geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2176. Remetei sziklaszoros (Erdély) (GCRETE)
Remetei kolostor a parkolóból
Remetei kolostor a parkolóbólKözlekedés a sziklaszorosban
Közlekedés a sziklaszorosban
Szembejövő forgalom
Szembejövő forgalom

Az első kőkapu
Az első kőkapu
A Pokol kapuja! Továbbjutás csak vízben (a ládán már túljutottál)
A Pokol kapuja! Továbbjutás csak vízben (a ládán már túljutottál)
Nagy térkép az oldal alján!
Nagy térkép az oldal alján!

Szélesség N 46° 17,629'
Hosszúság E 23° 28,084'
Magasság: 434 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.07.28 15:30
Megjelenés időpontja: 2008.08.05 23:50
Utolsó lényeges változás: 2008.08.06 13:33
Utolsó változás: 2016.08.06 00:33
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Dorci és Zoo
Felhasználó: túráZoo
Nehézség / Terep: 2.5 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4200 m
Megtalálások száma: 55 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


WAP: Az erdélyi Tövis (Teiu) településről északnyugatra induló úton 18 km = Remetei kolostor. További 1,2 km a Menedékház, ajánlott parkolóhellyel. Innen a kék kereszt jelzésű úton, az első kőkapu után kb. 20 méterrel, a vízben lévő méteres sziklás szusszanóhelynél indul egy kis ösvény fölfelé, amely egy darabig a második kőkapu felé halad. Itt kell kutakodni egy fejmagasságban lévő függőleges sziklarepedés után, melyben takarókő rejti a 21x12x7cm-es ládikót.
Vigyázz! A ládához vezető ösvényre némi üvegszilánk és egyéb szemét került, ne keresd mezítláb!


A ládába TravelBug egyelőre nem helyezhető.


A festői környezetbe épült Remetei kolostor szemet gyönyörködtető látványa után feledhetetlen élményre számíthat az, akinek Rám-szakadékból van a szíve csücske és felkeresi a Torockói-hegység talán legvadregényesebb szurdokát, a Remetei sziklaszorost.

Megközelítés:

Kolozsvár (Cluj-Napoca) - Torda (Turda) - Tövis (Teiu): 79 km (E81-es út)
Tövis (Teiu) - Remetei kolostor (Mánástirea Rámet): 18 km (kezdetben jó minőségű, majd kátyús aszfalt)
Remetei kolostor - Menedékház: 1,2 km (gödrös, kövezett földút)
Menedékháztól még maximum három kilométert lehet négy keréken menni, melynek vége felé már egy patakocska vízátfolyása is nehezíti a haladást és a kétkerekűek sem tudnak kétszáz méternél tovább gurulni.
Innen ( N 46° 17,591' E 23° 28,587' 522 m [GCRETE+parkoló]) már csak az egyre szűkülő ösvényen, majd végül a patak sziklás partján, a meredekebb részeknél sziklába erősített acélkapcsok igénybevételével lehet továbbjutni a ládáig. Akik tehetik és van hozzá elszántságuk, próbáljanak áthaladni a Pokol kapuján is (második kapu), amit már nem úszhatnak meg büntetlenül, azaz száraz lábbal!
Nekünk sajnos nem sikerült az erős sodrás és a leszakadt kapaszkodó-sodronykötél miatt. (Különben oda rejtettük volna a ládikót is! :-)

Részletes leírás:
Tövis (Teiu) központjából a  N 46° 12,442' E 23° 40,445' 255 m [GCRETE+Kereszteződés] pontból indul egy út északnyugat felé, melyen a "Mánástirea Rámet 18" felirat látható. Ezt az utat követjük, amely északnyugat irányba vezet a Diód/Geoagiului patak mentén felfelé. A táj hegyvidékivé kezd válni és egyre jobban látszanak a sziklafalak, amelyek közé igyekszünk. Szűk völgyben, meredek erdős hegyoldalak között kanyarog a keskeny út és áthaladva egy kisebb településen (Valea Mánástirii), érjük el a csodálatosan vadregényes környezetben álló kolostort  N 46° 18,055' E 23° 31,287' 436 m [GCRETE+Kolostor].

A kolostor rövid ismertetése:
Nicolae lorga és Stefan Metes történészek szerint a Remetei kolostor régi ortodox templomát a XV. században építették. Újabban egyes kutatók a régi freskók restaurálása közben, több régi réteget is feltárva, az egyiken állítólag egy XIV. század végi dátumot azonosítottak. A kolostor eldugott, távoli helyének köszönheti szerencsés megmaradását. Sikeresen átvészelte az 1762-es osztrák templomrombolást, amikor állítólag császári parancsra több tucat ortodox templomot és kolostort romboltak le, mivel a hívek nem akartak átállni a görög katolikus vallásra. A kolostor régi templomának freskókészítését Mátyás király is adománnyal támogatta. Belső díszítései az évszázadok folyamán többször is megsérültek, ezért újrafestették azokat. A kolostor régi iskolájában néhány évtizede a kolostor középkori kegytárgyaiból, ikonokból és szentírásokból múzeumot rendeztek be.
1785-től 1940-ig egyszerű templomként működött, majd 1940-től ismét szerzetesi kolostor lett. 1955-től női szerzetesek vették át a kolostort, amely az elmúlt évtizedekben folyamatosan gazdasági épületekkel, műhelyekkel és lakóépületekkel bővült. A műhelyekben az ügyes kezű apácák nagyon szép kézzel szőtt szőnyegeket és különféle népművészeti kézimunkákat készítenek, amelyekből az elég nagy számú turista látogató szívesen vásárol. 1964-ben a régi templomot újból restaurálták, majd 1982-87 között felépült az új, jóval nagyobb templom. A remetei ortodox kolostor az utóbbi években Fehér megye egyik leglátogatottabb idegenforgalmi látványossága lett, amely a turistaház bekebelezésével alkalmas vendégfogadásra is.

Az út csak idáig aszfaltozott, tovább kövezett földút vezet. Ezen másfél km után érkezünk a Remete-szorosi menedékházhoz  N 46° 18,153' E 23° 30,470' 457 m [GCRETE+parkoló] és a mellé épült kis kempinghez, ami nemrég szintén a kolostor tulajdonába került. Idáig autóbusszal is el lehet jutni, de a további 3 km-es szakaszon már csak kisebb járművel vagy gyalog lehet közlekedni. Ezen a szakaszon az utóbbi években több mint 120 kisebb-nagyobb vikkendház épült. Még tovább már csak a Kék kereszt és Kék háromszög (kék kereszt és kék háromszög) ösvény vezet a 4-500 m-re kezdődő sziklabirodalomba, a Remetei sziklaszorosba.

Remetei sziklaszoros (Cheile Rámetului):
A Torockói-hegységnek rengeteg nevezetessége van: szorosok, hasadékok, sziklacsúcsok, barlangok, búvópatakok, védett területek egyedi, sehol máshol meg nem található növényekkel. A Remetei szoros a hegység legzordabb, legnehezebben megközelíthető hasadékvölgye. Hossza meghaladja a két kilométert, meredek sziklafalainak magassága 150-200 m körüli. A szurdokvölgy bejárása kis vízállás esetén ajánlott, mivel több szakaszon vízben kell haladnunk. A szurdokalj végigevickélése a kárpáti szurdoktúrák egyik legérdekesebb kalandja. Vad sziklavilág alján küzdve, hatalmas szirtekkel körülvéve törhetünk előre a vízben és a vízből kiálló sziklákon, mivel a 2-300 méteres szűkülő völgyben már az ösvény számára sem marad hely és csak a sziklafalra erősített acélkampókon vagy a vízben gázolva haladhatunk.
Egy ponton a Kék háromszög (kék háromszög) áttér a túlsó partra és egy kis kereszt mellett felvezet a sziklás oldalba, hogy kikerülje a szoros kanyonszerű szakaszát, ahol csak a vízben járva lehet felfelé haladni. A Kék kereszt (kék kereszt) jelzés lent a mederben vezet tovább, ahol 100 méter után következik a Pokol kapuja nevű jellegzetes sziklakapu, amely szinte sejteti, mi vár ránk. Alkalmas időjárási viszonyok közepette az utat érdemes folytatni és tovább csak a patakban gázolva, néhol egy méter mély vízben lehet követni az útvonalat.

A Kék háromszög (kék háromszög) felfelé indulásánál egy kis fémtábla arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az út csak tapasztalt turistáknak ajánlott és csakis száraz időben, mert nedves sziklákon életveszélyes a közlekedés. A figyelmeztetés még arra is kitér, hogy a meredek oldalban a száraz fűcsomók nagyon csúszósak. A meredek, sziklamászással tarkított útvonalon helyenként beépített acélsodrony segíti a kapaszkodást. A jelzett ösvény hozzávetőleg 100 méter szintet emelkedik és kb. 1200 métert tesz meg a sziklaormos meredek oldalban, mielőtt visszavezetne a patakmederhez. Az ösvény magasságából a legszűkebb sziklakanyon nem látható, de nagyszerű lehetőség kínálkozik a 600 méter mély sziklaszoros áttekintésére. A szoros aljába érve újból találkozunk a mederben vezető Kék kereszt (kék kereszt) jelzéssel és azzal együtt követhetjük felfelé a patakot Cheia településig, a szoros felső bejáratáig vagy visszafordulva eljuthatunk kiindulópontunkig.
Mindkét út csak a gyakorlott és jó erőnlétben levő turistáknak ajánlott! A hasadék mentén található még jó néhány barlang is, amelyek megközelítése nehézkes.

Forrás: Torockói-hegység turistatérkép

Reméljük, hogy a természet eme zabolázatlan gyöngyszeme feledteti Veletek az idejutás esetleges fáradalmait és a jó idővel tuningolt végigjárás élménye krónikus visszavágyódási szimptómát eredményez.

Sajnos a magas sziklafalak miatt előfordulhat, hogy a láda koordinátái nem pontosak, ezért igyekeztünk precíz leírást adni a megtalálásához. Ha ennek ellenére nem leled, tölts fel fotókat ottjártadról és dobj egy e-mail-t, hogy jóváhagyhassuk a találatot.


Megtalálás után segítsd az utánad érkezőket a ládakeresésben úgy, hogy csak akkor vegyék igénybe, ha szükségük van rá!
A részletekért kattints ide!


Kérünk, hogy csak akkor keresd meg a ládát, ha alkalmasnak érzed magad a helyszínen lévő terepen történő közlekedésre! Ez esetben is szükséges a kellő körültekintés, óvatosság! A rejtők nem vállalnak felelősséget a keresés közben esetlegesen elszenvedett káresemények miatt.


Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (30 db): környezet: 5.00 rejtés: 4.78 web: 4.91 átlag: 4.90

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


benedekturi 2018.10.31 19:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

U-111 2018.10.30 13:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

ht01 2018.08.20 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

SmogY 2018.08.10 11:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

spanyesz 2018.08.07 10:29 - Megtaláltam
Szervezett túrán voltunk a szorosban. Elképesztő látvány és élmény volt hol bokáig, hol térdig gazolni a patakban, mászni a falakon és sziklákon. Sajnos térerő hiányában nem tudtuk mit és hol keressünk pontosan. Nap végén a kolostor udvarát is megnéztük. A feltoltott képek alapján kérnénk a megtalálás elfogadását. Köszönjük!

[Jóváhagyta: túráZoo, 2018.09.03 12:49]

Petrav 2018.08.07 10:29 - Megtaláltam
Szervezett túrán voltunk a szorosban. Elképesztő látvány és élmény volt hol bokáig, hol térdig gazolni a patakban, mászni a falakon és sziklákon. Sajnos térerő hiányában nem tudtuk mit és hol keressünk pontosan. Nap végén a kolostor udvarát is megnéztük. A feltoltott képek alapján kérnénk a megtalálás elfogadását. Köszönjük!

[Jóváhagyta: túráZoo, 2018.09.03 12:49]

IMG_20180807_111645IMG_20180807_110258
IMG_20180807_111536IMG_20180807_121920
IMG_20180807_154904IMG_20180807_112536
Kiaribua 2018.07.23 12:30 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. Az egyik legnagyobb élmény volt, annak ellenére, vagy azzal együtt, hogy egy hatalmas zápor is elkapott minket a célnál. (A közelben van egy barlang, ezt érdemes erre az esetre tudni.) Visszafelé már magasabb volt a vízszint.

tozo1958 2018.05.26 15:00 - Megtaláltam
.

Majtika 2018.05.26 14:00 - Megtaláltam
.

Access Denied 2018.05.03 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.5.4]

Ne mássz túl a sziklákon, patak felőli oldal...

katica 2018.05.03 12:05 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

19izsi73 2017.10.22 14:10 - Megtaláltam
A csapat egy része a Székelykőre tartott, így rám hárult az a nemes feladat, hogy kitaláljak egy "B" tervet. Azt hiszem ez tökéletes választás volt! Kicsit féltem, vajon meddig jutunk, de szuper volt a csapat; a ládát sem én a kesser fedezte fel, hanem az egyik társunk. Megúsztuk a vizet is, a kolostorban pedig felejthetetlen hangulat volt.

DSC_1560 (Copy)DSC_1563 (Copy)
DSC_1571 (Copy)DSC_1582 (Copy)
DSC_1591 (Copy)DSC_1593 (Copy)
DSC_1599 (Copy)DSC_1603 (Copy)
DSC_1607 (Copy)DSC_1610 (Copy)
DSC_1613 (Copy)DSC_1617 (Copy)
DSC_1620 (Copy)DSC_1630 (Copy)
DSC_1632 (Copy) 
doubleb 2017.08.10 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Pazuzu 2017.04.15 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.72
Szép nagy körtúra közben kerestük meg, de a szurdokot oda-vissza sikerült bejárni szandál neoprén zokni kombóban, többieknél volt gumicsizma.

bence máté 2016.09.27 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.86
ok

szvirraszto 2016.08.18 14:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 1.00
Nagyon csodálatos volt a látvány végig a szorosban. Ajánlom mindenkinek,aki ezen a környéken fog járni.

WP_20160818_14_35_47_ProWP_20160818_14_48_16_Pro
WP_20160818_14_28_16_Pro 
tabletta 2016.07.18 21:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

GCRETE_20160719134630.jpg 
yan-chee 2016.05.15 13:23 - Megtaláltam
Az első komolyabb megtalálásom :D Köszönöm a rejtést.
A barátaimmal és gyerekeikkel voltunk túrázni, mindenkit nagyon érdekelt a játék, de elsőre nem találtuk. A magas sziklafalak miatt elég pontatlan a gps helymeghatározás. Elsőre, amikor nagyjából a leírás szerinti helyen voltam, a gps azt mutatta, hogy még kb. 40 méter. Próbálkoztam máshol, ott egyszer kiírta, hogy 3 méterre vagyok, majd utána hogy 45-re. Visszementem. Már feladtam el is indult a csapat, de még gondoltam körbefotózom a helyet, legalább azt mutathassam meg, de közben azt is éreztem, hogy nagyon közel vagyok s ott fogom hagyni. Az utolsó utáni próbálkozás hozta meg a sikert :)

DSCF4246DSCF4258
DSCF4277WP_20160515_005
Mary Lou 2015.08.14 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Megtaláltuk.
Torockói nyaralásunk utolsó napján.
Fantasztikus hely.
A láda a nagyon jó leírásnak köszönhetően könnyen meglett.
Köszönjük.

vazs 2015.08.13 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.86
Fantasztikus környezet, nagyon nagy élmény. Sajnos maga a láda nem lett meg.
Kerestük ahol csak tudtuk, találtunk is egy ládát, de az egy másik játékban vesz részt: http://www.rejtekhely.ro (Geotrekking, rejtekhely-keresés Székelyföldön, Erdélyben)
Ennek ellenére csodásan éreztük magunkat. Köszönjük, hogy felhívtátok rá a figyelmünket.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2015.09.18 21:15]

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (60 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu