geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2410. Castanea sativa (GCCS)
Szelíd gesztenye
Szelíd gesztenye
Merenyei templom
Merenyei templom
Falu a rejtektől
Falu a rejtektől
Kúria
Kúria
Felduzzasztott patak
Felduzzasztott patak
Kiskúti-patak hídja
Kiskúti-patak hídja
Letérés a zöldről
Letérés a zöldről
Fel a Kan-bükkre
Fel a Kan-bükkre
A névadó kanonok
A névadó kanonok
Ősgeszetenye sarja
Ősgeszetenye sarja
A rejtektől
A rejtektől
Gesztenyeház
Gesztenyeház
Kilátás a Balaton felé
Kilátás a Balaton felé
Letérés a kékről
Letérés a kékről
Távolban Zalaújlak
Távolban Zalaújlak
Gesztenyék mögött...
Gesztenyék mögött...
K+ a szőlőhegyen
K+ a szőlőhegyen
Terkép
Terkép

Ládatérképek:
Szélesség N 46° 34,298'
Hosszúság E 17° 5,693'
Magasság: 151 m
Megye/ország: Zala
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináta az openstreetmap.org térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.04.25 12:00
Megjelenés időpontja: 2009.04.26 15:38
Utolsó lényeges változás: 2017.02.17 06:31
Utolsó változás: 2017.02.17 17:59
Geoláda típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: waneqr
Felhasználó: Old Eye
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 9000 m
Megtalálások száma: 137 + 6 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A Zalai dombvidék gyakori és kedvelt fája a szelídgesztenye, s bár mára egyre jobban kiszorul erdeinkből, de nyomai még fellelhetőek. Ezen nyomok követésére szolgál ez a ládasor, hol az első láda a zalamerenyei templom, míg a második a zalaújlak melletti Gesztenyeház tőszomszédságában rejtőzik.
Így, ha egy jó, kiadós sétára vágysz...


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Ládasor
Az első láda a zalamerenyei templom melletti kereszt mögött bújik meg egy fatönkben, fakérekkel takarva  N 46° 34,298' E 17° 5,693' 151 m [GCCS-1], s ez csak az első jelszórészletet rejti. Míg a második láda a zalaújlak melletti Gesztenyeház mögötti facsoport egyik óriásának lábánal rejtőzik, egy fatönk darabbal álcázva  N 46° 34,526' E 17° 4,033' 267 m [GCCS-2], a második jelszórészlettel és az ajándékokkal. A doboz henger alakú, 23 cm magas és 10 cm átmérőjű.

Az első jelszórészlet leolvasható a kereszt előtti bukszusban is derék magasságban.

Túraajánlat
A ládák egy megközelítőleg 9 km-es körtúra során javasolt felkeresni, Zalamerenyéről indulva.
Az autósok Zalamerenye főterén találnak parkolót  N 46° 34,493' E 17° 5,661' 138 m [GCCS+Parkoló 1], de ide érkezik a távolsági busz is, és innen éredmes a zöld sáv jelzést Zöld sáv követve elindulni észak-nyugatra. A faluvégi elágazásnál jobbra egy régi kúria  N 46° 34,549' E 17° 5,579' 148 m [GCCS+Kúria] hívja fel magára a figyelmet, míg a turistaút a felduzzasztott Kiskúti-patakon kialakított tó felé vezet tovább. A parton, a Mata-völgyben haladva, északról kerüli meg a zöld jelzés a Kan-bükk nevezetű dombot, és éri el a vadászházat  N 46° 34,991' E 17° 4,513' 155 m [GCCS+Vadászház]. Itt az utat nyugatra, a turistaútról letérve kell folytatani, fel az egykori Gesztenyés-hegyre, egészen a  N 46° 34,768' E 17° 3,930' 275 m [GCCS+balknyar] pontig, ahonnan eredei út vezet az ősgesztenye mégmegmarad sarja mellett a Gesztenyeházig  N 46° 34,512' E 17° 4,025' 275 m [GCCS+Gesztenyeház]. Innen tovább a kék sáv jelzésen Kék sáv Zalaújlak következik. Pontosabban annak a települést keletre övező szőlőhegye, ahonnan nagyszerű panoráma kínálkozik. Röviddel ezután ágazik le a kék kereszet Kék kereszt turistaút, s a továbbiakban már ez utóbbit kell követni északra. Zalamerenyét a jelzett út a templom  N 46° 34,304' E 17° 5,708' 154 m [GCCS+Templom] mellett éri el és torkollik bele a főtérre vezető zöld sáv jelzésbe.
Természetesen a túra végigjárható ellenkező irányból és Zalaújlakról indulva is. Ez utóbbi esetben a temető mellett érdemes leállítani az autót  N 46° 33,755' E 17° 4,860' 240 m [GCCS+Parkoló 2].
Kerékpárral csak az edzettebbeknek ajánljuk az út minősége és a meredek szakaszok miatt.

Háttér

Szelídgesztenye (Castanea sativa), szemben a névrokon vadgesztenyével, avagy lógesztenyével (Aesculus hippocastanum) nem a szappanfafélék, hanem a bükkfafélék családjába tartozik. Tizenhárom nemzettsége él a mérsékelt égövön és édes vagy jóféle gesztenyének is hívják. Tekintélyes, harminc métert is elérő, bordás törzsű fa, mely bár viszonylag későn, júniusban pompázik, de akkor talán a legszebb virágköntösbe öltöző fánk.
Dél-Európában és a Kaukázusban őshonos faj, amely vélhetőleg a római légiók segítségével terjed el Pannóniában, ugyanis számukra fontos táplálék volt a gesztenye. Úgy tartották, hogy ahol ez a fa megél ott kedvezőek az életfeltételek az emberek számára is. Amúgy a monda szerint Magyarországra Mátyás király felesége, Beatrix hozta magával Itáliából, s vált termése Mátyás király kedvenc ételévé.
Hazánkban főként a Dél-Dunántúl mészszegény talaján gyakori, mint a tölgyesek elegyfája, de másutt is megtalálható. Széles elterjedése révén egyes vidékeken igazi néptáplálékká vált. Lisztet készítettek belőle és kenyeret sütöttek vagy épp burgonyaként készítették el, ahogy a főtt vagy a sült gesztenye maga is ízletes csemege. Ebből adódóan manapság is keresett gyümölcs, melynek Zala megye a legnagyobb termő vidéke, s innen származik a termés több mint fele.

Kanonok fája a Merenyei-erdő nevezetessége volt az ősgesztenyés, s abban is egy szelídgesztenye csoport, mely egy alig félhektáros bükkösben húzódott meg. A fák szabályos kört alkottak egy 1912-ben elpusztult hatalmas gesztenyefa tuskójánk sarjaiként. A famatuzsálem 800 éves lehetett és a leírások szerint majd 5 méteres törzsátmérővel büszkélkedett, ami 15 méteres kerületet jelentett. A faóriást a környéken csak Kanonok-fájának hívták, utalva méreteire és arra a tényre, hogy a terület a veszprémi káptalan uradalmához tartozott. Az elpusztult fa emlékére és sarjainak természeti értékére már Kaán Károly is felhívta a figyelmet 1931-ben. Sajnos mára ebből szinte semmi sem maradt. A fák közöl már csak egy kiszáradt, megégett, ágtalan óriás áll mementóként  N 46° 34,615' E 17° 3,959' 273 m [GCCS+Gesztenyefa], egy akác és szeder által áthatolhatatlanná vált terület közepén.

Zalamerenye Magyarország egyik legrégebbi falva, mely a garabonci leágazástól 3 kilométerre fekszik dombok karéjában. Az első itteni telep a frank uralom alatt, Pribina pannóniai hercegsége idejéből származik (lásd GCZVAR). Írásos említése először 1024-ben szerepel Szent István adománylevélben, mellyel a zalavári apátságnak juttatta a területet. Neve ekkor Merena, mely szláv eredetű és személynévre utal. A XIII. századtól a veszprémi káptalan birtokához tartozik. A történelem során többször cserél gazdát, hol csellel, hol perrel, hol karddal. Ahogy a török pusztítást és más hányattatott időszakokat sem kerülhetett el, hasonlatosan a szomszédos Zalaújlakhoz.
A falu ékessége a település fölé magasodó dombon álló templom, melyet 1760-ban emeltek barokk stílusban és Szent Mihály arkangyal tiszteletére szenteltek. Helytörténeti érdekesség még az úgynevezett Szerb-akácos, amelyet az első világégés alatt szerb hadifoglyok ültettek. Említést érdemel még a község határában álló egykori Pálos malom, és a régi kúria, ahogy figyelemre érdemesek a falu határában több helyen is megtalálható gémeskutak is.

Zalaújlak pompás természeti környezetben, gesztenyefákkal övezett kis völgyben fekvő zsáktelepülés Galamboktól 7 kilométerre. A falu neve először 1259-ben jelent meg írásos formában, mint Wylak, ami új udvarházat jelent. 1945-ig, kisebb megszakításokkal a veszprémi káptalan merenyei uradalmának része volt.
A török többször elpusztította a falut, amely a végvári harcok idején a kanizsai kapitány bérletébe került. 1560-ban a komári kapitány foglalta el, majd Szigetvár eleste után Zrínyiekhez került.
Az oszmán hódoltság idejéből származó történet, hogy a török elől a templom haragját a Malomvölgyi kútba rejtették , melynek mélye ma is ott rejti azt, ahogy ez a település címerében is megjelenik.
Az 1600-as évek végére Újlak pusztává vált, akárcsak a Kanizsa környéki falvak, s csak lassan, 3 évi úrbéri mentesség megadásával sikerült a falut újra benépesíteni.
Zalaújlak látványossága az 1740-ben, román stílusban emelt egyhajós római katolikus Szent Őrzőangyalok templom  N 46° 33,651' E 17° 4,739' 196 m [GCCS+Templom]. Nem messze tőle áll Egry József a szülőháza, aki 1883. március 15-én látta meg itt a napvilágot és mint a "Balaton festője" vált európai hírűvé.
A település neves szülöttének emlékére alapította és 2008-ban indult útjára az Egry József Művésztelep, melynek első 10 napján 6 pályakezdő festőt láttak vendégül. Az itt született 50 festményét a környékbeli településeken és Nagykanizsán is bemutatták nagy sikerrel.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (84 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.47 web: 4.64 átlag: 4.54

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni

Geoláda megtalálói:
vbzsli 2017.03.11 13:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.13
Egy csodás 17 km-es túra részeként kerestük fel. Rengeteg vadat láttunk útközben (sok gím tehenet és egy gyönyörű bikát is, 5 nagy vaddisznót egész közelről és millió nyomot), valamint hatalmas hóvirágmezőket, ami mind-mind még szebbé tette az élményt. Köszönjük!

Turistaember 2016.11.14 12:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Megtaláltam! Köszönöm, hogy hozzásegítettél a hely megismeréséhez! [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Kpuppa 2016.10.14 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

GCCS_20161014173019.jpg 
Green Eye 2016.09.17 19:00 - Megtaláltam
Zalai kirándulás alkalmával Old Eye rejtővel és Pajti kutyával megtaláltuk.
Óriási esőt kaptunk, csúszkáltunk az agyagos sárban.

20160917_16521620160917_185816
Old Eye 2016.09.17 19:00 - Egyéb
A zalamerenyei eltűnt ládát Green Eye-jal pótoltam, a Gesztenyésháznál lévő rendben.
Jó vadászatot! :-)

katika 2016.08.07 17:55 - Megtaláltam
A kereszt mögötti tuskóban nem volt semmi. A templom körül teljes nyugalom volt. Köszönjük a lehetőséget és a rejtő gyors segítségét!

csipet_csapat 2016.07.09 17:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.25
Két részletben néhány év eltéréssel.

bagolyvera 2016.05.28 17:00 - Megtaláltam
A zalamerenyei templom és környéke nagyon-nagyon tetszett! Köszönöm! (én is csak megtippeltem a második jelszórészt, megígérem, egyszer visszamegyünk és megkeressük a ládát, hogy logolhassak, de most nem találtuk meg a megfelelő bejárót és már nagyon késő volt...:(

K.L. 2016.05.07 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Megtaláltam.

hinia lux 2016.04.17 17:00 - Megtaláltam
A második pontot Zalaújlak felől kerestük meg, az első pont szint drive in.

Cicki 2016.03.19 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.73
Köszi a rejtést!

Cirbolya ;-) 2016.03.19 12:34 - Megtaláltam
Egyesületi túrán megtaláltuk. Köszönöm a rejtést.

rubin55 2016.03.17 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.83
Köszönöm

salem.macska 2016.03.17 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.54
Mi a kék pluszt nem találtuk meg így másfelől mentünk vissza de így is 9km lett. Kár hogy a gesztenyefák nincsenek meg 😾

softi 2016.03.13 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.59
ok.

nmárti 2016.02.14 11:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Kicsit kalandosra sikerült, napsütéssel indult, esővel zárult:) Férfiasan bevallom:) a második részt tippeltem:) Képek később , köszi a rejtést!

IMG_0688IMG_0693
IMG_0699 
vaterlo 2015.12.16 11:24 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.56
DDK (Zalakomár-Palin) túra közben. Az első pontért 2 km-es kitérőt kellett tennem. Köszi a rejtést.

ArNick 2015.12.12 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
A javasolt túraútvonalon gyalogosan teljesítve. Indulás Zalamerenye templomától, de a cél kis változtatással Zalakaros egyik nevezetes pontja, a kilátó lett. Köszönjük!

Skali&Margó 2015.11.01 16:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.90
OK!

kobcikrajci 2015.10.17 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2f] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (143 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu