geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2155. Munkácsi vár (GCMKCS)
Munkácsi vár
Munkácsi vár
Hajdú-bástya és a turul
Hajdú-bástya és a turul
Várat jelző tábla - előtte fordulj balra
Várat jelző tábla - előtte fordulj balra
vár bejárata
vár bejárata
Rákóczi tér a szabadság bástyájával
Rákóczi tér a szabadság bástyájával
fellegvár belső udvara
fellegvár belső udvara
Lorántffy-bástya
Lorántffy-bástya
kilátás a várból
kilátás a várból
fájó sebek
fájó sebek
ládához vezető boltív
ládához vezető boltív
láda a várfal előtt középtől balra
láda a várfal előtt középtől balra
a rejtek
a rejtek

Szélesség N 48° 25,910'
Hosszúság E 22° 41,241'
Magasság: 183 m
Megye/ország: Ukrajna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.07.01 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.07.20 12:00
Utolsó lényeges változás: 2012.07.23 13:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Dozoék
Felhasználó: Dozoek
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 150 + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást halaszkiraly készítette.


WAP:
A láda sajnos ismét eltűnt, az újratelepítéséig a láda virtuálisként üzemel tovább. A jelszó, mely a Fellegvárban(!!!) található, a fejlécben megjelölt koordináták közelében lévő emléktábla magyar nyelvű szövege első sorának első szava (6 karakter).

Megközelítés:
A határon való átkeléshez a Beregsurány-Asztély határátkelőt javaslom. Budapest felöl Nyíregyházáig az M3-as autópályán végig, majd Vásárosnamény felé kell venni az irányt a 41-es úton, egészen Beregsurányig (65km). Munkács a határtól 40km, a főutat követve Beregszász-Gát-Jánosi útvonalon. A városhoz közeledve messziről látszik az út bal oldalán, magányosan kimagasló hegyen a munkácsi vár. A városba érve szintén a főutat követve először átmegyünk a vasút felett átívelő felüljárón, majd egy lámpás kereszteződésig, melynek jobb oldalán egy benzikút  N 48° 26,171' E 22° 41,365' 127 m [GCMKCS+benzinkút] található. Itt kell balra fordulni, majd a második lehetőségnél szintén balra. Itt egy fazsindelyes sátortetővel ellátott barna fa tábla  N 48° 26,047' E 22° 41,182' 128 m [GCMKCS+infotábla] jelzi a várhoz vezető utat. A tábla előtt térjünk tehát le balra, majd ahol az út kétfelé ágazik  N 48° 25,975' E 22° 41,131' 135 m [GCMKCS+útelágazás], tartsunk ismét balra. Pár száz métert felfelé haladva felérünk a parkolóhoz  N 48° 25,826' E 22° 41,260' 167 m [GCMKCS+parkoló ], közvetlenül a vár bejáratánál. Minimális parkolódíj fejében itt biztonságban tudhatjuk az autót.

A vár nyitvatartása: hivatalosan 9:00-16:00, magyar idő szerint - ettől eltérő időpontban is meg lehet kísérelni a bejutást, a nyitvatartás tapasztalatom szerint elég rugalmas).
Belépő: felnötteknek 8 UAH (200Ft), gyerekeknek (14 év alatt) 5 UAH (125Ft)
A vár előtti parkolás díja személygépkocsinak 2 UAH (50Ft), buszoknak 10 UAH (250Ft)

Expozíció:
"Van úgy, hogy öl a táj. Kitárja, közszemlére teszi szörnyű sebeit, mint az életbe kapaszkodó, szemérmetlen, menthetetlen koldus. Esküvő lesz. Szól a fúvós. Vasárnap van. Ekkora bír lenni az élet, még halálában is...

A város még szemérmes. Szemlesütve takargatja pusztulását. Hogyan is lehetne szégyen nélkül elviselni a fekélyeket ott, ahol Rákóczi utolsót álmodott, ahol Zrínyi Ilona harcolt, ahol Báthori Zsófia, Munkácsy Mihály, Uray Tivadar és a drága Csortos Gyula született?! Húzza, csak húzza szakadozott rongyait sebeire Munkács, de hiába: itt is, ott is kivillan egy-egy jókora darab Szovjetunió.

Gyakran eljön ide most is Munkácsy, és megpróbálja lefesteni. A végén aztán összetöri ecsetjét, és visszasiet a halálba. Nincsen olyan művész, aki ebbe bele bírna állani..."

Bayer Zsolt

Valahogy így érez az ember, ha a munkácsi várhegyről letekint az egykor szebb napokat látott városra.

Leírás:
Munkács Kárpátalja központi részén terül el az Északkeleti Kárpátok aljában az alföld és a hegyvidék találkozásánál. Gazdasági potenciálja, továbbá a lakosságszáma szerint a megye második legnagyobb városának számít. Ungvártól 42km-re délkeletre, a Latorca partján fekszik, Klastromalja, Munkácsváralja, Oroszvég, Őrhegyalja, Várkulcsa és Várpalánka tartozik hozzá.

A munkácsi várhegy a síkság kellős közepéből emelkedik ki. A várhegy vulkanikus eredetű 408m hosszú, 266m széles és 68m magas. A 250m hosszú és maximálisan 110m széles, teraszokra épült vár alapterülete közel 14000 m². A vár három, külön ellátott védelmi rendszerből áll, melyek a különböző magasságú teraszokon állnak.

A vár mai formáját a Rákóczi szabadságharc idején nyerte el. A legmagasabb részen áll a fellegvár, ami egyben a legrégebbi rész. A 6m-rel lejjebb lévő teraszon áll a középső vár. Az alsó vár a 10m-rel alacsonyabb teraszon helyezkedik el. Egy negyedik teraszon, 10m-rel lejjebb a 20. század elejéig létezett egy kapubástya, amely a déli oldalról felvezető utat védte. A vár néhol 3,8m vastagságú falait 8 külső szögletes bástya (olaszbástya) és 3 körbástya erősíti.

Az alsó vár bejáratától (itt kell belépőjegyeinket megváltani) jobbra a Német-, balról a Hajdú-bástya található. Az alsó várban éltek a várat kiszolgáló szolgák és kézművesek. Az alsó és középső vár között 10-12m mély szárazárok húzódik.

A középső vár kapujától balra a Huszár-, jobbra a Kerékgyártó (Wagner)-bástya helyezkedik el. A középső vár udvara a Rákóczi tér. A tér 2-3 szintes épületeiben a várvédő katonaság kaszárnyái, lőszerraktárak, a lovagterem és az élelmiszerraktárak voltak. A kapuval szemben állt egykor a várkapitány háza, amelyet a 20. század második felében lebontottak.

A fellegvár helyén állt egykor egy lakótorony, amelyet Korjatovics herceg (szobra az udvar közepén áll) idején tovább bővítettek. Az akkori négybástyás erődfal három 3,9m átmérőjű körbástyája átépítve még ma is állnak. Balra a Lorántffy-, jobbra a Rákóczi-bástya áll. A kettő között helyezkedik el a Szabadság fájának bástyája. Ma Zrínyi Ilona, és a gyermek II. Rákóczi Ferenc bronzszobra áll a fa helyén.. A Lorántffy-bástya mellett álló torony a vár legmagasabb építménye. A toronyból kijuthatunk a Géczy-bástyára és a fellegvárba. A Rákóczi-bástyánál lehet kijutni a Vezér (Hosszú)-bástyára. A fellegvárban lakott a várúr és udvartartása. A 2-3 szintes palotaépületeket az udvar három oldalán árkádos kerengő kapcsolja össze. A kerengőről nyíló termekben kapott helyet a Munkácsi Történelmi Múzeum, a néprajzi és természettudományi kiállítás, valamint a képzőművészeti galéria. A várban nemrég Petőfi- és Rákóczi-szobát is berendeztek.

A fellegvár udvarán áll a kút, átmérője 2,5m, mélysége 86m. 71m mélységben a kútból titkos járatot vájtak a Latorca partjához. A fellegvár északi kiszögelésein nyugatról a Német-, keletről a Hajdú-bástya található.A Hajdú-bástyán nemrégiben helyreállították az 1924-ben a megszálló cseh hatalom által elbontott impozáns milleniumi emlékművet. A Verecke felé tekintő, karmai közt kardot tartó hatalmas turulmadár súlya egy tonna, 2,5 méter magas, a szárnyak fesztávolsága 6 méter, a turul által tartott kard súlya egymagában 70 kilogramm.

A láda:
A láda sajnos eltűnt, nagyra értékelném, ha valaki tudna segíteni az újrarejtésben.

Addig is a láda virtuális ládaként üzemel, a jelszót a  N 48° 25,910' E 22° 41,241' 183 m [GCMKCS+pótjelszó] pont közelében lévő emléktábla magyar nyelvű szövegének első sorában található első szó (6 karakter) adja meg.

Történelem
A munkácsi vár fontos szerepet játszott történelmünk szinte minden fontos eseményénél. Régészeti kutatások szerint már bronzkorban földvár, a honfoglaláskor cölöpökből emelt erődítmény állt a mai várhegy csúcsán. Árpád-házi királyaink kőfallal veszik körül, tovább bővitik, erősítik a várat, Munkács vára Magyarország egyik legnagyobb és legjobban védett várává vált. Szükség is volt erre, hiszen váron történelme során többször ütött rajt a tatár, de a várat bevenni egyszer sem tudták.

Zsigmond királyunk a várat és a hozzá tartozó domíniumot Tódor Korjatovics podóliai hercegnek adományozta. Korjatovics udvarával együtt a várba költözött, tevékenységével nagymértékben segítette elő Kárpátalja gazdasági, kulturális fejlődését, a vár bevehetetlen erőddé lett.

Munkács népe aktívan részt vett Dózsa György 1514. évi parasztlázadásában. A 16. és 17. században az Erdélyi Fejedelemséghez tartozott. Ez időben javíttatta ki Balling János várkapitány a várat, középső udvarán új épületet emelt. A vár 1629-ben a Rákóczi család tulajdonába jutott, és ezzel történetének talán legdicsőségesebb korszakához érkezett.

I. Rákóczi Ferenc feleségül vette Zrínyi Ilonát, a horvát bán leányát. Házasságukból született II. Rákóczi Ferenc, a magyar történelem egyik legkimagaslóbb alakja. I. Rákóczi Ferenc halálát követően 1682-ben az özvegy Zrinyi Ilona házasságot kötött Thököly Imrével, aki így a vár tulajdonjogát is megszerezte. Kijavíttatta a várat, megerősítette falait, sáncait, gazdag udvart tartott benne. Miután Thököly fogságba került Zrínyi Ilona ismét magára maradt két gyermekével együtt a munkácsi várban, melyet két éven át hősiesen védelmezett a habsburg seregekkel szemben. 1687 végén válságosra fordult a védők helyzete, a vár védelmét azonban nem adták fel. Caprara feladására szólította fel Zrínyi Ilonát, aki azonban visszautasította az ajánlatot. Akad egy áruló Zrínyi Ilona főemberei között. Egy áruló mindig akad. Így esik el a vár végül is. Zrínyi Ilona száműzetésbe kényszerül.

A munkácsi vár fontos szerepet játszott II. Rákóczi Ferenc szabadságharcában is. Rákóczi innen irányította szabadságharcát. A fejedelem előbb Vay Ádámot, majd Sennyey Istvánra bízta családi vár védelmét. Utóbbi, 1711. június 24-én utolsóként, jóval a szatmári békekötés után kapitulált Pálffy János császári főparancsnok előtt. Az osztrákok kegyetlen bosszút álltak a felkelőkön, több tucat falut romboltak le a vár környékén. A munkácsi vár fokozatosan elvesztette stratégiai jelentőségét.

A szabadságharc bukása után a munkácsi vár és az uradalom az osztrák Schönborn-család birtokába jutott. 1782-ben a várat börtönné alakították át, az elkövetkezendő évtizedekben sok neves forradalmár, többek közt Kazinczy Ferenc is raboskodott kazamatáiban.

1805-ben, 88 napon keresztül a várban őrizték a magyar Szent Koronát Napóleon hadai elől. A Szent Korona várban való őrzéséről emléktábla tanúskodik.

1847. július 11-én Petőfi Sándor megnézte a munkácsi várat. 1848. április 22-én Munkács mellet, Podheringnél zajlott a 48-49-es szabadságharc egyik fontos ütközete, mely a magyar csapatok győzelmével ért véget. A csatára Munkács határában obeliszk emlékeztet. A szabadságharc bukása után a várat ismét börtönné alakították, a szabadságharc sok katonája raboskodott celláiban.

1896 októberében, a millenniumi ünnepségek alkalmából a magyar igazságügy-minisztérium megszüntette a börtön működését. A honfoglalás ezeréves évfordulója alkalmából a vár északi kiszögellésén díszes talapzaton 24 méter magas emlékoszlopot állítottak, tetején hatalmas turulmadárral. Az emlékművet 1924. decemberében a csehszlovák hatóságok lebontották. 1945-ben a Vörös Hadsereg beolvasztatta és a frigyedombi vasgyárban vörös csillagokat öntöttek belőle, ezeket szovjet emlékművek tetején helyezték el. 2008 márciusában a szobrot visszaállították. Lengyel Zoltán, Munkács megbízott polgármestere a történelmi igazságtétel pillanatának nevezte a szobor avatóünnepségét.

Az első világháború után, amikor a trianoni békeszerződés értelmében Kárpátalját lakosságának akarata ellenére Csehszlovákiához csatolták, a munkácsi várat kaszárnyaként használta a cseh katonaság, majd 1938 és 1944 között magyar honvédség. 1945-től a szovjet katonaság laktanyája volt, majd traktoriskolát nyitottak benne. A nem rendeltelésüknek megfelelően használt épületekben nagy károk keletkeztek, helyreállításukhoz komoly anyagi források voltak szükségesek. A traktoriskola kitelepítése után, a magyar kormány hathatós támogatásával megkezdődtek a restaurálási munkálatok, melyek ma is tartanak.

A város egyéb nevezetességei:
A várhegyről leautózva visszatérünk ahhoz a közlekedési lámpával ellátott útkereszteződéshez, amelynél lekanyarodtunk a Munkácsra be-, és azon átvezető főútról. Itt utunkat egyenesen folytassuk tovább, és kövessük ezt az utat, amíg be nem érünk a város központjába. Itt keressünk egy alkalmas parkolóhelyet, és innen induljunk a sétálóutca nevezetességeinek felkeresésére.

A város sétálóutcája szépen helyreállított, kikövezett, parkosított. Belvárosi séta során joggal érezhetjük úgy, hogy Európa valamelyik rendezett településén járunk. Az utóbbi tíz esztendőben ugyanis teljesen megújult a városközpont. A sétálóutca V alakú, kiindulópontjánál ukrán II. világháborús emlékművel és a Csillag Szálló (Star Hotel) épületével  N 48° 26,514' E 22° 43,143' 127 m [GCMKCS+Csillag_szálló], mely ideális szálláshely több napos kárpátaljai tartózkodás esetén is.

A Csillag Szállótól a főutca jobbra induló ágának elején található a munkácsi városháza  N 48° 26,510' E 22° 43,102' 127 m [GCMKCS+Munkácsi városháza], mely 1899-1901 között épült szecessziós stílusban.

A csillag szállótól balra indul a sétálóutca másik ága, melyen egy sor nevezetesség található. Kezdjük a sort a szálló főbejáratával szemben, az utca közepén, Cirill és Metód szobrával.

Ebben az utcában állt az egykori sóház  N 48° 26,530' E 22° 43,143' 127 m [GCMKCS+Munkácsy szülőháza], ahol 1844. február 20-án megszületett Munkácsy Mihály. Ezen nevezetes eseményre emlékeztet a szülőház helyén lévő ház falán látható emléktábla. Munkácsy Mihály mellszobrát  N 48° 26,462' E 22° 43,255' 127 m [GCMKCS+Munkácsy szobor] az utca másik végén születésének 150. évfordulóján, 1994-ben állították fel.

A munkácsi Rákóczi-kastély, más néven Fejér-ház  N 48° 26,456' E 22° 43,208' 127 m [GCMKCS+Rákóczy ház] Munkács központi terén található a Béke téren (ploscsa Mira). A Munkácsi Mihály mellszobrától jobbra egy szép kovácsoltvas kapun keresztül lehet megközelíteni. A főutca vonalától kissé beljebb lévő épület elődjét még valószínűleg I. Rákóczi György emelte, Erwin Schönborn gróf alatt kapta. Olyan előkelő vendégek jártak itt a Schönborn családnál, mint II. József, Ferenc József, Rudolf főherceg. Az épületben ma a Munkácsy Mihály Képzőművészeti iskola van. A lámpa vonalában az emeleten a "nagyságos fejedelem" emléktáblája látható, ami 1911-ben került a helyére. Az emléktábla szövege a következő: "II. Rákóczi Ferenc vezérlő Fejedelem dicső emlékének! Ki bujdosása kétszázados évfordulóján emelte Munkács város közönsége, 1711-1911. Eszményképe maradsz Rákóczi a honszeretetnek, Szellemed él közöttünk s védi e drága hazát. Ős hajlékod előtt kegyelettel jár a magyar nép. Munkács béke ölén nagy neved áldva virul."

A Fejér-ház kertjében tekinthető meg a sztálini terror munkácsi áldozatainak emlékműve  N 48° 26,439' E 22° 43,236' 128 m [GCMKCS+Áldozatok emlékműve]. Matl Péter munkácsi szobrászművész alkotását 1991-ben avatták fel. A márványtáblán az áldozatok nevei olvashatók. Pár méterre az emlékműtől domborművek örökítik meg Munkács történelmének legfontosabb állomásait  N 48° 26,412' E 22° 43,215' 128 m [GCMKCS+Domborművek].

Visszatérve Munkácsy mellszobrához, a szoborral szemközt, a tér túlsó felén áll a Szent Márton tiszteletére felszentelt római katolikus plébániatemplom  N 48° 26,435' E 22° 43,335' 127 m [GCMKCS+Katolikus plébániatemplom], mely Kárpátalja legrégibb és legszebb templomai közé tartozik. A templom főhajóját, késő gótikus északi mellékhajóját és a tornyát 1904-ben rossz állapota miatt lebontották, a szentély épen maradt, melyből kialakították a Szent Mihály tiszteletére szentelt kápolnát. Munkácson is igaz, hogy a római katolikusok túlnyomó része magyar. Ma körülbelül 15 ezer magyar él a csaknem százezres városban. A magyarok másik része református, mai kőtemplom  N 48° 26,497' E 22° 43,412' 125 m [GCMKCS+Református templom] építését 1814-ben fejezték be.

Ha a Csillag Szállótól nem a katolikus templom felé, hanem ellenkező irányba indulunk, hamarosan a Latorca hídjához érünk  N 48° 26,650' E 22° 42,967' 130 m [GCMKCS+Latorca hídja]. A folyó Munkácsnál széles árterével átszeli a várost. Ha a hídról elnézünk ÉK-i irányba (várral ellentétesen) a távolban láthatjuk a csernekhegyi pravoszláv (bazilita) kolostor  N 48° 27,305' E 22° 44,033' 146 m [GCMKCS+Bazilita kolostor] tornyait és épületeit, a hídtól kb. 2 km távolságra. A hídon átérve jobbra kell fordulni, a folyó töltése mentén haladva gyalog nem egész fél óra alatt odaérhetünk. Érdemes tehát egy kellemes séta keretében felkeresni. Ez Közép-Európa legrégebbi görögkeleti kolostora. Ma is a kolostorban található Kárpátalja leggazdagabb könyvtára és kéziratgyűjteménye, itt van a pravoszláv püspökség székhelye is.

Ha már Munkácson járunk, mindenképpen érdemes felkeresni a Vereckei-hágót (GC896). Honfoglaló őseink Álmos vezetésével itt keltek át a Kárpátokon, hogy elfoglalják az új hazát. A hágó a várostól 70km távolságra, ÉK-i irányba, Munácsot Lemberggel összekötő főút mellett található. A hágóhoz vezető út épp keresztül megy Beregváron. Érdemes időt szánni a Beregvári Schönborn kastély, illetve a beregvári vasútállomás megtekintésére is. A vasútállomás épülete ugyanis eredetileg a Schönborn kastély temploma, kápolnája volt, a szovjet időszakban vasútállomássá alakították át. Ez egyetlen hely a világon, ahová vonattal jár az Úr. És álljunk meg Szolyván, mert Szolyván meg kell állni. Álljunk meg, és csendben, kegyelettel emlékezzünk azokra, akik soha többé nem térhettek haza, a szolyvai gyüjtőtábor áldozataira. A szolyvai emlékpark 30km távolságra van Munkácstól Verecke felé.

Ne hagyjuk ki a helyi specialitást, a saslikot sem, melyet a verecke felé vezető út bármelyik pihenőjében megkóstolhatunk, igazi jó ukrán vodka társaságában. És végül egy jó tanács, a kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében: ha nem kapunk étlapot, előre kérdezzük meg, mennyibe fog kerülni.

Jó időtöltést kívánok!

Forrás:
Wikipédia, www.munkacs.fw.hu, www.karpataljaturizmus.net
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (101 db): környezet: 4.69 rejtés: 3.96 web: 4.79 átlag: 4.48

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


petili 2019.09.27 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.91
Rákócziak és Munkácsy nyomában Kárpátalján Békéscsabai Lencsési Közösségi Ház szervezésében.
Örülök, hogy eljuthattunk ide is.
Köszönjük a rejtést!

20190927_16042520190927_160914
OsiOsi 2019.08.31 15:00 - Megtaláltam
Határtalanul program keretében, fulpes segítségével. Köszönöm.

nmárti 2019.08.29 09:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.51
Újratöltve, Határtalanul pályázat kapcsán. Most legalább több képet tudtam készíteni és a várra is több idő maradt. Csoporttal lévén a ládát nem is kerestem, hisz 2014-ben már megtaláltam.

 
fulpes 2019.08.01 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.51
Megtaláltam. "Határtalanul" tábor negyedik napján. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

20190801_16570020190801_174505
20190801_17122220190801_181852
20190801_182545 
stikli08 2019.07.16 11:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Simlis08 2019.07.16 11:00 - Megtaláltam
Hazai vizeken... Köszönöm A rejtést.

Zsu. 2019.07.01 10:07 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2019.07.01 10:07 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.67
Négynapos, baráti társaságban elkövetett kárpátaljai kirándulás negyedik, egyben zárónapján. Mára már csak "környékbeli" ládák maradtak, nem akartunk megcsúszni a programmal, mert messze van még Budapest. A munkácsi vár alatt a napokban többször is elautóztunk, de ma - ahogy illik - meglátogattuk a várat, szépen bejártuk minden zegzugát. Tetszett nagyon. Szép kiállítások, kellemes kilátások és úgy általában rendezett az egész. Köszönet az invitálásért!

Mikulás

IMG_1324IMG_1326
IMG_6463IMG_6466
IMG_6471IMG_6475
IMG_6476IMG_6478
IMG_6479IMG_6482
scele 2019.07.01 09:40 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

radpeter 2019.07.01 09:24 - Megtaláltam
o/ Jo szuszogtatos [wapon beküldött szöveg]

sirgalahad 2019.07.01 09:24 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.56
Így kiált, ki jó munkácsi:
Ez itt a mi dombunk, ácsi!
Fel ne gyüjjél már a várba
Mert kezemben vár a dárda

lelcache 2019.07.01 09:24 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

kivancsifancsi 2019.07.01 09:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 4.32
Négy napot töltöttünk el barátainkkal Kárpátalján. Sok szép dolgot láttunk, sok meglepő dolgot tapasztaltunk, néha rácsodálkoztunk a helyi állapotokra, de összességében nagyszerű élményekkel gazdagodtunk. Hatalmas élmény volt felmenni a Vereckei hágóra és a Tatár hágóra, megnézni Huszt, Munkács vagy Ungvár várát. Jó volt ezeket a helyeket élőben megnézni. Bejártuk a környéket, megkerestük mind a 15 kárpátaljai ládát ebből 6 esetben az elveszett dobozt pótoltuk.

Nyitásra érkeztünk és bejártuk az egész várat. Pofás kis építmény. A kiállított tárgyak nagyon nagy része magyar emlék. Ezen kívül csak pár lengyel vonatkozású tárgyat láttam. Ukránok emlékből viszonylag keveset állítottak ki. Vajon miért :D
Gyönyörű vár, örülök, hogy itt lehettem.

Fidorka 2019.07.01 09:24 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Csövi 2019.06.28 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.41
Megvan

K-Isti 2019.06.28 09:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
OK. Detti, Anita.

tau 0470 2019.04.26 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.65
Feleségemmel Munkácsra kirándultunk a közvetlen Záhony-Munkács vonattal. Az állomásról taxival mentünk fel a várba, mindössze 60 Hrivnya volt az ára. A taxis egészen a bejáratig vitt. A vár nagyon szép, érdemes áldozni rá az 50 Hrivnyát. A várból a 3. sz. busszal mentünk a belvárosba, mindössze 5 Hrivnya a jegy ára. A belvárosi séta után gyalog sétáltunk vissza az állomásra, gyorsan eltelt a 4,5 óra. Köszönettel.

Turul
Csóka család 2019.04.13 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Felújjítják, de így is szép, a kilátás és a turul különösen. Jó volt ide feljönni. [Geoládák v2.2.5]

Norbee97 2018.10.23 15:47 - Megtaláltam - környezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.01
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Iskolai kirándulás keretében Ungvárra, majd Munkácsra jutottunk el, de csak utóbbi helyen volt lehetőségem a ládát megkeresni. Ukrajna egy nagyon érdekes ország, furcsa közlekedéssel, érdekes emberekkel, de én nagyon jól éreztem magam. :)
Volt egy hihetetlenül rendes idegenvezetőnk/tolmácsunk, aki nélkül nem tudtunk volna eligazodni az országban, és bár nem olvassa, köszönöm neki itt is. :) A második képen az osztályfőnököm látható velem, mindenki jól érezte magát. A várból is szép volt a kilátás, illetve a vár maga is érdekes volt, és az idegenvezető természetesen nagyon sok információt tudott nekünk elmondani, elképesztően jó volt ez a nap, és végre egy újabb országban találhattam ládát. :) Bár a rejtés amúgy elég vacak, így a szervezett kirándulás miatt ez most kifejezetten jól jött, nem volt lehetőségem újrarejteni a ládát. Szerencsére nekem nem volt gondom a megfelelő tábla kiválasztásával, elsőre sikerült a jót leolvasni. A jegyárak változtak, jelenleg 40 hrivnya a belépőjegy.
Utólag bekapcsoltam a karbantartás szükségét is, mert a láda már 6 éve "ideiglenesen virtuális", bár az oldalon még mindig hagyományosnak van feltüntetve. [Geoládák v2.2.5]
1029.

IMG_20181023_152025IMG_20181023_152140
IMG_20181023_152155IMG_20181023_152727
IMG_20181023_152821IMG_20181023_153113
IMG_20181023_153206IMG_20181023_153836
IMG_20181023_154348IMG_20181023_154711
IMG_20181023_154843IMG_20181023_155917
lovasvadasz 2018.09.13 11:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.82
Gyönyörű a hely :)
Gyors megemlékezés, koszorúzás után elénekeltük a Himnuszt is. Szívbemarkoló élmény volt, ahogyan 50 ember együtt zengte :)
Köszönöm, hogy ide is eljuthattam!

Pomisa 2018.08.06 12:00 - Megtaláltam
Ok

Párduc50 2017.11.03 14:46 - Megtaláltam
Három lehetséges válasz közül kitotózva! Nem Petőfi!!! :-)

Liberty 2017.11.03 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.43
Nagyon tetszett a vár kívül-belül. Kizárásos alapon találtuk ki a jelszót. Köszönet a rejtésért.

Emese62 2017.09.08 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.77
Nagy élmény volt! A jelszónál koszorúztunk! Igényes, múzeum, itt -ott Ukrán beütéssel!

P_20170908_141220IMG_7562
IMG_7660IMG_7663
IMG_7675IMG_7708
IMG_7683IMG_7711
IMG_7721 
csg69 2017.08.19 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.32
Megvan :)

Ekarp 2017.07.11 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Tottival megpróbáltuk újrarejteni a ládát, de nem találtunk olyan helyet a vár közvetlen környékén, ami várhatóan tartós lett volna, veszélytelen, muglimentes vagy nem nyilvános WC-nek használták. Sajnos.

Köszönöm a rejtést!

Toti 2017.07.05 09:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Egeszen latvanyos a varos fole magasodo var es a tortenelmi jelentosege miatt is mindenkeppen meger egy latogatast. Szepen rendbehoztak a belso reszeket es a kiallitas is tetszett.
Sajnos csak a helyszinen olvastam a leirast igy nem volt nalam potlada. Jovo heten viszont megprobalom potolni az eltunt dobozt is ha arra jarok ismet. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

fercsipeter 2017.05.22 18:10 - Megtaláltam
Köszi!

Webber 2017.05.22 18:10 - Megtaláltam
Meglett. A sok magyar nyelvű tábla közül végül sikerült lefényképeznem azt is, amire a rejtő gondolt. :)

Ashmelia 2017.05.22 18:08 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.65
Megvan!:)
fercsipeterrel, Webberrel és Cerberusszal. Jelszó nélküliként feltöltve, a rejtőben bízva.
Ottjártunkkor éppen koncertre hangolódtak, a vár előtti gépjárműfecskendő is gondolom ezért pihent ott.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.10.02 17:37]

20170522_18015620170522_180537
20170522_18054420170522_181632
20170522_180333 
Cerberus 2017.05.22 18:08 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.33
Megtaláltuk három napos kárpátaljai geocaching autós kalandtúra keretében, melynek során levadásztuk az összes Ukrajna területén található ládát Ashmelia, Fercsipeter és Webber társaságában. A legtöbb helyszín nagyon érdekes és kalandos volt, mindenképpen ládaérdemes, viszont a rejtések állapota sajnos többségében rendkívül rossz ebben az országban, mondhatnánk negatív rekordnak is. Sajnos a 13-ból csak 1 láda volt betegre állítva, így ehhez vittünk csak gyógyításra való felszerelést.

12/13
A várban éppen koncertre készültek, az udvari kijárat fölé színpadot húztak fel. A belépő most fejenként 30gr volt így. Tetszett a vár, ilyen összetett, több szintes megoldással még nem nagyon találkoztunk.
Az alternatív jelszó elég pontatlanul van megjelölve, a fellegvár udvarán van számos emléktábla, amik közül több is lehet a jelszóhordozó. Az a szerencsénk, hogy mindről készült fotó és így végül meglett a helyes jelszó.

A rejtő kérésének megfelelően felajánlottuk előre, hogy viszünk ki ládát, hogy ismét lehessen valós keresnivaló, de mivel nem kaptunk a megkeresésre választ, a láda pedig nem volt beteg, így nem bajlódtunk a továbbiakban a dologgal.

Köszönjük a helyszín bemutatását!

IMG_9056IMG_9057
IMG_9058IMG_9059
Holnap 2017.03.25 23:59 - Megtaláltam
Ez egy érdekes vár.

Anymen 2017.03.25 13:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.04
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Pogacsa1 2017.03.25 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.68
Köszi a rejtést!

HRita 2017.02.18 13:00 - Megtaláltam
Kárpátaljai kirándulásunk első ládája :)

SandorCsaba 2017.02.05 19:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

GYEZegzug 2017.01.10 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.13
Tárgyalás közben kicsi felruccanás a Fellegvárba. Köszi szépen.

munkacs 
Kimberli1 + Imi30 2016.12.28 14:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! :)

Bob&Bobek 2016.10.30 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.69
köszönöm.

Hev 2016.10.12 12:52 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Megtaláltam.

Sok fotó a várról -is.

S-A 2016.07.22 22:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.21
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

hgabor1 2016.07.07 16:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk Andival, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

MP 2016.07.04 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.13
ide is eljutottam

DSCN8057_20160704_135315
picuresnagyur 2016.05.07 18:21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.32
köszi

Zugi 2016.05.07 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.61
A kárpátaljai Mezőkaszony településen nemzetközi bográcsfőző versenyre voltam hivatalos, ahol a vendéglátóink váratlanul megszerveztek egy kirándulást a Vereckei hágóhoz. Útban odafelé álltunk meg a munkácsi várnál, amit egyébként mindenképpen megnéztünk volna Vereckei-hágótól függetlenül is. Sikerült még épp az utolsó beengedett látogatók között beosonni:) Elég nagy volt a forgalom a várnál, sok látogató érkezett, talán ilyen nagy az ukránok belső turizmusa? A vár egész jó állapotban van, főleg ha azt nézem, hogy itt nem csak várromot lehet látni. A kilátás is Munkács belvárosa és a Kárpátok felé nagyon szép. Sok magyar nyelvű emléktábla közül sikerült eltalálnom a jelszót:)

IMG_3448_resizeIMG_3453_resize
IMG_3454_resizeIMG_3467_resize
IMG_3475_resizeIMG_3491_resize
IMG_3500_resizeIMG_3512_resize
tabletta 2016.03.19 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltam.

Gabó és Zoli 2016.03.13 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Hey-ho 2016.03.05 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

becko 2016.01.25 00:00 - Megtaláltam
Ma Kárpátalján tettem virtuális látogatást korábbi fotóim segítségével.

Skalp 2016.01.12 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 4.16
Útban Csernobil felé...szép volt, köszönjük!

DSC04129DSC04130
DSC04144DSC04149
DSC04150DSC04154
DSC04145DSC04152
DSC04160DSC04164
Lopakodó 2015.09.20 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Munkácsi várnézés közben Dr.Ladával együtt megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget!

WalterBrothers 2015.06.27 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.42
Köszönjük szépen
Sasokkal a Kárpátaljai túrán. Jónás is itt volt ;)
Tamás

Levin 2013.10.19 17:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
.

marsoka 2013.08.24 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.30
Megvan.
Egyesületi kárpátalljai túrán.

godri.leinad 2013.08.03 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.70
Remélem erre a jelszóra gondoltatok...szerencsére volt egypár magyar nyelvű tábla..:)

[Jóváhagyta: Dozoek, 2013.08.10 22:05]

 
Dr.Lada 2013.07.25 14:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Izsivel közösen elkövetve.:-) Ukrajnai túránk során ez a láda és így a vár is elesett.:-) Nagyon szép állapotban van a vár. Izsivel minden szegletét bejártuk a tömlöctől a várudvaron át a fellegvárig. Több helyről remek a panoráma is. Régóta terveztem ide eljutni, most végre csak összejött.

19izsi73 2013.07.25 00:00 - Megtaláltam
ok

nikodem 2013.07.21 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.57
Négy magyar nyelvű táblát is találtam..., talán jó lesz a jelszó. Ha nem elküldöm a fotókat beazonosítás céljából.
Köszönettel.

[Jóváhagyta: Dozoek, 2013.07.23 18:47]

tarsolyos 2013.07.17 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.63
Köszönöm!

Magnes50 2013.07.09 12:00 - Megtaláltam
VTSZ Kárpátalja túrán megtaláltuk.
20 éve romos volt a vár, mára szépen felújították.
Rossz táblát olvastam le a Fellegvárban?

Kérném a képek alapján a megtalálás elfogadását.

[Jóváhagyta: Dozoek, 2013.07.16 15:54]

Köszönöm.

 
kupec 2013.07.09 00:00 - Megtaláltam
Klassz hely, élénk idegenforgalommal. Odabent elnéztem a táblát, köszi a rejtői segítséget.

Lacipap 2013.06.22 09:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.72
Látogatás a várban és sok egyéb helyen. A városban is.
Az időm sajnos korlátozott a csoport miatt.

EperJ 2013.06.01 12:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.48
Megtaláltuk az emléktáblát :) Ez volt az első kárpátaljai ládánk. Szép a vár, nem csoda, hogy egymást érték a házasodni vágyók :)

Marakess 2013.05.02 15:00 - Megtaláltam
Pótjelszóval próbálkozva. Bár megjegyzem, a megadott koordináta közelében 2 emléktábla is van. Válogatok, melyik is a jó...
A vár nagyon szép, érdemes volt meglátogatni. Kár, hogy maga a láda eltűnt, azért keresgélni izgalmasabb, mint a virtuális jelszó.
4 napos kirándulásunk során tervbe vettük néhány közeli láda megkeresését. Munkács, Ungvár, majd Lvov, ahol már néhány com-os ládát veszünk célba. Ez még nekem is újdonság, remélem megbirkózom azokkal is.

alcorbt 2013.04.18 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.93
Kárpátaljai vártúra 1. láda

Zsolti66 2013.03.09 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.83
Megtaláltam köszönöm a rejtést.

Szollo 2012.10.30 16:25 - Megtaláltam
Szép a vár. Fura a sok antenna a tetőn.
Mi a barabási határátkelőt választottuk. Ott mindig kevesen vannak.

Szöllő

haywire 2012.10.20 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Főiskolával Kárpátaljai terepgyakorlat jóvoltából itt jártam. Sajnos a GPS memóriakártyájából eltűntek a láda koordinátái, ezért nem tudtam megkeresni.
Kérem, fényképek alapján elfogadni a találatom.

[Jóváhagyta: Dozoek, 2012.11.01 19:03]

Köszönöm. :)

Giorgio 2012.08.12 12:50 - Megtaláltam
Zuhogó esőben.
Köszönöm a rejtést!

Dolex 2012.08.12 12:48 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.51
Sajnos pont szakadt az eső mire odaértünk, de így is nagyon szép volt a vár.

kópé1993 2012.08.10 09:46 - Megtaláltam
Megvan köszi! A vár nagyon szépen fel van újítva, azért örülök hogy nem hagyják pusztulni ezt a gyönyörű várat!

 
segoy 2012.08.06 11:30 - Megtaláltam
!

zsalaber 2012.08.04 17:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
A várba "sétáló jeggyel" mentünk be. 18-ig van nyitva, de 16-ig lehet a kiállítást megnézni.
Szép volt most is. Korábban 2004-ben jártam itt, azóta javult az állapota.
Az alternatív rejtés is jó, nem mentem volna ide fel, ha nem vezet ide a gps.
Köszönjük!

Márton24 2012.07.14 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.28
Nagyon szép vár.

Bojta 2012.07.14 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.48
Strombus, Márton24, karcsi9641, Carmin, Terdik család, LL társaságában első közös találat. Köszönjük.
A vár nagyon szép.

Strombus 2012.07.14 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1.5 web: 4.5 átlag: 3.67 súly: 3.71
A családfakutató egyesülettel indultam buszos kárpátaljai kirándulásra. Sikerült a csoportba 5 kessercsaládot is becsempészni így az 50-ből 12-en részben ládászküldetésen voltunk (Terdik család, L.L. és családja, karcsi9641 és köre, Carmin, Strombus, Marton24, Bojta és a félmugli Oli úr). :-)

Túránk során ez volt az első megtalálásunk. Sajnos Péter60 hiába telepítette újra a ládát egy éve, mint a logokból kitűnik, legkésőbb áprilisra nyoma veszett. Nem csodálom. A rejtekhely környékén kutakodás feltűnő és ráadásul koszos. A várfal egy másik részénél, ahová a parkoló autókból már nem látnak és nem is szemetelnek (!) ezerszer jobb helye lenne a ládának. Bár volt nálam pótláda, sajnos nem tudtam újrarejteni, mert ugyanoda nem akartam, új hely keresésére és alapos bemérésére pedig nem volt idő. :-(

Ha a rejtő nem tudja a ládáját pótolni (- akkor miért rejtett ide? -), nem lehetne virtuálissá lefokozni a rejtést? Nagyon frusztráló, hogy majdnem az összes .hu-s kárpátaljai ládánál ezt tapasztaltuk - láda ezer éve nincs, rejtő valamikor elpottyantotta, azóta feléje se néz, szándékában sincs, jobb esetben van virtuális jelszó, rosszabban sose volt vagy lekopott, betegre egyik sincs állítva. :-(

A vár egyébként gyönyörű, nagyon hangulatos és a virtuális jelszó rejtése is tetszett. A jelszóvadászatnak köszönhetően minden emléktáblát gondosan elolvastam, a várat alaposan bejártam. Annyi lépcső, annyi kapu, annyi emléktábla van mindenfelé! :-) Élveztem.

 
Terdik Család 2012.07.14 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.63
Hosszasan túrtuk a szemetet a láda helyén, a parkolóból már jót mosolyogtak rajtunk. Láda híján a pótjelszót kerestük meg. A vár szépen karbantartott és igen sok az ukrán látogatója is.
Köszönjük a rejtést.

 
carmin 2012.07.14 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.18
Pótjelszóval, köszi a rejtést.

 
karcsi9641 2012.07.14 15:00 - Megtaláltam
Autóbuszos kirándulás keretében csoportos ládakeresés. Sajnos a láda eltünt, pótjelszóval logoltam. Köszönjük a rejtést.

Láp Lidérce 2012.07.14 00:00 - Egyéb
A vár továbbra is gyönyörű! Örülök, hogy újra eljutottunk ide.

SirLes 2012.06.14 10:38 - Megtaláltam
Öt napos autóbuszos Kárpátaljai kiránduláson voltam az egyházközségem egy csoportjával. A mai napon a Munkács - Vereckei hágó útvonalat jártuk be.
A ládát sajnos esélyem sem volt keresni, mert egy kis busz parkolt be a rejtekkel szembe és a sofőr benne ült. Mikor jöttünk és mikor mentünk akkor is próbálkoztam, de mivel egyedül volt és unatkozott, végig engem figyelt Maradt a pótjelszó, de úgy látszik rossz táblát fényképeztem le, pedig a leírás alapján minden stimmelt, mert nem fogadja el a jelszót.
Köszönöm a rejtő segítségét a logoláshoz! Nem a Petőfi táblán van a jelszó.

-[Jando-klan]- 2012.04.17 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.96
Üzleti út során, nem hagyhattam ki, hogy megnézzem a magyar történelem fontos részét jelképező várat. Mivel nem ládavadászatra készültem, külön öröm volt számomra, hogy ha már ott járok alapon utánanéztem és volt láda is. A vár nagyon szép, bárcsak más várak is ilyen jó állapotban maradtok volna fenn. Sajnos a láda nem volt a helyén, vagy ha a kék zacskóban van 60 kg kő és szemét társaságában, akkor én voltam finnyás kipakolni. Amint a képeken is látható, a bokrot kivágták, a betontömb a helyén van rengeteg szemét társaságában. Sörösüvegen kívül a ládának nyomát sem találtam. Lehet, hogy elvitték? A jelszót az alternatív helyen sikerült lefotóznom. Így is köszönöm a rejtést! Javaslom, hogy telepítsétek egy kevésbé felfedezhető helyre a ládát. -[Jando-klán]-

zaskl 2011.10.15 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.52
Osztálykirándulás keretében nagyon jó program volt megtalálni

kauker 2011.08.20 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.96
Megvan!

zöldek 2011.07.17 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
400. ládánk
Kárpátaljai családi-baráti kirándulásunk alkalmával kerestük fel a várat. Nagyon tetszett a vár. A hangulatát még fokozta a várudvaron játszó zenészek szép játéka.
A rejtés túl jól sikerült, mivel csak a com-os ládára sikerült ráakadnunk.
Köszönjük a rejtő segítségét.

Dozoek 2011.07.06 17:00 - Egyéb
A láda ismét kereshető. Hála és köszönet Péter60-nak az újratelepítésért.

Péter60 2011.06.25 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 3.50
Motoros túra során jártam a szépen helyreállított várban. A rejtővel egyeztetve az eredeti helyén pótoltam a ládát, csupán annyi a változás, hogy most a betontömb alatt van. Remélem hosszú életű lesz!

Fazék 2011.06.24 10:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.29
4 napos Kárpátalja túránk alatt az összes (11) helyi geoládát levadásztuk. Ez volt a 11/5.
Előző este már a vár lábáig eljutottunk, de egyrészt zuhogott az eső, másrészt egyházi ünnep (az Úr Napja) miatt rengeten voltak. Másnap ragyogó napsütésben könnyebb volt a helyzet. Nagyon jó állapotú a vár, rengeteg magyar felirat, sőt sok helyen csak magyar felirat. Tetszett.

fn 2011.06.03 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.46
Ukrajnai kirándulás első ládája.

ozeki 2011.04.16 14:30 - Megtaláltam
[A virtuális alapján.]

Kelet-Magyarországi és Kárpátaljai ládázós hétvége 38/18
A láda nyomait még megleltük, darabokban. Nagy ládát szerintem nem is kéne iderejteni, elég lenne egy jó kis mikró... (kár, hogy nem készültünk vele)
A vár egyébként szép, itt-ott apró felújítási hibával és szintetizátorzenével, de összeségében jó volt, köszönjük!

udvarban
davidina 2010.12.08 00:00 - Egyéb
A ládát és a logbookot kicseréltük,a láda már nem beteg.

Zsomaa 2010.11.05 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 2.5 web: 4.5 átlag: 3.17 súly: 1.70
Izgatottan kerestük a ládát a leírás alapján, azonban nem a helyén hanem pár méterrel odébb, a szemét között bukkantunk rá igen romos állapotban. Valószínűleg elázott, vagy szemétnek hitték, de gyakorlatilag használhatatlan. Visszatettem az eredeti helyére, reméljük valaki rendbehozza. Egy logfüzet jelszóval mindenképp kell bele.

[Jóváhagyta: Dozoek, 2010.11.08 23:13]

H.B. 2010.11.03 11:48 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 2.82
Az első külföldi ládám.:) A láda lehetne kevésbé szemetes környezetben is, maga a vár és a város főtere nagyon szép.
Azt még muszáj leírnom, hogy a határátkelés a 21. század szégyene.

Capu family 2010.10.23 09:30 - Megtaláltam
A Mányi Református hívőkkel meglátogattuk ezt a csodálatos környéket! Köszönjük a rejtést.

Egér Fogó 2010.09.18 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Sajnos az idő nagyon kedvező volt - nem kiváncsiskodott senki a kitartő esőzés miatt.

K-55 2010.09.18 10:49 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.94
Tanári csoporttal, baráti társasággal Kárpátalján töltöttünk három napot, bejárva sok szép helyét. Sajnos, az eső végigkísért minket, de így is maradandó emléket jelentett történelmünk sok nevezetes helyének meglátogatása. Ilyen volt Munkács vára is.

MonTri 2010.08.26 14:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.05
Megtaláltuk! Sajnos csak az alternatív jelszóval, mert a nagy forgalom miatt a rendes ládát lehetetlen volt megközelíteni. A vár nagyon tetszett, köszönet a rejtőnek!

Cerbengocz 2010.08.21 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 2.95
Sokadjára a Munkácsi várban. Egyre csak épül és szépül, de sajnos a magyar felirat az nagyon hiányzik. De talán egyszer ebben is lesz változás!
A láda egy kicsit szemetes helyen van... ha egyszer rájuk tör a nagy szemétszedési láz, akkor könnyen összeszedhetik a ládát is.

 
Rea 2010.08.06 00:00 - Megtaláltam
:)

 
kaldigeza 2010.08.05 10:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.88
50 nyugdíjas társammal őseink nyomdokain járva, szalaij közreműködésével sikerült a kincs felfedezése!

szalaij 2010.08.05 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

davidina 2010.08.02 18:13 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.33 súly: 1.00
Első .hu-s cache-ünk. A láda belül is nedves volt,kicsit kiszárítottuk.Ugyanoda visszarejtettük,nem láttak meg minket a muglik.

aztakutyafáját 2010.07.20 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.77
Megvan!

Bugár-orienteering 2010.07.18 16:07 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.76
Vittünk dobozt (szürke villanydoboz, puha műanyag), csak sajnos kisebbet, mint volt. Az új füzetet azért sikerült beletenni, + üdvözlő szöveg, toll, gc.hu-s kitűző. A régi doboz nem csak repedt volt, hanem lyukas is. A reklámszatyor gusztustalanul nedves és koszos volt, az új dobozt csak a nylon zacskóba tettük. A közvetlen környezet sajnos 1-t ér. Esetleg nem lehetne átrakatni a várárok más pontjára, ahol nincs ennyi szemét?
A régi füzetet haza hoztam, kiszárítottam. Elküldjem?

 
H. Gábor 2010.07.11 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Jaaajjj szegény Munkács! :)

Kárpátalja Nem Ukrajna!!!

sinus90 2010.07.11 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.63
Az eredeti túratervben nem szerepelt. Először csak a ládáért gondoltuk idejönni, mert amúgy is hosszú nap állt előttünk. Aztán mégis bementünk a várba és nem bántuk meg. Akár fél nap is elnézelődhettem volna, hisz sosem jártam még itt. Jó helyen van ez a nagymultú, szép vár, jó a kilátás mindenfelé. Igazából vissza kellene jönni ide több napra.
A web 5x5 csillagos.

jjoska 2010.07.10 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.50
Csoporttal voltunk kint. Egy simítózáras tasakban tettünk bele logbook-ot.
Reméljük a legközelebbi megtaláló már a dobozt is cserélni tudja.
A vár tetszet, különösen úgy, hogy az idegenvezető még érdekes részleteket is mondott.

Dozoek 2010.06.22 13:00 - Egyéb
Az előző bejegyzések alapján a geoláda alja sajnos törött, a naplófüzet pedig tiszta víz. Arra szeretném kérni a láda felekeresését tervező kessertársa(i)mat, hogy legyen(ek) olyan kedves(ek) egy dobozt és egy naplófüzetet vinni a ládához, és kicserélni azokat, mert sajnos a láda karbantartására jelenleg nincs lehetőségem. Előre is hálásan köszönöm.

urbanj 2010.06.20 10:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.71
Ukrajnai kirándulásunk egyik állomása volt, a vár nagyon tetszett az egész csapatnak.

PEx2 2010.06.20 10:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.89
Nagyon szépen rendbehozták a várat. Kár, hogy sok benn a bazárárus! A láda tartalma csurom víz volt, nem is próbáltunk írni a logbook-ba, mállik szét.

piroska 2010.06.13 14:00 - Megtaláltam
Jót sétáltunk a vár hűs termeiben.

J&J(jppj) 2010.06.13 12:15 - Megtaláltam
Verecke TT után erre vitt az utunk. A várat majd husz évvel ezelött láttuk, azóta sokat javult az állapota.
Piroskával közös találat

 
znasz 2010.06.11 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 2.65
A rejtés helye tele volt szeméttel és csalánnal. A láda alja szét volt repedve, a lognapló tiszta víz volt.
A vár nagyon jó állapotban van. Szerintem sokkal szebben összeállított kiállítást is lehetett volna a várba rakni.
Köszönönjük a rejtést, nagy öröm volt eljutni ebbe a történelmi szempontból jelentős várba.
Üdv: Ilka, Reni, Zoli.

Delfin1990 2010.06.11 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.00
A vár tényleg nagyon szép! A láda nagyon könnyen meglett, a logbook teljesen vizes, alig bírtam beleírni! Na és persze a csalán...meg az a kis szemétkupac....

Vándor Csillag 2010.06.10 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.97
A Vereckei hágó túra előtt ide is ellátogattunk. Gyönyörű vár, de volt ami igencsak szorongatta a szívem... A láda sajnos egy szemétkupac közepén van.

PénzesZ 2010.05.24 12:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.20
Köszönjük! Első "külföldi" ládám:) Könnyű találat, a busz kb. 10 méterre állt a ládától:D A vár és kárpátalja pedig egyszerűen gyönyörű.

benger 2010.05.24 12:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.58
Gyönyörű a vár, nagyon tetszett Kárpátalja.

szentkereszty 2010.05.04 16:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Nem! Nem! Soha!

 
saintg 2010.05.01 16:16 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.44
Motoros találkozó után a 7. Legion Motor Cycle Club meghívásából

nogacsalad 2010.04.29 19:35 - Megtaláltam
A mai napom magányosan ládázgatós kirándulással telt, a keleti végeken. Kora hajnaltól késő estig élménydömping :o)
Nap végén még autózhatnékom volt. No meg a mutató is koppant alul. Tehát keresnem kellett egy olcsó benzinkutat :o)
további részletek később...

fa-peti 2010.01.30 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
Felejthetetlen kárpátaljai utunk kilencedik és egyben legszebb állomása.

Végre valahára eljutottam ide is. Barátlátogatás céljából jöttünk 2 napra, ami szörnyen kevésnek bizonyult, mintha csak 2 óra lett volna. Együtt mentünk fel a várba, hülyéskedtünk az utcán, kávéztunk a belvárosban. Együtt kerestük a ládát, ő vezetett a GPS-em alapján. Nacsakhogy ki is kell ám ásni 40 cm hó alól :-)). Ez vagy félórába telt, de meglett végül a munkácsi barátnőm első ládája, nekem pedig a 400.
A vár tetején egy csodaszép, havas körpanoráma fogadott.

Köszönöm a rejtést, remélem idén még többször visszajutok ide.

Zamok Palanok
Turul
Befagyott Latorca
veszett disznó 2010.01.30 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
A nap negyedik találata. Jó fél óráig kerestük, föltúrtunk mindent, de nem került elő. Legalább egy köbméter havat s követ pakoltunk arrébb, aztán távozóra fogtuk a dolgot. Nem akaródzott elmennem, még egy próbát tettem s lám, a láda előkerült. Miféle vakság támadott meg minket?
A vár nagyon tetszett, a turul főleg.

veszett disznó 2010.01.05 00:00 - Egyéb
A ládát föltettem a geocaching.com-ra.
veszett disznó

agade 2009.12.30 09:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.60
Ha már Munkácson születtem a ládát is illene ismernem:-)

loco001 2009.11.20 00:00 - Megtaláltam
Szia!
2009. nov. 20-án jártam a Munkács várában. Egy csoporttal voltam amítől sajnos nem tudtam leszakadni, pedig karnyújtásnyira volt a láda.
Az egyik kesser társamnak meséltem aki azt mondta, hogy biztos kérne egy jelszó nélköli megtalálást.
Szóval most neki futok, így két év távolábol.

[Jóváhagyta: Dozoek, 2011.07.24 21:57]

pinyo 2009.10.24 09:58 - Megtaláltam
Gyors láda-keresés, majd vár. :-)
Pinyo

vileda 2009.10.24 09:58 - Megtaláltam
:)

osibring 2009.10.10 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.02
Sok sok idő kellene a megtekintésére de csak szinte sebtiben tudtuk megnézni a vár belsejét.
Nagyon tetszet és köszönet a rejtőnek!

gordogok 2009.10.10 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Útban Vereckére kollégista diákokkal.

othnan 2009.10.09 11:30 - Megtaláltam
Kárpátaljai kirándulásunk alkalmából kerestük fel a várat. A nagy forgalom és az eső miatt csak az alternatív jelszót próbáltuk megkeresni. Sajnos, mint később kiderült, nem nagy sikerrel. Találtunk egy márványtáblát híres magyar költő emlékére. Úgy gondoltuk az az. Tévedtünk. A vár egyébként csodálatos. Sajnos több időre lett volna szükségünk, mindent alaposan megnézni. Sebaj, majd legközelebb. Kérjük a rejtőt, hogy fényképek alapján fogadja el megtalálásnak. Köszönjük.

[Jóváhagyta: Dozoek, 2009.10.19 13:53]

Famágus 2009.10.03 09:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.56
Az érdi Egymásért Alapítvány, és az osztrák Marika Barátai Alapítványon belül jöttünk ki Kárpátaljára, most nem dolgozni, hanem ünnepelni. Közös összefogással épült, szépült a Salánki magyar iskola, ennek 10. évfordulóját ünnepeltük most..
Másik napon meg kirándultunk, többek közt ide a Munkácsi várba.
Kellőképpen mérgesek voltunk, mert egy ideje bevették a magyar zászlót, és már csak az ukrán virít a tornyon.. viszont folyamatosan tatarozzák, és már most nagyon szép.. sőt, már szemét sincs annyi, a doboz környékén, a száraz árokban sem.. Könnyű találat volt, köszönjük..a doboz jól van!! :-)
Nagyon szerencsések voltunk, alkalmi idegenvezetőnk, Popovics Béla, a munkácsi II. Rákóczi Ferenc magyar líceum magyar történelem és irodalom tanára, annyi érdekes tudnivalót osztott meg velünk a régmúlt és a jelen korokról, aminek csak kis hányadát tudtuk megjegyezni, és röstelkedve állapítottuk meg, a mi magyarságtudatunk messze eltörpül az övé mellett..
Később a Vereckei hágó emlékművénél találkoztunk az ő barátjával is, Matl Péter munkácsi szobrászművésszel, aki a várban a kápolna mellett álló Zrínyi Ilona, II. Rákóczi Ferenc szobrot készítette néhány éve, a helyén álló, sokszáz éves, de villám tönkretette öreg tölgyfa helyére.
Ő alkotta a Vereckei-hágó emlékművét is..
Popovics Béla, becenevén Béci tanár úr, elmondta nekünk, kinyomozta, melyik volt Kazinczy ablaka, amikor itt raboskodott..ha megnézitek az utolsó előtti képet, a felső ablaksor, balról a negyedik ablak volt az ő börtönének az ablaka..
Az utolsó kép, a Munkácson található Fejér ház, amit a leírás is említ, II. Rákóczi Ferenc kedvenc tartózkodási helye volt, sőt egy időben innen irányította az erdélyi felkelést, de itt szálltak meg később, az erre átutazó nagyságok, Sissy, Ferenc József.. míg Jókai, Munkácsi.. a Csillag szállóban.
Még egy érdekesség .. a helyére visszaállított turul benne van az igazi történelmi listában, amiben pl. se a tatabányai, se a budavári nincs benne.. még egy, a Feszti körkép képe ráhelyezve az itteni panorámára, pontosan megegyezik, megmutatta nekünk Béci, nagyon érdekes volt, a két kép, pontosan fedte egymást.. és mesélt arról, hogy Feszti Árpád rokona volt Jókainak a felesége Laborfalvi Róza révén, és Jókai küldte ide Fesztit, annyira tetszett neki ez a környék,, aztán jött a nagy ihlet :-)
Valaki tévesen írta a logba, hogy az udvaron Zrínyi ujját fényesítik a látogatók, az nem Zrínyi szobra.. a kútban az alagutat, meg soha nem találták meg, lehet, hogy csak legenda, nem lehet tudni..

a turul
a szoborKazinczy ablaka
 
oldfox 2009.10.03 09:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.57
....megtaláltuk, bővebben Famágustól.

belus01 2009.09.27 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

luilui 2009.08.21 12:14 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.75
Kárpátaljai társasutazásunk első állomása.

Judith 2009.08.21 12:14 - Megtaláltam
Szervezett három napos kiránduláson voltunk a Kárpátalján. Első állomásunk a munkácsi vár volt.

Ninja family 2009.07.11 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.85
Hejcei magyar történelmi nyaralásunk 20/22.
A láda nincs a legjobb helyen, mert a közelében buszok parkolnak. Nehéz volt logolni, remélem a hídon a nagy tömegből nem látott senki. A vár szép, sok turista - köztük sok magyar - volt. A Turul szoborhoz is ki lehetett menni. Az egyetlen baj csak, hogy rossz zászlót húztak fel és nem a piros-fehér-zöldet.
Köszi a rejtést.
Innen megyünk tovább koszorúzni a Vereckei-hágóhoz!

Findik 2009.06.13 11:00 - Egyéb
megláttam a környéket és elment a kedvem a megkereséstől...
de a leírás nagyon korrekt.

bakoba 2009.06.01 08:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.59
Egy kárpátaljai kirándulás során találtuk meg a ládát. A vár kitűnő állapotban van, érdemes ide eljönni. A kirándulás következő célpontja a Vereckei hágó volt.

Gondir 2009.05.17 11:30 - Megtaláltam
Elég sokat túrtuk a szemetet, mire megtaláltuk a ládát, de kitartásunk eredményt hozott. Maga a vár nagyon szép. Éppen táncversenyt rendeztek a kárpátaljai magyar iskolák, ezért nagy volt a nyüzsgés, de ez csak emelte a találat értékét. Köszönjük a rejtést.

fodorcsalad 2009.05.03 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.33 súly: 2.81
Szép a vár, csak nem elég tiszta! Ha egyszer az ukránok rászánják magukat, hogy feltakarítsák a szemetet, akkor lehet, hogy a láda rossz kezekbe fog kerülni. Innen irány Kassára(Szlovákia) csak hogy a ukrán határőrök majdnem szétszerelték az autónkat azzal az indokkal, hogy azt hitték, hogy dohányt csempészünk. Sőt a határőrök 20 eurós büntetést szabtak ki ránk(természetesen ez az egész zsebre ment) vagy választhattunk, hogy min. 2 év börtön között, azért mert nem vettünk észre egy táblát. Utána a szlovák oldalon több órás várakozás... Így összesen 6 órás várakozás. Megfogadtuk az ukránok miatt, hogy többet az európai uniót többet el nem hagyjuk.

vvicus 2009.04.10 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.67 súly: 1.30
Könnyű találat volt, GPS nélkül. Jó a leírás. A környezet a sok szemét miatt szörnyű, sajnos a vár használatlan termei is tele vannak dobálva szeméttel. Rajtunk kívül egy turista csoport volt, de ők is később jöttek, szóval kettesben járhattuk végig a várat. Sokat ki lehetne hozni a helyből, próbálkozás már van rá. Szívfájdító volt, hogy a magyar történelem része már nem Magyaroroszághoz tartozik.

Moonspell 2009.03.17 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.19
Párom választotta mára a Munkácsi Vár felkeresését. Nagyon tetszett, minden zeg-zugát bejártuk. Sajnos nem ügyelnek a tisztaságra, rengeteg szemét van a várárokban. A ládika könnyen meglett. Jobb hely nemigen lenne a környéken. Köszönjük!

Parkolás: 2 UAH
Belépő: 8 UAH

Az egyik teraszon
 
povyagi 2008.10.29 11:40 - Megtaláltam
Másodszor jártam itt.
Kicsit nehézkes volt tájékozódni a városban, de még szerencse, hogy a vár messziről látszik.
A határon a néni mindenképp szerette volna, ha beírjuk a pontos címet, ahova megyünk, de hát mi csak annyit tudtunk mondani: Munkács, vár. Végül azt hiszem megértette, mert átjutottunk. :)

Mathau 2008.10.29 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.04
Fent parkoltunk a vár kapuja előtt. Nem jött oda senki, hogy fizessünk, tehát hagytuk. A pénztáros néni 200Ft-ért engedett be kettőnket. Ennyit bőven megért. Kiállítások vannak több teremben is. Érdemes volt rászánni az időt a vár bejárására. Az udvaron éppen a kút feltárása folyt.
A láda helye olyan amilyen. Jobb valószínűleg nem lett volna a közelben. Legalább nem forgalmas.

 
Mathau 2008.10.29 00:00 - Egyéb
Még képek.

Láp Lidérce 2008.10.25 09:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Vármániás kicsi fiam vagy 3, jómagam pedig 23 éve fenem a fogam erre a várra, s a mai napon végre bejárhattuk. 1985-ben, még a SZU idején jártam erre, s a vár körvonalait csak távolról csodálhattam meg, felmenni nem engedtek akkor. Hát majd most!

A várat szépen újítgatják, s sokan látogatják (természetesen az esküvői menetek is megvoltak. Ahogy én észrevettem, az ifjú ara (s a koszorúslányok) mind-mind megszorongatják Zrínyi apánk méretes - mutatóujját. A sok fogdosástól a szobor eme porcikája fényesen csillog, ellentétben a többi oxidált réteggel.

A láda helyére előre készültünk, tehát nem lepődtünk meg, s a környezetben nem is ezt fogom pontozni. A növényzet ésa beépítettség ismeretében nagyon nehéz lenne a várhegyen máshol ládát rejteni, főleg így távolból, ez meg úgy tűnik, funkcionál. (Bár több okból is javasolnék virtuális pótjelszót.)

Szemmel tartalak
Templom
Figyelj az ujjamra!
Láp Lidérce 2008.10.25 09:44 - Egyéb
Képek még:

Babona
Leugrik?
Süti1 2008.10.03 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 2.73
Könnyű találat GPS nélkül. Ocsmány helyre rejtettétek. Megvártuk, míg a lettek a wc-zéssel kész lettek, aztán kitúrtuk a ládát. Az egész terület beterítve használt gumival (nem autó). A ládában talált kokárdácskáknak viszont örültem, mert elfelejtettem a hátizsákomra rakni itthon.

bgecco 2008.08.25 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.64
(436) Fincsi. Bővebben később.

vkovacs 2008.08.25 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.16
Ok

pgyp 2008.08.22 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Kárpátalja még kimaradt az idei ládázásunkból, a többi szomszédos országban mindenhol találtunk meg ládákat: mostmár itt is. Beregdédán laktunk egy magyar családnál, innen indultunk kirándulni és ládázni. A vár tetszett, szépen újítják fel és nem zavarja őket a sok piros-fehér-zöld szalagos koszorú. Angol nyelvtudással semmire sem mentünk, jól jöttek a régen tanult orosz szavak, bár a legtöbben beszélnek magyarul.

ludens 2008.08.21 12:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.86
Nagy élmény volt a vár. Gyönyörűen fejlődik, alakul az egész környék,- az idő nekünk (is) dolgozik.
Köszönjük a rejtést.

R19-es Jozsi 2008.08.18 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.92
Szerintünk távolról jobban néz ki, mint belülről. De reméljük lesz pénz és igény a további felújításra és a kiállítótermek igényesebb betöltésére. Egyébként nagyon impozáns épület.

Nagy kár, hogy sokan illemhelynek használják a kis belső udvart, ahol a láda is található, pedig fenn a várban fillérekért lehet WC-t igénybe venni...

A doboz a viszonylagos fiatalsága ellenére nagyon üres volt, ezért próbáltunk javítani tartalmán.

Köszönjük

F.Csub 2008.08.16 16:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.60
Jó rejtés. Rokonok esküvői fényképezkedése után/közbe kerestük meg a ládát. Láttak egy autóból minket de ezek szerint nem nagyon érdekelte őket hogy mit csinálunk. :]

FyG 2008.08.16 16:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.79
Szombaton, rokoni esküvői fényképezés után.
A tömeget mi is növeltük. :-(
Kifigyeltek, de szerencsére utánunk is volt egy debreceni találat.

Sepsi 2008.08.10 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm.
Sepsi

adrivik 2008.08.01 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.15
Nagy várakozással mentünk a várba kicsit emlékezni a régmúlt időkre. Talán éppen ezért volt nagy csalódás, hogy a kiállítási termekben nagyon szegényes anyag foglalkozott a történelemmel. Talán egyszer majd sikerül rangjához méltó "anyaggal" megtölteni helyiségeit!

Nivabibi 2008.07.26 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.89
Szombaton soha ne menjetek!!! Tele volt a vár esküvői csapatokkal és autókkal, parkolni sem lehetett. Egy kicsit jobb rejteket csináltam, világított a zacsi nagyon. Mitől tudnának vigyázni, nem az övék és más kultúra(?).

Forgalom...?
Fargalom2..? 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu