geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2293. Részekből az egész: Balatonfűzfő (GCFUZF)
Tobruki strandbejárat
Tobruki strandbejárat
Ahogyan kevesen látták...
Ahogyan kevesen látták...
Horgászkikötő
Horgászkikötő
Rejteket adó fa - volt
Rejteket adó fa - volt
Alsófűzfői katolikus templom
Alsófűzfői katolikus templom
Mámai Templomrom
Mámai Templomrom
Szabadidő Központ parkolója a "mikrótól"
Szabadidő Központ parkolója a "mikrótól"
Országzászló és kopjafa
Országzászló és kopjafa
"Viharvert" harangláb
"Viharvert" harangláb

Szélesség N 47° 3,317'
Hosszúság E 18° 1,944'
Magasság: 110 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.10.31 15:50
Megjelenés időpontja: 2008.11.03 21:30
Utolsó lényeges változás: 2009.03.16 15:40
Utolsó változás: 2012.11.18 18:55
Rejtés típusa: Multi geoláda (4V)
Elrejtők: anettnori
Felhasználó: anettnori
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 9000 m
Megtalálások száma: 559 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


WAP:
Négypontos virtuális multiláda.
1. pont a tobruki strand és horgász kikötő. A horgász kikötő bejáratánál lévő magyar feliratú tábla utolsó sorában szereplő első 2 és utolsó 2 számjegy. (4 szám)
2.pont a Mámai Templomrom. A jobb falon található emléktáblán lévő évszám a jelszó második része (4 szám).
3. pont Sportcentrum és Szabadidőpark. Az uszoda kerítéskapujától a bejáratig kétoldalt lévő "bólogató" lámpákat tartó oszlopok száma. (1 szám)
4. pont a kopjafán található 4. vezetéknév.
A jelszó képzése: a felírt karakterek egymás után 1-2-3-4 sorrendben.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Célunk:

Balatonfűzfő bemutatása. A város mintha kevéssé lenne ismert a Balatont felkereső turisták előtt. A multi összes pontja megközelíthető autóval, kerékpárral vagy a kitartóbbak gyalog is bejárhatják tetszőleges sorrendben a pontokat.
A város 4 nagyobb részből "áll össze".
I. Tobruk városrész,
II. Alsófűzfő,
III. Sportcentrum (nem lakott, ezért sokan nem tekintik külön résznek)
IV. Gyártelep

Balatonfűzfő története:

A Fűzfő név (etimológiai jelentése: a Fűz patak forrásterülete) először rnint Szárberényhez tartozó birtoknév (dülőnév) szerepel "Füszfő" alakban. Majd a 12-14. sz.-ból fennmaradt perek okmányaiban helynévként, így pl. egy 1270-ben keltezett okmányban: "... in loco Fyusfyu existentia..." szövegkörnyezetben, egy 1617-ben kelt okirat a veszprémvölgyi apácáknak a Fűz patak hídján egykori vámszedő jogát említi. A vámszedő jogot -"mivel az országút hídját is karban kell tartani", a jezsuiták győri rektora is kéri és Lipót császártól meg is kapja. Egy 1701- ben keltezett számadáskönyvben szerepel is a vámház 40 Ft.-os jövedelme. 1702-ben és 1753- ban vendégfogadó helyként említik a korabeli iratok "Füzfe", illetve "Fűszfeő" néven. Egy 1757-ből származó vörösberényi népesség-összeírás szerint Fűzfő pusztán Szeifrid János korcsmáros lakik családjával. A győri jezsuiták ugyanis egy háromszobás - fából és sárból épített - vendégfogadót létesítettek, amelyet a vörösberényi jobbágyaikkal építtettek meg. A jezsuita rend feloszlatásakor készült leltárban már düledező félben lévő épületként szerepel. Fűzfő neve előfordul még "Fyzfew", "Fizfeu" alakokban is. A Fűzfő nevet a birtokhelynéven kívül az 1960- ig meglévő Fűzfő-puszta (a benzinkúttól északra, mintegy 300 m távolságban volt) őrizte meg és adta át a mai településeknek, amely az I. világháború után, a magyaróvári lőporgyár áttelepítésével rakta le alapjait.
A város mai arculata a múlt század első évtizedeiben - a vasútépítést követően - kezdett kialakulni és formálódik még napjainkban is. Fűzfő története és fejlődése egybeforrt az idetelepített papír- és vegyiparral. Az ipari jelleg miatt azonban sokáig "rejtve" maradt Balatonfűzfő idegenforgalomi adottsága, jóllehet már az 1920-as évektől kezdődően élénk vitorlás- és fürdőélet alakult ki a településen.Az ipari környezetkárosító hatások visszaszorulásával párhuzamosan megjelentek idegenforgalom kiszolgálását célzó beruházások: vitorláskikötők épültek, elkészült a Balaton-part első téli-nyári bobpályája, újak létesültek és korszerűsödtek a vendéglátóhelyek, körvonalazódik a Balaton-parti sáv kiépítése is, parkokkal, sportpályákkal, sétányokkal - minden itt élő és idelátogató ember számára.
Balatonfűzfőt - 2000. július 1-jei hatállyal - a Magyar Köztársaság Elnöke: Göncz Árpád, Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára várossá nyilvánította.

1. pont a tobruki strand és horgász kikötő.  N 47° 3,317' E 18° 1,944' 110 m [GCFUZF-1]
Tobruk története:
A Hazai Papírgyár Rt. vezetése 1939-ben elhatározta, hogy kulcsszerepet betöltő alkalmazottai részére lakásokat építettet. 1939 júliusának végén Fellner Pál igazgatótanácsi tag hozzájárult a vörösberényi Csebere-dűlőben az építkezéshez szükséges terület megvásárlásához, ahol a lakások építése 1941-ben be is fejeződött. Az építkezések időszakában folytak - többek között - a II. világháború észak-afrikai harcai is, és a köznyelv a lakótelepet, az akkor sokat emlegetett líbiai város nevéről, Tobruknak hívta. Egyesek szerint az akkori papírgyári igazgató sofőrje, aki idegenlégiósként Afrikában is megfordult, a terület hasonlósága miatt ("Ez éppen úgy néz, ki mint Tobruk!") nevezete el ekképpen. Ezt a változatot leírta Kórusz János a Balatonfűzfői Hírlap 1992 ju.-i számában "Csebere, vagy Tobruk" címmel és tőle függetlenül megerősítette Halmos Emil is. Mindketten régi papírgyári alkalmazottak voltak és az elsők között telepedtek, le ezen a lakótelepen.
A 71-es útról is jól látható az  N 47° 3,695' E 18° 1,589' 127 m [GCFUZF+emlékpark] aradi vértanúk emlékpark, melyben harangláb, emlékkő és kereszt hívja fel a figyelmet történelmünk egyik eseményére.
Megközelítése:
A 71-es úton Balatonalmádi felől  N 47° 3,513' E 18° 1,378' 126 m [GCFUZF+elágazás1] kell jobbra fordulni a Rákóczi utcába. Az utca végén át kell menni a vasúti átjárón, utána bárhol le lehet parkolni.
A strand pár évvel ezelőttig a környék egyetlen szabad strandja volt, de aztán elérte a "végzete". Bekerítették, impozáns bejáratot emeltek, majd elkezdték szedni a belépőt.
A horgászkikötő régóta megvan. Pár éve lecserélték a roskatag bódét egy sokkal "pofásabbra". Tél végén a környező nádast és bozótost megritkítják, majd a száraz anyagot elégetik.
Jelszórészlet: A horgász kikötő bejáratánál lévő magyar feliratú tábla utolsó sorában szereplő első 2 és utolsó 2 számjegy.

2. pont a Mámai Templomrom.  N 47° 3,574' E 18° 2,817' 125 m [GCFUZF-2]
Története:
Feltehetően már a honfoglalás idején is létezett az a Máma nevű település, amely István király ezredforduló táján készült görög nyelvű adománylevelében szerepel. Az adománylevél szerint Mámát - a szomszédos településekkel együtt - a Veszprém-völgyi görög apácáknak adja a király.A település Szent László tiszteletére emelt temploma már 1292-ben állt. Romja a mai alsófűzfői katolikus templom mögött található. 1552-ben a törökök elől az apácák Körmendre menekültek. Utolsó fejedelemasszonyukról 1623-ban szól írásos emlék. A török időkben kihalt apácamonostor birtokát - így többek között Mámát is - III. Fendinánd 1639-ben a győri jezsuita kollégium tulajdonába adja. Máma falu a 18. században, a Rákóczi-szabadságharc idején feltehetően Béri Balogh Ádám és Rabutin császári generális összecsapásai nyomán pusztult el, nevét ma már csak a "Máma-hegy", "Máma-tető" területnév őrzi.
Megközelítése:
A tobruki strand után az előző elágazásnál jobbra fordulva a 71-es úton kell haladni egészen az  N 47° 3,749' E 18° 2,421' 113 m [GCFUZF+elágazás2] elágazásig, itt balra fordulva felfelé kell haladni a Jókai utcáig, ahol  N 47° 3,740' E 18° 2,537' 116 m [GCFUZF+elágazás3] jobbra fordulva 2 db fekvőrendőrön áthaladva elérhető a rom. Az utcában elhaladunk a Millenniumi Emlékmű  N 47° 3,628' E 18° 2,611' 123 m [GCFUZF+emlékmű] mellett, mely Szilágyi Bernadett szobrászművész alkotása. Valóságossá teszi a helység elnevezésének eredetét, Fűzfőt, mely a Fűz patakra emelt híd főjénél kialakított vámszedő hely területét jeleníti meg.
A Mámai Templomrom a mai alsófűzfői katolikus templom mögött található.
Jelszó részlet: A rom jobb oldali falán található emléktáblán lévő évszám.

3. pont Sportcentrum és Szabadidőpark.  N 47° 4,281' E 18° 1,625' 144 m [GCFUZF-3]
Története:
Balatonfűzfő talán leghíresebb létesítménye a Balaton Uszoda. Az 50 méteres 8 pályás, 2 méter vízmélységű feszített víztükrű nagymedence elektromos időmérő-, eredményjelző- és hangosító berendezésével együttesen alkalmas úszó és búvárúszóversenyek, vízilabda mérkőzések, valamint műúszó bemutatók lebonyolítására is. A nagymedence 28 + 1 fokos vízhőmérséklete a sportrendezvényeken túl jó közeget biztosít az edzések, edzőtáborok és a felüdülést keresők számára egyaránt. A kismedence 32 + 1 fokos vízhőfoka 80-ről 130 cm-re mélyülő vízszintjével rendkívül népszerű az idősebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt. Ebben a medencében találkoznak először az úszással a legkisebbek, szüleikkel közösen a babaúszás keretében, és ebben a medencében képezik a Balaton Uszoda szakképzett oktatói az óvodásokat, iskolásokat és az idősebb korosztályt is az úszás rejtelmeire, egyénileg s csoportosan egyaránt.
Az Uszoda tőszomszédságában található Városi Stadion, további sportolási lehetőségeket kínál, (tenisz, labdarúgás, kosár- és kézlabda). Pár kilométerre Veszprém irányában az ország legjobb koronglőtere biztosítja a további kikapcsolódást.
Az Uszodával szemben, a balatoni bobpályán télen-nyáron várják az idelátogató vendégeket. A Serpa Kalandpark nyári időszakban van minden nap nyitva.
Megközelítése:
A 71-es úton Balatonfűzfő felől  N 47° 3,651' E 18° 1,516' 128 m [GCFUZF+elágazás4] kell jobbra fordulni. A  N 47° 4,310' E 18° 1,628' 145 m [GCFUZF+parkoló1] ponton található a létesítmény parkolója.
Jelszó részlet: Az uszoda kerítéskapujától a bejáratig kétoldalt lévő "bólogató" lámpákat tartó oszlopok száma. (1 szám)

4.pont az Emlékpark.  N 47° 4,649' E 18° 1,817' 161 m [GCFUZF-4]
Fűzfőgyártelep története:
Az I. világháború után, a magyaróvári lőporgyár áttelepítésével rakta le alapjait. Az építkezés 1922-ben kezdődött, és 1927-ben megindult a lőporgyártás. Az energiaellátást biztosító erőtelep kapacitását a lőporüzem nem merítette ki, ezért felvetődött egy újabb energiafogyasztó telepítésének az igénye. Megindultak a tárgyalások egy papírgyár létrehozásáról, melynek eredményeként 1927. december 17-én megalakult a Hazai Papírgyár Rt. A papírgyár építkezése 1928-ban megkezdődött, és 1929-ben zökkenőkkel ugyan, de megindult a papírgyártás is. A Magyar Lőporgyárüzemi Rt. újabb vegyipari termékek gyártását is tervezte, ezért 1928. június 30-i közgyűlésén a cég nevét Nitrokémia Ipartelepek Rt.-re változtatta. 1923 nyarán megkezdődött a gyári lakótelep építése is, az első ütem befejezése 1924 végéig elhúzódott. A lakótelepen elsősorban a lőporgyárral Magyaróvárról áttelepült tisztviselők, munkások és az erőtelep alkalmazottai kaptak elhelyezést. 1930-ban a lakótelep már több száz családnak adott otthont. A szociális, kulturális és sportlétesítmények azonban még csak kezdetleges módon épültek ki. Az egészségügyi szolgálatot is csupán egyetlen orvos látta el a gyárban és a lakótelepen egyaránt. Fűzfőgyártelep lakossága "zárt" közösséget alkotott, így a kulturális és sportrendezvényeket is csak a gyártelepi lakosság látogatta. A hadiüzemnek nyilvánított ipartelep lakótelepét ugyanis 2,5 méter magas kerítéssel vették körül, ahol fegyveres-kutyás őrség teljesített szolgálatot. A gyártelepen szűk lett a kerítésen belüli terület. Az 50-es években a telep déli részén, a kerítésen kívül megindult a festékgyári lakások és a munkásszálló építése, 1964-ben pedig elkezdődött a Gagarin utcai építkezés. 1969-ben nyitja meg kapuit az új szakmunkásképző intézet. A háború után a Nitrokémia is országos szintű nagyvállalattá fejlődött. Jóléti pénzalapjainak tekintélyes részét fordította sportlétesítmények létrehozására és fenntartására.
Napjainkban a gyár területén szinte minden ipari tevékenység megszűnt. Leállt a Papírgyár, valamint a Nitrokémia tevékenysége is. Az épületeket, ipari létesítményeket (rengeteg csővezeték) elbontották. A múltban sajnos gyakran kellett az itt élőknek orrfacsaró bűzt elviselniük. Szerencsére, ma már ennek semmi jele.
A park megközelítése:
Az Uszoda után tovább kell haladni, majd  N 47° 4,469' E 18° 1,669' 128 m [GCFUZF+elágazás5] ponton kell jobbra fordulni, és egyenesen haladni a  N 47° 4,607' E 18° 1,812' 140 m [GCFUZF+parkoló2] pontig, ahol le lehet parkolni.
Itt van egy kis emlékpark az országzászlóval és kopjafával, valamint a művelődési ház mellett található 55 m magas mamutfenyő is könnyen észrevehető.
A jelszó a kopjafán lévő 4. vezetéknév.

Források:
www.balatonfuzfo.hu
www.wikipedia.hu

2009.01.03. A láda eltűnt (Doric & L@szisz jelezték, köszönet érte!), pótoltuk, kereshető.

2009. 01. 25. A láda (a zacsi nem!), a két mikrocache (szóval minden elvihető cache) eltűnt. Úgy látszik, valakinek nagyon a "bögyében" van ez a rejtés...

2009.03.05. A harmadik láda kihelyezése. Tartalma: üdvözlő szöveg, logbook (3.), toll.

2009. 03. 15. A láda ismét eltűnt. Pótlásig alternatív jelszó!

2010. 06. 07. Egyelőre virtuális multivá alakítva.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (376 db): környezet: 4.33 rejtés: 4.11 web: 4.56 átlag: 4.33

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Vincenzo65 2019.10.27 15:32 - Megtaláltam
Fűzfő ki be. És meglett.

Lesmon4SLS 2019.10.26 13:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.05
Szép kis város, nekem a 4. pontnál lévő rész tetszett a legjobban. Az uszodánál előtörtek az emlékek, mert itt nem tanultam meg úszni, Ubul bá' minden igyekezete ellenére. :)
Nyáron 40 fokban nem biztos, hogy ennyire élveztem volna ezt a városnézést.
Köszi!

sergeant 2019.09.27 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

A&D Co. 2019.08.04 20:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

nimka 2019.07.31 17:34 - Megtaláltam
továbbiak később [g:hu 1.6.4]

CsKaroly 2019.07.21 11:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

CsKriszti 2019.07.21 11:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Simon1123 2019.07.10 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

csabavezer 2019.06.24 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Mosolyka:) 2019.06.24 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gst76 2019.05.10 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

tfmb 2019.04.26 11:11 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.37
Köszi a rejtést!

RékaésAdrián 2019.04.20 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Ruffy. 2019.04.20 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Egyik pont
Tobruki strandon 
emiGrant 2019.04.18 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Általában nem szeretem a multikat, de ez tetszett. Sokszor áthajtottunk Fűzfőn, de most orülök, hogy kénytelenek voltunk körülnézni is. Köszi a rejtést!

-1-2
-3
-1-2
-1-2
juzso 2019.04.07 17:29 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.16
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Az első pont, ill. a környéke nagyon tetszett, látni, hogy ez a sétány egy új dolog, érdemes végigsétálni rajta. A templomrom is új volt nekem, az uszuda régi ismerős. Itt érdemes a bólogató villanyoszlopok számát alaposan kifigyelni, mert nekem segítséget kellett utólag kérnem a rejtőtől, köszönet érte.

Templomrom 
adrikai 2019.03.23 20:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.88
Megtaláltuk :)

MoMaszter 2019.03.10 12:52 - Megtaláltam
Autós körrel. :)
Köszi!

sinus90 2019.02.25 15:50 - Megtaláltam
A buszról Tobruk megállóban szálltam le és ballagtam le a strandhoz ill a kikötőhöz. A strand kapuja nyitva volt és mások is sétáltak benn, így én is kiballagtam a Balatonhoz. Innen vissza a megállóba, ahol épp jött busz és Alsóra felvitt. Itt az uszodához mentem, amit korábbról már ismertem, hiszem a bob pályát LSacival anno többször kipróbáltuk. Majd egy kis kitérő következett a GCTOKI megkeresése. Onnan vissza és fel a 4. ponthoz.
Ma nem voltam a mámai templomromnál. Az ottani jelszórészlet már 2009.09.04 18.10-kor meglett! Hát mi tagadás jó sokat várt ez a láda a megtalálásra.
Drukkoltam is, hogy minden klappoljon. Elsőre nem is lett jó! A kopjafán lévő nevet fel kellett nagyítanom, hogy jobban olvasható legyen.
Jót sétáltam Fűzfőn! Geocaching nélkül biztosan nem töltöttem volna ennyi időt itt. 10 percen belül jött egy busz, amivel Veszprémbe mentem és ott is volt rögvest csatlakozásom haza.
Köszi a rejtést!

20190225_12593320190225_130510
20190225_13145020190225_131502
20190225_13154120190225_134807
20190225_13503620190225_135327
20190225_15334320190225_153706
20190225_15441620190225_155139
20190225_154627 
Bittmann 2019.02.12 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (563 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu