geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2436. Nyíregyházi Lőtér (GCLote)
Panorama
Panorama
Kilátás az épületről
Kilátás az épületről
Régi rejtek!
Régi rejtek!
Az első ládát rejtő "objektum"
Az első ládát rejtő "objektum"
A megrohamozandó fal....Még régebbi rejtek!
A megrohamozandó fal....Még régebbi rejtek!
Tankcsapda
Tankcsapda
Futóárok
Futóárok
Ezt keresed!
Ezt keresed!

Szélesség N 47° 55,409'
Hosszúság E 21° 41,908'
Magasság: 113 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.05.17 13:00
Megjelenés időpontja: 2009.05.19 23:16
Utolsó lényeges változás: 2014.09.20 20:06
Utolsó változás: 2016.03.06 14:09
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Bl4st3r & Amy
Felhasználó: Bl4st3r & Amy
Nehézség / Terep: 3.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
További infók: http://coord.info/GC5289G
Megtalálások száma: 248 + 1 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug helyezhető.


NET: A pontos koordinátán talajszinten keresd, a környék egyetlen facsoportjától pontosan két lépésnyire ÉÉK-i irányban! Nem az árokban!! Erősen álcázott. Segítség a képek között!


Megközelítés és a láda leírása

A láda csak gyalogosan illetve kerékpárral közelíthető meg. Autóval legközelebb 500 m-ig lehet menni. (a terület védett, tudom hogy vezet be autónyom, de inkább tegyük le a táblánál) A Bem József utca felől jó minőségű új aszfalton juthatunk el a láda közeléig, parkolás mindenkinek tetszés szerint. A területet érdemes kicsit bejárkálni( úgyis muszáj lesz mindenki sétálni), érdekes környék!

Eredeti leírás (Csipisz Egér által)

Ezt a ládát azért hoztam létre, hogy megemlékezzünk a nyíregyházi katonákról és laktanyákról és bemutassam a lőtér élővilágát. Ez a lőtér az egykor jelentős katonai jelenlét utolsó emléke. A városban korábban 3 laktanya is volt, a korábbi Vorosilov laktanyát vállalkozói inkubátorházzá alakították át a rendszerváltozás után. Az egykori Damjanich laktanyát napjainkban építik át lakóparkká. A Vay Ádám laktanyát pedig 2004-ben zárták be.

A 2. világháború előtt kb. 4000 katona tartózkodott a városban, jelentős részük huszár, de a város katonai múltja az 1880-as évekig nyúlik vissza.
Az Ő gyakorlóterük volt eredetileg a lőtér. A 2. világháború után az orosz katonák egy "igazán jó" lőteret építettek, rohampálya, harckocsi akadályok, erődítmény bevétele és védelme, futóárkok, stb. Ezek a mai napig állnak és megtekinthetők.
De ha nem lettek volna itt a katonák, és mezőgazdaságilag megművelik a területet, akkor nem maradt volna meg a terület növény és állatvilága.

Az Európai Unió a Natura 2000 hálózat keretében speciális természetvédelmi oltalmat biztosít a lőtér területének.

A nyíregyházi lőtér élővilágának bemutatása:

Valaha Nyíregyháza keleti határában egyetlen hatalmas egybefüggő legelővonulat húzódott a mai reptértől egészen Rozsrétig. A szikes legelők, vizenyős rétek, mocsarak magas fekvésű buckás homokgyepekkel váltakoztak. Ez utóbbiak egyetlen nagyobb kiterjedésben megmaradt darabja a Simai úti lőtér. Megmenekülését nagyrészt annak a köszönhette (több más nyírségi homokgyephez hasonlóan), hogy egészen a közelmúltig katonai használatban volt.

A félsivatag

Miért is került fel ez a kopár, első látásra talán egyhangú hely az EU "kiemelt jelentőségű különleges természet megőrzési területe" listára? Nos, nem véletlenül:

Hazánk nagy homokvidékei, elsősorban a Kiskunság és a Nyírség olyan speciális természetföldrajzi adottságokkal bírnak, ami Európában egyedülállónak tekinthető. Ezeken a szélsőséges vízgazdálkodású futóhomokos területeken (részben az évszázados, évezredes extenzív emberi gazdálkodás közreműködésével) félsivatagi jellegű életközösségek alakultak ki: az úgynevezett "pannon homokpuszták".

Ezeken a homokgyepeken számos olyan növény- és állatfaj él, amelyek csak a Kárpát-medencében fordulnak elő.
Emellett több olyan, az ázsiai sztyeppékre jellemző fajt is találunk, amelyek hazánkban érik el elterjedésük nyugati határát.

A növényvilág

A nyíregyházi lőtér legjellegzetesebb faja a magyar csenkesz (Festuca vaginata), acélos színezetű fűfaj, egész Európából szinte kizárólag csak a magyarországi homokgyepekről ismert.
Sajnos ezek a homokpuszták hazánkban erősen meg fogyatkoztak, és ez különösen igaz a Nyírségre: míg a Kiskunságban a legtöbb értékes homokgyep védettségnek örvend, addig a Nyírségben védettségük sokáig - kevés kivétellel - megoldatlan volt. A régi legelők feltörése, a tájidegen fajokkal történő fásítás ezeknek az élőhelyeknek a túlnyomó többségét megsemmisítette.
Ezt a különleges biodiverzitást, (változatosságot) a nyíregyházi lőtéren is megtaláljuk. Csak kicsit változtatni kell a megszokott perspektívánkon. Ha lehajolunk a fű közé, elképesztő változatosságú, nyüzsgő világot találunk. Ki hinné például, hogy a távolról nézve egyöntetű pusztaságban csak fölbecsülve legalább huszonöt faj él (köztük olyan ritkaságok, mint a magyar csenkesz, az ezüst-perje, vagy a vékony egércsenkesz (Vulpia myuros)!
A fűcsomók között pedig apró növénykülönlegességek, mohák, zuzmók, gombák (többek között a hazánkban rendkívül ritka, védett lemezes pöfeteg (Endoptychum agaricoides) húzzák meg magukat. Az évszakok változásával az apró növényi ritkaságok változatos színvilágú szőnyeget alkotnak: hol a keskenylevelű sás (Carex stenophylla) barna füzérkéi, hol a hegyi penészvirág (Filago minima) kékesszürke szőnyegei, hol a veresnadrág csenkesz v. sovány csenkesz (Festuceta pseudovina) vöröslő pázsitja vonja magára a figyelmet, amelynek jellegzetes színváltozásai öltöztetik a pusztát. Tavasszal kékeszöld, nyáron vörös, végül aranysárgára szívja a nap.

Az állatvilág bemutatása

A homokpuszta rovarvilága is különleges: a bizarr kinézetű sisakos sáskán (Acrida hungarica) kívül több, a homoki élőhelyekre specializálódott egyenesszárnyú él itt. A "nagyobb testű" állatok közül az ürgét (Spermophilus citellus L) kell kiemelni. Ennek a védett állatfajnak már csak nagyon kevés élőhelye maradt meg a Nyírségben, a fajnak a Simai úti lőtér az egyik utolsó menedéke.
Természetesen nem hagyhatjuk említés nélkül a birkákat (Ovis aries) sem: hiszen az ember már időtlen idők óta hasznosítja ilyen természet-közeli módon a homokbuckák növényzetét.

A homokpusztagyep "működése"

A homokpusztagyep egy nagyon finoman kiegyensúlyozott ökoszisztémát alkot, amelyben a lebontást végző apró gombáktól a szúrós gyomokon és a zsenge füvön át a juhászig mindenkinek megvan a helye és szerepe.
A hagyományos legeltetés az élővilág változatosságát segíti elő. Egyes foltokban erős a legelés, a taposás, itt először kiritkul a növényzet. Ám ezzel együtt a szúrós gyomok elszaporodnak, ezért a legelés mértéke csökken, így a birkák trágyájából táplálkozva újra feldúsulhat a növényzet.
Így minden faj megtalálja a neki megfelelő környezetet.

Sajnos a természeti örökség nem mindenki számára egyforma érték. Valószínűleg a terület Natura 2000 hálózatba való felvételének köszönhető, hogy végül nem válik iparterületté, lakóparkká, vagy valami hasonlóvá ez a 170 hektáros homokgyep.
De még sokat kell változnia mindannyiunk szemléletének ahhoz, hogy méltó módon megőrizzük ezt a természeti kincset.
(forrás: Dr. Szigetvári Csaba - www.e-misszio.hu/dok/suvolto/2006/2006_04_08.pdf )

Piros kereszt

Legutóbbi rejtői ládakarbantartás: 2016.03.06

Piros kereszt
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (155 db): környezet: 4.23 rejtés: 4.24 web: 4.45 átlag: 4.30

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Bigyu 2019.01.01 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

VP 2018.10.06 14:10 - Megtaláltam - környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.59
A logbook a jó rejtés ellenére vizes.
Sok területetn az egykori katonaság védte meg a beépítéstől, műveléstől. (Máshol meg angyon tönkretették a tájat, pl Pilis-tető.)

fabian11 2018.10.02 16:22 - Megtaláltam
Hát ez egy élmény volt at biztos. Magányosanapusztában.Kissé megáztam a szemerkélő esőben,20 perc kitartó kutatás eredményeként csak megtaláltam, s a homoksiklóm sem kapták szét a taszkenek.A loogbook annyira l van ázva, hogy nem irtam bele.köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

nagyfeco 2018.09.27 17:04 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.26
Koszonom a rejtest, az irany es tavolsag segitett, gratula a rejtesert. Sajnos a logbook atazott, valaki nem zarta vissza rendesen.

20180927_14240120180927_143057
Spangarázs 2018.08.10 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.63
Családi ládatalálat!
Elég nehezen találtuk+, mert jó a rejtés!
Köszi a rejtést!

bmatebmate 2018.07.09 00:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

nmárti 2018.07.04 16:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.43
Kisar felé útközben szembejött. Köszi a rejtést!

 
eszluzsu 2018.06.02 15:51 - Megtaláltam
Közös megtalálás ládavadász Pistivel.

ládavadász Pisti 2018.06.02 15:50 - Megtaláltam
Közös megtatálás Eszluzsuval. A logbook bejegyzése szerint előttünk egy birkapásztor mugli találta meg véletlenül, és további jó játékot kivánva gondosan visszarejtette a ládikát, szerencsére ilyen is van. A rejtés jó és alapos, ezért a visszarejtésnél is törekedtünk a tökéletesre :) Köszönjük a lehetőséget!

Fru17 2018.05.14 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

gsy 2018.04.22 14:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

fercsipeter 2017.12.15 10:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

ha2 2017.12.15 10:00 - Megtaláltam
Útban a karácsonyi ládakarbantartás felé. Szerencsére itt még megúsztuk a későbbi esőzést. Már jól is esett a kocsiból kiszállni és sétálni egyet. Jó rejtés.

tabletta 2017.11.29 09:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kupec 2017.11.04 12:44 - Megtaláltam
Gyors találat, segítettek a geobotok.

TothTi 2017.10.16 11:47 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.77
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kilali 2017.09.25 12:25 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Elveszett Geoláda Fosztogatói 2017.09.19 16:55 - Egyéb
Vannak erre pásztorkutyák is...
A rejtés maga tetszett, de spoiler nélkül majdnem esélytelen.
A kollégám szúrta ki. :-)

/Quatermain/ [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

babaly 2017.08.18 11:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

tapisomi 2017.08.18 11:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
Megtaláltam. Köszönöm, hogy itt lehettem. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (254 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu