geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2720. Cseplye tető (GCSEPT)
Az emlékoszlop
Az emlékoszlop
Sikló ernyős
Sikló ernyős
A sárhegy felől
A sárhegy felől
A kilátás
A kilátás
Ez is a kilátás
Ez is a kilátás
Nem lehet betelni vele
Nem lehet betelni vele
ÉS még ez is
ÉS még ez is
...
...
Télen
Télen
Leánykökörcsin
Leánykökörcsin
Tavaszi hérics
Tavaszi hérics
Törpe nőszirom
Törpe nőszirom

Szélesség N 47° 47,508'
Hosszúság E 19° 58,116'
Magasság: 470 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.23 13:00
Megjelenés időpontja: 2010.04.23 14:36
Utolsó lényeges változás: 2010.04.23 14:36
Utolsó változás: 2014.01.21 16:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zoli
Felhasználó: solyom-24
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2800 m
Megtalálások száma: 296 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP:

A láda az emlékoszloptól délre, kb. 50m-re, a tanösvényállomástól dél-keletre kb. 8 méterre van egy szikla alatt kövekkel álcázva!
Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 1599-2/2010. ügyiratszámú határozatában (a területet kezelő Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szakvéleménye ismeretében) a geoláda elhelyezését engedélyezte.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Második ládámmal gyermek és fiatalkorom kedvenc túracélpontjához invitállak titeket. Korábban számtalanszor másztam meg ezt a hegyet és még ma is valahányszor feljutok ide, nagyot dobban a szívem a gyönyörű környezet és a páratlan kilátás láttán.

A láda megközelítését két módon ajánlom.
Az egyik Gyöngyös felől a
 N 47° 47,339' E 19° 56,238' 178 m [GCSEPT+Spar parkoló] Spar parkolóban érdemes parkolni és a Sárga sáv (sárga) jelzésen a csúcs kb. 2800m felfelé kapaszkodás, a hegyoldal helyenként igen meredek ezért babakocsival egyáltalán nem ajánlom a megközelítést és a bringások is sűrűn fogják szidni a felmenőimet, ha ebből az irányból próbálkoznak, különösen mert Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a láda gyalogos megközelítését engedélyezte csupán!
A másik megközelítési mód, a Gyöngyös és Mátrafüred között a 24-es főútról Pipishegy felé letérve, a vasúti sínek után egyenesen ez az út egész a gyárakig visz, itt érdemes az autót letenni  N 47° 48,341' E 19° 58,659' 332 m [GCSEPT+Pipis gyárak parkoló] a gyár kerítése mellett induló földúton elindulva kb. 600m után bele érünk a Sárga sáv (sárga) jelzésbe. A Sárga sáv (sárga) jelzésen, innen még kb. 2km a Cseplye tetőig. Ebből az irányból a hegygerincen vezet az út, ez valamivel barátságosabb az előzőnél!

A Cseplye tető teljesen kopár, ezért csodálatos körpanoráma fogad minket a csúcson!
Egy félországnyi kilátás mellett itt találjuk Szerencsés Imre botanikus emlékoszlopát.
Ha kigyönyörködtétek magatokat, A láda az emlékoszloptól délre, kb. 50m-re, a tanösvényállomástól dél-keletre kb. 8 méterre van egy szikla alatt kövekkel álcázva!

A Gyöngyösi Sárhegy Természetvédelmi Területről
Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság http://www.bnpi.hu

Védetté nyilvánítás: 1975
Terület: 186 ha
A Mátra déli peremhegyét a szőlőkultúrák fölött megmaradt egyedülálló, növénytani ritkaságokban bővelkedő növényzete és lepkefaunája miatt nyilvánították védetté. A hegység tömbjéből délre előrenyúló vulkáni alapkőzetű hegy biogeográfiai jelentősége abban áll, hogy az Alföld felől nyitott, így a hegylábperemi elemek könnyen keveredhettek az elsősorban kontinentális elterjedésű pusztai elemekkel. A hegy legértékesebb élőhelyeit az egykori szőlőterületeken differenciálódott árvalányhajas erdőssztyepp rétek, törpemandulás cserjések, magyar perjés sziklagyepek jelentik. Az északi kitettségben található kornistárnicsos kaszálórétek, valamint a Szent Anna-tó fragmentált higrofil növényzete tovább fokozza a terület élőhely- és fajdiverzitását. A déli száraz lejtők flóraelemei között találjuk az
Észak-magyarországi-középhegységben csak itt előforduló szubmediterrán rokonságú ezüstös útifüvet és a sápadt ledneket. Az üde sziklás felszíneken kora tavasszal nyílik a cseh tyúktaréj, míg a sztyeppréteken a leánykökörcsin bontja lila, a tavaszi hérics pedig sárga lepelleveleit. Az egykori szőlőtermesztés emlékét jelző kőgarádicsokon helyenként tömeges a törpemandula. Legfeltűnőbbek a gyepek kora nyáron, amikor az árvalányhajfajok - különösen a hosszúlevelű- és a bozontos árvalányhaj - szinte fehérre festik a domboldalakat. Ekkor virágzik többek között a védett macskahere, a nagyezerjófű, a selymes peremizs és a tarka nőszirom. A gyepekhez számos esetben molyhos-tölgyes bokorerdő foltok kapcsolódnak, ahonnan a szőlőtermesztés felhagyását követően a növényzet visszatelepedett. Északias kitettségben, vastagabb talajtakarón félszáraz irtásréteket találunk, melyekben számos orchideafaj is megjelenik, például a tarka-, az agár- és a poloskaszagú kosbor. Az Alfölddel való növényföldrajzi rokonságot mutatja a sztyeppréteken megjelenő sziki kocsord is. A Szent Anna-tó hínárnövényei is alföldi származásúak, úgymint a pocsolyalátonya és a sziki boglárka.
A Sár-hegy földrajzi helyzete, különleges növényvilága és jellegzetes klímája következtében rendkívül fajgazdag állatközösségeknek biztosít élőhelyet. Az itt előforduló közösségekben számos hazai és európai viszonylatban is ritka, védett állatfaj található meg. A legértékesebb fajokat a rovarok között találjuk.
A sztyeprét jellegű élőhelyeken él a sztyeplepke, amelynek csak néhány hazai előfordulási adata ismert. Az üdébb sztyeprétek tárnicsos részein repülnek a szürkés hangyaboglárkák. Ez a hangyaboglárka a hegyen két élőhelytípusban is előfordul: a tárnicsokban gazdag üde kaszálóréteken és a tárnicsokban sokkal szegényebb félszáraz gyeptípusokban. Míg az előző helyen ezres nagyságrendű kolóniája repül, addig a félszáraz gyepekben élő kolóniái sokkal kisebb egyedszámúak. A száraz magaskórós sztyeprétek orvosi kocsordosaiban, a kocsord gyökfőjében és szárában fejlődik a nagy szikibagoly hernyója. A hernyó jellegzetes, finom fűrészporszerű rágásnyomával a hozzáértő lepkészeknek hamar elárulja jelenlétét. A lepke nyár végén, ősszel repül, sokszor nagy távolságokra is képes eljutni, hogy számára alkalmas élőhelyeken rakja le a kocsordokra petéit. A melegebb tölgyesek juharos szegélyein repülnek a magyar fésűsbaglyok, míg a tölgyeken ritka, mediterrán elterjedésű övesbagoly hernyók élnek. A fagyalokban gazdag, üdébb tölgyesek szegélyein figyelhetjük meg júniusban a sötétbarna-vörös-sárga mintázatú díszes tarkalepkét. A lepkék mellett ritka bogarak is élnek a Sár-hegyen. A Szent Anna-tó környéki idős tölgyesekben gyakori a nagy hőscincér, a hegy lábánál lévő kőrises szegélyek és gyümölcsösök környezetének jellemző faja a diócincér. A meleg molyhos tölgyesek védett ritkasága a keskeny tölgycincér. A cincérfaunából érdemes kiemelni a lágyszárúakban fejlődő, sztyepréti fajokat. Ilyen védett faj például az árgusszemű cincér, amely a gurgolya fajokban fejlődik, vagy a tarka imolában élő selymes cserjecincér.
A száraz sztyeprétek és meleg tölgyesek borította területen kevés szaporodóhelyet találnak a kétéltűek. A legjelentősebb petézőhely a Szent Anna-tó. Tavasszal több ezer varangy, erdei- és levelibéka gyűlik össze, hogy lerakják petéjüket. A tó állandó lakói a kecskebékák, a tavi békák és a pettyes gőték. A száraz gyepekben, meleg, köves részeken gyakori a zöld gyík, az erdők közötti tisztásokon, erdőszegélyekben pedig az erdei siklót pillanthatjuk meg.
A Sár-hegy madárvilága szoros kapcsolatban áll a Mátra nagy erdőségeivel. A rovarokban, hüllőkben gazdag sztyeprétek fölött rendszeresen megfigyelhető a kígyászölyv és a darázsölyv, míg a Szent Anna-tó nádasaiban barna rétihéja telepedett meg. A Mátrából a hegységelőtéri mezőgazdasági területekre jár táplálkozni a parlagi sas és a békászó sas, amelyek zsákmányszerző körútjuk alkalmával sokszor a Sár-hegy gyepeit keresik föl.
A kisebb testű énekesmadarak közül a zárt erdők és a nyílt gyepek, sztyeprétek lakói egyaránt megfigyelhetők.
A terület természeti értékeinek megismerését tanösvény segíti, amelynek kiindulópontja Gyöngyösön van.

Ha erre jársz érdemes megkeresni flektogon Szent Anna kápolna 2.0 (GCSZAK) ládáját is.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (183 db): környezet: 4.80 rejtés: 4.57 web: 4.66 átlag: 4.68

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


gyildarefo 2019.05.11 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

09803A8E-6598-4281-93CF-FA53FCAEF32B34136F42-DDB2-44C2-AE90-B7B7E6957CCE
AEEB1722-1FB7-42CF-8B7F-0489E112C04FFD810BB1-5FC1-435D-BAC7-77B1DDBBA0A9
2AC2E7B7-10DC-4706-8E6D-E96D9BE4A05DDSC03387
KocsismegaSzunyi 2019.04.19 09:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kertimi 2019.03.30 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Tanohun 2019.03.30 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Anita és Laci 2019.03.26 08:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.80
Köszönjük :)
Anita és Laci

Gibix75 2019.03.24 16:29 - Megtaláltam
Csodálatos isőben, családi kirándulás keretében. A levegő párás volt, de kilátás így is páratlan! Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Eni79 2019.03.23 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Mary Lou 2019.03.09 09:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Megtaláltuk.
Gyöngyös-Mátrafüred-Gyöngyös túra során.
Sok tavaszi héricset láttunk.
Köszönjük!

Molli 2019.03.02 12:26 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Göde 2019.03.02 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.SIKERÜLT [g:hu 1.6.0]

feherzoltan79 2019.02.27 11:00 - Megtaláltam
Köszönöm a játékot!

mura 2019.02.20 10:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönet a rejtésért!

VINAX 2019.02.10 12:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.73
Kellemes sétával értük el a csúcsot, közben megbeszéltük az élet nagy dolgait. Fent éppen siklóernyősök gyakoroltak, sosem láttunk még ilyet testközelből. Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.5]

IMG_20190210_123256-01IMG-d5529a4c3d14f5d2ff5267c9e4fbd499-V-01
Évi&Zoli 2019.01.01 11:30 - Egyéb
Hagyományos Új Évi, Sár-hegy túránk alkalmával ellenőriztük, remek egészségnek örvend!

20190101_123830 
maxxtro123 2018.12.05 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Ludis 2018.11.19 07:09 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Az idei év első hóesése mellett.

IMG_20181119_065755IMG_20181119_071451
akosgy 2018.11.17 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.11
Laza kis 17 km-es séta a Sár-hegy környékén.

A Sár-hegy felől jöttünk, ahol - 9 év után először - ellenőriztem a saját ládámat. :) Átsétáltunk, majd logolás után lassan visszasétáltunk az alkonyati napsütésben Gyöngyösre. Köszi.

moli_gyuri 2018.11.17 10:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.58
Köszi: Cilu & Gyurkóó
Mazsom

20181117_10462120181117_103330
20181117_09471820181117_104713
GYEZegzug 2018.10.23 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.37
Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20181023_155425 
BMBOPH 2018.10.17 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Köszönjük a rejtést, gyönyörű a kilátás !!!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (300 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu