geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2365. Orosz Mátyás vára (GCOMv)
A völgy ősszel...
A völgy ősszel...
és télen
és télen
A magasles
A magasles
A vár ősszel...
A vár ősszel...
és télen
és télen
Kilátás az erdészeti útról
Kilátás az erdészeti útról
Rejtés
Rejtés
Megközelítés
Megközelítés

Szélesség N 47° 55,465'
Hosszúság E 19° 53,847'
Magasság: 730 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.02.14 12:51
Megjelenés időpontja: 2009.02.18 23:00
Utolsó lényeges változás: 2015.11.27 19:29
Utolsó változás: 2015.12.15 20:14
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Palazsu, Kulisz, Gojostol és Levin
Felhasználó: CacheFinder
Nehézség / Terep: 3.5 / 3.5
Megtalálások száma: 338 + 1 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Hagyományos geoláda (~20x30x10 cm) Mátraszentlászló közelében, nagy méretű szikla alatt fakéreggel álcázva.


A ládába Travel Bug nem helyezhető.


2008 őszén, az október 23.-i hosszú hétvégére szervezett négynapos Mátra túránk alkalmával a geoládák mellett a Várak a Mátrában túramozgalom pontjait is keresgéltük. Így jutottunk erre a helyre, ahol szinte azonnal megfogant a gondolat miszerint érdemes lenne itt egy ládát elhelyezni.

Megközelítés:

A túramozgalom igazoló füzete három lehetőséggel kényeztet minket:
1."Mátraalmásról a kék kereszt, piros háromszög jelzéseken indulunk el a Galyavárnál leírtak szerint. A jelzéselágazásban most a kék kereszt jelzésen megyünk tovább, egészen a Bükk-kútig. VIGYÁZAT! Az ösvényt a 2000. évi esőzések több helyen elmosták. Közvetlen a forrás után a turistatérkép jelöl egy jelzetlen utat, mely közel szintben az Orosz Mátyás sziklához vezet. Ez az út 250 méter után kétfelé ágazik. Mi a bal oldali utat követve, a Gyökeres-tetőről lefutó gerinc felső, bal oldali nyergébe kapaszkodunk. (Az ösvényt három, párhuzamos egy méter mély vízmosás kíséri.) A nyeregben egy 2002-ben leirtott terület alsó sarkához érünk. Jobbra fentebb, az irtás közepén, kb. 300 méterre egy magaslest látunk. A lestől lefutó gerinc végén van a sáncátvágás. Mi jobban tesszük, ha kicsit jobbra leereszkedve az irtás és a szálerdő határán kapaszkodunk fel igen meredeken a nyergecskébe, majd a második gerincen le. Az irtás szélétől kb. 160 méterre találjuk meg az átvágást. A Bükk-kúttól kb. 40 perc.

2."A kék kereszt jelzésen a Bükk-kúttól tovább megyünk, átkelünk a Gyökeres-tető és Sebestyénvár közötti völgy patakján, majd ebből kikapaszkodva egy erdészeti fahordó utat keresztezünk. Ezen balra fordulva 60 méter után egy másik 2002-ben leirtott rész széléhez érünk. A vizenyős rétet inkább jobbról, a szálerdőbe térve kerüljük meg, majd az irtás túlsó szélén a patakon átkelve meredeken kapaszkodunk fel az előttünk magasodó sziklához. A tömböt balról kerülve érünk fel a gerincre az átvágáshoz. A kék kereszt jelzéstől kb. 25 perc."

3."A piros háromszög jelzés a Galyavártól délre egy erdészeti dózerutat keresztez, mely jobbra, nagyjából szintben haladva Mátraszentlászló felé vezet, s amelyet a Sebestyénvár után a kék kereszt is keresztez. A két jelzett út között, nagyjából félúton van az első megközelítésben már leírt hegyoldal a magaslessel. A dózerúttól az irtáson átvágva ez kb. 250-300 méterre van, majd innen tovább le a gerincen 80 méterre találjuk az irtás szélét. Ettől balra kb. 60 méterre a másik lefutó gerincen újabb 160 métert kell haladnunk lefelé, hogy elérjük a sziklát erőddé alakító átvágást."

Ehhez képest nekünk egy negyedik, viszonylag egyszerű megközelítést sikerült találnunk. Mátraszentlászlón, Scele barátainál, a Kétkerék vendégházban aludtunk. Reggel, a házigazdánk érdeklődésére vázoltuk az aznapi tervünket miszerint a kék kereszt jelzésen Mátraalmás felé vesszük az irányt, de felmászunk az Orosz Mátyás várához. Erre ő azt javasolta, hogy ne menjünk a turistaúton szintet vesztve, hogy utána felmászhassunk újra, hanem egy jól járható erdészeti úton közelítsünk.
Mátraszentlászlót észak-nyugati irányban elhagyva a sárga + jelzést keresztezve letértünk a már említett, turistautak.hu-n is szereplő erdészeti útra.  N 47° 55,694' E 19° 53,021' 763 m [GCOMv+Kereszteződés]

Az úton számos lehetőség adódik a megközelítésre és a kísértés is nagy miszerint a völgyet felülről kerülgető úton egész közel vagyunk a célunkhoz, persze csak légvonalban.
A letérés a  N 47° 55,371' E 19° 54,046' 825 m [GCOMv+Letérés]
pontban a legkényelmesebb. Itt egy ritkás erdő mellett egy bozótos részen kell ereszkedni kicsit balra tartva egy gerinc tetején álló vadászles irányába.  N 47° 55,436' E 19° 53,994' 785 m [GCOMv+Vadászles]

Innen a gerincen lefelé tartva némi ereszkedéssel elérhető a láda, ami egy nagyobb méretű szikla tövében található fakérgekkel álcázva.
Érdemes az egykori vár végéig elsétálni mert remek panoráma nyújt élvezetet. Látható innen többek között Mátraalmás és Bátonyterenye is.

Amit a várról tudni érdemes:

"A vár Mátraszentlászlóról keletre 1,2 km-re, a Sebestyénvár (amelyen azonban nevével ellentétben nincs nyoma várnak) és a Gyökeres-tető közötti szűk völgy keleti oldalában, egy mélyen fekvő, északnyugati irányba kinyúló, keskeny, sziklás kis gerinc végén van. A mellékgerinc sziklás, csaknem függőleges oldalakkal határolt, tszf. magassága 720 m, a Mély-patak 80 m-rel folyik a vár alatt.

A várat a Gyökeres-tető felől húzódó gerinc irányából kellett csak mesterségesen megerősíteni. Itt egy 7 m széles és 1,5 m mély várárkot vágtak a sziklába. A vár belső területének hossza 24 m, szélessége 8, majd csak 2,5 , azután 6 m, vagyis középütt erősen elkeskenyedik. A felszín az alapszikláig lepusztult. A terület eredetileg Lengyend földhöz tartozott, amely nógrádi várföld volt és II. Endre 1217-ben adományozta a Baksa nemzetségnek. Emiatt építésének valószínű post quem dátuma: 1217.
/Dénes József/"

A helynév:

"Okleveleinkben ugyan nem szerepel, a helynév mégis sokat elárul. Anonymus
elbeszéléséből tudjuk, hogy "Árpád vezér nagy földet adott Ednek és Edömének a Mátra erdőben, ahol két unokájuk is később állítólag várat épített" (Pata és Bene). A környező települések neve elárulja, hogy a nemzetségfővel kézművesek (Jobbágyi, Halászi, Szücsi, Solymos) és szabadvitézek (Tarján és Oroszi) is megtelepedtek a Mátra alján. Joggal tételezhetjük fel, hogy Orosz Mátyás őse az Orosziban megtelepedett nemzetség leszármazottja. A Mátra északi falvaiban, Dorogházán, Szuhán, Mátramindszenten az Orosz családnév ma is elterjedt. A honfoglaláskori család birtokait más helységneveink is megőrizték,pl.: Kisoroszi, Nagyoroszi."


A természetet és a megtalálás élményét beszennyező, ládát beázni hagyó és nedvesen tartó, bepenészesítő undorító nejlonzacskók ellenzői vagyunk, ezért kéretik ládáinkat ettől megkímélni! Köszönjük! A vízálló dobozaink viszonylag szellős helyekre vannak rejtve, így majd csak megszáradnak maguktól...
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (215 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.48 web: 4.56 átlag: 4.53

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


mura 2020.02.08 14:29 - Megtaláltam
A K+ felől közelítettem meg. A láda még mindig a fölbe van fagyva, csak a teteje vehető le. Köszönet a rejtésért!

ha2 2020.01.19 11:45 - Megtaláltam
Az ásványháztól a piroson utána át az Országos Kékre, majd egy hosszú szakasz erdészeti dózerúton. innen végig lefelé. Először a ládához utána tovább a kék keresztig.
A láda virított, nem volt rajta semmi takarás. Viszont úgy belefagyott a talajba,hogy csak a tetejét vettem le.
Nem sűrűn keresik ezt a szép helyen található rejtést.

johnnycache 2019.07.06 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.90
800. Köszönöm az élményt! :-)

ErdőCsöndje 2019.06.16 14:47 - Megtaláltam
Az utolsó 100 méter rövidnadrágban tényleg húzós. Viszont a vár környéke klassz, találtam szamócát, és 3 őzet is láttam. Köszönöm!

h.krisz 2019.05.25 14:58 - Megtaláltam
Szupi hely

Zimanyek 2019.05.11 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést!

PANO_20190511_142002 
rágcsa13 2019.02.20 15:40 - Megtaláltam
Járt utat járatlanért el ne hagyj......... és figyeljetek a sok tüskés bokorra

Szárnyaló Sas 2019.02.20 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A láda gumija kiesett, visszaraktam, de akkor meg nem záródott be. Valószínű 90 fokkal elforgatva kellene betenni, de azt meg kézzel nem lehet.
A hely csodálatos! [Geoládák v2.2.5]

vaterlo 2018.12.30 12:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Szerencsére december végén a vegetáció nem annyira visszatartó, inkább a csúszós kövekre kellett figyelni. Kb. 40-50 méter volt a nehezebb szakasz. Köszi a rejtést.

lacc 2018.11.04 10:48 - Megtaláltam
Mátrai kirándulásunk első ládája. A szederindákkal megszenvedtünk, a nap további ládái szerencsére egyszerűbbek voltak...
Ildi és Laci

Frankie Family 2018.11.03 11:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Bob&Bobek 2018.11.03 11:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.82
Közös túra Frankie Familyvel. Nekem: 8/3
Ezt a várat sem ismerném, ha nem lenne a GC :-)

Spangarázs 2018.09.16 14:00 - Megtaláltam
Családi ládatalálat!
Galyatető felől érkeztünk, a térképen az utolsó szaggatott résszel jelölt út az elég HardCore! Az utolsó két hegy közti átkelést már csak egyedül teljesítettem.
Két nagy hibát követtem el, rövid gatyában jöttem és nem volt nálam macséta!
Megszámlálhatatlan csaláncsípés és karmolás boldog tulajdonosává váltam:)
Kár, hogy az utolsó 150 méter ennyire járhatatlan, ami kárpótolt, hogy a várnál szedtem egy öl őzlábgombát.
A ládának a fülei le vannak törve, beázva igaz nincsen.
Köszi a rejtést!

drBabai 2018.09.10 10:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.60
Igazi csapatépítő megtalálás :-)

DSC_1138 
gyuri74 2018.08.11 19:35 - Megtaláltam
Nagyon könnyen megtaláltuk, mert kilátszott a láda. :) Igyekeztünk jobban elrejteni távozás előtt. Viszont a várhoz (ládához) vezető útnak egy kb. 100 méteres szakaszán nagyon benőtt az ösvény, csak a nagyon elszántaknak ajánlom...

Toti 2018.07.28 16:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

thehunter 2018.07.15 12:45 - Megtaláltam
A 6. is megtalálvaaa! Gábor-Marcsi-Andi a singli geocachingelők... [Geoládák v2.2.4]

Maclura 2018.07.14 12:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.89
A térképemen lévő ösvény a valóságban nem létezett.
Talán az eddigi legnagyobb bozótharc árán, de meglett.
Ha nem ment volna el olyan sok idő a feljutással, szívesen üldögéltem volna a sziklán.
Köszönöm, hogy megmutattad.

Pogánypeti 2018.01.19 13:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról :) [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Amíg a többiek Mátraszentistvánon síeltek, addig én túráztam egy jót a friss, ropogós hóban. Szentlászlóról a Kék kereszt-en gyalogoltam a Bükkfa-forrásig, majd onnan D-i irányba kezdtem meg az emelkedést az egykori vár felé. A ládát szerencsére gyorsan megtaláltam a nagy hóban, melyet kitakarítottam, a benne lévő szemetet, koszt (avar, föld, stb) kiöntöttem, majd logolás után visszarejtettem. Mindezek után pedig kiálltam a bérc szélére gyönyörködni a panorámában, havas tájban. Ezen a télen még ekkora havat úgysem láttam...
Bámészkodás és fotózás után megindultam visszafelé, majd felsétáltam a két falu felett magasodó Vörös-kő-kilátóra.
A túra képei itt nézhetőek meg.
Köszi a rejtést! :)

RoriZo 2017.11.20 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kópé1993 2017.11.05 10:41 - Megtaláltam
Mátrai túra Pliptaival. A láda előtt 150 méterrel egy szarvast zavartunk fel a bozótosból. Körülbelül 40 méterre volt. Köszi a rejtést!

PB050032PB050034
PB050035PB050039
PB050041 
pliptai 2017.11.05 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.44
Odafelé elég hardcore volt a megközelítés, visszafelé könnyedebben ment, mert ráleltünk egy járhatóbb ösvényre. Nagyon teszett a hely, de nem sokáig nézelődtünk, mert a viharos, szinte fagyos szél fújt! Köszönet a rejtésért!

malabetty 2017.10.03 13:21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Őszintén mondjuk, ha valaki említi ezt a helyet és ránézünk a térképre, biztosan nem jutunk el ide. Csak a láda kedvéért kerültünk erre Galyatetőtől gyalog. Soha ilyen terepen még nem keltünk át ládáért sehol.... De megérte. Mert a közbeeső őszi erdő látványa kártolt. Arról nem beszélve, hogy utunkat vaddisznók és muflonok keresztezték. Köszönjük a hasznos leírásokat, sajnos még mi is találkoztunk rengeteg kullanccsal. Visszafelé a Werbőczy-forrás felé jöttünk, ahol rengeteg szalamandrával találkoztunk. Szóval köszönjük a rejtést, rendkívül kifáradtunk, de megérte.

Turistaember 2017.08.29 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Megtaláltam! Köszönöm, hogy hozzásegítettél a hely megismeréséhez! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Kerticsorbi 2017.05.18 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (339 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.