáz, könnyen a mélybe eshet. Gyerekekkel legyetek nagyon óvatosak!

Megközelítés

Több lehetőséged is van, de minden esetben ennél a pontnál fordulj le északi irányba:  N 48° 16,168' E 21° 57,243' 108 m [GCARVI+kereszteződés] A tiltó tábla ne zavarjon, nyugodtan hajts be a parkolóig.

Érkezhetsz Sárospatak - Tiszacsermely - Cigánd felől a 3804-es úton, de teheted ugyanezt a Sárospatak - Pácin - Cigánd útvonalon is (arra több a geoláda), és ekkor közelebb kerülhetsz magához a víztározóhoz is. Ha tele van vízzel, akkor már-már kimeríted a katasztrófa-turista fogalmát :).
Kelet felől, Tuzsérról is indulhatsz, ekkor át kell kompolnod a Tiszán, majd Zemplénagárd - Révleányvár - Ricse irányából támadhatsz (gyönyörű vidék!)
A Kisvárda - Kékcse felőli megközelítés is szóba jöhet. Ebben az esetben át kell kelned a Rákóczi-hídon, és szinte azonnal jobbra fordulnod.

A "láda"

Eredetileg hagyományos ládát képzeltem ide, de aztán - bármennyire is hihetetlen - a helyszín többszöri, alapos bejárása közben világossá vált, hogy a műtárgy 1 km-es körzetében igényes rejtésre alkalmas hely (olyan, amilyet én is szívesen felkeresnék) csak az ártéren lenne, ám ezt a láda biztosra vehető rendszeres elúszása miatt okozott állapotromlás, illetve "környezetszennyezés" miatt végül elvetettem. Ígéretesnek látszott a főút túloldalán az Alföldi Kék jelzéssel is ellátott töltés biztonságos oldala, de itt nyáron nyakig ér az aljnövényzet és rengeteg állatot - köztük sok fészkelő madarat - sikerült megzavarnom kutakodásom során, ezért arra az álláspontra jutottam, hogy a természetnek, de talán nekünk is jobb, ha nem erőltetem a rejtést, hanem virtuális ládát kanyarítok ki e helyből. Így most egy nagyon tisztán és könnyen kereshető drive-in ládára vadászhatsz, kedves kereső.

Jelszó: a megadott koordinátákon található objektumon (annak két oldalán is) szemmagasság fölött leolvasható pirosas-zöldes színű, 5 karakteres szó.

Természetesen ez a "láda" értetek jött létre, rejtője nyitott minden konstruktív javaslatra, mellyel élvezetesebbé tehető a keresése. Ezért ha esetleg észrevennél egy "bombabiztos" rejtekhelyet mely elkerülte a figyelmemet, írj magánban (esetleg küldj fotót) és megvizsgálom a javaslatot.

A tározó és a zsilipek

2005. szeptemberében kezdték el építeni a Cigánd--Tiszakarádi Árapasztó Víztározót. Az eddidiekhez képest merőben más szemléletben készült el a létesítmény: nem a gátakat magasították az árvízveszély elkerülésére, hanem szabályozott körülmények között kivezetik a nagyvízi mederből az árvízkor keletkező káros víztöbbletet. A 16,5 milliárd forintos beruházást, melyet 2008. novemberében adtak át, az Európai Unió is támogatta. A tározó a Bodrogközi ártérben, Nagyrozvágy, Cigánd és Pácin közigazgatási területén épült. A munkák során számtalan töltés, földút, vízbeeresztő és leeresztő csatorna, hullámvédő erdő és vadmenekítő domb készült. A kivitelezők annyi vasbetont használtak fel, amennyiből 30 tízemeletes házat is fel lehetett volna építeni. A tározó átlagos vízmélysége 3,8 méter, ez azonban csak rendkívüli árvízi helyzetekben állhat elő. A "mesterséges tó" felülete ekkor 24,7 négyzetkilométer, mely nagyjából a Velencei-tó területének felel meg! A befogadott víz mennyisége: 94 millió köbméter. Zsilipjein másodpercenként 550 köbméter víz áramolhat át. A tározó üzembe helyezése 15-20 kilométeres szakaszon érezteti a hatását, maximum 25 cm-es vízszintcsökkenést eredményezve.
A beeresztő-leeresztő műtárgy zsilipjeinek pillérei több mint 9 méter magasak és a szerkezet 43 méter széles. A zsilipeket elzáró táblák másfél centiméter vastag acélból készültek annak érdekében, hogy gond nélkül ellenállhassanak a rendkívüli víznyomásnak is. Szabályozhatják velük a víz beáramlását és kiáramlását egyaránt.
A feltöltés után a vizet mindaddig vissza kell tartani, amíg az árhullám el nem vonul. A leürítés ezután kezdődhet. A tározó a vizsgálatok szerint 6-7 nap alatt tölthető fel, a leürítés másfél-két hónapot vesz igénybe. A korszerű tájgazdálkodás segíti a táj arculatának helyreállítását, ezzel több lesz a turisztikai lehetőség is, mindez pedig a vidék fejlődését segíti elő.
(Forrás: Internet)

A zsilipek megtekintése után sétálhatsz egyet a gáton, bicajozhatsz a gátrendszeren vagy - árvízmentes időszakban - kiballaghatsz (kocsival menni tilos!) a beeresztő csatorna tiszai torkolatához (a zsilipek felől nézve a csatorna jobb oldalán, kb. 500 méter), ahonnan igen kellemes kilátás nyílik a Tiszára. Helyi pecások is szívesen látogatják.

Árvizet csináltam!

A láda "telepítésének" idején Cigándon, a Művelődési Házban volt egy terepasztal (lásd a képen!), melyen nagyszerűen áttekinthető volt a zsilipek működése, és a tározó elhelyezkedése a környező települések között. Kapcsolók és lámpák (nem víz!) segítségével bárki kipróbálhatta a rendszert.

Nagyon kellemes ládázást kívánok!
saldar
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (106 db): környezet: 4.53 rejtés: 4.04 web: 4.61 átlag: 4.39

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


lesipeti 2019.05.02 16:09 - Megtaláltam
Viharos szélben, kerékpárral körbe a töltésen. A Tisza csodálatos, érdemes letérni hozzá! A kerékpárútra a munkagépek sok sarat felhordtak, a korlátozó sorompók legtöbb helyen nyitva vannak :-(

IMG_20190502_160930IMG_20190502_162101
V_Gabor 2019.05.02 08:56 - Megtaláltam
Biciklivel, Alföldi Kéktúra közben. Részletek és fotók később...

Köszönöm! [g:hu 1.6.3a]

2019-05-02 08.45.53R2019-05-02 08.47.38R
2019-05-02 08.54.41R2019-05-02 08.57.21R
2019-05-02 08.57.57R2019-05-02 08.58.22R
KálmánCsalád 2019.04.24 13:22 - Megtaláltam
Köszöni a rejtést a Kálmán Család!
Útban a Zemplénbe, jó volt egy kis pihenőt beiktatni. Nagyon alacsony volt a szárazság miatt a vízállás, de még így is érdekes volt, sok szép vízimadárral.

20190424_132335 
Molnár család 2019.04.23 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

ocsike78 2019.03.22 17:44 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.3.9]

Cicki 2019.03.14 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.33
Alföldi Kékezés során lett becserkészve. Kicsit kiszívta az UV a jelszót, már nem annyira pirosas-zöldes, inkább szürkés-pirosas. Köszi a rejtést!

FLAC 2019.02.17 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Fehér Márton 2019.02.17 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bolyongoo 2018.10.21 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Hev 2018.10.07 07:10 - Megtaláltam
Alföldi kéktúra közben megnéztük a helyet amig nem tilos. A képek alapján kérnék elfogadást.

[Jóváhagyta: saldar, 2018.10.13 20:55]

-1-2
-3-4
VP 2018.10.05 17:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.00 súly: 4.59
Érdekes, monumentális műtárgy.
GPS nélkül. :-(

pliptai 2018.10.02 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.48
A tározó teljesen száraz volt így az építmény minden részlete megtekinthető volt. Engem egy kicsit zavart, hogy tiltott területre kellett bemennem! Köszönet a rejtésért!

stmester 2018.09.28 12:15 - Megtaláltam
A felirat lassan lekopik.

Liberty 2018.09.28 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
Több zsilipet láttam már a ládázásaim során, de ez különösen tetszett. Jelenleg nincs víz a tározóban, így még érdekesebb volt látni az árapasztó felépítését. Köszönet a rejtésért.

Shrek 2018.09.08 13:30 - Megtaláltam
Érdekes építmény. Jelenleg minden száraz.

macikupac 2018.09.08 13:29 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.17 súly: 4.49
Keleti kalandok 6.

Ha már itt mentünk el, nem hagyhattuk ki ezt a helyet. Engem érdekelnek az ilyen és az ehhez hasonló műszaki objektumok. Azt azért sejtettem, hogy nem lesz túl sok víz a mederben, de azt már álmomban sem gondoltam, hogy száraz lábbal járhatunk-kelhetünk benne. Ez azért valahol még nekem is nagy élmény volt, nemhogy a fiaimnak. Ezáltal egy klassz téma is adódott, hogy mi mire szolgál (a nagyobbikkal), illetve lehetett kagylóhéjakat és csigaházakat gyűjteni (a kisebbikkel). Kár, hogy a jelszó megszerzésének a módja ennyire igénymentes. Na, mindegy! Az élmény attól még a miénk. Brumi mackónkat hoztuk magunkkal.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

hohner 2018.08.19 13:56 - Nem találtam meg
I. Cigandi "Ki a legeny a gaton" idofutamverseny alkalmaval vegigtekertuk a gatat. 20km, 38 perc. kepet nem tudtam kesziteni, de lattam a zsilipet. kerem a jelszo nelkuli elfogadast. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

[Elutasította: saldar, 2018.08.20 20:23]

hacsabi 2018.07.19 12:37 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.80
Alföldi kétúra közben útba ejtettük. jelszót nem találtunk a fotó remélem elég lesz köszönöm a rejtést

[Jóváhagyta: saldar, 2018.07.22 17:10]

37588673_2338275336213181_98863408350232576_nP7190094
Hey-ho 2018.06.04 09:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

kupec 2018.05.14 08:36 - Megtaláltam
Szép műtárgy.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (217 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu