geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
225. Diósgyőr vára (GCDIOS)
Így nézett ki 1860-ban (Telepy Károly festménye)
Így nézett ki 1860-ban (Telepy Károly festménye)
Így nézett ki az ötvenes években
Így nézett ki az ötvenes években
Ezt láthatjuk ma
Ezt láthatjuk ma
Túristatérkép a helyszínről
Túristatérkép a helyszínről
A közelben is zakatoló Lillafüredi Állami Erdei Vasút
A közelben is zakatoló Lillafüredi Állami Erdei Vasút
Piros árnyalattal jelöltem a várat és a kisvasút végállomását
Piros árnyalattal jelöltem a várat és a kisvasút végállomását
Rózsaszín ház - Itt térj balra felfelé a hegynek (Rozgonyi Piroska utca)
Rózsaszín ház - Itt térj balra felfelé a hegynek (Rozgonyi Piroska utca)
Felértél! Itt kell letérni a vízmosásból jobbra.
Felértél! Itt kell letérni a vízmosásból jobbra.
Tűzrakó hely
Tűzrakó hely
Az eredeti rejtekhely
Az eredeti rejtekhely
Az új rejtek
Az új rejtek
OTT!
OTT!

Szélesség N 48° 5,611'
Hosszúság E 20° 40,925'
Magasság: 371 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.05.11 16:00
Utolsó lényeges változás: 2015.03.21 19:49
Utolsó változás: 2016.05.18 15:55
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Laci, Erzséb és Willy, az ebadta...
Felhasználó: Sanchoo és M.
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Megtalálások száma: 885 + 31 sikertelen + 47 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug helyezhető.
Ha nem tudod mi ez, olvasd el az alábbi leírást:
Vándorbogarak leírása


WAP: A láda egy kis sziklaüregben rejtőzik, amelynek bejárata szikladarabokkal van álcázva. A tűzrakóhely "alatti" cserje vigyáz rá.

A Diósgyőri vár története

A honfoglalás előtt itt állott gyűrű alakú földvár helyén a XIII. sz. második felében kezdték építeni a nagy kővárat. 1271-ben az oklevelek már új várról beszélnek. A Diósgyőri várat Ernye bán családja fejlesztette igazi erősséggé és rendezte be fényűző módon. Az ekkori támadó fegyverekkel szemben bevehetetlen erősség volt. Nagy Lajos tovább építtette, és a lengyel kapcsolatok miatt fontos politikai bázis lett. A Vár ekkor élte fénykorát.

Zsigmond királytól kezdve a Mohácsi vészig a mindenkori királynő birtokában volt, ezután különböző családok zálogosbérletébe került. Ekkorra katonai jelentősége már nincs, bár sokszor védelmet nyújtott Miskolc városának és a környező falvaknak a vidék sarcolására induló kisebb portyázó török csapatok ellen.

A Vár pusztulása a török időkben kezdődött. 1673-ban kuruc kézre került, emiatt 1674-ben a kassai császári parancsnok 1500 főnyi hadcsoportot küldött elfoglalására. Ez a diósgyőri Vár egyetlen ismeretes ostroma. A tűzérségi tűz által felgyújtott és kiégett erősség várjellege megszűnt. Rommá 1678. július 11-én vált. Ezen a napon, nehogy német csapatok költözzenek be, kuruc katonai különítmény érkezett a várárkon belül húzódó külső kőfalak és a felvonóhíd bejáratát védő két őrtorony lerombolására. Ezután már csak a környék építkezéseinek kőforrásává vált.

Műemléki feltárására 1953-tól kezdve került sor. A folyamatos restaurálás következtében Diósgyőr Vára az ország egyik legjelentősebb középkori műemléke.

Az építészeti feltárás során számos a Vár történetére, az elmúlt évszázadok életére jellemző lelet, felszerelési tárgy, épületrész került elő.

A Vár a turisztikai látványossága mellett rendszeresen helyt ad nemzetközi és országos szabadtéri rendezvényeknek.

A Vár kazamatáiban látható Közép-Európa legnagyobb alakszámú - 67 darabos - panoptikuma. A hat jelentben Nagy Lajos király udvara, középkori mulatság, lovagi torna, vásár, Magyar György pokoljárása, a kassai címeradományozás látható.

Parkolás információ
Ne vegye el senki kedvét a Nagy Lajos király útján és a környező utcákban elhelyezett fizető automaták; nem itt érdemes parkolni. Van egy - a várhoz közelebb lévő - nagy és INGYENES parkoló, ahol több busz és igen sok gépkocsi elfér, csakhogy ez nincs rendesen kitáblázva. Megközelítése a Bartók Béla út - Bartók Béla köz útvonalon lehetséges, a vár lezárt sétálóutcáját jobbról (nyugat felé) kerülve.  N 48° 5,918' E 20° 41,025' 231 m [GCDIOS+Parkoló]

A Diósgyőri vár hivatalos honlapja

Rejtés
A geoláda a vár feletti erdős területen van elhelyezve. A nehézségre való tekintettel részletes leírást adok. Ez alapján szerintem GPS nélkül is megtalálhatod. A főbejárattól a Várfürdő felé indulj, majd tovább fürdő kerítése mellett az aszfaltúton. A fürdőt kb. 100 méterrel elhagyva balkézről egy rózsaszín családi házat látsz (lásd a fotót), itt kell elfordulnod balra az erdő felé tartó Rozgonyi Piroska utcába. Az utca felső végén van egy ösvény kezdőpontja, amely meredeken indul fel a hegynek a fenyves felé ( N 48° 5,817' E 20° 41,002' 205 m [GCDIOS+Ösvény]). Indulj felfelé az ösvényen, a fenyves felé, majd rajta keresztül. Ahogy az ösvény lombhullató erdőbe ér, egy vízmosásba torkollik. A vízmosáson indulj balra felfelé. Ez a geoláda közelébe visz (kb. 200 méter felfelé a vízmosásban). Ahogy felértél az ösvény mellett balra egy fát látsz rajta fehér felfordított T betűvel (lásd a fotót). Itt térj le jobbra egy kis ösvényre, ami a geoláda közelébe egy tűzrakó helyhez visz (lásd a fotót).
----------------
2015. 03. 21-én új rejteket kerestünk a ládának. Az oka az volt, hogy a korábbi rejtekhelyet sok kesser nem merte megközelíteni (gyerekkel például), a meredek, buktatós sziklák miatt, illetve nem tudtunk telefonon sem segíteni a megtalálásban: szikla - az szikla, és abból ott elég sok van), a GPS-jel pedig bizonytalan a helyszínen.
A rejtés jellege nem változott (üregben, sziklákkal takarva), a segítő mondat pedig:
A tűzrakóhely alatti nagy cserje őrzi! Tehát nem kell lemászni az éles-hegyes sziklák között (csak egy kicsit), elég csak a bozótba bebújni :)
A láda egy piros szegélyű konyhai doboz, a tűzrakó helytől 3 méterre és kb. 1 méterrel lejjebb.

Karbantartás 2016.05.18-án:

Új. "klasszikus" négyfülű dobozra cseréltük a régi töröttet, a tartalmát rendbetettük, feltöltöttük kincsekkel.

Sikeres vadászatot!

Sanchoo és M.
---------------

Az eredeti leírás:
A geoláda a tűzrakóhelytől légvonalban kb. 15 méterre van balra előre a völgy felé, sziklás területen. Ha a tűzrakóhely mellett állsz és a völggyel szembefordulsz, bokrokat látsz. Ezeket kell jobbról megkerülnöd. Ha a bokrok már mögötted vannak és ismét szembefordulsz a völggyel, akkor a balra előre található sziklák között magán a ládán állsz! Lásd az utolsó fotót (Rejtekhely). A piros jégkrémes doboz tehát egy sziklaüregben kövekkel álcázva (ordít az álca :) ) pihen.

Összefoglalva a rejtés lényegét mégegyszer:
A tűzrakóhelynél a völggyel szemben állsz, majd, jobbra kerülve a bozótokat a sziklákon leérsz egy kis kessercsapásra, amely délnek indul, majd pár lépés múlva derékszögű jobb, majd balkanyart vesz. A kanyarok után kb. 3 lépésnyire van egy, az ösvénybe ékelődött szikla, amely alatt van a geoláda.

Ha a leírásom ellenére sem találod, szívesen adok telefonos segítséget!

Sokan mondhatják persze, hogy miért nem egy könnyebben kiszúrható helyre került a láda. Nos, azért ragaszkodunk a jelenlegi rejtekhelyhez, mert nem csak ládavadászok látogatják a helyet. Sőt, továbbmegyek: kifejezetten olyan emberek is járnak a helyre, akikről módunkban áll feltételezni, hogy ellopnák a ládát. Gyakran kell törött borosüvegdarabokat, sörösdobozokat és minden más szemetet gyűjtenünk és lehoznunk, hogy a hely tiszta maradjon. És a szemét nem csak a tűzrakóhely környékén található meg, hanem a láda közveten közelében is. Olyan rejtekhelyet kellett találnunk, amelynél minimálisra csökkenthetjük a láda véletlen megtalálásának, eltűnésének, ellopásának veszélyét.

A fentiekre tekintettel tisztelettel kérjük a ládavadászokat, hogy tartsák tiszteletben a rejtekhelyünk kiválasztását, és semmilyen jószándéktól vezérelve se helyezzék át a ládát máshova.


Keresgélés után ha csendben üldögélsz, gazdag énekesmadár populációt figyelhetsz meg.

Egy kis csemege az erdőjárás és a szép panorámák szerelmeseinek
A közelben van egy magasles, amiről olyan pazar a panoráma, hogy magam is mindig elképedek, amikor felmegyek oda relaxálni. Bőven túltesz a ládától látható panorámán! Ide érdemes messzilátót is vinni!  N 48° 5,551' E 20° 40,288' 398 m [GCDIOS+Magasles] Szép időben látható nyugatra a Bükk vonulata, északra az Alacsony-Tátráig ellátni, keletre pedig a Zempléni-hegység vonulata zárja a látóhatárt. Ebből természetesen következik, hogy egész Diósgyőr és a Miskolctól északra fekvő falvak is láthatóak. Bár a közelben található kék madár tanösvény vonalán van, mégis nehéz szerintem GPS nélkül odatalálni. Ha térképes GPS-ed van és nem ijedsz meg egy kis jelöletlen utakon való túrázástól a ládázás után, hagyatkozz a GPS-re és az alábbi leírásomra.
A ládától menj vissza a vízmosásig, ami ugye ösvénnyé változott, ahogy felértél a tetőre. Nos, folytasd az utad tovább ezen az ösvényen dél felé. (Az ösvény a turistautak.hu térképén be van rajzolva.) Bár több kis ösvény keresztezi a tiedet, ha mindig egyenesen mégy és követed a TuHu térképén berajzolt utat rövidesen eléred a K+ Kék kereszt turistautat. Ezen vedd az irányt nyugatnak, míg kb. 400m múlva folytasd az utad a jobbra letérő jelöletlen földúton. Ezen már viszonylag könnyű a GPS-t figyelve odatalálni.

Egy másik túraútvonal
Kellemes (8km, szintkülönbség: 140m) sétával érheted el a vártól a Miskolc-Tapolcán, a Barlangfürdő közelében telepített GCMTAP geoládát. A túristaút jelzése citromsárga alapon kék dőltvonal és a vár bejáratától van felfestve. Az első fele sajnos elég unalmas, egy hosszú út melletti járdán visz végig kb. 3km hosszon. Utána viszont erdőn keresztül vezet fel Miskolc Komlóstető városrészébe, majd tovább Miskolc-Tapolcára.

LÁÉV
A közelben található a keskeny nyomtávú Lillafüredi Állami Erdei Vasút megállóhelyei és végállomása, amellyel fel lehet vonatozni Lillafüredig, majd tovább a Gardna völgyön, ahol közvetlenül az Őskohó megálló mellett van elhelyezve a GCMass geoláda.

Kellemes kincsvadászatot!
Üdv.: Erzséb, Laci, és az eb.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (628 db): környezet: 4.59 rejtés: 4.40 web: 4.54 átlag: 4.51

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

pappgyorgy & Aniko 2020.02.22 10:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Nars 2020.02.18 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

LexyFincs 2020.02.08 11:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.00
Köszönjük a rejtést ! :)

received_565601930697132 
Discover 2019.12.10 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.34
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC0654_DSC0655
_DSC0657_DSC0658
_DSC0659_DSC0661
_DSC0665_DSC0668
_DSC0677_DSC0680
Somogyibubu 2019.11.23 16:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.32
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gyönyörű a kilátás [Geoládák v3.0.0]

guppik 2019.11.17 14:00 - Megtaláltam
Köszönjük!

sinus90 2019.11.17 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
A megadott parkolóban álltunk meg. A ládától a vár nem is látszik!
Köszi a rejtést!
Mivel a láda a várról szól, teszek fel képeket a várról.

-1-1
-2-3
-4-5
dejosgyor 2019.11.17 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ZoLiza 2019.11.16 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Eszti és Robi 2019.10.30 09:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Vártunk egy kis kilátást a várra, ez elmaradt :( [Geoládák v2.2.5]
Egyáltalán nem értettem, hogy a láda miért van ilyen messze a vártól. Így szerintem semmi köze a várhoz. A kilátást lehetne egy külön láda kapcsán is megmutatni. A keresést, haladást a lehullott levelek lefelé nagyon nehezítették. Az utak az applikáció alapján inkább csapások, amik az őszi levelek miatt alig-alig látszódtak. Várgyűjtő ládáink újabb tagja lett.

FelfeléIMG_20191030_091153
IMG_20191030_091341Ezt látja a láda
Visszafelé 
Dóra2011 2019.10.30 09:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

IMG_20191030_090514IMG_20191030_091655
IMG_20191030_092456 
webfater 2019.10.29 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Balázs
Bia
Balu
Eszter [Geoládák v2.2.5]

Pikku Peikko 2019.10.10 15:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi! :)
GCKFS felől..
A leírást kicsit bonyolultnak találtam, úgyhogy csak követtem a jelölt utakat a térképen. [g:hu 1.6.4]

szollosi73 2019.09.12 17:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 4.17
Megvan!
A várban kezdtünk, szerencsére alig voltak, így nyugodtan tudtunk nézelődni, fotózgatni. Vicces volt, hogy a tárlatvezetésre csak ketten vártunk, de nem volt gond, így is elindult és nagyon érdekes vezetést kaptunk. Kellemes 2 órát töltöttünk el itt. A ládának a nevén kívül szerintem semmi köze a várhoz. Kilátás nincs a vár felé, esetleg annyi közös lehet, hogy a vár parkolójában lehet hagyni a kocsit.
Köszönet.

Diósgyőr vára-1Diósgyőr vára-2
Diósgyőr vára-3Diósgyőr vára-4
Diósgyőr vára-5Diósgyőr vára-6
Diósgyőr vára-7Diósgyőr vára-8
Diósgyőr vára-9Diósgyőr vára-10
Diósgyőr vára-11Diósgyőr vára-12
Diósgyőr vára-13Diósgyőr vára-14
Diósgyőr vára-15Diósgyőr vára-16
Diósgyőr vára-17Diósgyőr vára-18
madikrisztian 2019.08.24 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mike andros 2019.08.23 11:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gst76 2019.08.04 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

betty79 2019.08.04 16:00 - Megtaláltam
Megvan!

eazs 2019.08.04 15:47 - Megtaláltam
Köszönjük!

vaterlo 2019.06.08 15:51 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.90
Diósgyőri várlátogatás után becserkészve. Meleg volt, de szerencsére hosszúnadrág volt rajtam. A kullancsokat még időben észrevettem. Köszi a rejtést.

atgaspar 2019.05.23 09:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

x12XD 2019.04.21 10:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.51
jó volt :)

adyca 2019.03.30 12:16 - Megtaláltam
Megvan!

lovasvadasz 2019.03.24 16:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
GcWalk utáni levezető. [Geoládák v2.2.5]

"J&J" 2019.03.23 12:59 - Megtaláltam
GCWALK-17 előtt várlátogatás. A hegy meg jó meredek.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (963 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.